Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's statement during the BRICS session on Environment, COP-30, and Global Health
07 JUL 2025 11:13PM by PIB Delhi
Your Highness,
Excellencies,
I am glad that under the chairmanship of Brazil, BRICS has given high priority to important issues like environment and health security. These subjects are not only interconnected but are also extremely important for the bright future of humanity.
Friends,
This year, COP-30 is being held in Brazil, making discussions on the environment in BRICS both relevant and timely. Climate change and environmental safety have always been top priorities for India. For us, it's not just about energy, it's about maintaining a balance between life and nature. While some see it as just numbers, in India, it's part of our daily life and traditions. In our culture, the Earth is respected as a mother. That’s why, when Mother Earth needs us, we always respond. We are transforming our mindset, our behaviour, and our lifestyle.
Guided by the spirit of "People, Planet, and Progress”, India has launched several key initiatives — such as Mission LiFE (Lifestyle for Environment), 'Ek Ped Maa Ke Naam' (A Tree in the Name of Mother), the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the Green Hydrogen Mission, the Global Biofuels Alliance, and the Big Cats Alliance.
During India’s G20 Presidency, we placed strong emphasis on sustainable development and bridging the gap between the Global North and South. With this objective, we achieved consensus among all countries on the Green Development Pact. To encourage environment-friendly actions, we also launched the Green Credits Initiative.
Despite being the world’s fastest-growing major economy, India is the first country to achieve its Paris commitments ahead of schedule. We are also making rapid progress toward our goal of achieving Net Zero by 2070. In the past decade, India has witnessed a remarkable 4000% increase in its installed capacity of solar energy. Through these efforts, we are laying a strong foundation for a sustainable and green future.
Friends,
For India, climate justice is not just a choice, it is a moral obligation. India firmly believes that without technology transfer and affordable financing for countries in need, climate action will remain confined to climate talk. Bridging the gap between climate ambition and climate financing is a special and significant responsibility of developed countries. We take along all nations, especially those facing food, fuel, fertilizer, and financial crises due to various global challenges.
These countries should have the same confidence that developed countries have in shaping their future. Sustainable and inclusive development of humanity cannot be achieved as long as double standards persist. The "Framework Declaration on Climate Finance” being released today is a commendable step in this direction. India fully supports this initiative.
Friends,
The health of the planet and the health of humanity are deeply intertwined. The COVID-19 pandemic taught us that viruses do not require visas, and solutions cannot be chosen based on passports. Shared challenges can only be addressed through collective efforts.
Guided by the mantra of 'One Earth, One Health,' India has expanded cooperation with all countries. Today, India is home to the world’s largest health insurance scheme "Ayushman Bharat”, which has become a lifeline for over 500 million people. An ecosystem for traditional medicine systems such as Ayurveda, Yoga, Unani, and Siddha has been established. Through Digital Health initiatives, we are delivering healthcare services to an increasing number of people across the remotest corners of the country. We would be happy to share India’s successful experiences in all these areas.
I am pleased that BRICS has also placed special emphasis on enhancing cooperation in the area of health. The BRICS Vaccine R&D Centre, launched in 2022, is a significant step in this direction. The Leader’s Statement on "BRICS Partnership for Elimination of Socially Determined Diseases” being issued today shall serve as new inspiration for strengthening our collaboration.
Friends,
I extend my sincere gratitude to all participants for today’s critical and constructive discussions. Under India’s BRICS chairmanship next year, we will continue to work closely on all key issues. Our goal will be to redefine BRICS as Building Resilience and Innovation for Cooperation and Sustainability. Just as we brought inclusivity to our G-20 Presidency and placed the concerns of the Global South at the forefront of the agenda, similarly, during our Presidency of BRICS, we will advance this forum with a people-centric approach and the spirit of ‘Humanity First.’
Once again, I extend my heartfelt congratulations to President Lula on this successful BRICS Summit.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପରିବେଶ, COP-30 ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
07 JUL 2025 11:13PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବ୍ରାଜିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ବ୍ରିକ୍ସ ପରିବେଶ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନବତାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଏହି ବର୍ଷ, COP-30 ବ୍ରାଜିଲରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ବ୍ରିକ୍ସରେ ପରିବେଶ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ। ଭାରତ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସର୍ବଦା ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ହୋଇଆସିଛି। ଆମ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଶକ୍ତିର ସମସ୍ୟା ନୁହେଁ। ଏହା ଜୀବନ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବା ବିଷୟ। କେତେକ ଏହାକୁ ପରିସଂଖ୍ୟାନରେ ମାପ କରୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ଏହା ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅଂଶ। ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିରେ ପୃଥିବୀକୁ ମାତାର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ପୃଥିବୀ ମାତାକୁ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ଥାଏ, ଆମେ ଚୁପ ହୋଇ ରହୁନା । ଆମେ ଆମର ମାନସିକତା, ଆମର ଆଚରଣ ଏବଂ ଆମର ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛୁ।
"ଲୋକ, ଗ୍ରହ ଏବଂ ପ୍ରଗତି" ଆତ୍ମା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, ଭାରତ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି - ଯେପରିକି ମିଶନ୍ ଲାଇଫ୍ (ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ), 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' (ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଗଛ), ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଆଲାଏନ୍ସ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନ୍, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ଓ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ସ ମେଣ୍ଟ ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଭାରତର G20 ସଭାପତିତ୍ଵ ସମୟରେ, ଆମେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ମଧ୍ୟରେ ସେତୁ ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ, ଆମେ ସବୁଜ ବିକାଶ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ସମସ୍ତ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହମତି ହାସଲ କରିଛୁ। ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଗ୍ରୀନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଯିଏ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ୟାରିସ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛି। ଆମେ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଜିରୋ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରେ ସୌରଶକ୍ତିର ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତା ୪ ହଜାର ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପାଇଁ, ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ କେବଳ ଏକ ପସନ୍ଦ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ନୈତିକ ଦାୟିତ୍ୱ। ଭାରତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆବଶ୍ୟକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ହସ୍ତାନ୍ତର ଏବଂ ସୁଲଭ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ବିନା, ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ଜଳବାୟୁ ଆଲୋଚନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିବ। ଜଳବାୟୁ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବିଶେଷ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ତେଜନା ଯୋଗୁଁ ଖାଦ୍ୟ, ଇନ୍ଧନ, ସାର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ଆମକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବାକୁ ପଡିବ।
ଭବିଷ୍ୟତ ସମ୍ପର୍କରେ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଏହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଉଚିତ। କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ବିନା ମାନବତାର ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଆଜି ପ୍ରକାଶିତ "ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଢାଞ୍ଚା ଘୋଷଣାନାମା" ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ। ଭାରତ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
ପୃଥିବୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମଣିଷର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ। କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛି ଯେ ଭାଇରସ ପାଇଁ ଭିସା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ ଏବଂ ପାସପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ସମାଧାନ ବାଛିହେବ ନାହିଁ। କେବଳ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସମାନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ।
'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ' ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇ, ଭାରତ ସମସ୍ତ ଦେଶ ସହିତ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଆଜି, ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ବୀମା ଯୋଜନା, "ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ" ୫୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ ପାଲଟିଛି। ଆୟୁର୍ବେଦ, ଯୋଗ, ୟୁନାନି, ସିଦ୍ଧ ଭଳି ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀର ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଆମେ ଖୁସି ହେବୁ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବ୍ରିକ୍ସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି। ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବ୍ରିକ୍ସ ଟୀକା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। "ସାମାଜିକ ଭାବରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ରୋଗ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସହଭାଗୀତା" ବିଷୟରେ ନେତାଙ୍କ ଆଜି ଜାରି ହୋଇଥିବା ବିବୃତ୍ତି ଆମର ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ।
ଆଜିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଆମେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ଭାରତର ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବୁ। ଭାରତର ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ, ଆମେ ବ୍ରିକ୍ସକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ବ୍ରିକ୍ସର ଅର୍ଥ ହେବ - ସହଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନବସୃଜନ ନିର୍ମାଣ।
ଯେପରି, ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ ସମୟରେ, ଆମେ G-20କୁ ବ୍ୟାପକତା ଦେଇଥିଲୁ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ, ସେହିପରି, ବ୍ରିକ୍ସର ଆମର ସଭାପତିତ୍ୱ ସମୟରେ, ଆମେ ଏହି ଫୋରମକୁ ଲୋକ- କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ 'ମାନବତା ପ୍ରଥମ' ମନୋଭାବ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ।
ପୁଣିଥରେ, ଏକ ସଫଳ BRICS ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲୁଲାଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
sws