Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth over Rs 58,000 crore in Amaravati, Andhra Pradesh
The development works launched today will strengthen infrastructure and accelerate the growth of Andhra Pradesh: PM
Amaravati is a land where tradition and progress go hand in hand: PM
NTR Garu envisioned a developed Andhra Pradesh, Together, we have to make Amaravati, Andhra Pradesh, the growth engine of developed India: PM
India is now among the countries where infrastructure is rapidly modernising: PM
Viksit Bharat will be built on four pillars - poor, farmers, youth and Women power: PM
The Navdurga Testing Range to be built in Nagayalanka will strengthen the country's defense power just like Maa Durga, I congratulate the country's scientists and the people of Andhra Pradesh for this: PM
02 MAY 2025 6:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 58,000 crore in Amaravati, Andhra Pradesh today. The Prime Minister expressed that standing on the sacred land of Amaravati, he does not see just a city but a dream coming true—a new Amaravati, a new Andhra. "Amaravati is a land where tradition and progress go hand in hand, embracing both the peace of its Buddhist heritage and the energy of building a developed India”, remarked the Prime Minister. He added that today, foundation stones and inaugurations have been laid for projects, and these projects are not just about concrete structures but the strong foundation of Andhra Pradesh’s aspirations and India’s vision for development. Prime Minister Modi extended his greetings to the people of Andhra Pradesh, offering prayers to Bhagwan Veerabhadra, Bhagwan Amaralingeshwara, and Tirupati Balaji. He also conveyed his best wishes to Chief Minister Shri Chandrababu Naidu and Deputy Chief Minister Shri Pawan Kalyan.
Remarking that Indra Lok’s capital was once called Amaravati, and now Amaravati is the capital of Andhra Pradesh, Shri Modi emphasized that this is not a mere coincidence but a positive sign for the creation of ‘Swarna Andhra’, which will strengthen India’s path toward development. The Prime Minister highlighted that Amaravati will energize the vision of ‘Swarna Andhra’, making it a center for progress and transformation. “Amaravati is not just a city, it is a force, it is the strength that will transform Andhra Pradesh into a modern state and a power that will transform Andhra Pradesh to an advanced state", stated Shri Modi in Telugu.
Envisioning Amaravati as a city where the dreams of Andhra Pradesh’s youth will come true, the Prime Minister highlighted that in the coming years, Amaravati will emerge as a leading city in Information Technology, Artificial Intelligence, Green Energy, Clean Industry, Education, and Healthcare. The Prime Minister remarked that the Central Government is fully supporting the State Government in rapidly developing the necessary infrastructure to accelerate growth across these sectors.
Shri Modi lauded Shri Chandrababu Naidu’s acumen for envisioning future tech on a large scale and implementing it swiftly. He recalled that in 2015, he had the privilege of laying the foundation stone for Praja Rajadhani, emphasising that over the years, the Central Government has extended comprehensive support for Amaravati’s development, ensuring all necessary steps for basic infrastructure. He remarked that with Shri Naidu’s leadership, the new state government has accelerated development efforts. He highlighted that key institutions, including the High Court, Assembly, Secretariat, and Raj Bhavan, are now being prioritized for construction.
“NTR Garu envisioned a developed Andhra Pradesh”, exclaimed the Prime Minister, urging collective efforts to make Amaravati and Andhra Pradesh the growth engine of a developed India, reaffirming the commitment to fulfilling NTR Garu’s dream. Addressing the Chief Minister and Deputy Chief Minister, the Prime Minister said in Telugu that it is our responsibility and something we must achieve together.
Emphasising that over the past 10 years, India has focused extensively on physical, digital, and social infrastructure, Shri Modi highlighted that India is now among the fastest-modernizing infrastructure nations in the world, and Andhra Pradesh is benefiting significantly from this progress. He noted that thousands of crores worth of road and rail projects have been allocated to Andhra Pradesh, accelerating its development. “Andhra Pradesh is witnessing a new era of connectivity, which will enhance district-to-district links and improve connectivity with neighboring states”, he stated, stressing that farmers will find it easier to access larger markets, and industries will benefit from improved logistical efficiency. Shri Modi also highlighted that the tourism and pilgrimage sectors will also gain momentum, making key religious sites more accessible. He cited the Renigunta-Naidupeta Highway as an example, stating that it will significantly ease access to Tirupati Balaji shrine, allowing devotees to visit Lord Venkateswara Swami in much less time.
Prime Minister emphasized that countries that have rapidly developed have given immense importance to their railway networks. He highlighted that the past decade has been a transformational period for Indian Railways, with the Government of India allocating record funds for railway development in Andhra Pradesh. The Prime Minister pointed out that between 2009 and 2014, the combined railway budget for Andhra Pradesh and Telangana was less than ₹900 crore, whereas today, Andhra Pradesh alone has a railway budget exceeding ₹9,000 crore, marking an increase of more than tenfold. “With the enhanced railway budget, Andhra Pradesh has achieved 100% railway electrification”, stated the Prime Minister, noting that the state now operates eight pairs of modern Vande Bharat trains, along with the Amrit Bharat train, which passes through Andhra Pradesh. He further highlighted that over the past 10 years, more than 750 rail flyovers and underpasses have been constructed across the state. Additionally, the Prime Minister stated that over 70 railway stations in Andhra Pradesh are being modernized under the Amrit Bharat Station Scheme, ensuring world-class infrastructure for passengers.
Underscoring the multiplier effect of infrastructure development, highlighting its direct impact on the manufacturing sector, Shri Modi noted that raw materials such as cement, steel, and transportation services benefit significantly from large-scale infrastructure projects, strengthening multiple industries. He stressed that infrastructure development directly benefits India’s youth, creating more employment opportunities. He remarked that thousands of young people in Andhra Pradesh are gaining new job prospects through these ongoing infrastructure projects.
“The foundation of a developed India rests on four key pillars—the poor, farmers, youth, and women empowerment”, the Prime Minister reiterated his statement from his address at Red Fort. He emphasised that these pillars remain central to their government’s policies, with special priority given to farmers’ welfare. He highlighted that to reduce the financial burden on farmers, the Government of India has spent nearly ₹12 lakh crore over the past 10 years to provide affordable fertilizers. He remarked that thousands of new and advanced seed varieties have been distributed to farmers, boosting agricultural productivity. The PM said that under the PM Fasal Bima Yojana, farmers in Andhra Pradesh have received claim settlements worth ₹5,500 crore. Additionally, under the PM Kisan Samman Nidhi, more than ₹17,500 crore has been directly transferred to the accounts of lakhs of farmers in Andhra Pradesh, ensuring financial support for their livelihoods, he added.
Emphasising that India is rapidly expanding irrigation projects across the country, along with launching river-linking initiatives to ensure water reaches every farm and farmers do not face water shortages, Shri Modi underlined that with the formation of the new state government, the Polavaram Project has gained fresh momentum. He stated that millions of people in Andhra Pradesh will see their lives transformed by this project. He reaffirmed that their government is fully supporting the state government to accelerate the completion of the Polavaram Project.
Underlining Andhra Pradesh’s pivotal role in establishing India as a space power over the decades, the Prime Minister said that every mission launched from Sriharikota fills millions of Indians with pride, inspiring the country's youth toward space exploration. He announced a major development in India’s defense sector, stating that a new defense institution has been established. He also mentioned that the foundation stone has been laid for DRDO’s new missile testing range. The Prime Minister emphasized that the Nava Durga Testing Range in Nagayalanka will serve as a force multiplier for India's defense capabilities, drawing strength from Maa Durga's divine power. He extended his congratulations to the nation's scientists and the people of Andhra Pradesh for this landmark achievement.
“India’s strength lies not just in its weaponry but in its unity”, said the Prime Minister, highlighting that this spirit of unity is further reinforced through Ekta Malls, which are being set up in cities across the country. He announced that Visakhapatnam will soon have its own Ekta Mall, where artisans and craftsmen from across India will have their products showcased under one roof. He noted that these malls will connect people with India’s rich diversity, while boosting the local economy and strengthening the "Ek Bharat, Shreshtha Bharat" vision.
The Prime Minister announced that this year’s International Day of Yoga (21st June) marking the 10th edition will be celebrated at Andhra Pradesh and he would also attend it. He urged the people to undertake more activities on Yoga in the next 50 days and set a world record. Remarking that Andhra Pradesh neither has shortage of dreamers nor achievers, the Prime Minister expressed confidence that the state is on the right path and has picked up the right speed for growth. He urged for sustained momentum in accelerating Andhra Pradesh’s progress and concluded by reassuring his unwavering support, stating that he will stand shoulder to shoulder with them.
The Governor of Andhra Pradesh, Shri Syed Abdul Nazeer, Chief Minister of Andhra Pradesh, Shri N. Chandrababu Naidu, Union Cabinet Ministers were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to ensure world-class infrastructure and connectivity across the country, Prime Minister inaugurated 7 National Highway projects in Andhra Pradesh. These Projects include widening of various sections of National Highways, construction of Road over bridge and subway among others. These projects will further enhance road safety; create employment opportunities; provide seamless connectivity to religious and tourist places like Tirupati, Srikalahasti, Malakonda and Udayagiri Fort among others.
Prime Minister also dedicated to the nation railway projects aimed at enhancing connectivity and boosting capacity. These projects are doubling of the rail line between Bugganapalle Cement Nagar and Panyam stations, enhancing connectivity between Rayalaseema and Amaravati and construction of a third rail line between New West Block Hut Cabin and Vijayawada stations.
Prime Minister also laid the foundation stone of 6 National Highway projects and one Railway project. These Projects include widening of various sections of National highways; construction of elevated corridor, half clover leaf and Road over bridge among others. These projects will improve connectivity, inter-state travel, reduce congestion and improve overall logistics efficiency. Construction of Rail over Rail between Guntakal West and Mallappa gate stations aims to bypass freight trains and reduce congestion at the Guntakal Junction.
Prime Minister laid the foundation stone for multiple infrastructure projects that include the Legislative Assembly, High Court, Secretariat, other administrative buildings and housing buildings for over 5,200 families, worth over Rs 11,240 crore. It will also include trunk infrastructure and flood mitigation projects featuring a 320 km world-class transport network with underground utilities and advanced flood management systems, worth over Rs 17,400 crore. The Land Pooling Scheme Infrastructure projects will cover 1,281 km of roads equipped with central medians, cycle tracks, and integrated utilities across the capital city of Amaravati, worth over Rs 20,400 crore.
Prime Minister also laid the foundation stone of Missile Test Range at Nagayalanka in Andhra Pradesh worth around Rs 1,460 Crore. It will comprise a launch center, technical instrumentation facilities, Indigenous Radars, Telemetry and Electro-Optical systems enhancing the country's defence preparedness.
Prime Minister also laid the foundation stone of PM Ekta Mall at Madhurawada in Visakhapatnam. It has been envisioned with the objective of fostering national integration, supporting the Make in India initiative, promoting One District One Product, generating employment opportunities, empowering rural artisans, and enhancing the market presence of indigenous products.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଅମରାବତୀରେ ୫୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅମରାବତୀ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଚାଲିଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏନଟିଆର ଗାରୁ ଏକ ବିକଶିତ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ମିଳିତ ଭାବେ ଆମକୁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଅମରାବତୀକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ବିକାଶର ଇଞ୍ଜିନ କରିବାକୁ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଏବେ ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗରିବ, କୃଷକ, ଯୁବ ଏବଂ ମହିଳାଶକ୍ତି ଭଳି ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନାଗାୟାଲଙ୍କାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ନବଦୁର୍ଗା ପରୀକ୍ଷଣ ରେଞ୍ଜ ମା’ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ଭଳି ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
02 MAY 2025 6:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଅମରାବତୀରେ ୫୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପବିତ୍ର ଅମରାବତୀ ଭୂମିରେ ଠିଆ ହୋଇ ସେ କେବଳ ଏକ ସହର ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେଉଥିବା ଦେଖନ୍ତି-ଏକ ନୂତନ ଅମରାବତୀ, ଏକ ନୂତନ ଆନ୍ଧ୍ର। "ଅମରାବତୀ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଚାଲିଥାଏ, ଯାହା ଏହାର ବୌଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ଶକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କଂକ୍ରିଟ ଢାଞ୍ଚା ନୁହେଁ ବରଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ। ଭଗବାନ ବୀରଭଦ୍ର, ଭଗବାନ ଅମରଲିଙ୍ଗେଶ୍ୱର ଏବଂ ତିରୁପତି ବାଲାଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବନ କଲ୍ୟାଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଇନ୍ଦ୍ର ଲୋକର ରାଜଧାନୀକୁ ଏକଦା ଅମରାବତୀ କୁହାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ଅମରାବତୀ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ରାଜଧାନୀ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ସଂଯୋଗ ନୁହେଁ, ବରଂ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଧ୍ର' ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ସଙ୍କେତ, ଯାହା ଭାରତର ବିକାଶ ପଥକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅମରାବତୀ 'ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ଧ୍ର' ର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ, ଯାହା ଏହାକୁ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ। "ଅମରାବତୀ କେବଳ ଏକ ସହର ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଶକ୍ତି, ଏହା ଏକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯାହା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବ ଏବଂ ଏକ ଶକ୍ତି ଯାହା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିବ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତେଲୁଗୁ ଭାଷାରେ କହିଥିଲେ।
ଅମରାବତୀକୁ ଏପରି ଏକ ସହର ଭାବେ ପରିକଳ୍ପନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅମରାବତୀ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ସହର ଭାବେ ଉଭା ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦିଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ପରିକଳ୍ପନା କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁଙ୍କ କୁଶଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ସେ ପ୍ରଜା ରାଜଧାନୀ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲେ ବୋଲି ସ୍ମରଣ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅମରାବତୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନୂତନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ, ବିଧାନସଭା, ସଚିବାଳୟ ଏବଂ ରାଜଭବନ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି।
"ଏନଟିଆର୍ ଗାରୁ ଏକ ବିକଶିତ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଅମରାବତୀ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏନଟିଆର୍ ଗାରୁଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତେଲୁଗୁ ଭାଷାରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଯାହାକୁ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ହାସଲ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଭୌତିକ, ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏହି ପ୍ରଗତିରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଉପକୃତ ହେଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସଡ଼କ ଏବଂ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଏହାର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। "ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସଂଯୋଗର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି, ଯାହା ଜିଲ୍ଲା-ଜିଲ୍ଲା ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ", ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ ବୃହତ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବେ । ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଲଜିଷ୍ଟିକ ଦକ୍ଷତାରୁ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପକୃତ ହେବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଗତିଶୀଳ ହେବ, ଯାହା ପ୍ରମୁଖ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ୍ କରିବ। ସେ ରେନିଗୁଣ୍ଟା-ନାଇଡୁପେଟା ରାଜପଥର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ତିରୁପତି ବାଲାଜୀ ମନ୍ଦିରକୁ ପ୍ରବେଶକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସହଜ କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭକ୍ତମାନେ ବହୁତ କମ୍ ସମୟରେ ଭଗବାନ ଭେଙ୍କଟେଶ୍ୱର ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମୟ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ସରକାର ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ରେଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୯ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ମିଳିତ ରେଳ ବଜେଟ୍ ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଆଜି କେବଳ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ରେଳ ବଜେଟ୍ ୯୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି, ଯାହା ଦଶଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। "ବର୍ଦ୍ଧିତ ରେଳ ବଜେଟ୍ ସହିତ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ୧୦୦% ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହାସଲ କରିଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଦେଇ ଯାଉଥିବା ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସହିତ ଆଠ ଯୋଡ଼ା ଆଧୁନିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନା କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ରାଜ୍ୟରେ ୭୫୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଫ୍ଲାଇଓଭର ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ୭୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ବହୁଗୁଣିତ ପ୍ରଭାବକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସିମେଣ୍ଟ, ଇସ୍ପାତ ଏବଂ ପରିବହନ ସେବା ଭଳି କଞ୍ଚାମାଲ ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭବାନ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଏକାଧିକ ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସିଧାସଳଖ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିଥାଏ, ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀ ଏହି ଚାଲିଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି।
"ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ରହିଛି-ଗରିବ, କୃଷକ, ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରୁ ତାଙ୍କ ବିବୃତ୍ତିକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହୋଇ ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟର ସାର ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରକାରର ବିହନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନେ ୫୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦାବି ସମାଧାନ ପାଇଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ୧୭,୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଯାଇଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବିକା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ଭାରତ ସାରା ଦେଶରେ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ରୁତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତରେ ଜଳ ପହଂଚାଇବା ଏବଂ କୃଷକମାନେ ଯେପରି ଜଳ ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ନହୁଅନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ସହିତ ପୋଲାଭରମ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୂତନ ଗତି ଲାଭ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ। ସେ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ପୋଲାଭରମ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି।
ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତକୁ ଏକ ମହାକାଶ ଶକ୍ତି ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବାରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀହରିକୋଟାରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭିଯାନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଗର୍ବରେ ଭରିଦେଇଥାଏ, ଯାହା ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମହାକାଶ ଅନ୍ୱେଷଣ ଦିଗରେ ପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ। ସେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ଘୋଷଣା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଡିଆରଡିଓ ର ନୂତନ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପରୀକ୍ଷଣ ପରିସର ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନାଗାୟାଲଙ୍କାର ନବଦୁର୍ଗା ପରୀକ୍ଷଣ ରେଞ୍ଜ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମର୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି ଗୁଣକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ମା ଦୁର୍ଗାଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତିରୁ ଶକ୍ତି ସଂଗ୍ରହ କରିବ। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ସେ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
"ଭାରତର ଶକ୍ତି କେବଳ ଏହାର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ଏକତାରେ ରହିଛି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏକତା ମଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଏକତାର ଭାବନା ଆହୁରି ଦୃଢୀଭୂତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶର ସହରରେ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶାଖାପାଟଣାର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ନିଜର ଏକତା ମଲ୍ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ ସାରା ଭାରତର କାରିଗରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମଲ ଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ "ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ବିବିଧତା ସହିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିଦେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଜୁନ ୨୧) ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ପାଳନ କରାଯିବ ଏବଂ ସେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଯୋଗଦେବେ। ଆଗାମୀ ୫୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗ ଉପରେ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ସ୍ୱପ୍ନଦ୍ରଷ୍ଟା କିମ୍ବା ସଫଳ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅଭାବ ନାହିଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟ ସଠିକ୍ ପଥରେ ଅଛି ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଗତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ସେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ନିରନ୍ତର ଗତି ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଅତୁଟ ସମର୍ଥନକୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରି ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଠିଆ ହେବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସୟଦ ଅବଦୁଲ ନଜିର, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନ ଚନ୍ଦ୍ରବାବୁ ନାଇଡୁ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସାରା ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ତାଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଅନୁରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ୭ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଫ୍ଲାଇ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଭୂତଳ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ; ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ; ତିରୁପତି, ଶ୍ରୀକାଳହସ୍ତି, ମାଲାକୋଣ୍ଡା ଏବଂ ଉଦୟଗିରି ଦୁର୍ଗ ଭଳି ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ବୁଗ୍ଗନାପାଲେ ସିମେଣ୍ଟ ନଗର ଏବଂ ପାନ୍ୟମ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ, ରାୟଲସୀମା ଏବଂ ଅମରାବତୀ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନ୍ୟୁ ୱେଷ୍ଟ ବ୍ଲକ ହଟ କେବିନ ଏବଂ ବିଜୟୱାଡା ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ରେଳ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬ଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା; ଏଲିଭେଟେଡ୍ କରିଡର, ହାଫ କ୍ଲୋଭର୍ ଲିଫ୍ ଏବଂ ରୋଡ୍ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଂଯୋଗ, ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଯାତ୍ରାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଗୁଣ୍ଟାକାଲ ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ମାଲ୍ଲପ୍ପା ଗେଟ୍ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଓଭର ରେଲ୍ ନିର୍ମାଣର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ବାଇପାସ୍ କରିବା ଏବଂ ଗୁଣ୍ଟାକାଲ ଜଙ୍କସନରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବିଧାନସଭା, ହାଇକୋର୍ଟ, ସଚିବାଳୟ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ କୋଠା ଏବଂ ୫୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ପାଇଁ ଆବାସ ଭବନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୧୧,୨୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ। ଏଥିରେ ବୃହତ୍‍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବନ୍ୟା ପ୍ରଶମନ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ୧୭,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଭୂତଳ ଉପଯୋଗିତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବନ୍ୟା ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ୩୨୦ କିଲୋମିଟର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କ ରହିବ। ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୁଲିଂ ସ୍କିମ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜଧାନୀ ଅମରାବତୀରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମଧ୍ୟମ, ସାଇକେଲ ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଉପଯୋଗିତାରେ ସଜ୍ଜିତ ୧୨୮୧ କିଲୋମିଟର ସଡ଼କକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୨୦,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ନାଗାୟାଲଙ୍କାରେ ପ୍ରାୟ ୧୪୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପରୀକ୍ଷଣ ରେଞ୍ଜର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଏକ ଉତକ୍ଷେପଣ କେନ୍ଦ୍ର, ବୈଷୟିକ ଉପକରଣ ସୁବିଧା, ସ୍ୱଦେଶୀ ରାଡାର, ଟେଲିମେଟ୍ରି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ-ଅପ୍ଟିକାଲ ସିଷ୍ଟମ ରହିବ ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିଶାଖାପାଟଣାର ମଧୁରୱାଡା ଠାରେ ପିଏମ ଏକତା ମଲର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଗ୍ରାମୀଣ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବଜାର ଉପସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।