Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Rashtriya Ekta Diwas programme in Kevadia, Gujarat
After Independence, Sardar Patel accomplished the seemingly impossible task of uniting over 550 princely states; For him, the vision of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' was paramount: PM
Every thought or action that weakens the unity of our nation must be shunned by every citizen, this is the need of the hour for our country: PM
This is Iron Man Sardar Patel's India, it will never compromise on its security or its self-respect: PM
Since 2014, our government has dealt a decisive and powerful blow to Naxalism and Maoist terrorism: PM
On Rashtriya Ekta Diwas, our resolve is to remove every infiltrator living in India: PM
Today, the nation is removing every trace of a colonial mindset: PM
By honouring those who sacrificed their lives for the nation, we are strengthening the spirit of 'Nation First': PM
To achieve the goal of a Viksit Bharat, we must thwart every conspiracy that seeks to undermine the unity of the nation: PM
The four pillars of India's unity are Cultural unity, Linguistic unity, Inclusive development & Connection of hearts through connectivity: PM
The devotion to Maa Bharti is the highest form of worship for every Indian: PM
31 OCT 2025 12:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rashtriya Ekta Diwas programme in Kevadia, Gujarat today. Speaking on the occasion, Prime Minister remarked that the 150th birth anniversary of Sardar Patel is a historic occasion. Describing the morning in Ekta Nagar as divine and the panoramic view as awe-inspiring, Shri Modi noted the collective presence at the feet of Sardar Patel and stated that the nation is witnessing a moment of great significance. He highlighted the nationwide Run for Unity and the enthusiastic participation of crores of Indians and emphasized that the resolve of New India is being tangibly felt. Referring to the events held earlier and the remarkable presentation from the previous evening, the Prime Minister observed that they reflected the traditions of the past, the labour and valour of the present, and a glimpse of future accomplishments. He informed that a commemorative coin and a special postal stamp have been released to mark Sardar Patel’s 150th birth anniversary. The Prime Minister extended his heartfelt greetings and best wishes to all 140 crore citizens of the country on the occasion of Sardar Patel’s birth anniversary and Rashtriya Ekta Diwas.
Prime Minister Shri Modi stated that Sardar Patel believed time should not be wasted in writing history; instead, efforts should be made to create history. He emphasized that this conviction is evident throughout Sardar Patel’s life story, highlighting that the policies and decisions taken by Sardar Patel created a new chapter in history. He recalled how Sardar Patel accomplished the seemingly impossible task of integrating over 550 princely states after independence. The idea of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ was paramount for Sardar Patel. Shri Modi noted that this is why Sardar Patel’s birth anniversary has naturally become a grand festival of national unity. Just as 140 crore Indians celebrate Independence Day on 15th August and Republic Day on 26th January, the significance of Ekta Diwas has now reached a similar stature. He informed that today, crores of people have taken the pledge of unity and resolved to promote actions that strengthen the unity of the nation. He added that in Ekta Nagar itself, the Ekta Mall and Ekta Garden stand as symbols reinforcing the thread of unity.
“Every action which weakens the unity of the nation must be avoided by every citizen”, emphasised the Prime Minister, stressing that this is the need of the hour and the core message of Ekta Diwas for every Indian. He highlighted that Sardar Patel placed the sovereignty of the nation above all else. However, he expressed regret that in the years following Sardar Patel’s demise, successive governments did not demonstrate the same seriousness towards national sovereignty. He pointed to the mistakes made in Kashmir, the challenges in the Northeast, and the spread of Naxal-Maoist terrorism across the country as direct threats to India’s sovereignty. The Prime Minister remarked that instead of following Sardar Patel’s policies, the governments of that era chose a spineless approach, the consequences of which were borne by the nation in the form of violence and bloodshed.
Pointing out that many in today’s younger generation may not be aware that Sardar Patel wished for the complete integration of Kashmir, just as he had successfully merged other princely states, Shri Modi stated that however the then Prime Minister did not allow this wish to be fulfilled. Shri Modi further noted that Kashmir was divided by a separate constitution and a separate emblem. He remarked that the mistake committed by the then ruling party on Kashmir engulfed the nation in turmoil for decades. Due to their weak policies, a part of Kashmir fell under Pakistan’s illegal occupation, and Pakistan further fueled terrorism. The Prime Minister emphasized that both Kashmir and the nation paid a heavy price for these missteps. Yet, he added, the then government continued to bow before terrorism.
Criticizing the current opposition party for having forgotten Sardar Patel’s vision, Shri Modi said that their party did not. He emphasized that after 2014, the nation once again witnessed a steely resolve inspired by Sardar Patel. The Prime Minister highlighted that today, Kashmir has broken free from the shackles of Article 370 and is fully integrated into the mainstream. He remarked that even Pakistan and the masterminds of terrorism have now realized the true strength of India. Referring to Operation Sindoor, the Prime Minister said the entire world has seen that if anyone dares to challenge India, the country responds by striking within enemy territory. He asserted that India’s response is always stronger and decisive. This, he said, is a message to the enemies of India—“this is the India of the Iron Man, Sardar Patel, and it will never compromise on its security and honour”.
“In the domain of national security, India’s greatest achievement in the past eleven years has been breaking the backbone of Naxal-Maoist terrorism”, exclaimed the Prime Minister. He recalled that prior to 2014, the situation in the country was such that Naxal-Maoist groups operated their own rule from within the heart of India. In these areas, the Constitution of India did not apply, and police and administrative systems were unable to function. Shri Modi highlighted that Naxals openly issued diktats, obstructed road construction, and bombed schools, colleges, and hospitals, while the administration appeared helpless before them.
“Post 2014, our government launched a decisive offensive against Naxal-Maoist terrorism”, stated Shri Modi, emphasising that even the supporters of Naxals residing in urban areas—urban Naxals—were sidelined. He highlighted that the ideological battle was won and direct confrontation was undertaken in Naxal strongholds, adding that the results are now visible to the entire nation. The Prime Minister said, prior to 2014, around 125 districts in the country were affected by Maoist terrorism. Today, this number has reduced to just 11, with only three districts facing severe Naxal influence. From the land of Ekta Nagar, in the presence of Sardar Patel, the Prime Minister assured the nation that the government will not stop until India is completely free from Naxal-Maoist threats.
Underlining that today, the unity and internal security of the nation face a grave threat from infiltrators, the Prime Minister remarked that for decades, foreign infiltrators have entered the country, seized resources meant for citizens, disrupted demographic balance, and jeopardized national unity. He criticized previous governments for turning a blind eye to this serious issue and accused them of compromising national security for vote-bank politics. Shri Modi affirmed that for the first time, the country has resolved to fight this major threat decisively. He recalled announcing the Demography Mission from the Red Fort to address this challenge. He expressed concern that even now, when the issue is being raised seriously, some individuals are prioritizing personal interests over national welfare. Shri Modi further stated that these people are engaged in political battles to grant rights to infiltrators and are indifferent to the consequences of national disintegration. He warned that if the security and identity of the nation are endangered, every citizen will be at risk. Therefore, on Rashtriya Ekta Diwas, the Prime Minister called upon the nation to reaffirm its resolve to remove every infiltrator residing in India.
Underscoring that in a democracy, national unity also means respecting the diversity of thought, Shri Modi emphasized that while differences of opinion are acceptable in a democracy, personal discord should not exist. He expressed concern that after independence, those entrusted with the responsibility of leading the nation attempted to undermine the spirit of ‘We the People’. He remarked that individuals and organizations with differing ideologies were discredited and political untouchability was institutionalized. He pointed out how the previous governments treated Sardar Patel and his legacy, and similarly marginalized Baba Saheb Ambedkar during his lifetime and even after his passing. The Prime Minister added that the previous governments adopted the same approach towards leaders like Dr. Ram Manohar Lohia and Jayaprakash Narayan. Mentioning that this year marks 100 years of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, Shri Modi highlighted the various attacks and conspiracies faced by the organization. He further added that there was a deliberate attempt to isolate every individual and idea outside one party and one family.
Underlining that the nation takes pride in having ended the political untouchability that once divided the country, the Prime Minister highlighted the construction of the Statue of Unity in honour of Sardar Patel and the establishment of Panchteerth dedicated to Baba Saheb Ambedkar. He recalled that Baba Saheb’s residence and Mahaparinirvan site in Delhi had suffered neglect during previous dispensation’s rule, but have now been transformed into a historic memorial. The Prime Minister pointed out that during the previous government’s era, only one former Prime Minister had a dedicated museum. In contrast, our government has built the Prime Ministers’ Museum to honour the contributions of all former Prime Ministers. He noted that Karpoori Thakur was conferred the Bharat Ratna, and even Shri Pranab Mukherjee, who spent his entire life in the current opposition party, was honoured with the Bharat Ratna. Leaders from opposing ideologies, such as Mulayam Singh Yadav, were also recognized with Padma awards. The Prime Minister emphasized that these decisions were driven by the intent to rise above political differences and strengthen the spirit of national unity. He added that this inclusive approach was also reflected in the multi-party delegation that represented India abroad following Operation Sindoor.
“The mindset of attacking national unity for political gain is a reflection of a colonial mentality”, remarked the Prime Minister, adding that the current opposition party not only inherited power and party structure from the British but also internalized their mindset of subjugation. Noting that in a few days, the nation will mark 150 years of the national song, Vande Mataram, Shri Modi recalled that in 1905, when the British partitioned Bengal, Vande Mataram became the collective voice of resistance for every Indian and a symbol of unity and solidarity. The British even attempted to ban the chanting of Vande Mataram, but failed. However, the Prime Minister asserted, what the British could not do, the previous government eventually did. He stated that they removed a portion of Vande Mataram on religious grounds, thereby dividing society and advancing the colonial agenda. The Prime Minister declared with full responsibility that the day the current opposition party decided to fragment and truncate Vande Mataram, it laid the foundation for the partition of India. He further criticized them that had they not committed that grave mistake, the image of India today would have been very different.
Shri Modi stated that due to the mindset of those in power at the time, the country continued to carry colonial symbols for decades. He recalled that the emblem of colonial rule was removed from the Indian Navy’s flag only after our government came to power. He noted that Rajpath was renamed Kartavya Path as part of this transformation. The Prime Minister highlighted that the Cellular Jail in Andaman, a site of sacrifice during the freedom struggle, was accorded the status of a national memorial only when Morarji Desai’s government was in office. He pointed out that until recently, many islands in Andaman bore names of British figures. These have now been renamed in honour of Netaji Subhas Chandra Bose, and several islands have been named after Param Vir Chakra awardees along with the installation of Netaji Subhash’s statue at India Gate in New Delhi.
Remarking that due to a colonial mindset, even soldiers who laid down their lives for the nation were not accorded proper respect, the Prime Minister highlighted that the establishment of the National War Memorial has immortalized their memories. He noted that 36,000 personnel have sacrificed their lives for internal security, including members of the police, BSF, ITBP, CISF, CRPF, and other paramilitary forces, whose valour had long been denied due recognition. Shri Modi affirmed that it is their government that built the Police Memorial to honour those martyrs. “The country is now removing every symbol of colonial mentality and strengthening the spirit of ‘Nation First’ by honouring those who sacrificed for the nation”, stated Shri Modi
Emphasising that unity is the foundation of a nation and society’s existence, the Prime Minister said, as long as unity prevails in society, the integrity of the nation remains secure. He asserted that to achieve the goal of a developed India, every conspiracy aimed at breaking national unity must be defeated. He stated that the country is actively working on every front of national unity.
The Prime Minister outlined four foundational pillars of India’s unity, the first being cultural unity. He remarked that India’s culture has kept the nation alive as a unified entity for thousands of years, independent of political circumstances. He cited the twelve Jyotirlingas, seven sacred cities, four Dhams, over fifty Shaktipeeths, and the tradition of pilgrimages as the vital energy that makes India a conscious and living nation. He noted that this tradition is being advanced through events like the Saurashtra Tamil Sangamam and Kashi Tamil Sangamam. He added that through International Yoga Day, India’s profound yogic science is gaining new global recognition, and yoga is becoming a medium that connects people.
Elaborating on the second pillar of India’s unity - linguistic unity, Shri Modi stated that India’s hundreds of languages and dialects are a reflection of the nation’s open and creative mindset. He emphasized that in India, no community, authority, or sect has ever weaponized language or attempted to impose one language over others. This, he said, is why India has become one of the richest nations in terms of linguistic diversity. The Prime Minister likened India’s languages to musical notes that strengthen the country’s identity. He affirmed that every language is considered a national language and proudly noted that India is home to Tamil, one of the world’s oldest languages, and Sanskrit, a treasure of knowledge. He acknowledged the unique literary and cultural wealth of every Indian language and stated that the government is actively promoting all of them. Shri Modi expressed the desire for children in India to study and progress in their mother tongue, and for citizens to learn and appreciate other Indian languages. He emphasized that languages should become the threads of unity and that this is not a one-day task but a continuous effort that requires collective responsibility.
Stating that the third pillar of India’s unity is development free from discrimination, Shri Modi emphasized that poverty and inequality are the greatest vulnerabilities in the social fabric, which have often been exploited by the nation’s adversaries. He recalled that Sardar Patel aspired to formulate a long-term plan to combat poverty. Quoting Sardar Patel, the Prime Minister noted that had India attained independence ten years prior to 1947, the country would have overcome the crisis of food scarcity by that time. Sardar Patel believed that just as he resolved the challenge of integrating princely states, he would have tackled food shortages with equal resolve. Shri Modi further remarked that such was Sardar Patel’s determination, and that the same spirit is essential to confront major challenges today. He expressed pride that the government is working to fulfill Sardar Patel’s unfinished commitments. Over the past decade, 25 crore citizens have been lifted out of poverty. Millions of poor families are receiving homes, clean drinking water is reaching every household, and free healthcare services are being provided. He affirmed that ensuring a life of dignity for every citizen is both the nation’s mission and vision. These policies, free from discrimination and corruption, are strengthening national unity.
Outlining the fourth pillar of national unity - the connection of hearts through connectivity, Shri Modi highlighted that record numbers of highways and expressways are being built across the country. Trains like Vande Bharat and Namo Bharat are transforming Indian Railways. He noted that even smaller cities are now gaining access to airport facilities. The Prime Minister emphasized that this modern infrastructure has not only changed the world’s perception of India but has also reduced distances between North and South, East and West. He remarked that people are now easily travelling across states for tourism and business. This, he said, marks a new era of people-to-people connection and cultural exchange, which is strengthening national unity. He further added that Digital connectivity is also further strengthening the people-to-people connect.
Recalling Sardar Patel’s words that his greatest joy came from serving the nation, the Prime Minister echoed this sentiment, urging every citizen to embrace the same spirit. He emphasized that there is no greater happiness than working for the country, and that devotion to Maa Bharati is the highest form of worship for every Indian. Shri Modi remarked that when 140 crore Indians stand together, even mountains make way, and when they speak in one voice, their words become the proclamation of India’s success. He called upon the nation to adopt unity as a solemn resolve, to remain undivided and unwavering. He stated that this is the true tribute to Sardar Patel. Expressing confidence, the Prime Minister concluded by affirming that together, the nation will strengthen the resolve of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ and fulfill the dream of a developed and self-reliant India. With this spirit, he once again paid homage at the feet of Sardar Patel.
Background
Prime Minister participated and addressed the Rashtriya Ekta Diwas celebrations and offered floral tribute to Sardar Vallabhbhai Patel. He also administered the Ekta Diwas pledge and witnessed Ekta Diwas Parade.
The parade included contingents from BSF, CRPF, CISF, ITBP and SSB along with various state police forces. Key attractions this year included a BSF marching contingent comprising exclusively Indian breed dogs such as Rampur Hounds and Mudhol Hounds, Gujarat Police’s Horse Contingent, Assam Police’s Motorcycle Daredevil Show, and BSF’s Camel Contingent and Camel Mounted Band.
The parade also honoured five Shaurya Chakra awardees from CRPF and sixteen gallantry medal winners from BSF who displayed exceptional courage in anti-Naxal operations in Jharkhand and counter-terror operations in Jammu & Kashmir. BSF personnel also were recognised for their valour during Operation Sindoor.
This year’s Rashtriya Ekta Diwas parade featured ten tableaux from NSG, NDRF, Gujarat, Jammu & Kashmir, Andaman & Nicobar Islands, Manipur, Maharashtra, Chhattisgarh, Uttarakhand and Puducherry, depicting the theme ‘Unity in Diversity’. A cultural programme featuring 900 artists showcased India’s classical dances representing the richness and diversity of Indian culture. The Rashtriya Ekta Diwas celebrations this year hold special significance as the nation marks the 150th birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel.
Prime Minister interacted with Officer Trainees of the 100th Foundation Course at the culmination of Aarambh 7.0. The 7th edition of Aarambh is being held on the theme of “Reimagining Governance.” The 100th foundation course includes 660 Officer Trainees from across 16 civil services of India and 3 civil services of Bhutan.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী কেৱারিয়াদা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
নীংখা তম্বা ফংলবা মতুংদা সরদার পতেলনা নীংথৌ পানবা মনীং তম্বা লৈবাক 550 হেন্না পুনশিনবগী ওইথোকপা ঙমলরোইদবা থবক অদু পাংথোকপা ঙমখি; মহাক্কীদমক ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ভিজন অসি য়াম্না মরু ওই: পি.এম.
ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অপুনবদা শোকহনগদবা ৱাখল্লোন নত্ত্রগা থবক খুদিংমক প্রজা খুদিংমক্না তৌরোইদবনি, মসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী হৌজিক খ্বাইদগী মথৌ তাবনি: পি.এম.
মসি আইরন মেন সরদার পতেলগী ভারতনি, ভারতকী ঙাকশেল নত্ত্রগা মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবদা কৈদৌনুংদা য়াশিন্নবা তৌরোই: পি.এম.
2014দগী ঐখোয়গী সরকারনা নক্সালিজম অমসুং মাওইস্ত তেরোরিজম লাকশিন্নবা অকনবা মওংদা অমসুং শক্তি লৈনা থেংনখি: পি.এম.
রাস্ত্রিয় একতা দিবসতা ঐখোয়না লৌরিবা ফিরেপ অসি ভারত্তা লৈরিবা ইনফিলত্রেতর খুদিংমক লৌথোকখিবনি: পি.এম.
ঙসি লৈবাক অসিনা লোইলমগী ওইবা ৱাখল্লোনগী মমি খুদিংমক লৌথোক্লি: পি.এম.
জাতিগীদমক থৱায় থাখ্রবশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা ঐখোয়না ‘নেসন ফার্স্ত’কী ৱাখল্লোন মপাঙ্গল কনখৎহল্লসি: পি.এম.
ভিক্সিৎ ভারত অমগী পান্দম ফংনবগীদমক ঐখোয়না লৈবাক্কী অপুনবা শক্তমদা শীংনরকপা লালোং খুদিংমক মায়থিবা পীগদবনি: পি.এম.
ভারতকী য়ুনিতীগী মরু ওইবা য়ুম্বী মরি অদুদি কলচরেল য়ুনিতী, লিঙ্গ্যুস্তিক য়ুনিতী, ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং কন্নেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা থম্মোয়শিংবু কন্নেক্ত তৌবনি: পি.এম.
মা ভারতীদা কত্থোকপা অসি ভারত মচা খুদিংমক্কীদমক থৌনিবগী খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী মওংনি: পি.এম.
31 OCT 2025 12:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী কেৱারিয়াদা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরদার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওন অসি পুৱারী ওইরবা থৌরম অমনি। একতা নগরগী অয়ুক অসি পুক্নিং হুনা ফজৈ অমসুং পেনোরামিক ভ্যু অসি শুমহৎনীংঙাইনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা সরদার পতেলগী মখোংদা লেপ্পদা অপুনবা ৱাখল্লোন অদু উবা ফংখি অমসুং লৈবাক অসিনা য়াম্না মরু ওইবা তাঞ্জা অমা উবা ফংলি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোকপা রন ফোর য়ুনিতী অমসুং ভারত মচা করোর কয়ানা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগী মতাংদা পনখি। অনৌবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু ময়েক শেংনা ফাওরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মমাংদা পাংথোকখিবা থৌরমশিং অমসুং ঙরাং নুমিদাং পাংথোকখিবা মশক থোকপা প্রজেন্তেসনগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়না মমাংগী মতমগী চৎনবীশিং, হৌজিক্কী মতমগী থবক অমসুং থৌনা অমসুং তুংগী মতমগী মায় পাকপশিং অদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরদার পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওন লাকপদা মহাক্কী মফমদা কোম্মেমোরতিব কোইন অমসুং অখন্নবা পোস্তেল স্তাম্প অমা রিলিজ তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা সরদার পতেলগী মপোক কুমওন অমসুং রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী থৌরমদা লৈবাক অসিগী নাগরিক করোর 140দা মহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরদার পতেলনা পুৱারী ইবদা মতম মাংহল্লোইদবনি হায়না থাজৈ। মসিগী মহুত্তা পুৱারী শেম্নবা হোৎনগদবনি। সরদার পতেলগী পুন্সি ৱারীদা মসিগী থাজবা অসি উবা ফংই হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। সরদার পতেলনা লৌখিবা পোলিসী অমসুং ৱারেপশিংনা পুৱারীদা অনৌবা চেপ্তর অমা শেমখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নীংতম্লবা মতুংদা সরদার পতেলনা মতৌ করম্না নীংথৌ পাল্লম্বা রাজ্য 550 হেন্না পুনশিনবগী ঙম্লোইদবা থবক অমা পাংথোকখিবা অদু নীংশিংখি। সরদার পতেলগীদমক "এক ভারত, শ্রেষ্ঠ ভারত"কী ৱাখল্লোন অসি খ্বাইদগী মরু ওইরম্মি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা মরম ওইদুনা সরদার পতেলগী মপোক কুমওন অসি লৈবাক অসিগী অপুনবগী কুমহৈ অমা ওইরক্লি। ভারত মচা করোর 140না ওগস্ত 15দা নীংতম্বগী নুমিৎ অমসুং জনুৱারী 26দা গনতন্ত্রগী নুমিৎ পাংথোকপগা মান্ননা, একতা দিবসকী মরুওইবা অসিসু মান্নবা থাক অমদা য়ৌরে। মহাক্না হায়খি ঙসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়া অমনা অমত্তা ওইবগী অচেৎপা ফিরেপ লৌখ্রে অমসুং লৈবাক অসিগী অমত্তা ওইববু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা ৱারেপ লৌরে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি একতা নগরদা, একতা মোল অমসুং একতা গার্দেন অসি য়ুনিতীগী থ্রেদ অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী খুদম্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী অপুনবগী মপাঙ্গল হন্থহনগদবা থবক খুদিংমক নাগরিক খুদিংমক্না থাদোক্কদবনি। মসি মতম অসিগী তঙাইফদবা অমসুং ভারত মচা খুদিংমক্কীদমক একতা দিবসকী মরুওইবা পাউজেলনি। সরদার পতেলনা লৈবাক অসিগী নীংতম্বা অসি অতোপ্পা পুম্নমক্তগী হেন্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অদুম ওইনমক, সরদার পতেল লৈখিদ্রবা মতুংগী চহিশিংদা, মথং-মনাও নাইবা সরকারশিংনা নেস্নেল সোভরিনিতীগী মায়কৈদা চপ মান্নবা থাজবা অদু উৎখিদবদা মহাক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। মহাক্না কাশ্মীরদা তৌখিবা অশোয়বা, অৱাং নোংপোক লমদমদা থেংনরিবা শিংনবশিং অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা নক্সাল-মাওইস্ত তেরোরিজম অসি ভারতকী নীংতম্বদা হকথেংননা খুদোংচাদবা অমনি হায়না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরদার পতেলগী পোলিসীশিং ঙাকপগী মহুত্তা মতম অদুগী সরকারশিংনা ৱাখল য়াওদবা থৌওং অমা খনখি। মসিগী ফলশিং অসি হিংসা অমসুং ঈখেংগী মওংদা লৈবাক অসিনা মায়োক্নখি।
ঙসিগী নহা ওইরিবা জেনরেসনগী মীওই কয়ানা সরদার পতেলনা অতোপ্পা নীংথৌ পানবা রাজ্যশিং মায় পাক্না পুনশিনখিবগুম্না কাশ্মীরপু মপুং ফানা পুনশিনবা পাম্লম্বগী মতাংদা খঙলমলোই হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, অদুম ওইনমক, মতমদুগী প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী অপাম্বা অসি মপুং ফাহন্নবগী অয়াবা পীখিদে। কাশ্মীর অসি তোঙানবা সংবিধান অমসুং তোঙানবা লোলগী খুৎলায়না খায়দোক্লে হায়না শ্রী মোদীনা মখা তানা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কাশ্মীরগী মতাংদা মতমদুগী লৈঙাক্কী পার্তীনা তৌখিবা অশোয়বা অদুনা লৈবাক অসি চহি কয়াগী ওইনা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মখোয়গী অশোনবা পোলিসীশিংনা মরম ওইদুনা কাশ্মীরগী শরুক অমা পাকিস্তানগী আইন্না য়াদবা থবক পায়খৎপা হৌরকখি অমসুং পাকিস্তাননা তেরোরিজমবু হেন্না পুক্নিং থৌগৎখি। কাশ্মীর অমসুং লৈবাক অনিমক্না মসিগী অশোয়বা খোঙথাংশিং অসিগী অচৌবা চৈথেং ফংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। অদুম ওইনমক, মতমদুগী সরকারনা তেরোরিজমদা লেপ্তনা ইকায় খুম্নবা উৎখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
হৌজিক লৈরিবা ওপোজিসন পার্তীনা সরদার পতেলগী মীৎয়েং অদু কাউথোকপবু য়ানীংদবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014গী মতুংদা লৈবাক অসিনা সরদার পতেলনা ইথিল পীবা অচেৎপা ৱারেপ অমা অমুক হন্না উবা ফংলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি কাশ্মীরনা আর্তিকল 370গী য়োৎলিংদগী মপুং ফানা মনীং তমহনখ্রে অমসুং মেনস্ত্রীমদা মপুং ফানা পুনশিল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি পাকিস্তান অমসুং তেরোরিজমগী মাস্তরমাইন্দশিংনা হৌজিক ভারতকী অশেংবা শক্তি অদু খঙলে। ওপরেসন সিন্দুরগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ভারতপু চেলেঞ্জ তৌরক্লবদি, লৈবাক অসিনা য়েক্নবশিংগী লমদা লান্দারকপগা লোয়ননা পাউখুম পীরকই হায়বসি মালেম পুম্বনা উখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী পাউখুম অসি মতম পুম্নমক্তা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎপা অমসুং ৱারেপ লৌবা ঙম্বা ওই। মহাক্না হায়খি, মসি ভারতকী য়েক্নবশিংদা পীবা পাউজেল অমনি – “মসি সরদার পতেলগী ভারতনি, অমসুং মানা কৈদৌদুনা মাগী সেক্যুরিতী অমসুং ইকাই খুম্নবদা য়াশিন্নবা তৌরোই”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "নেস্নেল সেক্যুরিতীগী লমদা, হৌখিবা চহি 11 অসিদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা এচিবমেন্ত অসি নক্সল-মাওইস্ত তেরোরিজমগী য়ালেন শরূশিং থুদেকপনি।" মহাক্না নিংশিংখি মদুদি 2014গী মমাংদা, লৈবাক অসিদা ওইরিবা ফীভম অসি নাক্সল-মাওইস্ত কাঙলুপশিংনা ভারতকী মনুংদগী মখোয়গী মশাগী কাংলোনদা ওপরেৎ তৌরমখি। হায়রিবা মফমশিং অসিদা, ভারতকী সংবিধান চৎনদে, অমসুং পুলিস অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব সিস্তেমশিং মথৌ পাংথোকপা ঙমদে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নক্সালশিংনা ফোঙনা দিক্তেতশীং থোকখি, লম্বী শেমগৎপদা অথিংবা থমখি, অমসুং স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং হোস্পিতালশিংদা বোম থাদখি, অদুগা এদমিনিস্ত্রেসননা মখোয়গী মমাংদা করিসু তৌবা ঙমদবগুম্না লৈখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "2014গী মতুংদা ঐখোয়গী সরকারনা নক্সাল-মাওইস্ত তেরোরিজমগী মায়োক্তা অকনবা খোঙজং অমা চংশিনখি", নক্সালশিংবু শৌগৎলিবশিংনা সহরগীমফমশিংদা লৈবা – অর্বান নক্সালশিং – ফাওবা সাইদলাইন তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাখল্লোনগী লান অসি মায় পাকখ্রে অমসুং নক্সালগী মপাঙ্গল কনবা মফমশিংদা হকথেংননা থেংনবগী থবক পায়খৎলে। মসিগী মহৈ হৌজিক লৈবাক পুম্বনা উবা ফংলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, 2014গী মমাংদা লৈবাক অসিগী জিলা 125রোম মাওইস্ত তেরোরিজম্না শোকহল্লম্মি। ঙসিদি, হায়রিবা মশিং অসি জিলা অহুমখক্তদা নক্সালগী শাফু য়াম্না লৈবগা লোয়ননা জিলা 11দা হন্থরে। একতা নগরগী লমদমদগী সরদার পতেলগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীখি মদুদি ভারত অসি নক্সাল-মাওইস্তকী খুদোংথীবশিংদগী মপুং ফানা লৌথোক্ত্রিবা ফাওবা সরকারনা লেপ্লোই।
ঙসিদি, লৈবাক অসিগী অপুনবা অমসুং মনুংগী ঙাকশেল অসি ইনফিলিত্রতরশিংদগী য়াম্না চাউনা খুদোংচাদবা মায়োক্নরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী, মপানগী ইনফিলিত্রতরশিংনা লৈবাক অসিদা চঙশিল্লি, নাগরিকশিংগীদমক শেম্বা রিসোর্সশিং লৌশিল্লি, দেমোগ্রাফিক বেলেন্স থুগাইরি, অমসুং নেস্নেল য়ুনিতীবু খুদোংথীহল্লি। মহাক্না মমাংগী সরকারশিংবু মসিগী মরুওইবা ৱাফম অসিদা মীৎয়েং থমদবগীদমক মরাল শিখি অমসুং ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীগীদমক্তা নেস্নেল সেক্যুরিতীদা খুদোংচাদবা পীরকপগীদমক মখোয়বু মরাল শিখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা লৈবাক অসিনা মসিগী মরুওইবা খুদোংথীবা অসি কন্না লান্থেংননবা ৱারেপ লৌরে। মসিগী শীংনবসি কোকহন্নবগীদমক্তা লাল কিলাদগী দেমোগ্রাফী মিসন লাউথোকখিবা অদু মহাক্না নীংশিংখি। হৌজিক ফাওবা, ইসু অসি য়াম্না মরুওইনা পুখৎলকপা মতমদা, মীওই খরনা লৈবাক অসিগী য়াইফ-থৌরাংদগী মশাগী কান্নববু হেন্না মরুওইনা লৌরি হায়না মহাক্না খল্লি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মীওইশিং অসিনা ইনফিলিত্রতরশিংদা হকশিং পীনবা রাজনিতীগী লানফমশিংদা শরুক য়ারি অমসুং মখোয়না নেস্নেল দিসইন্তিগ্রেসননা পীরিবা মহৈশিং অদুদা মীৎয়েং চংদে। করিগুম্বা নেসন অসিগী সেক্যুরিতী অমসুং আইদেন্তিতী অসি খুদোংথীবা থোক্লবদি, নাগরিক খুদিংমক খুদোংথীনিঙাই ওইগনি হায়না মহাক্না পনখি। মরম অদুনা, রাস্ত্রিয় একতা দিবসতা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা ভারত্তা লৈরিবা ইনফিলিত্রতর খুদিংমক লৌথোক্নবা মখোয়গী ৱারেপ অদু নৌহৌননা চেৎশিলহন্নবা ৱাফম থমখি।
দেমোক্রেসী অমদা, নেস্নেল য়ুনিতী হায়বসিনা ৱাখল্লোনগী খেন্নববু ইকাই খুম্নবা তাকই হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দেমোক্রেসী অমদা ৱাখল্লোনগী খেন্নবশিং অসি অয়াবা পীরবসু, পর্সনেল দিস্কোর্দ লৈরোইদবনি। নীংতম্লবা মতুংদা, লৈবাক অসি লুচিংবগী থৌদাং লৌরিবা মীওইশিংনা 'ঐখোয় মীয়াম'গী ৱাখল্লোন অসি মাংহন্নবা হোৎনরকপদা মহাক্না নুংনাংবা ফোংদোকখি। তোঙান তোঙানবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়নবা মীওইশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংবু শিংথাখিদে অমসুং রাজনিতীগী ওইবা শোক্না শম্নবা য়াদবা অসি ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মমাংগী সরকারশিংনা সরদার পতেল অমসুং মহাক্কী লেগেসীদা করম্না চৎলম্বগে, অমসুং বাবা সাহেব অম্বেদকরনা হিংলিঙৈ মতমদা অমসুং মহাক্না লৈখিদ্রবা মতুংদসু মহাকপু মতৌ করম্না থওইদনা থমখিবগে হায়বদু মহাক্না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা দোক্তর রাম মনোহর লোহিয়া অমসুং জয়প্রকাশ নারায়নগুম্বা লুচিংবশিংগীদমক্তা চপ মান্নবা থৌওং উৎখি। চহি অসিদা রাস্ত্রিয় স্বয়মসেবক সংঘকী চহি 100 মপুং ফারক্লিবনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ওর্গনাইজেসন অসিনা থেংনরিবা তোঙান তোঙানবা এতেকশিং অমসুং কন্সপিরেসীশিং অদু পনখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি পার্তী অমগা ইমুং অমগা নত্তনা মী খুদিংমক অমসুং ৱাখল্লোন খুদিংমকপু তোখাইনা থম্নবা থৌওইনা হোৎনবা য়াওরি।
লৈবাক অসিবু মতম অমদা খায়দোকখিবা পোলিতিকেল অনতচেবিলিতী অসি লোইশিনখিবদা লৈবাক অসিনা চাউথোকচবা পোক্লি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সরদার পতেলগী ইকায় খুম্নবা ওইনা স্তেচু ওফ য়ুনিতী শঙ্গাখিবা অমসুং বাবা সাহেব অম্বেদকরগীদমক পঞ্চতীর্থ অমা লিংখৎখিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি দিল্লীদা বাবা সাহেবকী লৈফম অমসুং মহাপারিনির্ভন সাইত অসি মমাংগী লৈঙাক্কী মতমদা নাথৈদুনা থমখি, অদুবু হৌজিক্তি মসি পুৱারী ওইরবা মেমোরিএল অমা ওইহনখ্রে। মমাংগী সরকারগী মতমদা, হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অমা খক্তমক্কী ওইবা ম্যুজিয়ম অমা লৈরম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, ঐখোয়গী সরকারনা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী পুম্নমক্কী থৌদাংশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা প্রধান মন্ত্রীগী ম্যুজিয়ম শঙ্গাখ্রে। মহাক্না পনখি মদুদি কারপুরী থাকুরবু ভারত রত্ন পীখি অমসুং হৌজিক লৈরিবা ওপোজিসন পার্তীদা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা কৎখিবা শ্রী প্রনব মুখর্জী ফাওবা ভারত রত্ন পীদুনা ইকায় খুম্নখি। মুলায়ম সিংহ য়াদবগুম্বা ওপোজিং আইদিওলোজীসশিংদগী লুচিংবশিংসু পদ্ম এৱার্দশিংগা লোয়ননা শকখঙনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা ৱারেপশিং অসি রাজনিতীগী ওইবা খেন্নবশিংদগী হেন্না ৱাংখৎনবা অমসুং নেস্নেল য়ুনিতীগী স্পিরিৎ অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থমদুনা লৌখিবনি। ওপরেসন সিন্দুরগী মতুংদা মপাল লমদা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা চৎখিবা মল্তি-পার্তী দেলিগেসনদসু মসিগী ইনক্লুসিব এপ্রোচ অসি উবা ফংলে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "রাজনিতীগী কান্নবা ফংনবগীদমক্তা নেস্নেল য়ুনিতীদা শোকহল্লিবা ৱাখল্লোন অসি কোলোনিএল মেন্তেলিতিগী মমি অমনি।" হৌজিক লৈরিবা ওপোজিসন পার্তী অসিনা বৃতিশকী শক্তি অমসুং পার্তী স্ত্রকচর মতৌ তম্বতা নত্তনা মখোয়গী মীনুংশি লৈতবা ৱাখল্লোন অসিসু মতৌ তম্লি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা লৈবাক অসিনা নেস্নেল ঈশৈ, বন্দে মাতরামগী চহি 150 মপুং ফারক্লগনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা নীংশিংখি মদুদি 1905দা বৃতিশনা বেঙ্গল খায়দোকখিবা মতমদা, বন্দে মাতরাম অসি ভারত মচা খুদিংগী অপুনবা খোঞ্জেল ওইখি অমসুং অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী খুদম ওইখি। বৃতিশশিংনা বন্দে মাতরমগী ঈশৈ শকপদা অথিংবা থম্নবা হোৎনখি, অদুবু মায় পাকখিদে। অদুম ওইনমক, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বৃতিশশিংনা তৌবা ঙমখিদবা অদু মমাংগী সরকারনা তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়না ধর্মগী ওইবা মরমদা বন্দে মাতরামগী শরুক অমা লৌথোকখি, মসিনা খুন্নাইবু খায়দোকখি অমসুং কোলোনিএল এজেন্দাদা খুমাং চাউশিলহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মপুং ফানা পাউতাক পীখি মদুদি হৌজিক লৈরিবা ওপোজিসন পার্তীনা বন্দে মাতরামবু শরুক খায়দোক্নবা অমসুং ককথৎনবা ৱারেপ লৌখিবা নুমিত্তা, মসিনা ভারত খায়দোক্নবগী য়ুম্ফম ওইখি। মহাক্না মখা তানা মখোয়বু চৈরদুনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা মখোয়না অচৌবা অশোয়বা অসি তৌরমদ্রবদি, ঙসি ভারতকী মওং অসি য়াম্না খেন্নরমগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম অদুদা লৈঙাক পায়রম্বা মীওইশিংগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিনা দিকেদ কয়াগী মমাংদগী কোলোনিএল সিম্বোলশিং পুদুনা চৎখি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈঙাক পায়রবা মতুংদা খক্তনি ভারতকী নেভীগী ফিরালদা কোলোনিএল রুলগী এমব্লেম অসি লৌথোকখিবা হায়না মহাক্না নীংশিংখি। অসিগুম্বা অহোংবা অসিগী শরুক অমা ওইনা রাজপথ অসি কার্ত্য পাথ হায়না মমিং ওন্থোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নীংতম্বগী লানগী মতমদা কৎথোকখিবা মফম অমা ওইরিবা আন্দামানগী সেলুলর জেল অসি মোরাজী দেশাইগী সরকারনা লৈরিঙৈ মতমদা খক্তদা নেস্নেল মেমোরিএলগী থাক পীখি। মহাক্না পনখি মদুদি কুইদ্রিঙৈগী মতম ফাওবদা, আন্দামানগী ইথৎ কয়াদা বৃতিশকী মমিংশিং লৈরম্মি। নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ইকায় খুম্নবা ওইনা হৌজিক মসিগী মমিং হোংদোকখ্রে। অমসুং ইন্দিয়া গেৎতা নেতাজী সুভাসকী মীতম শঙ্গাখিবগা লোয়ননা পরম বীর চকরা এৱার্দ ফংলবশিংগী মিংদা ইথৎ কয়াগী মমিং থোনখ্রে।
কোলোনিএলগী ৱাখল্লোন্না মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিগীদমক মখোয়গী পুন্সি কৎখিবা লান্মীশিং ফাওবা মতিক চাবা ইকাই খুম্নবা ফংখিদে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেস্নেল ৱার মেমোরিএল অসি লিংখৎতুনা মখোয়গী নীংশিং মমিশিং অদু অমর ওইহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি পুলিস, BSF, ITBP, CISF, CRPF, অমসুং অতোপ্পা পেরামিলিতরী ফোর্সশিংগী মেম্বরশিং য়াওনা পুন্না পর্সনেল 36,000না মশাগী পুন্সি কৎথোকখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি পুলিস মেমোরিএল অসি মখোয়গী সরকারনা শহিদশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা শঙ্গাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, লৈবাক অসিনা হৌজিক কোলোনিএল মেন্তেলিতিগী খুদম খুদিংমক মুত্থৎলি অমসুং লৈবাক অসিগীদমক কৎথোকখিবা মীওইশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎতুনা 'নেসন ফার্স্ত'কী স্পিরিত অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
লৈবাক অমা অমসুং খুন্নাই অমা লৈনবগী য়ুম্ফমদি অপুনবনি হায়না মরুওইনা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, খুন্নাই অসিদা অপুনবগী মগুন অমা লৈরিঙৈদা, লৈবাক অসিগী অপুনবগী মগুন অসি ঙাক-শেনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংনবগীদমক্তা, লৈবাক্কী অপুনবগী মপাঙ্গল শোন্থহন্নবগী পান্দম থম্লিবা ৱাখল্লোন খুদিংমক থুগায়গদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা নেস্নেল য়ুনিতীগী মায়কৈ খুদিংমক্তা এক্তিব ওইনা থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী অমত্তা ওইবগী য়ুম্ফম ওইবা য়ুম্ফম মরি, অহানবা অসি কলচরেল য়ুনিতীগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী চৎনবীনা রাজনিতীগী ফিভমদগী মনিংতম্না চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী লৈবাক অসিবু অপুনবা এন্তিতী অমা ওইনা হিংহন্দুনা থম্লি। মহাক্না জ্যোতির্লিঙ্গ 12, লাইগী শহর 7, ধাম 4, শক্তি পীথ 50 হেনবা অমসুং লাই খুরুমবগী চৎনবী অসি ভারতপু ৱাখল লৈরবা অমসুং অহিংবা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী মরুওইবা ইনর্জীনি হায়না পনখি। সৌরাস্ত্রা তামিল সঙ্গম অমসুং কাশী তামিল সঙ্গমগুম্বা থৌরমশিংগী খুত্থাংদা চৎনবী অসি মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ইন্তরনেস্নেল য়োগ দেগী খুত্থাংদা, ভারতকী অচেৎপা য়োগ সাইন্সনা মালেমগী ওইনা নৌনা শকখঙনরক্লি, অমসুং য়োগ অসি মীওইশিংবু শম্নহল্লিবা মীদিয়ম অমা ওইরক্লি।
ভারতকী অমত্তা ওইবগী অনিশুবা য়ুম্বী – লিঙ্গ্যুস্তিক য়ুনিতী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী লোল অমসুং লোল-মচা চা কয়া অসি লৈবাক অসিগী থম্মোয় শেংবা অমসুং ৱাখল্লোন শেম্বা ঙম্বগী মমি তারি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা, কম্ম্যুনিতী, ওথোরিতী, নৎত্রগা সেক্ত অমত্তনা লোলবু খুৎলায় ওইনা শিজিন্নখিদে নৎত্রগা লোল অমবু অতোপ্পগী মথক্তা নমথনবা হোৎনখিদে। মহাক্না হায়খি, মসিনা মরম ওইদুনা ভারত অসি লোলগী ওইবা মখল-মখা কয়াগী লমদা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক অমা ওইরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী লোলশিংবু লৈবাক অসিগী মশক মওং অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা ঈশৈ ময়েকশিংগা চাংদমনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লোল খুদিংমকপু নেস্নেল লোল অমনি হায়না লৌই। ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা লোলশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা তামিল অমসুং লৌশিংগী পুকৈ ওইরিবা সংস্কৃতকী লমদমনি হায়না মহাক্না চাউথোক্না ফোংদোকখি। মহাক্না ভারতকী লোল খুদিংমক্কী অখন্নবা সাহিত্য অমসুং কলচরেল ৱেল্থ অদু শকখঙখি অমসুং সরকারনা মখোয় পুম্নমকপু থৌনা লৈনা প্রমোৎ তৌরি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত্তা লৈরিবা অঙাংশিংনা মখোয়গী মমা লোলদা মহৈ তম্বা অমসুং খুমাং চাউশিনবা অমসুং নাগরিকশিংনা অতোপ্পা ভারতকী লোলশিং তমজবা অমসুং শীংথাবা পাম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি লোলশিং অসি অমত্তা ওইবগী লংলা ওইগদবনি অমসুং মসি নোংমগী থবক নত্তে অদুবু মসিদি অপুনবা থৌদাং লৌবা মথৌ তাবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবনি।
ভারতকী অমত্তা ওইবগী অহুমশুবা য়ুম্বী অসি খেৎনবা লৈতনা চাউখৎপা হায়বসিনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লায়রবা অমসুং মান্নদবা অসি খুন্নাইগী ফিভমদা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাদবশিংনি, মখোয় অসি লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংনা শীজিন্নরি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি সরদার পতেলনা লায়রবগী মায়োক্তা লান্থেংননবা অশাংবা মতমগী থৌরাং অমা শেম্নবা হোৎনখি। সরদার পতেলগী ৱাফম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা 1947গী মমাংদা চহি 10গী মমাংদা নীংতম্বা ফংলম্লবদি লৈবাক অসিনা মতম অদুগী মনুংদা চিঞ্জাক্কী অৱাবা মায়োক্নবা ঙমলমগনি। সরদার পতেলনা থাজখি মদুদি মহাক্না নীংথৌ পানবা রাজ্যশিং পুনশিন্নবগী শিংনবদু ৱারোইশিন পুরকখিবগুম্না, মহাক্না চানবা চিঞ্জাক্কী অৱাবা অসিসু চপ মান্ননা ৱারোইশিন পুরক্কনি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি সরদার পতেলগী ৱারেপ অসি অসুম্না লৈরম্মি, অমসুং ঙসিগী মরুওইবা শীংনবশিং থেংননবা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অসি মথৌ তাই। মহাক্না সরকারনা সরদার পতেলগী লোইশিন্দবা ৱাশকশিং অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক থবক তৌরি হায়না চাউথোকচবা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, লৈবাক অসিগী নাগরিক করোর 25 লায়রবা কোকপা ঙমখ্রে। লায়রবা ইমুং মিলিয়ন কয়াদা য়ুম ফংহল্লে, য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে, অমসুং লেম্না হকশেলগী সেবা ফংহল্লে। নাগরিক খুদিংমক্কীদমক ইকাই খুম্নরবা পুন্সি অমা লৈহন্নবা অসি লৈবাক অসিগী মিসন অমসুং ভিজন অনিমকনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। খেন্নবা অমসুং শেঞ্জা থুমজবা য়াওদবা অসিগুম্বা পোলিসীশিং অসিনা নেস্নেল য়ুনিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
নেস্নেল য়ুনিতীগী মরিশুবা য়ুম্বী - কনেক্তিবিতীগী খুত্থাংদা হার্তশিংগী কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা হাইৱে অমসুং এক্সপ্রেসৱেগী রেকোর্দ ‌ওইবা মশিংদা শাখ্রে। ভন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকুম্বা ত্রেনশিংনা ভারতকী রেলৱেজদা অহোংবা পুরক্লি। অপীকপা শহরশিংদসু হৌজিক এয়রপোর্তকী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা ভারতকী মতাংদা মালেমগী ৱাখল্লোনদা অহোংবা পুরকপতা নত্তনা অৱাং অমসুং খা, নোংপোক অমসুং নোংচুপকী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদুসু হন্থহনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মীওইশিংনা হৌজিক্তি তুরিজম অমসুং বিজিনেসকীদমক রাজ্যশিংগী মরক্তা লায়না চৎথোক-চৎশিন তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মীয়ামগা মীয়ামগা মরী লৈনবা অমসুং নাৎকী ওইবা এক্সচেঞ্জগী অনৌবা য়ুগ অমা ওইহল্লি, মসিনা নেস্নেল য়ুনিতী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। দিজিতেল কনেক্তিবিতীনা মীয়ামগা মীয়ামগা লৈনরিবা মরী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
সরদার পতেলনা হায়খিবশিং অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা নুংঙাইবা অসি লৈবাক্কী সেবা তৌবদগী লাকপনি। প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা নাগরিক খুদিংমকপু অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা তকশিনখি। লৈবাক অসিগীদমক থবক তৌবদগী হেন্না চাউবা নুংঙাইবা অমত্তা লৈতে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। ভারত মচা খুদিংমক্কী ওইনা মা ভারতীগী মফমদা ইথিল পীবা অসি খ্বাইদগী ৱাংবা ইথিলনি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত মচা করোর 140না অমত্তা ওইনা লেপমিন্নবা মতমদা, চীংশিং ফাওবা লান্থোকপা ঙম্মী। অমসুং মখোয়না অমত্তা ওইনা ৱা ঙাংবদা, মখোয়গী ৱাহৈশিং অসি ভারতকী মায়পাকপগী ৱারোল ওইরকই। মহাক্না লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনবা, অমত্তা ওইনা লেপচনবা অমসুং লেংদনা লৈনবা অচেৎপা ৱারেপ লৌনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি সরদার পতেলগীদমক অশেংবা ইকায় খুম্নবা অমনি। থাজবা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি পুন্না হোৎনমিন্নদুনা লৈবাক অসিনা "এক ভারত, শ্রেস্ত ভারত"গী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং চাউখৎলবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী মঙলান অদু মপুং ফাহল্লগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মহাক্না সরদার পতেলগী খুয়া খাদা অমুক্কা হন্না ইকায় খুম্নবা উৎখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রিয় একতা দিবসকী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে অমসুং সরদার বল্লভভাই পতেলগী মফমদা লৈ কৎখ্রে। মহাক্না একতা দিবসকী ৱাশক লৌগনি অমসুং একতা দিবস পরেদতা শরুক য়াখ্রে।
পরেদ অসিদা BSF, CRPF, CISF, ITBP অমসুং SSBগী কন্তিঞ্জেন্তশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা রাজ্যগী পুলিস ফোর্সশিং য়াওখ্রে। চহি অসিগী মরুওইবা এত্রেক্সনশিংগী মনুংদা রামপুরগী হুই অমসুং মুধোল হুইগুম্বা ভারতকী হুইশিং য়াওবা BSFকী মার্চিং কন্তিঞ্জেন্ত, গুজরাত পুলিসকী হোর্স কন্তিঞ্জেন্ত, অসাম পুলিসকী মোতোরসাইকল দেরদেভিল শো, অমসুং BSFকী কেমেল কন্তিঞ্জেন্ত অমসুং কেমেল মোউন্তেদ বেন্দ য়াওরি।
পরেদ অসিদা CRPFকী শৌর্য় চাকরা মনা ফংলবা মীওই মঙা অমসুং BSFকী গেলেন্ত্রী মেদল ফংলবা মীওই তরাতরুকসু ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে, মখোয়না ঝারখন্দদা নক্সেলগী মায়োক্তা চত্থখিবা ওপরেসনশিং অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা তেরোরিজম থেংননবা চত্থখিবা ওপরেসনশিংদা থোইদোক হেন্দোকপা থৌনা উৎখি। ওপরেসন সিন্দুরগী মনুংদা BSF পর্সনেলশিংবু মখোয়গী থৌনাগীদমক শকখঙখ্রে।
চহি অসিগী রাস্ত্রিয় একতা দিবস পরেদতা NSG, NDRF, গুজরাত, জম্মু অমসুং কাশ্মীর, অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দস, মনিপুর, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, উত্তরাখন্দ অমসুং পুদুচেরীদগী তাব্লোক্স তরা য়াওখি। আর্তিস্ত 900 য়াওবা কলচরেল প্রোগ্রাম অমনা ভারতকী কলচরগী ফজবা অমসুং দাইভর্সিতী উৎলদুনা ভারতকী ক্লাসিকেল দান্স উৎকনি। লৈবাক অসিনা সরদার বল্লভভাই পতেলগী 150শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লিবা অসিদা চহি অসিগী রাস্ত্রিয় একতা দিবস থৌরম অসি অখন্নবা মরুওইবা অমা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা আরাম্ভ 7.0গী অরোইবা তাঙ্কক্তা 100শুবা ফাউন্দেসন কোর্সকী ওফিসর ত্রেনীশিংগা ৱারী শাখ্রে। অরাম্বকী 7শুবা ইদিসন অসি 'রিইমজিনিং গভর্নান্স' হায়বা থিমদা পাংথোক্লি। 100শুবা ফাউন্দেসন কোর্স অসিদা ভারতকী সিভিল সর্বিস 16 অমসুং ভুতানগী সিভিল সর্বিস 3গী ওফিসর ত্রেনী 660 য়াওরি।