প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছাৰ্ক অঞ্চলত ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ ইয়াৰ নেতৃবৰ্গৰ সৈতে মত বিনিময় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ছাৰ্ক ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে ক’ভিড জৰুৰী পুঁজি গঠনৰ প্ৰস্তাৱ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
15 MAR 2020 6:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ছাৰ্কৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ নেতৃবৰ্গৰে অঞ্চলটোত ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এক উমৈহতীয়া কৌশল প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে মত বিনিময় কৰে৷
অভিন্ন ইতিহাস-সামূহিক ভৱিষ্যত
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে অতি কম সময়ৰ ভিতৰত এই আলোচনাত যোগদান কৰাৰ বাবে সকলোকে ধন্যবাদ জনায়৷ ছাৰ্ক দেশসমূহৰ লোকসকলৰ মাজত প্রাচীন কালৰে পৰা যোগাযোগ, সামাজিক ক্ষেত্রত নিবিড় সম্পৰ্ক থকাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে একেলগে সকলো দেশে প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাটোৱে তাৎপৰ্য বহন কৰিছে৷
আগবাঢ়ি যোৱাৰ উপায়ঃ
সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ এই পৰিৱেশত প্ৰধানমন্ত্রীয়ে ক’ভিড-১৯ক লৈ জৰুৰীকালীন পুঁজি গঠন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়৷ স্ব-ইচ্ছাৰে সকলো দেশ একত্ৰিত হৈ এই পুঁজিত অনুদান আগবঢ়াব৷ প্রাথমিক অৱস্থাত ভাৰতে এই পুঁজিৰ বাবে ১ কোটি মার্কিন ডলাৰ দিয়াৰ কথা অৱগত কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ জৰুৰীকালীন প্ৰয়োজনত অংশীদাৰ দেশসমূহে এই পুঁজিৰ পৰা ধন ব্যয় কৰিব পাৰিব৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতে চিকিৎসক আৰু বিশেষজ্ঞসকলক লৈ এক দ্রুত সঁহাৰি দল গঠন কৰিছে৷ প্ৰয়োজন অনুসৰি এই দলে পৰীক্ষাৰ সা-সৰঞ্জামকে ধৰি অন্যান্য যন্ত্ৰপাতি লৈ যিকোনো দেশলৈ যাব পাৰিব৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ দ্ৰুত পৰিস্থিতি ব্যৱস্থাপনা বাহিনীৰ সদস্যসকলক অনলাইনযোগে প্ৰশিক্ষণৰ আমন্ত্ৰণ জনায়৷ যিসকলে এই ভাইৰাছ বহন কৰিছে আৰু তেওঁলোকে যাৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিছে, তেওঁলোকৰ সন্ধান কৰা বাবে ভাৰতৰ সু-সংহত ৰোগ নিৰীক্ষণ পোর্টেলৰ ছফটৱেৰ ব্যৱহাৰৰো প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ তেওঁ কয় যে এই পৰিস্থিতি ভালদৰে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ছাৰ্ক দুৰ্যোগ প্ৰশমন কেন্দ্ৰটো উপযুক্তভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যায়৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে দক্ষিণ এছিয়াত সংক্রমিত ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে এক সাধাৰণ গবেষণা মঞ্চ গঢ়ি তোলাৰো প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়৷ য’ত একেলগে এই ক্ষেত্ৰত গৱেষণা কৰিব পৰা যায়৷ ক’ভিড-১৯ৰ বাবে দীর্ঘম্যাদী আর্থিক প্ৰভাৱক লৈ আলোচনা কৰিবলৈ বিশেষজ্ঞক লৈ এক চিন্তন বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰো পৰামর্শ আগবঢ়ায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ এই বৈঠকত বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰিবলৈ আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য আৰু স্থানীয় ব্যৱসায় ৰক্ষা কৰাকে ধৰিব কেতবোৰ বিষয়ক লৈ আলোচনা কৰা হ’ব৷
আটাইকেইগৰাকী নেতাই এই প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্রীক ধন্যবাদ জনায়৷ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে পুনৰ পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ আহ্বান জনাই কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে ছাৰ্কৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ প্ৰতিবেশীসুলভ সহযোগিতা এক আৰ্হি হৈ ৰওক৷
অভিজ্ঞতাৰ বিনিময়
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয়, “সাজু থাকক, কিন্তু আতংকিত নহ’ব” এই চিন্তাধাৰাৰে ভাৰতে কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ বাবে সমূহীয়া পদক্ষেপ হাতত লোৱা হৈছে, পৰ্যায়ভিত্তিক সঁহাৰি, যিসকলে দেশত প্ৰৱেশ কৰিছে তেওঁলোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে; টিভি, ছপা মাধ্যম, ছ’চিয়েল মিডিয়াত সজাগতামূলক প্ৰচাৰ চলোৱা হৈছে, যিসকল অসুৰক্ষিত, তেওঁৱোৰৰ কাষলৈ যোৱাৰ বাবে বিশেষ উদ্যোগ লোৱা হৈছে, ৰোগ নির্ণয়ৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰা হৈছে, মহামাৰীক ৰোধৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত নীতি-নিয়ম প্ৰস্তুত কৰা হৈছে৷
তেওঁ কয় যে ভাৰতে বিভিন্ন দেশৰ পৰা সুকলমে ১,৪০০গৰাকী ভাৰতীয় লোকৰ লগতে ‘প্ৰতিবেশী প্ৰথম নীতি’ক গুৰুত্ব দি চুবুৰীয়া দেশৰ একাংশ নাগৰিককো ঘুৰাই আনিছে৷
ৰাষ্ট্ৰপতি আশ্ৰফ ঘানিয়ে কয় যে আফগানিস্তানৰ আটাইতকৈ বিপদসংকুল স্থান হ’ল ইৰানৰ সৈতে থকা মুক্ত সীমান্ত। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ বাবে অহা-যোৱাৰ পদ্ধতি সলনি, টেলিমেডিচিনৰ অভিন্ন আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা আৰু চুবুৰীয়া দেশৰ মাজত আৰু অধিক সহযোগিতা স্থাপন কৰিব লাগিব৷
য়ুহানৰ পৰা ৯গৰাকী মালদ্বীপৰ নাগৰিকক ঘুৰাই অনা আৰু ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে মোকাবিলা কৰাত চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় সহায়ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ইব্রাহিম মহম্মদ ছলীহে ভাৰতক ধন্যবাদ জনায়৷ সেই দেশৰ পর্যটন উদ্যোগ আৰু অর্থনীতিত ক’ভিড-১৯ৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱৰ দিশতোও তেওঁ দাঙি ধৰে৷ স্বাস্থ্য খণ্ডত জৰুৰী অৱস্থাত দেশসমূহৰ মাজত নিবিড় সহযোগিতা, আর্থিক সহায্যৰ পেকেজ গঢ় দিয়া আৰু পৰিস্থিতি মোকাবিলাৰ বাবে অঞ্চলটো এক দীর্ঘম্যাদী পৰিকল্পনাৰো তেওঁ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়৷
এই কঠিন সময়ত অর্থনৈতিক পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰিবলৈ শ্রীলঙ্কাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি গোটাবায়া ৰাজাপাক্সেই ছাৰ্ক নেতৃবৃন্দক একেলগে কাম কৰাৰ আহ্বান জনায়৷ ক’ভিড-১৯ৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ ছাৰ্ক মন্ত্রী গোট গঠন কৰি ইতিবাচক দিশবোৰ ভাগ-বতৰা কৰাৰ লগতে আঞ্চলিক পৰ্যায়ৰ বিভিন্ন বিষয়ত সহযোগিতাৰো পৰামর্শ আগবঢ়ায় ৰাজাপাক্সেই৷
কোয়াৰাণ্টিনত থকাৰ সময়ত ভাৰতীয় ছাত্ৰ-ছাত্রীসকলৰ সৈতে ২৩গৰাকী বাংলাদেশী ছাত্ৰ-ছাত্রীক য়ুহানৰ পৰা অনাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্রী শ্বেইখ হাছিনাই প্ৰধানমন্ত্রী মোদীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে৷ অঞ্চলটোৰ স্বাস্থ্যমন্ত্রী আৰু সচিবসকলৰ মাজত কাৰিকৰী পর্যায়ত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে আলোচনা কৰি যোৱাৰো প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায় বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে৷
ক’ভিড-১৯ৰে মোকাবিলা কৰাত নেপালে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ বিষয়ে প্ৰধানমন্ত্রী কে পি শর্মা অ’লীয়ে ছাৰ্ক নেতৃবৃন্দক অৱগত কৰে৷ তেওঁ কয় যে এই মহামাৰীৰে মোকাবিলা কৰাৰ কার্যকৰী কৌশল গ্ৰহনত সকলো ছাৰ্ক ৰাষ্ট্ৰৰ সংঘবদ্ধ জ্ঞান আৰু প্ৰচেষ্টাই সহায় কৰিব৷
ভুটানৰ প্ৰধানমন্ত্রী ড০ লোটে শ্বেৰিঙে কয় যে মহামাৰীয়ে কোনো ভৌগোলিক স্থান মানি নচলে৷ সেয়েহে সকলো দেশে একেলগে কাম কৰাটা অতি জৰুৰী৷ ক’ভিড-১৯ৰ আর্থিক প্ৰভাৱৰ বিষয়ত তেওঁ কয় যে মহামাৰীয়ে ক্ষুদ্ৰ অর্থনীতিৰ দেশত প্ৰচণ্ড আঘাত হানে৷
ড০ জাফৰ মিৰ্জাই সঠিক সময়ত স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় তথ্য, তথ্যৰ বিনিময় আৰু সহযোগিতাৰ লক্ষ্যৰে ছাৰ্ক সচিবালয়ৰ এক কর্মীগোট গঠন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়৷ প্ৰয়োজনত ৰোগ সম্পৰ্কীয় নিৰীক্ষণৰ তথ্য বিনিময় কৰাৰ বাবে ছাৰ্ক সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ স্বাস্থ্যমন্ত্রীসকলে আলোচনাৰ ব্যৱস্থা কৰা আৰু এই বিষয়ত এক আঞ্চলিক সহযোগিতা স্থাপনৰো প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়৷

Prime Minister's Office
PM interacts with SAARC leaders to combat COVID-19 in the region
PM proposes set up of COVID-19 Emergency Fund for SAARC countries
15 MAR 2020 6:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with the leaders of the SAARC countries through video conference to chart out a common strategy in order to combat COVID-19 in the region.
Shared History - Collective Future
Prime Minister thanked the leaders for joining the conference at such short notice. Stressing on the ancient people to people ties and interconnectedness of societies of the SAARC countries, he said it is imperative for the nations to prepare to face the challenge together.
The Way Forward
In the spirit of collaboration, Prime Minister Modi proposed creation of a COVID-19 Emergency Fund based on voluntary contributions from all the countries, with India making an initial offer of US $10 million for the fund. The fund can be used by any of the partner countries to meet the cost of immediate actions. He informed that India is assembling a Rapid Response Team of doctors and specialists, along with testing kits and other equipment, which will be on stand-by, to be placed at the disposal of the countries, if required.
Prime Minister also offered arranging for online training capsules for the emergency response teams of the neighbouring countries and sharing of software behind India’s Integrated Disease Surveillance Portal to help trace possible virus carriers and the people they contacted. He suggested that existing mechanisms like SAARC Disaster Management Centre can be used to pool in best practises.
He also suggested creation of a common Research Platform to coordinate research on controlling epidemic diseases within the South Asian region. He suggested further brainstorming by experts on the long-term economic consequences of COVID-19, and how best to insulate internal trade and local value chains from its impact.
The leaders thanked the Prime Minister for the proposed initiatives. Prime Minister reiterated the resolve to battle together and said that neighbourhood collaboration by SAARC countries should serve as a model for the world.
Sharing Experience
Prime Minister said the guiding mantra for India has been “prepare, but don’t panic”. He laid down the proactive steps taken, including a graded response mechanism, screening those entering the country, public awareness campaigns on TV, print and social media, special efforts to reach out to the vulnerable groups, ramping up of diagnostic facilities and developing protocols for each stage of managing the pandemic.
He said that India has not only successfully evacuated almost 1400 Indians from different countries but also evacuated some of the citizens of the neighbouring countries in accordance with the ‘neighbourhood first policy’.
President Ashraf Ghani said that the greatest vulnerability of Afghanistan is an open border with Iran. He proposed modelling diffusion patterns, creation of common framework for telemedicine and greater cooperation amongst the neighbouring countries.
President Ibrahim Mohamed Solih thanked the Indian government for the medical assistance from India to deal with COVID-19 cases and for evacuating nine Maldivians from Wuhan. He highlighted the negative impact of COVID-19 on tourism in the country and its impact on the nation’s economy. He proposed closer cooperation between the health emergency agencies of the countries, formulation of economic relief package and long term recovery plan for the region.
President Gotabaya Rajapaksa recommended that SAARC leaders work together to help economy tide over the difficult period. He also recommended establishment of a SAARC Ministerial level group to share best practises and coordinate regional matters on combating COVID-19.
Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Modi for bringing 23 Bangladeshi students back from Wuhan along with Indian students during the quarantine period. She proposed continuance of the dialogue at technical level through video conference between Health Ministers and Secretaries of the region.
Prime Minister KP Sharma Oli apprised the SAARC leaders of the steps taken by Nepal to combat COVID-19 . He said that the collective wisdom and efforts of all the SAARC nations could help in devising a robust and effective strategy to deal with the pandemic.
Prime Minister Doctor Lotay Tshering said the pandemic does-not follow geographical boundaries, hence it is all the more important for the nations to work together. He said the pandemic will affect the smaller and vulnerable economies disproportionately, talking about the economic impact of COVID-19.
Doctor Zafar Mirza proposed that SAARC Secretariat be mandated to establish a working group of national authorities for health Information, data exchange and coordination in real time. He proposed hosting SAARC Health Ministers’ conference and development of regional mechanisms to share disease surveillance data in real time.