কেবিনেট
কেবিনেটে সংযুক্ত সচিব স্তৰ তথা ইয়াৰ ওপৰৰ পদসমূহৰ নিৰ্মাণ, বাতিলকৰণ আৰু উন্নয়নৰ সৈতে ভাৰতীয় খনি ব্যুৰ’ৰ (আইবিএম)ৰ পুনৰ গঠনৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে
02 MAY 2018 3:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে সংযুক্ত সচিব স্তৰ তথা ইয়াৰ ওপৰৰ পদসমূহৰ নিৰ্মাণ, বাতিলকৰণ তথা উন্নয়নৰ সৈতে ভাৰতীয় খনি ব্যুৰ’ (আইবিএম)ৰ পুনৰ গঠনৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ ভাৰতীয় খনি ব্যুৰ’ৰ বৰ্তমান ১৪৭৭টা পদ বাহাল ৰখা হৈছে৷
পুনৰ গঠনৰ দ্বাৰা আইবিএমে খনি ক্ষেত্ৰত নিয়মসমূহৰ পৰিৱৰ্তন তথা সংশোধনৰ বাবে সহায় লাভ কৰিব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে আইবিএম, খনিজ নিয়ামত তথা বিকাশত সংশোধন কৰাৰ বাবে আইইটি তথা মহাকাশ প্ৰদ্যোগিকীৰ সেৱা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে সক্ষম হ’ব৷ ইয়াৰোপৰি সংগঠনৰ কাৰ্য সঞ্চালনত এই পদসমূহৰ দ্বাৰা নিৰ্ণিত প্ৰক্ৰিয়াত দ্ৰুততা লাভ হ’ব তথা উত্তৰদায়িত্বও বৃদ্ধি হ’ব৷
প্ৰভাৱঃ
উক্ত প্ৰস্তাৱৰ দ্বাৰা খনিজ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত বিকাশত যোগদান কৰাৰ বাবে গম্ভীৰ উত্তৰদায়িত্বসম্পন্ন প্ৰযুক্তি কৰ্মীৰৰ নিয়োজনৰ সৃষ্টি হ’ব৷
ইয়াৰ জৰিয়তে সমূহ ক্ষেত্ৰত নিয়োজনৰ উল্লেখনীয় বৃদ্ধি হ’ব৷ আইবিএমৰ উন্নত প্ৰদৰ্শনৰ দ্বাৰা খনি ক্ষেত্ৰ লাভান্বিত হ’ব৷
বিৱৰণঃ
আইবিএমৰ সংযুক্ত স্তৰত কিছুমান পদৰ উন্নয়ন, নিৰ্মাণ তথা বাতিলকৰণ অন্তৰ্ভুক্ত আছে-
ক) স্তৰ ১৫ত মুখ্য খনি নিয়ন্ত্ৰকৰ এটা পদৰ নিৰ্মাণ তথা স্তৰ ১৪ত খনি নিয়ন্ত্ৰকৰ ৩টা পদৰ নিৰ্মাণ৷
খ) ১১টা পদৰ উন্নয়ন অৰ্থাৎ মহানিয়ন্ত্ৰকৰ ১টা পদ স্তৰ ১৫ৰ পৰা স্তৰ ১৬লৈ, মুখ্য খনি নিয়ন্ত্ৰক তথা নিৰ্দেশক প্ৰত্যেকৰে ২টা পদ (অ’ৰ-ড্ৰেছিং) স্তৰ ১৪ৰ পৰা স্তৰ ১৫লৈ আৰু বিদ্যমান স্তৰ১৩এৰ পৰা স্তৰ ১৪লৈ ৮টা পদৰ উন্নীতকৰণ (খনি নিয়ন্ত্ৰকৰৰ ৫টা পদ, মুখ্য খনি অৰ্থশাস্ত্ৰী, মুখ্য অ’ৰ-ড্ৰেছিং বিষয়া আৰু মুখ্য খনি ভূতত্ববিদৰ প্ৰত্যেকৰে ১টাকৈ পদ); আৰু
গ) উপ মহানিৰ্দেশক (সাংখ্যিকী)ৰ ১ টা কেডাৰ পদৰ বাতিলকৰণ, ভাৰতীয় সাংখ্যিকী সেৱাৰ বিষয়াৰ এটা পদৰ বাতিলকৰণ (স্তৰ ১৪ৰ বেতনত)৷
পৃষ্ঠভূমিঃ
ভাৰত চৰকাৰে ১৯৪৮ চনত ১ মাৰ্চত খনি তথা শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ অন্তৰ্গত আইবিএমৰ স্থাপনা কৰিছিল৷ ইয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক উদ্দেশ্য খনি ক্ষেত্ৰৰ বাবে নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু আইনী পৰিকাঠামো নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত এটা পৰামৰ্শ প্ৰদানকাৰী হিচাপত কাম কৰিছিল৷ ইয়াৰ সৈতে আইবিএম খনিজ সংসাধনৰ বিকাশ আৰু উপযোগিতা সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিছিল৷ খনিজ ক্ষেত্ৰৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আৱশ্যকতাৰ অনুৰূপ আইবিএমৰ ভূমিকা আৰু উত্তৰদায়িত্বৰ পৰিৱৰ্তন হৈথে৷ এতিয়া এই খনি ক্ষেত্ৰত (কয়লা, পেট্ৰ’লিয়াম তথা পৰমাণু খনিজৰ উপৰিও)সুবিধা প্ৰদান তথা নিয়ামকৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে৷
ৰাষ্ট্ৰীয় খনিজ নীতি (এনএমপি) ২০০৮ৰ আলোকত খনি মন্ত্ৰালয়ত আইবিএমৰ ভূমিকা তথা কাৰ্যৰ সমীক্ষা তথা পুনৰ গঠন বিষয়ত এক সমিতি গঠন কৰিছে৷ সমিতিয়ে ৪ মে’ ২০১২ চনত নিজৰ প্ৰতিবেদন প্ৰদান কৰিছে যাক মন্ত্ৰালয়ে স্বীকাৰ কৰিছে৷
খনিজ ক্ষেত্ৰত সুবিধা প্ৰদান তথা ইয়াৰ নিয়ামকৰ বাবে খনি মন্ত্ৰালয়ে আইবিএমৰ মাধ্যমৰ দ্বাৰা কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷
১. বহনক্ষম বিকাশ পৰিকাঠামো (এছডিএফ)ৰ প্ৰণয়ন তথা খনি গতিবিধিৰ বৈজ্ঞানিক, পৰ্যাৱৰণ আৰু সামাজিক প্ৰত্যাশাৰ সন্দৰ্ভত কৰা প্ৰয়াসসমূহ তথা পদক্ষেপৰ বাবে খনিৰ ষ্টাৰ মূল্যায়ন৷
২. ভাস্কৰাচাৰ্য ইন্সিটিটিউট অৱ স্পেছ এপ্লিকেছন এণ্ড জিঅ’-ইনফৰ্মেটিক (বিআইএছএজি)ৰ সহযোগত খনি নিৰীক্ষণ প্ৰণালী (এমএছএছ)ৰ বিকাশ৷ ইয়াৰ অন্তৰ্গত ছেটেলাইটৰ পৰা প্ৰাপ্ত ছবিৰ আধাৰত মুখ্য খনিজ ক্ষেত্ৰৰ ৫০০ মিটাৰ পৰিধিত অবৈধ খননৰ সন্ধান প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰি৷
৩. খনিজ বাসগৃহত অনুসন্ধান তথা বিকাশত বিশেষ গুৰুত্ব৷ ইয়াত নিম্ন স্তৰৰ অ’ৰৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়াৰ বিকাশ তথা খনিজ ক্ষেত্ৰৰ গতিবিধি কম্পিউটাৰাজড কৰিবলৈ আইইটি ভিত্তিক খনন প্ৰণালীৰ বিকাশ আদি গতিবিধি অন্তৰ্ভুক্ত আছে৷
আইবিএমৰ পুনৰ গঠনৰ আৱশ্যক আছিল যাতে এটা সংগঠনৰ ৰূপত নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিব পাৰে৷ নীতি তথা আইনৰ পৰিৱৰ্তন, আইবিএমৰ কাৰ্যসূচীৰ সংশোধন তথা আইবিএমৰ দ্বাৰা আৰম্ভ কৰা নতুন গতিবিধিসমূহৰ বাবে আইবিএমৰ ভূমিকা পৰিৱৰ্তন হৈছে৷ খনিজ অৰ্পণৰ আৱণ্টনত উন্নত পাৰদৰ্শিতাৰ বাবে আইবিএম খনিজ ব্লকৰ নিলামত ৰাজ্যসমূহক সহায় প্ৰদান কৰি আছে৷ আইবিএম, ৰাজ্যৰ নিলামী ব্লকৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে, গড় বিক্ৰয় মূল্য প্ৰকাশিত কৰা, নিলামীৰ পিছত পৰিদৰ্শনৰ বাবে সহায় কৰাৰ বাবে তথা অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়াত সহায়তা প্ৰদান কৰি আছে৷
নিজৰ উত্তৰদায়িত্ব সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ক্ৰমত আইবিএম কাৰ্যালয়ৰ স্থানান্তৰণ হৈছে৷ ৰায়পুৰ আৰু গান্ধী নগৰত নতুন কাৰ্যালয়ৰ স্থাপনা কৰা হৈছে তথা গুৱাহাটীস্থিত উপ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়ৰ উন্নয়ন কৰি ইয়াক ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয় হিচাপে সূচীত কৰা হৈছে৷ কলকাতা আৰু উদয়ৰপুৰ স্থিত ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়ৰ উন্নয়ন কৰা হৈছে আৰু ইয়াক মাণ্ডলিক কাৰ্যালয় (পূব) তথা মাণ্ডলিক কাৰ্যালয় (উত্তৰ) হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ কৌশল বিকাশৰ উদ্দেশ্যে উদয়পুৰত বহনক্ষম বিকাশ পৰিকাঠামো সংস্থা, হায়দৰাবাদত ৰিমোট ছেন্সিং কেন্দ্ৰ তথা কলকাতাত ইন্সটিটিউট অৱ বহনক্ষম মাইনিঙৰ আৰম্ভণি কৰা হৈছে৷ বাৰাণসীত কৌশল বিকাশ কেন্দ্ৰৰ শীঘ্ৰে আৰম্ভ হ’ব৷

Cabinet
Cabinet approves Restructuring of the Indian Bureau of Mines (IBM) – creation, abolition & upgradation of posts of Joint Secretary-level and above
02 MAY 2018 3:36PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Restructuring of the Indian Bureau of Mines (IBM) by upgradation, creation and abolition of certain posts of Joint Secretary-level and above. The total cadre strength of Indian Bureau of Mines has been maintained at the existing strength of 1477.
The restructuring would help in enabling the IBM to effectively discharge its function to help reform and transform the regulation of the mineral sector. It will enable the adoption of IT and space technology by the IBM to improve its effectiveness in mineral regulation and development. Further, the posts entail a great deal of decision-making and accountability in the functioning of the organization.
Impact:
The proposal will create direct employment opportunities for technical personnel with higher responsibility for contribution in faster development of mineral sector, thereby generating more employment avenues in the sector as a whole. The improved and enhanced performance of IBM would benefit the mining sector.
Details:
The upgradation, creation and abolition of certain posts of Joint Secretary-level in IBM consists of:
1. Creation of 1 post of Chief Controller of Mines in Level 15 and 3 posts of Controller of Mines in Level 14;
1. Upgradation of 11 posts i.e. 1 post of Controller General from Level 15 to 16, 2 posts each of Chief Controller of Mines and Director (Ore-Dressing) from Level 14 to 15 and upgradation of 8 posts (5 posts of Controller of Mines, 1 each of Chief Mineral Economist, Chief Ore-Dressing Officer and Chief Mining Geologist) in the existing Level of 13A to 14; and
1. Abolition of 1 existing cadre post of Deputy Director General (Statistics), an officer of Indian Statistical Service in Level 14 in pay matrix.
Background:
IBM was set up by the Government of India on 1st March, 1948 under the Ministry of Works, Mines and Power, primarily as an advisory body to help in formulation of policy and legal framework for mining sector and advising Central and State Governments on development and utilization of mineral resources. The role and responsibility of IBM have changed with emerging needs of the sector as facilitator and regulator of mining sector (other than coal, petroleum and atomic minerals).
Ministry of Mines had constituted a Committee for comprehensive 'Review andRestructuring of the Functions and Role of IBM' in the light of the 'National Mineral Policy' (NMP) 2008 The Committee submitted its report on 04.5.2012 which was accepted in the Ministry.
The Ministry of Mines has taken a number of initiatives through IBM for effective facilitation and regulation of the mineral sector:
1. implementation of the Sustainable Development Framework (SDF) and Star Rating of Mines for their efforts and initiatives encompassing the scientific, environmental and social aspects of the mining activity;
1. development of Mining Surveillance System (MSS) in association with Bhaskaracharya Institute of Space Application & Geo-informatics (BISAG) to detect illegal mining within 500 metres zone of lease boundary of major minerals using satellite imageries; and
1. thrust on R&D activities on mineral processing including process development for upgradation of low grade ore; (iv) development of IT enable Mining^ Tenement System (MTS) for computerizing the mineral sectors activities.
The restructuring of IBM was essential to enable it organisationally to take up the responsibilities entrusted in the role with the recent changes in the policy and legislations, revised charter of function of IBM and the new activities and initiatives undertaken by IBM. IBM is also engaged in handholding the States for auction of mineral blocks for greater transparency in allocation of mineral concessions. IBM is helping the States in preparation of auction blocks, publishing of average sale price, assisting in post auction monitoring and approval process.
The relocation of offices of IBM has already been effected for carrying out the responsibilities given to IBM. New Regional Offices at Raipur and Gandhinagar have been opened and the sub-regional office at Guwahati has been upgraded to Regional office. The existing Regional Offices at Kolkata and Udaipur have been upgraded to the Zonal office (East) and Zonal Office (North). For the purpose of Skill Development, an Institute of Sustainable Development Frame Work' at Udaipur and 'Remote Sensing Centre' at Hyderabad and National Level Training Centres 'Institute of Sustainable Mining’ at Kolkata have been opened and Skill Development Centre at Varanasi is also shortly being opened.