কেবিনেট
দিল্লী মেট্ৰ’ৰ পৰ্যায়-৪ প্ৰকল্পত কেবিনেটৰ অনুমোদন প্ৰদান
মুঠ ৬১.৬৭ কিলোমিটাৰৰ ৩টা কৰিডৰৰ ১৭টা আণ্ডাৰগ্ৰাউণ্ড আৰু ২৯টা এলিভেটেড ষ্টেচন
এৰ’চিটীৰ পৰা তোগলকবাদলৈ ১৫টা ষ্টেচন
আৰ কে আশ্ৰমৰ পৰা জনকপুৰী পশ্চিমলৈ ২৫টা ষ্টেচন
মৌজপুৰ আৰু মুকুন্দপুৰৰ মাজত ৬টা ষ্টেচন
07 MAR 2019 2:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ৩ টা অগ্ৰাধিকাৰযুক্ত কৰিডৰৰ সৈতে দিল্লী মেট্ৰ’ৰ পৰ্যায়-৪ প্ৰকল্পত অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ এই ৩টা কৰিডৰৰ মুঠ দৈৰ্ঘ হ’ব ৬১.৬৭৯ কিলোমিটাৰ৷ ৬১.৬৭৯ কিলোমিটাৰৰ ২২.৩৫৯ কিলোমিটাৰ হ’ব আণ্ডাৰগ্ৰাউণ্ড আৰু ৩৯.৩২০ কিলোমিটাৰ হ’ব এলিভেটেড৷ এই কৰিডৰত থাকিব ৪৬টা ষ্টেচন থাকিব য’ত ১৭টা ষ্টেচন হ’ব আণ্ডাৰগ্ৰাউণ্ড আৰু বাকী ২৯টা এলিভেটেড ষ্টেচন হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব৷
এই তিনিটা মেট্ৰ’ কৰিডৰৰ মুঠ ব্যয় হ’ভ ২৪,৯৪৮.৬৫ কোটি টকা৷ এই প্ৰকল্প দিল্লী মেট্ৰ’ ৰে’ল কৰ্প’ৰেচন লিমিটেডে সম্পূৰ্ণ কৰিব৷
উল্লেখযোগ্য সংযোগসমূহঃ
১. এৰ’চিটীৰ পৰা তোগলকবাদ- ১৫টা ষ্টেচন (এৰ’চিটী, মহীপালপুৰ, বসন্তকুঞ্জ অংশ-ডি, মাছুদপুৰ, কিসানগঞ্জ, মেহৰাউলি, লাডু চৰাই, ছাকেট, ছাকেট জি ব্ল’ক, আম্বেদকাৰ নগৰ, খানপুৰ, তিগ্ৰী, আনন্দময়ী মাৰ্গ জংচন, তোগলকবাদ ৰে’লৱে কলনী, তোগলকবাদ)
২. আৰ কে আশ্ৰমৰ পৰা জনকপুৰ পশ্চিম- ২৫টা ষ্টেচন (আৰ কে আশ্ৰম, মতিয়াখান, ছাদৰ বজাৰ, পুলবানগছ, ঘণ্টাঘৰ/চব্জিমণ্ডী, ৰাজপুৰা, দেৰাৱাল নগৰ, অশোক বিহাৰ, আজাদপুৰ, মুকুন্দপুৰ, ভালশ্বা, মুকাৰবা চ’ক, বাদলিম’ৰ, উত্তৰ পিতামপুৰা, প্ৰশান্ত বিহাৰ, মধুবন চ’ক, দীপালী চ’ক, পুষ্পাঞ্জলি এনক্লেভ, পশ্চিম এনক্লেভ, মংগলপুৰি, পীৰাগাড়ী চ’ক, পশ্চিম বিহাৰ, মীৰাবাগ, কেশুপুৰস কিসান পাৰ্ক এক্সটেনচন, জনকপুৰি পশ্চিম)
৩. মৌজপুৰ-মুকুন্দপুৰ- ৬টা ষ্টেচন (যমুনা বিহাৰ, ভজনপুৰা, খাজুৰিখাছ, সুৰঘাট, জগতপুৰ গাঁও, বুৰাৰি)
প্ৰভাৱঃ
এই পৰ্যায়-৪ প্ৰকল্পৰ কৰিডৰসমূহে মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰ বিস্তৃতি বৃদ্ধি কৰিব আৰু ৰাষ্ট্ৰ ৰাজধানীৰ সৈতে যোগাযোগৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব৷ এই কৰিডৰ কেইটা সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত মেট্ৰ’ যাত্ৰীসকলে অধিক ইণ্টাৰচেঞ্জ ষ্টেচন লাভ কৰিব৷ ৬১.৬৭৯ কিলোমিটাৰ নেটৱৰ্কৰ সংযোজনৰ দ্বাৰা পথসমূহত ভীৰ কম হোৱাৰ লগতে প্ৰদূষণৰ মাত্ৰাও হ্ৰাস হ’ব৷ তোগলকপুৰ-এৰ’চিটী কৰিডৰৰ দ্বাৰা বিমানবন্দৰৰ যোগাযোগ উন্নত হ’ব৷ এই কৰিডৰসমূহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত দিল্লী মেট্ৰ’ৰ মুঠ নেটৱৰ্ক দৈৰ্ঘ ৪০০ কিলোমিটাৰ অতিক্ৰম কৰিব৷

Cabinet
Cabinet approves Delhi Metro's Phase -4 project
17 Underground and 29 elevated Stations along 61.679 km the 3 corridors
15 stations between Aerocity to Tughlakabad
25 stations between R K Ashram to Janakpuri West
6 stationsbetween Maujpur and Mukundpur
07 MAR 2019 2:28PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approvedDelhi Metro's Phase -4 projectcomprising of 3 - priority corridors. The total length of these 3 corridors is 61.679 km. Out of the total 61.679 km, 22.359 km will be built underground and 39.320 km will be constructed as elevated section. These corridors will consist of 46 stations, of which 17 stations will be underground and the rest 29 stations will be constructed as elevated sections.
The total completion cost of three metro corridors will be Rs.24,948.65 crore. The project will be implemented by Delhi Metro Rail Corporation Ltd. (DMRC), the existing 50:50 Special Purpose Vehicle (SPV) of the Government of India and Government of National Capital Territory of Delhi (GNCTD).
Connectivity Highlights:
1. Aerocity to Tughlakabad - 15 Stations (Aerocity, Mahipalpur, Vasantkunj Sector-D, Masoodpur, Kishangarh, Mehrauli, Lado Sarai, Saket, Saket G Block, Ambedkar Nagar, Khanpur, Tigri, Anandmayee Marg Junction, TughlakabadRIy. Colony, Tughlakabad)
2. R. K Ashram to JanakpuriWest - 25 Stations(R.K. Ashram, Motiakhan, Sadar Bazar, Pulbangash, GhantaGhar/SabziMandi, Rajpura, Derawal Nagar, Ashok Vihar, Azadpur, Mukundpur, Bhalaswa, MukarbaChowk, BadliMor, North Pitampura, Prashant Vihar, MadhubanChowk, DeepaliChowk, Pushpanjali Enclave, West Enclave, Mangolpuri, PeeragarhiChowk, PaschimVihar, Meerabagh, Keshopur, Krishan Park Ext., Janakpuri West)
3. Maujpur - Mukundpur - 6 Stations(Yamuna Vihar, Bhajanpura, KhajuriKhas, Soorghat, Jagatpur Village, Burari)
The 3 corridors consist of both underground (22.359 km) and elevated (39.320 km) sections.
Impact:
These corridors of phase - 4 project will expand the coverage of Metro network thereby connecting more areas of the national capital. On completion of these corridors, the Metro commuters will have more interchange stations which will connect the new corridors with the existing lines of Delhi Metro. The improved connectivity will offer commuters more options of travel by optimization of routes. The addition of 61.679 km network through these 3 new corridors will also reduce congestion on the roads and will thus help in reducing pollution caused by motor vehicles. The Tughlakabad - Aerocity corridor will further improve connectivity to the Airport. The total network length of the Delhi Metro will cross the 400 kilometre mark after the completion of these corridors.