বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ক’ৰোনা ভাইৰাছ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় ঔষধ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰয়াস
ছিকুৱেঞ্চ কৰা হ’ব ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ পৰা লাভ কৰা ভাইৰাছ স্ট্রেইনৰ
18 APR 2020 12:26PM by PIB Guwahati
বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ(চিএছআইআৰ)ৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা পাঁচটাৰ ভিতৰত তিনিটা শ্ৰেণীৰ কাম কৰি থকা কেন্দ্ৰীয় ঔষধ অনুসন্ধান সংস্থা(চিডিআৰআই)এ উত্তৰপ্ৰদেশত ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ পৰা লাভ কৰা ভাইৰাছ ষ্ট্ৰেইনৰ ছিকুৱেঞ্চৰ অনুসন্ধান কৰাৰ বাবে কিং জৰ্জ মেডিকেল ইউনিভাৰ্চিটী(কেজিএমইউ)ৰ সৈতে এক বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে৷ আৰম্ভণিতে লক্ষ্ণৌস্থিত গৱেষণাগাৰত ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ নমুনাৰ পৰা লাভ কৰা ভাইৰাছৰ ষ্ট্ৰেইনৰ ছিকুৱেঞ্চ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব৷ ‘ডিজিটেল আৰু আণৱিক নিৰীক্ষণ’ৰ কাম প্ৰথম শ্ৰেণীৰ অধীনত কৰা হ’ব৷ বৰ্তমানলৈকে আঠবিধ ভিন্ন প্ৰকাৰৰ ভাইৰাছ চিনাক্ত কৰা হৈছে, যাৰ বাবে ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণ হয়৷ ভাইৰাছৰ ছিকুৱেঞ্চ সলনি কৰিলে প্ৰস্তাৱিত চিকিৎসা কৌশলত প্ৰভাৱিত কৰিব নেকি, সেই সন্দৰ্ভত এক টীম গঠন কৰা হৈছে৷
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ‘চিকিৎসা অথবা ঔষধৰ লক্ষ্য পুনৰ নিৰ্ধাৰণ’ক দ্বিতীয় শ্ৰেণীত অন্তৰ্ভূক্ত কৰি চিডিআৰআয়ে কাম কৰি আছে৷ ইয়াৰ অধীনত চিকিৎসকসকলে বৰ্তমান প্ৰয়োগ কৰি থকা ঔষধকে গৱেষকসকলে কেতবোৰ ঔষধৰ লক্ষ্য পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আছে৷ চিএছআইআৰ-চিডিআৰআইৰ সঞ্চালক অধ্যাপক তাপস কুমাৰ কয়, “ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে ঔষধৰ লক্ষ্য পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰাটো হৈছে চিকিৎসা প্ৰদান কৰাৰ আটাইতকৈ তাৎক্ষণিক কৌশল৷ চিডিআৰআয়ে লক্ষ্য পুনৰ নিৰ্ধাৰণৰ বাবে বিভিন্ন ঔষধ চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু এইবোৰ সহযোগিতাৰে পৰৱৰ্তী সময়ত বিকশিত কৰা হ’ব৷”
সংস্থাৰ ওচৰত অণুৰ এক বিবিধ সংগ্ৰহ আছে আৰু ছাৰ্ছ-ক’ভ-২ৰ ঔষধি লক্ষ্যৰ এক পেনেলৰ বিৰুদ্ধে ইয়াৰ স্ক্ৰিনিং কৰা হৈছে৷ ‘লক্ষ্যভিত্তিক স্ক্ৰিনিং প্ৰণালী’ক তৃতীয় শ্ৰেণীত অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হৈছে৷ চিনাক্তকৃত হিটছৰ মুল্যাংকন প্ৰাথমিক ঔষধৰ লক্ষ্য আধাৰিত স্ক্ৰিন(প্ৰাথমিক স্ক্ৰিন)ৰ সহায়ত কৰা হ’ব৷ ড০ কুমাৰে কয়, “এম-প্ৰোটিজ, চিএল-প্ৰোটিনজ, আৰএনএভিত্তিক আৰএনএ পলিমাৰেজ, স্পাইকপ্ৰ’টিন-এচিই-২ প্ৰণালী আৰু অন্য লক্ষ্যৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্তমান কাম কৰা হৈছে৷ সহযোগী গৱেষণাগাৰ আৰু কেজিএমইউৰ সহায়ত ইয়াৰ ৰোধ কৰা মুল্যাংকন ইন-ভিট্ৰো আৰু ইন-ভিভো প্ৰণালীৰ আধাৰত কৰা হ’ব৷”
কেজিএমইউৰ বৈজ্ঞানিক দলক অধ্যাপক অমিতা জৈনে আৰু চিএছআইআৰ-চিডিআৰআইৰ বৈজ্ঞানিক দলক অধ্যাপক আৰ. ৰবিশংকৰ নেতৃত্ব দিব৷ চিডিআৰআইৰ এগৰাকী জীৱবিজ্ঞানী তথা কেজিএমইউৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ ড০ ৰাজ কমল ত্ৰিপাঠীয়ে চিএছআইআৰ-চিডিআৰআইৰ স্ক্ৰিনিঙৰ সৈতে জড়িত সকলো কামৰ নেতৃত্ব বহন কৰিব৷

Ministry of Science & Technology
Central Drug Research Institute’s efforts to combat novel coronavirus
To sequence the virus strains obtained from COVID-19 patients
18 APR 2020 12:26PM by PIB Delhi
Working on three out of the five verticals formulated by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), the Central Drug Research Institute (CDRI), has inked an MoU (memorandum of understanding) with King George’s Medical University (KGMU) to sequence the virus strains obtained from COVID-19 patients in Uttar Pradesh. Initially, the Lucknow-based lab will sequence the virus strains from the samples of a few patients. This activity will be taken up under the first vertical ‘digital and molecular surveillance’.
As of now, eight different variants of the virus are known to be causing the COVID-19 infection. A team has been put into place for analyzing whether changes to the viral sequences, if any, will impact the proposed treatment strategies.
Therapeutics or repurposing of drugs to fight against COVID-19 is the second vertical where CDRI is getting involved. Under this, the researchers are trying to repurpose some already existing drugs that have been used by clinicians. “One of the fastest ways to get therapeutics to the patient is through repurposing known drugs against COVID-19 infection. Here, CDRI has identified several candidate drugs for repurposing and will develop them further under the collaboration,” said Professor Tapas Kumar, Director, CSIR-CDRI.
The institution has a diverse library of molecules and these have been screened using in silico approaches against a panel of drug targets from SARS-CoV-2 under the third vertical, ‘target-based screening systems’. The identified hits will be evaluated in a preliminary drug-target-based screen (primary screen). “The m-protease, CL-proteinase, RNA-dependent RNA polymerase, Spikeprotein-ACE2 system, and other targets are presently being worked on. Their binding/inhibition will also be evaluated in in vitro and in vivo systems with the help of sister laboratories and KGMU,” said Dr Kumar.
Professor Amita Jain will lead the team of scientists of KGMU, while Professor R. Ravishankar will lead the team of scientists from CSIR-CDRI. Dr Raj Kamal Tripathi, a virologist at CDRI and an alumnus of KGMU, is leading all the screening related work at CSIR-CDRI.