প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ জড়িত কৰিব প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীসকলক
‘নিজতকৈ সেৱা আগত’ শীৰ্ষক মুলমন্ত্ৰৰে উঠিপৰি লাগিব প্ৰাক্তন কৰ্মী
02 APR 2020 10:25AM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে দেশে ধাৰাবাহিকভাৱে যুঁজ দি অহাৰ সমান্তৰালভাৱে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰী কল্যান বিভাগে প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰয়োজন অনুসৰি ৰাজ্য আৰু জিলা প্ৰশাসনৰ অমুল্য মানৱ সম্পদৰ সংবৰ্ধনৰ কামত জড়িত কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে৷
ৰাজ্যিক সৈনিক বোৰ্ড, জিলা সৈনিক বোৰ্ডে ৰাজ্য আৰু জিলা প্ৰশাসনক সহায় কৰা লক্ষ্যৰে পাব্লিক আউটৰীচ্চ কাম-কাম, যেনে-চিনাক্তকৰণ, সামূহিক নিৰীক্ষণ, কোৱাৰেণ্টাইনৰ সুবিধা ইত্যাদি কামৰ ক্ষেত্ৰত অধিক পৰিমানে প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰী নিয়োগ কৰি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে৷
উল্লেখ্য যে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীসকলে ‘নিজতকৈ সেৱা আগত’ শীৰ্ষক মুলমন্ত্ৰৰে দেশৰ আহ্বানক্ৰমে এই ব্যতিক্ৰমী প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ উঠিপৰি লাগিছে৷
প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীসকলে এই দুৰ্যোগপূৰ্ণ পৰিৱশত কাম কৰাৰ বাবে নিয়মানুৱৰ্তী, প্ৰেৰণাদায়ক আৰু সুপ্ৰশিক্ষিত হোৱাৰ লগতে তেওঁলোকে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো জিলা আৰু গাঁৱতে উপলব্ধ হ’ব পাৰে৷
সেই হিচাপে পাঞ্জাৱত ৪,২০০ প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীৰে গঠিত ‘চৰকাৰৰ অভিভাৱক’ শীৰ্ষক এটা সংস্থাই সকলো গাঁৱত তথ্য সংগ্ৰহত সহায় কৰিছে৷ চত্তীশগড় চৰকাৰে আৰক্ষীক সহায় কৰাৰ বাবে প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীক নিয়োগ কৰিছে৷ একেদৰে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ সকলো উপাযুক্তই প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীসকলক স্বেচ্ছামুলক কামৰ বাবে আহ্বান জনাইছে৷ উত্তৰপ্ৰদেশত সকলো জিলা সৈনিক কল্যান অধিকাৰীয়ে জিলা নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষৰ সৈতে যোগাযোগ ৰক্ষা কৰি থকাৰ লগতে অৱসৰপ্ৰাপ্ত সেনা চিকিসকসকলক সাজু কৰি ৰখা হৈছে৷ তদুপৰি, উত্তৰাখণ্ডত সৈনিক জিৰণি গৃহসমূহ আছুতীয়া তথা কোৱাৰেণ্টাইন কেন্দ্ৰ হিচাপে সাজু কৰা হৈছে৷ গোৱাত নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু প্ৰাক্তন কৰ্মচাৰীসকলক স্থানীয় প্ৰশাসনৰ প্ৰয়োজনমতে যিকোনো সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে৷

Ministry of Defence
Ex-Servicemen mobilised to fight COVID-19 pandemic
ESM rise to occasion with motto of ‘Service before Self'
02 APR 2020 10:25AM by PIB Delhi
As the nation continues to fight the challenges posed by COVID-19 pandemic, Department of Ex-Servicemen welfare (ESW), Ministry of Defence (MoD) has taken the initiative to mobilise services of Ex-Servicemen (ESM) community as a part of augmentation of precious human resource to assist the State and District administration, wherever required.
Rajya Sainik Boards, Zila Sainik Boards are playing a dynamic role in identifying and mobilising maximum ESM volunteers to assist the State and District Administration in performing public outreach activities such as contact tracing, community surveillance, management of quarantine facilities or any such tasks assigned to them.
It is heartening to note the ESM across the country have risen to the occasion of ‘Service before Self' at a time when nation has made a clarion call and need them to fight this unique challenge. Ex-Servicemen are disciplined, motivated and well trained to operate in adverse situations and they have pan-India presence in all the districts and villages across the country.
In the state of Punjab, an organisation called ‘Guardians of Governance’, comprising 4,200 ESM, are assisting in data collection from all the villages. Chhattisgarh government has employed some ESM to assist the police. Similarly in Andhra Pradesh all the District Collectors have asked for ESM volunteers. In Uttar Pradesh, all Zila Sainik Kalyan Adhikaris are in touch with District Control Rooms and retired Army Medical Corps personnels have been identified and kept ready. In addition, Sainik Rest Houses are being readied in Uttarakhand to act as isolation/quarantine Centres if need arises. In Goa, a control room has been established and ESM have been asked to remain on standby for any assistance to the local administration.