তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
দুৰসংযোগ বিভাগৰ দ্বাৰা কোনো বিনামুলীয়া ইণ্টাৰনেটৰ ব্যৱস্থা কৰা নাই
১৫ অক্টোবৰলৈকে হোটেল বন্ধ ৰখাৰ কোনো নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা নাই পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে
22 APR 2020 9:10PM by PIB Guwahati
দূৰসংযোগ বিভাগে ৩ মে’ লৈকে বিনামুলীয়া ইণ্টাৰনেট যোগান নধৰে বুলি প্ৰেছ ইনফৰমেচন ব্যুৰ’ৰ ফেক্ট চেক ইউনিট বিভাগে আজি স্পষ্ট কৰিছে৷ প্ৰচাৰিত ভুৱা বাতৰিত এটা লিংক প্ৰদান কৰি কোৱা হৈছে যে ঘৰৰ পৰা কাম কৰা সকলোকে বিভাগটোৱে বিনামুলীয়া ইণ্টাৰনেট সেৱা আগবঢ়াব৷ পিআইবি ফেক্ট চেক ইউনিট বিভাগে এই দাবী ভুল আৰু লিংকটো ভুৱা বুলি স্পষ্ট কৰে৷ https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252933594579824643?s=20
ইফালে, কোনো কোম্পানীৰ কৰ্মচাৰী যদি ক’ভি-১৯ত আক্ৰান্ত হয়, তেতিয়া কোম্পনীৰ সঞ্চালক আৰু পৰিচালন বিভাগৰ বিৰুদ্ধে শাস্তিমুলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব বুলি প্ৰচাৰি বাতৰিও ভুল বুলি স্পষ্টকৈ জনাইছে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে৷ ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে নিৰ্দেশনাটোত কোনো নিয়োক্তাৰ অনুমতি, জ্ঞাতসাৰে বাব অৱজ্ঞাৰ ফলত যদি কোনো ধৰণৰ অপৰাধ সংঘটিত হয় তেতিয়াহে শাস্তিমুলক ব্যৱস্থা লোৱা হ’ব বুলি উল্লেখ কৰা হৈছে৷
এইবোৰ পাবলৈ পিআইবি ফেক্ট চেকে টুইটাৰত এই লিংক দিছে৷
https://twitter.com/PIB_India/status/1252861361777897472?s=20
গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ মুখাপাত্ৰৰ দ্বাৰা টুইটাৰযোগে দিয়া স্পষ্টীকৰণ এই লিংক ত পাব৷https://twitter.com/PIBHomeAffairs/status/1252897072526704640?s=20
আনএটা বিষয়ত পিআইবি ফেক্ট চেকে স্পষ্ট কৰিছে যে ক’ৰোণাভাইৰাছৰ প্ৰাদূৰ্ভাৱৰ বাবে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ১৫ অক্টোবৰলৈকে হোটেল বন্ধ ৰাখিব লাগিব বুলি কোনো জাননী জাৰি কৰা নাই৷https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252888187363442689?s=20
পিআইবিৰ অসম আঞ্চলিক শাখাই উল্লেখ কৰিছে যে আইচিএমআৰে অসমৰ খিলঞ্জীয়া লোকসকলৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ সন্দৰ্ভত কোনো ধৰণৰ অধ্যয়নত মনোনিৱেশ কৰা নাই৷ টুইটাৰৰ এক ফেক্ট চেকৰ প্ৰত্যুত্তৰত এইটো দাবী কৰা হৈছিল যে অসমীয়া লোকসকলক তেওঁলোকৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ বাবে ক’ভিড-১৯এ আক্ৰমণ কৰিব নোৱাৰে আৰু আইচিএমআৰে এই ক্ষেত্ৰত জিনগত এক অধ্যয়ন কৰিছে৷https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1252932862971707392?s=20
পটভূমিঃ
উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰীক্ষণত ছ’চিয়েল মিডিয়াত প্ৰচাৰি ভুৱা বাতৰি ৰোধ কৰাৰ বাবে পিআইবিয়ে এই উচৰ্গিত ইউনিট স্থাপন কৰিছে৷ ‘PIBFactCheck’এ এই পোষ্টবোৰ নিয়মীয়াকৈ নিৰীক্ষণ কৰি ভুৱা বাতৰিবোৰৰ বিপৰীতে শুদ্ধ তথ্য দিয়াৰ যত্ন কৰি আছে৷ পিআইবি ইণ্ডিয়াৰ উপৰি বিভিন্ন আঞ্চলিক শাখাসমূহেও টুইটাৰযোগে অপপ্ৰচাৰ ৰোধত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে৷

Ministry of Information & Broadcasting
No provision of free internet by Department of Telecom
Ministry of Tourism has not directed closure of Hotels till 15th October
22 APR 2020 9:10PM by PIB Delhi
Fact Check Unit of Press Information Bureau has today clarified in a tweet that Department of Telecom is not giving free internet to all users till 3rd May, 2020. The fake information in circulation has claimed that free internet is being provided to all by the Department to enable them to work from home, and can be availed by clicking on a given link. PIB Fact Check has clarified that the claim is false and the link is fraudulent.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252933594579824643?s=20
In the meanwhile, Ministry of Home Affairs has clarified that media reports claiming penal action against company Directors and management if their employees test positive for COVID19 are false. The guidelines instead prescribe penalties if the offence occurs with consent, cognisance or negligence of employer. PIB Fact Check tweet on the same can be found at this link.
https://twitter.com/PIB_India/status/1252861361777897472?s=20
The tweet by Spokesperson, Ministry of Home Affairs with the clarification can be found at the link
https://twitter.com/PIBHomeAffairs/status/1252897072526704640?s=20
In another counter, PIB Fact Check has re-iterated its clarification that the Ministry of Tourism has not issued any letter asking for hotels to be closed till 15th October, 2020 due to coronavirus outbreak.
https://twitter.com/PIBFactCheck/status/1252888187363442689?s=20
Assam regional unit of PIB has pointed out that ICMR is not contemplating a study on immunity of indigenous Assamese people. The tweet is a fact check response to another tweet which has claimed that indigenous Assamese people have not contracted COVID19 because of immunity and this has prompted ICMR to study the genetics of such people.
https://twitter.com/PIB_Guwahati/status/1252932862971707392?s=20
Background
In order to check the spread of fake news on social media and following observations of the Supreme Court, PIB set up a dedicated unit to bust rumours getting viral on the social media. ‘PIBFactCheck’ is a verified handle on Twitter that continuously monitors trending messages on social media platforms and conducts comprehensive review of its contents to bust fake news. Besides, PIB_India handle and various PIB regional unit handles on Twitter are posting official and authentic version of any item on Twitter using the hashtag #PIBFactCheck for the benefit of the Twitter community at large.