ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
“ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଓ ସମନ୍ୱୟ” ଭାରତ ଓ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ “ରାଜନୈତିକ ଫାସନ” ନୁହେଁ ବରଂ “ଉପଯୁକ୍ତ ଆବେଗ” : ମୁକ୍ତାର ଅବ୍ବାସ ନକଭୀ
• “ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଚାରପ୍ରସାର ପାଇଁ ଏବେ ବି ‘ପାରମ୍ପରିକ ଓ ପେସାଦାର ମିଥ୍ୟାବାଦୀ ବ୍ରିଗେଡ୍ ସକ୍ରିୟ ରହିଛନ୍ତି । ଆମକୁ ସଚେତନ ରହିବାକୁ ହେବ ଓ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏହାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିବ”
• “କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜବ ଓ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଉଛି”
• ନିଜ ଘରେ ରହି ରମଜାନ ପାଳନ କରିବାକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁକ୍ତାର ଅବ୍ବାସ ନକଭୀଙ୍କ ନିବେଦନ
21 APR 2020 1:44PM by PIB Bhubaneswar
‘ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ଓ ସମନ୍ୱୟ’ ଭାରତ ଓ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ‘ରାଜନୈତିକ ଫାସନ’ ନୁହେଁ ବରଂ ‘ଉପଯୁକ୍ତ ଆବେଗ’ ବୋଲି ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକ୍ତାର ଅବ୍ବାସ ନକଭୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ଦେଶକୁ ‘ବିବିଧତାର ଏକତା’ ସୂତାରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁଙ୍କ ସମେତ ସବୁ ନାଗରିକଙ୍କର ସାମ୍ବିଧାନିକ, ସାମାଜିକ ଓ ଧାର୍ମିକ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମ୍ବିଧାନିକ ଓ ନୈତିକ ଅଧିକାର । ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମର ‘ବିବିଧତାର ଏକତା’ର ବଳ ଯେପରି ଦୁର୍ବଳ ନ ହୋଇଯାଏ, ଆମକୁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଚାରପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ ଏବେ ବି ‘ପାରମ୍ପରିକ ଓ ପେସାଦାର ମିଥ୍ୟାବାଦୀ ବ୍ରିଗେଡ୍ ସକ୍ରିୟ ରହିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଖଳ ପ୍ରକୃତିର ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରୁ ଆମକୁ ସଚେତନ ରହିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆମକୁ ଏକତ୍ରିତ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କର କୁଟିଳ ଯୋଜନାକୁ ଭଣ୍ଡୁର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଲେ ଯେ ଆମେମାନେ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ଜରିଆରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଥିବା ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାର ମିଥ୍ୟା ଖବର ଓ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରଠାରୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ହେବ । ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କର ନିରାପତ୍ତା ଓ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜବ ଓ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଭଳି କୁଟିଳ ଡିଜାଇନ କରାଯାଉଛି । ଆମେ ଏଭଳି ଗୁଜବ, ଭୁଲ ସୂଚନା ଓ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକୁ ପରାସ୍ତ କରି କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇ ଜିତିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସାରା ଦେଶ କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଜାତି, ଧର୍ମ ଓ ଅଂଚଳର ଭେଦଭାବକୁ ଭାଙ୍ଗି ଏକାଠି ହୋଇଛି ।
ଲୋକମାନେ ନିଜ ଘର ଭିତରେ ରହି ରମଜାନକୁ ପାଳନ କରନ୍ତୁ
ନକଭୀ କହିଲେ ଯେ ସବୁ ମୁସଲିମ୍ ଧାର୍ମିକ ନେତା, ଇମାମ୍, ଧାର୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ମୁସଲିମ୍ ସମାଜ ଏପ୍ରିଲ 24ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ପବିତ୍ର ରମଜାନ ମାସରେ ଘର ଭିତରେ ରହି ପ୍ରାର୍ଥନା ଓ ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ କହିଲେ ଯେ ପବିତ୍ର ରମଜାନ ମାସରେ ସମସ୍ତ ମୁସଲିମ୍ ଧାର୍ମିକ ନେତା, ଇମାମ୍, ଧାର୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ ସହଯୋଗରେ କଠୋର ଲକଡାଉନ୍ ଓ କର୍ଫ୍ୟୁର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସହ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ପାଇଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦିଗରେ 30 ରାଜ୍ୟର ୱାକଫ୍ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ସାରା ଦେଶ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରଖିଛି ।
ସୂଚନା ଥାଉକି, ପବିତ୍ର ରମଜାନ୍ ମାସରେ ଲକଡାଉନ୍, କର୍ଫ୍ୟୁ ଓ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ନିୟମକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଶ୍ରୀ ନକଭୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ୱାକଫ୍ ବୋର୍ଡ ସହ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ବୈଠକରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି । ପ୍ରକାଶ ଥାଉକି, ସାରା ଦେଶରେ ରାଜ୍ୟ ୱାକଫ୍ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଅଧୀନରେ 7 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ମସଜିଦ୍, ଇଦଗା, ଇମାମବାଦା, ଦରଗା ଓ ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ, ସାମାଜିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ୱାକଫ୍ ବୋର୍ଡ ଭାରତର ରାଜ୍ୟ ୱାକଫ୍ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକର ନିୟାମକ ସଂସ୍ଥା ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରୀ ନକଭୀ ନିୟମିତ ଭାବେ ବିଭିନ୍ନ ମୁସଲିମ ଧାର୍ମିକ ନେତା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଧାର୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହୁଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ ପୁନଶ୍ଚ କହିଲେ ଯେ ଆମେମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ, ନିରାପତ୍ତା ରକ୍ଷୀ, ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀ, ପରିମଳ କର୍ମୀଙ୍କୁ ସହଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ । ଏବେକାର କରୋନା ମହାମାରୀ ବେଳେ ସେମାନେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବିପଦରେ ପକାଇ ଆମର ନିରାପତ୍ତା ଓ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି । କ୍ୱାରେଂଟାଇନ୍ ଓ ଆଇସୋଲେସନ ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଓ ସମାଜକୁ କରୋନା ମହାମାରୀରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରି ଆମମାନଙ୍କୁ ଏଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଥିବା ଗୁଜବ ଓ ମିଥ୍ୟା ଖବରକୁ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବାକୁ ହେବ ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଲେ ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଚାଲେଞ୍ଜକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସମସ୍ତ ଧାର୍ମିକ-ସାମାଜିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଓ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମନ୍ଦିର, ଗୁରୁଦ୍ୱାର, ଚର୍ଚ୍ଚ ଓ ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ସ୍ଥାନରେ ଜନସମାଗମକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଦେଶର ସମସ୍ତ ମସଜିଦ ଓ ଅନ୍ୟ ମୁସଲିମ୍ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଜନସମାଗମକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି । ପବିତ୍ର ରମଦାନ୍ ମାସରେ ବିଶ୍ୱର ଅଧିକାଂଶ ମୁସଲିମ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟ ମସଜିଦ ଓ ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନରେ ଜନସମାଗମକୁ ନିଷେଧ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଘର ଭିତରେ ରହି ପ୍ରାର୍ଥନା ଓ ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ନକଭୀ କହିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ଓ ମଙ୍ଗଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଲୋକମାନଙ୍କ ସହଯୋଗିତା କାରଣରୁ ଭାରତର କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇକୁ ବିରାଟ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେଇଛି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ନିୟମାବଳୀକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଓ ଠିକ୍ ଭାବେ ପାଳନ କରି ଆମେ କରୋନା ବିରୋଧୀ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ହରାଇପାରିବା ।

Ministry of Minority Affairs
"Secularism and Harmony” is not "political fashion" but it is "perfect passion" for India and Indians-- Mukhtar Abbas Naqvi
Says “Traditional and Professional Bogus Bashing Brigades” are still active in conspiracy to spread misinformation…. We should remain cautious of such evil forces and we need to work united to defeat their nefarious misinformation propaganda.”
“Such type of rumours and conspiracies are nefarious design to weaken the fight against Corona”
“We should also demolish rumours and misinformation being spread about quarantine and isolation centres by creating awareness”
Mukhtar Abbas Naqvi appeals to people to observe Ramadan staying inside their home
21 APR 2020 1:44PM by PIB Delhi
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said here that "Secularism and Harmony” is not "political fashion" but it is "perfect passion" for India and Indians. This inclusive culture and commitment has united the country with fabric of “Unity in Diversity”.
Interacting with the media, Shri Naqvi said that constitutional, social and religious rights of all the citizens including the Minorities is India’s constitutional and moral guarantee. We should ensure that our strength of “Unity in Diversity” is not get weakened under any circumstances. “Traditional and Professional Bogus Bashing Brigades” are still active in conspiracy to spread misinformation. We should remain cautious of such evil forces and we need to work united to defeat their nefarious misinformation propaganda.
Shri Naqvi said that we should remain cautious of any type of fake news and conspiracies aimed at creating misinformation. The authorities have been working for safety and well-being of all citizens of the country. Such type of rumours and conspiracies are nefarious design to weaken the fight against Corona. We should work united to win this fight against Corona by defeating any type of rumour, misinformation and conspiracy. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire country is united in fight against Corona by breaking all barriers of caste, religion and region.
People to observe Ramadan staying inside their home
Shri Naqvi said all the Muslim religious leaders, Imams, religious and social organisations and the Muslim community have jointly decided to offer prayers and perform other religious rituals during the holy month of Ramadan, which will be started from 24th April, staying inside their home.
Shri Naqvi told media persons that more than 30 state waqf boards have started working on the strategy to ensure strict and honest implementation of lockdown, curfew and social distancing during the holy month of Ramadan with the coordination-cooperation of all the Muslim religious leaders, Imams, religious and social organisations, the Muslim community and local administration. The entire country has been fighting united against Corona pandemic.
It is to be noted that a decision had been taken last week during a meeting of all the state waqf boards through video conferencing under the chairmanship of Shri Naqvi that all the state waqf boards will ensure strict and honest implementation of lockdown, curfew and social distancing during the holy month of Ramadan. It is to be noted that more than 7 lakh registered Mosques, Eidgah, Imambada, Dargah and other religious, social institutions come under the state waqf boards across the country. Central Waqf Council is the regulatory body of state waqf boards in India.
Besides, Shri Naqvi is in regular touch with various Muslim religious leaders and representatives of different religious and social organisations.
Shri Naqvi further said that we should cooperate with health workers, security forces, administrative officers, sanitation workers; they are working for our safety and well-being even by putting their own life at risk in this Corona pandemic. We should also demolish rumours and misinformation being spread about quarantine and isolation centres by creating awareness among the people that such centres are only meant to protect the people, their families and the society from the Corona pandemic.
Shri Naqvi said that in view of the challenges of Corona pandemic, all the religious-social activities and mass gathering in all the temples, gurudwaras, churches and other religious & social places of the country have been stopped. Similarly, any mass gathering in all mosques and other Muslim religious places of the country has also been stopped. Most of the Muslim nations of the world have also banned mass gathering at mosques and other religious places during the holy month of Ramadan and have issued directions to the people to offer prayers and fulfil other religious responsibilities staying inside their homes.
Shri Naqvi said that Prime Minister Shri Narendra Modi, in cooperation with all the State Governments, has been working effectively for safety and well-being of the people. The cooperation of the people has brought great relief to India in the war against Corona. But still several challenges are there before the country. We can defeat these challenges of the Corona pandemic by following all the guidelines of the Central and state governments strictly and honestly in toto.