কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
পঞ্জীকৃত ইমেইলৰ জৰিয়তে ই-ভোটিং/ভোটিং ব্যৱস্থাৰ সৰলীকৰণ তথা ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স অথবা অ’এভিএমযোগে ব্যক্তিক্ৰমী সাধাৰণ সভা(ইজিএম) অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ কোম্পানীসমূহক অনুমতি দিলে কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে
08 APR 2020 7:58PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ৰ বাবে দেশজোৰা লকডাউন আৰু সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কোম্পানীসমূহে সন্মুখীন হোৱা সমস্যৱলী সম্পৰ্কে সম্পূৰ্ণ জ্ঞাত কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়(এমচিএ)৷ মন্ত্ৰালয়ে লগতে এই মহামাৰীৰ বাবে সন্মুখীন হোৱা বাধা আৰু স্থানচ্যুতিৰ বাবে কোম্পানীসমূহে গ্ৰহণ কৰা জৰুৰী পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত উদ্যোগ সংস্থা আৰু কৰ্প’ৰেটসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ পৰা সবিশেষ তথ্য সংগ্ৰহ কৰিছে৷
পৰিস্থিতি বুজ লোৱাৰ বাবে এমচিএই ১৯.০৩.২০২০ত এক অধিসুচনাৰ জৰিয়তে সঞ্চালকসকলৰ উপস্থিতিত বোৰ্ড সঞ্চালকক ২০২০ৰ ৩০জুনলৈকে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং অথবা অন্যান্য দৃশ্য শ্ৰাব্য উপায়ে(অ’এভিএম)ৰে সকলো বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ অনুমতি দিছিল৷
ইফালে, ক’ভিড-১৯ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত লকডাউনৰ সময়ত চৰকাৰী নিৰ্দেশনা তথা অন্যান্য নিষেধাজ্ঞাৰ মানি মন্ত্ৰালয়ে আজি এন চাৰ্কোলাৰ জাৰি কৰি কোম্পানীসমূহক কোনো অংশীদাৰক সোঁশৰীৰে ৰাজহুৱা স্থানত সমবেত নোহোৱাকৈ পঞ্জীকৃত ইমেইলৰ জৰিয়তে ই-ভোটিং/ভোটিং ব্যৱস্থা সৰলীকৰণ তথা ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স অথবা অ’এভিএমযোগে ব্যক্তিক্ৰমী সাধাৰণ সভা(ইজিএম) অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে৷ কোম্পানী, আইন, ২০১৩ অনুসৰি কোনো সাধাৰণ সভাত কোনো লোক সোঁশৰীৰে উপস্থিত থাকিব লগা নহ’লে পোষ্টেল বেলট/ই-ভোটিঙৰ বিশেষ ব্যৱস্থা কৰা আছে৷ কিন্তু ক’ভিড-১৯ৰ ফলত দেশজোৰা লকডাউন আৰু সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কোম্পানীসমূহে পোষ্টেল বেলট ব্যৱস্থা ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অপাৰগ৷
এমচিএই জাৰি কৰা সাধাৰণ চাৰ্কোলাৰ নং-১৪/২০২০ দিনাংক ০৮.০৪.২০২০ মতে ১,০০০ বা ততোধিক অংশীদাৰ থকা তালিকাভুক্ত কোম্পানীয়ে প্ৰয়োজন অনুসৰি কোম্পানী আইন, ২০১৩ৰ অধীনত ই-ভোটিং ব্যৱস্থাৰ অনুমোদন লাভ কৰিছে, সেই কোম্পানীসমূহে ভিচি/অ’এভিএম আৰু ই-ভোটিং ব্যৱস্থাৰে ব্যতিক্ৰমী সাধাৰণ সভা অনুষ্ঠিত কৰিব পাৰিব৷ অন্যান্য কোম্পানীসমূহৰ ক্ষেত্ৰত কেৱল পঞ্জীকৃত ইমেইলৰ জৰিয়তে সৰলীকৃত ভোটিং ব্যৱস্থা মানি চলিবলৈ কোৱা হৈছে৷
ভিচি/অ’এভিএম ব্যৱস্থাৰে অনুষ্ঠিত কৰিবলগীয়া সভাত অংশগ্ৰহণৰ বাবে প্ৰতিনিধিসকলক আগতীয়াকৈ প্ৰক্সিসমূহ প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব৷ এই ভিচি/অ’এভিএম ব্যৱস্থাৰে অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ইজিএমৰ ক্ষেত্ৰত কোম্পানীসমূহে অন্যান্য প্ৰয়োজনীয়তাৰ ক্ষেত্ৰত আইনৰ সৈতে কোনো আপোচ কৰিব নোৱাৰিব৷ উল্লেখ্য যে সকলো কোম্পানীয়ে এই ব্যৱস্থা ব্যৱহাৰ কৰাৰ সময়ত ইয়াৰ এক প্ৰতিলিপি সুৰক্ষিত ভাৱে ৰাখিব লাগিব৷ ৰাজহুৱা কোম্পানীসমূহেও তেওঁলোকৰ ৱেবছাইটত স্বচ্ছ ব্যৱস্থা বৰ্তাই ৰখাকৈ এক প্ৰতিলিপি ৰাখিব লাগিব৷ তদুপৰি, এই ব্যৱস্থাৰে গৃহীত সকলো প্ৰস্তাৱ ৬০ দিনৰ ভিতৰত কোম্পানীৰ পঞ্জীয়কৰ হাতত জমা দিব লাগিব, যাতে এই প্ৰস্তাৱসমূহ ৰাজহুৱাকৈ দেখুৱাব পৰা যায়৷ চাৰ্কোলাৰখনত স্বচ্ছ, জবাবদিহিতা সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে বিনিয়োগকাৰীসকলৰ স্বাৰ্থও সুৰক্ষিত কৰাৰ ব্যৱস্থা সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে৷
৮ এপ্ৰিল, ২০২০ত প্ৰকাশিত মন্ত্ৰায়ৰ চাৰ্কোলাৰখন এই লিংকত উপলব্ধ http://www.mca.gov.in/Ministry/pdf/Circular14_08042020.pdf

Ministry of Corporate Affairs
MCA allows companies to hold Extraordinary General Meetings (EGMs) through VC or OAVM complemented with e-Voting facility/simplified voting through registered emails
08 APR 2020 7:58PM by PIB Delhi
The Ministry of Corporate Affairs (MCA) is fully cognizant of the difficulties faced by companies on account of the ongoing nation-wide lockdown and social distancing due to COVID 19. The Ministry has also taken note of various representations received from industry associations and corporates on the need to facilitate companies in taking certain emergent/ urgent measures in the face of extreme disruptions and dislocation caused by the pandemic.
Taking stock of the situation, the MCA had earlier allowed all meetings of the Board of directors upto 30th June 2020, to be conducted through Video Conferencing (VC) or other audio visual means (OAVM) vide its notification date 19.03.2020, including meetings on items where the physical presence of directors is otherwise required.
In furtherance of the Government’s objective of facilitating corporate compliances during the current lockdown period and other restrictions on account of COVID 19, the Ministry has today issued a circular allowing companies to hold Extraordinary General Meetings (EGMs) through VC or OAVM complemented with e-Voting facility/simplified voting through registered emails, without requiring the shareholders to physically assemble at a common venue. The Companies Act, 2013 allows ordinary and special resolutions to be passed through postal ballot/e-voting route without holding a physical general meeting. However, in present lockdown/social distancing conditions due to COVID 19, postal ballot facility cannot be utilized by the companies.
Accordingly, the General Circular No. 14/2020 dated 08.04.2020 issued by the MCA allows listed companies or companies with 1,000 shareholders or more which are required to provide e-voting facility under the Companies Act, 2013 to conduct EGM through VC/ OAVM and e-Voting. For other companies, a highly simplified mechanism for voting through registered emails has been put in place for easy compliance.
The framework leverages the strengths of digital India by using a combination of VC and e-Voting/simplified voting through registered emails to enable companies conduct their EGMs. As the meetings will be conducted over VC/ OAVM, the facility for appointment of proxies has been dispensed with, while representatives of bodies corporate will continue to get appointed for participation in such meetings.
This framework allows the companies to hold shareholders’ EGMs through VC/ OAVM without compromising on the other requirements of law. As an additional check, all companies using this option are required to maintain a recorded transcript of the entire proceedings in safe custody, and public companies are also required to host this transcript on their website for greater transparency. Further, all resolutions passed through this framework will be required to filed with the RoC within 60 days, so that such resolutions may be viewed publicly. Other safeguards have also been included in the Circular to ensure transparency, accountability and protection of interests of investors.
The Ministry’s circular dated 08 April 2020 is available at http://www.mca.gov.in/Ministry/pdf/Circular14_08042020.pdf