অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
১৩২খন ‘লাইফলাইন উড়ান কাৰ্গো’ বিমানৰ জৰিয়তে দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তলৈ ১৮৪টনৰো অধিক চিকিত্সা সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ
06 APR 2020 3:16PM by PIB Guwahati
অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে আৰম্ভ কৰা লাইফলাইন উড়ান কাৰ্গো সেৱাৰ অধীনত ১৩২খন বিমানৰ জৰিয়তে পাৰ্বত্য আৰু প্ৰত্যন্ত এলেকাসমহূকে ধৰি দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তলৈ চিকিত্সা সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰি থকা হৈছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, ভাৰতীয় বায়ুসেনা বাহিনী আৰু কেইবাটাও ব্যক্তিগতখণ্ডৰ বিমান পৰিবহণ সংস্থাৰ বিমানৰ সহযোগিতাৰে লকডাউনৰ এই সময়চোৱাত আজি পৰ্যন্ত ১৮৪টনৰো অধিক পৰিমাণৰ চিকিত্সা সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰা হৈছে।
ক্ৰমিক
নং
তাৰিখ
এয়াৰ
ইণ্ডিয়া
এলা-
য়েন্স
আইএএফ
ইন্দিগো
স্পাইচ
জেট
চলাচল
কৰা
মুঠ
বিমান
1
26.3.2020
02
--
-
-
02
04
2
27.3.2020
04
09
01
-
--
14
3
28.3.2020
04
08
-
06
--
18
4
29.3.2020
04
10
06
--
--
20
5
30.3.2020
04
-
03
--
--
07
6
31.3.2020
09
02
01
--
--
12
7
01.4.2020
03
03
04
--
-
10
8
02.4.2020
04
05
03
--
--
12
9
03.4.2020
08
--
02
--
--
10
10
04.4.2020
04
03
02
--
--
09
11
05.4.2020
--
--
16
--
--
16
মুঠ বিমান
46
40
38
06
02
132
এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু ভাৰতীয় বায়ু সেনা বা হিনীয়ে সহযোগিতাৰে লাডাখ, কাৰ্গিল, ডিমাপুৰ, ইম্ফল, গুৱাহাটী, চেন্নাই, আহমেদাবাদ, জম্মু, লেহ, শ্ৰীনগৰ, চণ্ডীগড় আৰু পোৰ্ট ব্লেয়াৰ আদিলৈ কাৰ্গো বিমানৰ সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে।
সম্পূৰ্ণ কৰা পথৰ দৈৰ্ঘ্য
1,21,878 কিলোমিটাৰ
পৰিবহণ কৰা সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ 05.04.2020
13.70 টন
পৰিবহণ কৰা মুঠ সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ 05.04.2020
160.96 + 23.70 = 184.66 টন
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়
ছাংহাই আৰু দিল্লীৰ মাজত এক বায়ু-সেঁতু স্থাপন কৰা হৈছে। যোৱা ৪ এপ্ৰিল, ২০২০ তাৰিখে এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ প্ৰথমখন বিমানে ২১টন পৰিমাণৰ চিকিত্সা সামগ্ৰী তথা উপকৰণ কঢ়িয়াই আনে। এয়াৰ ইণ্ডিয়াই চীনৰ পৰা কেৱল অত্যাৱশ্যকীয় চিকিত্সা সামগ্ৰী কঢ়িওৱাৰ বাবে কিছুসংখ্যক বিমান চলোৱাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
ব্যক্তিগত বিমান পৰিবহণ সংস্থা
আভ্যন্তৰীণ কাৰ্গো বিমান- ব্লু ডাৰ্ট, স্পাইচ জেট আৰু ইণ্ডিগোৱে বাণিজ্যক ভিত্তিত কিছু সংখ্যক কাৰ্গো বিমান চলাই আছে। যোৱা ২৪ মাৰ্চৰ পৰা ৫এপ্ৰিল, ২০২০ পৰ্যন্ত স্পাইচ জেটে ১৭৪খন কাৰ্গো বিমানৰ জৰিয়তে ২,৩৫,৩৮৫কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰি ১৩৮২.৯৪টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে। ইয়াৰে ৪৯খন আছিল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান। সেইদৰে, যোৱা ২৫ মাৰ্চৰ পৰা ৪এপ্ৰিল, ২০২০ পৰ্যন্ত ব্লু ডাৰ্টে ৫২খন কাৰ্গো বিমানৰ জৰিয়তে ৫০,০৮৬কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰি ১৩৮২.৯৪টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে। ইয়াৰ বিপৰীতে, ইণ্ডিগোৱে ৩ আৰু ৪এপ্ৰিল, ২০২০ ত ৮খন কাৰ্গো বিমানৰ জৰিয়তে ৬,১০৩কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰি ৩.১৪টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে।
স্পাইচ জেটৰ আভ্যন্তৰীণ কাৰ্গো সেৱা(৫এপ্ৰিল,২০২০)ত
ক্ৰমিক নং
তাৰিখ
বিমানৰ
সংখ্যা
সামগ্ৰীৰ
পৰিমাণ
টন
অতিক্ৰান্ত
পথৰ
দৈৰ্ঘ্য
কিলোমিটাৰ
1
24-03-2020
9
69.073
10,600
2
25-03-2020
11
61.457
11,666
3
26-03-2020
8
42.009
9,390
4
27-03-2020
11
65.173
11,405
5
28-03-2020
7
50.302
8,461
6
29-03-2020
6
56.320
6,089
7
30-03-2020
6
56.551
6,173
8
31-03-2020
13
1,22.409
13,403
9
01-04-2020
17
1,38.803
16,901
10
02-04-2020
9
55.297
10,138
11
03-04-2020
12
1,08.56
10,767
12
04-04-2020
11
94.87
11,348
13
05-04-2020
5
36.70
5,581
মুঠ
125
957.49
1,31,922
স্পাইচ জেটৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান(৫এপ্ৰিল, ২০২০ ত)
ক্ৰমিক
নং
তাৰিখ
বিমানৰ
সংখ্যা
সামগ্ৰীৰ
পৰিমাণ
অতিক্ৰান্ত
পথৰ দৈৰ্ঘ্য
কিলোমিটাৰ
1
24-03-2020
9
75.685
17,198
2
25-03-2020
9
89.911
17,454
3
26-03-2020
6
37.585
12,419
4
29-03-2020
4
37.431
8,887
5
31-03-2020
4
37.038
9,464
6
01-04-2020
2
18.989
4,564
7
02-04-2020
5
34.363
12,458
8
03-04-2020
5
56.69
10,510
9
04-04-2020
2
18.64
3,946
10
05-04-2020
3
19.12
6,564
মুঠ
49
425.45
1,03,464
ব্লু ডাৰ্টৰ কাৰ্গো বিমান (৪এপ্ৰিল, ২০২০ ত)
ক্ৰমিক
নং
তাৰিখ
বিমানৰ
সংখ্যা
সামগ্ৰীৰ
পৰিমাণ
অতিক্ৰান্ত
পথৰ দৈৰ্ঘ্য
কিলোমিটাৰ
1
25-03-2020
8
92.056
7,855.95
2
27-03-2020
8
1,19.062
7,855.95
3
28-03-2020
2
19.067
2,204.65
4
30-03-2020
8
1,22.476
7,855.95
5
31-03-2020
6
1,11.598
5,027.85
6
01-04-2020
2
29.515
2,098.55
7
02-04-2020
6
82.493
5,027.85
8
03-04-2020
8
1,26.160
7,856.00
9
04-04-2020
4
58.300
4303.20
10
05-04-2020
--
--
--
মুঠ
52
7,60.730
50,085.95
বি: দ্ৰ:- ৫এপ্ৰিল, ২০২০ত ব্লু ডাৰ্টে বিমান চলোৱা নাছিল
ইণ্ডিগোৰ কাৰ্গো বিমান(৪এপ্ৰিল, ২০২০ ত)
ক্ৰমিক
নং
তাৰিখ
বিমানৰ
সংখ্যা
সামগ্ৰীৰ
পৰিমাণ
অতিক্ৰান্ত
পথৰ দৈৰ্ঘ্য
কিলোমিটাৰ
1
03-04-2020
5
2.33
4871
2
04-04-2020
3
0.81
1232
3
05-04-2020
--
--
--
মুঠ
8
3.14
6103
বি: দ্ৰ: - এপ্ৰিল, ২০২০ত ইণ্ডিগোৱে বিমান চলোৱা নাছিল
(বি: দ্ৰ:-ইণ্ডিগোৱে কঢ়িওৱা সামগ্ৰীসমূহৰ ভিতৰত চৰকাৰৰ বিনামূলীয়া চিকিত্সা সামগ্ৰীসমূহো আছে)

Ministry of Civil Aviation
132 Lifeline UDAN flights operated till date to transport more than 184 tons of medical cargo to various part of the country
06 APR 2020 3:16PM by PIB Delhi
Under Lifeline UDAN initiative of MoCA, 132 cargo flights have been operated till date across the country to transport medical cargo to various parts of India including remote and hilly areas. With support from Air India, Alliance Air, IAF and private airlines, medical supplies of more than 184 tons have been delivered till date during lockdown period.
S.
No.
Date
Air India
Alliance
IAF
Indigo
SpiceJet
Total flights operated
1
26.3.2020
02
--
-
-
02
04
2
27.3.2020
04
09
01
-
--
14
3
28.3.2020
04
08
-
06
--
18
4
29.3.2020
04
10
06
--
--
20
5
30.3.2020
04
-
03
--
--
07
6
31.3.2020
09
02
01
--
--
12
7
01.4.2020
03
03
04
--
-
10
8
02.4.2020
04
05
03
--
--
12
9
03.4.2020
08
--
02
--
--
10
10
04.4.2020
04
03
02
--
--
09
11
05.4.2020
--
--
16
--
--
16
Total Flights
46
40
38
06
02
132
Air India and IAF collaborated for Ladakh, Kargil, Dimapur, Imphal, Guwahati, Chennai, Ahmedabad, Jammu, Kargil, Leh, Srinagar, Chandigarh and Port Blair.
Total Kilometers covered
1,21,878 Kms
Cargo load carried on 05.04.2020
13.70 Tons
Total cargo load carried till 05.04.2020
160.96 + 23.70 = 184.66 Tons
INTERNATIONAL
An air bridge between Shanghai & Delhi established. First cargo flight of Air India operated on 4 April 2020 and has brought 21 tons of medical equipment. Air India will be operating dedicated scheduled cargo flights to China for uplifting of critical medical equipment as per the requirement.
PRIVATE OPERATORS
▪ Domestic Cargo Operators; Blue Dart, Spicejet and Indigo are operating cargo flights on commercial basis. Spicejet operated 174 cargo flights from 24 March – 5 April 2020 covering a distance of 2,35,386 Kms and carrying 1382.94 Tons of cargo. Out of these 49 were international cargo flights. Blue Dart operated 52 domestic cargo flights covering a distance of 5,00,86 Kms and carrying 760.73 Tons of cargo from 25 March – 4 April 2020. Indigo has also operated 8 cargo flights on 3 – 4 April 2020 covering a distance of 6103 Kms and carrying 3.14 tons of cargo.
Domestic cargo by Spicejet (As on 05.4.2020)
Sl. No.
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
1
24-03-2020
9
69.073
10,600
2
25-03-2020
11
61.457
11,666
3
26-03-2020
8
42.009
9,390
4
27-03-2020
11
65.173
11,405
5
28-03-2020
7
50.302
8,461
6
29-03-2020
6
56.320
6,089
7
30-03-2020
6
56.551
6,173
8
31-03-2020
13
1,22.409
13,403
9
01-04-2020
17
1,38.803
16,901
10
02-04-2020
9
55.297
10,138
11
03-04-2020
12
1,08.56
10,767
12
04-04-2020
11
94.87
11,348
13
05-04-2020
5
36.70
5,581
Total
125
957.49
1,31,922
International cargo by Spicejet (As on 05.4.2020)
Sl. No.
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
1
24-03-2020
9
75.685
17,198
2
25-03-2020
9
89.911
17,454
3
26-03-2020
6
37.585
12,419
4
29-03-2020
4
37.431
8,887
5
31-03-2020
4
37.038
9,464
6
01-04-2020
2
18.989
4,564
7
02-04-2020
5
34.363
12,458
8
03-04-2020
5
56.69
10,510
9
04-04-2020
2
18.64
3,946
10
05-04-2020
3
19.12
6,564
Total
49
425.45
1,03,464
Blue Dart cargo uplift (As on 04.4.2020)
Sl.
No.
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
1
25-03-2020
8
92.056
7,855.95
2
27-03-2020
8
1,19.062
7,855.95
3
28-03-2020
2
19.067
2,204.65
4
30-03-2020
8
1,22.476
7,855.95
5
31-03-2020
6
1,11.598
5,027.85
6
01-04-2020
2
29.515
2,098.55
7
02-04-2020
6
82.493
5,027.85
8
03-04-2020
8
1,26.160
7,856.00
9
04-04-2020
4
58.300
4303.20
10
05-04-2020
--
--
--
Total
52
7,60.730
50,085.95
Note: Blue Dart did not operate any flight on 05.4.2020
Indigo cargo uplift (As on 04.4.2020)
Sl.
No.
Date
No. of Flights
Tonnage
Kilometres
1
03-04-2020
5
2.33
4871
2
04-04-2020
3
0.81
1232
3
05-04-2020
--
--
--
Total
8
3.14
6103
Note: Indigo did not operate any flight on 05.4.2020.
(Note – Indigo’s Tonnage also includes Govt. cargo consisting of medical supplies carried on Free of Cost (FOC) basis.)