Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 58,000 crore in Amaravati, Andhra Pradesh
The development works launched today will strengthen infrastructure and accelerate the growth of Andhra Pradesh: PM
Amaravati is a land where tradition and progress go hand in hand: PM
NTR Garu envisioned a developed Andhra Pradesh, Together, we have to make Amaravati, Andhra Pradesh, the growth engine of developed India: PM
India is now among the countries where infrastructure is rapidly modernising: PM
Viksit Bharat will be built on four pillars - poor, farmers, youth and Women power: PM
The Navdurga Testing Range to be built in Nagayalanka will strengthen the country's defense power just like Maa Durga, I congratulate the country's scientists and the people of Andhra Pradesh for this: PM
02 MAY 2025 6:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 58,000 crore in Amaravati, Andhra Pradesh today. The Prime Minister expressed that standing on the sacred land of Amaravati, he does not see just a city but a dream coming true—a new Amaravati, a new Andhra. "Amaravati is a land where tradition and progress go hand in hand, embracing both the peace of its Buddhist heritage and the energy of building a developed India”, remarked the Prime Minister. He added that today, foundation stones and inaugurations have been laid for projects, and these projects are not just about concrete structures but the strong foundation of Andhra Pradesh’s aspirations and India’s vision for development. Prime Minister Modi extended his greetings to the people of Andhra Pradesh, offering prayers to Bhagwan Veerabhadra, Bhagwan Amaralingeshwara, and Tirupati Balaji. He also conveyed his best wishes to Chief Minister Shri Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan.
Remarking that Indra Lok’s capital was once called Amaravati, and now Amaravati is the capital of Andhra Pradesh, Shri Modi emphasized that this is not a mere coincidence but a positive sign for the creation of ‘Swarna Andhra’, which will strengthen India’s path toward development. The Prime Minister highlighted that Amaravati will energize the vision of ‘Swarna Andhra’, making it a center for progress and transformation. “Amaravati is not just a city, it is a force, it is the strength that will transform Andhra Pradesh into a modern state and a power that will transform Andhra Pradesh to an advanced state", stated Shri Modi in Telugu.
Envisioning Amaravati as a city where the dreams of Andhra Pradesh’s youth will come true, the Prime Minister highlighted that in the coming years, Amaravati will emerge as a leading city in Information Technology, Artificial Intelligence, Green Energy, Clean Industry, Education, and Healthcare. The Prime Minister remarked that the Central Government is fully supporting the State Government in rapidly developing the necessary infrastructure to accelerate growth across these sectors.
Shri Modi lauded Shri Chandrababu Naidu’s acumen for envisioning future tech on a large scale and implementing it swiftly. He recalled that in 2015, he had the privilege of laying the foundation stone for Praja Rajadhani, emphasising that over the years, the Central Government has extended comprehensive support for Amaravati’s development, ensuring all necessary steps for basic infrastructure. He remarked that with Shri Naidu’s leadership, the new state government has accelerated development efforts. He highlighted that key institutions, including the High Court, Assembly, Secretariat, and Raj Bhavan, are now being prioritized for construction.
“NTR Garu envisioned a developed Andhra Pradesh”, exclaimed the Prime Minister, urging collective efforts to make Amaravati and Andhra Pradesh the growth engine of a developed India, reaffirming the commitment to fulfilling NTR Garu’s dream. Addressing the Chief Minister and Deputy Chief Minister, the Prime Minister said in Telugu that it is our responsibility and something we must achieve together.
Emphasising that over the past 10 years, India has focused extensively on physical, digital, and social infrastructure, Shri Modi highlighted that India is now among the fastest-modernizing infrastructure nations in the world, and Andhra Pradesh is benefiting significantly from this progress. He noted that thousands of crores worth of road and rail projects have been allocated to Andhra Pradesh, accelerating its development. “Andhra Pradesh is witnessing a new era of connectivity, which will enhance district-to-district links and improve connectivity with neighboring states”, he stated, stressing that farmers will find it easier to access larger markets, and industries will benefit from improved logistical efficiency. Shri Modi also highlighted that the tourism and pilgrimage sectors will also gain momentum, making key religious sites more accessible. He cited the Renigunta-Naidupeta Highway as an example, stating that it will significantly ease access to Tirupati Balaji shrine, allowing devotees to visit Lord Venkateswara Swami in much less time.
Prime Minister emphasized that countries that have rapidly developed have given immense importance to their railway networks. He highlighted that the past decade has been a transformational period for Indian Railways, with the Government of India allocating record funds for railway development in Andhra Pradesh. The Prime Minister pointed out that between 2009 and 2014, the combined railway budget for Andhra Pradesh and Telangana was less than ₹900 crore, whereas today, Andhra Pradesh alone has a railway budget exceeding ₹9,000 crore, marking an increase of more than tenfold. “With the enhanced railway budget, Andhra Pradesh has achieved 100% railway electrification”, stated the Prime Minister, noting that the state now operates eight pairs of modern Vande Bharat trains, along with the Amrit Bharat train, which passes through Andhra Pradesh. He further highlighted that over the past 10 years, more than 750 rail flyovers and underpasses have been constructed across the state. Additionally, the Prime Minister stated that over 70 railway stations in Andhra Pradesh are being modernized under the Amrit Bharat Station Scheme, ensuring world-class infrastructure for passengers.
Underscoring the multiplier effect of infrastructure development, highlighting its direct impact on the manufacturing sector, Shri Modi noted that raw materials such as cement, steel, and transportation services benefit significantly from large-scale infrastructure projects, strengthening multiple industries. He stressed that infrastructure development directly benefits India’s youth, creating more employment opportunities. He remarked that thousands of young people in Andhra Pradesh are gaining new job prospects through these ongoing infrastructure projects.
“The foundation of a developed India rests on four key pillars—the poor, farmers, youth, and women empowerment”, the Prime Minister reiterated his statement from his address at Red Fort. He emphasised that these pillars remain central to their government’s policies, with special priority given to farmers’ welfare. He highlighted that to reduce the financial burden on farmers, the Government of India has spent nearly ₹12 lakh crore over the past 10 years to provide affordable fertilizers. He remarked that thousands of new and advanced seed varieties have been distributed to farmers, boosting agricultural productivity. The PM said that under the PM Fasal Bima Yojana, farmers in Andhra Pradesh have received claim settlements worth ₹5,500 crore. Additionally, under the PM Kisan Samman Nidhi, more than ₹17,500 crore has been directly transferred to the accounts of lakhs of farmers in Andhra Pradesh, ensuring financial support for their livelihoods, he added.
Emphasising that India is rapidly expanding irrigation projects across the country, along with launching river-linking initiatives to ensure water reaches every farm and farmers do not face water shortages, Shri Modi underlined that with the formation of the new state government, the Polavaram Project has gained fresh momentum. He stated that millions of people in Andhra Pradesh will see their lives transformed by this project. He reaffirmed that their government is fully supporting the state government to accelerate the completion of the Polavaram Project.
Underlining Andhra Pradesh’s pivotal role in establishing India as a space power over the decades, the Prime Minister said that every mission launched from Sriharikota fills millions of Indians with pride, inspiring the country's youth toward space exploration. He announced a major development in India’s defense sector, stating that a new defense institution has been established. He also mentioned that the foundation stone has been laid for DRDO’s new missile testing range. The Prime Minister emphasized that the Nava Durga Testing Range in Nagayalanka will serve as a force multiplier for India's defense capabilities, drawing strength from Maa Durga's divine power. He extended his congratulations to the nation's scientists and the people of Andhra Pradesh for this landmark achievement.
“India’s strength lies not just in its weaponry but in its unity”, said the Prime Minister, highlighting that this spirit of unity is further reinforced through Ekta Malls, which are being set up in cities across the country. He announced that Visakhapatnam will soon have its own Ekta Mall, where artisans and craftsmen from across India will have their products showcased under one roof. He noted that these malls will connect people with India’s rich diversity, while boosting the local economy and strengthening the "Ek Bharat, Shreshtha Bharat" vision.
The Prime Minister announced that this year’s International Day of Yoga (21st June) marking the 10th edition will be celebrated at Andhra Pradesh and he would also attend it. He urged the people to undertake more activities on Yoga in the next 50 days and set a world record. Remarking that Andhra Pradesh neither has shortage of dreamers nor achievers, the Prime Minister expressed confidence that the state is on the right path and has picked up the right speed for growth. He urged for sustained momentum in accelerating Andhra Pradesh’s progress and concluded by reassuring his unwavering support, stating that he will stand shoulder to shoulder with them.
The Governor of Andhra Pradesh, Shri Syed Abdul Nazeer, Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri N. Chandrababu Naidu, Union Cabinet Ministers were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to ensure world-class infrastructure and connectivity across the country, Prime Minister inaugurated 7 National Highway projects in Andhra Pradesh. These Projects include widening of various sections of National Highways, construction of Road over bridge and subway among others. These projects will further enhance road safety; create employment opportunities; provide seamless connectivity to religious and tourist places like Tirupati, Srikalahasti, Malakonda and Udayagiri Fort among others.
Prime Minister also dedicated to the nation railway projects aimed at enhancing connectivity and boosting capacity. These projects are doubling of the rail line between Bugganapalle Cement Nagar and Panyam stations, enhancing connectivity between Rayalaseema and Amaravati and construction of a third rail line between New West Block Hut Cabin and Vijayawada stations.
Prime Minister also laid the foundation stone of 6 National Highway projects and one Railway project. These Projects include widening of various sections of National highways; construction of elevated corridor, half clover leaf and Road over bridge among others. These projects will improve connectivity, inter-state travel, reduce congestion and improve overall logistics efficiency. Construction of Rail over Rail between Guntakal West and Mallappa gate stations aims to bypass freight trains and reduce congestion at the Guntakal Junction.
Prime Minister laid the foundation stone for multiple infrastructure projects that include the Legislative Assembly, High Court, Secretariat, other administrative buildings and housing buildings for over 5,200 families, worth over Rs 11,240 crore. It will also include trunk infrastructure and flood mitigation projects featuring a 320 km world-class transport network with underground utilities and advanced flood management systems, worth over Rs 17,400 crore. The Land Pooling Scheme Infrastructure projects will cover 1,281 km of roads equipped with central medians, cycle tracks, and integrated utilities across the capital city of Amaravati, worth over Rs 20,400 crore.
Prime Minister also laid the foundation stone of Missile Test Range at Nagayalanka in Andhra Pradesh worth around Rs 1,460 Crore. It will comprise a launch center, technical instrumentation facilities, Indigenous Radars, Telemetry and Electro-Optical systems enhancing the country's defence preparedness.
Prime Minister also laid the foundation stone of PM Ekta Mall at Madhurawada in Visakhapatnam. It has been envisioned with the objective of fostering national integration, supporting the Make in India initiative, promoting One District One Product, generating employment opportunities, empowering rural artisans, and enhancing the market presence of indigenous products.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ অমৰাৱতীত ৫৮ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
আজি আৰম্ভ হোৱা উন্নয়নমূলক কামে আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ লগতে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বিকাশক ত্বৰান্বিত কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অমৰাৱতী এনে এখন ভূমি য’ত পৰম্পৰা আৰু প্ৰগতি একেলগে চলে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এন টি আৰ গাৰুৱে এখন উন্নত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কল্পনা কৰিছিল, একেলগে আমি অমৰাৱতী, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক উন্নত ভাৰতৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুতগতিত আধুনিকীকৰণ হোৱা দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত এতিয়া অন্যতম: প্ৰধানমন্ত্ৰী
দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু নাৰী শক্তি নামেৰে চাৰিটা স্তম্ভত নিৰ্মাণ হ’ব বিকশিত ভাৰত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
নাগায়ালংকাত নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া নৱদুৰ্গা টেষ্টিং ৰেঞ্জে মা দুৰ্গাৰ দৰেই দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা শক্তিক শক্তিশালী কৰিব, ইয়াৰ বাবে দেশৰ বিজ্ঞানী আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
02 MAY 2025 6:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ অমৰাৱতীত ৫৮,০০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ জাতি উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ, আধাৰশিলা স্থাপন, আৰু উৎসৰ্গা কৰে। এই উপলক্ষে ভাষণ দি তেওঁ কয় যে অমৰাৱতী কেৱল এখন চহৰ নহয়, বৰঞ্চ এখন নতুন অমৰাৱতী আৰু এখন নতুন অন্ধ্ৰ নিৰ্মাণৰ সপোন। তেওঁ অমৰাৱতীক পৰম্পৰা আৰু প্ৰগতি একেলগে যোৱা ঠাই বুলি অভিহিত কৰে, ভাৰতৰ উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াৰ লগতে ইয়াৰ বৌদ্ধ ঐতিহ্যক সন্মান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি শুভাৰম্ভ কৰা প্ৰকল্পসমূহ কেৱল নতুন অট্টালিকা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বিষয় নহয়, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ আশা পূৰণ আৰু ভাৰতৰ বৃদ্ধি শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়। তেওঁ ৰাজ্যবাসীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে ভগৱান বীৰভদ্ৰ, ভগৱান অমৰলিংগেশ্বৰ, আৰু তিৰুপতী বালাজীক প্ৰাৰ্থনা জনোৱাৰ লগতে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডু আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পৱন কল্যাণলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বতে অমৰাৱতী ইন্দ্ৰ লোকৰ ৰাজধানী হিচাপে পৰিচিত আছিল, আৰু আজি ই অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰাজধানী। তেওঁ কয় যে এয়া কেৱল কাকতলীয়া নহয় বৰঞ্চ ‘স্বৰ্ণিল অন্ধ্ৰ’ সৃষ্টিৰ ইতিবাচক লক্ষণ, যিয়ে ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ‘স্বৰ্ণিল অন্ধ্ৰ’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ চালিকা শক্তি হ’ব অমৰাৱতী, প্ৰগতি আৰু পৰিৱৰ্তনৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। তেলেগু ভাষাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “অমৰাৱতী কেৱল এখন চহৰ নহয়, ই এক শক্তি আৰু শক্তি যিয়ে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশক আধুনিক আৰু উন্নত ৰাজ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে অমৰাৱতী এখন চহৰত পৰিণত হ’ব য’ত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন পূৰণ হ’ব। তেওঁ অমৰাৱতীক তথ্য প্ৰযুক্তি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, সেউজ শক্তি, স্বচ্ছ উদ্যোগ, শিক্ষা, আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ ভৱিষ্যতৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কল্পনা কৰিছিল। এই খণ্ডসমূহৰ বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াইছে বুলি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডুক বৃহৎ পৰিসৰত নতুন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে কাৰ্যকৰী কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ২০১৫ চনত প্ৰজা ৰাজধানীৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ গৌৰৱ লাভ কৰা বুলি স্মৰণ কৰি উল্লেখ কৰে যে তেতিয়াৰ পৰাই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অমৰাৱতীৰ উন্নয়নৰ বাবে বিশেষকৈ মৌলিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াইছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰী নাইডুৰ নেতৃত্বত নতুন ৰাজ্য চৰকাৰে উচ্চ ন্যায়ালয়, বিধানসভা, সচিবালয়, ৰাজভৱনৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিষ্ঠানক অগ্ৰাধিকাৰ দি উন্নয়নৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে “এন টি আৰ গৰুয়ে উন্নত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কল্পনা কৰিছিল” আৰু অমৰাৱতী আৰু ৰাজ্যখনক উন্নত ভাৰতৰ বাবে বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায়। এন টি আৰ গাৰুৰ সপোন পূৰণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। মুখ্যমন্ত্রী আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্রীৰ আগত তেলেগু ভাষাত ভাষণ দি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ই এক ভাগ-বতৰা কৰা দায়িত্ব যিটো একেলগে সাধন কৰিব লাগিব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে বিগত ১০ বছৰত ভাৰতে ভৌতিক, ডিজিটেল, আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত ডাঙৰ গুৰুত্ব দিছে, যাৰ ফলত দেশখন বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্ৰুততম আধুনিকীকৰণৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই অগ্ৰগতিৰ পৰা অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ বহু পৰিমাণে লাভৱান হৈছে, ৰাজ্যখনৰ উন্নয়ন ক্ষিপ্ৰ কৰি তোলা পথ আৰু ৰে’ল প্ৰকল্পত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশে সংযোগৰ নতুন যুগত প্ৰৱেশ কৰিছে, জিলাসমূহৰ মাজত অধিক শক্তিশালী সংযোগ আৰু চুবুৰীয়া ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে উন্নত সংযোগ। ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষকসকলে বৃহৎ বজাৰত অধিক সহজে উপনীত হ’ব আৰু উদ্যোগসমূহে লজিষ্টিক উন্নত কৰিব পাৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে পৰ্যটন আৰু তীৰ্থযাত্ৰাও বৃদ্ধি পাব, কিয়নো গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় স্থানসমূহ অধিক সুলভ হৈ উঠিব। ৰেনিগুণ্টা–নৈডুপেটা ঘাইপথৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ বুজাই দিয়ে যে ইয়াৰ দ্বাৰা তিৰুপতী বালাজী মন্দিৰলৈ যাত্ৰা বহুত বেছি ক্ষীপ্ৰ হ’ব, ভক্তসকলে ভগৱান ভেংকটেশ্বৰ স্বামীক অধিক সহজে দৰ্শন কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে যিবোৰ দেশে দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈছিল, সেইবোৰ দেশে নিজৰ ৰেলৱে নেটৱৰ্কক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। তেওঁ বুজাই দিলে যে যোৱা ১০ বছৰ ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনৰ সময়, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশলৈ অভিলেখৰ ধন আবণ্টন দিয়া হৈছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০০৯ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু তেলেংগানাৰ সংযুক্ত ৰেল বাজেট ৯০০ কোটি টকাৰ কম আছিল, আনহাতে আজি কেৱল অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰেল বাজেট ৯ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক, যিটো দহগুণতকৈও অধিক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই বৰ্ধিত বিনিয়োগৰ ফলত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশে ১০০% ৰেলৱে বিদ্যুৎকৰণ লাভ কৰিছে আৰু এতিয়া ৰাজ্যখনৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যোৱা অমৃত ভাৰত ৰে’লৰ লগতে আঠযোৰ আধুনিক বন্দে ভাৰত ৰে’ল চলাই আছে। যোৱা ১০ বছৰত সমগ্ৰ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত ৭৫০ টাতকৈও অধিক ৰেল ফ্লাইঅভাৰ আৰু আণ্ডাৰপাছ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে শ্বেয়াৰ কৰে যে অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত ৭০টাতকৈও অধিক ৰেল ষ্টেচন আধুনিকীকৰণ কৰি যাত্ৰীসকলক বিশ্বমানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বহুগুণক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি কয় যে ই চিমেণ্ট, তীখা, আৰু পৰিবহণ সেৱাৰ দৰে উদ্যোগক প্ৰত্যক্ষভাৱে উন্নীত কৰে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ উৎপাদন খণ্ড শক্তিশালী হয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত চলি থকা উন্নয়নমূলক কামৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ যুৱকে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে উন্নত ভাৰতৰ ভেটি চাৰিটা স্তম্ভৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল— দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱক-যুৱতী, আৰু মহিলা সৱলীকৰণ। তেওঁ পুনৰ কয় যে এই স্তম্ভসমূহ চৰকাৰৰ নীতিৰ মূল, কৃষকৰ কল্যাণক বিশেষ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত ১০ বছৰত ভাৰত চৰকাৰে সুলভ মূল্যৰ সাৰ যোগান ধৰাৰ লগতে কৃষকৰ ওপৰত আৰ্থিক বোজা লাঘৱ কৰিবলৈ প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ উন্নত বীজ জাতো বিতৰণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছাল বীমা যোজনাৰ অধীনত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ কৃষকসকলে ৫৫০০ কোটি টকাৰ বীমা দাবী নিষ্পত্তি লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত ৰাজ্যৰ লাখ লাখ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ১৭,৫০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ট্ৰেন্সফাৰ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ জীৱিকাৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় আৰ্থিক সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে জলসিঞ্চন প্ৰকল্পসমূহ দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ কৰি নদী সংযোগী পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে যাতে প্ৰতিখন পামত পানী পোৱা যায় যাতে কৃষকসকলে নাটনিৰ সন্মুখীন নহয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে নতুন ৰাজ্য চৰকাৰ গঠনৰ লগে লগে পোলাভাৰাম প্ৰকল্পই নতুন গতি লাভ কৰিছে। এই প্ৰকল্পই অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰূপান্তৰিত কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণতা ক্ষিপ্ৰতাৰে ৰাজ্য চৰকাৰক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াইছে বুলি আশ্বাস দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতক মহাকাশ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ মূল ভূমিকাক আলোকপাত কৰি কয় যে শ্ৰীহৰিকোটাৰ পৰা আৰম্ভ কৰা প্ৰতিটো অভিযানে লাখ লাখ ভাৰতীয়ক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে আৰু মহাকাশ অন্বেষণৰ দিশত যুৱক-যুৱতীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত এটা ডাঙৰ পদক্ষেপৰ কথাও ঘোষণা কৰে— নতুন প্ৰতিৰক্ষা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন আৰু ডি আৰ ডি অ’ৰ নতুন ক্ষেপণাস্ত্ৰ পৰীক্ষণ ৰেঞ্জৰ আধাৰশিলা স্থাপন। তেওঁ কয় যে নাগালংকাৰ নৱ দুৰ্গা টেষ্টিং ৰেঞ্জে মা দুৰ্গাৰ শক্তিৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা শক্তিৰ বাবে শক্তি বহুগুণক হিচাপে কাম কৰিব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ বিজ্ঞানী আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে “ভাৰতৰ শক্তি কেৱল ইয়াৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰতেই নহয়, ইয়াৰ ঐক্যতেই নিহিত হৈ আছে।” তেওঁ বুজাই দিয়ে যে দেশৰ বিভিন্ন চহৰত স্থাপন কৰা একতা মলৰ জৰিয়তে এই ঐক্যৰ মনোভাৱক আৰু অধিক প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে বিশাখাপট্টনমত অতি সোনকালে নিজাকৈ একতা মল হ’ব, য’ত ভাৰতৰ সকলো প্ৰান্তৰ শিপিনী আৰু শিপিনীসকলে নিজৰ সামগ্ৰীসমূহ এখন চালিৰ তলত প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিব। তেওঁ কয় যে এই মলসমূহে মানুহক ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাত সহায় কৰিব, স্থানীয় অৰ্থনীতিক সমৰ্থন কৰিব, আৰু “এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত”ৰ দৃষ্টিভংগীক শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে ২১ জুন তাৰিখে এইবাৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত উদযাপন কৰা হ’ব, আৰু তেওঁ ব্যক্তিগতভাৱে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব। তেওঁ লোকসকলক আগন্তুক ৫০ দিনত অধিক যোগাসন সম্পৰ্কীয় কাম-কাজ হাতত ল’বলৈ উৎসাহিত কৰি বিশ্ব অভিলেখ গঢ়িবলৈ লক্ষ্য ৰাখে। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত সপোন দেখা বা সাফল্যৰ অভাৱ নাই বুলি উল্লেখ কৰি ৰাজ্যখনে উন্নত গতিৰ সঠিক গতিৰে সঠিক পথত আগবাঢ়িছে বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত স্থায়ী গতিৰ আহ্বান জনাই সামৰণি মাৰে, জনসাধাৰণক তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থনৰ আশ্বাস দি কয় যে তেওঁ সদায় তেওঁলোকৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিব।
এই অনুষ্ঠানত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী চৈয়দ আব্দুল নাজিৰ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী এন চন্দ্ৰবাবু নাইডু, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট মন্ত্ৰীসকল আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলো উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সাতটা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত বিভিন্ন ঘাইপথৰ অংশ বহল কৰা, আৰু পথৰ অ’ভাৰব্ৰীজ, ছাবমেট্ৰ’ আৰু অন্যান্য কাম নিৰ্মাণ কৰা আদি কামো আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে পথ সুৰক্ষাৰ উন্নতি সাধন কৰিব, নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব, আৰু তিৰুপতী, শ্ৰীকালহস্তি, মালাকোণ্ডা, উদয়াগিৰি দুৰ্গ আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ ধৰ্মীয় আৰু পৰ্যটনস্থলীলৈ মসৃণ যাতায়তৰ ব্যৱস্থা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংযোগ আৰু সামৰ্থ্য উন্নত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ ৰে’ল নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁৰ চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ বুগনাপল্লে চিমেণ্ট নগৰ আৰু পানয়াম ষ্টেচনৰ মাজত ৰে’লপথ দুগুণ কৰা, যাৰ ফলত ৰায়ালাসীমা আৰু অমৰাৱতীৰ সংযোগ উন্নত হ’ব, নিউ ৱেষ্ট ব্লক হাট কেবিন আৰু বিজয়াৱাদা ষ্টেচনৰ মাজত তৃতীয় ৰে’ল লাইন নিৰ্মাণকে ধৰি প্ৰকল্পসমূহ উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশত ছটা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প আৰু এটা ৰেল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত বিভিন্ন ঘাইপথৰ অংশ বহল কৰা, উচ্চ কৰিডৰ নিৰ্মাণ, আধা ক্লভাৰলিফ, আৰু পথৰ ওভাৰব্ৰিজ নিৰ্মাণ কৰা আদি অন্তৰ্ভুক্ত। এই প্ৰকল্পসমূহে সংযোগ উন্নত কৰিব, আন্তঃৰাজ্যিক ভ্ৰমণ সহজ কৰিব, যানজঁট হ্ৰাস কৰিব, আৰু সামগ্ৰিক লজিষ্টিক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে গুন্তাকাল পশ্চিম আৰু মাল্লাপ্পা গেট ষ্টেচনৰ মাজত ৰে’ল-অভাৰ-ৰে’ল প্ৰকল্পই মালবাহী ৰে’ল বাইপাছ কৰাত সহায় কৰিব আৰু ব্যস্ত গুন্তাকাল জংচনত যানজঁট হ্ৰাস কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অমৰাৱতীত কেইবাটাও বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত বিধানসভা, উচ্চ ন্যায়ালয়, সচিবালয়, অন্যান্য প্ৰশাসনিক ভৱন, ৫,২০০ৰো অধিক পৰিয়ালৰ বাবে গৃহ নিৰ্মাণ, মুঠ বিনিয়োগ ১১,২৪০ কোটি টকাতকৈ অধিক। তেওঁ ১৭,৪০০ কোটি টকাৰ ট্ৰাংক আন্তঃগাঁথনি আৰু বান প্ৰশমন প্ৰকল্পও আৰম্ভ কৰে, য’ত ভূগৰ্ভস্থ উপযোগীতা আৰু উন্নত বান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থাৰে ৩২০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ বিশ্বমানৰ পৰিবহণ নেটৱৰ্ক থাকিব। ইয়াৰ উপৰিও লেণ্ড পুলিং আঁচনি আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ অধীনত ২০,৪০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰে কেন্দ্ৰীয় মধ্যমা, চাইকেল ট্ৰেক, আৰু সংহত উপযোগী সেৱাৰ সৈতে সম্পূৰ্ণ অমৰাৱতীত ১২৮১ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক পথ উন্নয়ন কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েও অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ নাগায়ালংকাত প্ৰায় ১৪৬০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে মিছাইল টেষ্ট ৰেঞ্জৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পত এটা উৎক্ষেপণ কেন্দ্ৰ, উন্নত কাৰিকৰী আৰু যন্ত্ৰপাতিৰ সুবিধা, থলুৱা ৰাডাৰ, টেলিমেট্ৰি, আৰু ইলেক্ট্ৰ’-অপ্টিকেল ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা প্ৰস্তুতি যথেষ্ট শক্তিশালী হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েও বিশাখাপট্টনমৰ মধুৰাৱাড়াত পি এম একতা মলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় সংহতিক প্ৰসাৰ কৰা, মেক ইন ইণ্ডিয়া পদক্ষেপক সমৰ্থন কৰা, আৰু এক জিলা এক প্ৰডাক্ট আঁচনিক উৎসাহিত কৰা। ই চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব, গ্ৰাম্য শিপিনীসকলক সৱলীকৰণ কৰিব, আৰু থলুৱা সামগ্ৰীৰ বজাৰৰ প্ৰসাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব।