Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates various projects worth around Rs 47,600 crore at Kanpur, Uttar Pradesh
In Operation Sindoor, the world has seen the power of India's indigenous weapons and Make in India: PM
The infrastructure, the facilities, the resources that are available in big metro cities are now visible in Kanpur as well: PM
We are making UP a state of industrial possibilities: PM
30 MAY 2025 4:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated various projects worth around Rs 47,600 crore at Kanpur, Uttar Pradesh today. Addressing the gathering, he informed that the tour to Kanpur, initially scheduled on 24th April 2025 had to be cancelled due to the terrorist attacks in Pahalgam. He paid tribute to Shri Shubham Dwivedi, a son of Kanpur, who fell victim to this barbaric act. The Prime Minister remarked that he deeply felt the pain, suffering, anger and collective anguish of sisters and daughters across the country. This collective fury, he stated, was witnessed worldwide as Operation Sindoor unfolded. He underscored the success of Operation Sindoor, where terrorist hideouts in Pakistan were destroyed, and the Pakistani military was forced to plead for an end to the conflict. The Prime Minister saluted the valor of the armed forces, emphasizing that he pays homage to their courage from the land of the independence struggle. He firmly reiterated that the enemy, who begged for mercy during Operation Sindoor, must not be under any illusion as Operation Sindoor is not yet over. The Prime Minister outlined India's three clear principles in its fight against terrorism. First, India will deliver a decisive response to every terrorist attack. The timing, method, and conditions of this response will be determined solely by the Indian armed forces. Second, India will no longer be intimidated by nuclear threats, nor will it make decisions based on such warnings. Third, India will view both the masterminds of terrorism and the governments that shelter them in the same light. The distinction between Pakistan’s state and non-state actors will no longer be accepted. The Prime Minister asserted unequivocally that wherever the enemy may be, it will be eliminated.
“Operation Sindoor showcased India's indigenous defense capabilities and the strength of Make in India to the world”, exclaimed Shri Modi, adding that India's homegrown weapons, including the BrahMos missile, struck targets with precision, causing destruction deep within enemy territory. This capability, he remarked, is a direct result of India's commitment to Atmanirbhar Bharat. Shri Modi noted that there was a time when India depended on foreign nations for its military and defense needs. However, the country has begun transforming those circumstances, striving to become self-sufficient in defense production. He underscored that self-reliance in defense is not only vital for the economy but also essential for national pride and sovereignty. Reiterating that to free India from this dependence, the government launched the Atmanirbhar Bharat initiative, Shri Modi expressed pride in Uttar Pradesh's major contributions to achieving defense self-sufficiency. He pointed out that, like Kanpur’s historic ordnance factory, seven ordnance factories have been transformed into advanced defense production units. He also highlighted the establishment of a major Defense Corridor in Uttar Pradesh, with the Kanpur node emerging as a key center for Atmanirbhar Bharat in the defense sector.
Noting that while traditional industries once relocated, major defense sector companies are now establishing their presence, the Prime Minister highlighted that the production of AK-203 rifles has already commenced in Amethi. He emphasized that the BrahMos missile, which played a crucial role in Operation Sindoor, now has a new home in Uttar Pradesh, signifying the state's rising prominence in defense production. The Prime Minister remarked that in the future, Kanpur and Uttar Pradesh will lead India’s journey to becoming a major defense exporter. He further stated that new factories will be established, significant investments will flow in, and thousands of local youth will gain excellent employment opportunities.
Emphasizing that taking Uttar Pradesh and Kanpur to new heights of development is the top priority of the Union and State governments, Shri Modi stated that this progress would be achieved by promoting industries and restoring Kanpur’s historic glory. He remarked that previous governments neglected the requirements of modern industries, leading to the decline of industrial presence in Kanpur. He pointed out that family-driven governments remained indifferent, resulting in not just Kanpur but all of Uttar Pradesh falling behind in development.
The Prime Minister stressed that two essential pillars for the state's industrial progress are self-sufficiency in the energy sector—ensuring a steady power supply—and strong infrastructure and connectivity. He announced the inauguration of several major power plants, including the 660 MW Panki Power Plant, 660 MW Neyveli Power Plant, 1320 MW Jawaharpur Power Plant, 660 MW Obra-C Power Plant, and 660 MW Khurja Power Plant. He remarked that these projects represent a significant step toward fulfilling Uttar Pradesh's energy needs. The Prime Minister highlighted that with these power plants operational, electricity availability in the state will increase, further accelerating industrial growth. He also stated that development projects over ₹47,000 crore have been inaugurated and foundation stones laid for various initiatives, reinforcing the commitment to progress. The Prime Minister noted that Ayushman Vay Vandana Cards have been distributed to senior citizens, ensuring free medical treatment, while other beneficiaries have received assistance through various welfare schemes. He underscored that these initiatives and development projects reflect the government's unwavering dedication to the progress of Kanpur and Uttar Pradesh.
Emphasising that both the Union and State governments are actively working toward building a modern and developed Uttar Pradesh, Shri Modi highlighted that the infrastructure, amenities, and resources once exclusive to major metro cities are now becoming visible in Kanpur. He recalled that a few years ago, the government gave Kanpur its first metro service, and today, the Orange Line of Kanpur Metro has reached Kanpur Central. He noted that the metro network, which started as elevated, has now expanded to underground, seamlessly connecting key areas of the city. Shri Modi remarked that the expansion of Kanpur Metro is not an ordinary project but a testament to how determined leadership, strong willpower, and a government with honest intent can drive the nation’s development. He addressed how people used to doubt whether metro services or major infrastructure improvements could ever be implemented in Kanpur due to overcrowded areas, narrow roads, and lack of modern urban planning. He noted that these challenges led Kanpur and other major cities in Uttar Pradesh to fall behind in the race for development, worsening traffic congestion and slowing down the city’s progress. He asserted that today, the same Kanpur and Uttar Pradesh are setting new benchmarks in development. Shri Modi highlighted the direct benefits of metro services for Kanpur’s people, noting that, as a major commercial hub, the metro will make travel to Naveen Market and Bada Chauraha easier for traders and customers alike. He emphasized that students from IIT Kanpur and the general public will also save significant travel time in reaching Central Railway Station. Shri Modi reaffirmed that a city's speed determines its progress and that these enhanced connectivity and transport facilities are shaping a new, modern image of Uttar Pradesh’s development.
Highlighting Uttar Pradesh's remarkable advancements in infrastructure and connectivity, stating that the state has moved far beyond its former identity of pothole-ridden roads, the Prime Minister emphasized that UP is now known for its extensive network of expressways. He remarked that while people once avoided stepping out after dusk, highways in Uttar Pradesh are now bustling with travelers 24/7. He noted that the people of Kanpur understand this transformation better than anyone. The Prime Minister announced that soon, the Kanpur-Lucknow Expressway will reduce travel time to Lucknow to just 40–45 minutes. Additionally, direct connectivity will be established between Lucknow and the Purvanchal Expressway, while the Kanpur-Lucknow Expressway will be linked to the Ganga Expressway—cutting down travel distance and time in both directions. He acknowledged that Kanpur residents have long faced challenges due to the single-line railway track in the Farrukhabad-Anwarganj section. He noted that commuters have struggled with 18 railway crossings, facing frequent closures that disrupted travel. The Prime Minister announced that ₹1,000 crore will be invested in constructing an elevated rail corridor in the region, significantly improving traffic flow, increasing speed, and reducing pollution. Most importantly, he emphasized that this initiative will save precious time for the people of Kanpur.
Shri Modi underlined the ongoing transformation of Kanpur Central Railway Station, stating that it is being upgraded to a world-class facility. He remarked that soon, the station will resemble an airport in terms of modern amenities and infrastructure. He also noted that the government is developing over 150 railway stations in Uttar Pradesh under the Amrit Bharat Railway Station initiative, further enhancing connectivity and passenger experience. Emphasizing that Uttar Pradesh has already become the state with the highest number of international airports in India, Shri Modi remarked that with advancements in highways, railways, and airways, the state is progressing rapidly in all sectors. He reaffirmed the government’s commitment to making Uttar Pradesh a hub of industrial opportunities. He highlighted the launch of Mission Manufacturing in this year’s budget, designed to bolster Make in India by promoting local industries and production. Shri Modi further remarked that cities like Kanpur will benefit significantly from this initiative. He acknowledged that Kanpur’s industrial strength has historically been driven by its MSMEs and small-scale industries. He emphasized that the government is actively working to meet the expectations of these industries, ensuring their growth and sustainability.
Highlighting the transformation in the MSME sector, noting that earlier, small businesses were defined in a way that discouraged expansion, the Prime Minister stated that the government has revised these definitions, increasing turnover and scaling limits to promote growth. He announced that the latest budget has further expanded the scope of MSMEs, granting them additional exemptions. The Prime Minister acknowledged that credit availability was a major challenge for MSMEs in the past. However, he highlighted that over the last ten years, the government has taken multiple decisive steps to resolve this issue. He noted that young entrepreneurs looking to start their businesses now receive immediate financial support through the Mudra Yojana. Additionally, small and medium enterprises are being financially strengthened through the Credit Guarantee Scheme. Stating that MSME loan guarantees have been increased to ₹20 crore in this year’s budget, the Prime Minister said furthermore, MSMEs are being provided with credit cards with limits of up to ₹5 lakh to support their growth. He emphasized that the government is actively creating a business-friendly environment for MSMEs and new industries by simplifying processes and regulations. The Prime Minister also highlighted that Kanpur’s traditional leather and hosiery industries are being empowered through initiatives like One District, One Product. He remarked that these efforts will not only benefit Kanpur but also contribute to the overall industrial development of districts across Uttar Pradesh.
Emphasising that Uttar Pradesh has created an unprecedented and secure environment for investment, Shri Modi remarked that welfare schemes for the poor are being implemented with transparency, ensuring effective ground-level execution. He reaffirmed the government's commitment to fulfilling the aspirations of the middle class, stating that the administration stands firmly with them. He announced that this year’s budget has made income up to ₹12 lakh entirely tax-free, bringing renewed confidence and financial strength to millions of middle-class families. The Prime Minister concluded by reiterating that the government will continue progressing rapidly with its commitment to service and development, leaving no stone unturned in taking the nation—and Uttar Pradesh—to new heights.
The Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Ministers Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak were present among other dignitaries.
Background
Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects aimed at boosting the region's infrastructure and connectivity. He inaugurated the Chunniganj Metro Station to Kanpur Central Metro Station section of Kanpur Metro Rail Project worth over Rs 2,120 crore. It will include 14 planned stations with five new underground stations integrating key city landmarks and commercial hubs into the metro network. Additionally, he also inaugurated road widening and strengthening work of G.T. Road.
In order to boost power generation capacity in the region, multiple projects will be undertaken. Prime Minister laid the foundation stone of a 220 kV substation in Sector 28 at Yamuna Expressway Industrial Development Authority (YEIDA), Gautam Buddh Nagar to meet the growing energy demands of the region. He also inaugurated 132 kV Substations worth over Rs 320 crore at Ecotech-8 and Ecotech-10 in Greater Noida.
Prime Minister inaugurated a 660 MW Panki Thermal Power Extension Project in Kanpur worth over Rs 8,300 crore enhancing Uttar Pradesh's energy capacity. He also inaugurated three 660 MW units of Ghatampur Thermal Power Project worth over Rs 9,330 crore bolstering the power supply significantly.
Prime Minister also inaugurated Rail over bridges over Panki Power House Railway Crossing and over Panki Dham Crossing on Panki Road at Kalyanpur Panki Mandir in Kanpur. It will support the Panki Thermal Power Extension Project's logistics by facilitating coal and oil transport while also alleviating traffic congestion for the local population.
Prime Minister inaugurated a 40 MLD (Million Liters per Day) Tertiary Treatment Plant at Bingawan in Kanpur worth over Rs 290 crore. It will enable the reuse of treated sewage water, promoting water conservation and sustainable resource management in the region.
In a major boost to road infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for widening and strengthening of Gauria Pali Marg for industrial development in Kanpur Nagar District; and widening and strengthening of road to connect Narwal Mode (AH-1) on Prayagraj Highway to Kanpur Defence Node (4 lane) under Defence Corridor in Kanpur Nagar District which will significantly improve connectivity for the Defence Corridor, enhancing logistics and accessibility.
Prime Minister also distributed certificates and cheques to the beneficiaries of PM Ayushman Vay Vandana Yojna, National Livelihood Mission and PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କାନପୁରରେ ପ୍ରାୟ ୪୭,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରରେ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତି ଦେଖିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବଡ଼ ବଡ଼ ମେଟ୍ରୋ ସହର ଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୁବିଧା, ସମ୍ବଳ ଏବେ କାନପୁରରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନାର ରାଜ୍ୟ କରୁଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
30 MAY 2025 4:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କାନପୁରରେ ପ୍ରାୟ ୪୭,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପହଲଗାଓଁରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ୨୪ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାବରେ ହେବାକୁ ଥିବା କାନପୁର ଗସ୍ତ ତାଙ୍କୁ ବାତିଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ସେ ଏହି ବର୍ବରକାଣ୍ଡର ଶିକାର ହୋଇଥିବା କାନପୁରର ପୁଅ ଶ୍ରୀ ଶୁଭମ ଦ୍ୱିବେଦୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ସାରା ଦେଶରେ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା, କଷ୍ଟ, କ୍ରୋଧ ଏବଂ ସାମୂହିକ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏହି ସାମୂହିକ କ୍ରୋଧ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଦେଖାଯାଇଥିଲା । ସେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରର ସଫଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ପାକିସ୍ତାନରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ସଂଘର୍ଷର ଅନ୍ତ ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱକୁ ସଲାମ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଭୂମିରୁ ସେମାନଙ୍କ ସାହସକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ସମୟରେ ଦୟା ଭିକ୍ଷା କରୁଥିବା ଶତ୍ରୁ କୌଣସି ଭ୍ରମରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କାରଣ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶେଷ ହୋଇନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଭାରତର ତିନୋଟି ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଥମତଃ, ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେବ। ଏହି ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ସମୟ, ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଅବସ୍ଥା କେବଳ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ହେବ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଭାରତ ଆଉ ପରମାଣୁ ଧମକ ଦ୍ୱାରା ଭୟଭୀତ ହେବ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଏପରି ଚେତାବନୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବ ନାହିଁ। ତୃତୀୟତଃ, ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦର ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଉଥିବା ସରକାର ଉଭୟଙ୍କୁ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିବ। ପାକିସ୍ତାନର ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଅଣ-ରାଷ୍ଟ୍ର ଅଭିନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆଉ ଗ୍ରହଣୀୟ ହେବ ନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶତ୍ରୁ ଯେଉଁଠାରେ ଥାଆନ୍ତୁ, ତାକୁ ନିପାତ କରାଯିବ।
"ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତା ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରହ୍ମୋସ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ସମେତ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସଠିକତାର ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କରିଥିଲା, ଯାହା ଶତ୍ରୁ ଅଞ୍ଚଳର ଭିତରେ ବିନାଶ ଆଣିଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି କ୍ଷମତା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ସିଧାସଳଖ ଫଳାଫଳ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ତାର ସାମରିକ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲା। ତଥାପି, ଦେଶ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରି ସେହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା କେବଳ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଜାତୀୟ ଗର୍ବ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ଭାରତକୁ ଏହି ନିର୍ଭରଶୀଳତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ହାସଲ କରିବାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନ ଉପରେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ, କାନପୁରର ଐତିହାସିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର କାରଖାନା ପରି, ସାତଟି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର କାରଖାନାକୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କାନପୁର ନୋଡ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା।
ପାରମ୍ପରିକ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏକଦା ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଜାହିର କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମେଥିରେ ଏକେ - 203 ରାଇଫଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବ୍ରହ୍ମୋସ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ଏବେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ୟୁନିଟ୍ ରହିବ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ରାଜ୍ୟର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖତାକୁ ସୂଚିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ, କାନପୁର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନିକାରୀ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗେଇ ନେବେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ , ନୂତନ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ପ୍ରବାହିତ ହେବ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକ ଉତ୍ତମ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କାନପୁରକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏବଂ କାନପୁରର ଐତିହାସିକ ଗୌରବକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରି ଏହି ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରାଯିବ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ କାନପୁରରେ ଶିଳ୍ପ ଉପସ୍ଥିତି ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ପରିବାର-ଚାଳିତ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଉଦାସୀନ ଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ କେବଳ କାନପୁର ନୁହେଁ , ବରଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଗଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନଶୀଳତା - ଏକ ସ୍ଥିର ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା - ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ। ସେ 660 ମେଗାୱାଟ୍ ପନକି ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, 660 ମେଗାୱାଟ୍ ନେଭେଲି ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, 1320 ମେଗାୱାଟ୍ ଜୱାହରପୁର ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, 660 ମେଗାୱାଟ୍ ଓବ୍ରା - ସି ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ 660 ମେଗାୱାଟ୍ ଖୁର୍ଜା ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସମେତ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଏହି ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ସହିତ ରାଜ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 47,000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରଗତି ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଅନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କାନପୁର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଗତି ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଅଟଳ ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉଭୟ ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ପ୍ରମୁଖ ମେଟ୍ରୋ ସହରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୁବିଧା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ କାନପୁରରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ , କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସରକାର କାନପୁରକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ମେଟ୍ରୋ ସେବା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି କାନପୁର ମେଟ୍ରୋର ଅରେଞ୍ଜ ଲାଇନ କାନପୁର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭୂମି ଉପରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭୂତଳକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି, ସହରର ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କାନପୁର ମେଟ୍ରୋର ବିସ୍ତାର ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ , ବରଂ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱ, ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିବା ସରକାର ଦେଶର ବିକାଶକୁ କିପରି ଆଗେଇ ନେଇପାରିବ ତାହାର ଏକ ପ୍ରମାଣ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଲୋକମାନେ କିପରି ପୂର୍ବରୁ କାନପୁରରେ ଅଧିକ ଭିଡ଼, ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନାର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ମେଟ୍ରୋ ସେବା କିମ୍ବା ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନତି କେବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇପାରିବ କି ନାହିଁ, ତାହାକୁ ନେଇ ସନ୍ଦେହ କରୁଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକ କାନପୁର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇଛି। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, ସମାନ ଭାବେ କାନପୁର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବିକାଶରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାନପୁରର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମେଟ୍ରୋ ସେବାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ, ମେଟ୍ରୋ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନବୀନ ମାର୍କେଟ ଏବଂ ବଡ଼ ଚୌରାହାକୁ ଯାତ୍ରା ସହଜ କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଇଆଇଟି କାନପୁରର ଛାତ୍ର ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତା ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ସମୟ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁଣି ଥରେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ସହରର ଗତି ଏହାର ପ୍ରଗତି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ ଏବଂ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ, ଆଧୁନିକ ପ୍ରତିଛବି ଆକାର ଦେଉଛି।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ରାଜ୍ୟ ଏହାର ପୂର୍ବ ପରିଚୟ ଗାତପୂର୍ଣ୍ଣ ରାସ୍ତାଠାରୁ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି ବୋଲି କହି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଲୋକମାନେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପରେ ବାହାରକୁ ପାଦ ଦେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜପଥଗୁଡ଼ିକରେ ଏବେ 24/7 ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୂ ନେଇ ଗହଳି ଲାଗିରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , କାନପୁରର ଲୋକମାନେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, କାନପୁର- ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଲକ୍ଷ୍ନୌକୁ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ମାତ୍ର 40- 45 ମିନିଟ୍ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ, କାନପୁର - ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଗଙ୍ଗା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ - ଯାହା ଉଭୟ ଦିଗରେ ଯାତ୍ରା ଦୂରତା ଏବଂ ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ। ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଫାରୁଖାବାଦ - ଅନୱରଗଞ୍ଜ ସେକ୍ସନରେ ସିଙ୍ଗଲ-ଲାଇନ୍ ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଯୋଗୁଁ କାନପୁରବାସୀ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆହ୍ଵାନର ସାମନା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯାତ୍ରୀମାନେ 18 ଟି ରେଳ କ୍ରସିଂ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରିଛନ୍ତି, ବାରମ୍ବାର ବନ୍ଦ ହେବା ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି , ଯାହା ଯାତ୍ରାକୁ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଉଚ୍ଚ ରେଳ କରିଡର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 1,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାଫିକ ଯାତାୟତରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି, ଗତି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରାଯିବ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କାନପୁରର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କାନପୁର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଚାଲୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଏହାକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନୀତ କରାଯାଉଛି। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଷ୍ଟେସନଟି ଏକ ବିମାନବନ୍ଦର ସଦୃଶ ହେବ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ଅମୃତ ଭାରତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ 150 ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଭାରତରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିବା ରାଜ୍ୟ ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ରାଜପଥ, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନପଥରେ ଉନ୍ନତି ସହିତ, ରାଜ୍ୟ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ସେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ ଶିଳ୍ପ ସୁଯୋଗର କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସ୍ଥାନୀୟ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମିଶନ୍ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ କାନପୁର ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ପାଇବେ। ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ କାନପୁରର ଶିଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ଏହାର ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଏହି ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଆଶା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେଗୁଡିକର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ଭାବରେ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ପ୍ରସାରକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲା। ସରକାର ଏହି ପରିଭାଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି, ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଟର୍ଣ୍ଣଓଭର ଏବଂ ସ୍କେଲିଂ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏବେର ବଜେଟ୍ ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକର ପରିସରକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ଛାଡ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଅତୀତରେ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ଵାନ ଥିଲା। ତଥାପି, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅନେକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ଏବେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ତୁରନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଉଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଏମଏସଏମଇ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ 20 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମା ସହିତ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ନିୟମାବଳୀକୁ ସରଳ କରି ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ, କାନପୁରର ପାରମ୍ପରିକ ଚମଡା ଏବଂ ହୋସିୟାରୀ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କାନପୁର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ନାହିଁ , ବରଂ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ସାମଗ୍ରିକ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରିବ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭୂମିସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ପୁନଃ ଦୋହରାଇଥିଲେ, କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଶାସନ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟ 12 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକସମୁକ୍ତ କରିଛି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଙ୍କୁ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ ଯେ , ସରକାର ସେବା ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିବେ, ଦେଶକୁ - ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ - ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବାରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡିବେ ନାହିଁ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସେ 2,120 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କାନପୁର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଚୁନିଗଞ୍ଜ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ କାନପୁର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ସେକ୍ସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ 14ଟି ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଷ୍ଟେସନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ଭୂତଳ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କରେ ସହରର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଜିତ କରାଯିବ। ଏହା ସହିତ, ସେ ଜି.ଟି. ରୋଡର ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ କରାଯିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେକ୍ଟର 28ରେ ଯମୁନା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ୱାଇଆଇଡିଏ), ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧ ନଗରରେ 220 କେଭି ସବଷ୍ଟେସନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ସେ ଗ୍ରେଟର ନୋଏଡାର ଇକୋଟେକ୍ - 8 ଏବଂ ଇକୋଟେକ୍ - 10 ରେ 320 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର 132 କେଭି ସବଷ୍ଟେସନର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାନପୁରରେ 8,300 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର 660 ମେଗାୱାଟ ପନକି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ସେ 9,330 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଘାଟମପୁର ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ତିନୋଟି 660 ମେଗାୱାଟ ୟୁନିଟ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାନପୁରର କଲ୍ୟାଣପୁର ପନକି ମନ୍ଦିରରେ ପନକି ପାୱାର ହାଉସ୍ ରେଳବାଇ କ୍ରସିଂ ଉପରେ ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ପନକି ରୋଡ୍ ଉପରେ ପନକି ଧାମ କ୍ରସିଂ ଉପରେ ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା କୋଇଲା ଏବଂ ତୈଳ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରି ପନକି ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାନପୁରର ବିଙ୍ଗାୱାନରେ 290 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର 40 ଏମଏଲଡି (ଦୈନିକ ମିଲିୟନ ଲିଟର) ତୃତୀୟକାଳୀନ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବିଶୋଧିତ ନର୍ଦ୍ଦମା ଜଳର ପୁନଃବ୍ୟବହାର, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାସ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାନପୁର ନଗର ଜିଲ୍ଲାରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୌରିଆ ପାଲି ମାର୍ଗକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି; ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜ ରାଜପଥର ନରୱାଲ ମୋଡ୍ (ଏଏଚ୍ -1) କୁ କାନପୁର ନଗର ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ଅନ୍ତର୍ଗତ କାନପୁର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନୋଡ୍ (4 ଲେନ୍) ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ରାସ୍ତାକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ମଜବୁତ କରିବ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ପାଇଁ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମ୍ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନ ଯୋଜନା, ଜାତୀୟ ଜୀବିକା ମିଶନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଚେକ୍ ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ।