Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Ashtalakshmi Mahotsav in New Delhi
06 DEC 2024 8:37PM by PIB Delhi
Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma Ji; Chief Minister of Meghalaya, Conrad Sangma Ji; Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha Ji; Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang Ji; my cabinet colleagues Shri Jyotiraditya Scindia Ji and Shri Sukanta Majumdar Ji; Deputy Chief Minister of Arunachal Pradesh; Ministers from the Governments of Mizoram and Nagaland; other public representatives; brothers and sisters from the North East; ladies and gentlemen!
Friends,
Today marks the Mahaparinirvan Diwas of the architect of our Constitution, Baba Saheb Ambedkar. The Constitution drafted by Baba Saheb, enriched with the experiences of the last 75 years, serves as a profound source of inspiration for every citizen of the country. On behalf of the entire nation, I pay tribute to Baba Saheb and bow in respect to his memory.
Friends,
Over the past two years, Bharat Mandapam has hosted numerous significant national and international events. We have witnessed the grandeur and success of the G-20 Summit here. However, today’s event is even more extraordinary. Today, Delhi has become Northeast-oriented. The diverse and vibrant colours of the North East have created a magnificent rainbow in the capital. We have gathered here to celebrate the inaugural Ashtalakshmi Mahotsav. Over the next three days, this festival will present the immense potential of the North East to the entire country and the world. There will be agreements fostering trade, showcasing North Eastern products, its rich culture, and its delectable cuisine, which will undoubtedly captivate everyone’s attention. The inspiring stories of North Eastern achievers, including many Padma awardees who are present here, will resonate far and wide. This event is unprecedented, as it opens the doors to large-scale investment opportunities in the North East. It is a remarkable moment not only for the farmers, artisans, and craftsmen of the region but also for global investors. The potential of the North East is extraordinary, and those who visit the exhibitions and markets here will experience its immense diversity and richness. I extend my heartfelt congratulations to the organisers of the Ashtalakshmi Mahotsav, the residents of all North Eastern states, the investors, and all the esteemed guests present here.
Friends,
Reflecting on the last 100-200 years, we have observed the rise of the Western world. The West has exerted significant influence globally—economically, socially, and politically. Interestingly, within Bharat too, the western region has played a pivotal role in shaping our growth story. Now, as we step into the 21st century, it is often said that this century belongs to the East—Asia, and particularly Bharat. In this context, I strongly believe that the future of Bharat also belongs to Eastern Bharat, especially the North East. In past decades, cities like Mumbai, Ahmedabad, Delhi, Chennai, Bengaluru, and Hyderabad have emerged as major urban centres. However, in the decades to come, cities like Guwahati, Agartala, Imphal, Itanagar, Gangtok, Kohima, Shillong, and Aizawl will showcase their immense potential. Events like the Ashtalakshmi Mahotsav will play a significant role in this journey.
Friends,
In our tradition, Maa Lakshmi is revered as the goddess of happiness, health, and prosperity. Whenever we worship Lakshmi Ji, we honour her in eight forms: Adi Lakshmi, Dhana Lakshmi, Dhanya Lakshmi, Gaja Lakshmi, Santan Lakshmi, Veera Lakshmi, Vijaya Lakshmi, and Vidya Lakshmi. Similarly, the Ashtalakshmi of Bharat's North East comprises the eight states: Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura, and Sikkim. These eight states beautifully embody the essence of Ashtalakshmi. The first form is Adi Lakshmi, symbolising the cultural richness deeply rooted in every state of the North East. Each state takes immense pride in its unique traditions and vibrant culture. The Cherry Blossom Festival of Meghalaya, the Hornbill Festival of Nagaland, the Orange Festival of Arunachal Pradesh, the Chapchar Kut Festival of Mizoram, Assam’s Bihu, and the world-famous Manipuri Dance are but a glimpse of the North East's cultural splendour.
Friends,
The second Lakshmi is Dhana Lakshmi, representing wealth and natural resources. The North East is blessed with a wealth of minerals, oil reserves, tea gardens, and incredible biodiversity. Additionally, it holds vast potential for renewable energy. This blessing of Dhana Lakshmi is a boon for the entire North East.
Friends,
The third form, Dhanya Lakshmi, signifies agricultural abundance, and she too is exceptionally kind to the North East. The region is renowned for natural farming, organic agriculture, and the cultivation of millets. We take great pride in Sikkim being Bharat's first fully organic state. Crops such as rice, bamboo, spices, and medicinal plants showcase the agricultural strength of the North East. The North East plays a vital role in providing the solutions Bharat aims to offer the world in promoting a healthy lifestyle and better nutrition.
Friends,
The fourth form of Ashtalakshmi is Gaja Lakshmi, who is depicted seated on a lotus surrounded by elephants. The North East, with its vast forests, national parks such as Kaziranga, Manas, and Mehao, as well as its wildlife sanctuaries, mesmerising caves, and captivating lakes, is abundantly blessed by Gaja Lakshmi. These gifts have the potential to establish the North East as one of the most breathtaking tourist destinations in the world.
Friends,
The fifth Lakshmi is Santan Lakshmi, the symbol of productivity and creativity. The North East is synonymous with creativity and exceptional craftsmanship. Visitors to exhibitions and markets here will witness the region’s artistic brilliance. The handlooms and handicrafts of the North East, including Assam’s Muga Silk, Manipur’s Moirang Phi and Wankhei Phi, and Nagaland’s Chakheshang Shawl, capture hearts everywhere. Many of these products have earned GI (Geographical Indication) tags, highlighting the unparalleled creativity and craftsmanship of the North East.
Friends,
The sixth form of Ashtalakshmi is Veera Lakshmi, embodying courage and strength. The North East stands as a beacon of women power. The Nupi Lan Movement of Manipur is a testament to the indomitable spirit of women, as they bravely fought against oppression. The contributions of icons like Rani Gaidinliu, Kanaklata Barua, Rani Indira Devi, and Lalnu Ropuiliani to our freedom struggle are etched in golden letters in Bharat's history. These stories of bravery continue to inspire the entire nation. Even today, the daughters of the North East uphold this proud legacy. During my visit to the stalls here, I noticed that most were managed by women. This remarkable entrepreneurial spirit of North Eastern women adds unparalleled strength to the region.
Friends,
The seventh form of Ashtalakshmi is Jai Lakshmi, symbolising fame and glory. Today, the North East stands as a vital region where the world’s growing expectations of Bharat converge. As Bharat prioritises global connectivity in culture and trade, the North East serves as a bridge, connecting Bharat with the immense opportunities of South Asia and East Asia.
Friends,
The eighth Lakshmi of Ashtalakshmi is Vidya Lakshmi, representing knowledge and education. Many of the leading educational institutions shaping modern India are situated in the North East. IIT Guwahati, NIT Silchar, NIT Meghalaya, NIT Agartala, and IIM Shillong are just a few examples of prominent centres of learning in the region. The North East now has its first AIIMS, and Bharat's first National Sports University is under construction in Manipur. The region has also given Bharat exceptional sports icons such as Mary Kom, Baichung Bhutia, Mirabai Chanu, Lovlina Borgohain, and Sarita Devi. Additionally, the North East is emerging as a hub for technology-driven start-ups, service centres, and industries like semiconductors, creating employment for thousands of youngsters. As Vidya Lakshmi, this region is becoming a significant centre for education and skills development for our youth.
Friends,
The Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the North East’s promising future. It is a celebration of a new dawn of development that will accelerate our mission of building a Viksit Bharat. Today, there is unparalleled enthusiasm for investment in the North East.
Over the past decade, we have witnessed an extraordinary journey of growth in the region. However, reaching this point has not been without challenges. We have made every possible effort to integrate the North East states into Bharat's growth story. For a long time, development efforts were measured by the number of votes a region could offer. The North East, with fewer votes and parliamentary seats, was often neglected by previous governments. It was during Atal Ji’s tenure that, for the first time, a separate ministry for the development of the North East was established.
Friends,
Over the past decade, we have made dedicated efforts to bridge the emotional and developmental gap between Delhi and the North East. Central government ministers have visited the North Eastern states more than 700 times, spending significant time with the people. This has fostered a deep emotional connection between the government and the region, accelerating its development at an extraordinary pace. Let me share a statistic with you. In the 1990s, a policy was introduced to expedite the North East's progress. It mandated over 50 central government ministries to allocate 10% of their budgets to the region. Remarkably, the funds allocated to the North East during the last decade exceed the total budget received under this policy from its inception until 2014. In just 10 years, more than ₹5 lakh crore has been invested in the North East under this single policy. This is a clear demonstration of the current government’s commitment to the development of the region.
Friends,
Beyond this scheme, we have launched several other significant initiatives tailored to the North East. Programmes like PM-DevINE, the Special Infrastructure Development Scheme, and the North East Venture Fund have generated numerous employment opportunities. To harness the region’s industrial potential, we have introduced the UNNATI Scheme, aimed at creating a conducive environment for industries to flourish, thereby paving the way for more job creation. The semiconductor industry, a burgeoning sector for Bharat, has been strategically introduced in the North East, specifically in Assam, to provide a strong impetus to this emerging field. The establishment of such industries in the North East is expected to draw investors from across the country and the world, unlocking new opportunities and potential for the region.
Friends,
We are connecting the North East through the triveni of emotions, economy, and ecology. In this region, we are not merely constructing infrastructure; we are laying the foundation for a brighter and more sustainable future. Over the decades, connectivity has been the North East's greatest challenge. Travel to distant cities often took days, even weeks, and several states lacked basic train services. Recognising this, since 2014, our government has prioritised the development of physical and social infrastructure, leading to remarkable improvements in both the quality of infrastructure and the quality of life in the North East.
Additionally, we have expedited the completion of long-pending projects. Take the Bogi-Beel Bridge as an example. Before its completion—after years of delay—it used to take an entire day to travel from Dhemaji to Dibrugarh. Today, this journey takes just one to two hours. Many such transformative examples can be cited.
Friends,
In the past decade, approximately 5,000 kilometres of national highway projects have been completed in the North East. Landmark projects like the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh, the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway, and the border roads in Nagaland, Manipur, and Mizoram have significantly strengthened road connectivity in the region. Last year, during the G-20 summit, Bharat presented its vision of I-MAC—the India-Middle East-Europe Corridor—which will connect the nation's North East with the world.
Friends,
Rail connectivity in the North East has expanded exponentially. The work to connect all state capitals in the region by rail is nearing completion. The first Vande Bharat train has already begun operating in the North East, marking a historic milestone. Over the last ten years, the number of airports and flights in the North East has nearly doubled, vastly improving air travel. We are also enhancing waterways, with ongoing projects on the Brahmaputra and Barak rivers. Additionally, water connectivity through the Sabroom Landport is being improved.
Friends,
Work is progressing rapidly on mobile and gas pipeline connectivity in the North East. Every state in the region is being connected through the North East Gas Grid, with over 1,600 kilometres of gas pipeline being laid. Simultaneously, we are focusing on enhancing internet connectivity. Over 2,600 mobile towers are being installed across the North Eastern states, and more than 13,000 kilometres of optical fibre have already been laid. I am pleased to share that 5G connectivity has now reached all the states in the North East.
Friends,
Remarkable progress has also been made in social infrastructure across the North East. The number of medical colleges in the region has increased significantly, and modern facilities are being established for the treatment of diseases such as cancer. Under the Ayushman Bharat scheme, lakhs of patients in the North East have received free treatment. During the elections, I assured you that senior citizens over the age of 70 would receive free medical care. The government has fulfilled this promise through the introduction of the Ayushman Vaya Vandana Card.
Friends,
In addition to improving connectivity, we have placed great emphasis on preserving and promoting the North East’s traditions, textiles, and tourism. This has encouraged people from across the country to explore the region in large numbers. Over the past decade, the number of tourists visiting the North East has almost doubled. The rise in both investment and tourism has created new businesses and opportunities in the region. From infrastructure to integration, connectivity to closeness, and economic to emotional bonds, this journey has elevated the development of the North East—our Ashtalakshmi—to unprecedented heights.
Friends,
The youth of the Ashtalakshmi states are a major priority for the Government of India. The youth of the North East have always aspired to see their region develop. Over the last decade, public support for lasting peace has been remarkable in every state of the North East. Through the combined efforts of the central and state governments, thousands of young people have chosen to abandon the path of violence and embrace a new path of development.
Several historic peace agreements have been signed in the North East over the past ten years, and border disputes between states have been addressed amicably. As a result, cases of violence in the region have significantly declined, and AFSPA has been lifted from many districts. Together, we are shaping a bright future for the North East, and the government is committed to taking every necessary step to achieve this.
Friends,
We all aspire for the unique products of the North East to reach markets across the globe. To achieve this, the 'One District One Product' initiative is being implemented to promote the distinctive products of each district. These items can be seen and purchased at exhibitions and grameen haat bazaars. I advocate the mantra of 'Vocal for Local', particularly for the incredible products of the North East. I often gift these products to my foreign guests, bringing global recognition to the region’s exquisite art and craftsmanship.I also urge my f ellow countrymen, especially the people of Delhi, to make North Eastern products a part of their everyday lives.
Friends,
Today, I would like to share something special with you. In recent years, our brothers and sisters from the North East have been visiting a significant cultural event in Gujarat. Near Porbandar, Gujarat, there is a grand fair called the Madhavpur Fair, which I warmly invite you to attend in advance. The Madhavpur Fair is a celebration of the marriage of Lord Krishna and Goddess Rukmini, and as you may know, Goddess Rukmini is regarded as a daughter of the North East.
I earnestly request all my family members from the North East to participate in this fair, held every year during March-April, coinciding with Ram Navami. I also propose that a similar fair should be organised in Gujarat during this time, creating a vibrant marketplace where our talented brothers and sisters from the North East can showcase and sell their products, generating income and promoting their exceptional craftsmanship. With the blessings of Lord Krishna and the Ashtalakshmi, I am confident that the North East will establish a new benchmark for development in the 21st century. On this hopeful note, I conclude my speech, wishing the event and the region great success.
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 DEC 2024 8:37PM by PIB Guwahati
অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা জী, মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী কনৰাড চাংমা জী, ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মাণিক সাহা জী, ছিক্কিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী প্ৰেম সিং তামাং জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া জী, সুকান্ত মজুমদাৰ জী, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী, মিজোৰাম আৰু নাগালেণ্ড চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীগণ, অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধিসকল, উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰা অহা সকলো ভাতৃ-ভগ্নী, দেৱী আৰু সজ্জনসকল।
বন্ধুসকল,
আজি সংবিধান নিৰ্মাতা বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ মহাপৰিনিৰ্বাণ দিৱস। বাবা চাহেবে নিৰ্মাণ কৰা সংবিধান, সংবিধানৰ ৭৫ বছৰৰ অভিজ্ঞতা… প্ৰতিজন দেশবাসীৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা। আমি সকলো দেশবাসীৰ হৈ বাবা চাহেবক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছোঁ, তেওঁক প্ৰণাম জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ এই ভাৰত মণ্ডপম বিগত ২ বছৰত বহু ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্যসূচীৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। ইয়াত আমি দেখিলোঁ জি-২০ৰ ইমান ডাঙৰ আৰু সফল অনুষ্ঠান। কিন্তু আজিৰ অনুষ্ঠানটো আৰু বিশেষ। আজি দিল্লী উত্তৰ-পূবত পৰিণত হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বৈচিত্ৰ্যময় ৰঙে আজি ৰাজধানীত এক সুন্দৰ ৰামধেনুৰ সৃষ্টি কৰিছে। আজি আমি ইয়াত একত্ৰিত হৈ প্ৰথম অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছোঁ। আগন্তুক তিনিদিনলৈ এই মহোৎসৱত আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সম্ভাৱনীয়তাক সমগ্ৰ দেশ আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। ইয়াত বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত চুক্তি হ’ব, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামগ্ৰীৰ সৈতে বিশ্ব পৰিচিত হ’ব, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংস্কৃতি আৰু ইয়াৰ খাদ্য সম্ভাৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ’ব। উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ পৰা আমাৰ সাফল্য লাভ কৰোঁতাসকল, যাৰ ভিতৰত বহু পদ্ম বঁটা বিজেতা ইয়াত উপস্থিত... তেওঁলোকৰ প্রেৰণাৰ ৰং বিয়পি পৰিব৷ এয়া প্ৰথম আৰু অনন্য অনুষ্ঠান, যেতিয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ইমান বৃহৎ পৰিসৰত বিনিয়োগৰ দুৱাৰ মুকলি হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষক, শিপিনী, শিল্পকাৰৰ লগতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এই সুযোগ। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ সম্ভাৱনা কি, ইয়াত আয়োজন কৰা প্ৰদৰ্শনীলৈ বা ইয়াৰ বজাৰলৈ গ’লে ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু ইয়াৰ সম্ভাৱনা অনুভৱ কৰিব পাৰিম। অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ আয়োজক, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যৰ বাসিন্দা, ইয়ালৈ অহা সকলো বিনিয়োগকাৰী, ইয়ালৈ অহা সকলো অতিথিক অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০০-২০০ বছৰৰ সময়ছোৱালৈ চালে আমি পশ্চিমীয়া বিশ্বৰ উত্থান দেখিবলৈ পাইছোঁ। পশ্চিমীয়া অঞ্চলে অৰ্থনৈতিক, সামাজিক আৰু ৰাজনৈতিক প্ৰতিটো স্তৰতে বিশ্বত ছাপ এৰি থৈ গৈছে। আৰু প্ৰসংগক্ৰমে ভাৰততো আমি দেখিছোঁ যে যদি আমি আমাৰ দেশৰ সম্পূৰ্ণ মানচিত্ৰখন চাওঁ তেন্তে ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীত পশ্চিম অঞ্চলে ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। এই পশ্চিমকেন্দ্ৰিক যুগৰ পিছত এতিয়া কোৱা হয় যে একবিংশ শতিকাটো পূবৰ, এছিয়াৰ, পূবৰ আৰু ভাৰতৰ। এনে পৰিস্থিতিত মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে ভাৰতৰ আগন্তুক সময়টোও পূব ভাৰতৰ, আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ। যোৱা দশকবোৰত আমি মুম্বাই, আহমেদাবাদ, দিল্লী, চেন্নাই, বেংগালুৰু, হায়দৰাবাদ আদি বৃহৎ চহৰৰ উত্থান দেখিবলৈ পাইছোঁ। আগন্তুক দশকবোৰত আমি গুৱাহাটী, আগৰতলা, ইম্ফল, ইটানগৰ, গেংটক, কোহিমা, শ্বিলং, আইজল আদি চহৰৰ নতুন সম্ভাৱনা দেখিবলৈ ওলাইছোঁ। আৰু তাত অষ্টলক্ষ্মীৰ দৰে এই অনুষ্ঠানবোৰে ডাঙৰ ভূমিকা ল’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ পৰম্পৰাত মাতৃ লক্ষ্মীক সুখ, স্বাস্থ্য আৰু সমৃদ্ধিৰ দেৱী বুলি কোৱা হয়। যেতিয়াই লক্ষ্মী দেৱীক পূজা কৰা হয় তেতিয়াই আমি তেওঁৰ আঠটা ৰূপ পূজা কৰোঁ। আদিলক্ষ্মী, ধনলক্ষ্মী, ধান্যলক্ষ্মী, গজলক্ষ্মী, সন্তানলক্ষ্মী, বীৰলক্ষ্মী, বিজয়লক্ষ্মী আৰু বিদ্যালক্ষ্মী, একেদৰে আঠখন ৰাজ্যৰ অষ্টলক্ষ্মী ভাৰতৰ উত্তৰ-পূবত বাস কৰে… অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা আৰু ছিক্কিমত। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ এই আঠখন ৰাজ্যত অষ্টলক্ষ্মী দেখা পোৱা যায়। এতিয়া প্ৰথম ৰূপটো হৈছে আদি লক্ষ্মী। আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে আদি সংস্কৃতিৰ প্ৰবল সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে নিজস্ব পৰম্পৰা, নিজস্ব সংস্কৃতি উদযাপন কৰা হয়। মেঘালয়ৰ চেৰী ব্লছম উৎসৱ, নাগালেণ্ডৰ হৰ্ণবিল উৎসৱ, অৰুণাচলৰ কমলা উৎসৱ, মিজোৰামৰ চাপচাৰ কুট উৎসৱ, অসমৰ বিহু, মণিপুৰী নৃত্য... উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত ইমানবোৰ আছে।
বন্ধুসকল,
দ্বিতীয় লক্ষ্মী...ধন লক্ষ্মী অৰ্থাৎ প্ৰাকৃতিক সম্পদৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ওপৰতো প্ৰচুৰ আশীৰ্বাদ আছে। আপুনিও জানে... উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত খনিজ পদাৰ্থ, তেল, চাহ বাগিচা আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ এক আচৰিত সংগম। তাত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বিপুল সম্ভাৱনা আছে। “ধন লক্ষ্মী”ৰ এই আশীৰ্বাদ সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ।
বন্ধুসকল,
তৃতীয় লক্ষ্মী… ধান্য লক্ষ্মীৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ওপৰতো অপৰিসীম আশীৰ্বাদ আছে। আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল প্ৰাকৃতিক খেতি, জৈৱিক খেতি আৰু বাজৰাৰ বাবে বিখ্যাত। আমি গৌৰৱান্বিত যে ছিক্কিম ভাৰতৰ প্ৰথমখন সম্পূৰ্ণ জৈৱিক ৰাজ্য। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত উৎপাদিত ধান, বাঁহ, মছলা আৰু ঔষধি উদ্ভিদে তাত কৃষিৰ শক্তি দেখুৱাইছে। আজিৰ ভাৰতে সুস্থ জীৱনশৈলী আৰু পুষ্টিৰ সৈতে জড়িত সমাধান বিশ্ববাসীৰ বাবে আগবঢ়াব বিচাৰিছে... ইয়াত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
অষ্টলক্ষ্মীৰ চতুৰ্থ লক্ষ্মী হ'ল… গজ লক্ষ্মী। গজ লক্ষ্মী পদুমৰ ওপৰত বিৰাজমান আৰু তেওঁৰ চাৰিওফালে হাতী আছে। আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত বিশাল অৰণ্য, ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য যেনে কাজিৰঙা, মানস-মেহাও, আচৰিত ধৰণৰ গুহা, আকৰ্ষণীয় হ্ৰদ। গজলক্ষ্মীৰ আশীৰ্বাদে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলক বিশ্বৰ আটাইতকৈ আচৰিত পৰ্যটন স্থলী হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
পঞ্চম লক্ষ্মী হৈছে… সন্তান লক্ষ্মী অৰ্থাৎ উৎপাদনশীলতা, সৃষ্টিশীলতাৰ প্ৰতীক। সৃষ্টিশীলতা আৰু দক্ষতাৰ বাবে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল পৰিচিত। ইয়াত প্ৰদৰ্শনীলৈ যোৱা লোকসকলে, বজাৰলৈ যোৱা লোকসকলে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সৃষ্টিশীলতা দেখিব। হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্পৰ এই দক্ষতাই সকলোৰে হৃদয় জয় কৰে। অসমৰ মুগা ছিল্ক, মণিপুৰৰ মইৰাং ফী, নগালেণ্ডৰ ৱানখী ফী, চাখেছাং চাদৰ… এনে ডজন ডজন জিআই টেগ কৰা সামগ্ৰী আছে, যিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কলা আৰু সৃষ্টিশীলতাক প্ৰদৰ্শন কৰে।
বন্ধুসকল,
অষ্টলক্ষ্মীৰ ষষ্ঠ লক্ষ্মী হৈছে… বীৰ লক্ষ্মী। বীৰ লক্ষ্মী মানে সাহস আৰু শক্তিৰ সংগম। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল নাৰী শক্তি সামৰ্থ্যৰ প্ৰতীক। মণিপুৰৰ নুপি লন আন্দোলন নাৰী শক্তিৰ নিদৰ্শন। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মহিলাসকলে দাসত্বৰ বিৰুদ্ধে কেনেকৈ বিগুল বজাইছিল, সেয়া ভাৰতৰ ইতিহাসত সদায় সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ হৈ থাকিব। ৰাণী গাইডিনলিউ, কনকলতা বৰুৱা, ৰাণী ইন্দিৰা দেৱী, ললনু ৰপিলিয়ানীৰ লোকগীতৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামলৈকে… উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ নাৰী শক্তিয়ে সমগ্ৰ দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। আজিও আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ কন্যাই এই পৰম্পৰাক সমৃদ্ধ কৰি তুলিছে। আনকি ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই যোৱা ষ্টলবোৰতো বেছিভাগেই মহিলা আছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মহিলাসকলৰ এই উদ্যোগীকৰণে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক এক শক্তি প্ৰদান কৰে যাৰ কোনো তুলনা নাই।
বন্ধুসকল,
অষ্টলক্ষ্মীৰ সপ্তম লক্ষ্মী হ'ল… জয় লক্ষ্মী। অৰ্থাৎ ই খ্যাতি আৰু গৌৰৱ দিবলৈ গৈ আছে। সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰতি যি আশা-আকাংক্ষা ৰাখিছে, তাত আজি আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। আজি যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ সংস্কৃতি আৰু নিজৰ বাণিজ্যৰ বিশ্বব্যাপী সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, তেতিয়া উত্তৰ-পূবে ভাৰতক দক্ষিণ এছিয়া আৰু পূব এছিয়াৰ অপৰিসীম সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
অষ্টলক্ষ্মীৰ অষ্টম লক্ষ্মী হ'ল… বিদ্যা লক্ষ্মী মানে জ্ঞান আৰু শিক্ষা। আধুনিক ভাৰত গঢ়াত সহায় কৰা শিক্ষাৰ বহুতো প্ৰধান কেন্দ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত। আইআইটি গুৱাহাটী, এনআইটি শিলচৰ, এনআইটি মেঘালয়, এনআইটি আগৰতলা, আৰু আইআইএম শ্বিলং… উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত এনে বহু ডাঙৰ শিক্ষা কেন্দ্ৰ আছে। উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলে লাভ কৰিছে প্রথমটো এইমছ৷ মণিপুৰতো নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে দেশৰ প্ৰথমখন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়। মেৰী কম, বাইচুং ভুটীয়া, মিৰাবাই চানু, লাভলিনা, সৰিতা দেৱী... উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলে দেশক ইমানবোৰ এনে ক্ৰীড়া ব্যক্তিক দিছে। আজি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলে ষ্টাৰ্টআপ, ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ আৰু ছেমিকণ্ডাক্টৰ আদি প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় উদ্যোগতো আগবাঢ়ি আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এইবোৰত কাম কৰি আছে হাজাৰ হাজাৰ যুৱকে। অৰ্থাৎ “বিদ্যা লক্ষ্মী” ৰূপত এই অঞ্চলটো যুৱক-যুৱতীসকলৰ শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ… উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ উদযাপন। এয়া উন্নয়নৰ নতুন সূৰ্যোদয়ৰ উদযাপন… যিটোৱে এখন উন্নত ভাৰতৰ অভিযান ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ গৈ আছে। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিনিয়োগৰ প্ৰতি ইমান উৎসাহ। যোৱা দশকত আমি সকলোৱে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ এক আচৰিত যাত্ৰাৰ সাক্ষী হৈছোঁ। কিন্তু ইয়াত উপনীত হোৱাটো সহজ নাছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহক ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ আমি সম্ভৱপৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছোঁ। দীৰ্ঘদিন ধৰি আমি দেখি আহিছোঁ যে কেনেকৈ উন্নয়নৰ জোখো ভোটৰ সংখ্যাৰ দ্বাৰা কৰা হৈছিল। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত ভোট কম আৰু আসন কম। সেয়ে তাৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি আগৰ চৰকাৰসমূহে গুৰুত্ব নিদিলে। অটল জীৰ চৰকাৰেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত আমি অন্তৰেৰে চেষ্টা কৰিছিলোঁ যে দিল্লীৰ পৰা আৰু আমাৰ হৃদয়ৰ পৰা দূৰত্বৰ অনুভৱ কমি যাব লাগে। কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ মন্ত্রীসকলে উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহলৈ ৭০০বাৰতকৈ অধিকবাৰ ভ্রমণ কৰি তাত থকা জনসাধাৰণৰ সৈতে বহু সময় কটায়৷ ইয়াৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সৈতে চৰকাৰৰ আৱেগিক সংযোগ আৰু ইয়াৰ উন্নয়নৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ ফলত তাত থকা উন্নয়নক আচৰিত ধৰণৰ গতি প্ৰদান কৰিছে। এটা হিচাপ দিওঁ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে ৯০ দশকত এটা নীতি ৰচনা কৰা হৈছিল। ইয়াৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ৫০টাতকৈও অধিক মন্ত্ৰালয়ে নিজৰ বাজেটৰ ১০ শতাংশ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিনিয়োগ কৰিবলগা হৈছিল। এই নীতি প্ৰণয়নৰ পিছৰে পৰা ২০১৪ চনলৈকে আমি কেৱল যোৱা ১০ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক সেই বাজেটতকৈ অধিক বাজেট দিছোঁ…। যোৱা এটা দশকত কেৱল এই এখন আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সন্দৰ্ভত বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ স্পষ্ট হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
এই আঁচনিৰ বাহিৰেও আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে বহুতো ডাঙৰ বিশেষ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছোঁ। পিএম-ডিভাইন, বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি আৰু নৰ্থ ইষ্ট ভেঞ্চাৰ ফাণ্ড… এই আঁচনিসমূহৰ জৰিয়তে বহুতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঔদ্যোগিক সম্ভাৱনাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমি উন্নতি আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছোঁ। নতুন উদ্যোগৰ বাবে যদি উন্নত পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হয়, তেন্তে নতুন চাকৰিৰো সৃষ্টি হ’ব। এতিয়া অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডটো ভাৰতৰ বাবেও নতুন। এই নতুন খণ্ডটোক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, অসমক বাছি লৈছোঁ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত যেতিয়া এই ধৰণৰ নতুন উদ্যোগ আহিব, তেতিয়া দেশৰ লগতে বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে তাত নতুন সম্ভাৱনাৰ সন্ধান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আৱেগ, অৰ্থনীতি আৰু পৰিৱেশ বিজ্ঞানৰ এই ত্ৰিবেণীৰে আমি উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগ স্থাপন কৰিছোঁ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আমি কেৱল আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, ভৱিষ্যতৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটিও গঢ়ি তুলিছোঁ। যোৱা দশকবোৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল সংযোগ। দূৰৈৰ চহৰবোৰলৈ যাবলৈ দিন-সপ্তাহ সময় লাগিছিল। পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে বহু ৰাজ্যত ৰে’লৰ সুবিধাও উপলব্ধ নাছিল। গতিকে ২০১৪ চনৰ পিছত আমাৰ চৰকাৰে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনিৰ লগতে সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰতো যথেষ্ট গুৰুত্ব দিলে। ইয়াৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন্তঃগাঁথনিৰ মানদণ্ড আৰু জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ মানদণ্ড দুয়োটাতে প্ৰচণ্ড উন্নতি ঘটিল। আমি প্ৰকল্পৰ ৰূপায়ণো ত্বৰান্বিত কৰিলোঁ। বহু বছৰ ধৰি চলি থকা প্ৰকল্পবোৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল। বগী-বিল দলঙৰ উদাহৰণ লওক। বহু বছৰ ধৰি বাকী থকা এই প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ আগতে ধেমাজিৰ পৰা ডিব্ৰুগড়লৈ যোৱা যাত্ৰাত গোটেই দিনটো লাগিছিল। আজি মাত্ৰ ডেৰ ঘণ্টাত এই যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ হৈছে। এনে বহু উদাহৰণ মই দিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত প্ৰায় ৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ চেলা সুৰংগ হওক, ভাৰত-ম্যানমাৰ-থাইলেণ্ড ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথ হওক, নাগালেণ্ড, মণিপুৰ আৰু মিজোৰামৰ সীমান্ত পথ… এইটোৱে এটা শক্তিশালী পথ সংযোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। যোৱা বছৰ জি-২০ৰ সময়ত ভাৰতে আই-মেকৰ দৃষ্টিভংগী বিশ্বৰ আগত দাঙি ধৰিছিল। I-MAC অৰ্থাৎ ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ কৰিডৰে ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰে'ল সংযোগ বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ সকলো ৰাজধানী ৰে’লযোগে সংযোগ কৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ ওলাইছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত ৰে’লো চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। যোৱা দহ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিমানবন্দৰ আৰু বিমান সেৱাৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ব্ৰহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক নদীত জলপথ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। ছাব্ৰুম লেণ্ডপ’ৰ্টৰ সৈতে পানীৰ সংযোগো উন্নত হৈছে।
বন্ধুসকল,
মোবাইল আৰু গেছ পাইপ-লাইন সংযোগৰ সন্দৰ্ভতো দ্ৰুত গতিত কাম চলি আছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যকে উত্তৰ-পূব গেছ গ্ৰীডৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। তাত ১৬০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক দীঘল গেছ পাইপলাইন স্থাপন কৰা হৈছে। আমাৰ গুৰুত্ব ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ ওপৰতো। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত ২৬০০ৰো অধিক ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১৩ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক অপটিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। মই সুখী যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আটাইকেইখন ৰাজ্যতে ৫জি সংযোগ পাইছেগৈ।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামাজিক আন্তঃগাঁথনিতো অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহৰ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণ হৈছে। এতিয়া কেন্সাৰৰ দৰে ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে তাত আধুনিক সা-সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লাখ লাখ ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই আপোনালোকক নিশ্চয়তা দিছিলোঁ যে ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ বৃদ্ধসকলে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব। আয়ুষ্মান বয় বন্দনা কাৰ্ডৰ জৰিয়তেও চৰকাৰে এই নিশ্চয়তা পূৰণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগৰ উপৰিও আমি ইয়াৰ পৰম্পৰা, বস্ত্ৰশিল্প আৰু পৰ্যটনৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। ইয়াৰ সুবিধাটো হ’ল এতিয়া দেশবাসীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অন্বেষণৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক আগবাঢ়ি আহিছে। উত্তৰ-পূর্বাঞ্চললৈ অহা পর্যটকৰ সংখ্যাও যোৱা দশকত প্রায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে৷ বিনিয়োগ আৰু পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ বাবে তাত নতুন ব্যৱসায় আৰু নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা সংহতি, সংযোগৰ পৰা ঘনিষ্ঠতা, অৰ্থনৈতিকৰ পৰা আৱেগিক… এই সমগ্ৰ যাত্ৰাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন, অষ্টলক্ষ্মীৰ বিকাশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি অষ্টলক্ষ্মী ৰাজ্যৰ যুৱক-যুৱতীসকল ভাৰত চৰকাৰৰ এক ডাঙৰ অগ্ৰাধিকাৰ। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সদায় উন্নয়ন বিচাৰে। বিগত ১০ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে স্থায়ী শান্তিৰ বাবে অভূতপূৰ্ব জনসমৰ্থন দেখা গৈছে। কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে হিংসাৰ পথ এৰি উন্নয়নৰ এক নতুন পথ গ্ৰহণ কৰিছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিগত দশকত বহু ঐতিহাসিক শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সীমা বিবাদো অতি সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণভাৱে আগবাঢ়িছে। ইয়াৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত হিংসাত্মক ঘটনা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। বহু জিলাৰ পৰা AFSPA আঁতৰাই দিয়া হৈছে। আমি একেলগে অষ্টলক্ষ্মীৰ নতুন ভৱিষ্যৎ লিখিব লাগিব আৰু ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰতিটো পদক্ষেপ লৈছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিশ্বৰ প্রতিখন বজাৰত উপনীত হোৱাটো আমাৰ সকলোৰে আকাংক্ষা৷ সেয়ে এক জিলা এক পণ্য অভিযানৰ অধীনত প্ৰতিখন জিলাৰ পৰা উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। ইয়াত আয়োজন কৰা প্ৰদৰ্শনী আৰু গ্ৰামীণ হাটৰ বজাৰত আমি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহু সামগ্ৰী চাব পাৰোঁ আৰু কিনিব পাৰোঁ। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ সামগ্ৰীৰ বাবে Vocal for Local ৰ মন্ত্ৰ প্ৰচাৰ কৰোঁ। মই সদায় তাৰ সামগ্ৰী মোৰ বিদেশী অতিথিসকলক উপহাৰ দিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ। ইয়াৰ দ্বাৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত আপোনাৰ আচৰিত শিল্প আৰু কলাক স্বীকৃতি দিয়া হয়। দেশবাসী আৰু লগতে দিল্লীৰ জনসাধাৰণকো উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামগ্ৰীক তেওঁলোকৰ জীৱনশৈলীৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনাম।
বন্ধুসকল,
আজি মই আপোনালোক সকলোকে, এনেয়ে বহু বছৰ ধৰি, অহৰহ আমাৰ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ ভাই-ভনীসকল তালৈ নিশ্চিতভাৱে যায়। আপুনি জানে গুজৰাটৰ পোৰবন্দৰত, পোৰবন্দৰ ওচৰৰ মাধৱপুৰ, তাত এখন মেলা হয়। সেই মাধৱপুৰ মেলালৈ মই আগতীয়াকৈ নিমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ। মাধৱপুৰ মেলা ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণ আৰু দেৱী ৰুক্মিণীৰ বিবাহৰ উৎসৱ। আৰু দেৱী ৰুক্মিণী তো উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰে কন্যা। মই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মোৰ সকলো পৰিয়ালৰ সদস্যকে অহা বছৰ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া, মাৰ্চ-এপ্ৰিল মাহত অনুষ্ঠিত হয়, ৰাম নৱমীৰ লগতে, সেই মেলাখনত উপস্থিত থাকিবলৈও আহ্বান জনাম। আৰু মই বিচাৰিম, সেই সময়তো একেধৰণৰ এখন হাট গুজৰাটতো স্থাপন কৰিব লাগে যাতে তাতো এখন বিশাল বজাৰ পোৱা যায়, আৰু আমাৰ উত্তৰ-পূবৰ ভাই-ভনীসকলে যিবোৰ সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰে, তেওঁলোকৰ উপাৰ্জনো হওক। ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণ আৰু অষ্টলক্ষ্মীৰ আশীৰ্বাদত আমি নিশ্চিতভাৱে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক একবিংশ শতিকাত উন্নয়নৰ এক নতুন আৰ্হি প্ৰতিষ্ঠা কৰাটো দেখিবলৈ পাম। এই কামনাৰে মই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছোঁ। মই ইয়াৰ বাবে বৃহৎ সফলতাৰ বাবে শুভকামনা জনাইছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।