ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইফেদনা য়ুনিসেফ অমসুং দব্লিউ.এচ.ও.গা খুৎশম্নদুনা ত্রাইবেল গেদররশিংনা মখোয়গী থবকশিং চেকশিন্না চত্থনবগীদমক এস.ঐচ.জি..শিংগী দিজিতেল কেম্পেন পুক্নিং থৌগৎনবা ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
কেম্পেন অসিনা ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৫০দা য়ৌননবা ৱাফম হৌদোকখি
09 APR 2020 8:05PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল গেদররশিংনা মখোয়গী থবক থৌরমশিং চেকশিন্না চত্থবা য়াননবা পান্দমদা ত্রাইফেদনা মসিগী ত্রেনরশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.)দা কোবিদ-১৯ থেংননবা অমদি মরুওইবা চেকশিন থৌরাংশিংগী মতাংদা মচঙ ওইবা ৱাফমশিং খঙহন্নবা ভরচুএল ত্রেনিংগী ৱেবিনার অমা পাঙথোকখ্রে‍। ৱেবিনার অদু মীওই ১৮,০০০ হেন্না শরুক য়ানবা অমদি স্তেৎ ২৭গী ত্রাইবেল মফমশিং য়ৌহন্নবা পান্দমদা পাঙথোকখিবনি‍। ত্রাইবেল গেদররশিং মখোয়গী থবকশিং চেকশিন্না চত্থবা য়াননবগীদমক্তা হীরমসিদা থৌদাং য়ারিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.)গী দিজিতেল কেম্পেন অমা সোসেল দিস্তেন্সিংগী কান্নবা উত্তুনা পু্ক্নিং থৌগৎনবা দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন অমা শেমগৎনবা ত্রাইফেদনা য়ুনিসেফ অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.গা খুৎশম্নদুনা চঙশিল্লি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা ত্রাইফেদগী এম.দি. শ্রী প্রভির ক্রিস্নানা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯ লাইচৎকী তানফমসিদা ত্রাইবেল গেদররশিং অশোয় অঙাম য়াওহন্দবা হায়বসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী মরুওইবনি অদুগা ত্রাইবেল গেদররশিং অসিবু মখোয়গী পোত্থোকশিং অশোয়-অঙাম য়াওদনা লৌশিনবগী থবকশিং চত্থহননবা ঐখোয়না তৌফম থোকপশিং তৌবা তাই‍। দিজিতেল কেম্পেন অসিগী পান্দমদি ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৫০দা য়ৌশিনদুনা মখোয়বু অশোয়-অঙাম য়াওহন্দবনি‍। মফম কয়াদা হৌজিক অসি মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি)/নন তিম্বর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এন.তি.এফ.পি.) খোমজিনবা অমদি লোকশিনবগী থবক খ্বাইদগী কনখৎলকপা মতমনি‍। চেকশিন থৌরাং মতিক চানা পীদুনা ত্রাইবেলশিংবু তেক্ত-কায়দনা লৈহন্নবগীদমক অমদি মখোয়গী শেল-থুমগী ফীভম অমসুং পুন্সি মহিং তেক্ত-কায়দনা খোঙজেল য়াঙবা থৌরাংশিং লৌখৎপা মথৌ তাই‍।
অপুনবা রেজিস্ত্রেসন ৮০৬ অমসুং য়ুনিক ভ্যুৱর ৫০২না শরুক য়াদুনা ৱেবিনার অদু য়াম্না ফবা মীয়ামগী রেসপোন্স ফংখি‍। অপুনবগী ওইনা য়েংবদা ৱেবিনার অদুগী মনুংদা য়ুজর ২৩৮৮না শরুক য়াখি‍। ৱেবিনার অদু চত্থরিঙৈদা ফেসবুক্তা ভ্যু ২৬০০০ ওইখি অদুগা হৌজিক ফাউবদা ৪০,০০০ য়ৌখ্রে‍।
য়ুনিসেফনা এস.ঐচ.জি..শিংদা মথৌ তাবা তেংবাং ওইনা দিজিতেল মল্তিমীদিয়া কন্তেন্ত, ভর্চুএল ত্রেনিংগীদমক ৱেবিনার (কোবিদ থেংননবা মরুওইবা ৱাফমশিং খঙহনবা, মচং ওইবা ঙাকথোক্নবগী চৎনরোলশিং), সোসিয়েলল মীদিয়া কেম্পেন (সোসিয়েল দিস্তেন্সিং, হোম ক্বরেন্তাইননচিংবদা) অমসুং ভান্য রেদিওগী মওংদা পীরি‍। মসিগী মথক্তা ত্রাইফেদনা আর্ত ওফ লিভিং ফাউন্দেসনগী #iStandWithHumanty ইনিসিএতিবকা খুৎশম্নদুনা স্তেন্দ ৱিথ ত্রাইবেল ফেমিলিজ হায়বা শরুক অম হাপচিন্দুনা ত্রাইবেল ফূরুপশিং হিংনবগীদমক্তা চান-থক্নবা পোৎলমশিং পীবগী থবকশু চত্থরি‍।
বন ধন সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ১৮,০৭৫ না শরুক য়াদুনা স্তেৎ ২৭ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী ১দা পুন্না বন ধন বিকাস কেন্দ্র ১২০৫ হাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্র‍ে‍। অহৌবগী ওইনা হায়রিবা অসিদগী এস.ঐচ.জি.. ১৫,০০০ দিজিতেল ত্রেনিংগী খুত্থাংদা বন ধন সোসিয়েল দিসতেন্সিং এৱ্যরনেস কম লাইবলিহুদ সেন্তরশিং ওইনা পুখৎখ্রে‍। এস.ঐচ.জি..শিং অসিনা ফূরুপশিংগী মরক্তা সোসিয়েল দিস্তেন্সিং অমসুং ইনগদবা থৌওংশিংগী মতাংদা মমুৎ তানা খঙহনগনি‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী তানফমসিদা এন.তি.এফ.পি.গা মরী লৈনবদা তৌগদবা অমদি তৌরোইদবশিংগী পাউতাক, মশা লুনা নান্না লৈননবা তৌফম থোকপশিং, কেসলেসকী চৎন-কাংলোন ইনবা অসিনচিংবশিংসু মখোয়দা খঙহনগনি‍।

Ministry of Tribal Affairs
TRIFED in Collaboration with UNICEF & WHO organized a Webinar for Promotion of Digital Campaign for SHGs to ensure Tribal gatherers carry on their Work Safely
50 Lakh Tribal gatherers are proposed to be reached through this campaign
09 APR 2020 8:05PM by PIB Delhi
TRIFED organized a Webinar for Virtual training to its Trainers and Self Help Groups (SHGs) on basic orientation on Covid-19 response and key preventive measures to ensure tribal gatherers carry on their work safely. It was aimed to reach more than 18,000 participants and would cover tribal regions across all the 27 States. To ensure tribal gatherers carry on their work safely, TRIFED has collaborated with UNICEF and WHO for developing a digital communication strategy for promoting a digital campaign for Self Help Groups (SHGs) involved in this work, highlighting the importance of Social Distancing.
Addressing the participants, Shri Pravir Krishna, MD, TRIFED said that the safety of tribal gatherers during Pandemic Covid-19 is our top priority and we have to ensure that the tribal gatherers carry on the their work of procurement of tribal products safely. The target of this Digital Campaign is to reach up to 50 lakh tribal gatherers to ensure their safety. It is the peak season for collection and harvest of Minor Forest Produce (MFP)/Non Timber Forest Produce (NTFP) in many regions. Certain proactive measures need to be initiated to ensure the wellbeing of the tribals and their economy by providing them safety and ensuring their livelihoods.
The Webinar received a very good participation response with 806 total registrations, and with 502 unique viewers. All in all, total users stood at 2388 during the Webinar. The Facebook views during the Webinar were 26000 and currently stand at 40,000.
UNICEF is providing the necessary support to the SHG Centers in the form of Digital Multimedia content, Webinars for Virtual trainings (basic orientation on COVID response, key preventive behaviours), Social Media campaigns (on social distancing, home quarantine, etc.) and Vanya Radio. Additionally, TRIFED has reached out to the Art of Living Foundation’s #iStandWithHumanity Initiative with a Stand With Tribal Families component in providing much needed food and ration for survival of the tribal community.
A total of 1205 Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs) have been sanctioned in 27 States and 1 Union territory involving around 18,075 Van Dhan Self Help Groups. This involves over 3.6 Lakhs tribal gatherers in the Scheme. To start with, 15,000 of these SHGs will be promoted as Van Dhan Social Distancing Awareness cum Livelihood Centers’ through a digital training program. The SHGs will create awareness among the community about social distancing and steps to be followed. Do’s and Don’ts Advisories relating to NTFP to be kept in mind during Covid-19, providing suggestive practices for maintaining personal hygiene, adopting cashless practices, among others will be shared.