গৃহ মন্ত্ৰালয়
ত্ৰিপুৰাৰ আগৰতলাত উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ ৭২সংখ্যক পূৰ্ণাংগ বৈঠকত ভাষণ কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে নিজৰ দৃষ্টিভংগী আৰু সংবেদনশীলতাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত পৰিণত কৰিছে
উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ সকলো সমস্যা সমাধানৰ বাবে সদায়েই কাষত আছে মোদী চৰকাৰ
উত্তৰ-পূব পৰিষদে বিভিন্ন খণ্ডৰ প্ৰয়োজন আৰু প্ৰত্যাহ্বান চিনাক্ত কৰি ফলপ্ৰসূ সমাধানৰ বাবে কাম কৰাৰ লগতে উন্নয়নৰ দিশ নিৰ্ধাৰণত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে
উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰি এই অঞ্চলটোক ভাৰতৰ বাকী অংশৰ সমতুল্য কৰি তোলাটোৱেই মোদী চৰকাৰৰ লক্ষ্য
‘এক্ট ইষ্ট, এক্ট ফাষ্ট এণ্ড এক্ট ফাৰ্ষ্ট’ মন্ত্ৰ কাৰ্যকৰী কৰিছে মোদী চৰকাৰে
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে আৰক্ষীৰ পন্থা, প্ৰশিক্ষণ আৰু কেন্দ্ৰবিন্দু সলনি কৰি আৰক্ষী বাহিনীৰ সংস্কৃতি আৰু দিশৰ পৰিৱৰ্তন ঘটাবলৈ প্ৰচেষ্টা চলোৱা উচিত
যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূবত হিংসাত্মক ঘটনাৰ ৭১% হ্ৰাস আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৮৬% হ্ৰাস পোৱাৰ লগতে ১০,৫৭৪ জন বিদ্ৰোহীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে
মোদী চৰকাৰে বিভিন্ন শান্তি চুক্তিৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰাত সফলতা অৰ্জন কৰিছে
উত্তৰ-পূবৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক স
21 DEC 2024 6:47PM by PIB Guwahati
ত্ৰিপুৰাৰ আগৰতলাত আজি উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ ৭২সংখ্যক পূৰ্ণাংগ অধিবেশনত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভাষণ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্দিয়া, ত্ৰিপুৰাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ইন্দ্ৰসেনা ৰেড্ডী নল্লু, ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী অধ্যাপক (ড°) মাণিক সাহা আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন উপস্থিত থাকে। বৈঠকত অৰুণাচলপ্ৰদেশ, অসম, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড আৰু ছিকিমৰ ৰাজ্যপালসকল, অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, মণিপুৰ, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড আৰু ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকল, মেঘালয়ৰ সম্প্ৰদায় আৰু গ্ৰামোন্নয়নৰ বিভাগৰ মন্ত্ৰীগৰাকীৰ লগতে কেইবাগৰাকী গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১০ বছৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যিদৰে এই অঞ্চলটোক বিশ্বৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত পৰিণত কৰিছে, যিটো সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনশীল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি এই অঞ্চলটো দিল্লীৰ বাবে কেৱল ভাষণৰ বিষয় আছিল, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিজৰ দৃষ্টিভংগী আৰু সংবেদনশীলতাৰে এই অঞ্চলটোক উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত পৰিণত কৰিছে। তেওঁ কয় যে যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অভূতপূৰ্ব উন্নয়নৰ বাবে কেৱল ভৌতিক দূৰত্ব হ্ৰাস পোৱাই নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই অঞ্চল আৰু দিল্লীৰ জনসাধাৰণৰ হৃদয়ৰ দূৰত্বতো সেতুবন্ধনৰ কাম কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিজেই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল বাবেই স্বাভাৱিকতে সমগ্ৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰ হৈ পৰিছিল। তেওঁ কয় যে আজি আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল বহু বৈচিত্ৰ্যৰ মাজতো উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। তেওঁ কয় যে ১০ বছৰ পূৰ্বে অঞ্চলটোৰ ২০০ৰো অধিক জনজাতীয় গোট আৰু ১৯৫টাতকৈও অধিক উপভাষা আৰু ভাষা এক প্ৰকাৰে আমাৰ দুৰ্বলতা হৈ পৰিছিল, যাৰ ফলত বিভিন্ন ধৰণৰ সংঘাতৰ সৃষ্টি হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি আমি যেতিয়া পিছলৈ ঘূৰি চাওঁ তেতিয়া সেই দুৰ্বলতাক শক্তি আৰু ক্ষমতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ কাম প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদী জীয়ে কৰিছে। যাৰ জৰিয়তে ই সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে আৰু ১৯৫টাতকৈও অধিক উপভাষা আৰু ভাষাই উত্তৰ-পূবক বিশ্বৰ ৩৬টা জৈৱ-বৈচিত্ৰ্যৰ হটস্পটৰ ভিতৰত অন্যতম কৰি তোলাত অৰিহণা যোগাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৭৫০০ৰো অধিক প্ৰজাতিৰ ফুলৰ লগতে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ বন্যপ্ৰাণী আৰু জলসম্পদ আছে। এই প্ৰাকৃতিক বৈচিত্ৰ্যসমূহ সংৰক্ষণ কৰি অঞ্চলটোক পছন্দৰ পৰ্যটনস্থলীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে বিগত ১০ বছৰ ধৰি মোদী চৰকাৰে উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা চলাইছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি প্ৰতিষ্ঠাৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম সম্পন্ন কৰিছে। বিগত ১০ বছৰত কেইবাখনো শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈ প্ৰায় ১০,৫৭৪ জন সশস্ত্ৰ যুৱকে আত্মসমৰ্পণ কৰি মূলসুঁতিত যোগদান কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ শান্তি ঘুৰাই আনি উন্নয়নৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। তেওঁ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে বিশ্বই এতিয়া মোদী জীৰ ‘অষ্টলক্ষ্মী’ ধাৰণাক মানি লৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি সমগ্ৰ দেশে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিজন ব্যক্তি আৰু ৰাজ্যৰ বাবে সমৃদ্ধি বিচাৰে যাতে উত্তৰ-পূবে দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাই থাকে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰৰ ১০ বছৰত এনে বৈচিত্ৰ্যৰে উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি যাবলৈ সকলো ধৰণৰ ভেটিৰ গাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এতিয়া ইয়াৰ আধাৰতে উন্নয়নৰ এক শক্তিশালী, উন্নত আৰু সৰ্বাংগীন আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ সময় আহি পৰিছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে সদায় উত্তৰ-পূবক অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে আৰু মোদী চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে এই অঞ্চলটোক ইয়াৰ উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰি ভাৰতৰ বাকী অংশৰ সমতুল্য কৰি তোলা। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ চৰকাৰৰ দিনত ড’নাৰ (উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন) মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। মোদী জীয়ে সমগ্ৰ কেবিনেটক উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণ কৰি তাত নিশা কটাবলৈ আহ্বান জনাইছিল, যাৰ ফলত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলে ইতিমধ্যে অঞ্চলটোত ৭০০টা নিশা কটাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিজেই ৬৫বাৰ উত্তৰ-পূব ভ্ৰমণ কৰিছে আৰু প্ৰতিটো ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁ অঞ্চলটোৰ বাবে উন্নয়নমূলক উপহাৰ লৈ আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংস্কৃতি ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত মোদী চৰকাৰে কোনো ত্ৰুটি ৰখা নাই। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মোদী চৰকাৰেই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সৰ্বাধিক ভাষাক সংবিধানৰ অষ্টম অনুসূচীত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ কাম কৰিছিল।শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিভিন্ন শান্তি চুক্তিৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিভিন্ন উপভাষাক সৱলীকৰণ আৰু সংৰক্ষণ কৰাই নহয়, বৰঞ্চ অঞ্চলটোৰ স্থানীয় ভাষাত প্ৰাথমিক শিক্ষা প্ৰদানৰো পোষকতা কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট লাভৱান হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এতিয়া, উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে দেশখনে ৫ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টাক ডাঙৰ উদগনি যোগোৱাৰ সময় আহি পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ বাবে ড’নাৰ আৰু উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ মন্ত্ৰালয়ে "এক্ট ইষ্ট, এক্ট ফাষ্ট আৰু এক্ট ফাৰ্ষ্ট" মন্ত্ৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ৫০ বছৰত উত্তৰ-পূব পৰিষদে ভাৰত চৰকাৰ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ নীতিসমূহৰ সমন্বয় সাধন কৰি আশা-আকাংক্ষা, প্ৰয়োজনীয়তা, প্ৰত্যাহ্বানৰ সম্ভাৱ্য সমাধানৰ বিষয়ে আলোচনাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে আৰু উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ ব্লুপ্ৰিণ্ট হিচাপে কাম কৰি আহিছে। উন্নয়ন যাতে তৃণমূল পৰ্যায়ত উপনীত হয়, তাৰ বাবে উত্তৰ-পূব পৰিষদে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা প্ৰণয়ন, বিভিন্ন জনজাতীয় গোটক উন্নয়নৰ সৈতে সংযোগ কৰা, সমগ্ৰ অঞ্চলটোক এক অনন্য দৃষ্টিকোণৰ পৰা চাই উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ দায়িত্ব আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এক ইতিবাচক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু ইয়াৰ ভিত্তিত ৰাজ্যসমূহ আৰু ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে বিনিয়োগৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ উন্নতি সাধন কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে অঞ্চলটোৰ সংযোগৰ দিশত বৰ্তমান কোনো সমস্যা নহয় আৰু লাহে লাহে বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনতো কোনো সমস্যা নহ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এক ইতিবাচক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু ইয়াৰ ভিত্তিত ৰাজ্যসমূহ আৰু ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়ে বিনিয়োগৰ পৰিৱেশৰ উন্নতি সাধন কৰিব লাগিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সংযোগ এতিয়া আৰু কোনো সমস্যা নহয় আৰু বিশ্বৰ সৈতে সংযোগো সমস্যা হৈ নাথাকিব। তেওঁ কয় যে বাংলাদেশ এনক্লেভ এক্সচেঞ্জৰ পিছত উত্তৰ-পূবক বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ আমাৰ লক্ষ্য অতি শীঘ্ৰে পূৰণ হ’ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূবৰ ঔদ্যোগিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ শক্তিশালী হ’ব আৰু ইয়াত বিনিয়োগ কৰাসকলৰ বাবেও বৈশ্বিক বজাৰ মুকলি হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে দৃঢ়তাৰে কয় যে ইয়াৰ বাবে প্ৰতিখন ৰাজ্যই নিজৰ প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত চৰকাৰে সকলো বিনিয়োগকাৰীক উত্তৰ-পূবত বিনিয়োগ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে অৰ্ধপৰিবাহী আৰু ডিছপ্লে নিৰ্মাণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে উত্তৰ-পূবত তিনিটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিট স্থাপনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰে এটা ইউনিট টাটা ছেমিকণ্ডাক্টৰ এছেম্বলী এণ্ড টেষ্ট প্ৰাইভেট লিমিটেড অসমত প্ৰায় ২৭,০০০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে স্থাপন কৰা হ’ব, যিটো এতিয়ালৈকে কৰা বিনিয়োগৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা ২০ হাজাৰ প্ৰত্যক্ষ চাকৰি আৰু ৬০ হাজাৰ পৰোক্ষ চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ভৱিষ্যতৰ এই সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰত চৰকাৰৰ শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূবৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ সহযোগত পাঠ্যক্ৰম প্ৰস্তুত কৰি যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰাসংগিক শিক্ষা আৰু জ্ঞানেৰে সজ্জিত কৰি তুলিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আটাইকেইখন ৰাজ্যৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে ঔদ্যোগিক বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, আৰু ইয়াক ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেৱল অঞ্চল আৰু ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে উত্তৰ-পূর্বাঞ্চল শান্তিপূৰ্ণ হৈ থাকিব নোৱাৰে; ব্যক্তি, গাঁও, ৰাজ্যৰ উন্নয়নত ভাৰসাম্যতা থকাটো প্ৰয়োজন। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ব্যক্তিৰ উন্নয়নৰ বাবে গাঁৱৰ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিব লাগিব আৰু ইয়াক লাভ কৰিবলৈ হ’লে ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ লগতে অঞ্চলটো গাখীৰ, শাক-পাচলি, কণী, মাছ, মাংস উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী হ’ব লাগিব। তেওঁ কয় যে জৈৱিক সামগ্ৰী, গাখীৰ, শাক-পাচলি, কণী আৰু এনেধৰণৰ সামগ্ৰীয়েই অঞ্চলটোৰ ব্যক্তিগত বিকাশক আগুৱাই নিব পাৰে আৰু প্ৰতিজন ব্যক্তি সমৃদ্ধিশালী নোহোৱালৈকে সমৃদ্ধিশালী উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত হ’ব নোৱাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত স্বাভাৱিকতে জৈৱিক কৃষি কৰা হয়। তেওঁ বৈঠকত উপস্থিত থকা সকলো ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, মুখ্য সচিবক ভাৰত চৰকাৰে স্থাপন কৰা নেচনেল কোঅপাৰেটিভ অৰ্গেনিকছ লিমিটেড (NCOL) ত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এনচিঅ’এলৰ উদ্দেশ্য হৈছে সমবায়ভিত্তিত জৈৱিক কৃষিত নিয়োজিত সকলো কৃষকক সংযোগ কৰা আৰু পেকেজিং, বিপণন, আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সকলো ৰাজ্যই এনচিঅ’এলৰ সৈতে চুক্তিবদ্ধ হোৱা উচিত আৰু নিজৰ কৃষকসকলক ইয়াৰ সৈতে সংযোগ কৰিব লাগে, যাতে তেওঁলোকৰ জৈৱিক সামগ্ৰীয়ে বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হ’ব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যত আৰু অসমৰ দৰে বৃহৎ ৰাজ্যৰ প্ৰতিখন জিলাতে এটাকৈ জৈৱিক প্ৰমাণীকৰণ লেব স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা মাটি আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰী উভয়ৰে বাবে নিৰ্ভৰযোগ্য জৈৱিক প্ৰমাণপত্ৰ নিশ্চিত কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে আমুল আৰু ভাৰতৰ দৰে ব্ৰেণ্ডৰ জৰিয়তে আমাৰ সামগ্ৰীয়ে বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক সকলো ধৰণৰ পৰিবহণৰ সংযোগ স্থাপন মোদী চৰকাৰে অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি আহিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মিছন পাম তেল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য পথ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে দেশত তৈলবীজৰ উৎপাদন কম আৰু আমি এতিয়াও ভোজ্য তেল খণ্ডত স্বাৱলম্বী নহয়, কিন্তু মিছন পাম তেলে আমাক এই ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাৰ সম্ভাৱনা আছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এতিয়ালৈকে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১০টা নতুন তেল মিল গঢ়ি তোলাৰ প্ৰস্তাৱ লোৱা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত বহুমাত্ৰিক পন্থা গ্ৰহণ কৰিছে আৰু প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে এক নিৰ্দিষ্ট কৌশল তৈয়াৰ কৰি আমি বিগত ১০ বছৰত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই কৌশলৰ ফলস্বৰূপে আৰক্ষী, সেনা, অসম ৰাইফল, আৰু কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীয়ে উত্তৰ-পূবত এক অতি উত্তম ব্যৱস্থা সফলতাৰে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূবত হিংসাত্মক ঘটনা ৭১% হ্ৰাস পাইছে আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু ৮৬% হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইতিমধ্যে প্ৰায় ১০,৫৭৪ জন বিদ্ৰোহীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে আৰু কেইবাখনো শান্তি চুক্তিৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰাত সফল হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ বাবে অভিযান আৰম্ভ কৰিছে, য’ত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিশেষ দায়িত্ব আছে, কিয়নো ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰা নিচাজাতীয় সামগ্ৰীৰ এটা ডাঙৰ পথ উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই দিশত যোৱা ৬ বছৰত উল্লেখযোগ্য কাম কৰা হৈছে, কিন্তু আমাৰ গতি এতিয়াও পৰ্যাপ্ত নহয়। গৃহমন্ত্ৰীয়ে বৈঠকত উপস্থিত থকা সকলো ৰাজ্যপাল আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীক জিলা নিৰীক্ষণ সমিতিসমূহৰ জিলা পৰ্যায়ৰ বৈঠক আয়োজন কৰাত গুৰুত্ব দিবলৈ আৰু ইয়াৰ ফলপ্ৰসূ নিৰীক্ষণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ড্ৰাগছৰ আসক্তিয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক ধ্বংস কৰিছে আৰু আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতক সম্পূৰ্ণৰূপে ড্ৰাগছমুক্ত কৰা। এই অভিযানত উত্তৰ-পূবে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যতে তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইন সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই আইনসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত উচ্চতম ন্যায়ালয়ত উপনীত হোৱাকে ধৰি জটিল গোচৰসমূহতো তিনি বছৰৰ ভিতৰত ন্যায় প্ৰদান কৰা হ’ব। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বছৰ বছৰ ধৰি সকলো ৰাজ্যৰ আৰক্ষীৰ গুৰুত্ব কেৱল বিদ্ৰোহ আৰু হিংসাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত আছিল। কিন্তু এতিয়া উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলত হিংসা প্রায় বন্ধ হৈ পৰাৰ লগে লগে অঞ্চলটোৰ প্রতিজন নাগৰিকক এই তিনিখন আইনত অন্তর্ভুক্ত হোৱা সম্পত্তি, সন্মান, পৰিয়ালৰ সুৰক্ষাৰ সাংবিধানিক অধিকাৰ প্রদান কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ সময় আহি পৰিছে৷
উত্তৰ-পূবৰ আৰক্ষীৰ কৰ্ম সংস্কৃতি আৰু দিশ সলনি কৰাৰ সময় আহি পৰিছে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অঞ্চলটোত শান্তি বিৰাজ কৰাৰ লগে লগে এতিয়া নাগৰিকে নিজৰ উচিত প্ৰাপ্য লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্ব দিব লাগে। ইয়াৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ আৰক্ষীৰ পন্থা, প্ৰশিক্ষণ, মনোনিৱেশৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পৰিৱৰ্তন সাধনৰ পূৰ্বচৰ্ত হৈছে অঞ্চলটোৰ সকলো ৰাজ্যতে এই তিনিখন নতুন আইন সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰা।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে বৈঠকত উপস্থিত থকা সকলো ৰাজ্যপালকে এই প্ৰক্ৰিয়া ব্যক্তিগতভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো এফআইআৰ দাখিলৰ জৰিয়তে নাগৰিকে ন্যায় লাভ কৰিব পাৰে বুলি উত্তৰ-পূবত বিশ্বাস প্ৰতিষ্ঠা কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে চাৰি দশক ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আটাইকেইখন ৰাজ্যৰ আৰক্ষী বাহিনী সম্পূৰ্ণৰূপে বিদ্ৰোহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত কেন্দ্ৰীভূত হৈ আছিল, আৰু এতিয়া বিদ্ৰোহ কোনো ডাঙৰ বিষয় নহয়, গতিকে নাগৰিকক তেওঁলোকৰ অধিকাৰ প্ৰদানৰ দিশত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে যদি এইখিনি সম্ভৱ হয় তেন্তে সমগ্ৰ দেশৰ নাগৰিকক প্ৰদান কৰা সাংবিধানিক অধিকাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ নাগৰিককো প্ৰদান কৰা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পিএম-ডিভাইন আঁচনিৰ বাবে প্ৰায় ৬,৬০০ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছিল, কিন্তু অতি সোনকালে এই ধনৰ পৰিমাণ ৯,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ বাবে পথ, বিদ্যুৎ, শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰ্যটন প্ৰকল্পকে ধৰি ১১১টাতকৈও অধিক প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০১৪-১৫ চনৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাজেট ১৫৩% বৃদ্ধি পাইছে আৰু বাঁহ অভিযান(বেম্বো মিচন)ৰ জৰিয়তে চৰকাৰে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবক সমৃদ্ধিশালী কৰাৰ এক অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে দৃঢ়তাৰে কয় যে মোদী চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ধৰণৰ সংযোগৰ বাবে সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াব আৰু ইয়াৰ বাবে বাজেটৰ অভাৱ নহ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৰে’ল সংযোগৰ বাবে ৮১,০০০ কোটি আৰু পথ সংযোগৰ বাবে ৪১,০০০ কোটি টকাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৬৪টা নতুন বিমানপথ আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু বাকী থকা কামসমূহ অহা তিনি বছৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহে নেছাক (North Eastern Space Applications Centre)ৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে প্ৰত্যাহ্বানমূলক ভৌগোলিক পৰিস্থিতিৰ সৈতে উত্তৰ-পূবৰ আঠখন ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ নোহোৱালৈকে উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ সঠিক সংজ্ঞা দিব নোৱাৰি।
উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ বান সমস্যা সন্দৰ্ভত গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰাকৃতিকভাৱে পথ নিৰ্মাণৰ বাজেট কমেও ৩০% হ্ৰাস কৰিব পৰা যাব। তেওঁ লগতে কয় যে বানপানীৰ পানীক অন্য দিশলৈ ঠেলি দি বৃহৎ পুখুৰী সৃষ্টি কৰি তিনিওটা লক্ষ্য—বান প্ৰতিৰোধ, কৃষি, আৰু পৰ্যটন—সাধন কৰিব পৰা যাব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে অসমে পৰীক্ষামূলকভাৱে ১৫টা বৃহৎ পুখুৰী সৃষ্টি কৰিছে আৰু সকলো ৰাজ্যই বান সমস্যাৰ পৰা সকাহ পাবলৈ আৰু পানী সংৰক্ষণৰ বাবে এই পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে দুৰ্নীতি হ্ৰাস সহায় কৰাত সহায় কৰে আৰু প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (ডিবিটি)ক আমি আগবঢ়াই নিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কেৱল শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী উত্তৰ-পূবেই যথেষ্ট নহয়। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য, কলা, সাহিত্য, ভাষাসমূহ সংৰক্ষণ কৰা আৰু ইয়াৰ অস্তিত্ব নিশ্চিত কৰাটো কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহে সন্মুখীন হোৱা প্ৰতিটো সমস্যা সমাধানৰ বাবে তেওঁলোকৰ কাষত থিয় দিছে। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত যেতিয়া ভাৰত সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নত হ’ব তেতিয়া উত্তৰ-পূব দেশৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধিশালী অঞ্চল হ’ব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 72ndPlenary meeting of the North Eastern Council (NEC) in Agartala, Tripura
Prime Minister Shri Narendra Modi ji has brought the Northeast into the focus of development with his vision and sensitivity
Modi government stands with the northeastern states for resolving their all problems
NEC is working to identify the needs and challenges of various sectors and provide effective solutions, playing a crucial role in determining the direction of development
The goal of the Modi government is to accelerate the pace of development in the Northeast and bring this region at par with the rest of India
Modi government is implementing the mantra of 'Act East, Act Fast, and Act First'
Efforts should be made to change the approach, training and focus of the police in every state of the Northeast, transforming the culture and direction of the police force
In last 10 years, 71% reduction in violent incidents and 86% decrease in civilian deaths in the Northeast has been registered and 10,574 insurgents have surrendered
Modi government has achieved success in establishing peace in the Northeast through various peace agreements
Time has come for every citizen of the Northeast to be given their constitutional rights of protection of property, dignity and their family, which are imbibed in the three new criminal laws
Modi government has attracted investors and worked towards opening global markets for the region,to accelerate the development of the Northeast
21 DEC 2024 6:47PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 72nd Plenary Session of North Eastern Council (NEC) in Agartala, Tripura today. Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia, Governor, Tripura, Shri Indrasena Reddy Nallu, Chief Minister, Tripura, Professor (Dr.) Manik Saha and Union Home Secretary, Shri Govind Mohan were present on the occasion. The meeting was also attended by the Governors of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, and Sikkim, as well as the Chief Ministers of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Mizoram, Nagaland, and Sikkim, along with the Minister of Community and Rural Development of Meghalaya, and several other dignitaries.
In his address, Union Home Minister said under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi past 10 years have been very important for the North East Region. He said that the way Prime Minister Modi has brought this region into the focus of the world is transformative for the entire Northeast. Shri Shah said that for a long time this region was mere an issue of speeches for Delhi, but Prime Minister Modi has brought this area into the focus of development with his vision and sensitivity. He said that in the last 10 years, due to the unprecedented development of infrastructure in the Northeast, not only has the physical distance been reduced, but Prime Minister Modi has also worked to bridge the distance of hearts between the people of this region and Delhi.
Union Home Minister said that when Prime Minister Modi gave priority to the Northeast himself, it naturally became the priority of the entire central government.He said that today our Northeast region is on the path of development despite much diversity. He said that 10 years ago, more than 200 tribal groups and more than 195 dialects and languages of the region had become our weakness in a way, causing different kinds of conflicts. Shri Shah said that today, when we look back, it is Prime Minister Shri Modi ji who has done the work of converting that weakness into strength and power.He said that today, more than 200 tribal groups, due to their cultural diversity, have become the center of attraction for the entire world, and over 195 dialects and languages have contributed to making the Northeast one of the 36 biodiversity hotspots in the world.
Union Home Minister said that there are more than 7,500 species of flowers in the Northeast alone, along with various types of wildlife and water resources. The Modi government has made significant efforts over the past 10 years to preserve these natural diversities and transform the region into a preferred tourist destination.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has accomplished the most important task of establishing peace in the Northeast. In the past 10 years, several peace agreements have been signed and about10574 armed youths have surrendered and joined the mainstream, bringing peace to the Northeast and laying the foundation for development. He also mentioned the entire country and the world are now accepting Modi ji's concept of ‘Ashtalakshmi’
Union Home Minister said that today the entire country wants the prosperity for every individual and states of the Northeast so that the Northeast continues to contribute to the development of the country. He said that in the 10 years of the Modi government, efforts have been made to build all kinds of foundational structures to move forward on the path of development with such diversity. Union Home Minister added that now, it is time to build a strong, tall, and inclusive structure of development on this foundation. He said that the government has always given priority to the Northeast, and the goal of the Modi government is to bring this region on par with the rest of India by accelerating the pace of its development. Shri Shah mentioned that during former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee's government, the Ministry of DONER (Development of North Eastern Region) was established.Modi Ji urged the entire Cabinet to visit the Northeast and stay overnight there, resulting in central ministers’ spending over 700 nights in the region. He added that Prime Minister Modi himself has visited the Northeast 65 times, and during each visit, he has brought developmental gifts for the region.
Shri Amit Shah said that the Modi government has left no stone unturned in preserving the culture of the Northeast. He mentioned that it was the Modi government that worked to include the most languages from the Northeast in the Eighth Schedule of the Constitution.Shri Shah said that in various peace agreements, the central government has not only empowered and preserved the different dialects of the Northeast but has also advocated for primary education to be provided in the local languages of the region. This has greatly benefited the preservation of our cultural heritage. He noted that now, it is time to give a big push to the country’s efforts to become a 5 trillion dollar economy through the development of the Northeast. He mentioned that for this, the ministries of DONER and the North Eastern Council (NEC) are working to implement the mantra of "Act East, Act Fast, and Act First."
Union Home Minister said that over the past 50 years, the NEC has served as an important platform for discussing the aspirations, needs, and potential solutions to challenges, and has worked to become the blueprint for the development of the Northeast.He said that the NEC has played a crucial role in harmonizing the policies of the Government of India and the states of the Northeast, ensuring that development reaches the grassroots level. He added that the NEC has been responsible for formulating development plans, connecting various tribal groups with development, and outlining the development of the Northeast by viewing the entire region from a unique perspective.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi has created a positive ecosystem and on the basis of this, the states and the Ministry of DoNERmust improve the investment ecosystem. He said that connectivity from the region is no longer a problem and in some time connectivity with the world will also no longer be a problem.ShriShah said that Prime Minister Modi has created a positive ecosystem, and based on this, the states and the DONER Ministry must improve the investment ecosystem. He stated that connectivity is no longer a problem, and connectivity with the world will also no longer be an issue.He said that after the Bangladesh Enclaves Exchange, our goal of connecting the Northeast with the world will be achieved very soon. He mentioned that this will strengthen the industrial ecosystem in the Northeast, and will also open up global market for those investing here. Shri Shah emphasized that for this, each state must strengthen its efforts. He also stated that the Government of India encourages all investors to invest in the Northeast.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that recently, the Union Cabinet has decided to establish three semiconductor units in the Northeast for the development of the semiconductor and display manufacturing ecosystem. He mentioned that one of these units, Tata Semiconductor Assembly and Test Private Limited, will be set up in Assam with an investment of approximately ₹27,000 crore, which will be the largest investment so far. He added that this will create 20,000 direct jobs and 60,000 indirect job opportunities. Shri Shah further added that keeping this future potential in mind, the Ministry of Education, Government of India, is preparing courses in collaboration with universities in the Northeast to equip the youth with relevant education and knowledge. He emphasized that this will generate a large number of jobs for the youth in all eight states of the Northeast.
Shri Amit Shah said that it is crucial for the Northeast region to attract industrial investment, and efforts to accelerate this need to be intensified. He mentioned that the Northeast cannot remain peaceful solely through the development of the region and states; there needs to be a balance in the development of individuals, villages, and states. He emphasized that for the development of individuals, the development of villages must be ensured, and to achieve this, along with industrial development, the region must become self-reliant in the production of milk, vegetables, eggs, fish, and meat. He said that organic products, milk, vegetables, eggs, and such items are what can drive individual development in the region, and until every individual is prosperous, the vision of a prosperous Northeast cannot be realized.
Union Home Minister said that organic farming naturally takes place throughout the Northeast. He urged all the governors, chief ministers, and chief secretaries present at the meeting to join the National Cooperative OrganicsLimited (NCOL) established by the Government of India. The objective of NCOL is to connect all farmers engaged in cooperative organic farming and build infrastructure for packaging, marketing, and export. He emphasized that all states should enter into agreements with NCOL and link their farmers to it, so that their organic products can reach the global market. Shri Shah further stated that the Modi government has decided to establish an organic certification lab in every state of the Northeast, and in larger states like Assam, one in each district. This will ensure reliable organic certification for both soil and agricultural products. He added that through brands like Amul and Bharat, our products will be able to reach global markets.
Shri Amit Shah said that every type of connectivity in the Northeast is a priority for the Modi government. He mentioned that the Mission Palm Oil has the potential to become a significant pathway for the development of all the states in the Northeast. He highlighted that the production of oilseeds in the country is low, and we are still not self-reliant in the edible oil sector, but Mission Palm Oil can make us self-reliant in this area. Shri Shah added that so far, there is a proposal to develop 10 new oil mills in the Northeast.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Modi government has adopted a multi-dimensional approach in the field of security, and by creating a specific strategy for each state, we have made progress over the last 10 years. He mentioned that as a result of this strategy, the police, army, Assam Rifles, and Central Armed Police Forces (CAPFs) have successfully established a very good system in the Northeast. Shri Shah stated that in the last 10 years, violent incidents in the Northeast have reduced by 71%, and civilian deaths have reduced by 86%. He added that nearly 10,574 insurgents have surrendered, and due to several peace agreements, the Government of India has succeeded in establishing peace throughout the Northeast.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi has launched a campaign for a drug-free India, in which the Northeast has a special responsibility, as a major route for narcotics entering India passes through the states of the Northeast. He mentioned that significant work has been done in the last 6 years in this direction, but our pace is still not sufficient. Home Minister urged all the governors and chief ministers present at the meeting to emphasize organizing district-level meetings of the District Monitoring Committees and to ensure their effective monitoring. He stated that drug addiction destroys future generations, and our goal is to make India completely drug-free, with the Northeast playing a significant role in this campaign.
Union Home Minister said that preparations are underway to fully implement three new criminal laws across all the states in the Northeast. He mentioned that after the complete implementation of these laws, justice will be delivered within three years, even in the most complex cases, including those reaching the Supreme Court. He pointed out that for years, the focus of the police in all states was solely on combating insurgency and violence. However, now that violence has almost ceased in the Northeast, it is time to ensure that every citizen in the region is granted their constitutional rights to property, honor, and family protection, which are included in these three laws.
Home Minister emphasized that it is time to change the culture and direction of the Northeast police. He said that with peace prevailing in the region, the focus should now be on ensuring citizens receive their rightful entitlements. For this, a change is needed in the approach, training, and focus of the police in every state of the Northeast. He mentioned that the prerequisite for achieving this change is the complete implementation of these three new laws across all states in the region.
Shri Amit Shah urged all the governors present at the meeting to personally monitor this process, as it is crucial to establish the belief in the Northeast that citizens can obtain justice through filing an FIR. He said that for four decades, the police forces in all the states of the Northeast were entirely focused on combating insurgency, and now that insurgency is no longer a major issue, the focus must shift to providing citizens with their rights. He said that if this is achieved, the constitutional rights granted to citizens across the country will also be granted to the citizens of the Northeast.
Shri Amit Shah said that the allocation for the PM-DevINE scheme was approximately ₹6600 crore, but it will soon be increased to ₹9000 crore. He mentioned that for the development of the Northeast, there are more than 111 projects, including roads, power, education, healthcare services, sports infrastructure, and tourism projects. He added that from 2014-15, the budget for the Northeast has increased by 153%, and through the Bamboo Mission, the government has set an ambitious goal to make the entire Northeast prosperous. Shri Shah emphasized that the Modi government will provide all possible support for every type of connectivity in the Northeast, and there will be no shortage of budget for this purpose.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that plans worth ₹81,000 crore have been made for rail connectivity and ₹41,000 crore for road connectivity. He mentioned that 64 new air routes have been launched, and the remaining work will be completed in the next three years. Shri Shah emphasized that the states of the Northeast should make the most use of NESAC (North Eastern Space Applications Centre). He stated that until technology is utilized for the development of the eight northeastern states with challenging geographical conditions, the focus on development cannot be properly defined.
Regarding the flood problem in the Northeast states, the Home Minister said that by using technology to create pathways in the natural course, the budget for constructing roads could be reduced by at least 30%. He added that by diverting floodwaters and creating large ponds, all three objectives—flood prevention, agriculture, and tourism—could be achieved. He mentioned that Assam has created 15 large ponds on an experimental basis, and all states should use this method for flood relief and water storage. Shri Shah also stated that the use of technology reduces corruption and helps in advancing Direct Benefit Transfers (DBT).
Shri Amit Shah said that a peaceful and prosperous Northeast alone is not enough. He emphasized that preserving the cultural diversity, arts, literature, and languages of the Northeast, and ensuring their existence, is important not only for the Northeast but for the entire country. He mentioned that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India stands with the states of the Northeast to solve every issue they face. He expressed confidence that by 2047, when India becomes fully developed, the Northeast will be the country's most prosperous region.