Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Maritime Leaders Conclave at India Maritime Week 2025 in Mumbai
India's maritime sector is advancing with great speed and energy: PM
We have replaced over a century-old colonial shipping laws with modern, futuristic laws suited for the 21st century: PM
Today, India's ports are counted among the most efficient in the developing world; in many aspects, they are performing even better than those in the developed world: PM
India is accelerating efforts to reach new heights in shipbuilding, we have now granted large ships the status of infrastructure assets: PM
This is the right time to work and expand in India's shipping sector: PM
When the global seas are rough, the world looks for a steady lighthouse, India is well poised to play that role with strength and stability: PM
Amid global tensions, trade disruptions and shifting supply chains, India stands as a symbol of strategic autonomy, peace and inclusive growth: PM
29 OCT 2025 5:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Maritime Leaders Conclave and chaired the Global Maritime CEO Forum at India Maritime Week 2025 in Mumbai, Maharashtra today. Speaking on the occasion, Prime Minister welcomed all participants to the Global Maritime Leaders Conclave. He remarked that the event began in Mumbai in 2016 and expressed happiness that it has now evolved into a global summit. Shri Modi highlighted that participation from over 85 countries sends a strong message. He noted the presence of CEOs of major shipping giants, startups, policymakers, and innovators, all gathered at the event. He further acknowledged the attendance of representatives from small island nations and stated that their collective vision has significantly enhanced the synergy and energy of the summit.
Noting that several projects related to the shipping sector have been launched at the conclave, Shri Modi highlighted that Memorandums of Understanding worth lakhs of crores of rupees have also been signed in the shipping sector. The Prime Minister remarked that this reflects the global confidence in India’s maritime capabilities, adding that the presence of participants at the event stands as a symbol of their common commitment.
“In the 21st century, India’s maritime sector is advancing with great speed and energy”, emphasised the Prime Minister highlighting that the year 2025 has been particularly significant for the sector and shared key achievements. He remarked that Vizhinjam Port, India’s first deep-water international trans-shipment hub, is now operational, noting that the world’s largest container vessel recently arrived at the port, marking a proud moment for every Indian. Shri Modi further stated that in 2024–25, India’s major ports have handled the highest cargo volumes ever, setting a new record. He announced that for the first time, an Indian port has launched a megawatt-scale indigenous green hydrogen facility, an achievement credited to Kandla Port. He added that another major milestone has been achieved at JNPT, where Phase 2 of the Bharat Mumbai Container Terminal has commenced. “This has doubled the terminal’s handling capacity, making it India’s largest container port”, said the Prime Minister, emphasizing that this was made possible due to the largest FDI in India’s port infrastructure and expressed special gratitude to partners from Singapore for their contribution.
Prime Minister stated that this year, India has taken major steps towards next-generation reforms in the maritime sector. “The colonial shipping laws, over a century old, have been replaced with modern and futuristic legislation suited for the 21st century”, said the Prime Minister, remarking that these new laws empower State Maritime Boards, strengthen safety and sustainability, and expand digitization in port management.
Further noting that under the Merchant Shipping Act, Indian laws have been globally aligned with international conventions, Shri Modi said, this alignment has enhanced trust in safety standards, improved ease of doing business, and reduced government intervention. He expressed confidence that these efforts will further boost the confidence of stakeholders and investors.
Prime Minister stated that the Coastal Shipping Act has been designed to simplify trade and strengthen supply chain security. He emphasized that the Act ensures balanced development along India’s extensive coastline. Highlighting the One Nation, One Port Process, which will standardize port-related procedures and significantly reduce documentation requirements, Shri Modi remarked that these reforms in the shipping sector are a continuation of India’s decade-long reform journey. Reflecting on the past ten to eleven years, he noted that the transformation in India’s maritime sector has been historic. Under the Maritime India Vision, more than 150 new initiatives have been launched, resulting in nearly doubling the capacity of major ports, substantial reduction in turnaround time, and a new momentum in cruise tourism. The Prime Minister added that cargo movement on inland waterways has increased by over 700 percent, with the number of operational waterways rising from three to thirty-two. He further stated that the net annual surplus of Indian ports has increased ninefold over the past decade.
“India’s ports are now counted among the most efficient in the developing world, and in many cases, are outperforming ports in the developed world”, exclaimed the Prime Minister. He shared key performance statistics, noting that the average container dwell time in India has reduced to less than three days, which is better than several developed nations. He highlighted that the average vessel turnaround time has dropped from ninety-six hours to just forty-eight hours, making Indian ports more competitive and attractive for global shipping lines. Shri Modi added that India has shown significant improvement in the World Bank’s Logistics Performance Index. He further emphasized India’s growing strength in maritime human resources, stating that the number of Indian seafarers has increased from 1.25 lakh to over 3 lakh in the past decade. Today, India ranks among the top three countries globally in terms of seafarer numbers.
Remarking that a quarter of the 21st century has passed, and the next 25 years are even more critical, Shri Modi emphasized that India’s focus is on the Blue Economy and Sustainable Coastal Development. He highlighted the government’s strong emphasis on green logistics, port connectivity, and coastal industrial clusters.
“Shipbuilding is now among India’s top priorities”, underscored the Prime Minister. Recalling India’s historical prominence in shipbuilding, he noted that the country was once a major global center in this field. He pointed out that not far from the venue lie the Ajanta Caves, where a Sixth Century painting depicts the design of a three-masted ship. The Prime Minister remarked that this design, seen in ancient Indian art, was adopted by other countries centuries later.
Underlining that ships built in India were once a vital part of global trade, Shri Modi noted that India later advanced in the ship-breaking sector and is now accelerating efforts to reach new heights in ship-making. He mentioned that India has granted infrastructure asset status to large ships, a policy decision that will open new avenues for all shipbuilders present at the event. He highlighted that this will provide new financing options, reduce interest costs, and ease access to credit. To propel this reform, the Prime Minister declared that the government will invest nearly ₹70,000 crore. This investment will enhance domestic capacity, promote long-term financing, support the development of greenfield and brownfield shipyards, build advanced maritime skills, and generate millions of jobs for youth. He added that this initiative will also unlock new investment opportunities for all stakeholders.
Prime Minister remarked that the land hosting the conclave is the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj, who not only laid the foundation of maritime security but also asserted Indian strength across the trade routes of the Arabian Sea. He highlighted Shivaji Maharaj’s vision that the seas are not boundaries but gateways to opportunity, and stated that India is moving forward with the same thinking.
Emphasising India’s commitment to strengthening global supply chain resilience and noting that the country is actively building world-class mega ports, Shri Modi announced that a new port is being constructed in Vadhavan, Maharashtra at a cost of ₹76,000 crore. He added that India is working to quadruple the capacity of its major ports and increase its share in containerized cargo. The Prime Minister affirmed that all stakeholders present are key partners in achieving these goals and welcomed their ideas, innovations, and investments. He reiterated that India permits 100 percent FDI in ports and shipping, and that public-private partnerships are rapidly expanding. Under the “Make In India, Make For The World” vision, incentives are being provided, and states are being encouraged to attract investments. He urged investors from various countries to seize this moment to engage and expand in India’s shipping sector, stating that this is the right time.
Underlining India’s vibrant democracy and reliability as a defining strength, the Prime Minister remarked, “when the global seas are rough, the world looks for a steady lighthouse, India is well poised to play that role with strength and stability”. Amid global tensions, trade disruptions, and shifting supply chains, Shri Modi stated that India stands as a symbol of strategic autonomy, peace, and inclusive growth. He emphasized that India’s maritime and trade initiatives are integral to this broader vision. Citing the India–Middle East–Europe Economic Corridor as an example, he noted that it will redefine trade routes and promote clean energy and smart logistics.
Emphasising India’s focus on inclusive maritime development, the Prime Minister stated that this goal can only be achieved by empowering Small Island Developing States and Least Developed Countries through technology, training, and infrastructure. He highlighted the need for collective action to address climate change, supply chain disruptions, economic uncertainty, and maritime security. Shri Modi called upon all participants to move together towards peace, progress, and prosperity, and to build a sustainable future. Concluding his address, the Prime Minister extended his warm greetings and appreciation to all attendees for being part of the summit.
The Governor of Maharashtra, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, Union Ministers, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Shantanu Thakur & Shri Kirti Vardhan Singh were present among other dignitaries at the event.
Background
The Global Maritime CEO Forum, the flagship event of India Maritime Week 2025, will bring together CEOs of global maritime companies, major investors, policy-makers, innovators, and international partners to deliberate on the future of the global maritime ecosystem. The Forum will serve as a key platform for dialogue on sustainable maritime growth, resilient supply chains, green shipping, and inclusive blue economy strategies.
The Prime Minister’s participation reflects his deep commitment to an ambitious, future-oriented maritime transformation, aligned with the Maritime Amrit Kaal Vision 2047. This long-term vision, built on four strategic pillars — port-led development, shipping and shipbuilding, seamless logistics, and maritime skill-building — aims to position India among the world’s leading maritime powers. India Maritime Week 2025 serves as the Government of India’s premier global platform to translate this vision into action, bringing together leading stakeholders across shipping, ports, shipbuilding, cruise tourism, and blue economy finance.
Being organised from 27th to 31st October 2025, under the theme “Uniting Oceans, One Maritime Vision”, IMW 2025 will showcase India’s strategic roadmap to emerge as a global maritime hub and a leader in the Blue Economy. IMW 2025 will draw participation from over 85 countries, featuring more than 1,00,000 delegates, 500+ exhibitors and 350+ international speakers.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মুম্বাইদা ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫ দা মেরিতাইম লুচিংবশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
অকনবা খোঙজেল অমসুং থৌনাগা লোয়ননা ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎলক্লি: প্রধান মন্ত্রী
চহি ১০০ শুরবা অরিবা লোয়লম লৈঙাক মতমগী সিপ্পিং লোশিং ২১শুবা চহিচাগা চুনরবা অনৌবা, তুংকোইনা চৎনরবা য়ারবা লোশিংনা ঐখোয়না শিন্দোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, চাউখৎলক্লিবা মালেম অসিদা খ্বাইদগী ফবশিংগী মনুংদা ভারতকী হিথাংফমশিং য়াওরে; হিরম কয়াদা, মখোয়না চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী হিথাংফমশিংদগী হেন্না ফরে: প্রধান মন্ত্রী
জহাজ শাবদা অনৌবা থাকশিং য়ৌনবা ভারতনা থবকশিং য়াংখৎহল্লি, হৌজিক ঐখোয়না অচৌবা জহাজশিং ইনফ্রাষ্ট্রকচর এসেতশিং ওইনা শকখঙলে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী সিপ্পিং সেক্তর থবক তৌনবা অমসুং পাকথোক-চাউথোক্নবা হৌজিক মতম চপ চারবনি: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী সমুদ্রশিং খুদোংথিবা মতমদা, মালেম্না লেংদবা লাইতহাওস অমা থিরি, পাঙ্গল অমসুং তংদু-লৈতাবগা লোয়ননা মদুগী থৌদাং অদু লৌনবা ভারতনা ফজনা শেম-শারে: প্রধান মন্ত্রী
মালেমগী উংখৎনবশিং, ললোন-ইতিকশিং খুদোংচাদবশিং অমসুং সপ্লাই চেনশিং হোংলিবা মরক অসিদা, ভারতনা ষ্ট্রাতেজিক ওতোনোমি, শান্তি অমসুং পুন্না চাউখৎপগী খুদম অমা ওইনা লৈরি: প্রধান মন্ত্রী
29 OCT 2025 5:58PM by PIB Imphal
ঙসি মহারাষ্ট্রাগী মুম্বাইদা ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মেরিতাইম লুচিংবশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং গ্লোবেল মেরিতাইম সি.ই.ও ফোরমগী চিয়ার লৌখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী মেরিতাইম লুচিংবশিংগী মীফমদা শরুক য়াখিবশিং তরাম্না ওকখি। মহাক্না হায়খি থৌরম অসিদা ২০১৬ দা মুম্বাইদা হৌখিবনি অমসুং মসি হৌজিক মালেমগী মীফম অমা ওইরকপদা হরাওই। থৌরম অসিদা লৈবাক ৮৫ হেন্না শরুক য়ারিবা অসিনা অকনবা পাউজেল অমা পীরে। থৌরম অসিদা শক্নাইরবা সিপ্পিংগী কম্পেনিশিং, ষ্টার্দঅপশিং, থৌশিল শেম্বশিং অমসুং ইন্নোবেতরশিংগী সি.ই.ওশিং শরুক য়ারে। অপীকপা ইথৎ লৈবাকশিংগী মীহুৎশিং থৌরম অসিদা শরুক য়ারি অমসুং মখোয়গী অপুনবা পান্দম অদুনা মীফম অসিগী মপাঙ্গল হেনগৎহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীফম অসিদা সিপ্পিং সেক্তরগা মরী লৈনবা প্রোজেক কয়া হৌদোক্লে। সিপ্পিং সেক্তরদা লুপা করোর লাখ কয়াগী এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনরে। ভারতকী মেরিতাইমগী তৌবা ঙম্বশিংদা মালেম্না থাজবা থম্লে হায়বা মসিদা মমি তারে অমসুং থৌরম অসিদা মশিং য়াম্না শরুক য়াবা অসি মখোয়গী থাজবগী খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাদা, অকনবা খোঙজেল অমসুং থৌনাগা লোয়ননা ভারতকী মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎলক্লি। ২০২৫ অসি সেক্তরগী অসিগী য়াম্না মরুওইবনি অমসুং মাইপাকপা কয়া পুরকপা ঙম্লে। ভারতকী অহানবা দিপ-ৱাতর ইন্তরনেসনেল ত্রান্স-সিপমেন্ত হব হৌজিক থবক হৌরে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কন্তেন্নর ভেসেলশিং হিথাংফম অসি থুংলদুনা, ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকহল্লে। ২০২৪-২৫ দা ভারতকী অচৌবা হিথাংফমশিংনা কার্গো ভোলুম খ্বাইদগী য়াম্না থবক তৌদুনা অনৌবা রেকোর্দ অমা থম্লে। অহানবা ওইনা, ভারতকী হিথাংফম কন্দলা পোর্তনা লৈবাক অসিনা শাজবা মেগাৱাত থাক্কী গ্রিন হায়দ্রোজেনগী খুদোংচাবা হৌদোক্লে। জে.এন.পি.তিগী অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইনা, ভারত মুম্বাই কন্তেন্নর তর্মিনেল থবক হৌরে। মসিদা কন্তরেন্না থাংদোক-থাংজিন ঙম্বা শরুক অনি হেনগৎলে, মসি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা কন্তেন্নর পোর্ত ওইরে। ভারতকী পোর্ত ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা এফ.দি.আই য়াম্না লাকপদগী মসি ওইথোকপনি অমসুং মসিদা মখোয়না মতেং পাংলকপগীদমক শিঙ্গাপুর থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিদা ভারতনা মেরিতাইম সেক্তরদা অনৌবা অওনবশিং পুরক্লে। চহি ১০০ শুরবা অরিবা লোয়লম লৈঙাক মতমগী সিপ্পিং লোশিং ২১শুবা চহিচাগা চুনরবা অনৌবা, তুংকোইনা চৎনরবা য়ারবা লোশিংনা ঐখোয়না শিন্দোক্লে। অনৌবা আইনশিং অসিনা ষ্টেৎ মেরিতাইম বোর্দশিং ফগৎহল্লে, অশোই-অঙাম থোক্তবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা ফগৎলে অমসুং হিথাংফম শেন্নবগী থবকশিং দিজিতেল ওন্থোকপা হেনগৎলে। মর্চেন্ত সিপ্পিং এক্তকী মখাদা, ভারতকী আইনশিং মালেমগী কনভেন্সনশিংগা চুনরে। মসিনা অশোই-অঙাম থোক্তনবা থবকশিংদা থাজবা হেনগৎহল্লে, ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইবা হেনগৎলে অমসুং সরকারনা খুৎথিংজিনবা হন্থরে। থবকশিং অসিনা মরী লৈনবশিং অমসুং ইনভেষ্টরশিংগী থাজবা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ললোনবা লাইহন্নবা অমসুং সপ্লাই চেন সেকুরিতি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কোষ্টেল সিপ্পিং এক্ত দিজাইন তৌখিবনি। এক্ত অসিনা ভারতকী শাংলবা সমুদ্র মপানশিং থোং মান্ননা চাউখৎহল্লে। লৈবাক অমা, হিথাংফম অমগী থবকশিংনা হিথাংফমগা মরী লৈনবা থবকশিং ফগৎহনগনি অমসুং চে-চাংগী দরকার ওইবশিং হন্থহল্লে। সিপ্পিং সেক্তরগী অওনবশিং অসি ভারতকী চহি ১০ গী অওনবগী খোঙচৎকী মখা তারকপনি। হৌখিবা চহি ১০-১১ দা লৈখিবা ভারতকী মেরিতাইম সেক্তরগী অওনবশিং পুৱারি ওইরে। মেরিতাইম ইন্দিয়া ভিজনগী মখাদা, অনৌবা থবক ১৫০ হেন্না হৌদোক্লে, মসিনা অচৌবা হিথাংফমশিংগী থবক তৌবা ঙম্বা শরুক অনিরোম হেনগৎলে, তর্নএরাউন্দ তাইম শিংথাবা য়ানা হন্থরে অমসুং ক্রুইজ তুরিজমদা অনৌবা ইনোৎ অমা লৈরে। কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীশিংদা কার্গো চৎথোক-চৎশিন তৌবা চাদা ৭০০ হেনগৎলে অমসুং থবক তৌরিবা ঈশিং লম্বী মশিং অহুমদগী ৩২ য়ৌরে। হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতকী হিথাংফমশিংগী চহিগী অপুনবা সরপ্লস শরুক মপান হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি, চাউখৎলক্লিবা মালেম অসিদা খ্বাইদগী ফবশিংগী মনুংদা ভারতকী হিথাংফমশিং য়াওরে; হিরম কয়াদা, মখোয়না চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী হিথাংফমশিংদগী হেন্না ফরে। ভারত্ত কন্তেন্নরশিং লৈবগী মতম নুমিৎ হুমনি য়ৌদ্রে, মসি চাউখৎলবা লৈবাক কয়াগী হেন্না ফরবনি। চাংচত্ত ভেসেল অমগী তর্নএরাউন্দ তাইম পুং ৯৬ ওইরম্বদগী পুং ৪৮ দা হন্থরে, মসিনা ভারতকী হিথাংফমশিং চাংদম্নবা হেন্না ঙমহল্লে অমসুং মালেমগী সিপ্পিং লাইনশিংনা পাম্নরে। ৱার্ল্দ বেঙ্কগী লোজিষ্টিক্স পর্ফোমেন্স ইন্দেক্সতা ভারত শিংথাবা য়ানা ফগৎলে। মেরিতাইম হুমেন রিছোর্সতা ভারতকী ফিবম ফগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা ভারতকী হিরোয় লাখ ১.২৫ লৈরম্বদগী লাখ ৩ দা হেনগৎলে। ঙসি হিরোয়শিংগী মশিং য়েংনবদা মালেমগী মকোক থোঙবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা ভারত য়াওরে। ২১শুবা চহিচাগী শরুক মরি থোকপগী শরুক অমা হৌখ্রে অমসুং মথংগী চহি ২৫ অসিনা হেন্না মরুওইরে। ব্লু ইকোনোমি অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়ানবা সমুদ্র খোঙবাল শেমগৎপদা ভারতনা মীৎয়েং চঙলি। গ্রিন লোজিষ্টিক্স, হিথাংফম য়ৌবা লম্বী-থোঙ অমসুং কোষ্টেল ইন্দষ্টিএল ক্লষ্টরশিংদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক ভারতনা মরুওইনা লৌরিবশিংগী মনুংদা জহাজ শাবা য়াওরে। জহাজ শাবগী ভারতকী অফবা পুৱারি লৈরমখি। হিরম অসিদা মতম অমদা লৈবাক অসি মালেমগী ময়োল অমা ওইরমখি। থৌরম মফম অসিদগী য়াম্না লাপ্তনা অজান্ত শুরুংশিংদা ৬শুবা চহিচাগী অয়েকপা লাইশিংদা মাষ্ট অহুম য়াওবা জহাজ অমগী দিজাইন উৎলি। ভারতকী অরিবা কলাদা উৎলিবা দিজাইন অসি চহিচা কয়াগী মতুংদা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা শীজিন্নখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অমদা ভারতনা শাবা জহাজশিংনা মালেমগী ললোন-ইতিক্কী মরুওইবা শরুক অমা ওইরমখি। তুংদা ভারতনা জহাজ শিদোকপগী থবকশিংদা খুমাঙচাউশিনখি অমসুং হৌজিক জহাজ শাবদা অনৌবা থাকশিং য়ৌনবা ভারতনা থবকশিং য়াংখৎহল্লি। হৌজিক ঐখোয়না অচৌবা জহাজশিং ইনফ্রাষ্ট্রকচর এসেতশিং ওইনা শকখঙলে। থৌশিল অসিনা হৌজিক থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা জহাজ শাবা কম্পেনিশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলগনি। মসিনা নৌনা শেন থাদনবা খুদোংচাবশিং পীগনি, শেন্দোয় হন্থহনগনি অমসুং শেন্থং লাইনা ফংহনগনি। অওনবা অসি য়াংনা চঙশিন্নবা, সরকারনা লুপা করোর ৭০,০০০ থাদগনি। থাদগদৌরিবা শেনফমশিং অসিনা লৈবাক অসিগী থবক তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি, মতম শাংনা শেন থাদবা পুক্নিং থৌগৎকনি, গ্রিনফিল্দ অমসুং ব্রাউনফিল্দ সিপয়ার্দশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি, অৱাংবা থাক্কী মেরিতাইম স্কিলশিং লৈহনগনি অমসুং নহারোলশিংগী থবক লাখ কয়া পীগনি। থবক অসিনা মরী লৈনবা খুদিংমক নৌনা শেন থাদনবা খুদোংচাবা পীরগনি। মীফম পাংথোক্লিবা মফম অসি, অরিয়ান সিগী ললোন-ইতিক্কী লম্বীশিংদা ভারতকী মপাঙ্গল উৎখিবা অমসুং মেরিতাইম সেকুরিতিগী য়ুম্ফম থোনখিবা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী লমদমনি। সমুদ্রশিং অসি ঙমখৈশিং নত্তে, খুদোংচাবশিংগী থোঙ্গালশিংনি হায়বগী পান্দম সিবাজী মহারাজগী লৈখি। মসিগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ভারত মাংলোমদা চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী সপ্লাই চেনগী ফিবম ফগৎনবা ভারতনা থবক পায়খৎলে অমসুং লৈবাক অসিনা থৱায় য়াওনা মালেম থাক্কী অচৌবা হিথাংফমশিং শেমগৎলি। লুপা করোর ৭৬,০০০ রোম চঙনা মহারাষ্ট্রাগী বধাবন্দা অনৌবা হিথাংফম অমা শেমগৎলি। লৈবাক অসিগী অচৌবা হিথাংফমশিং থবক তৌবা ঙম্বা শরুক মরি হেনগৎহন্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। পান্দমশিং অসি ফংনবা হোৎনবদা থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মরী লৈনবা খুদিংমক মরুওইবা মরুপশিংনি অমসুং মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং, অনৌবা থবকশিং অমসুং শেন থাদরকপা তরাম্না ওক্লি। হিথাংফমশিং অমসুং সিপ্পিংদা এফ.দি.আই চাদা ১০০ গী অয়াবা ভারতনা পীরে অমসুং সরকার অমসুং লনাই পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াংনা হেনগৎলক্লি। “মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱার্ল্দ” পান্দমগী মখাদা, ইন্সেনতিশিং পীরে অমসুং শেন থাদরক্নবা রাজ্যশিং পুক্নিং থৌগৎলে। ভারতকী সিপ্পিং সেক্তর চাউখৎনবা অমসুং থবক তৌমিন্ননবা খুদোংচাবা লৌনবা লৈবাকশিংনা শেন থাদরক্কদবনি। ভারতকী সিপ্পিং সেক্তর থবক তৌনবা অমসুং পাকথোক-চাউথোক্নবা হৌজিক মতম চপ চারবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী গনতন্ত্র অমসুং থবক ফজনা পাংথোকপা ঙম্বা অসি মপাঙ্গল অমনি। মালেমগী সমুদ্রশিং খুদোংথিবা মতমদা, মালেম্না লেংদবা লাইতহাওস অমা থিরি, পাঙ্গল অমসুং তংদু-লৈতাবগা লোয়ননা মদুগী থৌদাং অদু লৌনবা ভারতনা ফজনা শেম-শারে। মালেমগী উংখৎনবশিং, ললোন-ইতিকশিং খুদোংচাদবশিং অমসুং সপ্লাই চেনশিং হোংলিবা মরক অসিদা, ভারতনা ষ্ট্রাতেজিক ওতোনোমি, শান্তি অমসুং পুন্না চাউখৎপগী খুদম অমা ওইনা লৈরি। পান্দম অসিদা ভারতকী মেরিতাইম অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। ইন্দিয়া-মিদল ইষ্ট-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর অসি খুদম অমনি অমসুং মসিনা ললোন-ইতিক্কী অনৌবা লম্বীশিং লৈরগনি অমসুং ক্লিন ইনর্জি অমসুং স্মার্দ লোজিষ্টিক্স ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুদিংমক কোনশিনবা মেরিতাইম চাউখৎনবা ভারতনা মীৎয়েং চঙলি। তেক্নোলোজি, ত্রেনিং অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী খুৎথাংদা অপীকপা ইথৎ লৈবাকশিং অমসুং চাউখৎত্রিবা লৈবাকশিং ফিবম ফগৎহল্লবা মতমদা পান্দম অসি ফংবা ঙমগনি। অইং-অশাগী খল হোংলকপা, সপ্লাই চেন অকায়বা পীরকপা, শেন-থুমগী ফিবম তম্বা ঙমদবা ফিবম অমসুং মেরিতাইম সেকুরিতিগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অপুনবগী থবক দরকার ওই। শান্তি, চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা শরুক য়ারিবশিং পুন্না চৎমিন্নগদবনি। মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক য়াইফ পাউজেল পীজরি অমসুং থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা মহারাষ্ট্রাগী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রত, মহারাষ্ট্রাগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং, শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱাল, শ্রী সান্তনু থাকুর অমসুং শ্রী কিরতি বর্ধন সিংহ য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
গ্লোবেল মেরিতাইম সি.ই.ও ফোরম, ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫ গী মরুওইবা থৌরম অসিনা গ্লোবেল মেরিতাইম কম্পনীশিংগী সি.ই.ওশিং, মরুওইবা ইনভেষ্টরশিং, পোলিসি মেকরশিং, ইন্নোভেতরশিং অমসুং মালেমগী পার্তনরশিং পুনশিন্নদুনা গ্লোবেল মেরিতাইম ইকোসিস্তেমগী তুংলমচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি। ফোরম অসিনা ষ্টেনেবল মেরিতাইম গ্রোথ, রেসিলিএন্ত সপ্লাই চেন, গ্রীন শিপ্পিং অমসুং ইনক্লুসিব ব্ল্যু ইকোনোমী ষ্ট্রাতেজীশিংদা ৱারী শানবগী মরুওইবা প্লেতফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়াবা অসিনা মেরিতাইম অমৃত কাল ভিজন ২০৪৭গা মরী লৈননা অচৌবা, তুংলমচৎতা য়ুম্ফম ওইবা মেরিতাইম ত্রান্সফোর্মেসনগীদমক মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি। পোর্ত-লেদ দিবেলপমেন্ত, শিপ্পিং অমসুং জহাজ শাবা, অপনবা লৈতবা লোজিস্তিক্স, অমসুং মেরিতাইম স্কিল-বিল্দিং হায়রিবা স্ত্রেতেজিক পিল্লর মরিদা য়ুম্ফম ওইবা লোং-তর্ম ভিজন অসিনা ভারত মালেমগী মকোক থোংবা মেরিতাইম পাৱরশিংগী মরক্তা থম্নবা পান্দম থম্লি। ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫ অসি ভারত সরকারগী মরুওইবা গ্লোবেল প্লেতফোর্ম অমা ওইদুনা ভিজন অসি থবক ওইনা ওন্থোক্নবা হোৎনগনি, মসিনা শিপ্পিং, পোর্তশিং, জহাজ শাবা, ক্রুজ তুরিজম অমসুং ব্ল্যু ইকোনোমী ফাইনান্সকী লমদা মকোক থোংবা মরী লৈনবশিং পুনশিন্নগনি।
ওক্তোবর ২৭ তগী ৩১, ২০২৫ ফাওবা "য়ুনাইতিং ওসিনস, ৱান মেরিতাইম ভিজন" হায়বা থিমগী মখাদা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫ না মালেমগী মেরিতাইম হব অমা অমসুং ব্ল্যু ইকোনোমীদা লুচিংবা অমা ওইনা থোরক্নবা ভারতকী স্ত্রেতেজিক রোদমেপ উৎকনি। ইন্দিয়া মেরিতাইম ৱিক ২০২৫দা লৈবাক ৮৫ হেনবনা শরুক য়াগনি, মসিদা দেলিগেৎ ১,০০,০০০, এক্সিবিতর ৫০০ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল স্পীকর ৩৫০ হেনবনা শরুক য়াগনি।