Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 72ndPlenary meeting of the North Eastern Council (NEC) in Agartala, Tripura
Prime Minister Shri Narendra Modi ji has brought the Northeast into the focus of development with his vision and sensitivity
Modi government stands with the northeastern states for resolving their all problems
NEC is working to identify the needs and challenges of various sectors and provide effective solutions, playing a crucial role in determining the direction of development
The goal of the Modi government is to accelerate the pace of development in the Northeast and bring this region at par with the rest of India
Modi government is implementing the mantra of 'Act East, Act Fast, and Act First'
Efforts should be made to change the approach, training and focus of the police in every state of the Northeast, transforming the culture and direction of the police force
In last 10 years, 71% reduction in violent incidents and 86% decrease in civilian deaths in the Northeast has been registered and 10,574 insurgents have surrendered
Modi government has achieved success in establishing peace in the Northeast through various peace agreements
Time has come for every citizen of the Northeast to be given their constitutional rights of protection of property, dignity and their family, which are imbibed in the three new criminal laws
Modi government has attracted investors and worked towards opening global markets for the region,to accelerate the development of the Northeast
21 DEC 2024 6:47PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 72nd Plenary Session of North Eastern Council (NEC) in Agartala, Tripura today. Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia, Governor, Tripura, Shri Indrasena Reddy Nallu, Chief Minister, Tripura, Professor (Dr.) Manik Saha and Union Home Secretary, Shri Govind Mohan were present on the occasion. The meeting was also attended by the Governors of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, and Sikkim, as well as the Chief Ministers of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Mizoram, Nagaland, and Sikkim, along with the Minister of Community and Rural Development of Meghalaya, and several other dignitaries.
In his address, Union Home Minister said under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi past 10 years have been very important for the North East Region. He said that the way Prime Minister Modi has brought this region into the focus of the world is transformative for the entire Northeast. Shri Shah said that for a long time this region was mere an issue of speeches for Delhi, but Prime Minister Modi has brought this area into the focus of development with his vision and sensitivity. He said that in the last 10 years, due to the unprecedented development of infrastructure in the Northeast, not only has the physical distance been reduced, but Prime Minister Modi has also worked to bridge the distance of hearts between the people of this region and Delhi.
Union Home Minister said that when Prime Minister Modi gave priority to the Northeast himself, it naturally became the priority of the entire central government.He said that today our Northeast region is on the path of development despite much diversity. He said that 10 years ago, more than 200 tribal groups and more than 195 dialects and languages of the region had become our weakness in a way, causing different kinds of conflicts. Shri Shah said that today, when we look back, it is Prime Minister Shri Modi ji who has done the work of converting that weakness into strength and power.He said that today, more than 200 tribal groups, due to their cultural diversity, have become the center of attraction for the entire world, and over 195 dialects and languages have contributed to making the Northeast one of the 36 biodiversity hotspots in the world.
Union Home Minister said that there are more than 7,500 species of flowers in the Northeast alone, along with various types of wildlife and water resources. The Modi government has made significant efforts over the past 10 years to preserve these natural diversities and transform the region into a preferred tourist destination.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has accomplished the most important task of establishing peace in the Northeast. In the past 10 years, several peace agreements have been signed and about10574 armed youths have surrendered and joined the mainstream, bringing peace to the Northeast and laying the foundation for development. He also mentioned the entire country and the world are now accepting Modi ji's concept of ‘Ashtalakshmi’
Union Home Minister said that today the entire country wants the prosperity for every individual and states of the Northeast so that the Northeast continues to contribute to the development of the country. He said that in the 10 years of the Modi government, efforts have been made to build all kinds of foundational structures to move forward on the path of development with such diversity. Union Home Minister added that now, it is time to build a strong, tall, and inclusive structure of development on this foundation. He said that the government has always given priority to the Northeast, and the goal of the Modi government is to bring this region on par with the rest of India by accelerating the pace of its development. Shri Shah mentioned that during former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee's government, the Ministry of DONER (Development of North Eastern Region) was established.Modi Ji urged the entire Cabinet to visit the Northeast and stay overnight there, resulting in central ministers’ spending over 700 nights in the region. He added that Prime Minister Modi himself has visited the Northeast 65 times, and during each visit, he has brought developmental gifts for the region.
Shri Amit Shah said that the Modi government has left no stone unturned in preserving the culture of the Northeast. He mentioned that it was the Modi government that worked to include the most languages from the Northeast in the Eighth Schedule of the Constitution.Shri Shah said that in various peace agreements, the central government has not only empowered and preserved the different dialects of the Northeast but has also advocated for primary education to be provided in the local languages of the region. This has greatly benefited the preservation of our cultural heritage. He noted that now, it is time to give a big push to the country’s efforts to become a 5 trillion dollar economy through the development of the Northeast. He mentioned that for this, the ministries of DONER and the North Eastern Council (NEC) are working to implement the mantra of "Act East, Act Fast, and Act First."
Union Home Minister said that over the past 50 years, the NEC has served as an important platform for discussing the aspirations, needs, and potential solutions to challenges, and has worked to become the blueprint for the development of the Northeast.He said that the NEC has played a crucial role in harmonizing the policies of the Government of India and the states of the Northeast, ensuring that development reaches the grassroots level. He added that the NEC has been responsible for formulating development plans, connecting various tribal groups with development, and outlining the development of the Northeast by viewing the entire region from a unique perspective.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi has created a positive ecosystem and on the basis of this, the states and the Ministry of DoNERmust improve the investment ecosystem. He said that connectivity from the region is no longer a problem and in some time connectivity with the world will also no longer be a problem.ShriShah said that Prime Minister Modi has created a positive ecosystem, and based on this, the states and the DONER Ministry must improve the investment ecosystem. He stated that connectivity is no longer a problem, and connectivity with the world will also no longer be an issue.He said that after the Bangladesh Enclaves Exchange, our goal of connecting the Northeast with the world will be achieved very soon. He mentioned that this will strengthen the industrial ecosystem in the Northeast, and will also open up global market for those investing here. Shri Shah emphasized that for this, each state must strengthen its efforts. He also stated that the Government of India encourages all investors to invest in the Northeast.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that recently, the Union Cabinet has decided to establish three semiconductor units in the Northeast for the development of the semiconductor and display manufacturing ecosystem. He mentioned that one of these units, Tata Semiconductor Assembly and Test Private Limited, will be set up in Assam with an investment of approximately ₹27,000 crore, which will be the largest investment so far. He added that this will create 20,000 direct jobs and 60,000 indirect job opportunities. Shri Shah further added that keeping this future potential in mind, the Ministry of Education, Government of India, is preparing courses in collaboration with universities in the Northeast to equip the youth with relevant education and knowledge. He emphasized that this will generate a large number of jobs for the youth in all eight states of the Northeast.
Shri Amit Shah said that it is crucial for the Northeast region to attract industrial investment, and efforts to accelerate this need to be intensified. He mentioned that the Northeast cannot remain peaceful solely through the development of the region and states; there needs to be a balance in the development of individuals, villages, and states. He emphasized that for the development of individuals, the development of villages must be ensured, and to achieve this, along with industrial development, the region must become self-reliant in the production of milk, vegetables, eggs, fish, and meat. He said that organic products, milk, vegetables, eggs, and such items are what can drive individual development in the region, and until every individual is prosperous, the vision of a prosperous Northeast cannot be realized.
Union Home Minister said that organic farming naturally takes place throughout the Northeast. He urged all the governors, chief ministers, and chief secretaries present at the meeting to join the National Cooperative OrganicsLimited (NCOL) established by the Government of India. The objective of NCOL is to connect all farmers engaged in cooperative organic farming and build infrastructure for packaging, marketing, and export. He emphasized that all states should enter into agreements with NCOL and link their farmers to it, so that their organic products can reach the global market. Shri Shah further stated that the Modi government has decided to establish an organic certification lab in every state of the Northeast, and in larger states like Assam, one in each district. This will ensure reliable organic certification for both soil and agricultural products. He added that through brands like Amul and Bharat, our products will be able to reach global markets.
Shri Amit Shah said that every type of connectivity in the Northeast is a priority for the Modi government. He mentioned that the Mission Palm Oil has the potential to become a significant pathway for the development of all the states in the Northeast. He highlighted that the production of oilseeds in the country is low, and we are still not self-reliant in the edible oil sector, but Mission Palm Oil can make us self-reliant in this area. Shri Shah added that so far, there is a proposal to develop 10 new oil mills in the Northeast.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has adopted a multi-dimensional approach in the field of security, and by creating a specific strategy for each state, we have made progress over the last 10 years. He mentioned that as a result of this strategy, the police, army, Assam Rifles, and Central Armed Police Forces (CAPFs) have successfully established a very good system in the Northeast. Shri Shah stated that in the last 10 years, violent incidents in the Northeast have reduced by 71%, and civilian deaths have reduced by 86%. He added that nearly 10,574 insurgents have surrendered, and due to several peace agreements, the Government of India has succeeded in establishing peace throughout the Northeast.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi has launched a campaign for a drug-free India, in which the Northeast has a special responsibility, as a major route for narcotics entering India passes through the states of the Northeast. He mentioned that significant work has been done in the last 6 years in this direction, but our pace is still not sufficient. Home Minister urged all the governors and chief ministers present at the meeting to emphasize organizing district-level meetings of the District Monitoring Committees and to ensure their effective monitoring. He stated that drug addiction destroys future generations, and our goal is to make India completely drug-free, with the Northeast playing a significant role in this campaign.
Union Home Minister said that preparations are underway to fully implement three new criminal laws across all the states in the Northeast. He mentioned that after the complete implementation of these laws, justice will be delivered within three years, even in the most complex cases, including those reaching the Supreme Court. He pointed out that for years, the focus of the police in all states was solely on combating insurgency and violence. However, now that violence has almost ceased in the Northeast, it is time to ensure that every citizen in the region is granted their constitutional rights to property, honor, and family protection, which are included in these three laws.
Home Minister emphasized that it is time to change the culture and direction of the Northeast police. He said that with peace prevailing in the region, the focus should now be on ensuring citizens receive their rightful entitlements. For this, a change is needed in the approach, training, and focus of the police in every state of the Northeast. He mentioned that the prerequisite for achieving this change is the complete implementation of these three new laws across all states in the region.
Shri Amit Shah urged all the governors present at the meeting to personally monitor this process, as it is crucial to establish the belief in the Northeast that citizens can obtain justice through filing an FIR. He said that for four decades, the police forces in all the states of the Northeast were entirely focused on combating insurgency, and now that insurgency is no longer a major issue, the focus must shift to providing citizens with their rights. He said that if this is achieved, the constitutional rights granted to citizens across the country will also be granted to the citizens of the Northeast.
Shri Amit Shah said that the allocation for the PM-DevINE scheme was approximately ₹6600 crore, but it will soon be increased to ₹9000 crore. He mentioned that for the development of the Northeast, there are more than 111 projects, including roads, power, education, healthcare services, sports infrastructure, and tourism projects. He added that from 2014-15, the budget for the Northeast has increased by 153%, and through the Bamboo Mission, the government has set an ambitious goal to make the entire Northeast prosperous. Shri Shah emphasized that the Modi government will provide all possible support for every type of connectivity in the Northeast, and there will be no shortage of budget for this purpose.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that plans worth ₹81,000 crore have been made for rail connectivity and ₹41,000 crore for road connectivity. He mentioned that 64 new air routes have been launched, and the remaining work will be completed in the next three years. Shri Shah emphasized that the states of the Northeast should make the most use of NESAC (North Eastern Space Applications Centre). He stated that until technology is utilized for the development of the eight northeastern states with challenging geographical conditions, the focus on development cannot be properly defined.
Regarding the flood problem in the Northeast states, the Home Minister said that by using technology to create pathways in the natural course, the budget for constructing roads could be reduced by at least 30%. He added that by diverting floodwaters and creating large ponds, all three objectives—flood prevention, agriculture, and tourism—could be achieved. He mentioned that Assam has created 15 large ponds on an experimental basis, and all states should use this method for flood relief and water storage. Shri Shah also stated that the use of technology reduces corruption and helps in advancing Direct Benefit Transfers (DBT).
Shri Amit Shah said that a peaceful and prosperous Northeast alone is not enough. He emphasized that preserving the cultural diversity, arts, literature, and languages of the Northeast, and ensuring their existence, is important not only for the Northeast but for the entire country. He mentioned that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India stands with the states of the Northeast to solve every issue they face. He expressed confidence that by 2047, when India becomes fully developed, the Northeast will be the country's most prosperous region.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ত্রিপুরাগী অগরতালাদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন ই সি)গী ৭২শুবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
মহাক্কী পান্দম অমসুং থৱায় য়াওবগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা অৱাং-নোংপোক চাউখৎ-থৌরাংগী মীৎয়েং চঙলে
মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক মোদী সরকারনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগীদমক লেপ্লি
তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা দরকার ওইবশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং মশক খঙদোক্নবা এন.ই.সিনা থবক তৌরি অমসুং কান্নবা পাম্বৈশিং ফংহল্লে, চাউখৎপগী মাইকৈ তাকপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি
মোদী সরকারগী পান্দমদি অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহনবা অমসুং লমদম অসি ভারতকী অতৈ মফমশিংগা মান্ননা চাউখৎহনবনি
মোদী সরকারনা ‘এক্ত ইস্ত, এক্ত ফাস্ত অমসুং এক্ত ফার্স্ত’ গী লাইৱা শীজিন্নরি
অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক্কী পুলিসকী থবক, ত্রেনিং অমসুং মীৎয়েং অহোংবা পুরক্নবা অমসুং পুলিস ফোর্সকী চৎনবীশিং অমসুং মাইকৈদা অওনবা পুরক্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি
হৌখিবা চহি ১০ দা, অৱাং-নোংপোক্ত হিংশাগী থৌদোকশিং চাদা ৭১ হন্থরে অমসুং মীচমশিং শিবা চাদা ৮৬ হন্থরে অমসুং লালহৌবা মীওই ১০,৫৭৪ চঙজরকখ্রে
তোঙান তোঙানবা শান্তিগী য়ানবা পুরক্তুনা অৱাং-নোংপোক্ত শান্তি পুরকপদা মোদী সরকারনা মাইপাক্লে
অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুমদা য়াওরিবা
21 DEC 2024 6:47PM by PIB Imphal
ঙসি ত্রিপুরাগী অগরতালাদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন ই সি)গী ৭২শুবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জয়তিরাদিত্যা এম সিন্দিয়া, ত্রিপুরাগী রাজ্যপাল শ্রী ইন্দ্রসেন রেদ্দি নাল্লু, ত্রিপুরাগী চীফ মিনিস্তর প্রোফেসার (দোক্তর) মনিক সাহা অমসুং য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরি শ্রী গোবিন্দ মোহন শরুক য়াখি। মীফম অদুদা অরুনাচল প্রদেস, অসাম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ অমসুং সিক্কিমগী রাজ্যপালশিংগা লোয়ননা মেঘালয়গী কম্মুনিতি অমসুং রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্তর অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরব মীওই কয়া শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবা অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী য়াম্না মরুওইবা ওইরে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লমদম অসি মালেমগী মীৎয়েং চঙহনবা অসি অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংবগী অওনবনি। মতম শাংনা লমদম অসি দিল্লিগী ৱা ঙাংনবা ইচম চম্বা ৱাফম অমা ওইদুনা লাকখি, অদুবু মহাক্কী পান্দম অমসুং থৱায় য়াওবগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জিনা অৱাং-নোংপোক চাউখৎ-থৌরাংগী মীৎয়েং চঙলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদগী লম থাপ্পা হন্থরে, অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিগী মীয়াম অমসুং দিল্লি অনিগী মরক্ত লৈনরিবা থম্মোয়গী অরাপ্পা হন্থহন্নবা থবক পায়খৎলে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি মরুওইনা লৌবদগী অপুনবা কেন্দ্র সরকারনা মশা মরোমদোম মরুওইনা লৌরে। হৌখিবা চহি ১০ দা, লমদম অসিগী ত্রাইবেল কাংবু ২০০ হেন্না অমসুং লোল ১৯৫ অসি মওং অমদা ঐখোয়গী খুদোংচাদবা ওইখি, মখল কয়াগী মুক্নবশিং থোকহনখি। ঙসিদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়রিবা অশোনবা খুদোংচাদবশিং অদু থৌনা অমসুং শক্তি ওন্থোক্লে। মখোয়গী নাতকী খেন্নবশিং অদুনা মরম ওইদুনা, ঙসিদি ত্রাইবেল ফুরুপ ২০০ হেনবা মালেম শীনবা থুংনা পাম্নরে অমসুং মখোয়গী লোল ১৯৫ না অৱাং-নোংপোক লমদম অসি মালেমগী বাইওদাইভর্সিতি হোৎস্পোত ৩৬ গী মনুংদা য়াওহল্লে। অৱাং-নোংপোক লমদম খক্ত লৈ মখল ৭,৫০০ হেন্না অমসুং মখল কয়াগী লম্লক্কী শা-উচেকশিং অমসুং ঈশিংগী লনশিং লৈরি। হায়রিবা মহৌশাগী লনশিং অসি ঙাক-শেন্নবা হৌখিবা চহি ১০দা মোদী সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং লদম অসি মীয়াম্না পাম্নবা লমকোয়ফম অমা ওন্থোক্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মোদী সরকারনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা শান্তি পুরক্নবা খ্বাইদগী মরুওইবা থবক পাংথোক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা শান্তিগী য়ানচে কয়া খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং খুৎলায় পায়বা নহারোল ১০৫৭৪ হেন্না চঙজরক্লে অমসুং জাতিগী ইচেলদা তিল্লে, অৱাং-নোংপোক লমদমদা শান্তি পুরক্লে অমসুং চাউখৎপগী য়ুম্ফম থোল্লে। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা অমসুং মালেম্না মোদী জিগী ‘অষ্টলক্ষ্মী’গী ৱাখল্লোন য়ানরে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং অমসুং মীওই খুদিংমক নুংঙাই-য়াইফবা ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা পাম্লে, মসিনা লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা অৱাং-নোংপোক লমদমনা মখা তানা মতেং পাংগনি। হৌজিক লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মপাঙ্গল কনবা, মতিক চাবা অমসুং খুদিংমক কোনশিনবা থৌরাং অমা পায়খৎপা মতম য়ৌরে। মোদী সরকারগী পান্দমদি অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহনবা অমসুং লমদম অসি ভারতকী অতৈ মফমশিংগা মান্ননা চাউখৎহনবনি। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি বাজপায়না দোনর মিনিস্ত্রি লিংখৎখি। অপুনবা মন্ত্রীমন্দল অৱাং-নোংপোক লমদমদা চৎনবা অমসুং মফম অদুদা অহিং লৈনবা মোদী জিনা তকশিনখি, মসিদগী কেন্দ্রগী মিনিস্তরশিং অৱাং-নোংপোক লমদমদা অহিং ৭০০ হেন্না লৈখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদী মশামক অৱাং-নোংপোক লমদমদা ৬৫ রক চৎখ্রে অমসুং খোঙচৎ খুদিংদা, মহাক্না লমদম অসিগী চাউখৎপগী খুদোলশিং পীরমখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমগী নাত ঙাক-শেন্নবা মোদী সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলি। মোদী সরকারনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী লোল অয়াম্বা সংবিধানগী ৮শুবা সেদুলদা হাপচিল্লে। তোঙান-তোঙানবা শান্তিগী য়ানচেশিংদা, কেন্দ্র সরকারনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী লোলশিং ঙাক-শেনবা খক নত্তনা লমদম অসিগী লোলশিংদা প্রাইমারি ইজুকেসন পীনবা তকশিনখি। হৌজিক অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎহন্দুনা লৈবাক অসি দোল্লার ত্রিল্লিয়ন ৫ গী ইকোনোমি অমা ওইনবা মতেং পাংনবা মতম ওইরে। মসিগীদমক, দোনর মিনিস্ত্রি অমসুং এন.ই.সিনা ‘এক্ত ইস্ত, এক্ত ফাস্ত অমসুং এক্ত ফার্স্ত’ গী লাইৱা শীজিন্নবা থবক পায়খৎলি। হৌখিবা চহি ১০দা, এন.ই.সি অসি অনিংবশিং, দরকার ওইবশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং খন্ননবা মরুওইবা মফম অমা ওইদুনা লাক্লি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎনবা ব্লপ্রিন্ত ওইনবা থবক তৌরে। ভারত সরকারগী থৌশিলশিং ফজনা পাংথোক্নবা এন.ই.সিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংদা চাউখৎপা খুঙ্গংশিংগী থাক ফাওবা য়ৌবা ঙম্লে। চাউখৎনবা থৌরাংশিং শেম-শাবদা এন.ই.সিনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিং চাউখৎহল্লে অমসুং অপুনবা অৱাং-নোংপোক লমদম অসিদা অখন্নবা মীৎয়েং অমা য়েংদুনা অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎনবা থৌরাং তৌরে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অফবা ফিবম অমা শেমগৎপদগী, রাজ্যশিং অমসুং দোনর মিনিস্ত্রিনা শেন থাদরক্নবা অফবা ফিবম অমা শেমগৎলে। অৱাং-নোংপোক লমদমদা মখা তানা লম্বী-থোং অৱাবা ওইদ্রে অমসুং মতম খরগী মতুংদা মালেম অসি লম্বী-থোংগী অৱাবা লৈররোই। বাংলাদেস ইনক্লেপশিং পীথোক-পীশিন তৌনরবা মতুংদা অৱাং-নোংপোক লমদমগা মালেমগা শম্ননবা ঐখোয়গী পান্দম অথুবা মতমদা ফংলগনি। মসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী উদ্যোগকী থবকশিং চাউখৎহনগনি অমসুং লদম অসিদা শেন থাদনবগী মালেমগী কৈথেলশিংশু হাংদোক্লগনি। মসিগীদমক রাজ্য খুদিংমক্না থবকশিং ফগৎহনগদবনি। ইনভেস্তর খুদিংমক অৱাং-নোংপোক লমদমদা শেন থাদনবা ভারত সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি সেমিকন্দক্তর অমসুং দিসপ্লে শাবগী থবক ফগৎনবা অৱাং-নোংপোক লমদমদা সেমিকন্দক্তর য়ুনিত অহুম শানবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌখ্রে। য়ুনিতশিং অসিগী মনুংদা, লুপা করোর ২৭,০০০ রোম থাদদুনা অসামদা তাতা সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি অমসুং তেস্ত প্রাইভেল লিমিতেদ লিংখৎকনি। মসিনা হকথেংননা থয়ক ২০,০০০ অমসুং নাকোইননা থবক ৬০,০০০ পীগনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী নহারোলশিং চুনবা লৌশিং লৈহন্নবা ভারত সরকারগী ইজুকেসন মিনিস্ত্রিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী য়ুনিভর্সিতিশিংগা কোর্সশিং শেম্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। মসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্য নিপালগী মশিং য়াম্লবা নহারোলশিংদা থবক ফংহনগনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমদা উদ্যোগকী শেন থাদবা অসি অরুবা অমনি অমসুং মসি য়াংখৎনবা থবকশিং কনখৎহনগদবনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং চাউখৎহনবা খক্তনা লমদম অসি শান্তি পুরকপা ওইথোক্লোই, লনাই মীওইশিং, খুঙ্গংশিং অমসুং রাজ্যশিং চাউখৎপগী থোং মান্নবা দরকার ওইরি। লনাই মীওইশিং চাউখৎনবা, খুঙ্গংশিং চাউখৎহনগদবনি, মসি ফংনবা, উদ্যোগ চাউখৎহনবগা লোয়ননা, লমদম অসিগী মশাগী ওক্নবা শঙ্গোম, মনা-মশিং, য়েরুম, ঙা অমসুং শা পুথোক্কদবনি। ওর্গনিক্কী পোৎথোকশিং, শঙ্গোম, মনা-মশিং, য়েরুম আমসুং অসিগুম্বা পোৎলমশিংনা লমদম অসিগী মীওইশিং চাউখৎহনগনি অমসুং লনাই মীওইশিং নুংঙাইদ্রি ফাওবা, নুংঙাই-য়াইফবা অৱাং-নোংপোক লমদম অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্লোই।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদম শীনবা থুংনা মশা মরোমদোম ওর্গনিক ফার্মিং পায়খৎচরি। ভারত সরকারনা লিংখৎপা নেসনেল কোওপরেতিপ ওর্গনিক্স লিমিতেদ শরুক য়াগদবনি। নেসনেল কোওপরেতিপ ওর্গনিক্স লিমিতেদকী পান্দমদি কোওপরেপতি ওর্গনিক ফার্মিং তৌরিবা লৌমশিং শম্নহনবনি অমসুং পেকেজিং, য়োনবা অমসুং মপান্দা থাদোক্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপনি। রাজ্য খুদিংমক নেসনেল কোওপরেতিপ ওর্গনিক্স লিমিতেদকা য়ানচেশিং খুৎয়েক পীনগদবনি অমসুং মখোয়গী পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌবা ঙম্নবা মসিদা মখোয়গী লৌমীশিং শম্নগদবনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্য খুদিংমক্ত অমসুং অসামগুম্বা অচৌবা রাজ্যদা জিলা খুদিংমক্ত ওর্গনিক সর্তিফিকেসন লেব অমমম লিংখৎনবা মোদী সরকারনা ৱারেপ লৌরে। মসিনা লৈবাক-লৈহাও অমসুং লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং অনিমক ওর্গনিক সর্তিফিকেত ফংবা ঙমগনি। অমুল অমসুং ভারতগুম্বা ব্রান্দশিংগী খুৎথাংদা, ঐখোয়গী পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌবা ঙমগনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী মখল খুদিংমক্কী চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈশিংদা মোদী সরকারনা মরুওইনা লৌরি। মিসন প্লাম ওইল অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং চাউখৎনবা অফবা লম্বী অমা ওইরে। লৈবাক অসিদা থাউ থোকপা মরুশিং পুথোকপা য়াম্না নেম্লি অমসুং হৌজিক অচাথাউ মশাগী ওক্নবা পুথোকপা ঙমদ্রি, অদুবু মিসন প্লাম ওইলনা হিরম অসিদা মশাগী ওক্নবা পুথোকপা ঙমগনি। হৌজিক ফাওবদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা অনৌবা থাউগী মিল ১০ লিংখৎনবা থৌরাং লৈরে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, মোদী সরকারনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী সেকুরিতিগী মাইথোং য়াম্বা থৌরাং অমা পায়খৎলে অমসুং রাজ্য খুদিংমক্কী অখন্নবা লাল্লোং অমা শেম্লে। মসিগী লাল্লোং অসিগী ফল ওইনা, অৱাং-নোংপোক লমদমদা পুলিস, লান্মী, অসাম রাইফলস অমসুং সি.এ.পি.এফশিংনা অফবা সিস্তেম অমা পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, অৱাং-নোংপোক্ত হিংশাগী থৌদোকশিং চাদা ৭১ হন্থরে অমসুং মীচমশিং শিবা চাদা ৮৬ হন্থরে অমসুং লালহৌবা মীওই ১০,৫৭৪ চঙজরকখ্রে। তোঙান তোঙানবা শান্তিগী য়ানবা পুরক্তুনা অৱাং-নোংপোক্ত শান্তি পুরকপদা মোদী সরকারনা মাইপাক্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং ফাওরগা ভারত্ত দ্রগশিং পুশিল্লক্নবগী অচৌবা লম্বী অমা ওইবা মরম্না, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌদোকখিবা দ্রগ শীজিন্নদবা ভারতকী খোঙজংদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী অখন্নবা থৌদাং অমা লৈরি। মাইকৈ অসিদা হৌখিবা চহি ৬ দা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং হৌজিক ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিং অসি মতিক চাবা নত্তে। দিস্ত্রিক মোনিতিরি কম্মিতিশিংগী জিলা থাক্কী মীফমশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং মখোয়না ফজনা য়েংশিনগদবনি। দ্রগ এদিক্সন্না তুংগী মীরোলশিং মাঙহল্লি অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা দ্রগ শীজিন্নদবা ভারত অমা ওইহনবা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং শীনবা থুংনা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম মপুংফানা চৎন্নবা থবক পায়খৎলি। হায়রিবা লোশিং অসি চৎনরবা মতুংদা, সুপ্রিম কোর্ত য়ৌবা খ্বাইদগী লুবা কেসশিং য়াওনা, অরুবা কেস খুদিংমক চহি অহুমগী মনুংদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনগনি। চহি পুলিসনা লালহৌবা অমসুং হিংশা থেংননবা থবকশিং খক্তদা মীৎয়েং চঙদুনা লাক্লি। অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুমদা য়াওরিবা লন-থুম, ইকায়খুম্নবা অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুং ঙাক-শেন্নবা সংবিধানগী হকশিং অৱাং-নোংপোক্কী মীওই খুদিংমক্ত ফংহনগদবা মতম অদু য়ৌরক্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অৱাং-নোংপোক লমদমগী পুলিসকী চৎনবী অমসুং মাইকৈ হোংনবা মতম অদু লাক্লে। লমদম অসিদা শান্তি লৈরকপদগী, হৌজিক মীয়ামগী ফংফম থোকপা হকশিং ফংহন্নবা মীৎয়েং চঙগদবনি। মসিগীদমক অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক্কী পুলিসকী থবক, ত্রেনিং অমসুং মীৎয়েং অহোংবা পুরক্নবা অমসুং পুলিস ফোর্সকী চৎনবীশিং অমসুং মাইকৈদা অওনবা পুরক্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্য শীনবা থুংনা অনৌবা লো অহুম মপুংফানা চৎনবা অসিনা অহোংবা অসি পুরকপদা তঙাইফদবা চঙবা মচাক ওইগনি। এফ.আই.আর অমা ফাইল তৌরগা অৱাং-নোংপোক লমদমগী মীয়াম্না অচুম্বা ৱায়েল ফংনবা থবক অসি হকথেংননা য়েংশিন্নবা শ্রী অমিত সাহনা মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা রাজ্যপালশিংদা তকশিনখি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি পি.এম-দেভাইন স্কিমগী কায়থোকপা শেনফম লুপা করোর ৬৬০০ রোমনি, মসি অথুবা মতমদা লুপা করোর ৯০০০ দা হেনগৎহল্লগনি। লম্বীশিং, পৱার, লাইরিক-লাইশু, অনা-লায়েংগী থবকশিং, শান্নবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তুরিজমগী প্রোজেকশিং য়াওনা প্রোজেক ১১১ অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎনবা পায়খৎলি। ২০১৪-১৫ দগী অৱাং-নোংপোক লমদমগী বজেত চাদা ১৫৩ হেনগৎলে অমসুং বেম্বু মিসনগী খুৎথাংদা, অৱাং-নোংপোক লমদম শীনবা থুংনা নুংঙাই-য়াইফনবা সরকারনা অচৌবা পান্দম অমা থম্লে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী মখল খুদিংমক্কী লম্বী-থোং শেমগৎনবা মোদী সরকারনা পাংবা য়াবা মতেং পাংগনি আমসুং মসিগী ফন্দগী অৱাৎপা অমতা লৈতে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি রেল লম্বী শেম্নবা লুপা করোর ৮১,০০০ অমসুং লম্বীশিং শেমগৎনবা লুপা করোর ৪১,০০০গী থৌরাংশিং লৈরে। অনৌবা এয়র রুত ৬৪ হৌদোক্লে অমসুং লেমহৌরিবা থবকশিং মথং চহি অহুমদা লোইশিল্লগনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংনা নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন সেন্তর মপুংফানা শীজিন্নগদবনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্য নিপাল চাউখৎনবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদ্রিবা ফাওবা, চাউখৎনবা মীৎয়েং চঙবা মপুংফানা মশক তাকপা ওইথোক্লোই।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংদা য়াম্না তোইনা ঈশিং ইচাউ থোকপগী মতাংদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা মহৌশাদগী লৈরক্লবা ঈশিং ইরমশিং শেমগৎনবা, লম্বীশিং শেম্নবা বজেতকী চাদা ৩০ রোম হন্থহল্লগনি। ইচাউগী ঈশিং থৈদোক্তুনা অমসুং অচৌবা ইকোনশিং তৌদুনা, ঈশিং ইচাউ মাঙজৌননা ঙাকথোকপা, লৌউ-শিংউ অমসুং তুরিজমগী পান্দম অহুম ফংগনি। চাংয়েং ওইনা অসামদা অচৌবা ইকোন ১৫ তৌরে অমসুং ইচাউ থেংন্নবা অমসুং ঈশিংগী অৱাৎপা লৈতনবা মসিগী পাম্বৈ অসি রাজ্য খুদিংমক্না শীজিন্নগদবনি। তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসিনা শেঞ্জা-থুমজা হন্থহল্লে অমসুং দি.বি.তি খুমাঙচাউশিনহনবদা মতেং পাংলে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা অৱাং-নোংপোক লমদম অমা খক্তনা মতিক চাবা নত্তে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী মখল কয়াগী নাত, কলাশিং, সাহিত্য অমসুং লোলশিং ঙাক-শেনবা অমসুং মখোয় হিংদুনা লৈহনবা অসি অৱাং-নোংপোক লমদম খক্তগী মরুওইবা নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংবগী মরুওই। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্য খুদিংমক্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহন্নবা ভারত সরকারনা লেপ্লি। ২০৪৭দা ভারতনা মপুংফানা চাউখৎপদা, অৱাং-নোংপোক লমদম লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী নুংঙাই-য়াইফবা লমদম অমা ওইগনি।