লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
অথিংবা মনুংদা আই সি এ আরনা পায়খৎখিবা থবকশিং এগ্রিকলচর মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে
14 APR 2020 5:46PM by PIB Imphal
কোভিদ-১৯ শন্দোরকপা অমসুং লাইচৎ অসি থিংনবা লৈবাক শীনবা থুংনা অথিংবা থমখিবদগী লৌমীশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিচর্ছ(আই সি এ আর)না পায়খৎলিবা থবকশিং য়ুনিয়ন এগ্রিকলচর মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে । আই সি এ আরগী ইন্সতিতুৎ অহুম্না মীওইবদা কোভিদ-১৯গী চাংয়েং তৌরিঙৈ মরক অসিদা, আই সি এ আরনা অথিংবা মনুংদা লৌমীশিং মতেং পাংনবা থবক কয়া পায়খৎলি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৌমীশিংদা চেকশিনৱাশিং পীখি । এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতিশিংনা ওনলাইন ক্লাসশিং পাংথোক্নবা মিনিস্তরনা পাউতাক পীখি ।
মীফম অদুদা আই সি এ আরগী দিরেক্তর জেনেরেল দোক্তর ত্রিলোচান মোহোপাত্রানা হায়খি আই সি এ আরনা লম লমগী লোল ১৫দা লৈবাক্কী অমসুং রাজ্যগী ওইবা অখন্নবা পাউতাকশিং লৌমীশিংদা পীরি অমসুং অথিংবা মনুংদা লৌউ-শিংউগী থবকশিং কোমথোকলিবা অসিগী মতাংদা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংদা লৌমীশিংদা খঙহনখি ।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরগী পাউতাকশিং মতুংইন্না, রাজ্যশিংগী কৃষি বিগ্যান কেন্দ্রশিংগী খুৎথাংদা এমকিষান পোরতেল শীজিন্নদুনা লৌমী ক্রোর ৫.৪৮ হেনবদা পাউতাক ১১২৬ পীখ্রে । ৱাতসএপ্প গ্রুপশিং অমসুং অতৈ দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদসু চেকশিনৱাশিং পীখি । পাউচেশিংদা কে ভি কেশিংনা চেকশিনৱাশিংগী পাউ ৯৩৬ ফোংখি , রেদিওগী ৱারি-ৱাতাই ১৯৩ অমসুং তি ভিগী থৌরম ৫৭ শন্দোকখি ।
আই সি তি তুলশিং শীজিন্নদুনা গেহু, ফৌ, চুজাক, হৱাইশিং, চনান, থাও থোকপা মরুশিং, চু, মশিং থোকপা পাম্বীশিং, হৈনৌ, চম্প্রা, লফোই, কফোই, অঙ্গুর, লিতচি, লৈ, মনা-মশিং, মেলোনশিং অমসুং য়ুবী, ক্বা, কোক্বা অমসুং তুবর ক্রোবশিং থাবগী মতাংদা লৌমীশিংদা পাউতাকশিং পীখি ।
আই সি এ আরগী মখাদা লৈবা ফিসরি চিছর্স ইন্সতিতুৎশিংনা ঙা য়োকপগী মতাংদা লৌমীশিংদা ই-পাউশিং অমসুং ইজুকেসনগী মচাকশিং ফংহল্লি । আই সি এ আরগী ইন্সতিতুৎশিংনা দাইরি, শা-ষন লোইবা অমসুং য়েন লোইবগী মতাংদা শা-ষনশিং মশা ফনা লৈহন্নবা অমসুং কোরোনাভাইরস থেংননবা হকচাংগী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা শঙ্গোম, য়েরুম অমসুং য়েনশা পুথোক্নবা লৌমীশিংদা খঙহনখি ।
ওনলাইদা ক্লাসশিং পাংথোক্নবা এগ্রিকলচরেল য়ুনিভর্সিতিশিংগি ভি সিশিংদা আই সি এ আরনা খঙহনখি অমসুং হৌজিক মসি থবক ওইনা পাংথোক্লে । আই সি এ আরগী ইন্সিতিতুৎ অহুম্না ইনভাইরোনমেন্ত অমসুং ফোরেস্ত মিনিস্ত্রিনা জুগী শা-উচেকশিংদগী লৌরকপা সেম্পলশিং কোভিদ তেস্ত তৌবগী থবক পায়খৎলি । নিহসাদ ভোপালনা চিংনবা কোভিদ-১৯ সেম্পল ২৩ চাংয়েং তৌখ্রে অমসুং হায়রিবা সেম্পলশিং অদু নেগেতিব ওইখি । দোক্তর মোহাপাত্রানা হায়খি আই সি এ আরনা ক্লাইমেত চেঞ্জ, ভাইরোলোজি অমসুং অতোপ্পা লায়নাশিং অমসুং জুশিংদা লৈরিবা শা-উচেকশিংদগী মীওইবদা ভাইরস শন্দোরকপগী মতাংদা অমসুং অসিগুম্বা শিংনবা কয়া অসি মহৈ-মরোংশিংনা ঙাকথোকপা ঙমগদরা হায়বগী মতাংদা থিজিল্লি ।
কোভিদ-১৯ লাইচৎ ঙাকথোক্নবা অরোগ্যা সেতু মোবাইল এপ্প শীজিন্নবগী মতাংদা আই সি এ আর অমসুং কে ভি কেশিংনা পাউজেল শন্দোক্লি । মসিগী মহৈ ওইনা লৌমী লাখ ২৫.০৪দা পাউজেল য়ৌখ্রে অমসুং লৌমী লাখ ২.৯২ মখোয়না এপ্প অসি লৌথখ্রে ।
লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা লৈরিবা আই সি এ আরগী গেস্ত হাওসশিং ক্বারেনতাইন সেন্তরশিং ওইহন্নবা অমসুং দরকার ওইবা খুৎলায়শিং ফংহন্নবা য়ুনিয়ন এগ্রিকচর মিনিস্তরনা পাউতাক পীখি । দোক্তর মোহাপাত্রানা হায়খি আই সি এ আরনা লায়রবশিংদা লেম্না চানবা পীদুনা মতেং পাংলি অমসুং পি এম-কিয়ারস ফন্দদা লুপা ক্রোর ৬.০৬ মতেং পাংখ্রে ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar reviews ICAR activities during lockdown
Three ICAR institutes engaged in COVID-19 testing on humans
ICAR undertaking several efforts to help farmers during lockdown, gives advisories to crores of farmers across the country
Shri Tomar directs all Agricultural Universities to conduct online classes
14 APR 2020 5:46PM by PIB Delhi
The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar reviewed activities of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) in helping farmers overcome the problems arising due to the outbreak of COVID-19 and the nationwide lockdown to check the spread of the pandemic. While three ICAR institutes are engaged in COVID-19 testing on humans, ICAR has undertaken several efforts to help farmers during lockdown and given advisories to crores of farmers across the country. Shri Tomar directed all Agricultural Universities to conduct online classes.
During the review meeting, ICAR Director General Dr. Trilochan Mohapatra informed that the ICAR has issued National and state-specific advisory for farmers, translated into 15 regional languages and widely communicated through digital platforms adequately informing the farmers about the exemptions granted to farming related activities during lockdown and important agricultural operations to be carried out following all precautions.
On the directions of the Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar, more than 5.48 crore farmers have already been reached through the issue of 1,126 advisories across the states by Krishi Vigyan Kendras (KVKs) through mKisan portal. Dissemination of advisory was also made through WhatsApp groups (4893 KVK WhatsApp groups covering 5.75 lakh farmers) and other digital platforms (reaching 8.06 lakh farmers). 936 News items on advisories issued by KVKs appeared in newspapers; messages were disseminated through broadcast of 193 radio talks and 57 TV programmes.
Research institutes used ICT tools including Expert Systems and Mobile Apps, and provided advisories on appropriate crop management technologies in wheat, rice, maize, pulses, millets, oilseeds, sugarcane, fibre crops, mango, citrus, banana, pomegranate, grapes, litchi, spices, flowers, vegetables, melons and plantation crops such as coconut, arecanut, cocoa and tuber crops.
Advisories to various stakeholders and technologies for processing, value addition and marketing of flower, vegetables and fruit produce have been extended to entrepreneurs, private firms and state governments.
Fisheries Research Institutes under ICAR prepared information, education and communication (IEC) materials in fisheries production for dissemination to various stakeholders engaged in fisheries. Dairy, Livestock and Poultry research institutes of ICAR are creating awareness regarding feeding, breeding and health care of animals as well as minimum processing of milk, eggs and chicken for boosting immunity to fight corona virus.
On the advice of Shri Tomar, the ICAR issued advisory to all Vice-chancellors of Agricultural Universities for taking classes through online mode and most of them are doing so using online tools. ICAR has notified three of its Research Institutes; NIHSAD, Bhopal, IVRI, Izatnagar, and NRC on Equines, Hisar for COVID-19 testing in humans. These institutes have also been designated for COVID testing of samples from Zoo animals by the Ministry of Environment and Forests. The NIHSAD, Bhopal has tested 23 suspected COVID-19 samples and all of them were found negative. Dr. Mohapatra said the ICAR will commission studies in climate change, virology and other diseases and undertake research on the transmission of virus from animals and birds in zoos and in the nature to humans and vice versa and whether crops can help fight such challenges.
ICAR institutes and KVKs have prominently disseminated the message for use of Arogya Setu mobile application to fight COVID 19 pandemic. As a result, 25.04 lakh farmers have been reached of which 2.92 lakh farmers have already downloaded the application for their use.
On the directions of Shri Tomar, the ICAR has provided its Guest Houses at various establishments across the country for setting up quarantine facilities besides providing RT-PCR equipment and operating staff for COVID-19 investigation. Dr. Mohapatra said the ICAR is also extending help to affected poor people by providing free food while the DARE/ICAR family has contributed about Rs 6.06 crores to the PM-CARES Fund.