অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
দেশৰ সকলো লোকৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সামগ্ৰী যোগান ধৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ চৰকাৰ আৰু অসামৰিক বিমান উদ্যোগ
উত্তৰ-পূব আৰু দুৰ্গম অঞ্চলত ধাৰাবাহিকভাৱে সামগ্ৰী যোগান ধৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে ক’ভিড যোদ্ধাসকলে
14 APR 2020 7:47PM by PIB Guwahati
কেন্দ্রীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয় আৰু বিমান পৰিবহন সংস্থাসমূহে ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত দেশ-বিদেশৰ লোকসকলৰ বাবে মালবাহী বিমানৰ জৰিয়তে প্ৰয়োজনীয় ঔষধ যোগান ধৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷ "লাইফ লাইন উড়ান" বিমান চলাচলৰ জৰিয়তে দেশৰ দুৰ্গম অঞ্চলত ঔষধ যোগানৰ কাম চলাই গৈছে কেন্দ্রীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে৷ বৰ্তমানলৈকে "লাইফ লাইন উড়ান"ৰ অধীনত ২২৭খন বিমান চলাচল কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ ভিতৰত এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ ৭২, অন্যান্য বিমান পৰিবহন সংস্থাৰ ৬৬, ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ ৮১, ইণ্ডিগ’ৰ ৬ আৰু স্পাইচজেটৰ ২খন বিমান আছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু সহযোগী বিমানে বৰ্তমানলৈকে ৪০৭.৪০ টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰা হৈছে। "লাইফ লাইন উড়ান" অধীনত পৰিচালিত বিভিন্ন বিমানে ২,২০,১২৯ কিলোমিটাৰ দৈর্ঘ পথ অতিক্ৰম কৰিছে৷
মুঠ কিলোমিটাৰ সামৰি লোৱা
২,২০,১২৯কিঃমিঃ
১২.০৪.২০২০ত বোজাই কৰা কাৰ্গ
২৯.৯০ টন
১২.০৪.২০২০লৈকে সৰবৰাহ কৰা মুঠ কাৰ্গ
৩৭৭.৫০+২৯.৯০= ৪০৭.৪০ টন
লাইফ লাইন উড়ান অধীনত তাৰিখভিত্তিক বিমান চালনাঃ
ন নং
তাৰিখ
এয়াৰ ইণ্ডিয়া
সহযোগী
আইএফ
ইণ্ডিগ’
স্পাইচজেট
মুঠ
১
২৬.৩.২০২০
২
-
-
-
২
৪
২
২৭.৩.২০২০
৪
৯
১
-
-
১৪
৩
২৮.৩.২০২০
৪
৮
-
৬
-
১৮
৪
২৯.৩.২০২০
৪
৯
৬
-
-
১৯
৫
৩০.৩.২০২০
৪
-
৩
-
-
৭
৬
৩১.৩.২০২০
৯
২
১
-
-
১২
৭
০১.৪.২০২০
৩
৩
৪
-
-
১০
৮
০২.৪.২০২০
৪
৫
৩
-
-
১২
৯
০৩.৪.২০২০
৮
-
২
-
-
১০
১০
০৪.৪.২০২০
৪
৩
২
-
-
৯
১১
০৫.৪.২০২০
-
-
১৬
-
-
১৬
১২
০৬.৪.২০২০
৩
৪
১৩
-
-
-
১৩
০৭.৪.২০২০
৪
২
৩
-
-
৯
১৪
০৮.৪.২০২০
৩
-
৩
-
-
৬
১৫
০৯.৪.২০২০
৪
৮
১
-
-
১৩
১৬
১০.৪.২০২০
২
৪
২
-
-
৮
১৭
১১.৪.২০২০
৫
৪
১৮
-
-
২৭
১৮
১২.৪.২০২০
২
২
-
-
-
৪
১৯
১৩.৪.২০২০
৩
৩
৩
৯
মুঠ
৭২
৬৬
৮১
৬
২
২২৭
পৱন হংস হেলিকপ্টাৰৰ জৰিয়তে জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, লাদাখ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত প্ৰয়োজনীয় ঔষধ যোগান ধৰা হৈছে৷ দেশৰ অভ্যন্তৰত “লাইফ লাইন উড়ান”ৰ জৰিয়তে ঔষধৰ লগতে ৰাজ্যসমূহত চাহিদা অনুযায়ী চিকিৎসা সঁজুলি, ব্যক্তিগত সুৰক্ষা সঁজুলি(পিপিই), পৰীক্ষা কিট, মাস্ক, গ্ল’ভছ, ডাক পেকেট সৰবৰাহ কৰা হৈছে৷
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত বিমান চালনা
এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ১৩ এপ্রিলত মুম্বাই আৰু লণ্ডনৰ মাজত প্ৰথম বিমান চলাচল কৰে৷ বিমানখনে ভাৰতৰ পৰা ২৮.৯৫ টন ফল আৰু শাক-পাচলি লণ্ডনলৈ নিয়াৰ বিপৰীতে দেশখনৰ পৰা ১৫.৬ টন সাধাৰণ সামগ্রী কঢ়িয়াই আনে৷ দক্ষিণ এছিয়াৰ ভিতৰত কলম্বোলৈ এয়াৰ ইণ্ডিয়াই ৭ এপ্রিলত প্রায় ৯ টন আৰু ৮ এপ্রিল ৪ টন সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰিছে৷
ক্ নং
তাৰিখ
পৰা
পৰিমাণ(টন)
১
০৪.৪.২০২০
ছাংহাই
২১
২
০৭.৪.২০২০
হংকং
৬
৩
০৯.৪.২০২০
ছাংহাই
২২
৪
১০.৪.২০২০
ছাংহাই
১৮
৫
১১.৪.২০২০
ছাংহাই
১৮
৬
১২.৪.২০২০
ছাংহাই
২৪
মুঠ
১০৯
দেশৰ অভ্যন্তৰত সামগ্ৰী সৰবৰাহ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত স্পাইচজেট, ব্লু ডার্ট আৰু ইণ্ডিগ’ই বাণিজ্যিক ভিত্তিত সামগ্ৰী পৰিবাহী বিমান সেৱাৰ কাম কৰিছে। তদুপৰি, চৰকাৰৰ বাবে বিনামূলীয়া চিকিৎসা সামগ্রীও সৰবৰাহৰ কামো কৰিছে।
স্পাইচজেটে পৰিবহণ কৰা ঘৰুৱা কাৰ্গ’ (১৩.০৪.২০২০ ত)
তাৰিখ
বিমানৰ সংখ্যা
টন
কিলোমিটাৰ
১৩-০৪-২০২০
১০
১১১.১৪
৯,৯০০
স্পাইচজেটৰ দ্বাৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গ’ ( ১৩.০৪.২০২০ ত)
তাৰিখ
বিমানৰ সংখ্যা
টন
কিলোমিটাৰ
১৩-০৪-২০২০
৫
৫৫.৮৬
১৩,৭০৬
ব্লু ডাৰ্টৰ কাৰ্গ’ পৰিবহণ (১৩.০৪.২০২০ ত)
তাৰিখ
বিমানৰ সংখ্যা
টন
কিলোমিটাৰ
১৩-০৪-২০২০
১০
১৫৬.৪০
৮,৯৬৭.২৫

Ministry of Civil Aviation
Government and aviation industry committed to provide Essential medical supplies to people across the country
Covid warriors continue to work hard to ensure constant supply especially to NE and remote areas
14 APR 2020 7:47PM by PIB Delhi
The Ministry of Civil Aviation and the aviation industry is determined to support India’s war against COVID-19 by transporting medical air-cargo within India and abroad in the most efficient and cost-effective manner. ‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19. 227 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers.138 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 407.40 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 2,20,129 km. Covid warriors continue to work hard to ensure constant supply specially to remote areas
Total Kilometers covered
2,20,129Kms
Cargo load carried on 12.04.2020
29.90 Tons
Total cargo load carried till 12.04.2020
377.50 + 29.90 = 407.40 Tons
The date-wise breakup of the Lifeline Udan flights is as follows:
S No
Date
Air India
Alliance
IAF
Indigo
SpiceJet
Total
1
26.3.2020
2
-
-
-
2
4
2
27.3.2020
4
9
1
-
-
14
3
28.3.2020
4
8
-
6
-
18
4
29.3.2020
4
9
6
-
-
19
5
30.3.2020
4
-
3
-
-
7
6
31.3.2020
9
2
1
-
-
12
7
01.4.2020
3
3
4
-
-
10
8
02.4.2020
4
5
3
-
-
12
9
03.4.2020
8
-
2
-
-
10
10
04.4.2020
4
3
2
-
-
9
11
05.4.2020
-
-
16
-
-
16
12
06.4.2020
3
4
13
-
-
-
13
07.4.2020
4
2
3
-
-
9
14
08.4.2020
3
-
3
-
-
6
15
09.4.2020
4
8
1
-
-
13
16
10.4.2020
2
4
2
-
-
8
17
11.4.2020
5
4
18
-
-
27
18
12.4.2020
2
2
-
-
-
4
19
13.4.2020
3
3
3
9
Total
72
66
81
6
2
227
Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients.
The domestic Lifeline Udan cargo includes COVID-19 related reagents, enzymes, medical equipment, testing kits, Personal protective equipment (PPE), masks, gloves, other materials of HLL and ICMR; cargo requisitioned by State/UT Governments and postal packets etc.
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart and Indigo are operating cargo flights on a commercial basis. Spicejet operated 315 cargo flights during 24 March to 13 April 2020 covering a distance of 4,50,139 km and carrying 2645 tons of cargo. Out of these 100 were international cargo flights. Blue Dart operated 104 domestic cargo flights covering a distance of 1,01,042 km and carrying 1636 tons of cargo during 25 March to 13 April 2020. Indigo has operated 25 cargo flights during 3-13 April 2020 covering a distance of 21,906 km and carrying around 21.77 tons of cargo. This also includes medical supplies carried free of cost for the government.
International Sector
Air India operated first flight between Mumbai and London on 13 April carrying 28.95 tons of fruits and vegetables to London and returned with 15.6 Tons of general cargo material. Air India will operate dedicated scheduled cargo flights to other countries for transfer of critical medical supplies, as per the requirement. Within South Asia, Air India transported around 9 tons of supplies on 7 April 2020 and 4 tonnes on 8 April 2020 to Colombo.
An air-bridge has been established with effect from 4 April 2020 for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. The date-wise quantity of medical cargo brought in as follows:
S No
Date
From
Quantity (Tons)
1
04.4.2020
Shanghai
21
2
07.4.2020
Hong Kong
6
3
09.4.2020
Shanghai
22
4
10.4.2020
Shanghai
18
5
11.4.2020
Shanghai
18
6
12.4.2020
Shanghai
24
Total
109
Domestic cargo by Spicejet (on 13.4.2020)
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
13-04-2020
10
111.14
9,900
International cargo by Spicejet ( on 13.4.2020)
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
13-04-2020
5
55.86
13,706
Blue Dart cargo uplift (on 13.4.2020)
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
13-04-2020
10
156.40
8,967.25