Ministry of Science & Technology
DST funded startup develops chemical free silver based disinfectant to fight COVID 19 pandemicNew Delhi, April 04, 2020
An Indian patent has been filed for the process of making of colloidal silver, and a test license for making hand sanitizers and disinfectants has been granted
04 APR 2020 5:11PM by PIB Delhi
Weinnovate Biosolutions, a Pune based startup supported jointly by the Department of Science and Technology (DST) and Department of Biotechnology (DBT), has come up with a non-alcoholic aqueous-based Colloidal Silver solution uniquely made from its NanoAgCide technology for disinfecting hands and environmental surfaces.
This liquid is noninflammable and free of hazardous chemicals and can be an effective sanitizer to prevent the spread of the infection through contact – the prime method of transmission of the pandemic, thereby protecting health professionals and other infected people.
The colloidal silver solution of Weinnovate Biosolutions, which is based on the ability of the silver nanoparticles to prevent the synthesis of viral negative-strand RNA and viral budding, is free from hazardous chemicals and has no risk of inflammability compared to alcohol-based disinfectants.
The solution has undergone lab testing, and the manufacturers have received the test license. Preliminary work on synthesizing colloidal silver in a small scale and scale-up batch upto 5 liters has been conducted with reproducibility.
“We are aiming to manufacture primarily a minimum of 200 liters of colloidal silver solution per day with our manufacturing set up to cater to the demand of hand sanitization and disinfection. With our solution, we are positive to reduce the number in infection spread and helping India to be infection-free,” said Dr. Milind Choudhari, one of the founders of Weinnovate Biosolutions.
IMG-20180820-WA0044
"Nanoparticles are rapidly emerging as effective solutions to a variety of issues related to COVID-19, from theranostics (therapy plus diagnostics) to disinfection to imaging. The relevance of nanoparticles is owing to their size (less than 100 nm), which is comparable to that of COVID-19 virus, and a plethora of functionalities such as targeting and drug delivery that can be tailored", said Prof. Ashutosh Sharma, Secretary, Department of Science & Technology
Silver nanoparticles have been found to be an effective antiviral which act against many deadly viruses like HIV, Hepatitis B, Herpes simplex virus, Influenza virus, and so on. Recent reports have suggested the role of Glutathione capped-Ag2S NCs (Silver nanoclusters) in inhibiting the proliferation of Coronavirus by preventing the synthesis of viral negative-strand RNA and viral budding. Research by scientists like Shingo Nakamura of National Defense Medical College Research Institute, Saitama, Japan, suggests Ag NP-based materials will be able to prevent the contact infection of health care workers (HCWs), besides preventing patient infection. Thus colloidal silver on which the technology of the sanitizers of Weinnovate Biosolutions is based can help arrest Covid -19 spread by blocking the RNA replication and infectivity by blocking the surface glycoproteins. An Indian patent has been filed for the process of making of colloidal silver, and a test license for making hand sanitizers and disinfectants has been granted.
(For further details, contact
Dr. Milind Choudhari, Co-founder Weinnovate Biosolutions

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଲାଗି ରସାୟନମୁକ୍ତ ସିଲଭର ଆଧାରିତ ବିଶୋଧକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲା ଡିଏସଟି ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌
04 APR 2020 5:11PM by PIB Bhubaneshwar
ପୁନେସ୍ଥିତ ୱିନୋଭେଟ୍‌ ବାୟୋସଲ୍ୟୁସନ୍ସ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ ଯାହାକି ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ (ଡିଏସଟି) ଏବଂ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ (ଡିବିଟି) ଦ୍ୱାରା ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ, ତାହା ଏବେ ଏକ ଅଣ-ଆଲକୋହଲିକ୍‌ ଜଳଭିତ୍ତିକ କୋଲୋଏଡାଲ୍‌ ସିଲଭର ସଲ୍ୟୁସନ୍‌ ବାହାର କରିଛି । ଏହା ଅଭିନବ ଏବଂ ନାନୋଆଗସାଇଡ଼୍‌ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ । ଏଥିରେ ହାତ ଓ ଚଟାଣ ପରିବେଶକୁ ଜୀବାଣୁମୁକ୍ତ କରିହେବ ।
ଏହି ଦ୍ରବଣ ଦାହ୍ୟ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରସାୟନିକ ବିଷପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ପାରସ୍ପରିକ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସି ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବାକୁ ସଫଳତାର ସହ ରୋକାଯାଇପାରିବ । ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସଂସ୍ପର୍ଶ ହିଁ ଏବେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିବାର ମୂଳ କାରଣ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ଏଭଳି ସଲ୍ୟୁସନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ତଥା ଅନ୍ୟ ସଂକ୍ରମିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ୱିନୋଭେଟ୍‌ ବାୟୋସଲ୍ୟୁସନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କୋଲୋଇଡାଲ୍‌ ସିଲଭର ସଲ୍ୟୁସନ୍‌ ସିଲଭର ନାନୋପାର୍ଟିକଲ ଆଧାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ଭୂତାଣୁଜନିତ ନେଗେଟିଭ୍‌ ଷ୍ଟ୍ରାଣ୍ଡର ଡ଼ିଏନଏ ସିନ୍ଥେସିସକୁ ରୋକି ପାରିବ ଓ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବ । ଏଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ବିଷାକ୍ତ ରସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ଦାହ୍ୟଗୁଣ ହୀନ ଯାହାକି ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ ଅନ୍ୟ ଆଲକୋହଲ ଭିତ୍ତିକ ଡିସଇନଫେକ୍ଟାଣ୍ଟମାନଙ୍କରେ ଥାଏ ।
ଏହି ସଲ୍ୟୁସନକୁ ଏବେସୁଦ୍ଧା ଲାବ୍‌ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇସାରିଛି ଏବଂ ଏହାର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଟେଷ୍ଟିଂ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରାଥମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏଭଳି କୋଲୋଇଡ଼ାଲ ସିଲଭର ସିନ୍ଥେସାଇଜିଂ କାର୍ଯ୍ୟ କମ୍‌ ମାତ୍ରାରେ କରାଯାଉଛି ଏବଂ 5 ଲିଟର ବ୍ୟାଚ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ରିପ୍ରଡ୍ୟୁସିବିଲିଟି ମଧ୍ୟ ସଂପାଦିତ ହୋଇଛି ।
ୱିନୋଭେଟ୍‌ ବାୟୋସଲ୍ୟୁସନର ଜନୈକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଡକ୍ଟର ମିଲିନ୍ଦ୍‌ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ମତରେ, ‘ ଆମେ ପ୍ରାଥମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦିନକୁ 200 ଲିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଲୋଇଡ଼ାଲ ସିଲଭର ସଲ୍ୟୁସନ୍‌ ଉତ୍ପାଦନ କରିବୁ ଯାହାକି ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର କାରଖାନା କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ତାହା ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜେସନ୍‌ ଓ ଡିସ୍‌ଇନଫେକ୍ସନ ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ । ଆମର ଏହି ସଲ୍ୟୁସନ ସହିତ ଆମେ ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରକାର ସଂକ୍ରମଣ ବିସ୍ତାରକୁ ରୋକି ପାରିବୁ ଓ ଭାରତକୁ ଏକ ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିପାରିବୁ ।’
ସେହିଭଳି ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ସଚିବ ପ୍ରଫେସର ଆଶୁତୋଷ ଶର୍ମା ଏ ସଂପର୍କରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ନାନୋପାର୍ଟିକଲ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ କୋଭିଡ଼- 19 ସମ୍ପର୍କିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟାର ସଫଳ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିବାରେ ଲାଗିଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଥେରାନୋଷ୍ଟିକ୍ସ ( ଥେରାପି ତଥା ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ସ) ଠାରୁ ନେଇ ସଂକ୍ରମଣମୁକ୍ତ ତଥା ଇମେଜିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ପରୀକ୍ଷିତ । ନାନୋପାର୍ଟିକଲର ଉପାଦେୟତା ଏହାର ଆକାର (100 ଏମଏମ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷୁଦ୍ର) ଯାହାକି କୋଭିଡ଼- 19ର ଭୂତାଣୁ ସହ ତୁଳନୀୟ ଏବଂ ଏହାର ଆହୁରି ଅନେକ ଉପାଦେୟତା ରହିଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଟାର୍ଗେଟିଂ ଓ ଡ୍ରଗ୍‌ ଡ଼େଲିଭରୀକୁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁସାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇପାରିବ ।’
ସିଲଭର ନାନେପାର୍ଟିକଲ ଏକ ସଫଳ ଆଣ୍ଟିଭାଇରାଲ ଯାହା ଏଚଆଇଭି, ହେପାଟାଇଟିସ୍‌- ବି, ହର୍ପିସ୍‌ ସିମ୍ପଲେକ୍ସ ଭୂତାଣୁ, ଇନଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ଭୂତାଣୁ ଆଦି ବିରୋଧରେ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ନିକଟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ଗ୍ଲୁଟାଥିଓନ୍‌ ପ୍ରଲେପଯୁକ୍ତ-ଏଜି2ଏସ ଏନସି (ସିଲଭର ନାନେକ୍ଲଷ୍ଟର୍ସ)ର ଭୂମିକା କରୋନା ଭୂତାଣୁର ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିଥାଏ । କାରଣ ଏହା ଭୂତାଣୁଜନିତ ନେଗେଟିଭ-ଷ୍ଟ୍ରାଣ୍ଡ ଡ଼ିଏନଏ ସିନ୍ଥେସିସ ଓ ଭୂତାଣୁ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିହତ କରିଥାଏ । ଜାପାନର ସାଇତାମାସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସିଙ୍ଗୋ ନାକାମୁରାଙ୍କ ଭଳି ବିଜ୍ଞାନୀମାନଙ୍କ ଗବେଷଣା ସୂଚୀତ କରେ ଯେ ଏଜି ଏନପି ଆଧାରିତ ଉପକରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀ (ଏଚସିଡ଼ବ୍ଲୁ) ସଂସ୍ପର୍ଶ ଜନିତ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକି ପାରିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରୋଗୀଙ୍କ ଠାରେ ସଂକ୍ରମଣକୁ ମଧ୍ୟ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ୱିନୋଭେଟ୍‌ ବାୟୋସଲ୍ୟୁସନର ଏହି ସଲ୍ୟୁସନ ଯେଉଁ ସିନ୍ଥେସାଇଜର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ତାହା କୋଭିଡ଼- 19ର ସଂପ୍ରସାରଣକୁ ରୋକିବ ଓ ତାହା ଆରଏନଏ ରିପ୍ଲିକେସନକୁ ନିରୋଧ କରିବା ସହ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଗ୍ଲାଇକୋପ୍ରୋଟିନକୁ ବନ୍ଦ କରି ଅକାମୀ କରିଦେବ ।ଏଭଳି କୋଲୋଇଡ଼ାଲ୍‌ ସିଲଭର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସକାଶେ ଏକ ଭାରତୀୟ ପାଟେଣ୍ଟ ଆବେଦନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଭଳି ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜର ଓ ଡ଼ିସଇନଫେକ୍ଟାଣ୍ଟ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ ଏକ ଟେଷ୍ଟ ଲାଇସେନ୍ସ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇସାରିଛି ।
(ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଜାଣିବା ସକାଶେ, ଡକ୍ଟର ମିଲିନ୍ଦ୍‌ ଚୌଧୁରି, ସହ- ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା, ବାୟୋସଲ୍ୟୁସନ୍ସଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରନ୍ତୁ: