ঙাকশেল মন্ত্রালয়
হকশেলগী মীওইশিং কোভিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা দি আর দি ওনা সেনিতাইজেসন ইনক্লোজরশিং অমসুং ফেস সিল্ডশিং পুথোক্লে
04 APR 2020 6:29PM by PIB Imphal
কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিদা পোৎলমশিং য়াম্না য়াংনা পুথোক্নবা দিফেন্স রিছার্স এন্দ দিবলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন(দি আর দি ও)না সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিং পায়খৎলি । মশিং য়াম্না পুথোক্নবা দি আর দি ও লেবোরেতোরিশিংনা ইন্দস্ত্রিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি । পরসোনেল সেনিতাইজেসন ইনক্লোজর (পি এস ই ) অহমেদবাত্ত লৈবা দি আর দি ওগী লেবোরেতোরি , ভেহিকল রিছার্স দিবলপমেন্ত ইস্তব্লিসমেন্তনা পি এস ই হায়না খঙনবা হকচাং পুম্বা মহিক হাৎনবা কা অমা পুথোক্লে । মীওই অমা কা অসি ফাওদুনা চৎখিবা মতমদা মহিক হাৎনবা মওংদা মসি পুথোকপনি । মসি সেনিতাইজর অমসুং সাপোন য়াওবা থাদোক-থাংজিন য়াবা অমনি । কা অদুদা চংখিবা মতমদা ইলেকত্রিক্কী পম্প অমনা মহিক হাৎনবা হাইপো সোদিয়ম ক্লোরাইদ লৈচিল মফোলগুম্না কাপশিনগনি । হায়রিবা মিস্ত স্প্রে অদু সেকেন্দ ২৫ কাপকনি অমসুং মশা মথন্ত লেপচখিগনি । মহিক হাৎনবা মীওই অমনা কা মনুংদা লৈরিঙৈদা মীৎ উইশিনগদবনি । সিস্তেম অসি মথক কুপ্পী অমসুং লিতর ৭০০ চনবা তেঙ্ক য়াওরি । মসিগী কা অসি ফাওদুনা মহিক হাৎনবা মীওই ৬৫৯ রোম ফাওদুনা চৎখিবা য়াগনি অমসুং অমুক হন্না হিদাক হানবা দরকার ওই । য়েংবা য়ানবা সিস্তেম অসিগী নাকলশিং গ্লাস পেনেলশিং য়াওরি অমসুং নুমিদাংগী মতমদা উনবা মৈ য়াওরি । থবক পুম্নমক য়েংশিন্নবা তোখাইবা ওপেরেতর কেবিন অমা লৈরি । সিস্তেম অসি দি ঐচ লিমিতেদ, গাজিয়াবাদকী মতেংগা লোয়ন্না নুমিৎ ৪ চংনা পুথোকপনি । মসিগী সিস্তেম অসি হোস্পিতালশিং, মোলশিং, ওফিস বিল্দিংশিং অমসুং মরুওইবা মফমশিংদা চংখিবা অমসুং থোকখিবা মীওইশিং মহিক হাৎনবা শীজিন্নবা য়াগনি । ফুল ফেস মাক্স(এফ এফ এম) রিছার্স সেন্তর ইমারাত, হায়দ্রবাদ অমসুং তরমিনেল বেল্লিসতিক্স রিছার্স লেবোরেতোরি, চান্দিগরনা কোভিদ-১৯ অনাবা মীওইশিং লায়েংলিবা হকশেলগী মীওইশিংগী ফেস মাক্স পুথোক্লে । মসি য়াম্না য়াংবা মাক্স অমা ওইবনা মতম শাংনা শীজিন্নবদা নুংঙাইবা ফাওহল্লি । মসি শাবদা মরাং কাইনবা ফংবা এ ফোর সাইজগী ওভর-হেদ প্রোজেক্সন ফিল্ম শীজিন্নরি । ফুজ দিপোজিসন মোদেলিং(থ্রি দি প্রিন্তিং) শীজিন্নদুনা মসিগী হোল্দিং ফ্রেম শারি । ফ্রেম থ্রি দি প্রিন্তিং তৌবদা পোলিলেতিক এসিদ ফিলামেন্ত শীজিন্নরি । মসিগী থরমোপ্লাস্তিক অসি চুজাম নৎত্রগা চুগী ফংবা মচাকশিংনা শেম্বনি অমসুং মহৌশাদা মশা মরোমদোম তুম্বা ঙম্মি । ইনজেক্সন মাউল্দিং তেক্নিক শীজিন্নদুনা মসিগী ফেস মাক্স অসি মশিং য়াম্না পুথোক্কনি । তি বি আর এলনা নোংমদা ফেস সিল্ড লিশিং ১ পুথোক্লি অমসুং পোস্ত গ্রেজুয়েত ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল ইজুকেসন এন্দ রিছার্স, চান্দিগরদা পীখ্রে । মসিগা চপ মান্নবা আর সি আইদা পুথোকপা মাক্স ১০০ ইমপ্লোয়িস স্তেদ ইন্সুরেন্স কোরপোরেসন , হায়দ্রবাদতা পীখ্রে । চাংয়েং ওইনা শীজিন্নবদা মাইপাকপদগী পোস্ত গ্রেজুয়েত ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল ইজুকেসন এন্দ রিছার্স, চান্দিগর অমসুং ই এস আই সি হোস্পিতালশিংনা সিল্ড ১০,০০০ পীনবা হায়রক্লে ।

Ministry of Defence
DRDO develops sanitisation enclosures and face shields to save primarily healthcare professionals from COVID-19
04 APR 2020 6:29PM by PIB Delhi
In the ongoing efforts against COVID-19 pandemic, Defence Research and Development Organisation (DRDO) has been using scientific endeavours to develop products in an accelerated manner. The DRDO laboratories are working with industry partners for volume production.
Personnel Sanitisation Enclosure (PSE)
Vehicle Research Development Establishment (VRDE), Ahmednagar, a DRDO Laboratory has designed full body disinfection chamber called as PSE. This walk through enclosure is designed for personnel decontamination, one person at a time. This is a portable system equipped with sanitiser and soap dispenser. The decontamination is started using a foot pedal at the entry. On entering the chamber, electrically operated pump creates a disinfectant mist of hypo sodium chloride for disinfecting. The mist spray is calibrated for an operation of 25 seconds and stops automatically indicating completion of operation. As per procedure, personnel undergoing disinfection will need to keep their eyes closed while inside the chamber.
The system consists of roof mounted and bottom tanks with a total of 700 liters capacity. Approximately 650 personnel can pass through the chamber for disinfection until the refill is required.
The system has see-through glass panels on side walls for monitoring purpose and is fitted with lights for illumination during night time operations. A separate operator cabin is provided to monitor overall operations.
The system has been manufactured with the help of M/s D H Ltd, Ghaziabad, within a time span of four days. This system can be used for disinfection of personnel at the areas of controlled ingress and egress such as entry and exit to hospitals, malls, office buildings and critical installations.
Full Face Mask (FFM)
Research Centre Imarat (RCI), Hyderabad and Terminal Ballistics Research Laboratory (TBRL), Chandigarh, have developed face protection mask for health care professionals handling COVID-19 patients. Its light weight construction makes it convenient for comfortable wear for long duration. This design uses commonly available A4 size Over-Head Projection (OHP) film for face protection.
The holding frame is manufactured using Fused Deposition Modeling (3D printing). Polylactic Acid filament is used for 3D printing of the frame. This thermoplastic is derived from renewable resources such as corn starch or sugarcane and is biodegradable. The face mask will be mass produced using injection moulding technique for volume production.
One thousand face shields are being produced daily in TBRL and provided to Postgraduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER), Chandigarh. Similarly 100 are produced at RCI and these have been handed over to Employees' State Insurance Corporation (ESIC), Hyderabad. A demand of 10,000 shields has been received from PGIMER and ESIC Hospitals based on successful user trials.