ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନ୍ୟୁଜ ୧୮ ରାଇଜିଂ ଭାରତ ସମିଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
ଭାରତ ଉପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ନଜର ଓ ଆଶା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧି ଭିତରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କଚ୍ଛପ ଗତିରେ ଚାଲୁଥିବା ଭାରତ ଭୟମୁକ୍ତ ହୋଇ ଗତି ବଢାଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଳମ୍ବ ବିକାଶର ବାଧକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆକାଂକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେଲେ ଏହା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ହୁଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବାକଫ ବିଧେୟକ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ପ୍ରତୀକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବେଭସ ଭାରତୀୟ କଳାକାରଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରି ବୈଶ୍ୱିକ କରିପାରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
08 APR 2025 10:26PM by PIB Bhubaneswar
ମଙ୍ଗଳବାର ଦିନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ନ୍ୟୁଜ ୧୮ ରାଇଜିଂ ଭାରତ ସମିଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ତଥା ସାରା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ନେତାଙ୍କ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ନ୍ୟୁଜ ୧୮ ନେଟବାର୍କକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଫୋକସ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ଡାଇଲଗ କଥା ମନେ ପକାଇ ଭାରତବର୍ଷକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଦେଶରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କର ରହିଥିବା ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସବୁସ୍ତରରେ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ତେବେ ଅମୃତ କାଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ ।
ସାରା ବିଶ୍ୱର ନଜର ଭାରତ ଉପରେ ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହି କିଛି ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏଗାରତମ ସ୍ଥାନରୁ ପଂଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଭାରତ ଉଭା ହୋଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭିତରେ ଏହାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିପାରିଛି । ଯେଉଁମାନେ କଚ୍ଛପ ଗତିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଆସୁଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଓ ଭୟମୁକ୍ତ ଦେଶ ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆମ ଦେଶ ସାରା ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ତେବେ ଏହି ଅଗ୍ରଗତି କେବଳ ଏହି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରୁ ଆଜି ଯାଏ ମାତ୍ର ଶହେ ଦିନ ଭିତରେ ଭାରତ ବହୁ ଆଗେଇ ପାରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହି ଶହେ ଦିନ ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ତେବେ ଏହି ଶହେ ଦିନ ଭିତରେ ଖାଲି ଯୋଜନା କରାଯାଇ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଛାଡ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ପ୍ରଫେସନାଲମାନଙ୍କୁ ବେଶ ସୁହାଇବ । ଦଶ ହଜାର ନୂଆ ମେଡିକାଲ ସିଟ ସହ ୬,୫୦୦ ନୂଆ ଆଇଆଇଟି ସିଟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିବା ସେ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ । ଏହାଛଡା ନୂଆକରି ପଚାଶ ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲାବ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ସେହିପରି ଏଆଇ ସେଂଟର ଅଫ ଏକ୍ସେଲେନ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ପାରିଛି । ଦଶ ହଜାର ନୂଆ ପିଏମ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫେଲୋସିପ ବି ଦିଆଯାଉଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ମହାକାଶ ସେକ୍ଟର ଛଡା ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୂଆ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବାର ରହିଛି । ଗିଗ ଅର୍ଥନୀତିରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖୁଥିବା ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏବେ ସାମାଜିକ ନିରାପତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ପାରିଛି । ଆଗରୁ ପରଦା ଆଢୁଆଳରେ ରହୁଥିବା ଏହି ଯୁବବର୍ଗ ଏବେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନକାରୀ ଭାବେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିପାରିଛନ୍ତି । ଏସସି/ଏସଟି ଓ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଦିଆଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବି କରାଯାଇଛି । ତେବେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସହ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଅଗ୍ରଗତି ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଶହେ ଦିନ ଖାଲିରେ ବିତି ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହାରି ଭିତରେ ମହାକାଶରେ ଉପଗ୍ରହ ସଂସ୍ଥାପନ ଓ ବିସ୍ଥାପନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ଦେଶ ଭାବରେ ଭାରତ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି । ଶହେ ଜିଗାବାଟ ସୌରଶକ୍ତିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ସେମି କ୍ରାୟୋଜେନିକ ଇଞ୍ଜିନର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ହୋଇପାରିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଏହାରି ଭିତରେ ଏକ ହଜାର ମିଲିୟନ ଟନ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ କରି ରେକର୍ଡ କରିପାରିବା ସହ ନେସନାଲ କ୍ରିଟିକାଲ ମିନେରାଲ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ଭାରତ କରିପାରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଅଷ୍ଟମ ପେ କମିଶନ ଲାଗୁ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଏହାବାଦ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାର ସବସିଡି ସହାୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଛତିଶଗଡର ତିନି ଲକ୍ଷ ପରିବାରରେ ସମୂହ ହାଉସବାର୍ମିଂ କଥା କହି ଏଯାଏ ସେଠାରେ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ୬୫ ଲକ୍ଷ ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ବଂଟନ କରାଯାଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଶହେ ଦିନ ଭିତରେ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚା ଟନେଲ ସୋନମାର୍ଗ ଟନେଲକୁ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ନୌସେନାର ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ଶହେ ଦିନ ଭିତରେ ଆଇଏନଏସ ସୁରତ, ଆଇଏନଏସ ନୀଳଗିରି, ଆଇଏନଏସ ଭାଗଶୀର ପରି ଯୁଦ୍ଧପୋତ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ସ୍ଥଳସେନା ପାଇଁ ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନରେ ନିର୍ମିତ ଲାଇଟ କମ୍ବାଟ ହେଲିକପ୍ଟର କ୍ରୟ ପାଇଁ ବି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ବାକଫ ସଂଶୋଧନ ବିଧେୟକ ପାରିତ ହେବା ନିଶ୍ଚିତପକ୍ଷେ ଦେଶ ପାଇଁ ଶୁଭଙ୍କର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଶହେ ଦିନ କେବଳ ଶହେ ଯୋଜନା ଭିତରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଶହେଟି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଦିନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ନିଜର ରାମେଶ୍ୱରମ ଗସ୍ତ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରାୟ ୧୨୫ ବର୍ଷ ତଳେ ଏଠାରେ ଅଂଗ୍ରେଜମାନେ ଏକ ପୋଲ ତିଆରି କରିଥିଲେ । ନାନା ଝଡଝଞ୍ଜା ସହ୍ୟ କରି ଏହି ପୋଲଟି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା । ପୂବବର୍ତୀ ସରକାର ଏଠାରେ କିଛି ବି କରିନଥିବା ବେଳେ ତାଙ୍କ ସରକାର ନୂଆକରି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଭର୍ଟିକାଲ ଲିଫ୍ଟ ସାମୁଦ୍ରିକ ରେଳ ପମବନ ପୋଲ ଏଠାରେ ଛିଡା କରେଇ ପାରିଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ବିଳମ୍ବ ହିଁ ବିକାଶର ଅନ୍ତରାୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ । ଏହି କ୍ରମରେ ଆସାମର ଭୋଗିବିଲ ପୋଲ କଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଠାଇଥିଲେ । ୧୯୯୭ରେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେ ଗୌଡାଙ୍କ ସମୟରେ ଏହି ପୋଲ କାମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ପରେ ଏହି କାମ ଆଗେଇ ପାରିନଥିଲା । ପରେ ୨୦୧୪ରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି କାମ ଆରମ୍ଭ କଲେ । ମାତ୍ର ଚାରି ବର୍ଷ ଭିତରେ ୨୦୧୮ରେ ଏହି କାମ ସରିପାରିଲା । ସେହିପରି ୧୯୭୨ରୁ କେରଳର କୋଲାମ ବାଇପାସ ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପ ଖାଲି ଫାଇଲ ଭିତରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା । ପଚାଶ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି କାମକୁ କୌଣସି ସରକାର କରିପାରୁ ନଥିିଲେ । କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ମାତ୍ର ପାଂଚ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି କାମ ସମାପନ କରିପାରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ।
ସେହିପରି ୧୯୯୭ରେ ନବି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନବନ୍ଦର କଥା ଉଠିଥିଲା । ୨୦୦୭ରେ ଏହା ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କଲା । ପରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏହା ଉପରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ ନାହିଁ । ତେବେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏହି କାମକୁ ତ୍ୱରିତ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦରରୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିମାନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଦଶବର୍ଷ ପୂର୍ତି କଥା ମନେପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଗରୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଂଟରରେ କୌଣସି ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲାଯାଇ ପାରୁନଥିଲା । ସାଧାରଣ ପରିବାର ପକ୍ଷରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ସହାୟତା ନେବା ବି ଦିବାସ୍ୱପ୍ନ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏସସି/ଏସଟି, ଓବିସି, ଭୂମିହୀନ ଶ୍ରମିକ, ମହିଳା ଓ ଅନୁନ୍ନତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଦ୍ୱାର ଫିଟାଇ ଦେଇଛି । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭିତରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । କୌଣସି ଟ୍ରାଫିକ ପୋଷ୍ଟରେ ଲାଇଟ ପରିବର୍ତନ ହେବା ସମୟ ଭିତରେ ପ୍ରାୟ ଶହେଟି ମୁଦ୍ରା ଋଣ ସହାୟତାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିପାରୁଛି । ଦାନ୍ତ ଘସିବା ସମୟ ଭିତରେ ଦୁଇଶହଟି ଋଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିପାରୁଛି । ରେଡିଓରେ ସଙ୍ଗୀତ ବାଜିବା ଭିତରେ ଚାରି ଶହ ଋଣକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିପାରୁଛି । କୌଣସି ଡେଲିଭରୀ ଆପ ଅର୍ଡର ନେବା ଭିତରେ ଏକ ହଜାର ମୁଦ୍ରା ଋଣ ସହାୟତା ମିଳିପାରୁଛି । ସେହିପରି ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କୌଣସି ଏପିସୋଡ ସରିବା ପୂର୍ବରୁ ପାଂଚ ହଜାର ମୁଦ୍ରା ବ୍ୟବସାୟ କରାଯାଇପାରୁଛି ।
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଂଟି ଦରକାର ହୋଇନଥାଏ । ବରଂ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ଭିତରେ ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସ ଉତ୍ପନ୍ନ କରିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ତେବେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୧ କୋଟି ଲୋକ ଋଣ ସହାୟତା ନେବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଜିଡିପିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଉତର-ପୂର୍ବ ଓ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ଶହେଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ପୂର୍ବ ସରକାର ପଛୁଆ ଅଂଚଳ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରି ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ । ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଶାସନ କରିବା ପାଇଁ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ଆକାରରେ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କୁ ବଦଳି କରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏସବୁରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣି ଏଗୁଡିକୁ ଆସ୍ପିରେସନାଲ ଜିଲ୍ଲାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ବିଭିନ୍ନ ଫ୍ଲାଗସିପ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆସ୍ପିରେସନାଲ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇ ଉନ୍ନତି କରାଯାଇଛି । ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ଯୁବକମାନେ ଏବେ ନିଜେ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଆସ୍ପିରେସନାଲ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକୁ ଏବେ ନାମକରା ସଂସ୍ଥା ଓ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ପକ୍ଷରୁ ବିଶେଷ ପରିଚିତି ମିଳିପାରିଛି । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ସରକାର ଏବେ ପାଂଚ ଶହଟି ଆସ୍ପିରେସନାଲ ବ୍ଲକରେ କାମ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଓ ନିରାପତା ଜରୁରୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିହିତ କରି ଗୁରୁଦେବ ରବିନ୍ଦ୍ରନାଥ ଠାକୁରଙ୍କ ବାଣୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ଗୁରୁଦେବ ସବୁବେଳେ ମଣିଷର ଭୟମୁକ୍ତ ମନ ଓ ଉଚ୍ଚ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପିଢି ପିଢି ପରେ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ଭୟ, ଆତଙ୍କ ଓ ହିଂସାରଲ ବାତାବରଣ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଏସବୁରେ ପରିବର୍ତନ ଆସିପାରିଛି । ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଯୁବକମାନେ ସବୁବେଳେ ବୋମାମାଡ, ଗୁଳି ଚାଳନା ଓ ପଥର ଫୋପାଡିବା ପରି କୁକର୍ମରେ ଲିପ୍ତ ରହୁଥିଲେ । ହେଲେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଏବେ ଏଥିରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତନ ଆସିପାରିଛି । ତେଣୁ ଏବେ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଯୁବକମାନେ ବିକାଶମୂଳକ କାମରେ ନିଜକୁ ନିଯୁକ୍ତି କରିପାରିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ନକ୍ସଲବାଦକୁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଦମନ କରି ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିପାରିଛି । ଆଗରୁ ପ୍ରାୟ ୧୨୫ଟି ଜିଲ୍ଲା ହିଂସା ଦ୍ୱାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ ରହିଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ସରକାରଙ୍କର ସୀମା ସରୁଥିଲା ସେହିସ୍ଥାନରୁ ନକ୍ସଲବାଦ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିଲା । ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଏହି ନକ୍ସଲବାଦର ଶୀକାର ହେଉଥିଲେ । ତେବେ ଏହି ଦିଗଭ୍ରଷ୍ଟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମାଜର ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏବେ ସାମିଲ କରିପାରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭିତରେ ପ୍ରାୟ ଆଠ ହଜାର ନକ୍ସଲ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ନିଜକୁ ସାମିଲ କରିପାରିଛନ୍ତି । ନକ୍ସଲ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଜିଲ୍ଲାର ସଂଖ୍ୟା ଏବେ ଖସି ଖସି ୨୦ ତଳକୁ ଆସିପାରିଛି । ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ଓ ହିଂସା ଦ୍ୱାରା କବଳିତ ରହିଥିଲା । ଗତ ଦଶବର୍ଷ ଭିତରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଦଶଟି ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ କରିଥିବା ବେଳେ ଦଶ ହଜାରରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଯୁବକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରି ନିଜକୁ ବିକାଶର ଧାରାରେ ସାମିଲ କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ରାଜନୈତିକ ଭୁଲ ପାଇଁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଯୁବକମାନେ ଯେପରି ଭାରାକ୍ରାନ୍ତ ନହୁଅନ୍ତି ସେଥିଲାଗି ତାଙ୍କ ସରକାର ସବୁ ବେଳେ ଚେଷ୍ଟା କରିଆସିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ରହିଥିଲା । ତେବେ ବାକଫ ସଂଶୋଧନ ବିଧେୟକକୁ ନେଇ ଏବେ ଚାଲିଥିବା ରାଜନୀତି ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ କାଳରେ ଏପ୍ରକାର ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତିର ବୀଜ ବପନ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବିଭାଜନ କାହିଁକି ଏକ ସର୍ତ ରହିଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି । ସାଧାରଣ ମୁସଲିମ ପରିବାର ନୁହେଁ ବରଂ କିଛି ମୁଷ୍ଟିମେୟ କଂଗ୍ରେସୀ କ୍ଷମତା ଲିପ୍ସୁ ନେତା କ୍ଷମତା ଉପଭୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏପରି ଚାହୁଁଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ତେବେ ଏପ୍ରକାର ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି କିଛି କଂଗ୍ରେସୀ ଚରମପନ୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଅର୍ଥ ଓ କ୍ଷମତାସୀନ କରାଇଥିଲା । ସାଧାରଣ ମୁସଲିମଟିଏ ଏଥିରୁ କଣ ପାଇଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି । ପିଢି ପିଢି ପରେ ଗରିବ ମୁସଲିମଟିଏ ଉପେକ୍ଷିତ ଜୀବନ ଜୀଇଁଲା । ଫଳରେ ନିରକ୍ଷରତା ଓ ବେକାରୀ ସମସ୍ୟା ମୁଣ୍ଡ ଟେକିବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ମୁସଲିମ ମହିଳାମାନେ ଅନ୍ୟାୟ ସହ୍ୟ କଲେ । ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି ଫଳରେ ଶାହା ବାନୋଙ୍କ ପରି ମୁସଲିମ ମହିଳା ନିଜ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାର ହରାଇଲେ । ମହିଳାମାନଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ କରିବାର କିଛି ବି ଅଧିକାର ରହିଲା ନାହିଁ । ଚରମପନ୍ଥୀମାନେ ନିରଙ୍କୁଶ ଶାସନ ଉପଭୋଗ କରି ଶାସନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ।
ଭାରତର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରତିହତ କରି କେବଳ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ନେତା ଏବେ ଏପରି ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତିକୁ ହାତବାରିସୀ କରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଚରମପନ୍ଥୀ ଓ ଜମି ମାଫିଆମାନଙ୍କୁ ସୁହାଇବା ପାଇଁ ୨୦୧୩ରେ ବାକଫ ସଂଶୋଧନ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା । ସମାଜରେ ଭ୍ରାନ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରି ନିଜକୁ ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ଲୋକେ ଭାବିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲେ । କେରଳ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉପରେ ବାକଫ ଦାବି, ହରିୟାଣାରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଜମି ବିବାଦ, କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କୃଷକ ଜମି ବିବାଦ ପରି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିଲେ । ହଜାର ହଜାର ହେକ୍ଟର ଜମି ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ଆଇନ ଜାଲରେ ଛନ୍ଦି ହୋଇରହିଛି । ମନ୍ଦିର, ଚର୍ଚ୍ଚ, ଗୁରୁଦ୍ୱାର, କୃଷକର ଜମି ସବୁଥିରେ ନିଜର ଅଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକେ ବିଶ୍ୱାସ ହରାଇଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ସିଧା ନୋଟିସ ଏବେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ କାଗଜପତ୍ର ଯୋଗାଡ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରୁଛି । ଏପରି ଆଇନ ଭୟ ନୁହେଁ ବରଂ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ ଅଭିପ୍ରେତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମୁସଲିମ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମେତ ଅନ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିଶ୍ୱାସ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି ଏହି ସଂଶୋଧିତ ବାକଫ ବିଧେୟକ । ଫଳରେ ଅନୁନ୍ନତ ମୁସଲିମ, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷିତ ରହିପାରୁଛି । ସଦନର ଉଭୟ ଗୃହରେ ଦୀର୍ଘ ୧୬ ଘଂଟା ଧରି ବାକଫ ବିଧେୟକ ଉପରେ ବିତର୍କ ଚାଲିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ଘଟଣା । ଜେପିସି ଦୀର୍ଘ ୧୨୮ ଘଂଟା ପରିଶ୍ରମ କରି ୩୮ଟି ମିଟିଂ କରି ରେକର୍ଡ କରିପାରିଛି । ସାରା ଦେଶରୁ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ଅନଲାଇନ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆସିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏଥିରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ସଦନର ପବିତ୍ର ଗୃହ ଭିତରେ ସୀମିତ ନାହିଁ ବରଂ ସାଧାରଣ ଜନତାର ସହଭାଗିତାରେ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି ।
ମଣିଷ ଓ ମେସିନ ଭିତରେ ଫରକ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଯୁଗରେ କଳା, ସଂସ୍କୃତି, ସଙ୍ଗୀତ, ସର୍ଜନ କର୍ମର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଂଟରଟେନମେଂଟ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବୈଶ୍ୱିକ ମଂଚ ଭାବରେ ପ୍ରତିପାଦିତ ହୋଇପାରିଛି । ବାର୍ଲଡ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ ଆଣ୍ଡ ଏଂଟରଟେନମେଂଟ ସମିଟ ବା ବେଭସ ଏବେ ବୈଶ୍ୱିକ ମଂଚ ଭାବରେ ପ୍ରତିପାଦିତ ହୋଇଛି । ମେ ୨୦୨୫ ମୁମ୍ବାଇରେ ବେଭସର ଏକ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ପଡକାଷ୍ଟ, ଗେମିଂ, ମ୍ୟୁଜିକ, ଏଆର, ଭିଆର ହେଉଛି ଭାରତର ସର୍ଜନ ଶିଳ୍ପ । କ୍ରିଏଟ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନିସିଏଟିଭ ଏହି ସର୍ଜନ ଶିଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବେଭସ ପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତୀୟ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମଂଚ ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବେଭସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନେଟବାର୍କ ୧୮ ପରି ସଂସ୍ଥା ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ତେବେ ଏପରି ସମିଟ ଆୟୋଜନ କରି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିବାରୁ ନେଟବାର୍କ ୧୮କୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଜାତୀୟ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ବିତର୍କ, ମନ୍ଥନ, ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରି ସମାଧାନ ରାସ୍ତା ବାହାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ନେଟବାର୍କ ୧୮ କାମ କରିଥିବାରୁ ପ୍୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ ଓ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥାର ପିଲାମାନେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ । ଏପରି ସମିଟ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ସେ ଆୟୋଜକ ଓ ଉଦ୍ୟୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାଧାନ ଡକ୍ୟୁମେଂଟକୁ ଅନାବରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଡକ୍ୟୁମେଂଟରେ ସାରା ଦେଶର କିଛି ପ୍ରତିଭାଦୀପ୍ତ ଯୁବକଙ୍କ ପ୍ରବନ୍ଧ ରହିଛି । ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ନଦୀ ସଫେଇ, ସର୍ବଶିକ୍ଷା ଅଭିଯାନ ପରି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବହୁ ଉପାଦେୟ ତଥ୍ୟ ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses News18 Rising Bharat Summit
The world's eyes and expectations are on India: PM
India has sprinted ahead at double the speed, doubling the size of its economy in just one decade: PM
Those who thought that India would progress slow and steady, will now witness a fast and fearless India: PM
Delay is the enemy of development: PM
When growth is driven by aspirations, it becomes inclusive and sustainable: PM
Waqf legislations ensure dignity for all, especially the marginalised: PM
WAVES will empower Indian artists to create and take their content to the global stage: PM
08 APR 2025 10:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the News18 Rising Bharat Summit in Bharat Mandapam, New Delhi today. Addressing the gathering, he expressed gratitude to Network18 for providing him the opportunity to connect with esteemed guests from India and around the world through this summit. He appreciated the focus of this year’s summit on the aspirations of India’s youth. Underlining the significance of the ‘Viksit Bharat Young Leaders Dialogue’ held earlier this year on Swami Vivekananda Jayanti at Bharat Mandapam, he remarked on the dreams, determination, and passion of the youth to make India a developed nation. He emphasized the roadmap for India’s progress by 2047, stating that continuous deliberation at every step will yield valuable insights. He noted that these insights will energize, guide, and accelerate the Amrit Kaal generation. He extended his congratulations and best wishes for the success of the summit.
“The world’s eyes and expectations are on India”, said Shri Modi, highlighting that within a span of a few years, India has risen from being the 11th to the 5th largest economy. He emphasized, “despite numerous global challenges, India has sprinted ahead at double the speed, doubling the size of its economy in just one decade”. He remarked that those who once believed India would progress slowly and steadily are now witnessing a ‘Fast and Fearless India’. He expressed confidence that India will soon become the world’s third-largest economy. “This unprecedented growth is being driven by the ambitions and aspirations of India’s youth”, he said, emphasising that addressing these ambitions and aspirations is now a national priority.
Noting that as of today, April 8, 2025, the first 100 days of the year are nearing completion in a couple of days, the Prime Minister highlighted that the decisions made during this period reflect the aspirations of India’s youth. “These 100 days were not just about decisions but about laying the foundation for the future”, he emphasised. He stated that policies have been transformed into pathways for possibilities. He highlighted key initiatives, including zero tax on income up to ₹12 lakh, benefiting young professionals and entrepreneurs. He noted the addition of 10,000 new medical seats and 6,500 new IIT seats, marking an expansion in education and acceleration in innovation. Shri Modi also mentioned the establishment of 50,000 new Atal Tinkering Labs, ensuring innovation reaches every corner of the country. He remarked that these labs will ignite a chain reaction of innovation. Highlighting the creation of Centers of Excellence for AI and skill development, providing youth with opportunities to become future-ready, Shri Modi also announced 10,000 new PM Research Fellowships to simplify the journey from ideas to impact. He remarked that just as the space sector was opened, the nuclear energy sector will now also be opened, removing boundaries and fostering innovation. He mentioned the introduction of social security for youth engaged in the gig economy, ensuring that those previously invisible are now at the center of policies. He also highlighted term loans of up to ₹2 crore for SC/ST and women entrepreneurs, emphasizing that inclusivity is now a policy, not just a promise. These decisions will directly benefit India’s youth, as the progress of the nation is tied to the progress of its youth, he added.
“The achievements of the past 100 days demonstrate that India is unstoppable, unyielding, and unwavering in its progress”, said Shri Modi underscoring that during this period, India became the fourth country in the world to achieve satellite docking and undocking capabilities. He noted the successful testing of the semi-cryogenic engine and the milestone of surpassing 100 gigawatts of solar capacity. He also emphasized the record coal production of 1,000 million tons and the launch of the National Critical Mineral Mission. Shri Modi also mentioned the decision to establish the 8th Pay Commission for Central Government employees and the increase in fertilizer subsidies for farmers, underscoring the government’s priority for the welfare of farmers. He highlighted the mass housewarming ceremony for over 3 lakh families in Chhattisgarh and the distribution of more than 65 lakh property cards under the Swamitva scheme. The Prime Minister remarked that in these 100 days, one of the world’s highest tunnels, the Sonamarg Tunnel, was dedicated to the nation. He noted the addition of INS Surat, INS Nilgiri, and INS Vagsheer to the Indian Navy’s strength. He also cited the approval for the purchase of ‘Made in India’ light combat helicopters for the Army. He highlighted the passage of the Waqf amendment bill as a significant step toward social justice. He added that these 100 days represent not just 100 decisions but the fulfillment of 100 resolutions.
“This mantra of performance is the true energy behind a rising India”, exclaimed the Prime Minister, sharing his recent visit to Rameswaram, where he had the opportunity to inaugurate the historic Pamban Bridge. He highlighted that over 125 years ago, the British constructed a bridge there, which witnessed history, endured storms, and suffered significant damage from a cyclone. Despite years of public demand, previous governments failed to act. He emphasized that it was under his government that work on the new Pamban Bridge began and the nation now has its first vertical lift rail-sea bridge.
Emphasising that delaying projects hampers the nation’s progress, while performance and swift action drive development, the PM said, “delay is the enemy of development, and our government is committed to defeating this enemy”. He cited the example of Assam’s Bogibeel Bridge, whose foundation was laid by former Prime Minister Shri Deve Gowda in 1997 and initiated by Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee. However, the project stalled under subsequent governments, causing hardships for millions in Arunachal Pradesh and Assam, he added. He highlighted that his government restarted the project in 2014 and completed it within four years, in 2018. He also mentioned Kerala’s Kollam Bypass Road project, which had been pending since 1972. He noted that the previous governments worked on it for 50 years, while the project was completed within five years, under his government.
Shri Modi remarked that discussions on Navi Mumbai Airport began in 1997, and it received approval in 2007. However, he highlighted that the Congress government did not take action on the project. He stressed that his government expedited the project, and the day is not far when commercial flights will commence from Navi Mumbai Airport.
Highlighting the significance of April 8, marking the 10th anniversary of the Pradhan Mantri Mudra Yojana, the Prime Minister remarked that earlier, even opening a bank account without a guarantor was a challenge, and bank loans were a distant dream for ordinary families. He emphasized that the Mudra Yojana addressed the aspirations of marginalized groups, including SC/ST, OBC, landless laborers, and women, who had nothing to pledge but their hard work. Questioning whether their dreams, aspirations, and efforts were any less valuable, Shri Modi highlighted that over the past decade, 52 crore loans have been disbursed under the Mudra Yojana without any guarantee. He noted the remarkable scale and speed of the scheme, stating that 100 Mudra loans are cleared in the time it takes for a traffic light to turn green, 200 loans are approved while brushing one’s teeth, and 400 loans are sanctioned during a favorite song on the radio. He further remarked that in the time taken for an instant delivery app to fulfill an order, 1,000 Mudra loans are sanctioned. Similarly, by the time one finishes an episode on an OTT platform, 5,000 Mudra businesses are established.
“Mudra Yojana did not demand guarantees but placed trust in the people”, said Shri Modi, highlighting that the scheme has enabled 11 crore individuals to receive loans for self-employment for the first time, transforming them into first-time entrepreneurs. He emphasized that over the past decade, 11 crore dreams have been given wings through the Mudra Yojana. He noted that approximately ₹33 lakh crore has been disbursed under the scheme, reaching villages and small towns—a figure surpassing the GDP of many countries. “This is not merely micro-finance but a mega transformation at the grassroots level”, he stressed.
Highlighting the transformative example of Aspirational Districts and Blocks, the Prime Minister remarked that previous governments had declared over 100 districts as backward and left them neglected, many of which were in the Northeast and tribal belts. Instead of deploying the best talent to these districts, officials were sent there as punishment postings, reflecting the outdated mindset of keeping the "backward" regions stagnant. He emphasized that their government changed this approach by designating these areas as Aspirational Districts. He stated that the administration in these districts was prioritized, flagship schemes were implemented in mission mode, and growth was monitored across various parameters. He highlighted that these Aspirational Districts have now surpassed several states and national averages in performance, benefiting the local youth the most. He noted that the youth in these districts now confidently say, "We can also achieve, we can also progress." The Prime Minister remarked that the Aspirational Districts Program has received global recognition from reputed institutions and journals. Inspired by its success, the government is now working on 500 Aspirational Blocks. “The growth driven by aspirations is both inclusive and sustainable”, he emphasised.
Emphasising that peace, stability, and a sense of security are essential for a nation’s rapid development, the PM quoted Gurudev Rabindranath Tagore’s vision of a fearless and confident mind, stating, "Where the mind is without fear and the head is held high." He stated that for decades, India faced an atmosphere of fear, terror, and violence, which caused the greatest harm to the youth. He highlighted that in Jammu and Kashmir, generations of young people were consumed by bombings, gunfire, and stone-pelting, while previous governments lacked the courage to extinguish this fire. He emphasized that their government’s strong political will and sensitivity have transformed the situation in Jammu and Kashmir. He noted that today, the youth of Jammu and Kashmir are actively engaged in development.
Underscoring the significant progress made in combating Naxalism and fostering peace in the Northeast, the Prime Minister remarked that over 125 districts were once engulfed in violence, with government boundaries effectively ending where Naxalism began. He noted that a large number of youth were victims of Naxalism. He emphasized his government’s efforts to bring these youth into the mainstream. Over the past decade, more than 8,000 Naxalites have surrendered and abandoned the path of violence, he added, highlighting that the number of Naxal-affected districts has now reduced to fewer than 20. Shri Modi remarked that the Northeast had also endured decades of separatism and violence. Over the last 10 years, his government has signed 10 peace agreements, leading to over 10,000 youth laying down arms and joining the path of development. He emphasized that the success lies not only in thousands of youth abandoning weapons but also in saving their present and future.
Shri Modi remarked that for decades, national challenges were swept under the political carpet instead of being addressed. He emphasized that it is time to confront such issues and not burden the 21st-century generations with the political mistakes of the 20th century. He highlighted that appeasement politics has been a significant challenge to India’s growth. Referring to the recent amendment to the Waqf-related laws, the Prime Minister noted that the debate surrounding Waqf stems from the politics of appeasement, which is not a new phenomenon. “The seeds of appeasement were sown during India’s freedom struggle”, he added. He questioned why India, unlike other nations that gained independence, had to face partition as a condition for freedom. He attributed this to the prioritization of power over national interest at the time. He stated that the idea of a separate nation was not rooted in the aspirations of ordinary Muslim families but was propagated by a few extremists, supported by certain Congress leaders to secure sole claims to power.
The Prime Minister said that appeasement politics granted power to Congress and strength and wealth to certain extremist leaders. However, he questioned what the common Muslim received in return. He highlighted that poor and marginalized Muslims were left with neglect, illiteracy, and unemployment. He emphasized that Muslim women faced injustice, citing the Shah Bano case where their constitutional rights were sacrificed to appeasement. He noted that women were silenced and pressured not to question, while extremists were given free rein to suppress their rights.
“Appeasement politics is fundamentally against the core concept of social justice in India”, said Shri Modi criticizing some parties for using it as a tool for vote-bank politics. He highlighted that the 2013 amendment to the Waqf Act was an attempt to appease extremist elements and land mafias. He noted that the amendment created an illusion of being above the Constitution, restricting the very pathways to justice that the Constitution had opened. He emphasized the adverse consequences of this amendment, which emboldened extremists and land mafias. He cited examples such as Waqf claims on Christian community lands in Kerala, disputes over Gurudwara lands in Haryana, and claims on farmers’ lands in Karnataka. He pointed out that entire villages and thousands of hectares of land across states are now entangled in NOC and legal complexities. The Prime Minister remarked that whether it was temples, churches, gurudwaras, farms, or government lands, people lost confidence in retaining ownership of their properties. A single notice would leave individuals scrambling for documents to prove ownership of their own homes and fields. He questioned the nature of such a law, which was meant to deliver justice but instead became a source of fear.
Congratulating the Parliament for enacting a remarkable law that serves the interests of all communities, including the Muslim community, Shri Modi emphasized that the sanctity of Waqf will now be preserved, and the rights of marginalized Muslims, women, and children will be safeguarded. He highlighted that the debate on the Waqf Bill was the second-longest in India’s parliamentary history, with 16 hours of discussion across both houses. He noted that the Joint Parliamentary Committee held 38 meetings and engaged in 128 hours of deliberation. Additionally, nearly one crore online suggestions were received from across the country. “This demonstrates that democracy in India is no longer confined to Parliament alone but is being strengthened through public participation”, he added.
Emphasizing the importance of focusing on art, music, culture, and creativity—elements that distinguish humans from machines—as the world rapidly advances in technology and AI, Shri Modi highlighted that entertainment is one of the largest global industries and is set to expand further. He announced the creation of WAVES (World Audio Visual and Entertainment Summit), a global platform to encourage and celebrate art and culture. He shared that a major event for WAVES will be held in May 2025 in Mumbai. He spoke about India’s vibrant and creative industries, including movies, podcasts, gaming, music, AR, and VR. He highlighted the "Create in India" initiative, aimed at taking these industries to the next level. WAVES will encourage Indian artists to create content and make it global, while also inviting artists from around the world to collaborate in India, he added. The Prime Minister urged Network 18 to popularize the WAVES platform and encouraged young professionals from creative domains to join this movement. “WAVES should reach every home and every heart”, he emphasised.
The Prime Minister commended Network 18 for showcasing the creativity, ideas, and determination of the nation’s youth through this summit. He lauded the platform for engaging young minds, encouraging them to think about national challenges, provide suggestions, and find solutions. He highlighted that the summit transformed youth from mere listeners to active participants in change. The Prime Minister urged universities, colleges, and research institutions to take the engagement from this summit forward. He emphasized the importance of documenting, studying, and channeling the insights and suggestions into policymaking to ensure the summit becomes a lasting impact rather than just an event. He remarked that the enthusiasm, ideas, and participation of the youth are the driving force behind India’s resolve to become a developed nation. He concluded by extending his best wishes to all those associated with the summit, especially the young participants.
The Prime Minister also unveiled the ‘Samadhan’ document, a compendium of solutions and proof of concepts developed by the selected youths and colleges across India on challenges like air pollution, waste management, cleaning up of rivers, education for all and decongestion of streets of India.