Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses News18 Rising Bharat Summit
The world's eyes and expectations are on India: PM
India has sprinted ahead at double the speed, doubling the size of its economy in just one decade: PM
Those who thought that India would progress slow and steady, will now witness a fast and fearless India: PM
Delay is the enemy of development: PM
When growth is driven by aspirations, it becomes inclusive and sustainable: PM
Waqf legislations ensure dignity for all, especially the marginalised: PM
WAVES will empower Indian artists to create and take their content to the global stage: PM
08 APR 2025 10:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the News18 Rising Bharat Summit in Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he expressed gratitude to Network18 for providing him the opportunity to connect with esteemed guests from India and around the world through this summit. He appreciated the focus of this year’s summit on the aspirations of India’s youth. Underlining the significance of the ‘Viksit Bharat Young Leaders Dialogue’ held earlier this year on Swami Vivekananda Jayanti at Bharat Mandapam, he remarked on the dreams, determination, and passion of the youth to make India a developed nation. He emphasized the roadmap for India’s progress by 2047, stating that continuous deliberation at every step will yield valuable insights. He noted that these insights will energize, guide, and accelerate the Amrit Kaal generation. He extended his congratulations and best wishes for the success of the summit.
“The world’s eyes and expectations are on India”, said Shri Modi, highlighting that within a span of a few years, India has risen from being the 11th to the 5th largest economy. He emphasized, “despite numerous global challenges, India has sprinted ahead at double the speed, doubling the size of its economy in just one decade”. He remarked that those who once believed India would progress slowly and steadily are now witnessing a ‘Fast and Fearless India’. He expressed confidence that India will soon become the world’s third-largest economy. “This unprecedented growth is being driven by the ambitions and aspirations of India’s youth”, he said, emphasising that addressing these ambitions and aspirations is now a national priority.
Noting that as of today, April 8, 2025, the first 100 days of the year are nearing completion in a couple of days, the Prime Minister highlighted that the decisions made during this period reflect the aspirations of India’s youth. “These 100 days were not just about decisions but about laying the foundation for the future”, he emphasised. He stated that policies have been transformed into pathways for possibilities. He highlighted key initiatives, including zero tax on income up to ₹12 lakh, benefiting young professionals and entrepreneurs. He noted the addition of 10,000 new medical seats and 6,500 new IIT seats, marking an expansion in education and acceleration in innovation. Shri Modi also mentioned the establishment of 50,000 new Atal Tinkering Labs, ensuring innovation reaches every corner of the country. He remarked that these labs will ignite a chain reaction of innovation. Highlighting the creation of Centers of Excellence for AI and skill development, providing youth with opportunities to become future-ready, Shri Modi also announced 10,000 new PM Research Fellowships to simplify the journey from ideas to impact. He remarked that just as the space sector was opened, the nuclear energy sector will now also be opened, removing boundaries and fostering innovation. He mentioned the introduction of social security for youth engaged in the gig economy, ensuring that those previously invisible are now at the center of policies. He also highlighted term loans of up to ₹2 crore for SC/ST and women entrepreneurs, emphasizing that inclusivity is now a policy, not just a promise. These decisions will directly benefit India’s youth, as the progress of the nation is tied to the progress of its youth, he added.
“The achievements of the past 100 days demonstrate that India is unstoppable, unyielding, and unwavering in its progress”, said Shri Modi underscoring that during this period, India became the fourth country in the world to achieve satellite docking and undocking capabilities. He noted the successful testing of the semi-cryogenic engine and the milestone of surpassing 100 gigawatts of solar capacity. He also emphasized the record coal production of 1,000 million tons and the launch of the National Critical Mineral Mission. Shri Modi also mentioned the decision to establish the 8th Pay Commission for Central Government employees and the increase in fertilizer subsidies for farmers, underscoring the government’s priority for the welfare of farmers. He highlighted the mass housewarming ceremony for over 3 lakh families in Chhattisgarh and the distribution of more than 65 lakh property cards under the Swamitva scheme. The Prime Minister remarked that in these 100 days, one of the world’s highest tunnels, the Sonamarg Tunnel, was dedicated to the nation. He noted the addition of INS Surat, INS Nilgiri, and INS Vagsheer to the Indian Navy’s strength. He also cited the approval for the purchase of ‘Made in India’ light combat helicopters for the Army. He highlighted the passage of the Waqf amendment bill as a significant step toward social justice. He added that these 100 days represent not just 100 decisions but the fulfillment of 100 resolutions.
“This mantra of performance is the true energy behind a rising India”, exclaimed the Prime Minister, sharing his recent visit to Rameswaram, where he had the opportunity to inaugurate the historic Pamban Bridge. He highlighted that over 125 years ago, the British constructed a bridge there, which witnessed history, endured storms, and suffered significant damage from a cyclone. Despite years of public demand, previous governments failed to act. He emphasized that it was under his government that work on the new Pamban Bridge began and the nation now has its first vertical lift rail-sea bridge.
Emphasising that delaying projects hampers the nation’s progress, while performance and swift action drive development, the PM said, “delay is the enemy of development, and our government is committed to defeating this enemy”. He cited the example of Assam’s Bogibeel Bridge, whose foundation was laid by former Prime Minister Shri Deve Gowda in 1997 and initiated by Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee. However, the project stalled under subsequent governments, causing hardships for millions in Arunachal Pradesh and Assam, he added. He highlighted that his government restarted the project in 2014 and completed it within four years, in 2018. He also mentioned Kerala’s Kollam Bypass Road project, which had been pending since 1972. He noted that the previous governments worked on it for 50 years, while the project was completed within five years, under his government.
Shri Modi remarked that discussions on Navi Mumbai Airport began in 1997, and it received approval in 2007. However, he highlighted that the Congress government did not take action on the project. He stressed that his government expedited the project, and the day is not far when commercial flights will commence from Navi Mumbai Airport.
Highlighting the significance of April 8, marking the 10th anniversary of the Pradhan Mantri Mudra Yojana, the Prime Minister remarked that earlier, even opening a bank account without a guarantor was a challenge, and bank loans were a distant dream for ordinary families. He emphasized that the Mudra Yojana addressed the aspirations of marginalized groups, including SC/ST, OBC, landless laborers, and women, who had nothing to pledge but their hard work. Questioning whether their dreams, aspirations, and efforts were any less valuable, Shri Modi highlighted that over the past decade, 52 crore loans have been disbursed under the Mudra Yojana without any guarantee. He noted the remarkable scale and speed of the scheme, stating that 100 Mudra loans are cleared in the time it takes for a traffic light to turn green, 200 loans are approved while brushing one’s teeth, and 400 loans are sanctioned during a favorite song on the radio. He further remarked that in the time taken for an instant delivery app to fulfill an order, 1,000 Mudra loans are sanctioned. Similarly, by the time one finishes an episode on an OTT platform, 5,000 Mudra businesses are established.
“Mudra Yojana did not demand guarantees but placed trust in the people”, said Shri Modi, highlighting that the scheme has enabled 11 crore individuals to receive loans for self-employment for the first time, transforming them into first-time entrepreneurs. He emphasized that over the past decade, 11 crore dreams have been given wings through the Mudra Yojana. He noted that approximately ₹33 lakh crore has been disbursed under the scheme, reaching villages and small towns—a figure surpassing the GDP of many countries. “This is not merely micro-finance but a mega transformation at the grassroots level”, he stressed.
Highlighting the transformative example of Aspirational Districts and Blocks, the Prime Minister remarked that previous governments had declared over 100 districts as backward and left them neglected, many of which were in the Northeast and tribal belts. Instead of deploying the best talent to these districts, officials were sent there as punishment postings, reflecting the outdated mindset of keeping the "backward" regions stagnant. He emphasized that their government changed this approach by designating these areas as Aspirational Districts. He stated that the administration in these districts was prioritized, flagship schemes were implemented in mission mode, and growth was monitored across various parameters. He highlighted that these Aspirational Districts have now surpassed several states and national averages in performance, benefiting the local youth the most. He noted that the youth in these districts now confidently say, "We can also achieve, we can also progress." The Prime Minister remarked that the Aspirational Districts Program has received global recognition from reputed institutions and journals. Inspired by its success, the government is now working on 500 Aspirational Blocks. “The growth driven by aspirations is both inclusive and sustainable”, he emphasised.
Emphasising that peace, stability, and a sense of security are essential for a nation’s rapid development, the PM quoted Gurudev Rabindranath Tagore’s vision of a fearless and confident mind, stating, "Where the mind is without fear and the head is held high." He stated that for decades, India faced an atmosphere of fear, terror, and violence, which caused the greatest harm to the youth. He highlighted that in Jammu and Kashmir, generations of young people were consumed by bombings, gunfire, and stone-pelting, while previous governments lacked the courage to extinguish this fire. He emphasized that their government’s strong political will and sensitivity have transformed the situation in Jammu and Kashmir. He noted that today, the youth of Jammu and Kashmir are actively engaged in development.
Underscoring the significant progress made in combating Naxalism and fostering peace in the Northeast, the Prime Minister remarked that over 125 districts were once engulfed in violence, with government boundaries effectively ending where Naxalism began. He noted that a large number of youth were victims of Naxalism. He emphasized his government’s efforts to bring these youth into the mainstream. Over the past decade, more than 8,000 Naxalites have surrendered and abandoned the path of violence, he added, highlighting that the number of Naxal-affected districts has now reduced to fewer than 20. Shri Modi remarked that the Northeast had also endured decades of separatism and violence. Over the last 10 years, his government has signed 10 peace agreements, leading to over 10,000 youth laying down arms and joining the path of development. He emphasized that the success lies not only in thousands of youth abandoning weapons but also in saving their present and future.
Shri Modi remarked that for decades, national challenges were swept under the political carpet instead of being addressed. He emphasized that it is time to confront such issues and not burden the 21st-century generations with the political mistakes of the 20th century. He highlighted that appeasement politics has been a significant challenge to India’s growth. Referring to the recent amendment to the Waqf-related laws, the Prime Minister noted that the debate surrounding Waqf stems from the politics of appeasement, which is not a new phenomenon. “The seeds of appeasement were sown during India’s freedom struggle”, he added. He questioned why India, unlike other nations that gained independence, had to face partition as a condition for freedom. He attributed this to the prioritization of power over national interest at the time. He stated that the idea of a separate nation was not rooted in the aspirations of ordinary Muslim families but was propagated by a few extremists, supported by certain Congress leaders to secure sole claims to power.
The Prime Minister said that appeasement politics granted power to Congress and strength and wealth to certain extremist leaders. However, he questioned what the common Muslim received in return. He highlighted that poor and marginalized Muslims were left with neglect, illiteracy, and unemployment. He emphasized that Muslim women faced injustice, citing the Shah Bano case where their constitutional rights were sacrificed to appeasement. He noted that women were silenced and pressured not to question, while extremists were given free rein to suppress their rights.
“Appeasement politics is fundamentally against the core concept of social justice in India”, said Shri Modi criticizing some parties for using it as a tool for vote-bank politics. He highlighted that the 2013 amendment to the Waqf Act was an attempt to appease extremist elements and land mafias. He noted that the amendment created an illusion of being above the Constitution, restricting the very pathways to justice that the Constitution had opened. He emphasized the adverse consequences of this amendment, which emboldened extremists and land mafias. He cited examples such as Waqf claims on Christian community lands in Kerala, disputes over Gurudwara lands in Haryana, and claims on farmers’ lands in Karnataka. He pointed out that entire villages and thousands of hectares of land across states are now entangled in NOC and legal complexities. The Prime Minister remarked that whether it was temples, churches, gurudwaras, farms, or government lands, people lost confidence in retaining ownership of their properties. A single notice would leave individuals scrambling for documents to prove ownership of their own homes and fields. He questioned the nature of such a law, which was meant to deliver justice but instead became a source of fear.
Congratulating the Parliament for enacting a remarkable law that serves the interests of all communities, including the Muslim community, Shri Modi emphasized that the sanctity of Waqf will now be preserved, and the rights of marginalized Muslims, women, and children will be safeguarded. He highlighted that the debate on the Waqf Bill was the second-longest in India’s parliamentary history, with 16 hours of discussion across both houses. He noted that the Joint Parliamentary Committee held 38 meetings and engaged in 128 hours of deliberation. Additionally, nearly one crore online suggestions were received from across the country. “This demonstrates that democracy in India is no longer confined to Parliament alone but is being strengthened through public participation”, he added.
Emphasizing the importance of focusing on art, music, culture, and creativity—elements that distinguish humans from machines—as the world rapidly advances in technology and AI, Shri Modi highlighted that entertainment is one of the largest global industries and is set to expand further. He announced the creation of WAVES (World Audio Visual and Entertainment Summit), a global platform to encourage and celebrate art and culture. He shared that a major event for WAVES will be held in May 2025 in Mumbai. He spoke about India’s vibrant and creative industries, including movies, podcasts, gaming, music, AR, and VR. He highlighted the "Create in India" initiative, aimed at taking these industries to the next level. WAVES will encourage Indian artists to create content and make it global, while also inviting artists from around the world to collaborate in India, he added. The Prime Minister urged Network 18 to popularize the WAVES platform and encouraged young professionals from creative domains to join this movement. “WAVES should reach every home and every heart”, he emphasised.
The Prime Minister commended Network 18 for showcasing the creativity, ideas, and determination of the nation’s youth through this summit. He lauded the platform for engaging young minds, encouraging them to think about national challenges, provide suggestions, and find solutions. He highlighted that the summit transformed youth from mere listeners to active participants in change. The Prime Minister urged universities, colleges, and research institutions to take the engagement from this summit forward. He emphasized the importance of documenting, studying, and channeling the insights and suggestions into policymaking to ensure the summit becomes a lasting impact rather than just an event. He remarked that the enthusiasm, ideas, and participation of the youth are the driving force behind India’s resolve to become a developed nation. He concluded by extending his best wishes to all those associated with the summit, especially the young participants.
The Prime Minister also unveiled the ‘Samadhan’ document, a compendium of solutions and proof of concepts developed by the selected youths and colleges across India on challenges like air pollution, waste management, cleaning up of rivers, education for all and decongestion of streets of India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যুজ ১৮ রাইজিং ভারত সমিৎতা ৱা ঙাংখ্রে
মালেমগী মীৎয়েং অমসুং থাজবা অসি ভারততা থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা তপ্না তপ্না খুমাং চাউশিল্লক্লি, চহি তরাগী মনুংদা শেন্মিৎলোনগী ফিভম পাক চাউবা শরুক অনি হেনগৎলক্লি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা খোংজেল তপ্না চাউখৎকনি হায়না খনবা মীওইশিংনা হৌজিক্তি খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লবা অমসুং অকি অখং লৈতবা ভারত অমা উবা ফংলগনি: প্রধান মন্ত্রী
থীন্থবা হায়বসি চাউখৎ-থৌরাংগী য়েক্নবনি: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎপা হায়বসি মঙলানশিংনা লমজিংবা মতমদা, পুম্নমক্কী অমসুং তুং কোইনা চৎপা ঙম্লকই: প্রধান মন্ত্রী
ৱাকফ আইনশিং অসিনা মীপুম খুদিংমক্কী, মরুওইনা শোত্থনা লৈজরিবশিংদা ইকাই খুম্নবা ফংহল্লি: প্রধান মন্ত্রী
ৱেভসনা ভারতকী আর্তিস্তশিংদা মখোয়গী কন্তেন্ত শেমগৎনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা শক্তি পীরগনি: প্রধান মন্ত্রী
08 APR 2025 10:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ন্যু দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাংথোকপা ন্যুজ ১৮ রাইজিং ভারত সমিৎতা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না নেটৱার্ক ১৮দা ভারত অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা ইকাই খুম্নরবা মীথুংলেনশিংগা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা পীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না চহি অসিগী সমিৎ অসিদা ভারতকী নহারোলশিংগী এস্পিরেসনশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা ভারত মন্দপমদা স্বামী বিবেকানন্দ জয়ন্তীগী থৌরমদা পাংথোকখিবা 'ভিক্সিৎ ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ'কী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মহাক্না ভারতপু চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা নহাশিংগী মঙলান, অচেৎপা ফিরেপ অমসুং পুক্নিং থৌগৎপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ২০৪৭ ফাওবদা ভারতকী চাউখৎপগী রোদমেপকী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি খোঙথাং খুদিংদা লেপ্পা লৈতনা খন্ন-নৈনবনা মমল য়াম্লবা ইনসাইৎশিং ফংহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাখল্লোনশিং অসিনা অমৃত কাল জেনরেসনবু থৌনা হাপ্লগনি, লমজিংগনি অমসুং খোঙজেল য়াংশিনহল্লগনি। মীফম অসি মাই পাক্না পাংথোক্নবা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, " মালেমগী মীৎয়েং অমসুং আশা অসি ভারততা লৈরে।" চহি খরগী মনুংদা, ভারত অসি ১১শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী ওইবদগী ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী ওইখ্রে। মহাক্না হায়খি, "মালেমগী ওইবা শীংনবা কয়া লৈজরবসু, ভারতনা তপ্না তপ্না মাংলোমদা চংশিল্লি, চহি তরাগী মনুংদা শেন্মিৎলোনগী চাং শরুক অনি হেনগৎলে।" মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অমদা ভারতনা তপ্না-তপ্না অমসুং লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লগনি হায়না থাজরম্বা মীওইশিং অদুনা হৌজিক্তি "ফাস্ত এন্দ ফিয়ারলেস ইন্দিয়া" অমা উবা ফংলি। ভারতনা অথুবা মতমদা মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী ওইরক্লগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। মহাক্না হায়খি, "মসিগী মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎপা অসি ভারতকী নহারোলশিংগী এম্বিসনশিং অমসুং এস্পিরেসনশিংনা পুথোক্লি।" মহাক্না হায়খি, "মসিগী মঙলান অমসুং আসাশিং অসি হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী মরুওইবা অমা ওইরে।"
ঙসি, ২০২৫গী এপ্রিল ৮ ফাওবদা, চহি অসিগী অহানবা নুমিৎ ১০০ অসি নুমিৎ খরনিগী মনুংদা মপুং ফারগনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অসিদা লৌখিবা ৱারেপশিং অসিনা ভারতকী নহাশিংগী আশাশিং অদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুমিৎ ১০০ অসি ৱারেপ লৌবদা নত্তনা তুংলমচৎকীদমক য়ুম্ফম থোনবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পোলিসীশিং অসি ওইথোকপা য়াবশিংগী লম্বীদা ওন্থোকখ্রে। নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিংদা কান্নবা ফংহন্নবা লুপা লাখ ১২ ফাওবগী ইনকমদা জিরো তেক্স য়াওনা মরুওইবা খোংথাংশিং মহাক্না পনখি। অনৌবা মেদিকেল সিৎ ১০,০০০ অমসুং অনৌবা আই.আই.তি.সিৎ ৬,৫০০ হাপচিনখিবগী মতাংদা মহাক্না পনখি। মসিনা এজুকেসন অমসুং ইন্নোবেসনদা খুমাং চাওশিল্লকপগী খুদম অমনি। শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা ইনোবেসন ফংহন্নবা অনৌবা অতল তিঙ্করিং লেব ৫০,০০০ লিংখৎপগী ৱাফমসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা লেবশিং অসিনা ইনোবেসনগী চেন রিএক্সন অমা থোকহল্লগনি। এ.আই. অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকীদমক সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স শেমগৎপা, নহারোলশিংদা তুংলমচৎকীদমক শেম-শারিবা ওইনবগী খুদোংচাবশিং পীনবগী মতাংদা পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা আইদিয়াদগী ইম্পেক্ত ফাওবগী খোঙচৎ অসি লায়থোকহন্নবগীদমক অনৌবা প্রধান মন্ত্রী রিসর্স ফেল্লোশিপ ১০,০০০সু লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্পেস সেক্তর হাংদোকখিবগুম্না, হৌজিকসু ন্যুক্লিয়র ইনর্জী সেক্তর হাংদোক্লগনি, ঙমখৈশিং লৌথোক্লগনি অমসুং ইনোবেসন পুক্নিং থৌগৎলগনি। মহাক্না জিগ ইকোনোমীদা চংশিল্লিবা নহাশিংগীদমক্তা সোসিএল সেক্যুরিতী হৌদোকপগী মতাংদা পনখি। মসিনা হান্নদি মীৎনা উবা ঙম্লমদবা মীওইশিং অসি হৌজিক পোলিসীশিংগী ময়াইদা লৈহল্লগনি। মহাক্না এস.সি./এস.তি. অমসুং নুপী ওন্ত্রপ্রিনরশিংগীদমক লুপা করোর ২ ফাওবগী তর্ম লোনশিং পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইনক্লুসিবিতী অসি হৌজিক্তি পোলিসী অমা ওইরে, অচেৎপা ৱাফম অমা নত্তে। অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসিনা ভারতকী নহারোলশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহনগনি। মরমদি লৈবাক অসিগী চাউখৎপা অসি নহারোলশিংগী চাউখৎপগা মরী লৈনৈ হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, হৌখিবা নুমিৎ ১০০ রোম অসিদা লৈখিবা মায় পাকপশিংনা উৎলি মদুদি ভারত অসি থিংবা ঙমদনা মাংজিল থারি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা মতম অসিদা ভারত অসি সেতেলাইত দোকিং অমসুং অনদোকিং তৌবা ঙম্বা মালেমগী মরিশুবা লৈবাক ওইরে। সেমি-ক্রাইওজেনিক ইঞ্জিন মাই পাক্না চাংয়েং তৌখিবা অমসুং সোলর কেপাসিতি গিগাৱাৎ ১০০ হেনবগী মাইলস্তোন অদু মহাক্না পনখি। মহাক্না রেকোর্দ ওইনা তন মিলিয়ন ১গী কয়লা পুথোকপা অমসুং নেস্নেল ক্রিতিকেল মিনরেল মিসন হৌদোকখিবগী মতাংদসু অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী মোদীনা কেন্দ্র সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংগীদমক ৮শুবা পে কম্মিসন লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখিবগী অমসুং লৌমীশিংগীদমক ফর্তিলাইজর সবসিদী হেনগৎলকপগী ৱাফমসু পনখি। ছত্তিসগরদা ইমুং লাখ অহুমগী মথক্তা য়ুম শানবা থৌরম পাংথোকখিবা অমসুং স্বামিৎৱা স্কিমগী মখাদা প্রোপর্তী কার্দ লাখ ৬৫ হেন্না য়েন্থোকখিবা অদু মহাক্না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুমিৎ ১০০ অসিদা, মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা তনেলশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা, সোনামার্গ তনেল অসি লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্লে। ভারতকী নেভীগী মপাঙ্গলদা আই.এন.এস. সুরত, আই.এন.এস. নীলগিরি অমসুং আই.এন.এস. ৱাগশির হাপচিনখিবা অদু মহাক্না পনখি। মহাক্না আর্মীগীদমক 'মেদ ইন ইন্দিয়া' লাইৎ কম্বাৎ হেলিকোপ্তরশিং য়োনবগী অয়াবা পীরকপগী ৱাফমসু পনখি। ৱাকফ এমেন্দমেন্ত বিল পাস তৌখিবা অসি সোসিএল জস্তিসকী মায়কৈদা মরুওইবা খোংথাং অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি নুমিৎ ১০০ অসিনা ৱারেপ ১০০ খক্তা নত্তনা ৱারেপ ১০০ মপুং ফাহন্নবগী মমি তারি।
প্রধান মন্ত্রীনা রামেশ্বরমদা মহাক্কী খোংচৎকী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি মদুদি মহাক্না পুৱারী ওইরবা পাম্বন ব্রিজ শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি ১২৫গী মমাংদা, বৃতিশনা মফম অসিদা পুৱারীগী ৱারী অমা থেংনখিবা, নুংশিৎকী ঈচাউ থেংনখিবা অমসুং সাইক্লোন অমনা মরম ওইদুনা শাথীনা শোকহনখিবা থোং অমা শাখি। চহি কয়া মীয়ামনা হায়দুনা লাক্লবসু, মমাংগী সরকারশিংনা থবক পায়খৎপা ঙমখিদে। মহাক্না মরুওইনা ফোংদোকখি মদুদি মহাক্কী সরকারগী মখাদা অনৌবা পাম্বন ব্রিজ শাবগী থবক হৌখি অমসুং লৈবাক অসিদা অহানবা ভর্তিকল লিফ্ত রেল-সী ব্রিজ লৈরে।
প্রোজেক্তশিং অথিংবা থম্বনা লৈবাক্কী চাউখৎপদা খুদোংচাদবা থোকহল্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "থীন্থহনবা হায়বসিনা চাউখৎপগী য়েক্নবনি, অমসুং ঐখোয়গী সরকারনা য়েক্নবা অসিবু মায়থীবা পীনবা ৱাশক্লি।" মহাক্না অসামগী বোগিবেল ব্রিজগী খুদম পনখি। মসিগী য়ুম্ফম অসি হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী দেবগৌরানা 1997দা থমখি অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারী বাজপাইয়ীনা হৌদোকখি। অদুম ওইনমক, প্রোজেক্ত অসি অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসামগী মীওই মিলিয়ন কয়াদা অৱাবা কয়া থোকহন্দুনা মথংগী সরকারশিংগী মখাদা লেপখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা প্রোজেক্ত অসি ২০১৪দা অমুক হন্না হৌদোকখি অমসুং চহি মরিগী মনুংদা, ২০১৮দা লোইশিনখি। মহাক্না কেরলাগী কোল্লম বাইপাস রোদ প্রোজেক্তকী মতাংদসু পনখি। প্রোজেক্ত অসি ইং ১৯৭২দগী লেপ্পা লৈরবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা মসিদা চহি ৫০ থবক তৌখি, অদুগা প্রোজেক্ত অসি মহাক্কী সরকারগী মতমদা চহি মঙাগী মনুংদা লোইশিনখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নবি মুম্বই এয়রপোর্তকী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী থবক অসি ১৯৯৭দা হৌখি অমসুং মসিগী অয়াবা অসি ২০০৭দা ফংখি। অদুম ওইনমক, মহাক্না হায়খি মদুদি কংগ্রেস সরকারনা প্রোজেক্ত অসিদা থবক পায়খৎখিদে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা প্রোজেক্ত অসি খোংজেল য়াংখৎহল্লে, অমসুং নবি মুম্বাই এয়রপোর্ততগী কম্মর্সিএল ফ্লাইত হৌরকপা নুমিৎ অদু অরাপ্পা নত্তে।
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী চহি ১০ মপুং ফারকপগী এপ্রিল ৮গী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংদা, গেরেন্তর অমা য়াওদনা বেঙ্ক একাউন্ত অমা হাংদোকপা হায়বসি অরুবা অমনি, অমসুং বেঙ্ক লোন অসি মীচম প্রজাগী ইমুংশিংগীদি অথাপ্পা মঙলান অমনি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মুদ্রা য়োজনা অসিনা এস.সি./এস.তি., ও.বি.সি. মখোয়গী মঙলানশিং, মখোয়গী অপাম্বা অমসুং মখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি হন্থরব্রা হায়না হংদুনা শ্রী মোদীনা হৌখিবা চহী তরা অসিদা মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা গরেন্তী অমত্তা য়াওদনা লোন কোতি ৫২ পীখ্রে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না স্কীম অসিগী য়াম্না চাউবা স্কেল অমসুং স্পীদকী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাফিক লাইৎ অমা গ্রীন ওইরকপা মতমদা মুদ্রা লোন ১০০গী অয়াবা পীখি। মীওই অমনা মহাক্কী মখুৎ হাম্বা মতমদা লোন ২০০গী অয়াবা পীখি অমসুং রেদিওদা পাম্নবা ঈশৈ অমা শক্লিঙৈদা লোন ৪০০গী অয়াবা পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ইন্সতেন্ত দেলিভরী এপ অমনা ওর্দর অমা মপুং ফাহনবগী মতম অদুদা মুদ্রা লোন ১০০০গী অয়াবা পীখি। মতৌ অসুম্না, ও.তি.তি. প্লেৎফোর্ম অমদা কনাগুম্বা অমনা ইপিসদ অমা লোইশিল্লকপা মতমদা মুদ্রা বিজিনেস ৫,০০০ লিংখৎলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মুদ্রা য়োজনাদা গেরেন্তীগী মথৌ তাখিদে অদুবু মীয়ামদা থাজবা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কিম অসিনা অহানবা ওইনা মীওই কোতি ১১দা সেল্ফ-ইমপ্লোইমেন্তকীদমক লোন ফংহনখ্রে। হৌখিবা চহী তরা অসিদা মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা মঙলান কোতি ১১গী মঙলান মঙফাওনহনখ্রে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কিম অসিগী মখাদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৩৩গী শেনফম পীখ্রে। মসিনা খুঙ্গংশিং অমসুং অপীকপা শহরশিংদা য়ৌহনখ্রে। মসি লৈবাক কয়াগী জি.দি.পি.দগী হেল্লিবা ফিগর অমনি। মহাক্না হায়খি, "মসি মাইক্রো-ফাইনান্স খক্তমক নত্তে, মসি গ্রাসরুৎ লেভেলদা মেগা ত্রান্সফোর্মেসন অমনি।"
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং ব্লোকশিংগী ত্রান্সফোর্মেতিব ওইবা খুদম পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা দিস্ত্রিক্ত ১০০ হেনববু মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না লাউথোকখি অমসুং মখোয়শিং অদু কোকহন্দুনা থমখি। মখোয়শিং অসি অৱাং নোংপোক অমসুং ত্রাইবেল বেল্তশিংদা লৈরম্মি। হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা খ্বাইদগী হৈ-শিংলবা মীওইশিং থাগৎপগী মহুত্তা, ওফিসিএলশিংবু "অরোইবা" মফমশিং অসি লেংদনা থম্বগী মতমগা চুনদবা ৱাখল্লোন অদু উৎতুনা, মফমশিং অসিদা পেনাল্তি পোস্তিং ওইনা থাগৎখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মখোয়গী সরকারনা হায়রিবা মফমশিং অসিবু এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং ওইনা মশক তাকপগা লোইননা মসিগী থৌওং অসি হোংদোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা জিলাশিং অসিদা এদমিনিস্ত্রেসনগী থবকশিং মরুওইনা পায়খৎলি, মিসন মোদতা ফ্লেগশিপ স্কিমশিং পায়খৎলি, অমসুং তোঙান তোঙানবা পেরামিতরশিংদা চাউখৎপা য়েংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিনা হৌজিক রাজ্য কয়া অমসুং নেস্নেল এভরেজশিংদগী হেন্না মায় পাক্লি। মসিনা লোকেল নহারোলশিংদা খ্বাইদগী কান্নবা ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা জিলাশিং অসিগী নহারোলশিংনা "ঐখোয়সু মাই পাকপা ঙমগনি, ঐখোয়না চাউখৎপা ঙমগনি" হায়না থাজবা থম্লি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম অসি মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং জর্নেলশিংনা মালেমগী থাক্তা শকখঙবা ফংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিগী মায় পাকপা অসিনা পুক্নিং থৌগৎলদুনা, সরকারনা হৌজিক এস্পিরেস্নেল ব্লোক ৫০০দা থবক তৌরি। মহাক্না হায়খি, "অশা-অথৌশিংনা পুরকপা গ্রোথ অসি ইনক্লুসিব অমসুং সস্তেনেবল ওই।
লৈবাক অমা খোংজেল য়াংনা চাউখৎনবগীদমক শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং সেক্যুরিতীগী ৱাখল্লোন অসি তঙাইফদবনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি "করিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি শিংনবা লৈতবা অমসুং মকোক অদু ৱাংনা থম্বা ওইরবদি" । মহাক্না হায়খি মদুদি চহী কয়াদগী ভারতনা নুংশি-চান্নবা, তেরর অমসুং হিংসাগী ফিভম অমদা লৈরি, মসিনা নহাশিংদা খ্বাইদগী হেন্না খুদোংথীবা পীরি। জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা বোম্বিং, গনফায়র অমসুং নুংশিৎ থকপদা নহারোল কয়াগী পুন্সি মাংখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মমাংগী সরকারশিংনা মৈ অসি কোকহন্নবা থৌনা লৈখিদে। মহাক্কী সরকারগী মপাঙ্গল কনবা রাজনিতীগী ইথিল অমসুং সেন্সিতিবিতীনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী ফীভমদা অহোংবা পুরক্লে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। ঙসিদি জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী নহারোলশিংনা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
নক্সেলিজম থেংনবা অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা শান্তি পুরক্নবা হোৎনবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জিলা ১২৫ হেনবদা হিংসাগী থৌদোকশিং থোকখি। নহারোল মশিং য়াম্না নক্সেলিজমগী খুদোংথীবা মায়োক্নরি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না নহাশিং অসিবু মেনস্ত্রীমদা পুরক্নবা মহাক্কী সরকারনা হোৎনরিবশিং অদু পনখি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা, নক্সালিতী ৮,০০০ হেনবনা খুদোল তমখ্রে অমসুং হিংসাগী লম্বী থাদোকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি । নক্সালিতীনা শোকহল্লবা জিলাশিংগী মশিং অসি হৌজিক ২০দগী হন্থরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি । শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক লমদম অসিসু দিকেদ কয়াগী মমাংদগী তোঙান্না থম্বা অমসুং হিংসা মায়োক্নদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহি ১০দা, মহাক্কী সরকারনা শান্তিগী য়ানচে ১০দা খুৎয়েক পীনখ্রে, মসিনা নহা ১০,০০০ হেনবনা খুৎলাই থাদোক্তুনা চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মাই পাকপা অসি নহা লিশিং কয়া খুৎলাই থাদোকপদা নত্তনা মখোয়গী হৌজিক অমসুং তুংলমচৎপু কন্নবা য়াওরি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি দিকেদ কয়াগী মমাংদগী, নেস্নেল চেলেঞ্জশিং অসি মীৎয়েং চংবগী মহুত্তা রাজনিতীগী কার্পেৎকী মখাদা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ইসুশিং অসি থেংননবা মতম ওইরে অমসুং ২১শুবা চহিচাগী জেনরেসনশিং অসি ২০শুবা চহিচাগী রাজনিতীগী অশোয়বশিংগা লোয়ননা চৈথেং পীদনবা হোৎনগদবনি। ভারতকী চাউখৎপগীদমক পুক্নিং চিংশিনবগী রাজনিতী অসি মরুওইবা শিংনবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ৱাকফগা মরী লৈনবা আইনশিংদা হন্দক্তা শেমদোকখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাকফকী মতাংদা চত্থরিবা ৱাথোক অসি অনৌবা থৌওং অমা নত্তে, মসি পুক্নিং চিংশিনবগী রাজনীতিদগী লাকপনি। মহাক্না মখা তাখি, "মরোমদোম লেপচবগী মরুশিং অসি ভারতকী নীংতম লানগী মতমদা থাখি।" মহাক্না হংখি মদুদি করিগীদমক্তা ভারতনা, নীংতম্বা ফংলবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা মান্নদনা, নীংতম্বা ফংনবগী তঙাইফদবা অমা ওইনা খায়দোকপগী মায়োক্তা মায়োক্নবগে। মহাক্না মসি মতম অদুদা লৈবাক্কী কান্নবদগী শক্তি হেন্না মরুওইনা লৌরকপদগী ওইরকপনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি তোঙানবা লৈবাক অমগী ৱাখল্লোন অসি মীচম প্রজা মুস্লিমগী ইমুং-মনুংগী অপাম্বাদা য়ুম্ফম ওইদে অদুবু মসি কা হেন্না চংশিল্লিব খরনা শৌগৎলি, কংগ্রেসকী লুচিংবা খরনা শত্তি পায়বগীদমক্তা শৌগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পুকচেল শেংবগী রাজনিতীনা কংগ্রেসতা শক্তি অমসুং অকক্নবা এক্সত্রিমিস্ত লুচিংবশিংদা শক্তি অমসুং শেল-থুম পীরি। অদুম ওইনমক, মহাক্না ৱাহং হংখি মদুদি মীচম প্রজা মুস্লিমনা মসিগী মহুত্তা করি ফংবগে হায়বসিনি। লাইরবশিং অমসুং লায়রবা মুস্লিমশিংবু মীৎয়েং তাদবা, লাইরিক হৈতবা অমসুং থবক ফংদবগী ফিভমদা থম্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না শাহ বানোগী কেস অসিবু মখোয়গী কন্সতিত্যুস্নল রাইতশিং অদু পুক্নিং চিংশিন্নবগীদমক্তা কৎথোকখিবগী মতাংদা পল্লদুনা মুস্লিম নুপীশিংনা অরানবা তৌবগী মায়োক্তা থেংনরি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপীশিংবু ৱা ঙাংদনবা অমসুং ৱাহং হংদনবা প্রেসর পীখি, অদুগা এক্সত্রিমিস্তশিংদা মখোয়গী হকশিং কোকহন্নবগীদমক্তা অয়াবা পীখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "অপীসমেন্ত পোলিসী অসি ভারতকী সোসিএল জস্তিসকী মপুং ওইবা ৱাখল্লোনগী মায়োক্তা চৎলি।" মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাকফ এক্তকী ২০১৩গী এমেন্দমেন্ত অসি এক্সত্রিমিস্ত এলিমেন্তশিং অমসুং লেন্দ মাফিয়াশিংবু পুক্নিং চিংশিন্নবা হোৎনবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি এমেন্দমেন্ত অসিনা সংবিধানগী ৱাংমদা লৈবগী ৱাখল্লোন অমা শেমখি। সংবিধান্না ৱায়েল-পথাপ ফংনবগী লম্বীশিং অদুসু অথিংবা থমখি। মহাক্না এক্সত্রিমিস্তশিং অমসুং লম মাফিয়াশিংবু থৌনা হাপ্পীরিবা, এমেন্দমেন্ত অসিগী মতিক চাবা মহৈশিং অদু পুক্নিং থৌগৎখি। কেরলাদা খৃস্তিয়ন কম্ম্যুনিতীগী লমদা ৱাকফনা ক্লেম তৌরকপা, হরিয়ানাদা গুরুদ্বারাগী লমদা চয়েৎনবা অমসুং কর্নাতকাদা লৌমীশিংগী লমদা ক্লেম তৌরকপা অসিনচিংবা মহাক্না খুদমশিং পনখি। মহাক্না পনখি মদুদি হৌজিক রাজ্য কয়াগী অপুনবা খুঙ্গংশিং অমসুং হেক্তর লিশিং কয়াগী লম অসি এন.ও.সি. অমসুং আইনগী ওইবা কমপ্লেক্সিতীশিংদা য়াওশিল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইশঙশিং, চর্চশিং, গুরুদ্বারাশিং, ফার্মশিং নৎত্রগা সরকারগী লমশিং ওইরবসু, মীয়াম্না মখোয়গী প্রোপর্তীগী মপু ওইবগী থাজবা মাংহল্লে। নোতিস অমখক্তনা মীওইশিংবু মখোয়গী য়ুম অমসুং লমগী মপু ওইবগী খুদম ওইনবা দোক্যুমেন্তশিং ফংনবা হোৎনহনগনি। মহাক্না অসিগুম্বা ৱায়েল-পথাপ অমগী মওং-মতৌদা চিংনবা থমখি, মসিদি অচুম্বা ৱায়েল পীনবা পান্দম থম্লম্মি অদুবু মসিগী মহুত্তা শিংনবগী হৌরকফম ওইখি।
মুস্লিম কম্ম্যুনিতী য়াওনা কম্ম্যুনিতী খুদিংমক্কী কান্নবা ফংহন্নবা অখন্নবা আইন অমা শেমখিবগীদমক পার্লিয়ামেন্তপু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা ৱাকফকী অশেংবা মগুন অসি হৌজিক ঙাক্না চৎকনি, অমসুং লাপ্না থম্বা মুস্লিম, নুপী অমসুং অঙাংশিংগী হকশিং ঙাক্না চৎকনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। ৱাকফ বিলগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অসি ভারতকী পার্লিয়ামেন্তরীগী পুৱারীদা অনিশুবা খ্বাইদগী শাংবা ওইখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হাউস অনিমক্তা পুং ১৬ খন্ন-নৈনখি। জোইন্ত পার্লিয়ামেন্তরী কমিতীনা মীফম ৩৮ পাঙথোকখ্রে অমসুং পুং ১২৮ খন্ন-নৈনখ্রে হায়না মহাক্না পনখি। মসিগী মথক্তা, লৈবাক শীনবা থুংনা ওনলাইনগী খুত্থাংদা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীনবগীদমক্তা তেংবাং পীখি। "মসিনা উৎলি মদুদি ভারত্তা দিমোক্রে সি অসি পার্লিয়ামেন্ত খক্তদা য়ুম্ফম ওইদ্রে অদুবু মীয়ামগী শরুক য়াবা অসিনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।"
মালেম অসিনা তেক্নোলোজী অমসুং এ.আই.দা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকপগা লোয়ননা আর্ত, ম্যুজিক, কলচর অমসুং ক্রিএতিভিতিদা মীৎয়েং চংবা মরুওই হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এন্তরটেনমেন্ত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তগী অমনি অমসুং মখা তানা পাকথোক চাউথোক্নবা লেপ্লি। মহাক্না আর্ত অমসুং কলচরবু পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং সেলেব্রেৎ তৌনবা মালেমগী ওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুএল অমসুং এন্তরতেন্মেন্ত সমিত (ৱাই.এ.ই.ভি.ই.এস.) শেম্লে হায়না লাউথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱেবকী মরুওইবা থৌরম অমা ২০২৫গী মেদা মুম্বাইদা পাংথোক্কনি। মহাক্না ফিল্ম, পোদকাস্ত, গেমিং, ম্যুজিক, এ.আর. অমসুং ভি.আর. য়াওনা ভারতকী ভাইব্রেন্ত অমসুং ক্রিয়েতিব ইন্দস্ত্রীশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীশিং অসিবু মথংগী থাক্তা পুখৎনবা পান্দম থম্লিবা "ক্রিয়েৎ ইন ইন্দিয়া" ইনিসিয়েতিবকী মতাংদা পনখি। ৱেভসনা ভারতকী আর্তিস্তশিংবু কন্তেন্ত শেমগৎনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা য়ুম্ফম ওইহন্নবা পুক্নিং থৌগৎকনি, অদুগা মালেম পুম্বগী আর্তিস্তশিংবু ভারত্তা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা কৌগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা নেৎৱর্ক ১৮দা ৱেভ্স প্লেৎফোর্ম অসি মীয়ামদা খঙহন্নবা অমসুং ক্রিয়েতিব দোমেনগী নহা ওইরিবা প্রোফেস্নেলশিংবু মসিগী খোংজং অসিদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না হায়খি, "ৱেবসনা য়ুম খুদিংমক্তা অমসুং থম্মোয় খুদিংমক্তা য়ৌহনগদবনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা নেৎৱর্ক 18বু লৈবাক অসিগী নহাশিংগী ক্রিএতিভিতি, ৱাখল্লোন অমসুং থৌনা অসি সম্মিৎ অসিগী খুত্থাংদা উৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না প্লেৎফোর্ম অসিনা নহা ওইরিবা মীওইশিংবু নেস্নেল চেলেঞ্জশিংগী মতাংদা খনবা, সজেসনশিং পীনবা অমসুং সোলুসনশিং পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎপদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সমিৎ অসিনা নহারোলশিংবু খক্তা ঙাংবদগী অহোংবা পুরকপদা থৌদাং য়াবা মীওইশিং ওইহনখি। য়ুনিভর্সিতীশিং, কোলেজশিং অমসুং রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীফম অসিদগী ফংলকপা এঙ্গেজমেন্ত অসি মাংলোমদা চংশিন্নবা। মীফম অসি থৌরম অমখক্তদা নত্তনা মতম শাংনা ইথিল পীবা অমা ওইহন্নবগীদমক্তা, পোলিসী মেকিংদা ইন্সাইৎ অমসুং সজেসনশিং অদু দোকুমেন্ত তৌবগী, নৈনবগী অমসুং চেনেল তৌবগী মরুওইবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নহারোলশিংগী থৌনা, ৱাখল্লোন অমসুং শরুক য়াবা অসিনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ভারতকী ৱারেপ লৌবগী থৌনা অদুনি। মহাক্না সমিৎ অসিগা মরী লৈনবা মীওই পুম্নমক্তা, মরুওইনা নহা ওইরিবা শরুক য়ারিবশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীদুনা লোইশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা 'সমাধন' দোকুমেন্তসু উরেপ-উয়ুং তমখি। মসিনা ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা নহাশিং অমসুং কোলেজশিংনা এয়র পোলুসন, ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, তুরেলশিং শেংদোকপা, মীপুম খুদিংমক্কীদমক এজুকেসন অমসুং ভারতকী লম্বীদা লৈরিবা ত্রেনশিং শেংদোকপা অসিনচিংবা খুদোংচাদবশিং অসি থেংননবা হোৎনবদা পুথোকপা সোলুসনশিং অমসুং প্রুফ ওফ কন্সেপ্ত অমনি।