প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লাভ কৰিলে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ বাবে ‘গ্ল’বেল গ’লকীপাৰ’ বঁটা
25 SEP 2019 7:15AM by PIB Guwahati
২৪ ছেপ্টেম্বৰ ২০১৯ তাৰিখে বিল আৰু মেলিণ্ডা গেটছ্ ফাউণ্ডেচনে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ বাবে ‘গ্ল’বেল গ’লকীপাৰ’ বঁটাৰে সন্মানিত কৰে৷ এই বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠান নিউয়ৰ্কত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদ (ইউ এন জি এ)ৰ পাৰ্শ্বৱৰ্তী সময়ত অনুষ্ঠিত কৰা হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উক্ত বঁটাটো স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক জন আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা তথা ইয়াক নিজৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ কৰি লোৱা ভাৰতীয় সকলৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত কৰে৷
‘‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ এই সফলতা ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বাবে সম্ভৱ হৈছে৷ তেওঁলোকে ইয়াক নিজৰ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে আৰু ঈপ্সিত লক্ষ্য প্ৰাপ্তিৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰিছে,’’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বঁটাটো লাভ কৰাৰ পিছত এইদৰে কয়৷
মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০তম জন্মজয়ন্তীৰ প্ৰাক্ ক্ষণত বঁটা লাভৰ ঘটনাক ঐতিহাসিক হিচাপে অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ই যেতিয়া কোনো শপত গ্ৰহণ কৰে, তেতিয়া যিকোনো প্ৰত্যাহ্বান হেলাৰঙে অতিক্ৰম কৰিব পৰাৰ প্ৰমাণ হ’ল এই স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান৷ তেওঁ কয় ভাৰতে মহাত্মা গান্ধীৰ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিছে৷
‘‘যোৱা পাঁচ বছৰত অভিলেখ সংখ্যক ১১ কোটি টয়লেট নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ এই অভিযানে দেশৰ দুখীয়া তথা মহিলাসকলক অধিক উপকৃত কৰিছে,’’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি মন্তব্য কৰে৷ তাৰোপৰি অনাময় আৰু স্বাস্থ্য উত্তৰণৰ বাবে ১১ কোটি টয়লেটৰ নিৰ্মাণে গাঁওসমূহৰ অৰ্থনীতিও শক্তিশালী কৰিছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলিও কয়৷
বিশ্বজনীন অনাময় ব্যাপ্তিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে অন্য ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে নিজৰ অভিজ্ঞতা বিনিময় কৰিবলৈ সাজু যাতে সমগ্ৰ বিশ্বতে সামূহিকভাৱে অনাময় ব্যাপ্তিৰ লক্ষ্য সাধন হয়৷
‘ফিট ইণ্ডিয়া মুভমেণ্ট’ আৰু ‘জল জীৱন অভিযান’ৰ দৰে অভিযানভিত্তিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰোধাত্মক স্বাস্থ্যসেৱাৰ দিশত ভাৰতৰ প্ৰয়াসৰ বিষয়েও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে৷

Prime Minister's Office
PM receives ‘Global Goal Keeper Award’ for Swachh Bharat Abhiyan
25 SEP 2019 7:15AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi received the ‘Global Goalkeeper’ Award by Bill and Melinda Gates Foundation for Swachh Bharat Abhiyan, on 24 September 2019. The award ceremony took place on the sidelines of the United Nations General Assembly (UNGA) session in New York.
Prime Minister dedicated the award to those Indians who transformed the Swachh Bharat Abhiyan into a mass movement and made it a part of their daily lives.
“The success of the Swachh Bharat Mission is due to the people of India. They made this their own movement and ensured the desired results were attained.”, Prime Minister said after receiving the award.
Terming it as a significant moment personally to receive the award on the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, Prime Minister said Swachh Bharat Abhiyan is proof that when 130 crore Indians take a pledge, any challenge can be overcome. He added that India is making remarkable progress in fulfilling Mahatma Gandhi’s dream of a Swachh Bharat.
"In the last five years, a record of more than 11 crore toilets were constructed. This mission has benefitted the poor and women of the country the most”, Prime Minister noted. In addition to improving sanitation and health, building of 11 crore toilets has also boosted economic activity in villages, PM added.
Speaking about improving global sanitation coverage, Prime Minister said that India is ready to share its expertise and experiences with other nations, so that there can be collective effort towards increasing sanitation coverage.
Prime Minister also mentioned about India’s efforts towards preventive healthcare through mission mode movements like Fit India Movement and Jal Jeevan Mission.