পাৱর মন্ত্রালয়
মৈ মুথৎপা মতমদা পাৱর গ্রিদ ওপরেসনশিংগী মতাংদা তোইনা হংনবা ৱাহংশিং
05 APR 2020 5:21PM by PIB Imphal
গ্রীদকী চমম্নবশিং কোকহনবা
ৱাহং -১: নুমিদাং পুং ৯-৯:0৯দা শুপ্নগী ইমুংগী লাইৎশিংদমক মুথৎকদরা নত্ত্রগা স্ত্রিৎ লাইৎ, কমন এরিয়া লাইতিং, মথৌ তাবা সর্বিসশিং অসিনচিংবগী লাইৎসু মুথৎকদরা?
পাউখুমঃ ইকাই খুমরবা প্রধান মন্ত্রীগী মাইকৈদগী তৌখিবা অপীলগী মতুং ইন্না ইশা ইশানা শুপ্নগী য়ুমগী লাইৎশিংদমক মুথৎকদবনি। ৱাফম অসি হন্না হন্না পনখি মদুদি মতম অদুদা স্ত্রিৎ লাইৎ, কমন এরিয়া ওইবা মফমশিং, হোস্পিতালশিং অমসুং অতৈ মথৌ তাবা সর্বিসশিং অসিনচিংবা লাইৎশিং মুথৎলোই।
ৱাহং-২: ঐগী য়ুমগী লাইৎশিং মুথৎপা মতমদা ঐগী ইমুংগী পোৎলমশিং শোইদ-ঙামদবা ওইগদরা?
পাউখুমঃ অদোমগী ইমুংগী পোৎলম পুম্নমক শোইদ-ঙামদবা ওইগনি। ফেন, এ.সি., রেফ্রিজরেতর অসিনচিংবা মুথৎপগী মথৌ তাদে। ইন্দিয়ন ইলেক্ত্রিসিতী গ্রীদ অসি অসিগুম্বা মখলগী লোদ ভেরিয়েসনশিং শেন্ননবা নীংথিজনা দিজাইন তৌরবনি অমসুং অসিগুম্বা লোদ ভেরিয়েসন্না মরম ওইদুনা ওইহল্লকপা মখল অমা হেক্তগী ফ্রিক্বেন্সীগী অহোংবশিং লাকশিন্নবা মসিদা সেফতী মেকানিজমশিং য়াওরি। অসুম্না, ইমুংগী পোৎলম খুদিংমক মপুং ফানা শোইদ-ঙামদবা ওইগনি অমসুং মরম অসিনা মখোয় অদু মথৌ তাবা মতুং ইন্না নোর্মেল ফঙ্কসন মোদতা থম্বীগদবনি।
ৱাহং-৩: এপ্রিল ৫গী নুমিদাং পুং ৯:০০দগী ৯:০৯ ফাওবা মৈ মুথৎলিঙৈ মনুংদা গ্রীদকী স্তেবিলিতী শেন্ননবগীদমক মতিক চাবা থৌরাং অমসুং প্রোতোকোল লৈরবরা?
পাউখুমঃ হোয়, গ্রীদকী স্তেবিলিতী ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক মথৌ তাবা থৌরাং পুম্নমক অমসুং স্তেন্দর্দ প্রোতোকোলশিং লৈরে।
ৱাহং-৪: মৈ মুথৎপা অসি তঙাইফদবা নত্ত্রগা ইশানা য়ানীংনা তৌগদবরা?
পাউখুমঃ ইশানা য়ানীংনা তৌগদবনি। হান্নসু হায়খ্রে মদুদি শুপ্নগী ইমুংগী লাইৎতমক মুথৎকদবনি।
ৱাহং-৫: অসিগুম্বা চিংনবা খরা পোকহল্লি মদুদি মসিদগী গ্রীদতা অরেপ্পা লৈতবা অমসুং ভোল্তেজদা অনেম-অৱাং থোকপা য়াই, মদুনা মরম ওইদুনা ইলেক্ত্রিকেলগী পোৎলমশিংদা অমাং-অতা থোকপা য়াই।
পাউখুমঃ অসিগুম্বা চিংনবা অসি মপুং ফানা য়ুম্ফম য়াওদে। মসি ইচম চম্বা থৌদোক অমনি অমসুং ইন্দিয়ন ইলেক্ত্রিসিতী গ্রীদ অসি অসিগুম্বা মখলগী লোদ ভেরিয়েসন অমসুং ফ্রিক্বেন্সী চেঞ্জশিং অসি লাকশিন্নবগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোতোকোলশিংগী মতুং ইন্না নীংথিজনা দিজাইন তৌরবনি।
ৱাহং-৬: ঐখোয়গী গ্রীদ মেনেজমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী অসি মৈ মুথৎপা মতমদা থোরক্কদবা অসিগুম্বা মখলগী অনেম-অৱাং অসি মায়োক্নবা ঙম্বগী পাঙ্গল লৈবরা?
পাউখুমঃ ইন্দিয়ন ইলেক্ত্রিসিতী গ্রীদ অসি মপাঙ্গল কল্লি অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংনা শাবনি। মসিদা মতম অমা হেক্তদা অসিগুম্বা মখলগী অনেম-অৱাং ওইরকপগী ফিভম লাকশিন্নবগীদমক মথৌ তাবা কন্ত্রোল অমসুং প্রোতেক্তিব ওইবা মচাকশিং য়াওই।
ৱাহং-৭: ফেন, রেফ্রিজরেতর, এ.সি.গুম্বা পোৎলমশিং স্বিচ ওফ তৌবা মথৌ তাবরা নত্ত্রগা ওন মোদতা থমগদরা?
পাউখুমঃ অদোমগী য়ুমগী পোৎলমশিং শোইদ-ঙামদবা ওইগনি। পোৎলমশিং অদু শিজিন্নরিবশিংগী মথৌ তাবা মতুং ইন্না নোর্মেল ওইবা মওংদা থম্বীগদবনি। অখন্ননা নুমিদাং পুং ৯দা থিংজিনবগী মথৌ করিসু তাদে।
ৱাহং-৮: স্ত্রিৎ লাইৎ মুথৎকদরা?
পাউখুমঃ মুথৎলোই।
তশেংবদি, রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং/লোকেল বোদীশিংগী পব্লিক সেফতীগীদমক স্ত্রিৎ লাইৎ থান্দুনা থম্নবা খঙহল্লি।
ৱাহং-৯: হোস্পিতাল নত্ত্রগা অতৈ ইমর্জেন্সী অমসুং মরু ওইবা ইন্সতোলেসনশিংদা মৈ মুথৎকদরা?
পাউখুম: মুথৎলোই, হোস্পিতালশিং অমসুং পব্লিক য়ুতিলিতিজ, ম্যুনিসিপাল সর্বিসশিং, ওফিসশিং, পুলিস স্তেসনশিং, মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীশিং অসিনচিংবা মথৌ তাবা অতৈ সর্বিস পুম্নমক মৈ থান্দুনা থমগনি। ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা শুপ্নগী যুমশিংদা মৈ মুথৎনবা খঙহনখিবনি।
ৱাহং-১০: য়ুম খক্তগী ওইবা মৈঙালগী লোদ অসি চাউরাক্না ২০%নি। খঙহৌদনা লোদ ২০% দিসকনেক্ত তৌবদা গ্রীদ অসি দিস্তেবিলাইজ ওইরোইদরা? মন্ত্রালয়না করি পাম্বৈ শিজিন্নগদগে?
পাউখুম: য়ুমগী মৈঙালগী লোদ অসি চাদা ২০দগীসু হেন্না তাই। অসিগুম্বা মখলগী হন্থরকপা অসিগী থৌরাং লাইনা পাংথোকপা ঙম্মি মসিগীদমক্তা স্তেন্দর্দ তেক্নিকেল ওপরেতিং প্রোতোকোল লৈরি।
ৱাহং-১১: লোদ শেদিং তৌগদরা? তৌগদবা ওইরবদি মদুনা করি শাফু পীগনি?
পাউখুমঃ মখল অমত্তগী লোদ শেদিং তৌবগী থৌরাং লৈতে।

Ministry of Power
FAQs on Power Grid operations during light out
05 APR 2020 5:21PM by PIB Delhi
Allays all doubts about grid instability
Question 1: Are only domestic lights to be switched off or are street lights, common area lighting, essential services etc lights also to be switched off between 9 - 9:09 pm?
Answer: Only domestic home lights in the houses have to be put off voluntarily as appealed by our Hon'ble PM. It is again reiterated that no street lights, common area places, hospitals and other essential services have to switch off their lights.
Question 2: Are my domestic appliances safe during the said switching off of home lights ?
Answer: All your domestic appliances will be safe. There is no need to switch off Fans, ACs, Fridges etc. Indian Electricity Grid is well designed to handle such kind of load variation and has several in- built levels of control and safety mechanisms to absorb any kind of frequency changes occurring due to such load variation. Thus, all the domestic appliances will be totally safe and hence should be kept in normal functioning mode as per the requirements.
Question 3 : Whetheradequate arrangements and protocols are in place to handle grid stability during light out event on 5th April at 9:00 PM to 9.09pm ?
Answer : Yes, all adequate arrangements and standard operating protocols are in place to maintain grid stability.
Question 4: Is it compulsory or voluntary to switch off lights?
Answer : Voluntary . As already said only domestic home lights have to be put off .
Question 5: Some apprehensions have been expressed that this may cause instability in the grid and fluctuation in voltage which may harm the electrical appliances.
Answer : These apprehensions are totally misplaced. These are normal phenomenon and the Indian Electricity Grid is well designed to handle such load variation and frequency changes as per standard operating protocols.
Question 6 : Whether our grid management and technology deployed will withstand the fluctuation that light out may cause ?
Answer : Indian electricity grid is robust and stable and employs state-of -art technology. It has in place necessary control and protective elements capable of handling such kind of fluctuations in demand at any instant of time.
Question 7 : Whether appliances like fan, Refrigerators , AC, etc should be switched off or kept in the on mode?
Answer : All your domestic appliances would be safe. These appliances should be operated normally as per requirements by the consumers. No need at all to especially switch off at 9pm.
Question 8 : Whether Street Lights will go off.
Answer : No.
Infact, all States/UTs/ Local bodies have been advised to keep the street lights on for public safety.
Questions 9: Whether Hospitals or other emergency and important installations will face light out.
Answer : No, the lights in Hospitals and all other essential services like Public Utilities, Municipal Services, Offices, Police Stations, Manufacturing Facilities, etc will remain on. The call given by Hon'ble PM is to just switch off lights in residences.
Question 10: The load of home-lightings alone is around 20% of the total load. Would a sudden disconnect of 20% load not destabilise the grid? What measures will the Ministry take?
Answer : Domestic lighting load is much less than 20 per cent. Such kind of reduction in demand can be easily managed for which standard technical operating protocols are in place.
Question 11: Will there be load shedding ? If yes what will be the impact ?
Answer : No load shedding is planned.