Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses Mega Sammelan on “The Role of Cooperation in Building Viksit Bharat” in Gujarat
The Mega Sammelan was organized by Gujarat State Cooperative Union in Ahmedabad
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the concept of Sahkar se Samriddhi and the Role of Cooperation in a Viksit Bharat were presented to the nation in 2021
During the International Year of Cooperatives (IYC 2025), it is essential to strengthen the cooperative framework by raising public awareness and establishing new dimensions of transparency
The cooperative sector cannot be strengthened until the benefits of recent reforms reach PACS and farmers
Government of India emphasizes upon the Science of Cooperation and Science in Cooperation during IYC 2025
There is a need to adopt the concept of Cooperation amongst Cooperatives at the primary level across the country, ensuring that cooperative institutions work in coordination with each other
The Modi government will establish a PACS in every panchayat across the country by 2029
A policy will soon be introduced for the settlement of “PACS under liquidation” and for the creation of new PACS
18 MAY 2025 3:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today addressed the Maha Sammelan on the “Role of Cooperatives in Building a Viksit Bharatorganized by Gujarat State Cooperative Federation” in Ahmedabad, Gujarat. Many dignitaries including Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel were present on the occasion.
In his address to the Maha Sammelan, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the United Nations has decided to celebrate 2025 as the International Year of Cooperatives. He said that the word cooperative is as relevant today for the whole world as it was in the year1900. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a major effort to revive the cooperative movement in India began in 2021, and that is why the decision was made to launch the International Year of Cooperatives from India.
Shri Amit Shah said that under the initiative started in 2021 under the leadership of Prime Minister Modi, two guiding principles — Sahkar se Samriddhi and The Role of Cooperation in Viksit Bharat — were presented to the nation. As part of that initiative, this cooperative conference is being organized today in Gujarat.He stated that the cooperative sector cannot be strengthened unless the benefits of the changes in this sector reach the grassroots level — to Primary Agricultural Credit Societies (PACS) and farmers. Shri Shah emphasized that this is why it is essential to promote cooperative institutions. We must strive to bring awareness, training, and transparency to all types of cooperative institutions.
Union Minister of Cooperation said that during the International Cooperative Year, the Government of India has emphasized on “Science of Cooperation” and “Science in Cooperation”. He said that our cooperative movement which started in the country during the freedom movement had gradually declined and nearly disappeared in large parts of the country.He said it is the responsibility of all of us to expand the cooperative movement to every state and district. Additionally, the condition of primary cooperative societies in every state should improve, district-level institutions should be strengthened, and through them, the cooperative framework at the state and national levels should also be reinforced.Shri Shah further stated that a fourth tier has been added to the long-standing global three-tier cooperative structure. He emphasized that it is essential to expand cooperation across the entire country by strengthening national institutions related to every cooperative activity, state-level cooperative institutions, district-level institutions, and primary cooperative societies in every sector. He said that we must utilize the International Year of Cooperatives to achieve this.
Shri Amit Shah said that this entire campaign is based on three pillars - integrating cooperation into the mainstream of governance, bringing transparency and authenticity to the cooperative movement through technology, and accelerating the process of connecting more and more citizens with the cooperative movement.He said that there is a need to work on these three pillars during the Cooperative Year and for this about 57 initiatives of various types have been taken so far by the Ministry of Cooperation, Government of India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that we must implement the concept of Cooperation Amongst Cooperatives at the primary level across the entire country, including Gujarat, so that the entire functioning of all cooperative institutions is carried out in coordination with other cooperatives.He emphasized that all primary cooperative societies, dairies, etc., should have their bank accounts in the district cooperative banks. He said that we must promote cooperation among all cooperative institutions and accelerate this effort.
Shri Amit Shah said that the Modi government has established Tribhuvan Sahakari University which will work at the national level. He stated that in every state of the country, education related to all areas of cooperation is now being structured around the concept of cooperatives.He emphasized that the cooperative framework cannot be strengthened unless we strengthen PACS (Primary Agricultural Credit Societies). That is why the Modi government has decided to establish a PACS in every panchayat of the country by 2029. Under this decision, 2 lakh new PACS and dairies will be registered.He further said that the government has integrated around 22 different activities with PACS. Shri Shah also mentioned that the government will soon introduce a policy for the settlement of PACS that have gone into liquidation, as well as for the establishment of new PACS.
Union Minister of Cooperative said that under the leadership of Prime Minister Modi, many new initiatives are going to be taken in the cooperative sector. He said that we need to strengthen the cooperative structure by using the International Cooperative Year 2025 to spread awareness among all the people, setting new dimensions of transparency and conducting recruitments.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟରେ "ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ସମବାୟର ଭୂମିକା" ଉପରେ ମେଗା ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବିଶାଳ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୨୧ ମସିହାରେ ‘‘ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି " ର ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ରେ ସମବାୟର ଭୂମିକା ରାଷ୍ଟ୍ର ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ (ଆଇୱାଇସି ୨୦୨୫) ସମୟରେ, ଜନ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଂସ୍କାରର ଲାଭ ପାକସ୍‍ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ନପହଞ୍ଚିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ
ଭାରତ ସରକାର ଆଇୱାଇସି ୨୦୨୫ ସମୟରେ ସମବାୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନରେ ସମବାୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ତରରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟର ଧାରଣାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପରସ୍ପର ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ
ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଏକ ପାକସ୍‍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ
"ଦେବାଳିଆ ହୋଇଥିବା ପାକସ୍‍" ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ନୂତନ ପାକସ୍‍ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଶୀଘ୍ର ଏକ ନୀତି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବ
18 MAY 2025 3:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ମହାସଂଘ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ‘‘ଏକ ବିକିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଭୂମିକା" ଉପରେ ବୃହତ୍ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ୨୦୨୫ କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ଶବ୍ଦ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସେତିକି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଯେତିକି ୧୯୦୦ ମସିହାରେ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୨୧ରେ ଭାରତରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା।
୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୨୦୨୧ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଦୁଇଟି ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି-ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ସହଯୋଗର ଭୂମିକା-ରାଷ୍ଟ୍ର ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେହି ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଏହି ସମବାୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଲାଭ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପାକସ୍) ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଜରୁରୀ। ଆମକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ସଚେତନତା, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ସରକାର "ସମବାୟରେ ବିଜ୍ଞାନ" ଏବଂ " ବିଜ୍ଞାନରେ ସମବାୟ" ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆମର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଧୀରେ ଧୀରେ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ବୃହତ ଅଂଶରେ ପ୍ରାୟ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତିର ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ହେବା ଉଚିତ, ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏକ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ତରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମବାୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ସହିତ ଜଡିତ ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଜରୁରୀ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷର ଉପଯୋଗ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଭିଯାନ ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ-ପ୍ରଶାସନର ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସମବାୟକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପ୍ରାମାଣିକତା ଆଣିବା ଏବଂ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ବର୍ଷରେ ଏହି ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ୫୭ଟି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ ଗୁଜରାଟ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ତରରେ ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟର ଭାବଧାରାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ ପରିଚାଳିତ ହେବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି, ଡାଏରୀ ଇତ୍ୟାଦି ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ସମସ୍ତ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ତ୍ରିଭୁବନ ସହକାରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ସମବାୟର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଶିକ୍ଷାକୁ ଏବେ ସମବାୟର ପରିକଳ୍ପନା ଆଧାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପାକସ୍ (ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି) କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁନାହୁଁ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତରେ ପାକସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ପାକସ୍ ଏବଂ ଡାଏରୀ ପଞ୍ଜିକୃତ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ପ୍ରାୟ ୨୨ ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପାକସ୍ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଶୀଘ୍ର ପାକସ୍ ଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ତଥା ନୂତନ ପାକସ୍ ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ନୂତନ ଦିଗ ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପରିଚାଳନା କରିବା ଲାଗି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ର ଉପଯୋଗ କରି ଆମକୁ ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।