শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
মহামাৰিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য নিধি আঁচনিৰ পৰা সদস্যসকলে ঘূৰোৱাৰ প্ৰয়োজন নথকা আগধন উলিয়াব পৰাকৈ সংশোধনী অধিসূচিত কৰিলে শ্ৰম মন্ত্ৰালয়ে
তত্কালীন ভাবে দাবী মঞ্জুৰী নিশ্চিত কৰিবলৈ ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ ইপিএফঅ’-ৰ
29 MAR 2020 12:14PM by PIB Guwahati
’ভিড-১৯ মহামাৰিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ‘কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য নিধি আঁচনি’ৰ পৰা সদস্যসকলে ঘূৰোৱাৰ প্ৰয়োজন নথকা আগধন উলিয়াব পৰাকৈ ১৯৫২ চনৰ ‘কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য নিধি আঁচনিখন’ৰ সংশোধনী সম্পৰ্কীয় ‘ডিএছআৰ ২২৫(ই)’ অধিসূচনা জাৰি কৰিছে শ্ৰম মন্ত্ৰালয়ে। এই অধিসূচনাৰ আধাৰত সদস্যসকলে তিনিমাহৰ ‘বেছিক ওৱেজ’ আৰু ‘ডিয়েৰনেছ এলাউন্স’ৰ বাবদত জমা হোৱা ধনৰাশি অথবা ভৱিষ্য নিধিত জমা হোৱা তিনিমাহৰ ধনৰাশিৰ ৭৫শতাংশ পৰ্যন্ত যিটোৱেই কম হ’ব সেই পৰিমাণৰ ধন উলিয়াব পাৰিব।
কৰ্তৃত্বশীল প্ৰধিকাৰীৰ দ্বাৰা ক’ভিড-১৯ক সমগ্ৰ দেশকে আবৰি ধৰা মহামাৰি বুলি ঘোষণা কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততে ১৯৫২চনৰ ‘কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য নিধি আঁচনি’ৰ অন্তৰ্ভূক্ত সকলো সদস্যই নিধিৰ পৰা ঘূৰোৱাৰ প্ৰয়োজন নথকা আগধন উলিওৱাৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিব। শেহতীয়া সংশোধনী জৰিয়তে ১৯৫২চনৰ ‘কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য নিধি আঁচনি’ৰ ৬৮(এল) ধাৰাত এটা উপ ধাৰা(৩)সন্নৱিষ্ট কৰাৰ দিহা কৰা হৈছে। ‘কৰ্মচাৰী ভৱিষ্য নিধি (সংশোধিত)আঁচনি, ২০২০’ ২৮মাৰ্চ, ২০২০ৰ পৰা আনুষ্ঠানিক ভাবে বলবত কৰা হয়।
এই অধিসূচনা জাৰি হোৱাৰ পিছতে ইপিএফঅ’-ই তত্কালীন ভাবে দাবী মঞ্জুৰী নিশ্চিত কৰিবলৈ ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলক নিৰ্দেশ দিয়ে। ক’ভিড-১৯ মহামাৰিয়ে সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতি চম্ভালিব পৰাকৈ আঁচনিখনৰ অন্তৰ্ভূক্ত সদস্যসকলক সহযোগিতা আগবঢ়োৱাত বিশেষ ততপৰতা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সকলো বিষয়া-কৰ্মচাৰীকে হাতে-কামে লাগিবলৈও ‘ইপিএফঅ’-ই সকলোকে আহ্বান জনাইছে।

Ministry of Labour & Employment
Union Labour Ministry notifies amendment in EPF Scheme to allow withdrawal of non-refundable advance by EPF members in the event of outbreak of pandemic
EPFO directs its field offices to process claims promptly
29 MAR 2020 12:14PM by PIB Delhi
Union Ministry of Labour and Employment has issued notification GSR 225(E) amending EPF Scheme 1952 to allow withdrawal of non-refundable advance by EPF members/subscribers in the wake of COVID -19 pandemic in the country. The notification permits withdrawal of upto the amount of basic wages and dearness allowance for three months or upto 75% of the amount standing to member's credit in the EPF account, whichever is less, in the event of outbreak of epidemic or pandemic.
COVID-19 has been declared pandemic by appropriate authorities for the entire country and therefore employees working in establishments and factories across entire India, who are members of the EPF Scheme, 1952 are eligible for the benefits of non-refundable advance. A sub-para(3) under para 68L has been inserted in the EPF scheme,1952.The amended scheme Employees Provident Fund (Amendment) scheme,2020 has come into force from 28 March,2020.
Following the notification, EPFO has issued directions to its field offices for promptly processing any applications received from EPF members to help them fight the situation. In its communication EPFO has stated that officers and staff must process claims of EPF subscribers promptly so that relief reaches the worker and his family to help them fight with COVID-19.