অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
ঘৰুৱা কাৰ্গো বিমানৰ চলাচলে ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ বিৰোধী অভিযানক শক্তি প্ৰদান কৰিছে
২৬ মাৰ্চৰ পৰা দেশৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে চিকিত্সা উপকৰণ-পৰীক্ষণ কিট, মাস্ক, গ্লোভছৰ দৰে সামগ্ৰীৰ যোগান অব্যাহত
২৪x৭হিচাপত নীতি নিৰ্দ্ধাৰণ আৰু ক্ষেত্ৰভিত্তিক প্ৰবন্ধনৰ তত্পৰতা
04 APR 2020 1:58PM by PIB Guwahati
দেশৰ ক’ভিড-১৯ বিৰোধী অভিযানটোক দিনটোৰ চৌবিশঘণ্টাই সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ লক্ষ্যৰে অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়ে নীতি নিৰ্দ্ধাৰণ আৰু ক্ষেত্ৰভিত্তিক প্ৰবন্ধনৰ বাবে বিশেষ তত্পৰতা গ্ৰহণ কৰি আহিছে। এই সময়চোৱাত বিভন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহে বিচৰা ক’ভিড-১৯ৰ পৰীক্ষণত ব্যৱহাৰ কৰা বিভিন্ন ‘ৰি-এজেণ্ট’ৰ উপৰি, ঔষধ-পাতি, চিকিত্সা উপকৰণ, পৰীক্ষণ কিট, ব্যক্তিগত সুৰক্ষা উপকৰণ, মাস্ক, গ্লোভছৰ লগতে অন্যান্য সা-সামগ্ৰী আৰু ডাক-পেকেটসমূহৰ দ্ৰুত যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কাৰ্গো বিমানসমূহে সেৱা আগবঢ়াই আহিছে।
বিভন্ন ৰাজ্য আৰু দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তত থকা ‘আইচিএমআৰ’-ৰ কেন্দ্ৰসমূহত প্ৰয়োজন হোৱা অত্যাৱশ্যকীয় চিকিত্সা সামগ্ৰীৰ যোগান সময়মতে নিশ্চিত কৰাৰ ফলত অৰ্জন কৰা সাফল্যসমূহ হ’ল—
০ পৰীক্ষাৰ বাবে অপৰিহাৰ্য ‘ৰি-এজেণ্ট’সমূহৰ যোগান উচিত সময়ত কৰিব পৰাৰ ফলত আক্ৰান্তসকলক আগবঢ়াবলগীয়া পৰৱৰ্তি পৰ্যায়ৰ চিকিত্সা সময়মতে আগবঢ়োৱাত সুবিধা হৈছে।
০ মাস্ক, গ্লোভছৰ লগতে ব্যক্তিগত সুৰক্ষা কিটসমূহৰ যোগান বিমানেৰে কৰাৰ ফলত এইবোৰ উপকৰণ পৰিধান কৰি চিকিত্সক তথা চিকিত্সা-কৰ্মীসকলে নিৰ্ভয়ে কামত লাগি পৰিব পাৰিছে।
০ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যকেইখনৰ লগতে অন্যান্য প্ৰত্যন্ত এলেকাসমূহত থকা অঞ্চলসমূহলৈকো চিকিত্সা সামগ্ৰী যোগান নিশ্চিত কৰাৰ ফলত দেশৰ কোনো প্ৰান্তইযে ক’ভিড-১৯ বিৰোধী অভিযানত পিচপৰি ৰ’বলগীয়া হোৱা নাই সেই কথা নিশ্চিত কৰিব পৰা গৈছে।
‘হাব আৰু স্প’ক লাইফলাইন’ সেৱা মুকলি কৰাৰ ফলত একে সময়তে, দেশৰ বিভিন্ন আৰু প্ৰত্যন্ত এলেকাত থকা ঠাইসমূহকো সংযোজিত কৰিব পৰাৰ লগতে সমলসমূহৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰিব পৰা গৈছে।
1
26.3.2020
02
--
-
-
02
04
2
27.3.2020
04
09
01
-
--
14
3
28.3.2020
04
08
-
06
--
18
4
29.3.2020
04
10
06
--
--
20
5
30.3.2020
04
-
03
--
--
07
6
31.3.2020
09
02
01
--
12
7
01.4.2020
03
03
04
--
-
10
8
02.4.2020
04
05
03
--
--
12
9
03.4.2020
08
--
02
--
--
10
মুঠ
বিমান
42
37
20
06
02
107
* লাডাখ, ডিমাপুৰ, ইম্ফল, গেংটক, গুৱাহাটী, বাগডোগ্ৰা, চেন্নাই আৰু পোৰ্ট ব্লেয়াৰলৈ এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু ভাৰতীয় বায়ু সেনা বাহিনীয়ে সহযোগিতাৰে বিমানসেৱা অব্যাহত ৰাখিছে।
এই সময়চোৱাত সামৰা বায়ুপথৰ দৈৰ্ঘ্য
1,02,115 কিলোমিটাৰ
৩ এপ্ৰিল,২০২০ত কাৰ্গো বিমানত বোজাই কৰা মাল-বস্তুৰ পৰিমাণ
19.39 টন
৩ এপ্ৰিল,২০২০ পৰ্যন্ত কাৰ্গো বিমানত বোজাই কৰা মাল-বস্তুৰ পৰিমাণ
119.42 + 19.39 = 138.81 টন
চিকিত্সা সামগ্ৰীৰ পৰিবহণৰ বাবে আচুতীয়া কাৰ্গো সম্পৰ্কীয় তথ্যৰ বাবে লাইফলাইন উড়ান শীৰ্ষক ৱেব-ছাইটটো ইতিমধ্যে মুকলি কৰা হৈছে আৰু ই সক্ৰিয়তাৰে কাম-কাজ অব্যাহত ৰাখিছে। ইয়াৰ সৈতে MoCA ৱেবছাইট(www.civilaviation.gov.in). ৰে সংযোজিত হব পাৰিব।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়- চাংহাই আৰু দিল্লীৰ মাজত এক বায়ু-সেঁতু স্থাপন কৰা হৈছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ প্ৰথমখন কাৰ্গো বিমানে ৫এপ্ৰিল,২০২০ত যাত্ৰা কৰিব। ইফালে, জৰুৰী চিকিত্সা উপকৰণ সংগ্ৰহৰ বাবে আচুতীয়াকৈ চলাব খোজা এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কাৰ্গো বিমান চীনলৈ চলোৱা হ’ব।
ব্যক্তিগত বিমান-পৰিচালক সংস্থা—ঘৰুৱা কাৰ্গো বিমানৰ পৰিচালক-‘ব্লু ডাৰ্ট’, ‘স্পাইচ জেট’ আৰু ‘ইণ্ডিগো’ৱে বাণিজ্যিক ভিত্তিত কাৰ্গো বিমান চলাব। ‘স্পাইচ জেট’য়ে যোৱা ২৪মাৰ্চৰ পৰা ৩এপ্ৰিল, ২০২০ পৰ্যন্ত ১৫৩খন কাৰ্গো বিমানৰ চলাচল কৰায়। এই বিমানসমূহে ২০৭৯৪৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বায়ুপথ অতিক্ৰম কৰি ১২১৩.৬৪টন সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰে। ইয়াৰে ৪৪খন আছিল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমান। সেইদৰে ‘ব্লু ডাৰ্ট’য়ে ২৫মাৰ্চৰ পৰা ৩এপ্ৰিল, ২০২০ পৰ্যন্ত ৪৮খন ঘৰুৱা কাৰ্গো বিমানৰে ৪৫৭৮৩কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰি ৭০২.৪৩টন আৰু ‘ইণ্ডিগো’ৱে ৩ এপ্ৰিলত ৪৮৭১কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰি ২.৩৩ টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰে।

Ministry of Civil Aviation
Domestic cargo flights strengthen India’s fight against Covid-19
Medical supplies-testing kits, masks, gloves and more being delivered across the country since 26th March 2020
24X7 management and decision making at policy level and ground level
04 APR 2020 1:58PM by PIB Delhi
The Ministry of Civil Aviation is undertaking continuous efforts at policy level and ground level to add substantially in the country’s fight against Covid-19. The cargo delivered to various parts of the country includes COVID-19 related reagents, enzymes, medical equipment, testing kits & PPE, masks, gloves & other accessories of HLL & cargo requisitioned by State/UT Governments and also postal packets.
With the delivery of essential medical supplies to various states and ICMR centres across the country, the following has been achieved:
• Delivery of reagents/ medical kits enables testing of patients on time and hence further steps are taken accordingly
• Doctors as well as other people can protect themselves and others with the use of masks and gloves delivered through these flights
• Medical supplies delivered to NE and remote areas ensures that no region of the country is left behind in this fight against Covid-19
Hub & spoke lifeline services have been started so that simultaneously, different and far located parts of the country can be catered to and resources are utilised optimally.
The date wise break up of flights is as below:
S.
No.
Date
Air India
Alliance
IAF
Indigo
SpiceJet
Total flights operated
1
26.3.2020
02
--
-
-
02
04
2
27.3.2020
04
09
01
-
--
14
3
28.3.2020
04
08
-
06
--
18
4
29.3.2020
04
10
06
--
--
20
5
30.3.2020
04
-
03
--
--
07
6
31.3.2020
09
02
01
--
12
7
01.4.2020
03
03
04
--
-
10
8
02.4.2020
04
05
03
--
--
12
9
03.4.2020
08
--
02
--
--
10
Total Flights
42
37
20
06
02
107
* Air India and IAF collaborated for Ladakh, Dimapur, Imphal, Gangtok, Guwahati , Bagdogra, Chennai and Port Blair.
Total Kilometers covered
1,02,115 Kms
Cargo load carried on 03.04.2020
19.39 Tons
Total cargo load carried till 03.04.2020
119.42 + 19.39 = 138.81 Tons
• A dedicated Medical Air Cargo related website LIFELINE UDAN has been launched and is functional. The link is available on the MoCA website (www.civilaviation.gov.in).
INTERNATIONAL- An air bridge between Shanghai & Delhi established. First cargo flight of Air India on 5 April, 2020. Air India will be operating dedicated scheduled cargo flights to China for uplifting of critical medical equipment.
PRIVATE OPERATORS- Domestic Cargo Operators; Blue Dart, Spicejet and Indigo are operating cargo flights on commercial basis. Spicejet operated 153 cargo flights from 24 March – 3 April 2020 covering a distance of 207947 Kms and carrying 1213.64 Tons of cargo. Out of these 44 were international cargo flights. Blue Dart operated 48 domestic cargo flights covering a distance of 45783 Kms and carrying 702.43 Tons of cargo from 25 March – 3 April 2020. Indigo has also operated 5 cargo flights on 03.4.2020 covering a distance of 4871 Kms and carrying 2.33 tons of cargo.