ব্যক্তি, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙৰদ্বাৰা দেশৰ ৪১০ খন জিলাত সম্পাদিত হোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ’না সমীক্ষাৰ প্ৰতিবেদন উন্মোচন
02 APR 2020 3:17PM by PIB Guwahati
কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেন্সন দপ্তৰৰ ৰাজ্যমন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে “ক’ভিড-১৯ ৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰস্তুতি সমীক্ষা - জিলাধিপতি আৰু ভাৰতীয় প্ৰশাসনিক বিষয়া (২০১৪-২০১৮)ৰ সঁহাৰি” শীৰ্ষক প্ৰতিবেদনখন উন্মোচন কৰে। এই প্ৰতিবেদন https://darpg.gov.in ত উপলব্ধ কৰা হৈছে।
স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতে সন্মুখীৱ হোৱা স্বাস্থ্য বিষয়ক জটিল পৰিস্থিতি ক’ভিড-১৯ ৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰশাসন কেনেকৈ সাজু হৈছে তাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰস্তুতিৰ বৃহঙ্গম দৃষ্টিৰে কৰা সমীক্ষা তিনিটা কৰ্মদিনৰ ভিতৰত দেশৰ ৪১০ খন জিলাত সম্পাদিত হৈছিল।
এই ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰস্তুতি সমীক্ষাৰ লক্ষ্যঃ
• ৰাজ্যসমূহৰ মাজত ক’ভিড-১৯ ৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰশাসন কেনেকৈ সাজু হৈছে তাৰ তুলনামূলক বিশ্লেষণ;
• ’ভিড-১৯ ৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰশাসন সাজু হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰ দিবলগীয়া ক্ষেত্ৰসমূহ বিচাৰি উলিওৱা;
• প্ৰতিষ্ঠান, চিকিৎসালয়, সামগ্ৰীৰ যোগান আদি সাজু কৰি তোলা;
• ভাৰতৰ জিলাসমূহত ’ভিড-১৯ ৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা আৰু প্ৰক্ৰিয়াসমূহত থকা অসুবিধাসমূহ বিচাৰি উলিওৱা
’ভিড-১৯ ৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰস্তুতি সমীক্ষা দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে কৰা হৈছিল আৰু ৪১০ জন প্ৰশাসনিক বিষয়াৰ ক্ষেত্ৰভিত্তিক নেতৃত্ব সম্পৰ্কত সঁহাৰি পোৱা গ’ল। ভাৰত চৰকাৰক সহকাৰী সচিৱৰূপে সেৱা আগবঢ়াই থকা জিলাধিপতি আৰু ভাৰতীয় প্ৰশাসনিক বিষয়া (২০১৪-২০১৮বৰ্ষৰ) সকলে এই সমীক্ষাত অংশ গ্ৰহণ কৰিলে। ২৫ মাৰ্চ ২০২০ত আৰম্ভ কৰা এই সমীক্ষা তিনিটা কৰ্মদিনত সম্পাদিত কৰা হ’ল।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৯ মাৰ্চ ২০২০ আৰু ২৪ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখে দেশৰ জনতাক এই ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে সমস্ত শক্তিৰে যুঁজিবলৈ আহ্বান জনাইছিল। সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰশাসনিক বিষয়া, আৰক্ষী, চিকিৎসক, নাৰ্চ, স্বাস্থ্যকৰ্মীকে ধৰি সকলো জনতাই ২২ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখৰ পৰা আজিলৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই আছে।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে ভাৰতে ক’ভিড-১৯ ৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ সাজু হোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়া অতি যুক্তিসঙ্গত, লক্ষ্যৰ প্ৰতি স্থিৰ আৰু দৃঢ়। ৰাষ্ট্ৰ, ৰাজ্য আৰু জিলা পৰ্যায়ৰ পাৰস্পৰিক সহযোগিতাই আমাক এই মহামাৰী প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই সমীক্ষাই উনুকিয়াই দিয়া জনতা সান্ধ্যআইন, ৰাষ্ট্ৰীয় লকডাউন, ১.৭ বিলিয়নৰ অৰ্থসাহাৰ্য, ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ ঘোষণা আদিয়ে আশাতীত সঁহাৰি লাভ কৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় লকডাউন সফল কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰশাসনিক বিষয়া, আৰক্ষী, চিকিৎসক, নাৰ্চ, স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞ আৰু কৰ্মীসকলৰ ভূমিকাৰ কথা তেঁও কৃতজ্ঞতাৰে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ জনতা দায়িত্বশীল আৰু সফলতাৰে ক’ভিড-১৯ ৰে মোকাবিলা কৰিব।
ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে কয় যে এই সমীক্ষাই পিছলৈও দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত নীতি নিৰ্দ্ধাৰণৰ দিশত বেঞ্চমাৰ্ক হিচাপে কাম কৰিব। ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে এনে জটিল সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীক তেওঁৰ দায়িত্বশীল নেতৃত্বৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
ডি এ আৰ পি জিৰ সচিৱ ড০ ক্ষত্ৰপতি শিৱাজী, অতিৰিক্ত সচিৱ ভি শ্ৰীনিৱাস, যুটীয়া সচিৱ শ্ৰীমতী জয়া ডুবে আৰু এন বি এচ ৰাজপুতৰ লগতে বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে অনুষ্ঠিত এই প্ৰতিবেদন উন্মোচনৰ সভাত অংশ গ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Dr. Jitendra Singh releases National Corona Survey conducted in 410 Districts of the Country.
02 APR 2020 3:17PM by PIB Delhi
Dr. Jitendra Singh, Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions today released the National Preparedness Survey on COVID 19 – Responses of District Collectors and IAS Officers (2014-2018 batches). A copy of the report is available at https://darpg.gov.in.
The COVID 19 National Preparedness Survey 2020 was conducted in 410 Districts in the Country within 3 working days to attain a bird’s eye view of the governance challenges of the Nation while coping with the greatest health crisis India faced since Independence.
The objectives of this preparedness survey are as follows:
• to develop a comparative analysis of COVID 19 preparedness across States;
• to highlight the main priorities and constraints of COVID 19 preparedness, as they are perceived by the civil servants working in the field;
• to access enabling factors in making institutional/ logistics/ hospital preparedness, etc.;
• to capture trends to identify systemic and process related deficiencies, in combating COVID 19 in the districts of India.
The COVID 19 Preparedness Survey was conducted across all Districts of India, with responses from 410 civil servants who are providing field level leadership. District Collectors and IAS officers of (2014-2018) batches who have served as Assistant Secretaries in Government of India participated in the survey. The survey was conducted in three working days beginning March 25, 2020.
Speaking on the occasion, Dr.Jitendra Singh said that the Prime Minister in his address to the Nation on March 19, 2020 and March 24, 2020 had urged the Indian people to fight to stop the virus with every resource at their disposal. The people responded to the Prime Minister’s commitment to fight the global pandemic in India, was implemented by millions of civil servants, doctors, nurses, health care workers, police officials and common people across the length and breadth of the sub-continent in the period March 22, 2020 till date.
Dr. Jitendra Singh said that the National Preparedness Survey on COVID 19, points out that India’s response has been coherent, purposeful and determined. There was that National, State and District Coordination which has been effective in combating the pandemic. Further he added the Survey has highlighted that the policy actions of the Government – Janata Curfew, National Lockdown, the Economic Package of Rs. 1.7 billion, the RBI announcements are steps which have received overwhelming support.
Dr. Jitendra Singh recognized the immense efforts of Civil Servants, Doctors, Nurses, Health Sector Specialists, Police Officials in implementing the National Lockdown. He highlighted that highlighted that India’s citizens are responsible and cohesive and they have adopted the guidelines of COVID 19 in a systematic manner.
He felt that the survey will serve as a benchmark for policy makers at National and State levels. Dr. Jitendra Singh thanked the Prime Minister for his leadership role in this moment of crisis and hoped that the crisis India was facing would pass in the coming days with the determined efforts of India’s citizens and Government.
Secretary DARPG, Dr. KshtrapatiShivaji, Additional Secretary DARPG V.Srinivas, Joint Secretaries Smt. Jaya Dubey and N.B.S.Rajput along with senior officials of the Department participated in the launch through video conferencing facility.