ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
আৰোগ্য সেতুঃ এখন বহুমুখী সেতু
02 APR 2020 4:21PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে এক দৃঢ়বদ্ধ যুঁজৰ বাবে দেশৰ নাগৰিকক ঐক্যবদ্ধ কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে আজি চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বত এটা মোবাইল এপ মুকলি কৰে৷ ‘আৰোগ্য সেতু’ নামৰ এপটোৱে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ মাধ্যমেৰে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ সুস্বাস্থ্য আৰু কল্যাণৰ হেতু কাম কৰিব৷ ইয়ে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ সংক্ৰমণৰ পৰা আতৰি থকাৰ ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণক সহায় কৰিব৷ এপছটোৱে আন ব্যক্তিৰ সৈতে জনসাধাৰণৰ মতবিনিময়ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ব্লুটুথ প্ৰযুক্তি, গাণিতিক পৰিভাষা আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰেৰে সংক্ৰমণৰ আশংকা নিৰূপণ কৰিব৷
এক সহজ আৰু ব্যৱহাৰ-অনুকুল প্ৰক্ৰিয়াৰে স্মাৰ্ট ফোনত এবাৰ ইয়াক ইনষ্টল কৰাৰ পিছত, এপটোৱে আৰোগ্যসেতু ইনষ্টল হৈ থকা নিকটৱৰ্তী ডিভাইচ চিনাক্ত কৰিব৷ তেতিয়া এপটোৱে এক বিশেষ পেৰামিটাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সংক্ৰমণৰ আশংকা গণনা কৰিব, যদিহে এই ডিভাইচ ব্যৱহাৰকাৰীৰ কোনোবা পজিটিভ ৰোগী আছে৷
সময়মতে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত এপটোৱে চৰকাৰক সহায় কৰিব আৰু প্ৰয়োজনীয় আইছ’লেচনৰ বিষয়ে সদৰি কৰিব৷
এপটোৰ ডিজাইনে ব্যক্তিগত গোপনীয়তা নিশ্চিত কৰিছে৷ এপটোৱে সংগ্ৰহ কৰা ব্যক্তিগত তথ্যসমূহ অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত নিৰাপদ আৰু সম্পূৰ্ণ গোপনে ৰখা হ’ব৷
১১টা ভাষাত এপটো উপলব্ধ হৈছে৷ এপটো হ’ল দেশৰ যুৱ প্ৰতিভাসমূহ ঐকব্যদ্ধভাৱে আগুৱাই অহাৰ এক অনন্য উদাহৰণ৷ ই ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু স্বাস্থ্য সেৱা খণ্ড, উদীয়মান ভাৰতৰ সম্ভাৱনীয়তাক একেখন মঞ্চত সাঙুৰি লৈছে৷
মই সুৰক্ষিত৷ আমি সুৰক্ষিত৷ ভাৰত সুৰক্ষিত৷

Ministry of Electronics & IT
AarogyaSetu: A multi-dimensional bridge
02 APR 2020 4:21PM by PIB Delhi
The Government of India today launched a mobile app developed in public-private partnership to bring the people of India together in a resolute fight against COVID-19.
The App, called ‘AarogyaSetu’ joins Digital India for the health and well-being of every Indian. It will enable people to assess themselves the risk for their catching the Corona Virus infection. It will calculate this based on their interaction with others, using cutting edge Bluetooth technology, algorithms and artificial intelligence.
Once installed in a smart phone through an easy and user-friendly process, the app detects other devices with AarogyaSetu installed that come in the proximity of that phone. The app can then calculate the risk of infection based on sophisticated parameters if any of these contacts is testedpositive.
The App will help the Government take necessary timely steps for assessing risk of spread of COVID-19 infection, and ensuring isolation where required.
The App’s design ensures privacy-first. The personal data collected by the App is encrypted using state-of-the-art technology and stays secure on the phone till it is needed for facilitating medical intervention.
Available in 11 languages, the App is ready for pan-India use from day-1 and has highly scalable architecture.
This app is a unique example of the nation’s young talent coming together and pooling resources and efforts to respond to a global crisis. It is at once a bridge between public and private sectors, digital technology and health services delivery and the potential of young India with a disease-free and healthy future of the nation.
मैंसुरक्षित।हमसुरक्षित।भारतसुरक्षित।