ৰেল মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ শেহতীয়া কেন্দ্ৰীয় নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষৰ ব্যাপক সাফল্য – লকডাউনৰ ১০ টা দিনতেই ৰে’ল কৰ্মচাৰীয়ে উত্তৰ দিলে ১,২৫,০০০ ৰো অধিক প্ৰশ্নৰ
হেল্পলাইন নং, ছ’চিয়েল মিডিয়া, ইমেইলযোগে প্ৰতিমুহুৰ্ততে সতৰ্ক ৰে’লবিভাগ
৮৭% (১,০৯,০০০ ৰো অধিক) অনুসন্ধানেই প্ৰত্যক্ষভাৱে ৰে’ল কৰ্মচাৰীয়ে ফোনৰ মাধ্যমেৰে উত্তৰ প্ৰদান
লকডাউনৰ প্ৰথম ১০ টা দিনত ৰে’লমদদ ১৩৯ হেল্পলাইনৰ যোগেদি ৮০,০০০ ৰো অধিক প্ৰশ্নৰ উত্তৰ প্ৰদান
06 APR 2020 2:07PM by PIB Guwahati
ৰে’লযাত্ৰীসকলক সহায় কৰাৰ লগতে মালবাহী ৰে’লৰ চলাচল সন্দৰ্ভত ৰাইজক সহায় কৰা আৰু অন্যান্য প্ৰাসঙ্গিক সমস্যা আঁতৰ কৰিবৰ বাবে লকডাউন ঘোষণা কৰাৰ পিছতেই ভাৰতীয় ৰে’ল বিভাগে আৰম্ভ কৰিছে এক ৰে’লৱে নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যালয়। মাত্ৰ কিছুদিন পূৰ্বে এই কাৰ্যালয় আৰম্ভ কৰাৰে পৰা ৰে’ল বিভাগৰ এই ব্যৱস্থা এক বৃহৎ সাফল্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এই সুবিধাৰ যোগেদিয়েই ৰে’ল কৰ্মচাৰীয়ে প্ৰথম ১০ টা দিনতেই নিৰ্ধাৰিত যোগাযোগ প্লেটফৰ্মৰ মাধ্যমেৰে ১,২০,০০০ ৰো অধিক অনুসন্ধান বা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিবলৈ সক্ষম হৈছে (আনকি লকডাউনৰ সময়ছোৱাতো)। উল্লেখ্য যে এই সামগ্ৰিক অনুসন্ধানৰ ভিতৰত ৮৭% (১,০৯,০০০ ৰো অধিক) অনুসন্ধানেই প্ৰত্যক্ষভাৱে ৰে’ল কৰ্মচাৰীয়ে ফোনৰ মাধ্যমেৰে উত্তৰ প্ৰদান কৰিছে।
ৰে’লৱে নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যালয়ে প্ৰতিটো মুহুৰ্ত্ততে চাৰিটাকৈ যোগাযোগ আৰু মতামত প্ৰদান প্লেটফৰ্ম ক্ৰমে ১৩৯, ১৩৮, ছ’চিয়েল মিডিয়া (বিশেষকৈ টুইটাৰ) আৰু ইমেইল (railmadad@rb.railnet.gov.in) ৰ ওপৰত চকু ৰাখিছে। লকডাউনৰ সময়ছোৱাত ৰে’ল প্ৰশাসন আৰু সাধাৰণ ৰাইজৰ মাজত যাতে তথ্য আৰু পৰামৰ্শবোৰৰ সুচল আদান প্ৰদান হৈ থাকিব পাৰে তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই এই ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিছে ৰে’ল বিভাগে।
প্ৰতিমুহুৰ্ত্ততে সঞ্চালক পৰ্যায়ৰ বিষয়াসকলে এই নিয়ন্ত্ৰণ কাৰ্যালয়ত উপস্থিত থাকে। সংশ্লিষ্ট প্লেটফৰ্মসমূহৰ মাধ্যমেৰে লাভ কৰা নাগৰিকসকলৰ মতামত আৰু তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শ আদি এই বিষয়াসকলে তদাৰক কৰে আৰু লকডাউনৰ সময়ছোৱাত ৰে’লৱেৰ গ্ৰাহকসকলে বিশেষকৈ সামগ্ৰী যাতায়াতৰ ক্ষেত্ৰত সৃষ্টি হোৱা সমস্যাৰ তৎকালীন সমাধান কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ সুনিশ্চিত কৰে। ADRM পৰ্যায়ৰ ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলো মাণ্ডলিক স্তৰত এই দলটোৰ অংশ হিচাপে থাকে।
উল্লেখ্য যে লকডাউনৰ প্ৰথম ১০ টা দিনত ৰে’লমদদ ১৩৯ হেল্পলাইনৰ যোগেদি আইভিআৰএছ ফেচিলিটিৰ প্ৰশ্নসমূহৰ উপৰিও ৮০,০০০ ৰো অধিক প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিয়া হৈছে। বিভিন্ন বাৰ্তাৰ যোগেদি ৰে’ল বিভাগৰ এনে প্ৰয়াসক প্ৰসংশা কৰা হৈছে, ইয়াৰ উপৰি অধিকাংশ প্ৰশ্ন বা অনুসন্ধানেই ৰে’ল সেৱাভিত্তিক। অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ পৰিবহন, মাচুল ৰেহাই, দবাবোৰক চিকিৎসা কক্ষ হিচাপে পৰিৱৰ্তন কৰা, খাদ্য সামগ্ৰী বিতৰণ, পিপিই প্ৰস্তুত, ছেনিটাইজাৰ প্ৰস্তুত আৰু ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবলৈ কৰা অন্যান্য পদক্ষেপৰ বাবেও জনসাধাৰণে প্ৰসংশা কৰি বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে।
জিঅ’-ফেন্সড সুবিধাসম্পন্ন ১৩৮ হেল্পলাইনৰ মাধ্যমেৰে কল কৰোতা ব্যক্তিগৰাকী লোকেশ্যনসাপেক্ষে সেই এলেকাৰ স্থানীয় ভাষা ক’ব পৰা ব্যক্তিৰ যোগেদি সমস্যা সমাধানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, বিশেষকৈ লোকজনৰ নিকটৱৰ্তী ৰে’লৱে মাণ্ডলিক নিয়ন্ত্ৰণ কৰ্যালয়লৈ ফোন স্থানান্তৰৰ মাধ্যমেৰে এই ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত তথ্য বিনিময় আৰু অধিক সুচল হৈ পৰিছে। ভাষাগত সমস্যাও ইয়াৰ ফলত আঁতৰ হৈছে।
উল্লেখযোগ্য যে ভাৰতীয় ৰে’লৱেই যাত্ৰীসকলৰ সুবিধা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে আৰু ইয়াৰ সকলো বাণিজ্যিক ক্লায়েণ্টৰ প্ৰয়োজনীয় দিশবোৰ সুচল কৰি তোলাৰ বাবে তথা ৰাষ্ট্ৰীয় যোগান শৃংখলা অব্যাহত ৰখাৰ বাবে সৰ্বতোপৰি চেষ্টা কৰিছে।

Ministry of Railways
Newly set up Indian Railways Centralised Control Office delivers results in quick time
Railway personnel respond to over 1,25,000 queries in the first 10 days of lock down on Helplines (138 & 139), Social Media & Email
87% (over 1,09,000) of which were handled through direct human interaction
24x7 Real time response on Rly Helplines- 139, 138, Social Media and email
National RailMadad Helpline 139 continues to deliver, while Geo-Fenced Distributed Helpline 138 reaches out to public in local languages for resolution of local issues to make it truly effective
06 APR 2020 2:07PM by PIB Delhi
In order to assist railway passengers, other citizens and help resolve issues in freight operations, Indian Railways has opened a Railway Control Office after declaration of Lockdown. Since its inception a few days back, the facility has become a huge management success so much so that Railway personnel have responded to over 1,25,000 queries in the first 10 days (even during the lockdown period) on designated communication platforms, 87% (over 1,09,000) of which were handled through direct human interaction over the phone.
Railway control office has been doing 24x7 monitoring of four communication and feedback platforms- Helplines- 139, 138, social media (esp Twitter) and email (railmadad@rb.railnet.gov.in). This is to ensure seamless flow of information and suggestions between Railway Administration and general public during the lockdown.
The Control office is being manned round-the-clock by Director-level officers. These officers monitor citizen feedback and their suggestions received on social media and email, and ensure that appropriate action is taken to alleviate any difficulties faced by Railway customers (especially in goods transportation) during the period of lockdown. Field officers at the level of ADRMs monitor at their divisional level as a part of this team.
RailMadad Helpline 139 answered over 80,000 queries on one-on-one basis in the first 10 days of the lockdown, in addition to queries answered by its IVRS facility. While the queries are mostly for commencement of train services and the relaxed refund rules (which itself was done on the basis of the feedback from public), the social media is flush with appreciation of Railways’ efforts in these trying times. Some of the efforts lauded include running of freight trains carrying essential items, waiving penalties for late release of wagons, converting coaches into hospital wards, distribution of food packets, preparing PPEs, sanitizers & other equipment to Fight Against Covid-19 etc..
Calls received on Helpline 138 are geo-fenced i.e calls land on the nearest Railway Divisional Control Office (manned round-the-clock by Railway personnel well-versed in local language and familiar with local issues) as per the location of the caller. This ensures that callers receive information and guidance in the language that they are comfortable speaking. This new feature overcomes the language barrier, and makes flow of information to Railway customers and others faster as the pertinent information is readily available with the Division.
It is pertinent to add that Indian Railways has taken 360 degree effort to ensure that interest of the passengers and all commercial clients are taken care off and national supply chains keep running all the time.