Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Maritime Leaders Conclave at India Maritime Week 2025 in Mumbai
India's maritime sector is advancing with great speed and energy: PM
We have replaced over a century-old colonial shipping laws with modern, futuristic laws suited for the 21st century: PM
Today, India's ports are counted among the most efficient in the developing world; in many aspects, they are performing even better than those in the developed world: PM
India is accelerating efforts to reach new heights in shipbuilding, we have now granted large ships the status of infrastructure assets: PM
This is the right time to work and expand in India's shipping sector: PM
When the global seas are rough, the world looks for a steady lighthouse, India is well poised to play that role with strength and stability: PM
Amid global tensions, trade disruptions and shifting supply chains, India stands as a symbol of strategic autonomy, peace and inclusive growth: PM
29 OCT 2025 5:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Maritime Leaders Conclave and chaired the Global Maritime CEO Forum at India Maritime Week 2025 in Mumbai, Maharashtra today. Speaking on the occasion, Prime Minister welcomed all participants to the Global Maritime Leaders Conclave. He remarked that the event began in Mumbai in 2016 and expressed happiness that it has now evolved into a global summit. Shri Modi highlighted that participation from over 85 countries sends a strong message. He noted the presence of CEOs of major shipping giants, startups, policymakers, and innovators, all gathered at the event. He further acknowledged the attendance of representatives from small island nations and stated that their collective vision has significantly enhanced the synergy and energy of the summit.
Noting that several projects related to the shipping sector have been launched at the conclave, Shri Modi highlighted that Memorandums of Understanding worth lakhs of crores of rupees have also been signed in the shipping sector. The Prime Minister remarked that this reflects the global confidence in India’s maritime capabilities, adding that the presence of participants at the event stands as a symbol of their common commitment.
“In the 21st century, India’s maritime sector is advancing with great speed and energy”, emphasised the Prime Minister highlighting that the year 2025 has been particularly significant for the sector and shared key achievements. He remarked that Vizhinjam Port, India’s first deep-water international trans-shipment hub, is now operational, noting that the world’s largest container vessel recently arrived at the port, marking a proud moment for every Indian. Shri Modi further stated that in 2024–25, India’s major ports have handled the highest cargo volumes ever, setting a new record. He announced that for the first time, an Indian port has launched a megawatt-scale indigenous green hydrogen facility, an achievement credited to Kandla Port. He added that another major milestone has been achieved at JNPT, where Phase 2 of the Bharat Mumbai Container Terminal has commenced. “This has doubled the terminal’s handling capacity, making it India’s largest container port”, said the Prime Minister, emphasizing that this was made possible due to the largest FDI in India’s port infrastructure and expressed special gratitude to partners from Singapore for their contribution.
Prime Minister stated that this year, India has taken major steps towards next-generation reforms in the maritime sector. “The colonial shipping laws, over a century old, have been replaced with modern and futuristic legislation suited for the 21st century”, said the Prime Minister, remarking that these new laws empower State Maritime Boards, strengthen safety and sustainability, and expand digitization in port management.
Further noting that under the Merchant Shipping Act, Indian laws have been globally aligned with international conventions, Shri Modi said, this alignment has enhanced trust in safety standards, improved ease of doing business, and reduced government intervention. He expressed confidence that these efforts will further boost the confidence of stakeholders and investors.
Prime Minister stated that the Coastal Shipping Act has been designed to simplify trade and strengthen supply chain security. He emphasized that the Act ensures balanced development along India’s extensive coastline. Highlighting the One Nation, One Port Process, which will standardize port-related procedures and significantly reduce documentation requirements, Shri Modi remarked that these reforms in the shipping sector are a continuation of India’s decade-long reform journey. Reflecting on the past ten to eleven years, he noted that the transformation in India’s maritime sector has been historic. Under the Maritime India Vision, more than 150 new initiatives have been launched, resulting in nearly doubling the capacity of major ports, substantial reduction in turnaround time, and a new momentum in cruise tourism. The Prime Minister added that cargo movement on inland waterways has increased by over 700 percent, with the number of operational waterways rising from three to thirty-two. He further stated that the net annual surplus of Indian ports has increased ninefold over the past decade.
“India’s ports are now counted among the most efficient in the developing world, and in many cases, are outperforming ports in the developed world”, exclaimed the Prime Minister. He shared key performance statistics, noting that the average container dwell time in India has reduced to less than three days, which is better than several developed nations. He highlighted that the average vessel turnaround time has dropped from ninety-six hours to just forty-eight hours, making Indian ports more competitive and attractive for global shipping lines. Shri Modi added that India has shown significant improvement in the World Bank’s Logistics Performance Index. He further emphasized India’s growing strength in maritime human resources, stating that the number of Indian seafarers has increased from 1.25 lakh to over 3 lakh in the past decade. Today, India ranks among the top three countries globally in terms of seafarer numbers.
Remarking that a quarter of the 21st century has passed, and the next 25 years are even more critical, Shri Modi emphasized that India’s focus is on the Blue Economy and Sustainable Coastal Development. He highlighted the government’s strong emphasis on green logistics, port connectivity, and coastal industrial clusters.
“Shipbuilding is now among India’s top priorities”, underscored the Prime Minister. Recalling India’s historical prominence in shipbuilding, he noted that the country was once a major global center in this field. He pointed out that not far from the venue lie the Ajanta Caves, where a Sixth Century painting depicts the design of a three-masted ship. The Prime Minister remarked that this design, seen in ancient Indian art, was adopted by other countries centuries later.
Underlining that ships built in India were once a vital part of global trade, Shri Modi noted that India later advanced in the ship-breaking sector and is now accelerating efforts to reach new heights in ship-making. He mentioned that India has granted infrastructure asset status to large ships, a policy decision that will open new avenues for all shipbuilders present at the event. He highlighted that this will provide new financing options, reduce interest costs, and ease access to credit. To propel this reform, the Prime Minister declared that the government will invest nearly ₹70,000 crore. This investment will enhance domestic capacity, promote long-term financing, support the development of greenfield and brownfield shipyards, build advanced maritime skills, and generate millions of jobs for youth. He added that this initiative will also unlock new investment opportunities for all stakeholders.
Prime Minister remarked that the land hosting the conclave is the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj, who not only laid the foundation of maritime security but also asserted Indian strength across the trade routes of the Arabian Sea. He highlighted Shivaji Maharaj’s vision that the seas are not boundaries but gateways to opportunity, and stated that India is moving forward with the same thinking.
Emphasising India’s commitment to strengthening global supply chain resilience and noting that the country is actively building world-class mega ports, Shri Modi announced that a new port is being constructed in Vadhavan, Maharashtra at a cost of ₹76,000 crore. He added that India is working to quadruple the capacity of its major ports and increase its share in containerized cargo. The Prime Minister affirmed that all stakeholders present are key partners in achieving these goals and welcomed their ideas, innovations, and investments. He reiterated that India permits 100 percent FDI in ports and shipping, and that public-private partnerships are rapidly expanding. Under the “Make In India, Make For The World” vision, incentives are being provided, and states are being encouraged to attract investments. He urged investors from various countries to seize this moment to engage and expand in India’s shipping sector, stating that this is the right time.
Underlining India’s vibrant democracy and reliability as a defining strength, the Prime Minister remarked, “when the global seas are rough, the world looks for a steady lighthouse, India is well poised to play that role with strength and stability”. Amid global tensions, trade disruptions, and shifting supply chains, Shri Modi stated that India stands as a symbol of strategic autonomy, peace, and inclusive growth. He emphasized that India’s maritime and trade initiatives are integral to this broader vision. Citing the India–Middle East–Europe Economic Corridor as an example, he noted that it will redefine trade routes and promote clean energy and smart logistics.
Emphasising India’s focus on inclusive maritime development, the Prime Minister stated that this goal can only be achieved by empowering Small Island Developing States and Least Developed Countries through technology, training, and infrastructure. He highlighted the need for collective action to address climate change, supply chain disruptions, economic uncertainty, and maritime security. Shri Modi called upon all participants to move together towards peace, progress, and prosperity, and to build a sustainable future. Concluding his address, the Prime Minister extended his warm greetings and appreciation to all attendees for being part of the summit.
The Governor of Maharashtra, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis, Union Ministers, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Shantanu Thakur & Shri Kirti Vardhan Singh were present among other dignitaries at the event.
Background
The Global Maritime CEO Forum, the flagship event of India Maritime Week 2025, will bring together CEOs of global maritime companies, major investors, policy-makers, innovators, and international partners to deliberate on the future of the global maritime ecosystem. The Forum will serve as a key platform for dialogue on sustainable maritime growth, resilient supply chains, green shipping, and inclusive blue economy strategies.
The Prime Minister’s participation reflects his deep commitment to an ambitious, future-oriented maritime transformation, aligned with the Maritime Amrit Kaal Vision 2047. This long-term vision, built on four strategic pillars — port-led development, shipping and shipbuilding, seamless logistics, and maritime skill-building — aims to position India among the world’s leading maritime powers. India Maritime Week 2025 serves as the Government of India’s premier global platform to translate this vision into action, bringing together leading stakeholders across shipping, ports, shipbuilding, cruise tourism, and blue economy finance.
Being organised from 27th to 31st October 2025, under the theme “Uniting Oceans, One Maritime Vision”, IMW 2025 will showcase India’s strategic roadmap to emerge as a global maritime hub and a leader in the Blue Economy. IMW 2025 will draw participation from over 85 countries, featuring more than 1,00,000 delegates, 500+ exhibitors and 350+ international speakers.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুম্বাইত অনুষ্ঠিত ভাৰত সামুদ্ৰিক সপ্তাহ ২০২৫ৰ সামুদ্ৰিক নেতা সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই ক্ষিপ্ৰ গতি আৰু শক্তিৰে আগবাঢ়িছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি শতিকাৰো অধিক পুৰণি ঔপনিৱেশিক জাহাজ চলোৱা আইনসমূহৰ ঠাইত একবিংশ শতিকাৰ বাবে উপযুক্ত আধুনিক, ভৱিষ্যতৰ আইনসমূহ সলনি কৰিছোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতৰ বন্দৰসমূহ উন্নয়নশীল বিশ্বৰ আটাইতকৈ কাৰ্যক্ষম বন্দৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে গণ্য কৰা হয়; বহু দিশত এইবোৰে উন্নত বিশ্বৰ তুলনাত আৰু ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত নতুন উচ্চতাত উপনীত হোৱাৰ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিছে, আমি এতিয়া বৃহৎ জাহাজক আন্তঃগাঁথনি সম্পত্তিৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছোঃপ্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহণ খণ্ডত কাম আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এইটোৱেই উপযুক্ত সময়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যেতিয়া বিশ্বৰ সাগৰবোৰ ৰুক্ষ হয়, তেতিয়া বিশ্বই এটা সুস্থিৰ লাইটহাউচ বিচাৰে, ভাৰতে সেই ভূমিকা শক্তি আৰু সুস্থিৰতাৰে পালন কৰিবলৈ ভালদৰে সাজু হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিশ্বৰ উত্তেজনা, বাণিজ্যিক ব্যাঘাত আৰু যোগান শৃংখলৰ পৰিৱৰ্তনৰ মাজত ভাৰত কৌশলগত স্বায়ত্তশাসন, শান্তি আৰু সৰ্বাংগীন বিকাশৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
29 OCT 2025 5:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাইত অনুষ্ঠিত ভাৰত সামুদ্ৰিক সপ্তাহ ২০২৫ৰ সামুদ্ৰিক নেতা সন্মিলনত ভাষণ দিয়াৰ লগতে বিশ্ব সামুদ্ৰিক চিইঅ’ ফ’ৰামৰ অধ্যক্ষতা কৰে। এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব সামুদ্ৰিক নেতা সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলোকে আদৰণি জনায়। ২০১৬ চনত মুম্বাইত আৰম্ভ হোৱা এই অনুষ্ঠানটো এতিয়া বিশ্বৰ শীৰ্ষ সন্মিলনলৈ উন্নীত হোৱাত তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই সন্মিলনত ৮৫খনতকৈও অধিক দেশৰ অংশগ্ৰহণে এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰে। অনুষ্ঠানত তেওঁ সমবেত হোৱা প্ৰধান জাহাজ চলোৱা কোম্পানীৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া, ষ্টাৰ্টআপ, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু উদ্ভাৱকসকলৰ উপস্থিতিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিনিধিৰ উপস্থিতি স্বীকাৰ কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ সামূহিক দৃষ্টিভংগীয়ে সন্মিলনৰ সহযোগিতা আৰু শক্তি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে।
সন্মিলনত জাহাজ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও প্ৰকল্প আৰম্ভ হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে জাহাজ খণ্ডতো লাখ লাখ কোটি টকাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সামৰ্থ্যৰ ওপৰত বিশ্বজুৰি আস্থা প্ৰতিফলিত হৈছে। তেওঁ কয় যে অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ উপস্থিতি তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে।
“একবিংশ শতিকাত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই ক্ষিপ্ৰ গতি আৰু শক্তিৰে আগবাঢ়িছে”, বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০২৫ চনটো এই খণ্ডৰ বাবে বিশেষভাৱে উল্লেখযোগ্য আৰু মূল কৃতিত্বসমূহ শ্বেয়াৰ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ প্ৰথমটো গভীৰ পানীৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ট্ৰেন্স-শ্বিপমেণ্ট হাব ভিজিনজাম বন্দৰ এতিয়া কাৰ্যক্ষম হৈ উঠিছে। শেহতীয়াকৈ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ কণ্টেইনাৰ জাহাজখন বন্দৰটোত উপস্থিত হৈছে, যিয়ে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে এক গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ২০২৪–২৫ চনত ভাৰতৰ প্ৰধান বন্দৰসমূহে এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক মালবাহী সামগ্ৰী পৰিচালনা কৰি এক নতুন অভিলেখ গঢ়িছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতীয় বন্দৰে মেগাৱাট পৰিসৰৰ থলুৱা সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ সুবিধা মুকলি কৰিছে, যিটো কৃতিত্ব কণ্ডলা বন্দৰৰ। তেওঁ লগতে কয় যে জেএনপিটিত আন এক বৃহৎ মাইলৰ খুঁটি উপনীত হৈছে, য’ত ভাৰত মুম্বাই কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেলৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় কাম আৰম্ভ হৈছে। “ইয়াৰ ফলত টাৰ্মিনেলৰ পৰিচালনা কৰাৰ ক্ষমতা দুগুণ হৈছে, ই ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ কণ্টেইনাৰ বন্দৰ”। ভাৰতৰ বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনিত সৰ্বাধিক প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ বাবেই এইটো সম্ভৱ হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ ছিংগাপুৰৰ অংশীদাৰসকলৰ অৱদানৰ বাবে বিশেষ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এইবাৰ ভাৰতে সামুদ্ৰিক খণ্ডত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ দিশত বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। “এশ বছৰতকৈও অধিক পুৰণি ঔপনিৱেশিক জাহাজ আইনসমূহৰ ঠাইত একবিংশ শতিকাৰ বাবে উপযুক্ত আধুনিক আৰু ভৱিষ্যতৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই নতুন আইনসমূহে ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডসমূহক ক্ষমতা প্ৰদান কৰে, সুৰক্ষা আৰু বহনক্ষমতাক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বন্দৰ ব্যৱস্থাপনাৰ ডিজিটেলাইজেশ্যন সম্প্ৰসাৰণ কৰে।
তদুপৰি মাৰ্চেণ্ট শ্বিপিং এক্টৰ অধীনত ভাৰতীয় আইনসমূহ বিশ্বজুৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই সংহতিৰ ফলত সুৰক্ষাৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি, ব্যৱসায়ৰ সুচলতা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগতে চৰকাৰী হস্তক্ষেপ হ্ৰাস পাইছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে অংশীদাৰ আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলৰ আত্মবিশ্বাস আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে উপকূলীয় জাহাজ আইনখন বাণিজ্য সৰল আৰু যোগান শৃংখলৰ সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৰচনা কৰা হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই আইনখনে ভাৰতৰ বিস্তৃত উপকূলৰ কাষে কাষে সুষম উন্নয়ন নিশ্চিত কৰে। বন্দৰ সম্পৰ্কীয় পদ্ধতিসমূহক প্ৰামাণিককৰণ কৰা আৰু নথিপত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা যথেষ্ট হ্ৰাস কৰা এক ৰাষ্ট্ৰ, এক বন্দৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে জাহাজ চলোৱা খণ্ডত এই সংস্কাৰসমূহ ভাৰতৰ দশকজোৰা সংস্কাৰ যাত্ৰাৰ ধাৰাবাহিকতা। বিগত দহ-এঘাৰ বছৰৰ কথা চিন্তা কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ পৰিৱৰ্তন ঐতিহাসিক। সামুদ্ৰিক ভাৰত দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত ১৫০টাতকৈও অধিক নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰধান বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে, টাৰ্ণআউটৰ সময় যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে আৰু ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন গতি লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আভ্যন্তৰীণ জলপথত মালবাহী জাহাজৰ চলাচল ৭০০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, কাৰ্যক্ষম জলপথৰ সংখ্যা তিনিৰ পৰা ৩২টালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত দশকত ভাৰতীয় বন্দৰসমূহৰ শুদ্ধ বাৰ্ষিক উদ্বৃত্ত ৯গুণ বৃদ্ধি পাইছে।
“ভাৰতৰ বন্দৰসমূহ এতিয়া উন্নয়নশীল বিশ্বৰ আটাইতকৈ কাৰ্যক্ষম বন্দৰৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে আৰু বহু ক্ষেত্ৰত, উন্নত বিশ্বৰ বন্দৰসমূহতকৈ বেছি প্ৰদৰ্শন কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ মূল প্ৰদৰ্শনৰ পৰিসংখ্যা শ্বেয়াৰ কৰি উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত গড় কণ্টেইনাৰ থকাৰ সময় তিনিদিনতকৈও কমলৈ হ্ৰাস পাইছে, যিটো কেইবাখনো উন্নত ৰাষ্ট্ৰতকৈ ভাল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে জাহাজৰ গড় টাৰ্ণআউট সময় ৯৬ ঘণ্টাৰ পৰা মাত্ৰ ৪৮ ঘণ্টালৈ হ্ৰাস পাইছে, যাৰ ফলত ভাৰতীয় বন্দৰসমূহ বিশ্বজুৰি জাহাজ লাইনৰ বাবে অধিক প্ৰতিযোগিতামূলক আৰু আকৰ্ষণীয় হৈ পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতে বিশ্ব বেংকৰ লজিষ্টিক প্ৰদৰ্শন সূচকত যথেষ্ট উন্নতি দেখুৱাইছে। তেওঁ সামুদ্ৰিক মানৱ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে বিগত দশকত ভাৰতীয় নাৱিকৰ সংখ্যা ১.২৫ লাখৰ পৰা ৩ লাখৰো অধিক হৈছে। আজি ভাৰত নাৱিকৰ সংখ্যাৰ ফালৰ পৰা বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে।
একবিংশ শতিকাৰ এক চতুৰ্থাংশ পাৰ হৈ গ’ল আৰু পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ গুৰুত্ব নীলা অৰ্থনীতি আৰু বহনক্ষম উপকূলীয় উন্নয়নৰ ওপৰত। তেওঁ সেউজ লজিষ্টিক, বন্দৰ সংযোগ আৰু উপকূলীয় ঔদ্যোগিক ক্লাষ্টাৰৰ ওপৰত চৰকাৰে ব্যাপক গুৰুত্ব দিয়াৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
“জাহাজ নিৰ্মাণ এতিয়া ভাৰতৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিতৰত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ঐতিহাসিক প্ৰাধান্যৰ কথা মনত পেলাই তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশখন এসময়ত এই ক্ষেত্ৰত এক প্ৰধান বিশ্ব কেন্দ্ৰ আছিল। তেওঁ কয় যে সভাস্থলীৰ পৰা অলপ দূৰৈত অজন্তা গুহা আছে, য’ত ষষ্ঠ শতিকাৰ এখন ছবিত তিনিটা মাষ্টযুক্ত জাহাজৰ ডিজাইন দেখুওৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰাচীন ভাৰতীয় শিল্পত দেখা পোৱা এই ডিজাইনটো এশ বছৰৰ পিছত আন দেশসমূহেও গ্ৰহণ কৰিছিল।
ভাৰতত নিৰ্মিত জাহাজসমূহ এসময়ত বিশ্ব বাণিজ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ আছিল বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে পৰৱৰ্তী সময়ত জাহাজ ভাঙি পেলোৱা খণ্ডত আগবাঢ়িছিল আৰু এতিয়া জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত নতুন উচ্চতাত উপনীত হোৱাৰ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে বৃহৎ জাহাজক আন্তঃগাঁথনি সম্পত্তিৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছে, যিটো নীতিগত সিদ্ধান্তই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা সকলো জাহাজ নিৰ্মাতাৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা নতুন বিত্তীয় বিকল্প লাভ কৰা হ’ব, সুদৰ খৰচ হ্ৰাস পাব আৰু ঋণৰ সুবিধা সহজ হ’ব। এই সংস্কাৰক আগুৱাই নিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে চৰকাৰে প্ৰায় ৭০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিব। এই বিনিয়োগে ঘৰুৱা ক্ষমতা বৃদ্ধি, দীৰ্ঘম্যাদী বিত্তীয় সাহায্যক প্ৰসাৰিত কৰা, গ্ৰীণফিল্ড আৰু ব্ৰাউনফিল্ড জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানাৰ উন্নয়নত সহায় কৰা, উন্নত সামুদ্ৰিক দক্ষতা গঢ়ি তোলাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে লাখ লাখ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই পদক্ষেপে সকলো অংশীদাৰৰ বাবে নতুন বিনিয়োগৰ সুযোগো মুকলি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সন্মিলন আয়োজন কৰা ভূমি ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ভূমি, যিয়ে কেৱল সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ ভেটি স্থাপন কৰাই নহয় আৰব সাগৰৰ বাণিজ্যিক পথৰ ওপৰেৰে ভাৰতীয় শক্তিকো দৃঢ়তাৰে দখল কৰিছিল। তেওঁ শিৱাজী মহাৰাজৰ দৃষ্টিভংগীক আলোকপাত কৰে যে সাগৰসমূহ সীমা নহয় বৰঞ্চ সুযোগৰ দুৱাৰমুখ আৰু ভাৰতেও একে চিন্তাৰে আগবাঢ়িছে বুলি উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ সুস্থিৰতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দেশখনে সক্ৰিয়ভাৱে বিশ্বমানৰ মেগা বন্দৰ নিৰ্মাণ কৰি থকা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাধাৱনত ৭৬,০০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে এটা নতুন বন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে নিজৰ প্ৰধান বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা চাৰিগুণ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে কণ্টেইনাৰযুক্ত সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ অংশ বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত উপস্থিত সকলো অংশীদাৰেই মূল অংশীদাৰ বুলি দৃঢ়তাৰে কয় আৰু তেওঁলোকৰ ধাৰণা, উদ্ভাৱন, আৰু বিনিয়োগক আদৰণি জনায়। তেওঁ পুনৰ কয় যে ভাৰতে বন্দৰ আৰু জাহাজ চলোৱাত ১০০ শতাংশ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ অনুমতি দিয়ে আৰু ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। “মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড” দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত উদগনি যোগোৱা হৈছে আৰু ৰাজ্যসমূহক বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে। তেওঁ বিভিন্ন দেশৰ বিনিয়োগকাৰীক ভাৰতৰ জাহাজ খণ্ডত জড়িত আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এই মুহূৰ্তটো আঁকোৱালি ল’বলৈ আহ্বান জনায় আৰু এইটোৱেই সঠিক সময় বুলি উল্লেখ কৰে।
ভাৰতৰ সজীৱ গণতন্ত্ৰ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতাক সংজ্ঞায়িত শক্তি হিচাপে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে “যেতিয়া বিশ্বৰ সাগৰবোৰ ৰুক্ষ হয়, বিশ্বই এটা সুস্থিৰ লাইটহাউচ বিচাৰে, তেতিয়া ভাৰত সেই ভূমিকা শক্তি আৰু সুস্থিৰতাৰে পালন কৰিবলৈ ভালদৰে সাজু হয়”। বিশ্বৰ উত্তেজনা, বাণিজ্যিক বিঘিনি আৰু যোগান শৃংখলৰ পৰিৱৰ্তনৰ মাজতে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত কৌশলগত স্বায়ত্তশাসন, শান্তি আৰু সৰ্বাংগীন বিকাশৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আৰু বাণিজ্যিক পদক্ষেপ এই বহল দৃষ্টিভংগীৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ। ভাৰত–মধ্যপ্ৰাচ্য–ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা বাণিজ্যিক পথসমূহ পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰা হ’ব আৰু স্বচ্ছ শক্তি আৰু স্মাৰ্ট লজিষ্টিকক প্ৰসাৰ কৰা হ’ব।
ভাৰতৰ সৰ্বাংগীন সামুদ্ৰিক উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰযুক্তি, প্ৰশিক্ষণ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰ আৰু অতি কম উন্নত দেশসমূহক সৱলীকৰণ কৰিলেহে এই লক্ষ্য লাভ কৰিব পৰা যাব। তেওঁ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, যোগান শৃংখলৰ ব্যাঘাত, অৰ্থনৈতিক অনিশ্চয়তা আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সামূহিক পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক শান্তি, প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ দিশত একেলগে আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্মিলনৰ অংশগ্ৰহণ কৰা সকলোকে উষ্ম শুভেচ্ছা আৰু কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য দেৱব্ৰত, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাবিছ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ আৰু শ্ৰী কীৰ্তিৱৰ্ধন সিঙৰ লগতে আন একাংশ বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।