Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 58,000 crore in Amaravati, Andhra Pradesh
The development works launched today will strengthen infrastructure and accelerate the growth of Andhra Pradesh: PM
Amaravati is a land where tradition and progress go hand in hand: PM
NTR Garu envisioned a developed Andhra Pradesh, Together, we have to make Amaravati, Andhra Pradesh, the growth engine of developed India: PM
India is now among the countries where infrastructure is rapidly modernising: PM
Viksit Bharat will be built on four pillars - poor, farmers, youth and Women power: PM
The Navdurga Testing Range to be built in Nagayalanka will strengthen the country's defense power just like Maa Durga, I congratulate the country's scientists and the people of Andhra Pradesh for this: PM
02 MAY 2025 6:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 58,000 crore in Amaravati, Andhra Pradesh today. The Prime Minister expressed that standing on the sacred land of Amaravati, he does not see just a city but a dream coming true—a new Amaravati, a new Andhra. "Amaravati is a land where tradition and progress go hand in hand, embracing both the peace of its Buddhist heritage and the energy of building a developed India”, remarked the Prime Minister. He added that today, foundation stones and inaugurations have been laid for projects, and these projects are not just about concrete structures but the strong foundation of Andhra Pradesh’s aspirations and India’s vision for development. Prime Minister Modi extended his greetings to the people of Andhra Pradesh, offering prayers to Bhagwan Veerabhadra, Bhagwan Amaralingeshwara, and Tirupati Balaji. He also conveyed his best wishes to Chief Minister Shri Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan.
Remarking that Indra Lok’s capital was once called Amaravati, and now Amaravati is the capital of Andhra Pradesh, Shri Modi emphasized that this is not a mere coincidence but a positive sign for the creation of ‘Swarna Andhra’, which will strengthen India’s path toward development. The Prime Minister highlighted that Amaravati will energize the vision of ‘Swarna Andhra’, making it a center for progress and transformation. “Amaravati is not just a city, it is a force, it is the strength that will transform Andhra Pradesh into a modern state and a power that will transform Andhra Pradesh to an advanced state", stated Shri Modi in Telugu.
Envisioning Amaravati as a city where the dreams of Andhra Pradesh’s youth will come true, the Prime Minister highlighted that in the coming years, Amaravati will emerge as a leading city in Information Technology, Artificial Intelligence, Green Energy, Clean Industry, Education, and Healthcare. The Prime Minister remarked that the Central Government is fully supporting the State Government in rapidly developing the necessary infrastructure to accelerate growth across these sectors.
Shri Modi lauded Shri Chandrababu Naidu’s acumen for envisioning future tech on a large scale and implementing it swiftly. He recalled that in 2015, he had the privilege of laying the foundation stone for Praja Rajadhani, emphasising that over the years, the Central Government has extended comprehensive support for Amaravati’s development, ensuring all necessary steps for basic infrastructure. He remarked that with Shri Naidu’s leadership, the new state government has accelerated development efforts. He highlighted that key institutions, including the High Court, Assembly, Secretariat, and Raj Bhavan, are now being prioritized for construction.
“NTR Garu envisioned a developed Andhra Pradesh”, exclaimed the Prime Minister, urging collective efforts to make Amaravati and Andhra Pradesh the growth engine of a developed India, reaffirming the commitment to fulfilling NTR Garu’s dream. Addressing the Chief Minister and Deputy Chief Minister, the Prime Minister said in Telugu that it is our responsibility and something we must achieve together.
Emphasising that over the past 10 years, India has focused extensively on physical, digital, and social infrastructure, Shri Modi highlighted that India is now among the fastest-modernizing infrastructure nations in the world, and Andhra Pradesh is benefiting significantly from this progress. He noted that thousands of crores worth of road and rail projects have been allocated to Andhra Pradesh, accelerating its development. “Andhra Pradesh is witnessing a new era of connectivity, which will enhance district-to-district links and improve connectivity with neighboring states”, he stated, stressing that farmers will find it easier to access larger markets, and industries will benefit from improved logistical efficiency. Shri Modi also highlighted that the tourism and pilgrimage sectors will also gain momentum, making key religious sites more accessible. He cited the Renigunta-Naidupeta Highway as an example, stating that it will significantly ease access to Tirupati Balaji shrine, allowing devotees to visit Lord Venkateswara Swami in much less time.
Prime Minister emphasized that countries that have rapidly developed have given immense importance to their railway networks. He highlighted that the past decade has been a transformational period for Indian Railways, with the Government of India allocating record funds for railway development in Andhra Pradesh. The Prime Minister pointed out that between 2009 and 2014, the combined railway budget for Andhra Pradesh and Telangana was less than ₹900 crore, whereas today, Andhra Pradesh alone has a railway budget exceeding ₹9,000 crore, marking an increase of more than tenfold. “With the enhanced railway budget, Andhra Pradesh has achieved 100% railway electrification”, stated the Prime Minister, noting that the state now operates eight pairs of modern Vande Bharat trains, along with the Amrit Bharat train, which passes through Andhra Pradesh. He further highlighted that over the past 10 years, more than 750 rail flyovers and underpasses have been constructed across the state. Additionally, the Prime Minister stated that over 70 railway stations in Andhra Pradesh are being modernized under the Amrit Bharat Station Scheme, ensuring world-class infrastructure for passengers.
Underscoring the multiplier effect of infrastructure development, highlighting its direct impact on the manufacturing sector, Shri Modi noted that raw materials such as cement, steel, and transportation services benefit significantly from large-scale infrastructure projects, strengthening multiple industries. He stressed that infrastructure development directly benefits India’s youth, creating more employment opportunities. He remarked that thousands of young people in Andhra Pradesh are gaining new job prospects through these ongoing infrastructure projects.
“The foundation of a developed India rests on four key pillars—the poor, farmers, youth, and women empowerment”, the Prime Minister reiterated his statement from his address at Red Fort. He emphasised that these pillars remain central to their government’s policies, with special priority given to farmers’ welfare. He highlighted that to reduce the financial burden on farmers, the Government of India has spent nearly ₹12 lakh crore over the past 10 years to provide affordable fertilizers. He remarked that thousands of new and advanced seed varieties have been distributed to farmers, boosting agricultural productivity. The PM said that under the PM Fasal Bima Yojana, farmers in Andhra Pradesh have received claim settlements worth ₹5,500 crore. Additionally, under the PM Kisan Samman Nidhi, more than ₹17,500 crore has been directly transferred to the accounts of lakhs of farmers in Andhra Pradesh, ensuring financial support for their livelihoods, he added.
Emphasising that India is rapidly expanding irrigation projects across the country, along with launching river-linking initiatives to ensure water reaches every farm and farmers do not face water shortages, Shri Modi underlined that with the formation of the new state government, the Polavaram Project has gained fresh momentum. He stated that millions of people in Andhra Pradesh will see their lives transformed by this project. He reaffirmed that their government is fully supporting the state government to accelerate the completion of the Polavaram Project.
Underlining Andhra Pradesh’s pivotal role in establishing India as a space power over the decades, the Prime Minister said that every mission launched from Sriharikota fills millions of Indians with pride, inspiring the country's youth toward space exploration. He announced a major development in India’s defense sector, stating that a new defense institution has been established. He also mentioned that the foundation stone has been laid for DRDO’s new missile testing range. The Prime Minister emphasized that the Nava Durga Testing Range in Nagayalanka will serve as a force multiplier for India's defense capabilities, drawing strength from Maa Durga's divine power. He extended his congratulations to the nation's scientists and the people of Andhra Pradesh for this landmark achievement.
“India’s strength lies not just in its weaponry but in its unity”, said the Prime Minister, highlighting that this spirit of unity is further reinforced through Ekta Malls, which are being set up in cities across the country. He announced that Visakhapatnam will soon have its own Ekta Mall, where artisans and craftsmen from across India will have their products showcased under one roof. He noted that these malls will connect people with India’s rich diversity, while boosting the local economy and strengthening the "Ek Bharat, Shreshtha Bharat" vision.
The Prime Minister announced that this year’s International Day of Yoga (21st June) marking the 10th edition will be celebrated at Andhra Pradesh and he would also attend it. He urged the people to undertake more activities on Yoga in the next 50 days and set a world record. Remarking that Andhra Pradesh neither has shortage of dreamers nor achievers, the Prime Minister expressed confidence that the state is on the right path and has picked up the right speed for growth. He urged for sustained momentum in accelerating Andhra Pradesh’s progress and concluded by reassuring his unwavering support, stating that he will stand shoulder to shoulder with them.
The Governor of Andhra Pradesh, Shri Syed Abdul Nazeer, Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri N. Chandrababu Naidu, Union Cabinet Ministers were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to ensure world-class infrastructure and connectivity across the country, Prime Minister inaugurated 7 National Highway projects in Andhra Pradesh. These Projects include widening of various sections of National Highways, construction of Road over bridge and subway among others. These projects will further enhance road safety; create employment opportunities; provide seamless connectivity to religious and tourist places like Tirupati, Srikalahasti, Malakonda and Udayagiri Fort among others.
Prime Minister also dedicated to the nation railway projects aimed at enhancing connectivity and boosting capacity. These projects are doubling of the rail line between Bugganapalle Cement Nagar and Panyam stations, enhancing connectivity between Rayalaseema and Amaravati and construction of a third rail line between New West Block Hut Cabin and Vijayawada stations.
Prime Minister also laid the foundation stone of 6 National Highway projects and one Railway project. These Projects include widening of various sections of National highways; construction of elevated corridor, half clover leaf and Road over bridge among others. These projects will improve connectivity, inter-state travel, reduce congestion and improve overall logistics efficiency. Construction of Rail over Rail between Guntakal West and Mallappa gate stations aims to bypass freight trains and reduce congestion at the Guntakal Junction.
Prime Minister laid the foundation stone for multiple infrastructure projects that include the Legislative Assembly, High Court, Secretariat, other administrative buildings and housing buildings for over 5,200 families, worth over Rs 11,240 crore. It will also include trunk infrastructure and flood mitigation projects featuring a 320 km world-class transport network with underground utilities and advanced flood management systems, worth over Rs 17,400 crore. The Land Pooling Scheme Infrastructure projects will cover 1,281 km of roads equipped with central medians, cycle tracks, and integrated utilities across the capital city of Amaravati, worth over Rs 20,400 crore.
Prime Minister also laid the foundation stone of Missile Test Range at Nagayalanka in Andhra Pradesh worth around Rs 1,460 Crore. It will comprise a launch center, technical instrumentation facilities, Indigenous Radars, Telemetry and Electro-Optical systems enhancing the country's defence preparedness.
Prime Minister also laid the foundation stone of PM Ekta Mall at Madhurawada in Visakhapatnam. It has been envisioned with the objective of fostering national integration, supporting the Make in India initiative, promoting One District One Product, generating employment opportunities, empowering rural artisans, and enhancing the market presence of indigenous products.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আন্ধ্র প্রদেশকী অমরাবতীদা লুপা করোর 58,000 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে
ঙসি হৌদোক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা আন্ধ্র প্রদেশকী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং গ্রোথকী খোঙজেল য়াংশিনহল্লগনি: পি.এম.
অমরাবতী অসি চৎনবী অমসুং চাউখৎপা অসি পুন্না চৎমিন্নরিবা লমদম অমনি: পি.এম.
NTR গারুনা চাউখৎপা আন্ধ্র প্রদেশ অমগী মঙলান শাগৎলমখি, পুন্না ঐখোয়না অমরাবতী, আন্ধ্র প্রদেশপু চাউখৎপা ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহনগদবনি: পি.এম.
ভারত অসি হৌজিক ইনফ্রাস্ত্রকচর খোঙজেল য়াংনা মোদর্নাইজ তৌরিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি: পি.এম.
ভিক্সিৎ ভারত অসি য়ুম্বী মরীদা শেমগনি – লায়রবা, লৌমীশিং, নহারোল অমসুং নারী শক্তি: পি.এম.
নাগয়ালঙ্কাদা শাগদৌরিবা নভদুর্গা তেস্তিং রেঞ্জ অসিনা ইমা দুর্গাগুম্না লৈবাক অসিগী ঙাকশেলগী শক্তি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, ঐহাক্না মসিগীদমক লৈবাক অসিগী সাইন্তিস্তশিং অমসুং আন্ত্র প্রদেশকী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি: পি.এম,
02 MAY 2025 6:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি আন্ধ্র প্রদেশকী অমরাবতীদা লুপা করোর 58,000 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখ্রে, উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমরাবতীগী শেংলবা লমদম অসিদা লেপতুনা মহাক্না শহর অমা খক্তা নত্তনা মঙলান অমা মঙফাওনরকপা উবা ফংলি - অনৌবা অমরাবতী, অনৌবা আন্ধ্র অমা উরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "অমরাবতী অসি চৎনবী অমসুং চাউখৎপা অসি পুন্না চৎমিন্নরিবা লমদম অমনি, মসিদা বুদ্ধিস্ত হেরিতেজকী শান্তি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপগী ইনর্জী অনিমক য়াওরি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসি, প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে, অমসুং প্রোজেক্তশিং অসি কংক্রিৎ স্ত্রকচরশিং খক্তা নত্তে, অদুবু মখোয়শিং অসি আন্ধ্র প্রদেশকী এস্পিরেসনশিং অমসুং ভারতকী চাউখৎপগী ভিজনগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফমনি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা আন্ধ্র প্রদেশকী মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। ভগবান বীরাভদ্র, ভগবান অমরালিংগেশ্বর অমসুং তিরুপাতি বালাজীদা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রী শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদু অমসুং উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পৱন কল্যানদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি।
ইন্দ্র লোক্কী কোনুং অমরাবতী কৌই অমসুং হৌজিক্তি অমরাবতী অসি আন্ধ্র প্রদেশকী কোনুং ওইরে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসি শোইদনা ওইরকপা নত্তে অদুবু মসি ভারতকী চাউখৎপগী লম্বীদা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা 'স্বর্ন আন্ধ্র' শেমগৎপগী পোজিতিব ওইবা খুদম অমনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমরাবতিনা "স্বর্ন আন্ধ্র"গী ভিজনবু ইনর্জী পীগনি। মসিনা চাউখৎপা অমসুং অহোংবা পুরকপগী মফম অমা ওইহল্লগনি। শ্রী মোদীনা তেলুগুদা হায়খি, “অমরাবতী অসি শহর খক্তা নত্তে, মসি ফোর্স অমনি, মসি আন্ধ্র প্রদেশপু মোদর্ন স্তেৎ অমা ওইহন্নবা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশপু এদভান্স স্তেৎ অমা ওইহন্নবা শক্তি অমনি।"
অমরাৱতী অসি আন্ধ্র প্রদেশকী নহারোলশিংগী মঙলানশিং মঙফাওনহনগদবা শহর অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা অমরাৱতী অসি ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, গ্রীন ইনর্জী, ক্লিন ইন্দস্ত্রী, এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়রগী লমদা মকোক থোংবা শহর অমা ওইরক্লগনি। সেক্তরশিং অসিদা খুমাং চাউশিলহন্নবা দরকার ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অথুবা মতমদা শেমগৎপদা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারবু মপুং ফানা মতেং পাংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা শ্রী চন্দ্রবাবু নাইদুনা তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীবু পাক-চাউনা অমসুং মদুবু খোঙজেল য়াংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না 2015দা মহাক্না প্রজা রাজধনীগীদমক উরেপ উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ফংখিবা অদু নীংশিংখি। চহি কয়া অসিদা, কেন্দ্র সরকারনা অমরাবতীগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক মপুং ফানা মতেং পাংদুনা, তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা দরকার ওইবা খোংথাং পুম্নমক লৌখৎলি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী নাইদুগী লুচিং মখাদা অনৌবা রাজ্য সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা খোঙজেল য়াংখৎলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায় কোর্ত, এসেমব্লী, সেক্রেতরিয়েৎ অমসুং রাজ ভবন য়াওনা মরুওইবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, " NTR গারুনা চাউখৎলবা আন্ধ্র প্রদেশ অমগী মঙলান শাগৎখি।" অমরাবতী অমসুং আন্ধ্র প্রদেশপু চাউখৎলবা ভারত অমগী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্ননবা মহাক্না তকশিল্লদুনা NTR গারুগী মঙলান থুংহন্নবা মাগী ফিরেপ অদু ফোংদোকখি। মুখ্য মন্ত্রী অমসুং উপ-মুখ্য মন্ত্রীদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা তেলুগুদা হায়খি মদুদি মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি অমসুং ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
হৌখিবা চহি 10 অসিদা ভারতনা ফিজিকেল, দিজিতেল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউনা মীৎয়েং চঙখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি হৌজিক মালেমদা খ্বাইদগী থুনা মোদর্নাইজ তৌরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর নেসনশিংগী মনুংদা অমা ওইরে অমসুং আন্ধ্র প্রদেশনা মসিগী খুমাং চাউশিল্লকপগী কান্নবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি আন্ধ্র প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাং য়াঙখৎহন্নবা লম্বী অমসুং রেল প্রোজেক্তশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী শেনফম থাদরে। মহাক্না হায়খি, "আন্ধ্র প্রদেশনা কন্নেক্তিবিতীগী অনৌবা চহিচা অমা উবা ফংলি, মসিনা দিস্ত্রিক্ত-তু-দিস্ত্রিক্ত লিঙ্কশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং য়ুম্লোন্নরিবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি।" লৌমীশিংনা অচৌবা কৈথেলশিংদা হেন্না লায়না এক্সেস তৌবা ঙম্লগনি অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা হেন্না ফবা লোজিস্তিক ইফিসিএন্সীদগী কান্নবা ফংগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা মসিসু পনখি মদুদি তুরিজম অমসুং পিলগ্রিমেজ সেক্তরশিংসু খুমাং চাউশিল্লগনি, মসিনা মরুওইবা ধর্মগী মফমশিং অসি হেন্না লায়না চঙবা ঙম্লগনি। মহাক্না রেনিগুন্তা-নাইদুপেতা হাইৱেগী খুদম পীরদুনা হায়খি মদুদি মসিনা তিরুপাতি বালাজী লাইশঙদা চৎপা য়াম্না লায়থোকহল্লগনি। মসিনা ভক্তশিংনা লোর্দ ভেঙ্কতেশ্বর স্বামিগী মফমদা য়াম্না অতেনবা মতমদা চৎপা ঙমহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা মখোয়গী রেলৱেজ নেৎৱার্কশিংদা য়াম্না মরুওইবা পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসি ভারতকী রেলৱেজদা অহোংবা লাকপা মতম অমা ওইখি। ভারত সরকারনা আন্ধ্র প্রদেশতা রেলৱেজ চাউখৎনবা রেকোর্দ ওইবা শেনফমশিং থাদখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 2009 অমসুং 2014গী মরক্তা আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গনাগী অপুনবা রেলৱেজ বজেৎ অসি লুপা করোর 900গী মখাদা লৈরম্মি, অদুগা ঙসিদি আন্ধ্র প্রদেশ খক্তদা রেলৱেজ বজেৎ অসি লুপা করোর 9000 হেনখ্রে। মসি শরুক 10 হেনগৎলকপনি। রেলৱেজগী বজেৎ হেনগৎলকপগা লোয়ননা, আন্ধ্র প্রদেশনা রেলৱেজ 100% ইলেক্ত্রিফিকেসন ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। রাজ্য অসিনা হৌজিক হৌজিক অনৌবা ভন্দে ভারত ত্রেন জুরা নিপান, অমৃত ভারত ত্রেন, আন্ধ্র প্রদেশ ফাওদুনা চৎলিবা অসিসু পায়খৎলি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা রাজ্য অসিদা রেল ফ্লাই ওভর অমসুং আন্দরপাস 750 হেন্না শাখ্রে। মসিগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা আন্ধ্র প্রদেশকী রেলৱে স্তেসন 70 হেন্না মোদর্নাইজ তৌরি, মসিনা পেসেঞ্জরশিংগীদমক মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহল্লি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী মল্তিপ্লাইয়র ইফেক্তকী মতাংদা পল্লদুনা, মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা মদুগী হকথেংননা শাফু পীবগী মতাংদা পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সিমেন্ত, স্তীল অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন সর্বিসকুম্বা রো মেতরিএলগী পোৎলমশিং অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদগী কান্নবা ফংলি। ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তনা ভারতকী নহারোলশিংদা হকথেংননা কান্নবা পীরি, থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। হৌজিক পায়খৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসিগী খুত্থাংদা আন্ধ্র প্রদেশকী নহা লিশিং কয়া থবক ফংবগী অনৌবা খুদোংচাবা ফংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
“চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম অসি মরুওইবা য়ুম্বী মরিনি- লায়রবশিং, লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং নারী শক্তিনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদগী থমখিবা মহাক্কী ৱারোল অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হায়রিবা য়ুম্বীশিং অসি মখোয়গী সরকারগী পোলিসীশিংগী মরুওইবা য়ুম্বী ওইরি, লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংদা অখন্নবা মরুওইবা পীরি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৌমীশিংগী শেল-থুমগী চৈথেং হন্থহন্নবা, ভারত সরকারনা হৌখিবা চহি 10দা লুপা করোর লাখ 12রোম শেল থাদদুনা মমল হোংবা ফর্তিলাইজরশিং ফংহনখ্রে। লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংদা অনৌবা অমসুং এদভান্স ওইরবা মহৈ-মরোং লিশিং কয়া য়েন্থোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। পি.এম. ফাসল বিমা য়োজনাগী মখাদা আন্ধ্র প্রদেশকী লৌমীশিংনা লুপা করোর 5,500গী ক্লেম সেতলমেন্ত ফংখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগী মথক্তা, পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা, লুপা করোর 17,500 হেন্না আন্ধ্র প্রদেশকী লৌমী লাখ কয়াগী একাউন্তশিংদা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখ্রে। মসিনা মখোয়গী পুন্সি মহিংদা শেলগী মতেং ফংহনবা ঙম্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতনা লৈবাক শীনবা থুংনা ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং য়াম্না থুনা পাকথোক চাউথোকহল্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৌবুক খুদিংদা য়ৌহন্নবা অমসুং লৌমীশিংদা ঈশিংগী অৱাবা লৈহন্দনবা ভারতনা রিভর-লিঙ্কিংগী থৌরাং পায়খৎলি, শ্রী মোদীনা অনৌবা রাজ্য সরকার শেম্বগা লোয়ননা পোলাভরম প্রোজেক্ত নৌনা খোঙজেল য়াংশিল্লি ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোজেক্ত অসিনা আন্ধ্র প্রদেশকী মীওই লাখ কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কনি। পোলাভরম প্রোজেক্ত অসি অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা রাজ্য সরকারদা মখোয়গী সরকারনা মপুং ফানা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি।
ভারতপু স্পেস পাৱর অমা ওইহনবদা চহি কয়াগী মমাংদগী আন্ধ্র প্রদেশনা মরুওইবা থৌদাং লৌদুনা লাক্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শ্রীহরিকোতাদগী হৌদোকপা মিসন খুদিংমক্না ভারত মচা লাখ কয়াদা চাউথোকচবা পোকহল্লি, লৈবাক অসিগী নহাশিংবু স্পেস এক্সপ্লোরেশনগী মায়কৈদা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না ভারতকী ঙাকশেলগী সেক্তরদা অচৌবা দিবেলপমেন্ত অমা লাউথোকখি। অনৌবা দিফেন্স ইন্সতিত্যুসন অমা লিংখৎলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি DRDO গী অনৌবা মিসাইল তেস্তিং রেঞ্জকী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি নাগায়ালঙ্কাদা লৈবা নভা দুর্গা তেস্তিং রেঞ্জ অসি ভারতকী ঙাকশেলগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা থৌদাং লৌগনি। মসিনা ইমা দুর্গাগী ঈশ্বরগী শক্তিদগী মপাঙ্গল লৌগনি। মহাক্না লৈবাক অসিগী সাইন্তিস্তশিং অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী মীয়াম্বু অচৌবা মাই পাকপা অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতকী মপাঙ্গল অসি মাগী খুৎলায় খক্তদা নত্তনা মাগী অপুনবগী মপাঙ্গলদসু লৈ।" লৈবাক অসিগী শহরশিংদা শেমগৎলিবা এক্তা মোলশিংগী খুত্থাংদা অপুনবগী ৱাখল্লোন অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না লাউথোকখি মদুদি বিশাখাপত্নমদা অথুবা মতমদা মশাগী এক্তা মোল লৈরগনি, মফম অসিদা ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা আর্তিসানশিং অমসুং আর্তিসানশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অমত্তা ওইনা উৎকনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোলশিং অসিনা লোকেল ইকোনোমীদা খুমাং চাউশিনহন্দুনা অমসুং "এক ভারত, শ্রেস্ত ভারত" ভিজনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা দাইভর্সিতীগা লোয়ননা মীয়ামবু শম্নহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি মদুদি চহি অসিগী 10শুবা ইদিসনগী ওইনা জুন 21দা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ অসি আন্ধ্র প্রদেশতা পাংথোক্কনি অমসুং মহাকসু থৌরম অদুদা শরুক য়াগনি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ 50 অসিদা য়োগগী মতাংদা থবক থৌরম কয়া পায়খৎনবা অমসুং মালেমগী রেকোর্দ অমা শেম্নবা মহাক্না মীয়ামদা তকশিনখি। আন্ধ্র প্রদেশতা দ্রীমরশিং অমসুং মায় পাকপা মীওইশিংগী অৱাৎপা লৈতে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিনা অচুম্বা লম্বীদা চংশিল্লি অমসুং চাউখৎপগী অচুম্বা খোঙজেল অদু য়াংখৎলে হায়না থাজবা থমখি। মহাক্না আন্ধ্র প্রদেশকী চাউখৎপা অসি খোংজেল য়াংখৎহন্নবা তুং কোইনা হোৎননবা তকশিনখি। মহাক্না লোইশিল্লকপদা, মখোয়গা খুৎশম্নদুনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।
আন্ধ্র প্রদেশকী গভর্নর শ্রী সৈয়দ অব্দুল নাজির, আন্ধ্র প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. চন্দ্রবাবু নাইদু, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মন্ত্রীশিং য়াওনা অতোপ্পা শক্নাইরবশিংসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
লৈবাক শীনবা থুংনা মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপকী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা আন্ধ্র প্রদেশতা নেস্নেল হায়ৱে প্রোজেক্ত 7 শঙ্গাখ্রে। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিদা নেস্নেল হায়ৱেগী তোঙান তোঙানবা সেক্সনশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, রোদ ওভর ব্রিজ অমসুং সবৱে শেমগৎপা য়াওরি। প্রোজেক্তশিং অসিনা লম্বীগী সেফতী হেন্না ফগৎহল্লগনি; থবক পীনবা খুদোংচাবা ফংহল্লগনি; তিরুপাতি, শ্রীকলাহাস্তি, মালাকোন্দা অমসুং উদয়গিরি ফোর্ত অসিনচিংবা ধর্ম্মগী অমসুং তুরিস্তিক্কী মফমশিংগা শম্নহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা রেলৱে প্রোজেক্তশিং লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিনা বুগগানপাল্লে সিমেন্ত নগর অমসুং পনিয়ম স্তেসনশিংগী মরক্তা রেল লম্বী শরুক অনি হেনগৎহনবা, রায়লাসীমা অমসুং অমরাবতীগী মরক্তা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবা অমসুং ন্যু ৱেস্ত ব্লোক হত কেবিন অমসুং বিজয়ৱাদা স্তেসনশিংগী মরক্তা অহুমশুবা রেল লম্বী শেমগৎপা য়াওগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল হায়ৱে প্রোজেক্ত 6 অমসুং রেলৱে প্রোজেক্ত অমা শঙ্গাখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা নেস্নেল হায়ৱেগী তোঙান তোঙানবা সেক্সনশিং পাকথোক চাউথোকহনবা; এলিভেৎ তৌরবা কোরিদোর, হাফ ক্লোবর লিফ অমসুং রোদ ওভর ব্রিজ শাবগী থবক য়াওরি। প্রোজেক্তশিং অসিনা কন্নেক্তিবিতী, ইন্তর-স্তেৎ ত্রেবেল ফগৎহল্লগনি, কঞ্জেসন হন্থহল্লগনি অমসুং অপুনবা লোজিস্তিক ইফিসিএন্সী ফগৎহল্লগনি। গুন্তাকল ৱেস্ত অমসুং মল্লপ্পা গেৎ স্তেসনশিংগী মরক্তা রেল ওভর রেল শেমগৎপগী পান্দমদি ফ্রেৎ ত্রেনশিং বাইপাস তৌনবা অমসুং গুন্তাকল জঙ্কসন্দা চিনবা হন্থহন্নবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 11,240গী শেনফম ওইগদবা লেজিসলেতিব এসেমব্লী, হাই কোর্ত, সেক্রেতরিয়েৎ, অতোপ্পা এদমিনিস্ত্রেতিব বিল্দিংশিং অমসুং ইমুং 5,200 হেনবগী য়ুমশিং য়াওনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত কয়াগীদমক উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিদা ত্রেঙ্ক ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লুপা করোর 17,400 হেনবগী ৱর্ল্দ ক্লাস ত্রান্সপোর্ত নেৎৱার্ক য়াওবা কিলোমীতর 320 অমসুং অন্দরগ্রাউন্দ য়ুতিলিতীশিং অমসুং এদভান্স ফ্লদ মেনেজমেন্ত সিস্তেমশিং য়াওরি। লেন্দ পুলিং স্কিম ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংনা লুপা করোর 20,400 হেনবগী সেন্ত্রেল মিদিয়নশিং, সাইকল ত্রেকশিং অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ য়ুতিলিতীশিং য়াওবা কেপিতেল সিতি অমরাবতীদা কিলোমীতর 1,281গী লম্বীশিং কোনশিল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা আন্ধ্র প্রদেশকী নাগায়ালঙ্কাদা লুপা করোর 1,460রোমগী মিসাইল তেস্ত রেঞ্জগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিদা লৈবাক অসিগী ঙাকশেলগী শেম-শারিবা হেনগৎহন্নবা লোঞ্চ সেন্তর, তেক্নিকেল ইন্সত্রুমেন্তেসন ফেসিলিতীশিং, ইন্দিজিনস রেদরশিং, তেলিমেত্রী অমসুং ইলেক্ত্রো-ওপ্তিকেল সিস্তেমশিং য়াওগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিশাখাপত্নমগী মধুরাৱাদা পি.এম. এক্তা মোলগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিনা নেস্নেল ইন্তিগ্রেসন পুক্নিং থৌগৎনবা, মেক ইন ইন্দিয়া ইনিসিএতিব শৌগৎনবা, ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত প্রমোৎ তৌনবা, থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং পুথোক্নবা, খুঙ্গংগী আর্তিসানশিং শক্তি লৈহন্নবা অমসুং লমদমসিগী পোত্থোকশিংগী মার্কেৎ প্রজেন্সকী চাং হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা শেমখিবনি।