কৃষি মন্ত্ৰালয়
ন্যূনতম সাহায্য মূল্যত কৃষকৰপৰা পোনপটীয়াভাৱে মাহজাতীয় শস্য আৰু তৈলবীজ আহৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া
18 APR 2020 6:03PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে এন এ এফ ই ডি আৰু ভাৰতীয় খাদ্য নিগম আদি সংযোগকাৰী সংস্থাৰ জৰিয়তে কৃষকক অধিক লাভ প্ৰদান সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ২০২০-২১ বৰ্ষৰ ৰবি শস্যৰ বতৰৰ আৰম্ভণিৰে পৰাই ন্যূনতম সাহায্য মূল্যত কৃষকৰপৰা পোনপটীয়াভাৱে সামগ্ৰী আহৰণৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ পোষকতা কৰিছে। লকডাউনৰ সময়ত কৃষকসকলক সময়মতে বিপণনৰ সুবিধা দিয়া হৈছে। গৰিষ্ঠসংখ্যক কৃষককে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কে জাৰি কৰা চৰকাৰী নিৰ্দেশনাসমূহৰ প্ৰতি সজাগ কৰা হৈছে।
কৰ্ণাটক, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ , তেলেঙ্গানা, ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু হাৰিয়ানাত ২০২০-২১ বৰ্ষৰ ৰবি শস্যৰ বতৰৰ আৰম্ভণিৰে পৰাই মূল্য সাহায্য আঁচনিৰ অধীনত ন্যূনতম সাহাৰ্য মূল্যত কৃষকৰপৰা পোনপটীয়াভাৱে মাহজাতীয় শস্য আৰু তৈলবীজ আহৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছে। ১৬ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখলৈকে এন এ এফ ই ডি আৰু ভাৰতীয় খাদ্য নিগমে ১,৩৩,৯৮৭.৬৫ মেট্ৰিকটন মাহজাতীয় শস্য আৰু ২৯,২৬৪.১৭ মেট্ৰিকটন তৈলবীজ ৭৮৪.৭৭ কোটি টকাৰে ক্ৰয় কৰিছে আৰু ফলত ১,১৪,৩৩৮ জন কৃষক লাভান্বিত হৈছে। লকডাউনৰ সময়ছোৱাতে ৯৭,৩৩৭.৩৫ মেট্ৰিকটন ৰবি শস্য আৰু তৈলবীজ মূল্য সাহাৰ্য আঁচনিৰ অধীনত ক্ৰয় কৰা হৈছে।
মূল্য সুস্থিৰতা পুঁজিৰ অধীনত এন এ এফ ই ডিয়ে অতিৰিক্ত জমাৰ বাবে মাটিদাইল ক্ৰয় কৰিছে। মহাৰাষ্ট্ৰ, তামিলনাডু, গুজৰাট, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, কৰ্ণাটক আৰু তেলেঙ্গানাত মূল্য সাহাৰ্য আঁচনি আৰু মূল্য সুস্থিৰতা পুঁজিৰ অধীনত ২০১৯-২০ বৰ্ষৰ খাৰিফ শস্যৰ বতৰৰ মাটিদাইল ক্ৰয়ৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে। ২০১৯-২০ বৰ্ষৰ খাৰিফ শস্যৰ বিপণনৰ বতৰত ক্ৰয় কৰা মাটিদাইলৰ মুঠ পৰিমাণ ৫,৩২,৮৪৯ মেট্ৰিকটন আৰু তাৰে ২৯,৩২৮.৬২ মেট্ৰিকটন লকডাউন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত ক্ৰয় কৰা হৈছে।
ৰাজস্থানৰ কোটা জিলাত লকডাউন ঘোষণাৰ পিছত মাহজাতীয় শস্য ক্ৰয় কৰা বন্ধ কৰি দিয়া হৈছিল। যোৱা ১৫.০৪.২০২০ তাৰিখৰপৰা কোটা জিলাৰ ৫৪ টা কেন্দ্ৰত কাম আৰম্ভ হৈছে আৰু অধিক ক্ৰয় কেন্দ্ৰ কেইদিনমানতে কাৰ্যকৰী হ’ব। ৰাজস্থানৰ বাকী খণ্ডসমূহতো মে’ মাহৰ প্ৰথম সপ্তাহৰপৰা মাহজাতীয় শস্য ক্ৰয় কৰা প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হ’ব। এটা সময়ত খুউৱ বেছি দহজনকৈ কৃষকক ক্ৰয় কেন্দ্ৰলৈ আহিবলৈ দিয়া হৈছে আৰু সকলোলৈকে খবৰ দিয়া হৈছে।
১৫.০৪.২০২০ তাৰিখৰপৰা হাৰিয়ানাৰ ১৬৩ টা কেন্দ্ৰত সৰিয়হ আৰু বুটৰ ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছে। সামাজিক দূৰত্ব ৰক্ষা কৰিব পৰাকৈ প্ৰতিদিনে সীমিত সংখ্যাত কৃষকক ক্ৰয় কেন্দ্ৰলৈ আমন্ত্ৰণ কৰা হৈছে। দুদিনত ১০,১১১ জন কৃষকৰপৰা ২৭,২৭৬.৭৭ মেট্ৰিকটন সৰিয়হ ক্ৰয় কৰা হৈছে।
মধ্য প্ৰদেশত বুট, মচুৰ আৰু সৰিয়হৰ ক্ৰয় কৰা প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ হৈছে কৃষকসকলক নিজৰ নিজৰ কৃষিজাত সামগ্ৰী লৈ ক্ৰয় কেন্দ্ৰলৈ আহিবলৈ খবৰ দিয়া হৈছে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Procurement operations of Pulses and Oilseeds directly from Farmers at MSP
18 APR 2020 6:03PM by PIB Delhi
Government of India through Central Nodal Agencies like NAFED and FCI has been striving to assure better returns for the farmers. Procurement of notified commodities at Minimum Support Price (MSP) from the farmers in several States in the Rabi 2020-21 season has started. Farmers are being given timely marketing support in the time of lockdown. Maximum numbers of farmers are being catered to by observing the guidelines issued to manage the COVID-19 pandemic.
The procurement of Pulses & Oilseeds at MSP from farmers under the Price Support Scheme (PSS) scheme in Rabi 2020-21 season is currently in progress in Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, Rajasthan, Maharashtra, Uttar Pradesh and Haryana. As on 16th April 2020 a quantity of 1,33,987.65 MT of Pulses & 29,264.17 MT of Oilseeds was procured by NAFED/FCI valued at Rs 784.77 Crores through which 1,14,338 farmers have been benefited. During the lockdown period 97,337.35 MT of Rabi Pulses & Oilseeds has been procured under PSS scheme.
Toor is being procured from farmers by NAFED at MSP under Price Stabilisation Fund (PSF) scheme and also for the buffer stock of pulses. Toor procurement under PSS/PSF Kharif 2019- 20 season is underway in the States of Maharashtra, Tamil Nadu, Gujarat, Andhra Pradesh and Karnataka & Telangana. Total procurement of Toor during Kharif Marketing Season 2019-20 is 5,32,849 MT out of which 29,328.62 MT of Toor has been procured since the lockdown period.
In Rajasthan, procurement of pulses and oilseeds in Kota Division was stopped after announcement of lockdown. From 15-04-2020, 54 centers in Kota division have started functioning and more number of procurement centres would be made operational in coming days. Procurement in remaining Divisions of Rajasthan is proposed from first week of May 2020. A maximum of 10 farmers per day are called per procurement centre and accordingly information is sent to farmers.
Procurement of Mustard seeds and Gram was started in Haryana from 15-04-2020 in 163 centres. Limited numbers of farmers are being called everyday to maintain social distancing. About 27,276.77 MT of Mustard seed has been procured from about 10,111 farmers in the first two days.
Preparations have been made for procurement of Gram, Masoor and Mustard in Madhya Pradesh and farmers have been informed to bring their produce to the procurement centres.