Ministry of Defence
Defence PSUs, OFB ramp up their resources to fight COVID-19 pandemic
18 APR 2020 10:20AM by PIB Delhi
Defence Public Sector Undertakings (DPSUs) and Ordnance Factory Board (OFB) have played their part in assisting civilian administration in fight against COVID-19 pandemic. These vital institutions of Department of Defence Production (DDP), Ministry of Defence have channelised all their resources, technical knowhow and manpower to help the nation mitigate the deadly virus. Following are some of the fruits of the efforts put in by scientists and personnel of DPSUs and OFB:
Hindustan Aeronautics Limited (HAL) Bengaluru, a Defence PSU has set up isolation ward facility with three beds in Intensive Care Unit and 30 beds in wards. In addition, a building having 30 rooms was readied. In all, 93 persons can be accommodated at HAL facility. HAL has manufactured and distributed 25 PPEs to Doctors in various Hospitals in Bangalore which are authorised to treat Covid-19 patients. It has also manufactured 160 aerosol boxes which have been distributed to various Government Hospitals in Bengaluru, Mysore, Mumbai, Pune, Uttar Pradesh, Telangana, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.
Bharat Electronic Limited (BEL)has come forward on the directions of Ministry of Health and Family Welfare (MoH&FW) to manufacture and supply 30,000 ventilators within two months for ICUs in the country. The design of these ventilators was originally developed by DRDO, which was improved upon by M/s Skanray, Mysore, with whom BEL has collaborated. BEL is likely to start manufacturing of ventilators between April20-24,2020. As per tentative schedule, BEL is expected to manufacture 5,000 units in April, 10,000 in May and 15,000 in June 2020. It is also making efforts to indigenise these components with the help of DRDO.
Bharat Dynamics Limited (BDL) is developing a prototype of ventilator which is likely to be tested and certified by 1st week of May before it starts of with manufacturing. It is working on this project with the help of a private start-up of Pune.
Defence PSU M/s BEL has joined the efforts for large scale production of ventilators. Bharat Earth Movers Limited (BEML) has manufactured 25 sets of five components for M/s Skanray, Mysore for manufacturing of ventilators by them.
Ordnance Factory Board, which heads 40 Ordnance Factories in the country,has started supply of coveralls conforming to ISO Class 3 exposure standards. Manufacture of initial order of 1.10 lakh from HLL Lifecare Limited (HLL) is in full swing. This order will be completed in 40 days.
Five Ordnance Equipment Group of factories located at Kanpur, Shahjahanpur, Hazratpur (Firozabad) and Chennai are engaged in manufacturing of coveralls. Present production rate is 800 per day. Efforts are on to ramp up to a level of 1,500 per day. For testing the efficacy of Coveralls and Masks, it has developed three machines which have been approved by South India Textile Research Association (SITRA) and are to be used in production to maintain the standards.
Ordnance Factory Board (OFB) has also manufactured 5,870 PPEs which have been distributed to HLL, CMO, Firozabad besides its own hospitals in Ordnance Factories.
Factories Board has also developed special two-metre tents which can be used for medical emergency, screening, hospital triage and quarantine purposes. These are made up of waterproof fabric, mild steel and aluminium alloy. Supplies have already started. About 420 tents of different types have been distributed to Odisha State Medical Corporation, Joly Grant Hospital in Dehradun, DMA, Arunachal Pradesh and Punjab Police, Chandigarh. The OFB has also taken up repairs of ventilators. So far, it has repaired about 53 ventilators and given to TSIMDC, Telangana.
• Ordnance Factories (OFs) are presently producing sanitisers 7,500 litres against an order of 28,000 litres from HLL, the nodal agency appointed by Government of India for centralised procurement. The OFs have supplied 5,148 litres another 15,000 litres are ready for supply awaiting destination from HLL. So far, OFB has manufactured 60,230 litres of sanitisers which have been distributed to units of HLL at Indore, Belgavi, Thiruvananthapuram, Central Railways, MECL, Nagpur district administration, Uttarakhand, Bihar, Cantonment Board Willington, DM Nagpur, DRMSolapur besides its own hospitals in Ordnance Factories.Two test facilities for blood penetration test has been established, one at Chennai and another at Kanpur.
The OFB has so far manufactured 1,11,405 masks which includes 38,520 3-ply medical masks. These have been distributed to Tamil Nadu Police, district civil and police authorities in Firozabad and Agra, Cantonment Board Shahjahanpur, Government of Uttarakhand, District Health Officer Shahjahanpur, Military Intelligence, etc.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থেংননবগীদমক দেফেন্সকী পি.এস.য়ু. অমসুং ও.এফ.বি.না মখোয়গী রিসোর্স কয়া হেনগৎখ্রে
18 APR 2020 10:20AM by PIB Imphal
দিফেন্স পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং (দি.পি.এস.য়ু.শিং) অমসুং ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দ (ও.এফ.বি.)না কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থেংননবগীদমক মখোয়না মীয়ামগীদমক্তা পাংফম থোকপা মতেং পাংদুনা মখোয়গী থৌদাং লৌবা হৌখ্রে। ঙাক-শেল মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দিফেন্স প্রদক্সন (দি.দি.পি.) হায়রিবা মরু ওইবা ইন্সতিত্যুসন অসিনসু মখোয়গী রিসোর্সশিং, তেক্নিকেলগী অখঙবশিং অমসুং থৌমীশিংবু মচা খাইনা শিন্দোক্তুনা অকি-তুজুংনীংঙাই ওইরবা ভাইরস অসিগা থেংননবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। মখাদা পীরিবশিং অসি দি.পি.এস.য়ু. অমসুং ও.এফ.বি.গী সাইন্তিস্তশিংনা হোৎনখিবা থৌওংশিংগী মহৈশিংনিঃ
দিফেন্সকী পি.এস.য়ু. অমা ওইরিবা হিন্দুস্তান এরোনোতিক্স লিমিতেদ (ঐচ.এ.এল.), বেঙ্গলুরুনা ইন্তেন্সিব কেয়র য়ুনিৎকী ফমুং অহুম অমসুং ময়ামগী ওইবা ৱার্দতা ফমুং ৩০ লৈবা আইসোলেসন ৱার্দ অমা হাংদোকখ্রে। মসিগী মথক্তা কা ৩০ লৈবা য়ুম অমসু শেম শাদুনা থমখ্রে। মসিগী ঐচ.এ.এল.গী মফম অসিদা পুল্লপ্না মীওই ৯৩ থম্বা য়াই। ঐ্চ.এ.এল.না বেঙ্গালোরদা লৈবা কোবিদ-১৯গী অনাবা লায়েংবা য়াবা অনা লায়েংশং কয়াদা দোক্তরশিংগী ওইনা পি.পি.ই. ২৫ শাদুনা য়েন্থোকখ্রে। মসিনা বেঙ্গালুরু, মৈসুর, মুম্বাই, পুনে, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গানা, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তমিল নাদুদা লৈবা সরকারগী অনা লায়েংশংশিংগী ওইনা এরোসোল বোক্স ১৬০ শাদুনা য়েন্থোকখ্রে।
ভারত ইলেক্ত্রোনিক লিমিতেদ (বি.ই.এল.)সু হকশেল অমসুং ইমুং মনুংগী য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.&এফ.দব্ল্যু.) গী য়াথং মতুং ইন্না থোক্লক্তুনা থা অনিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা আই.সি.য়ু.শিংদা য়েন্থোক্নবা ভেন্তিলেতর ৩০,০০০ শেম শাবা হৌখ্রে। ভেন্তিলেতরশিং অসি শাবগী মওং অসি বি.ই.এল.গা খুৎশমনদুনা এম./এস. এস.কে.এ.এন.আর.এ.ৱাই.না অমুক শেমদোক্লবা মতুংদা দি.আর.দি.ও.না অহানবা ওইনা শাখিবনি। বি.ই.এল.না ভেন্তিলেতরশিং অসি এপ্রিল ২০-২৪, ২০২০গী মনুংদা শাবা হৌবা য়াই। লোইশিন্নবা পীরিবা মতমগী মতুং ইন্না বি.ই.এল.না ২০২০গী এপ্রিলদা ভেন্তিলেতর য়ুনিৎ ৫,০০০, মেদা ভেন্তিলেতর য়ুনিৎ ১০,০০০ অমসুং জুন্দা ভেন্তিলেতর য়ুনিৎ ১৫,০০০দা শাবা লোইগনি হায়না থাজরি। দি.আর.দি.ও.গী মতেংগা লোইননা কম্পোনেন্তশিং অসি ইন্দেজিনাইস তৌনবসু হোৎনরি।
ভারত দাইনামিক্স লিমিতেদ (বি.দি.এল.)না ভেন্তিলেতরগী প্রোতোতাইপ অমসু শেম্লি অমসুং মেগী ১ ফাওবগী মনুংদা চাংয়েং তৌবা অমসুং সার্তিফাই তৌরবা মতুংদা ময়ামগী ওইনা শেম শাবা হৌগনি। মখোয়না প্রোজেক্ত অসি পুনেগী স্তার্ত অপ অমগা খুৎশম্নদুনা পায়খৎপনি।
দিফেন্সকী পি.এস.য়ু. এম./.এস. বি.ই.এল.সু ভেন্তিলেতরশিং য়াম্না পুথোক্কদৌরিবা অসিদা তেংবাংবা হৌখ্রে। ভারত আর্থ মুবরস লিমিতেদ (বি.ই.এম.এল.)না এম./এস. এস.কে.এ.এন.আর.এ.ৱাই., মৈসুরগীদমক্তা ভেন্তিলেতর শাবগী কম্পোনেন্ত ৫গী সেৎ ২৫ শাবা লোইখ্রে।
লৈবাক অসিগী ওর্দিনান্স ফেক্তরী ৪০গী মকোক ওইরিবা ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দনা আই.এস.ও. ক্লাস ৩ এক্সপোজর স্তেন্দর্দ ইনবা কভর-ওলশিংসু পীবা হৌখ্রে। ঐচ.এল.এল. লাইফকেয়র লিমিতেদ (ঐচ.এল.এল.)না পীরকপা অহানবা লাখ ১.১০ শানবা ওর্দর অদু শেম শাবগী থবক কন্না চত্থরী। মসিগী ওর্দর অসি নুমিৎ ৪০নিগী মনুংদা লোইশিনগদবনি।
কানপুর, শাহজহানপুর, হজ্রতপুর (ফিরোজাবাদ) অমসুং চেন্নৈদা লৈবা ওর্দিনান্স ইক্যুইপমেন্ত গ্রুপকী ফেক্তরীশিং অসি কভর-ওল শাবদা য়াওরি। হৌজিক্কী ওইনা নোংমদা পুথোকপগী চাং অসি ৮০০নি। নোংমদা ১,৫০০ পুথোকপা ঙম্নবগী থাক্তা য়ৌরক্নবা ঙম্নবা কন্না হোৎনরি। কভর-ওল অমসুং মাস্কশিং অসিগী মথৌ নীংথিনা তৌবগী চাং ওন্নবগীদমক সাউথ ইন্দিয়া তেক্সতাইল রিসর্চ এসোসিএসন (এস.আই.তি.আর.এ.)না অয়াবা পীরবা মেছিন অহুমসু শারে অমসুং মসি ফবগী চাং লেংদনা থম্বগী মতেং ওইনবা হায়দুনা কভর-ওল অমসুং মাস্কশিং পুথোকপদসু শিজিন্নগনি।
ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দ (ও.এফ.বি.)নসু মশাগী ওর্দিনান্স ফেক্তরীশিংগী অনা লায়েংশঙদা পীনবগী মথক্তা ফিরোজাবাদকী ঐচ.এল.এল., সি.এম.ও.দসু পীননবা পি.পি.ই. ৫,৮৭০ শাখ্রে।
ফেক্তরী বোর্দনা মেদিকেলগী অথুবগী, স্ক্রিনিং তৌবগী, অনা লায়েংশংগী ত্রাএজকী অমসুং ক্বারান্তাইনগীদমক শিজিন্ননবা হায়দুনা অখন্নবা মীতর অনিগী তেন্ত অমসু শাখ্রে। মসি ঈশিং চংদবা ফী, অশোনবা স্তিল অমসুং এলুমিনিয়ম এল্লোইনা শাবনি। পোত্থোকশিং অসি য়েন্থোকপসু হৌখ্রে। ওরিশা স্তেত মেদিকেল কোর্পোরেসন, দেহরাদুনগী জোই গ্রান্ত হোস্পিতাল, অরুনাচল প্রদেশ কী দি.এম.এ., অমসুং চন্দীগরগী পঞ্জাব পুলিস্তা তোঙান তোঙানবা মখলগী তেন্ত ৪২০ পীখ্রে। ও.এফ.বি.না ভেন্তিলেতর শেম্বগী থবকসু হৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ভেন্তিলেতর ৫৩ শেমখ্রে অমসুং তেলঙ্গানাগী তি.এস.আই.এম.দি.সি.দা পীখ্রে।
- ওর্দিনান্স ফেক্তরীশিং (ও.এফ.শিং)না ভারত সরকারনা লৈবাক্কী ওইনা য়েংশিন্নবা খনবা ঐচ.এল.এল.না হায়রকপা সেনিতাইজরগী লীতর ২৮,০০০গী মনুংদা লীতর ৭,৫০০ হৌজিক হৌজিক কন্না শেম শারি। ও.এফ.শিংনা লীতর ৫,১৪৮ পীখ্রে অমসুং ঐচ.এল.এল.দা হেক ফংবগা য়েন্থোকপা য়াবা লীতর ১৫,০০০সু লৈরে। হৌজিক ফাওবদা ওর্দিনান্স ফেক্তরীশিংগী মশাগী অনা মায়েংশংগী মথক্তা ইন্দোর, বেলগাবী, তিরুবন্থাপুরম, সেন্ত্রেল রেলৱেজ, এম.ই.সি.এল., নাগপুর দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন, উত্তরাখন্দ, বিহার, কেন্তোনমেন্ত বোর্দ ৱিলিংতন, দি.এম. নাগপুর, দি.আর.এম. সোলাপুরদা লৈবা ঐচ.এল.এল. য়ুনিৎশিংগী ওইনা সেনিতাইজর লীতর ৬০,২৩০ শাখ্রে। ব্লদ পেনেত্রেসন তেস্ত তৌনবা তেস্ত তৌবগী মফম অনি অমসু, চেন্নাই অমসুং কানপুরদা, শাবা লোইখ্রে।
ও.এফ.বি.না হৌজিক ফাওবদা ৩-প্লাই মেদিকেল মাস্ক ৩৮,৫২০ য়াওনা পুন্না মাস্ক ১,১১,৪০৫ শাবা লোইখ্রে। হায়রিবশিং অসি তামিল নাদু পুলিস, ফিরোজাবাদ অমসুং আগ্রাগী জিলাগী পুলিস অমসুং পুলিসকী মরী লৈনবা মীওইশিং, শাহজহানপুরগী কেন্তোনমেন্ত বোর্দ, উত্তরাখন্দ সরকার, শাহজহানপুরগী জিলাগী হেলথ ওফিসরশিং, মিলিতরী ইন্তেল্লিজেন্সনচিংবশিংদা য়েন্থোকখ্রে।