হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯দা লৌখৎলিবা খোংথাংশিংগা মরী লৈননা রাজ্যশিংগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে
কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা পুক্নিং চপ য়ুংনা লান্থেংনবদা ভারতকী প্রজাশিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্নবা মোবাইল এপ্লিকেসন আরোগ্য সেতু প্রমোৎ তৌনবা রাজ্যশিংদা তকশিনখি
ফিভম অসি লাকশিন্দুনা থম্বদা অদোম্না কত্থোক্লিবা অদুগীদমক অদোম্বু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি: দা. হর্শ বর্ধন
10 APR 2020 7:18PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু অদোম-অদোমগা মরী লৈনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ঐখোয়না লান্থেংনরিবা অসিদা ফিভম লাকশিন্দুনা থম্বগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।” দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনী কুমার চৌবেগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজ্য অমদি য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্কী হেল্থ মিনিস্তরশিং, চিফ সেক্রেতরীশিং/হেল্থ সেক্রেতরীশিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ থেংননবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিং অমসুং শেম শারিবশিং য়েংশিন্নবা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখি।
ভিদিও কনফরেন্স অদুদা মহারাস্ত্রা, দিল্লী, রাজস্থান, হিমাচল প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, কেরলা, আন্ধ্র প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, গুজরাত, কর্নাতকা, পঞ্জাব, বিহার, তেলঙ্গনা, হরিয়ানা, ওরিশা, অসম, চান্দিগর, ঝার্খন্দ, অন্দমান অমসুং নিকোবর, ছত্তিসগর, মনিপুর, অরুনাচল প্রদেশ, গৱা, মিজোরাম, ত্রিপুরা, সিক্কিম, নাগালেন্দ, তমিল নাদু, মেঘালয়, অমদি দাদ্রা অমসুং নগর হভেলিদগী শরুক য়াখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না ফোংদোকখি মদুদি লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনরক্লিবা অসি হৌজিক থা অহুম হেল্লক্লে অমদি লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী প্রিভেন্সন, কন্তেনমেন্ত অমসুং মেনেজমেন্ত রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা মোনিতর তৌরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা তোঙান-তোঙানবা প্রি-এম্পতিব, প্রোএক্তিব অমসুং ইফেক্তিব ওইবা খোংথাং কয়া পায়খৎলে। মসিগী মতম চানা লৌখৎখিবা খোংথাংশিং অসিনা ফিভম অসি লাকশিনবদা অমদি ফিভম অমা হেক্তগীদমক্তা ঐখোয়বু মতেং পাংলি।
লাইনা অসি শন্দোরকপগী চেন থুগায়নবগীদমক লাক্কদৌরিবা মথংগী হপ্তা খরা মরু ওইবগী মায়কৈদা ইঙ্গিৎ তৌরদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না সোসিয়েল দিস্তেন্সিং ঙাক্না চৎনবা অমদি পর্সোনেল হাইজিনগী মতাংদা এৱ্যারনেস শন্দোক্নবা তকশিনখি মদুনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা চপ য়ুংনা অমদি পুন্না লান্থেংনবদা মতেং ওইগনি।
দা. হর্শ বর্ধন্না লৈবাক অসিদা কত্থোক্লবা কোবিদ-১৯ হোস্পিতালশিংগী ফিভমসু য়েংশিনখি। মহাক্না হায়খি “লৈবাক্কী জিলা খুদিংমক্তা কত্থোক্লবা কোবিদ-১৯ হোস্পিতালশিং লিংখৎপা মথৌ তাই অমদি অথুবা মতমদা মীয়ামদা মদুগী মতাংদা খঙহনবা তাই।”
দা. হর্শ বর্ধন্না রাজ্য খুদিংমক্কী পি.পি.ই., এন.৯৫ মাস্ক, তেস্তিং কিৎ, দ্রগ অমসুং ভেন্তিলেতরগী দরকার ওইবা অমসুং ফংলিবশিং য়েংশিনখি অমদি ভারত সরকারনা মসিগী মরুওইবা পোৎলমশিং অসিগী সপ্লাই ৱাৎহন্দনবা হোৎনরি হায়না থাজবা পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি করম্বা কেতেগোরীগী হেল্থৱার্কর/প্রোফেস্নেলনা করম্বা কেতেগোরীগী পি.পি.ই. শিজিন্নগদগে হায়বগী অকুপ্পা গাইদলাইনশিং মিনিস্ত্রীগী ৱেবসাইত্তা (www.mohfw.gov.in) ফংগনি অমদি রাজ্যশিংনা মদু শিজিন্নবগী মতাংদসু এৱ্যারনেস পীবা মথৌ তাই। মহাক্না মসিমসু ফোংদোকখি মদুদি ফেস কভরগী গাইদলাইনশিংসু মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত্তা ফংলি অমদি মসিবু কম্ম্যুনিতীশিংদা কানবা মওংদা শিজিন্নবা য়াই।
মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু আরোগ্য সেতু এপ্লিকেসন দাউনলোদ তৌনবা অমদি শিজিন্ননবসু তকশিনখি। স্মার্ত ফোন অমদা ইন্সতোল হেক তৌবগা এপ্লিকেসন অসিনা সোফিস্তিকেতেদ পেরামীতরশিংদা য়ুমফম ওইরগা ইনফেক্সনগী রিস্ক হোৎপা ঙমই হায়না মহাক্না হায়খি।
মীফম অদুদা শ্রীমতী প্রীতি সুদন, সেক্রেতরী (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল), শ্রী সনজীব কুমার, স্পিসিয়েল সেক্রেতরী, অমসুং হেল্থ মিনিস্ত্রীগী সেনিয়র ওফিসরশিংগা লোয়ননা আই.সি.এম.আর.গী মীহুৎশিংসু শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan chairs a video conference with States regarding the steps taken on COVID-19
Urges States to promote mobile app ArogyaSetu to bring the people of India together in a resolute fight against COVID-19
I congratulate you for your dedication in keeping the situation under control: Dr. Harsh Vardhan
10 APR 2020 7:18PM by PIB Delhi
“I congratulate you all for managing and keeping the situation under control in our fight against COVID-19 in your respective States and UTs”, said Dr. Harsh Vardhan as he held a meeting to review actions and preparedness for mitigating COVID-19, through Video Conference (VC), with Health Ministers, Chief Secretaries/Health Secretaries of all States and UTs, here today, in the presence of Shri Ashwini Kumar Choubey, MoS (HFW).
The VC saw participation from Maharashtra, Delhi, Rajasthan, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Kerala, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat, Karnataka, Punjab, Bihar, Telangana, Haryana, Odisha, Assam, Chandigarh, Jharkhand, Andaman and Nicobar, Chhatisgarh, Manipur, Arunachal Pradesh, Goa, Mizoram, Tripura, Sikkim, Nagaland, Tamil Nadu, Meghalya and Dadra & Nagar Haveli.
Dr Harsh Vardhan stated that “the fight against the pandemic is now more than three months old and the prevention, containment and management of COVID-19 in the country is being monitored at the highest level in collaboration with the States.” Under the leadership of “Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the country has taken several pre-emptive, proactive, and effective measures. These timely steps have helped us mange the situation and be prepared for any eventuality”, he added.
Pointing to the critical importance of the next few weeks to break the chain of transmission of the disease, Dr Harsh Vardhan urged all to ensure social distancing and spread awareness about personal hygiene, which shall help in a resolute and collective fight against COVID-19.
He also added that States need to be mindful that the treatment/medical needs of pregnant women, dialysis patients and those suffering from ailments such as Thalassemia are attended to. He exhorted the States/ UTs to promote voluntary blood donation and arranging mobile units for safe blood donation for adequate supply of blood at any point of time.
Dr Harsh Vardhan also reviewed the status of dedicated COVID-19 hospitals in the country. He said “There is a need to establish dedicated COVID-19 hospitals in each district of the country and notify them as soon as possible so that people are informed about them.”
Dr Harsh Vardhan reviewed the requirement and the adequacy of PPEs, N95 masks, testing kits, drugs and ventilators with each State, and assured that Government of India is trying its best to ensure there is no shortage of supplies of these critical items; orders for various requirements have already been placed. He stated that the partial requirements of States vis-a-vis the need indicated by them have been addressed. He said that detailed guidelines for which category of healthworkers/professionals need to use which category of PPEs, are available on the Ministry’s website (www.mohfw.gov.in) and States need to create awareness about their rational use too. He also stated that the Guidelines for face cover are also available on the Ministry’s website and these can be effectively used in communities. Further, while commending the various efforts of the States, he said that they may also emulate the best practices of each other.
He also urged all to download and use the ArogyaSetu App as it will enable people to assess the risk of their catching the Corona Virus infection.” Once installed in a smart phone, the app can calculate the risk of infection based on sophisticated parameters,” he said.
Ms. Preeti Sudan, Secretary (HFW), Shri Sanjeeva Kumar, Spl. Secretary, and senior officers from the Health Ministry along with representatives from ICMR were also present during the review meeting.