Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Aadi Thiruvathirai Festival at Gangaikonda Cholapuram, Tamil Nadu
PM releases a commemorative coin honouring one of the greatest emperors of India, Rajendra Chola I
Rajaraja Chola and Rajendra Chola symbolise India's identity and pride: PM
The history and legacy of the Chola Empire reflect the strength and true potential of our great nation: PM
The Chola era was one of the golden periods of Indian history; this period is distinguished by its formidable military strength: PM
Rajendra Chola established the Gangaikonda Cholapuram Temple; Even today, this temple stands as an architectural wonder admired across the world: PM
The Chola emperors had woven India into a thread of cultural unity, Today, our government is carrying forward the same vision of the Chola era, through initiatives like the Kashi-Tamil Sangamam and the Saurashtra-Tamil Sangamam, we are strengthening these centuries-old bonds of unity: PM
When the new Parliament building was inaugurated, the saints from our Shaivite Adheenams led the ceremony spiritually; The sacred Sengol, deeply rooted in Tamil culture, has been ceremoniously installed in the new Parliament: PM
Our Shaivite tradition has played a vital role in shaping India's cultural identity and the Chola emperors were key architects of this legacy. Even today, Tamil Nadu remains one of the most significant centres where this living tradition continues to thrive: PM
The economic and military heights India reached during the Chola era continue to inspire us even today: PM
Rajaraja Chola built a powerful navy, which Rajendra Chola further strengthened: PM
27 JUL 2025 4:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Aadi Thiruvathirai Festival at Gangaikonda Cholapuram temple in Tamil Nadu today. Bowing to the almighty Lord Shiva, reflecting on the profound spiritual energy experienced through the divine Shiva Darshan in the holy land of Raja Raja Chola, accompanied by the music of Shri Ilaiyaraaja and the sacred chanting of the Odhuvars, Shri Modi remarked that the spiritual atmosphere deeply moved the soul.
Noting the significance of the holy month of Sawan and the historic occasion marking 1,000 years since the construction of the Brihadeeswarar Shiva Temple, Shri Modi expressed his privilege in being present at the feet of Lord Brihadeeswarar Shiva during such an extraordinary moment and performing worship at the revered temple. He prayed at the historic Brihadeeswarar Shiva Temple for the welfare of 140 crore Indians and the continued progress of the nation and expressed his wish that Lord Shiva's blessings reach everyone, invoking the sacred chant of Lord Shiva.
Shri Modi urged the people to visit the exhibition on 1000 years of history related to the roadmap by our ancestors for human welfare & prosperity organised by the Union Ministry of Culture. He also attended the launch of the Tamil Gita album, facilitated by the Chinmaya Mission, remarking that the initiative energizes the nation's resolve to preserve its heritage. He congratulated all individuals associated with this effort.
Further, the Prime Minister highlighted that the Chola rulers had extended their diplomatic and trade relations to Sri Lanka, the Maldives, and Southeast Asia. He noted the coincidence of having returned from the Maldives just yesterday and today being part of this programme in Tamil Nadu.
Quoting scriptures stating that those who meditate upon Lord Shiva become eternal like Him, Shri Modi remarked that India's Chola heritage, rooted in unwavering devotion to Shiva, has attained immortality. “The legacy of Rajaraja Chola and Rajendra Chola is synonymous with India's identity and pride”, exclaimed the Prime Minister, stating that the history and heritage of the Chola Empire proclaim the true potential of India. He emphasized that this heritage inspires the national aspiration of building a developed India, paying tribute to Rajendra Chola the Great, acknowledging his enduring legacy. Noting that the Aadi Thiruvathirai festival was recently celebrated, Shri Modi stated that today's grand programme marks its conclusion and congratulated all those who contributed to the event.
“The historians consider the Chola period to be among the golden eras of India, an era distinguished by its military strength”, stated the Prime Minister, underlining that the Chola Empire advanced India's democratic traditions, often overlooked in global narratives. He noted that while historians speak of Britain’s Magna Carta in the context of democracy, the Chola Empire had implemented democratic election practices centuries earlier through the Kudavolai Amaippu system. Shri Modi pointed out that global discourse today often centers around water management and ecology preservation, emphasising that India's ancestors understood the importance of these issues long ago. He cited that while many kings are remembered for acquiring gold, silver, or livestock from other regions, Rajendra Chola is recognized for bringing sacred Ganga water. The Prime Minister recalled that Rajendra Chola transported Ganga water from North India and established it in the South. He referred to the phrase “Ganga Jalamayam Jayastambham,” explaining that the water was channeled into the Chola Ganga Lake, now known as the Ponneri Lake.
Highlighting that Rajendra Chola established the Gangaikonda Cholapuram Temple, which continues to be recognized globally as an architectural wonder, Shri Modi remarked that the celebration of Ganga on the land of Mother Kaveri is also a legacy of the Chola Empire. He expressed his delight that, in memory of this historic episode, Ganga water has once again been brought from Kashi to Tamil Nadu, noting that a formal ritual was conducted at the site. As the elected representative from Kashi, the Prime Minister shared his deep emotional connection with Mother Ganga. He stated that the efforts and programmes associated with the Chola kings are akin to a sacred endeavour—symbolic of “Ek Bharat, Shreshtha Bharat”, giving the initiative a new and fresh momentum.
“The Chola rulers had woven India into a thread of cultural unity. Today, our government is carrying forward the same ideals from the Chola era”, stated the Prime Minister. He highlighted that programmes like the Kashi Tamil Sangamam and the Saurashtra Tamil Sangamam are reinforcing centuries-old bonds of unity. Shri Modi added that ancient temples such as Gangaikonda Cholapuram in Tamil Nadu are being preserved through the Archaeological Survey of India. Recalling that during the inauguration of the new Parliament building, saints from the Shiv Adheenam led the ceremony with spiritual guidance, the Prime Minister noted that the sacred Sengol, associated with Tamil tradition, has been ceremonially installed in Parliament, a moment which he still remembers with immense pride.
Recalling his meeting with Dikshitars from the Chidambaram Nataraja Temple, Shri Modi shared that they presented him with the sacred offering from the divine temple where Lord Shiva is worshipped in his Nataraja form. He remarked that this form of Nataraja symbolizes India's philosophy and scientific foundations. The Prime Minister added that a similar Ananda Tandava idol of Lord Nataraja adorns Bharat Mandapam in Delhi, where global leaders had gathered during the G-20 summit in 2023.
“India’s Shaivite tradition has played a vital role in shaping the nation’s cultural identity. The Chola emperors were key architects in this cultural development and Tamil Nadu continues to be an important center of vibrant Shaivite heritage”, exclaimed the Prime Minister, highlighting the legacy of the revered Nayanmar saints, their devotional literature, Tamil literary contributions, and the spiritual influence of the Adheenams. He stated that these elements catalyzed a new era in both social and spiritual spheres.
Noting that the world today is facing challenges like instability, violence, and environmental crises, Shri Modi emphasized that Shaivite philosophy offers pathways to meaningful solutions. He cited the teachings of Tirumular, who wrote ‘Anbe Sivam’, meaning “Love is Shiva.” The Prime Minister remarked that if the world embraced this thought, many crises could resolve on their own, stating that India is advancing this philosophy through the motto ‘One World, One Family, One Future’.
“Today, India is guided by the mantra of ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’, and modern India takes pride in its history”, said Shri Modi, remarking that over the past decade, the nation has worked in mission mode to preserve its cultural legacy. He noted that ancient statues and artifacts, which had been stolen and sold abroad, have been brought back to India. The Prime Minister pointed out that since 2014, more than 600 ancient artifacts have been repatriated from various countries around the world, with 36 of these artifacts are specifically from Tamil Nadu. He highlighted that many valuable heritage items—including Nataraja, Lingodbhavar, Dakshinamurthy, Ardhanarishwara, Nandikeswara, Uma Parameshwari, Parvati, and Sambandar—are once again adorning the land.
Emphasizing that India’s heritage and the influence of Shaiva philosophy are no longer confined to its geographic borders, Shri Modi recalled that when India became the first country to land on the Moon’s South Pole, the designated lunar site was named “Shiv-Shakti” and is recognized globally.
“The economic and strategic advancements achieved during the Chola era remain a source of inspiration for modern India; Rajaraja Chola established a powerful navy, which was further strengthened by Rajendra Chola”, cited the Prime Minister, remarking that the Chola period witnessed key administrative reforms, including the empowerment of local governance systems and implementation of a robust revenue structure. He noted that India progressed swiftly in all directions through commercial advancement, utilization of maritime routes, and the promotion of art and culture, emphasising that the Chola Empire serves as an ancient roadmap for building a new India. Shri Modi further stated that to become a developed nation, India must prioritize unity, strengthen its navy and defense forces, seek new opportunities, and safeguard its core values. He expressed satisfaction that the country is moving forward inspired by this very vision.
Underscoring that today’s India places the highest priority on its national security, the Prime Minister citing Operation Sindoor, stated that the world witnessed India's firm and decisive response to any threat against its sovereignty. He affirmed that the operation has sent a clear message—there is no safe haven for terrorists and enemies of the nation. He further added that Operation Sindoor has raised a new confidence in the people of India and the whole world is witnessing it. Shri Modi then drew a thoughtful parallel to the legacy of Rajendra Chola, highlighting the construction of Gangaikonda Cholapuram. Out of deep respect, its temple gopuram was built lower than that of his father’s Brihadeeswarar Temple in Thanjavur. Despite his achievements, Rajendra Chola exemplified humility. “Today’s New India embodies this same spirit—becoming stronger, yet rooted in values of global welfare and unity”, stated the Prime Minister.
Affirming his resolve to advance the spirit of pride in India’s heritage, Shri Modi announced that grand statues of Rajaraja Chola and his son, the illustrious ruler Rajendra Chola I, will be installed in Tamil Nadu in the coming time. He stated that these statues will serve as modern pillars of India’s historical consciousness. Noting that today marks the death anniversary of former President of India, Dr. A. P. J. Abdul Kalam, the Prime Minister remarked that to lead a developed India, the country needs millions of youth like Dr. Kalam and the Chola kings. He concluded by emphasising that such youth—filled with strength and devotion—will fulfill the dreams of 140 crore Indians. He added that together, we will advance the resolve of Ek Bharat, Shreshtha Bharat and extended his greetings to the nation on the occasion.
Revered Saints, the Governor of Tamil Nadu, Shri R. N Ravi, Union Minister Dr. L Murugan were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister released a commemorative coin honouring one of the greatest emperors of India, Rajendra Chola I, celebrating Aadi Thiruvathirai Festival during a public event at Gangaikonda Cholapuram Temple.
This special celebration also commemorates 1,000 years of the legendary maritime expedition of Rajendra Chola I to South East Asia and the commencement of the construction of the iconic Gangaikonda Cholapuram temple, a magnificent example of Chola architecture.
Rajendra Chola I (1014–1044 CE) was one of the most powerful and visionary rulers in Indian history. Under his leadership, the Chola Empire expanded its influence across South and Southeast Asia. He established Gangaikonda Cholapuram as the imperial capital after his victorious campaigns, and the temple he built there served as a beacon of Shaiva devotion, monumental architecture, and administrative prowess for over 250 years. Today, the temple stands as a UNESCO World Heritage Site, renowned for its intricate sculptures, Chola bronzes, and ancient inscriptions.
The Aadi Thiruvathirai festival also celebrates the rich Tamil Shaiva Bhakti tradition, fervently supported by the Cholas and immortalized by the 63 Nayanmars—the saint-poets of Tamil Shaivism. Notably, Rajendra Chola’s birth star, Thiruvathirai (Ardra), begins on 23rd July, making this year’s festival all the more significant.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তামিল নাদুগী গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরমদা পাংথোকপা আদি তিরুবতিরাই কুহ্মৈদা ৱা ঙাংখ্রে
পি.এম.না ভারতকী খ্বাইদগী অথোইবা নীংথৌরেলশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা রাজেন্দ্র চোলা Iবু ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা নীংশিং শেনয়েক অমা ফোঙখ্রে
রাজারাজা চোলা অমসুং রাজেন্দ্র চোলানা ভারতকী শক্তাক অমসুং চাউথোকচবগী খুদম ওইরি: পি.এম.
চোলাগী সামরাজ্যগী পুৱারী অমসুং লেগেসীনা ঐখোয়গী অথোইবা লৈবাক অসিগী পাঙ্গল অমসুং তশেংবা মতিক ময়াই উৎলি: পি.এম.
চোলাগী চহিচা অসি ভারতকী পুৱারীগী মরু ওইবা তাঙ্কক অমা ওইখি; মসিগী তাঙ্কক অসি মাগী শক্তি লৈরবা মিলিতরীগী পাঙ্গলনা মশক তাকখি: পি.এম.
রাজেন্দ্র চোলানা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙ লিংখৎলমখি; ঙসি ফাওবা লাইশঙ অসিনা মালেম শিনবা থুংবদা আর্কিতেকচরগী অঙকপা অমা ওইরি: পি.এম.
চোলাগী নীংথৌরেলশিংনা ভারতপু নাৎকী ওইবা অপুনবা লিপুন অমনা পুল্লমখি, ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা কাশী-তামিল সঙ্গমম অমসুং সৌরাস্ত্র-তামিল সঙ্গমমগুম্বা থৌশিলশিংগী খুত্থাংদা চোলাগী চহিচাগী চপ মান্নবা ভিজন অদু মাংদা পুখৎলি, ঐখোয়না চহিচা কয়া শুরবা অপুনবগী মরীশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি: পি.এম.
অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অমা শঙ্গাবা মতমদা ঐখোয়গী শাইভিৎ আধিনমশিংদগী মুনিশিংনা থৌরম অদু স্পিরিচুএল ওইনা লমজিংখি; তামিলগী নাৎতগী হৌরকখিবা শেংবা সেঙ্গোল অসি অসি অনৌবা পার্লিয়ামেন্তদা চৎনবীগী ওইবা থৌরমগা লোয়ননা ইনস্তোল তৌখি: পি.এম.
ঐখোয়গী শাইভিৎকী চৎনবী অসিনা ভারতকী কলচরেল আইদেন্তিতী মশক তাকপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি অমসুং চোলাগী নীংথৌরেলশিংনা মসিগী লেগেসী অসিগী মরু ওইবা আর্কিতেকশিং ওইখি। ঙসি ফাওবা তামিল নাদু অসি মসিগী হিংদুনা লৈরিবা চৎনবী অসি মখা চত্থরিবা খ্বাইদগী মরু ওইবা মফমশিংগী মনুংদা অমা ওইদুনা লৈরি: পি.এম.
চোলাগী চহিচাগী মনুংদা ভারতনা শেন্মিৎলোন অমসুং লান্মীগী শক্তি অসি পনখৈ য়ৌখি মসিনা ঙসি ফাওবা ঐখোয়দা মখা তানা ইথিল পীরি: পি.এম.
রাজারাজা চোলানা শক্তি লৈরবা নেভী অমা শেমগৎলমখি মদুবু মখা তানা রাজেন্দ্র চোলানা মপাঙ্গল কনখৎহনখি: পি.এম.
27 JUL 2025 4:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি তামিল নাদুগী গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙদা আদি তিরুবতিরাই কুহ্মৈদা ৱা ঙাংখ্রে। ভগৱান শিবাবু ইকায় খুম্নবা উৎতুনা, শ্রী ইলাইয়ারাজানা শকপা ঈশৈ অমসুং ওধুভরশিংনা লাইগী মন্ত্র থিবগা লোয়ননা রাজা রাজা চোলাগী শেংলবা লমদমদা পাংথোকপা শিবা দর্শনগী থম্মোয়দা ফাওরকপা স্পিরিচুএল ইনর্জী অদুগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্পিরিচুএল এতমোস্ফিয়র অসিনা আত্মা ফাওবা য়ৌনা শোক্লি।
সাৱানগী শেংলবা থাগী মরুওইবা অমসুং ব্রিহাদেশ্বর শিবগী লাইশঙ শারকপা চহি 1000 মপুং ফারকপগী পুৱারী ওইরবা থৌরম অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়রিবা অখন্নবা মীকুপ অসিগী মনুংদা অখন্নবা তাঙ্কক অসিদা ভগবান ব্রিহাদেশ্বর শিবগী খুয়া খাদা চংজবা অমসুং শেংলবা লাইশঙ অসিদা থৌনিজবগী খুদোংচাবা ফংজখি হায়খি। ভারত মচা করোর 140গী য়াইফনবা অমসুং লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিল্লিবা খোংজেলগীদমক মহাক্না পুৱারী ওইরবা ব্রিহাদেশ্বর শিব লাইশঙদা থৌনিখি। মহাক্না ভগবান শিবাগী শেংলবা ঈশৈ শক্লদুনা ভগবান শিবাগী থৌজাল অসি মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা মহাক্কী অপাম্বা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা মীয়ামদা কেন্দ্রগী কলচর মন্ত্রালয়না শীনবা মীওইবগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা শেমখিবা রোদমেপকা মরী লৈনবা চহি 1000গী পুৱারীগী মতাংদা উৎলিবা একজিবিসনদা চৎনবা হায়খি। মহাক্না চিনমায়া মিসনগী খুত্থাংদা তামিল গীতা এলবম হৌদোকপগী থৌরমদসু শরুক য়াখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌরাং অসিনা লৈবাক অসিনা মাগী হেরিতেজ অসি ঙাক্তুনা থম্নবগী ৱারেপ লৌবদা পাঙ্গল হাপ্লি। মহাক্না খোঙথাং অসিগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চোলাগী নীংথৌরেলশিংনা মখোয়গী দিপ্লোমেতিক অমসুং ললোন-ইতিক্কী মরীশিং শ্রী লঙ্কা, মালদীব অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াদা শন্দোকখি। ঙরাং মালদীবতগী হল্লকপা অমসুং ঙসি তামিল নাদুদা থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইরকপা অসি য়াম্না লাইবক ফবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা ভগবান শিবাবু নীংবা মীওইশিং অসি মহাক্কা চপ মান্ননা ইতর্নেল ওই হায়রিবা শাস্ত্রশিংবু পল্লদুনা হায়খি মদুদি শিবাগী মফমদা লেংদনা কত্থোকপদা য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী চোলা হেরিতেজনা মতম চুপ্পগী ওইনা লৈহৌরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "রাজারাজা চোলা অমসুং রাজেন্দ্র চোলাগী লেগেসী অসি ভারতকী মশক অমসুং চাউথোকচবনি।" মহাক্না হায়খি, "চোলা সামরাজ্যগী পুৱারী অমসুং হেরিতেজ অসিনা ভারতকী অশেংবা ওইথোকপা য়াবশিং উৎলি।" মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হেরিতেজ অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা লৈবাক্কী অপাম্বদা পুক্নিং থৌগৎলি, রাজেন্দ্র চোলা দি গ্রেৎতা ইকায় খুম্নবা উৎলি, মহাক্কী লেংদ্রবা লেগেসিবু শকখঙলি। হন্দক্তা আদি তিরুবতিরাই ফেস্তিবেল পাংথোকখিবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী অচৌবা থৌরম অসিনা মসিগী লোইশিনবা ওইখি অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "হিস্তোরিয়নশিংনা চোলা মতম অসি ভারতকী গোল্দন ইরাশিংগী মরক্তা অমনি হায়না লৌই, মাগী লান্মীগী শক্তিনা মশক তাকপা মতম অমনি।" মহাক্না হায়খি মদুদি চোলাগী সামরাজ্যনা ভারতকী দেমোক্রেতিক ত্রেদিসনশিং অসি খুমাং চাউশিলহনখি অদুবু মসি গ্লোবেল নেরেতিবশিংদা তোইনা পনবীদে। মহাক্না হায়খি মদুদি হিস্তোরিয়নশিংনা ব্রিতেনগী মেগনা কার্তাবু দেমোক্রেসীগী মতাংদা হায়রবসু, চোলা সামরাজ্যনা কুদেভোলাই অমাইপ্পু সিস্তেমগী খুত্থাংদা চহি চা কয়াগী মমাংদা দেমোক্রেসী ইলেক্সন প্রাক্তিসশিং চৎনহনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসি মালেমগী ওইবা দিস্কোর্স অসি ঈশিং মেনেজমেন্ত অমসুং ইকোলোজী ঙাক-শেন্দুনা থম্বগী মতাংদনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী ইপা-ইপুশিংনা হান্ননা হীরমশিং অসিগী মরুওইবা খঙলম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি নিংথৌ কয়ানা অতোপ্পা লমদমশিংদগী সনা, সিলভর, নৎত্রগা শা-ষনশিং পুরকপগীদমক নীংশিংনরি, রাজেন্দ্র চোলাদি অশেংবা গঙ্গা ঈশিং পুরকপগীদমক শকখঙনরি। প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি মদুদি রাজেন্দ্র চোলানা গঙ্গাগী ঈশিং অৱাং ভারত্তগী পুশিল্লগা খাদা থাদোকখি। মহাক্না "গঙ্গা জালামায়াম জয়স্তম্ভম" হায়বা ৱাহৈ অসি পল্লদুনা হায়খি মদুদি ঈশিং অসি হৌজিক পোনেরি লেক হায়না খঙনরিবা চোলা গঙ্গা লেক্তা চেলহনখি।
রাজেন্দ্র চোলানা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙ লিংখৎখিবগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ইমা কাবেরীগী লমদা গঙ্গাগী কুহ্মৈ পাঙথোকপা অসি চোলা সমারাজ্যগী লেগেসী অমনি। পুৱারী ওইরবা থৌদোক অসিগী নিংশিংবা ওইনা কাশীদগী গঙ্গাগী ঈশিং অমুক হন্না তামিল নাদুদা পুরকপা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মফম অসিদা থৌরম অমা পাঙথোকখি। কাশীগী মীহুৎ অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা মা গঙ্গাগা লোয়ননা লৈনরিবা মহাক্কী অচেৎপা ইমোস্নেল কনেক্তিবিতী অদু ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চোলা নিংথৌশিংগা মরী লৈনবা থৌওংশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং অসি "এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত"গী খুদম ওইরিবা অশেংবা থৌরাংগা মান্নৈ। মসিনা থৌরাং অসিদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি।
চোলাগী নীংথৌরেলশিংনা ভারতপু নাৎকী ওইবা অপুনবা লিপুন অমনা পুনশিল্লমখি। ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকার অসিনা চোলাগী মতমগী ৱাখল্লোনশিং অদু মাংলোমদা পুখৎলি।" মহাক্না হায়খি কাশী তামিল সঙ্গমম অমসুং সৌরাস্ত্রা তামিল সঙ্গমমগুম্বা প্রোগ্রামশিংনা চহি চা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা অমত্তা ওইবগী মরী অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি তামিল নাদুগী গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরমগুম্বা অরিবা লাইশঙশিং অসি আর্কিয়োলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী খুত্থাংদা ঙাক-শেন্দুনা থম্লি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম অদুদা শিব আধিনমগী সন্তশিংনা থৌরম অদুগী স্পিরিচুএল গাইদেন্স পীখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। তামিলগী চৎনবীগা মরী লৈনবা শেংলবা সেঙ্গোল অসি পার্লিয়ামেন্তদা হৌনবী মতুং ইন্না ইনস্তোল তৌখি, মসি মহাক্না হৌজিক ফাওবা চাউথোকচবা ফাওদুনা নীশিংলি।
শ্রী মোদীনা মহাক্না চিদাম্বরম নাতরাজ মন্দিরগী দিকশিতরশিংগা উনখিবা অদু নীংশিংলদুনা হায়খি মদুদি নাতরাজগী মওংদা ভগবান শিবাবু ইকায় খুম্নবা উৎলিবা শেংকবা লাইশঙ অদুদগী মখোয়না মহাকপু শেংলবা প্রসাদ খুদোল ওইনা পীনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাতরাজকী মওং অসিনা ভারতকী ফিলোসোফি অমসুং সাইন্তিফিক ফাউন্দেসনশিংবু মশক তাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি ভগবান নাতরাজগী মান্নবা অনন্দা তন্দৱা মীতম অমা মালেমগী লুচিংবশিংনা 2023দা G-20 সম্মিৎকীদমক তিনখিবা দিল্লীদা লৈরিবা ভারত মন্দপমদা লৈরি।
“ভারতকী শাইভিৎকী চৎনবীনা লৈবাক অসিগী নাৎকী শক্তম শেম্বদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। চোলা নীংথৌরেলশিং অসি মাগী কলচরেল দিবেলপমেন্তকী মরুওইবা আর্কিতেক্তশিং ওইরম্মি অমসুং তামিল নাদু অসি ফজরবা শাইভিৎ হেরিতেজকী মরুওইবা সেন্তর অমা ওইদুনা লৈরি।" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না ইকাই খুম্নরবা নায়নমর সন্তশিংগী লেগেসী, মখোয়গী দিভোস্নেল লিতরেচর, তামিল লিতরেরী কন্ত্রিব্যুসনশিং অমসুং আধিনমশিংগী স্পিরিচুএল ইনফ্লুয়েন্সকী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা ইলিমেন্তশিং অসিনা সোসিএল অমসুং স্পিরিচুএলগী লম অনিমক্তা অনৌবা মতম অমা হৌহনখি।
মালেম অসিনা হৌজিক অৱাবা, হিংসা অমসুং অকোয়বগী ফিভমগী অৱাবা কয়া মায়োক্নরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শাইভিৎ ফিলোসোফী অসিনা ৱাহন্থোক লৈবা সোলুসনগী লম্বী পীরি। মহাক্না “অন্বে শিবম” , হায়বদি “নুংশিবা হায়বা অসি শিবানি” হায়না ইখিবা তিরুমুলারগী পাউতাকশিং পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেম অসিনা ৱাখল্লোন অসি লৌরবদি, অৱাবা কয়া অসি মশা মথন্তা কোকহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মসিগী ফিলোসোফী অসিবু "ৱার্ল্দ ৱান, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর" হায়বা মোতো অসিগী খুত্থাংদা মাংলোমদা চংশিল্লি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসিদি ভারত অসি 'বিকাস ভী, বীরাসত ভী'গী মন্ত্রনা লমজিংলি, অমসুং মোদর্ন ইন্দিয়ানা মাগী পুৱারী অসিদা চাউথোকচরি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা লৈবাক অসিনা মাগী নাৎকী ওইবা হেরিতেজ অসি ঙাক-শেন্নবা মিসন মোদতা থবক তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি হুরানখিবা অমসুং মপালদা য়োনখিবা অরিবা মীতমশিং অমসুং আর্তিফেক্তশিং অদু ভারত্তা অমুক হন্না পুরকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 2014দগী হৌরগা মালেমগী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী অরিবা পোৎলম 600 হেন্না য়ুমদা হল্লকখ্রে। মসিগী মনুংদা 36দি তামিল নাদুগীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাতরাজা, লিঙ্গোদভর, দাক্ষিনামুর্তি, অর্ধনরিশ্বর, নন্দিকেশ্বর, উমা পরমেশ্বর, পার্বতী অমসুং সমবন্দর য়াওনা মমল য়াম্লবা হেরিতেজ আইতেম কয়া অমা অমুক হন্না লমদম অসিবু লৈতেংলি।
ভারতকী হেরিতেজ অমসুং শাইভা ফিলোসোফীগী ইথিল অসি মাগী জিওগ্রাফিক ওইবা ঙমখৈগী মনুংদা খক্তা লৈতে হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা থাগী খা থংবা পোলদা লেন্দ তৌখিবা অহানবা লৈবাক ওইরকপা মতমদা, থাগী মফম অসি শিব-শক্তি হায়না মিংথোনখি অমসুং মালেমনা শকখঙনখি।
"চোলাগী মতমদা ফংখিবা শেন্মিৎলোন অমসুং স্ত্রেতেজিক এদভান্সশিং অসি হৌজিক্কী ভারতকী ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইরি। রাজারাজা চোলানা পাঙ্গল লৈবা নেভী অমা লিংখৎখি, মদু রাজেন্দ্র চোলাগী মতমদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি" হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি চোলাগী মতমদা লোকেল গভর্নান্স সিস্তেমশিং অমসুং মপাঙ্গল কনবা রেভেন্যু স্ত্রকচর অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়াওনা মরু ওইবা এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিং উবা ফংখি। ভারতনা ললোন-ইতিক্কী খুমাং চাউশিল্লকপা, সমুদ্রগী লম্বীশিং শীজিন্নরকপা, আর্ত অমসুং কলচরগী প্রমোসনগী থোংদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপা মহাক্না পনখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি চোলা সমারাজ্যনা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবা অরিবা রোদমেপ অমা ওইনা মথৌ তৌরি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবগীদমক, ভারতনা অমত্তা ওইববু মরুওইবা পীগদবনি, মাগী নেভী অমসুং দিফেন্স ফোর্সশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি, অনৌবা খুদোংচাবশিং থিগদবনি, অমসুং মসিগী মরুওইবা মগুনশিং ঙাক্না চৎকদবনি। লৈবাক অসিনা মসিগী মিৎয়েং অসিদগী পুক্নিং থৌগৎতুনা মাংলোমদা চংশিল্লিবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
ঙসি ভারতনা নেস্নেল সেক্যুরিতীদা খ্বাইদগী ৱাংবা প্রাইওরিতী পীরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ওপরেসন সিন্দুরগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেম অসিনা ভারতকী নিংতম্বগী মায়োক্তা লাকপা খুদোংথীবা খুদিংমক্তা অচেৎপা অমসুং ৱারেপ লৌবা ঙম্বগা লোয়ননা পাউখুম পীরকখি। ওপরেসন অসিনা তেরোরিস্তশিং অমসুং লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংগীদমক মফম অমত্তা লৈরোই হায়বা ময়েক শেংবা পাউজেল অমা পীরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ওপরেসন সিন্দুরনা ভারতকী মীয়ামদা অনৌবা থাজবা অমা পোকহল্লে অমসুং মালেম পুম্বনা মসি উরি। শ্রী মোদীনা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম শাগৎপগী মতাংদা পল্লদুনা রাজেন্দ্র চোলাগী লেগেসিগা মান্ননা খন্নখি। অচেৎপা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা, মসিগী লাইশঙ গোপুরাম অসি মহাক্কী মপাগী থানজাভুরগী ব্রিহাদেশ্বর লাইশঙদগী হন্থনা শাখি। মহাক্কী এচিবমেন্ত কয়া লৈজরবসু রাজেন্দ্র চোলা অসি নোলুকপগী খুদম অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিগী অনৌবা ভারত অসি মান্নবা ৱাখল্লোন অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, অদুবু মালেমগী য়াইফনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মগুনশিংদা য়ুম্ফম ওইরি।"
ভারতকী হেরিতেজদা চাউথোকচবগী ৱাখল্লোন অসি মাংলোমদা পুখৎনবা মহাক্কী ৱারেপ অদু ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা রাজারাজা চোলা অমসুং মহাক্কী মচানুপা, শক্নাইরবা নিংথৌ রাজেন্দ্র চোলা Iগী মীতমশিং তামিল নাদুদা লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা থম্লগনি হায়না লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীতমশিং অসি ভারতকী পুৱারীগী ওইবা ৱাখল্লোনগী মোদর্ন পিল্লরশিং ওইনা মথৌ তৌগনি। ঙসি অসি ভারতকী হান্নগী রাস্ত্রপতি, দা. এ. পি. জে. অব্দুল কলামগী লৈখিদবগী কুমওন তারি, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অমা লুচিংনবা, লৈবাক অসিদা দা. কলাম অমসুং চোলা নীংথৌশিং গুম্বা নহা লাখ কয়া মথৌ তাই। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা মপাঙ্গল অমসুং ইথিলনা থল্লবা নহারোল অসিনা ভারত মচা করোর 140গী মঙলানশিং মপুং ফাহনগনি। ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নরগা, ঐখোয়না এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী ৱারেপ অসি মাংলোমদা চংশিনগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
থৌরম অদুদা ইকাই খুম্নরবা সন্তশিং, তামিল নাদুগী রাজ্যপাল, শ্রী আর. এন. রবি, কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. এল. মুরুগন অমসুং দিগনিতরীশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙদা মীয়ামগী ওইবা থৌরম অমদা আদি তিরুবতিরাই কুমহৈ শরুক য়াদুনা ভারতকী খ্বাইদগী অথোইবা নীংথৌরেল অমা ওইরম্বা রাজেন্দ্র চোলা Iবু ইকায়খুম্নবা ওইনা নীংশিং শেনয়েক অমা ফোঙখ্রে।
অখন্নবা থৌরম অসিনা রাজেন্দ্র চোলা Iনা খা নোংপোক এসিয়াদা মমিং লৈরবা মেরিতাইম এক্সপিদিসন চৎখিবা, অমদি চোলা য়ুমশারোলগী মশক নাইরবা খুদম অমা ওইরিবা গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরম লাইশঙ শাবা হৌখিবগী চহি 1000 ফারকপগী কুমওন থৌরমসু ওইগনি।
রাজেন্দ্র চোলা I (1014–1044 CE) ভারতকী খ্বায়দগী মতিক লৈবা অমদি মীৎয়েঙ শানবা লৈঙাকপশিংগী মনুংদা অমনি। মহাক্কী লুচিং মখাদা, চোলা এম্পাইয়রনা মখোয়গী ইথিল খা অমদি খা-নোংপোক এসিয়াদা শন্দোক্লমখি। মহাক্না গঙ্গাইকোন্দা চোলাপুরমবু মহাক্কী মায় পাক্লবা কেম্পেনগী মতুংদা নিংথৌ কোনুং ওইনা শেমগৎলম্মি, অমদি মফমদুদা মহাক্না শারম্বা লাইশঙ অদুনা চহি 250 হেন্না শৈব লাইনিং, অচৌব আর্কিতেকচর, অমদি লৈঙাক্কী মতিক্কী মফম অমা ওইরম্মি। ঙসি, লাইশঙ অসি য়ুনেস্কো ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইত অমা ওইদুনা মশিগী মচা খায়না নুংদা হক্লিবশিং, চোলাগী পিথ্রাই অমদি অরিবা মতমগী খুৎয়েক্কীদমক মমিং চৎলি।
আদি তিরুবতিরাই কুমহৈনা চোলাশিংনা কন্না শৌগৎলম্বা অমদি তামিল শৈবিজমগী লম্বোইবা ৱাকম-নয়নমার 63 না চঙনা থম্লম্বা তামিল সৈব ভক্তি চৎনবীবুসু হরাও তয়াম্না পাঙথোক্লি। পনবা য়াবদি, রাজেন্দ্র চোলাগী মপোক থৱানমিচাক, তিরুবতিরাই (অর্দ্র)গী মতম জুলাই 23 দগী হৌদুনা চহি অসিগী কুহ্মৈ অসি হেন্না ৱাহন্থোক লৈবা কুহ্মৈ ওইহল্লি।
Honoured to be at Gangaikonda Cholapuram Temple for the Aadi Thiruvathirai Festival. https://t.co/r2huJD0dUm
— Narendra Modi (@narendramodi) July 27, 2025
Rajaraja Chola and Rajendra Chola symbolise India's identity and pride.
The history and legacy of the Chola Empire reflect the strength and true potential of our great nation. pic.twitter.com/3YrRyQJxlj
— PMO India (@PMOIndia) July 27, 2025
The Chola era was one of the golden periods of Indian history.
This period is distinguished by its formidable military strength. pic.twitter.com/RIMsri522c
— PMO India (@PMOIndia) July 27, 2025
Rajendra Chola established the Gangaikonda Cholapuram Temple.
Even today, this temple stands as an architectural wonder admired across the world. pic.twitter.com/CswBrMsYUp
— PMO India (@PMOIndia) July 27, 2025
The Chola emperors had woven India into a thread of cultural unity.
Today, our government is carrying forward the same vision of the Chola era.
Through initiatives like the Kashi-Tamil Sangamam and the Saurashtra-Tamil Sangamam, we are strengthening these centuries-old bonds of… pic.twitter.com/5kFCZ02WZ3
— PMO India (@PMOIndia) July 27, 2025
When the new Parliament building was inaugurated, the saints from our Shaivite Adheenams led the ceremony spiritually.
The sacred Sengol, deeply rooted in Tamil culture, has been ceremoniously installed in the new Parliament. pic.twitter.com/mWhBB8O2Qw
— PMO India (@PMOIndia) July 27, 2025
Our Shaivite tradition has played a vital role in shaping India's cultural identity.
The Chola emperors were key architects of this legacy. Even today, Tamil Nadu remains one of the most significant centres where this living tradition continues to thrive. pic.twitter.com/jjFmDinKTs
— PMO India (@PMOIndia) July 27, 2025
The economic and military heights India reached during the Chola era continue to inspire us even today.
Rajaraja Chola built a powerful navy, which Rajendra Chola further strengthened. pic.twitter.com/acdUWLHTdO
— PMO India (@PMOIndia) July 27, 2025