গৃহ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ বাবে পৰৱৰ্তী নিৰ্দেশ নিদিয়ালৈকে ২০২১ৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায় আৰু এনপিআৰ উন্নীতকৰণৰ কাম বাতিল কৰা হৈছে
25 MAR 2020 4:18PM by PIB Guwahati
২০২১ চনৰ লোকপিয়লৰ সুচীমতে (ক) এপ্ৰিল-ছেপ্তেম্বৰ,২০২০ৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ সময়ত, য’ত গৃহৰ তালিকা আৰু গৃহৰ পিয়লৰ কাম কৰা হ’ব আৰু (খ) ৯ৰ পৰা ২৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২১ৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ত সময়ত লোকগণনা কৰাৰ সুচী প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল৷ ২০২১ৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ লগতে অসমৰ বাদে দেশৰ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় জনসংখ্যা পঞ্জী(এনপিআৰ)ৰ উন্নীতকৰণৰো প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল৷
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত হাই এলাৰ্ট জাৰি কৰিছে৷ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২৪ মাৰ্চ, ২০২০ত দেশত ক’ভিড-১৯ৰ বাবে দেখা পৰিস্থিতি ৰোধ কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰালয়/বিভাগসমূহে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপ কঠোৰভাৱে ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবে এলানি নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে৷ বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰে লকডাউনো ষোষণা কৰিছে৷ ভাৰত চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ে সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাকে ধৰি বিভিন্ন সাৱধানতামুলক পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে৷
সংশ্লিষ্ট দিশবোৰৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ১ এপ্ৰিল, ২০২০ৰ পৰা আৰম্ভ হ’বলগীয়া ২০২১ চনৰ লোকপিয়লৰ প্ৰথম পৰ্য়ায়ৰ কাম আৰু এনপিআৰ উন্নীতকৰণৰ সৈতে জড়িত ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ কাম-কাজ পৰৱৰ্তী নিৰ্দেশ নিদিয়া পৰ্যন্ত বাতিল কৰা হৈছে৷

Ministry of Home Affairs
Due to the outbreak of COVID-19 pandemic, first phase of Census 2021 and updation of NPR postponed until further orders
25 MAR 2020 4:18PM by PIB Delhi
The Census 2021 was scheduled to be conducted in two phases, viz., (a) Phase I i.e. House listing & Housing Census during April-September, 2020 and (b) Phase II i.e. Population Enumeration during 9th to 28th February, 2021.The updation of NPR was also proposed to be done along with the Phase I of Census 2021 in all the States/UTs, except Assam.
Due to the outbreak ofCOVID-19 pandemic, high alert has been declared by the Government of India as well as the States/Union Territories. The Ministry of Home Affairs vide order dated 24th March, 2020 has issued Guidelines with the directions for their strict implementation, on the measures to be taken by the Ministries/Departments of Government of India and State/Union Territory Governments for containment of COVID-19 Epidemic in the country. Lockdown has also been declared by many State/UT governments. The Ministry of Health and Family Welfare, Government of India has issued advisories for various precautionary measures, including social distancing.
Keeping in view the above, the first phase of Census 2021 and updation of NPR, which was to begin on various dates decided by the State/UT governments beginning 1st April 2020 and various related field activities, are postponeduntil further orders.