বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ - এণ্টি-ভাইৰেল নেনো-কোটিং আৰু নেনোভিত্তিক সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰিবলৈ উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰা হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰস্তাৱ আহ্বান ডিএছটিৰ
06 APR 2020 3:23PM by PIB Guwahati
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগে ছায়েন্স এণ্ড ইঞ্জিনীয়াৰিং ব’ৰ্ড চমুকৈ SERB শীৰ্ষক প’ৰ্টেলৰ যোগেদি এণ্টি-ভাইৰেল নেনো-কোটিং আৰু নতুন নেনোভিত্তিক সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰিবৰ বাবে হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰস্তাৱ আহ্বান কৰিছে। উল্লেখ্য যে এই সামগ্ৰীখিনি বিশেষভাৱে পাৰ্ছনেল প্ৰ’টেক্টিভ ইকুইপমেণ্ট বা পিপিই’ত ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব, যিটো পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ত অধিক উৎপাদনৰ বাবে অংশীদাৰী উদ্যোগ বা ষ্টাৰ্ট-আপলৈ স্থানান্তৰ কৰা হ’ব পাৰে। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে চলাই থকা সংগ্ৰামখনত ব্যাপকভাৱে বৃদ্ধি পোৱা চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ক্ষেত্ৰত এই নেনো কোটিংবোৰে যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব পাৰিব। ডিএছটিৰ নেনো অভিযানত প্ৰস্তাৱনা দাখিল কৰিবৰ বাবে শৈক্ষিক গোট আৰু ঔদ্যোগিক গোটসমূহক একত্ৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্যেই এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এটা বৰ্ষৰ ভিতৰতে উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিবৰ বাবে ঔদ্যোগিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বহুমুখী প্ৰয়াস তথা সহযোগিতাক এই পদক্ষেপে উদ্বুদ্ধ কৰিব।
বৃহৎ পৰিমাণত এণ্টি-ক’ভিড-১৯ ত্ৰিপল লেয়াৰ মেডিকেল মাস্ক আৰু এন-৯৫ ৰেছপিৰেটৰ বা তাতোকৈ উন্নত মাস্ক উৎপাদন কৰিবৰ বাবে আৰু ক’ভিড-১৯ ৰ পৰা স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবৰ বাবে এণ্টিভাইৰেল নেনো-কোটিং উৎপাদন কৰাৰ উদ্দেশ্য আগত ৰাখিয়েই এই প্ৰস্তাৱ আহ্বান কৰা হৈছে।
উদ্যোগৰ অৱদান এইক্ষেত্ৰত কৰ্মী সমৰ্থন বা নেনো কোটিংৰ পৰীক্ষণৰ যোগেদি গ্ৰহণ কৰিব পৰা যাব, যাতে ইইউ বা ইউএছৰ মানদণ্ড পূৰণ কৰিব পৰা যায়।
লাভ কৰা আটাইবোৰ প্ৰস্তাৱ পৰীক্ষা কৰা হ’ব। প্ৰথমে লাভ কৰা প্ৰস্তাৱবোৰক প্ৰথমেই পৰীক্ষা কৰা হ’ব। উৎপাদিত সামগ্ৰী তথা উদ্যোগলৈ প্ৰেৰণ কৰা সামগ্ৰীবোৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডৰ হ’ব লাগিব আৰু তাৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতীয় মানদণ্ড উন্নত কৰিব পৰা হ’ব লাগিব, যাতে নেনো-কোটিংভিত্তিক সামগ্ৰীবোৰৰ মানদণ্ড নিশ্চিত কৰিব পাৰি। প্ৰস্তাৱ দাখিলৰ অন্তিম তাৰিখ হৈছে ৩০ এপ্ৰিল, ২০২০।
{আহ্বান কৰা প্ৰস্তাৱৰ বিষয়ে সবিশেষ তথ্য লাভ কৰিব www.serbonline.in ত।
সমন্বয়ৰক্ষী বিজ্ঞানীসকলৰ যোগাযোগৰ সবিশেষ -
1. ড. টি. থাংগাৰাডজৌ, বিজ্ঞানী ই, SERB, ইমেইল: ttradjou@serb.gov.in

Ministry of Science & Technology
DST invites short-term proposals for developing antiviral Nano-coating and Nano based material for scale up by industry and start ups to combat COVID-19
06 APR 2020 3:23PM by PIB Delhi
The Department of Science and Technology (DST) using the Science and Engineering Board (SERB) portal invites ideas in the form of short-term proposals for developing antiviral Nano-coating and new nano based material for use in Personal Protective Equipment (PPE), which can be transferred to a partnering industry or start-up for scale up. Such Nano coatings could contribute immensely in the emerging health care requirements in India’s fight against the COVID-19 pandemic. This call is for bringing the Academic groups and relevant Industrial Groups together for submitting proposals to DST’s Nano Mission.It encourages multidisciplinary efforts and collaboration with industrial partners for scaling up production within a year.
The invitation calls for development of Antiviral Nano-coatings for producing anti-COVID-19 Triple Layer Medical masks and N-95 respirator or better masks in large quantities and PPEs for safeguarding health care workers against COVID-19.
The industry contribution could include either manpower support, or support partly for testing of nano-coating to meet the EU or US standards.
The proposals will be screened for suitability and scope followed by a peer-review on a first come first evaluation basis. The items developed and transferred to industry will need to meet the International standards and may facilitate development of appropriate Indian Standards too for ensuring quality of the nano-coating based product. The last date for submission of proposals is April 30, 2020.
{The details of the call for proposal is available at www.serbonline.in .
Contact details of coordinating scientists-
1. Dr. T. Thangaradjou, Scientist E, SERB, Email: ttradjou@serb.gov.in