প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নিউ দিল্লিদা অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসব হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
06 DEC 2024 8:37PM by PIB Imphal
অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, মেঘালয়গী চীফ মিনিস্তর কোনরাদ সংমা, ত্রিপুরাগী চীফ মিনিস্তর মনিক সাহ, সিক্কিমগী চীফ মিনিস্তর প্রেম সিংহ তমাং, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ জয়তিরাদিত্যা সিন্দিয়া, সুকান্ত মজুমদার, অরুনাচল প্রদেসকী দিপুতি চীফ মিনিস্ত, মিজোরম অমসুং নাগলেন্দ সরকারশিংগী মিনিস্তরশিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং, অৱাং-নোংপোক্তগী লাকপা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং ।
মরুপশিং,
ঙসি অসি সংবিধান শেম্লম্বা বাবা সাহেব অম্বেদকারগী মহা পরিনির্ভনা নুমিৎনি। বাবা সাহেবনা শেম্লম্বা সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারকপা অসি লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্কী অচৌবা ইথিল অমনি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মহুৎশীন্দুনা ঐনা বাবা সাহেবকী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি, মহাক্কী মফমদা কোক নোঞ্জরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ২ অসিদা ভারত মন্দাপমদা জাতি অমসুং ইন্তরনেসনেলগী থৌরম কয়া পাংথোকখ্রে। মফম অসিদা জি-২০ মাইপাক্না পাংথোকখিবা ঐখোয়না উখ্রে। ঙসিগী থৌরম অসিনা অমুক্কা হেন্না মরুওই। ঙসি দিল্লি অৱাং-নোংপোক ওইরে। অৱাং-নোংপোক্কী তোঙান-তোঙানবা মচুশিংনা ঙসি কোনুং অসিদা ফজরবা চুমথাং অমা শেম্লে। ঙসি মফম অসিদা অহানবা অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসব পাংথোক্নবা ঐখোয় পুল্লে। মথং নুমিৎ হুম্নিদা, কুহ্মৈ অসিনা ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক্কী মপাঙ্গল অদু মালেম শীনবা থুংবদা উৎকনি। ললোন-তিক্কী য়ানচেশিং খুৎয়েক পীনগনি, অৱাং-নোংপোক্কী পোৎথোকশিং মালেমদা মশক তাক্কনি, অৱাং-নোংপোক্কী নাত, ইন্সাং মথেল মীয়াম্না পাম্নগনি। অৱাং-নোংপোক লমদমগী পদ্ম এৱার্দ ফংলবশিং মফমদা অসিদা পুল্লে, মখোয়না ইথিল পীগনি। মসি অৱাং-নোংপোক্ত শেন থাদনবা থোংশিং হাংদোক্লবা অচৌবা অতাংবা খুদোংচাবা অমনি। মসি অৱাং-নোংপোক্কী লৌমীশিং, খুৎহৈবশিং, অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী ইনভেস্তরশিংগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসব শীল্লিবশিং, অৱাং-নোংপোক্কী মীওইশিং, মফম অসিদা শরুক য়ারিবা ইনভেস্তরশিং, মফম অসিদা শরুক য়ারিবা গেস্তশিং, ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০০ নত্ত্রগা ২০০ হঙ্গৎনা য়েংবা মতমদা, মতম অদুদা ঐখোয়না নোংচুপলোমগী লৈবাকশিং চাউখৎলকপা উবা ফংখি। হিরম খুদিংমক্ত, শেন্মিৎলোন্দা, খুন্নাই অমসুং রাজনিতিগী লমদা নোংচুপলোমগী লৈবাকশিংনা মালেমদা ইথিল অমা পীখি। মসিগা মপা চান্ননা, ভারতকী ওইনা, নোংচুপলোমগী লৈবাকশিংনা ভারত চাউখৎপগী ৱারিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখিবা ঐখোয়না উখ্রে। নোংচুপলোমদা মরুওইনা য়েংবা মতম অসিগী মতুংদা, হৌজিক্কী মতম ২১শুবা চহিচা অসি নোংপোক্কী ওইরে, এসিয়াগী ওইরে, ভারতকী ওইরে। মতৌ অসুম্না, ভারতকী মতম অসি নোংপোক ভারতকী মতম ওইরে, ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক্কী মতম ওইরে। হৌখিবা চহি কয়াদা মুম্বাই, অহমেদবাদ, দিল্লি, চেন্নাই, বেঙ্গালোর, হায়দ্রবাদগুম্বা অচৌবা সহরশিং চাউখৎলকপা ঐখোয়না উরে… লাক্লিবা চহিশিংদা গুৱাহাতি, অগরতালা, ইম্ফাল, ইতানগর, গেংতোক, কোহিমা, শিল্লোং অমসুং আইজোলগুম্বা সহরশিংগী অনৌবা শক্তিশিং ঐখোয়না উবা ফংলগনি। মসিদা অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসবগুম্বা থৌরমশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী চৎনবীদা মা লক্ষ্মী অসি হরাওবা, হকচাং ফবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী লাইরেম্বী ওইনা খঙনৈ। লক্ষী ইরাৎ-থৌনিবা মতমদা, ঐখোয়না মহাক্কী শাইওন নিপাল ইরাৎলি। অদিলক্ষ্মী, ধনালক্ষ্মী, ধনয়ালক্ষ্মী, গাজালক্ষ্ম, সান্থানালক্ষ্মী, বিরালক্ষ্মী, বিজয়ালক্ষ্মী অমসুং বিদ্যালক্ষ্মী অসি অৱাং-নোংপোক ভারতকী রাজ্য নিপাল… অসাম, অরুনাচল প্রদেস, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং সিক্কিমগী অষ্টলক্ষ্মীনি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য নিপাল অসি অষ্টলক্ষ্মীগী শাইওন নিপাল অদুনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী চৎনবীদা মা লক্ষ্মী অসি হরাওবা, হকচাং ফবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী লাইরেম্বী ওইনা খঙনৈ। লক্ষী ইরাৎ-থৌনিবা মতমদা, ঐখোয়না মহাক্কী শাইওন নিপাল ইরাৎলি। অদিলক্ষ্মী, ধনালক্ষ্মী, ধনয়ালক্ষ্মী, গাজালক্ষ্ম, সান্থানালক্ষ্মী, বিরালক্ষ্মী, বিজয়ালক্ষ্মী অমসুং বিদ্যালক্ষ্মী অসি অৱাং-নোংপোক ভারতকী রাজ্য নিপাল… অসাম, অরুনাচল প্রদেস, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং সিক্কিমগী অষ্টলক্ষ্মীনি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য নিপাল অসি অষ্টলক্ষ্মীগী শাইওন নিপাল অদুনি। অহানবা শক্তম অসি অদি লক্ষ্মীনি। ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক্ত অকনবা অদি কলচর অমা লৈরি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক্ত, মসিগী চৎনবী, মসিগী কলচর হরাও-তয়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোক্লি। মেঘালয়গী চেরি ব্লোজম ফেস্তিবেল, নাগালেন্দগী হোর্নবিল ফেস্তিবেল, অরুনাচল প্রদেসকী ওরেঞ্জ ফেস্তিবেল, মিজোরমগী চাপচার কুত ফেস্তিবেল, অসামগী বিহু, মনিপুরগী জগোয়… মখোয় অৱাং-নোংপোক্কী ফজরবা খেন্নবশিংনি।
মরুপশিং,
লক্ষ্মীগী অনিশুবা শক্তম অসি ধনলক্ষ্মীনি। অৱাং-নোংপোক্ত মহৌশাগী লন-থুম কয়া মরাংকাইনা ফংলি। অদোমশু খঙলে… অৱাং-নোংপোক্ত মিনরেলশিং, থাউ, চা অমসুং মখল কয়াগী থৱায় পানবশিংগী অচৌবা মফম অমনি। রিন্যুএবল ইনর্জিগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা লৈরি। “ধন লক্ষ্মী”গী থৌজাল অসি অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংবগী অচৌবা বর অমনি।
মরুপশিং,
লক্ষ্মীগী অহুমশুবা শক্তম ধন্যা লক্ষ্মীনা অৱাং-নোংপোক্ত থৌজাল য়াম্না পীরে। ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক অসি মহৌশাগী লৌউ, ওর্গনাইক লৌউ, মিল্লেতশিংগী মমিং চৎলি। সিক্কিমনা ভারতকী অহানবা মপুংফাবা ওর্গানিক রাজ্য ওইবদা ঐখোয় চাউথোকচৈ। অৱাং-নোংপোক্ত ফৌ, ৱা, স্পাইসশিং অমসুং হিদাক ওইনা শীজিন্নবা য়াবা পাম্বীশিং হৌদুনা লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী শক্তি অদু উবা ফংলে। হকচাং ফবা পুন্সি মহিংশিং অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাকশিংগী মতাংদা ঙসি ভারতনা মালেমদা পাম্বৈশিং ফংহনবা পাম্লিবা অসিদা অৱাং-নোংপোক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
মরুপশিং,
লক্ষ্মীগী মরিশুবা শক্তম অসি গাজা লক্ষ্মীনি। গাজা লক্ষ্মীনা থম্বাল অমগী মথক্ত ফমখি অমসুং শামুশিংনা কোইশিনখি। ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক্ত পাক-চাউরবা উমংশিং, নেসনেল পার্কশিং অমসুং কাজিরঙ্গা, মনাস-মেহাওগুম্বা ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরিশিং, অঙকপা শুরুংশিং, ফজরবা পাৎশিং লৈরি। গাজা লক্ষ্মীগী থৌজালদগী অৱাং-নোংপোক অসি মালেমদা খ্বাইদগী ফজরবা লমকোয়ফম অমা ওইনা শেমগৎনবগী শক্তি লৈরে।
মরুপশিং,
লক্ষ্মীগী মঙাশুবা শক্তম অসি শন্তান লক্ষ্মনি, মহাক পোৎথোক পুথোকপা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবগী খুদম অমনি। অৱাং-নোংপোক অসি খুৎ-শা হৈবগী মমিং চৎলি। একজিবিসন য়েংবা লাকপা মীওইশিং, কৈথেল য়েংগদবনি… মখোয়না অৱাং-নোংপোক্কী অনৌবা পোৎথোকশিং উবা ফংগনি। হেন্দলুমশিং, হেন্দিক্রাফশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা অসিনা মীওই খুদিংমক্কী থম্মোয় হুরি। অসামগী মুগা সিল্ক, মনিপুরগী মোইরাং ফি, ৱাংখৈ ফি, নাগালেন্দগী চাখেসাং ফি… জি.আই তেগ ফংলবা পোৎথোক কয়ানা অৱাং-নোংপোক্কী ক্রাফ অমসুং হৈশিংবা উৎলি।
মরুপশিং,
অষ্টলক্ষ্মীগী তরুকশুবা শক্তম অসি বীরলক্ষ্মীনি। বীরলক্ষ্মী অসি থৌনা অমসুং পাঙ্গলগী অপুনবনি। অৱাং-নোংপোক্না নুপীশিংগী থৌনাগী খুদম ওইরি। মনিপুরগী নুপী লাল অসি নুপীশিংগী থৌনাগী খুদম অমনি। কমদৌনা অৱাং-নোংপোক্কী নুপীশিংনা মীনাই নাইথাংগী থবক মায়োক্নখিবগে হায়বা অসি ভারতকী পুৱারিদা সনাগী ময়েকশিংনা ইদুনা লৈহৌরগনি। ফুঙ্গা ৱারিশিংদগী হৌরগা নিংতম ইহৌ ফাওবগী থৌনা ফরবী নুপীশিং হায়বদি রানি গাইদিনলিয়ু, কান্তালাতা বরুৱা, রানি ইন্দিরা দেবী, লালানু রোপিলিয়ানিগুম্বী অৱাং-নোংপোক্কী নুপীশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা ইথিল পীরে। ঙসি ফাওবা ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক্কী ইচানুপীশিংনা মসিগী চৎনবী অসি ঙাক্লি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈদা ঐনা য়েংলুবা স্তোলশিং অদু অয়াম্বনা নুপীশিংনি। নুপীশিংগী অসিগুম্বা শুবা-নোম্বা কনবা অসিনা অৱাং-নোংপোক্কী লাম্বা লৈত্রবা থৌনা অমা ওইরে।
মরুপশিং,
অষ্টলক্ষ্মীগী তরেৎশুবা শক্তম অসি জয় লক্ষ্মীনি। মহাক মাইপাকপা অমসুং মিংচৎ পীবা অমনি। ঙসি, মালেম শীনবা থুংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌনবা ভারতকী থাজবা অসিদা ঐখোয়গী অৱাং-নোংপোক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। ঙসি ভারতনা লৈবাক অসিগী নাত অমসুং ললোন-ইতিক মালেমগী ওইনা শম্ননবা মীৎয়েং চঙলিবা মতম অসিদা, অৱাং-নোংপোক্না ভারত অসি মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবশিং লৈরিবা খা এসিয়া অমসুং নোংপোক এসিয়াগা শম্নহল্লে।
মরুপশিং,
অষ্টলক্ষ্মীগী নিপালশুবা শক্তম অসি বিদ্যা লক্ষ্মীনি হায়বদি লৌশিং অমসুং লাইরিক-লাইশুগী লক্ষ্মী। অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবা মরুওইবা লাইরিক তমফম কয়া অৱাং-নোংপোক্ত লৈরি। আই.আই.তি গুৱাহাতি, এন.আই.তি সিলচর, এন.আই.তি মেঘালয়, এন.আই.তি অগরতালা অমসুং আই.আই.এম শিল্লোং… অচৌবা লাইরিক তম্ফম কয়া অৱাং-নোংপোক্ত লৈরি। অৱাং-নোংপোক্কী অহানবা এ.আই.আই.এম.এস লৈরে। লৈবাক অসিগী অহানবা নেসনেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতিশু মনিপুরদা শেমগৎলি। মেরি কোম, বাইচুং ভুতিয়া, মিরাবাই চনু, লভলিনা, সরিতা দেবী… অৱাং-নোংপোক্না শান্নরোয় কয়া লৈবাক অসিগীদমক পুথোক্লি। ঙসি অৱাং-নোংপোক অসি তেক্নোলোজিগা মরী লৈনবা স্তার্দ-অপশিং, সর্বিস সেন্তরশিং অমসুং সেমিকন্দক্তরগুম্বা ইন্দস্ত্রিশিংদা খুমাঙচাউশিল্লে। ইন্দস্ত্রিশিং অসিদা নহারোল লিশিং কয়া থবক ফংলে। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা, লমদম অসি, বিদ্যালক্ষ্মী ওইনা, নহারোলশিংগী লাইরিক-লাইশু অমসুং স্কিলশিংগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লে।
মরুপশিং,
অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসব অসি অৱাং-নোংপোক্কী অফবা তুংলমচৎগী কুহ্মৈ অমনি। মসি বিকসিত ভারত অমগী পান্দম য়াংশিনহন্নবা চাউখৎপগী অনৌবা নুমিৎ থোক্লকপগী কুহ্মৈ অমনি। ঙসিদি অৱাং-নোংপোক্ত শেন থাদনবা অপাম্বা লৈরে। হৌখিবা চহি ১০ দা, ঐখোয়না অৱাং-নোংপোক লমদমদা চাউখৎপগী অঙকপা খোঙচৎ অমা ঐখোয়না উরে। অদুবু মফম অসি চৎপা অসি অরাইবা অমা ওইদে। ভারতকী চাউখৎপগী ৱারিগা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংগা শম্ননবা ঐখোয়না পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎলে। ভোৎ মশিং য়েংলগা কমদৌনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপগে হায়বা মতম কয়াগী মমাঙদগী ঐখোয়না উদুনা লাক্লি। অৱাং-নোংপোক লমদম ভোৎ য়াম্না লৈতে, সিত য়ামদে। মরম অদুনা, মমাঙগী সরকারশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মীরাইখি। অতল জিগী সরকারনা অহানবা ওইনা অৱাং-নোংপোক চাউখৎনবা তোখায়বা মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, দিল্লি অমসুং দিল (থম্মোয়) গী মরক্ত লৈনরিবা অরাপ্পা হন্থহন্নবা ঐখোয়গী থম্মোয় শেংনা হোৎনদুনা লাক্লি। কেন্দ্র সরকারগী মিনিস্তরশিং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা ৭০০ রক হেন্না চৎতুনা লমদম অসিগী মীয়ামগা মতম শাংনা লোয়নরে। মসিনা অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামগা সরকারগা থম্মোয়গী ওইবা মরী অমা শেমগৎলে। মসিনা লমদম অসিদা চাউখৎপা অঙকপা ফংনা য়াংখৎলে। অৱাং-নোংপোক চাউখৎপা য়াংখৎনবা ৯০ গী মতমদা থৌশিল অমা শেমখি। থৌশিল অসিগী মখাদা, কেন্দ্র সরকারগী মিনিস্ত্রি ৫০ হেনবনা মখোয়গী বজেতকী চাদা ১০ অৱাং-নোংপোক লমদমদা থাদখি। থৌশিল অসি শেম্বদগী হৌরগা ২০১৪ ফাওবা অৱাং-নোংপোক্না ফংখিবা বজেতকী শেনফম অসি হৌখিবা চহি ১০দা ঐখোয়না পীখিবা শেনফম্না হেল্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা, স্কিম অমা খক্তগী মখাদা, অৱাং-নোংপোক খক্তগী লুপা করোর লাখ ৫ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা অৱাং-নোংপোক লুম্না লৌই হায়বা মসিনা উৎলে।
মরুপশিং,
স্কিম অসিগী মথক্ত, ঐখোয়না অৱাং-নোংপোক লমদমগী অচৌবা অখন্নবা স্কিম কয়া হৌদোক্লে। পি.এম-দিভাইন, স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কিম অমসুং নোর্থ ইস্ত ভেঞ্চর ফন্দ… হায়রিবা স্কিমশিং অসিনা অনৌবা থবকশিং ফংনবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। অৱাং-নোংপোক্কী উদ্যোগ চাউখৎনবা ঐখোয়না উন্নাতি স্কিম হৌদোক্লে। অনৌবা উদ্যোগশিংগী করিগুম্বা হেন্না ফবা ফিবমশিং লৈরবদি, অনৌবা থবকশিং ফংগনি। হৌজিক ভারত্ত সেমিকন্দক্তর সেক্তর অসি অনৌবনি। অনৌবা সেক্তর অসি য়াংনা চাউখৎনবা ঐখোয়না অৱাং-নোংপোক্কী অসাম খল্লে। অৱাং-নোংপোক্ত অসিগুম্বা মখলগী অনৌবা উদ্যোগ লিংখৎপা মতমদা, ভারত অমসুং মালেমগী ইনভেস্তরশিংনা মফম অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং থিরক্কনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অৱাং-নোংপোক অসি থম্মোয়গী মরী, শেন্মিৎলোন অমসুং মহৌশাগী অকোয়বা ফিবম অহুম অসিগা শম্নহল্লে। অৱাং-নোংপোক লমমদা, ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচর খক শেমগৎপা নত্তে, তুংগী অকনবা য়ুম্ফম অমা শেমগৎলি। হৌখিবা চহি কয়াদা থেংনখিবা অৱাং-নোংপোক্কী খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাদবা অসি লম্বী-থোংনি। অরাপ্পা সহরশিং য়ৌবদা নুমিৎ কয়ানি অমসুং চয়োল কয়া চঙখি। রাজ্য অয়াম্বদা ত্রেনগী খুদোংচাবশিং লাইনা ফংখিদে। মরম অদুনা,২০১৪ গী মতুংদা, ঐখোয়গী সরকারনা ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অকনবা মীৎয়েং অমা থম্লে। মসিগী মথক্ত, ঐখোয়না মতম শাংনা পন্দুনা লাক্লবা প্রোজেকশিং য়াংনা লোইশিনখ্রে। বোগি-বিল থোং অসি মসিগী খুদম অমনি। মসি লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাঙদা, চহি কয়া থেংথখি- ধেমাজিদগী দিব্রুগর ফাওবা চৎপদা নোংমা চঙখি। ঙসিদি খোঙচৎ অসি পুং ১ দগী পুং ২ ফাওবা চঙলে। অসিগুম্বা অওনবা কয়া খুদম ওইনা পীবা য়াই।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা কিমি ৫,০০০ রোমগী নেসনেল হায়ৱে প্রোজেকশিং মপুংফানা লোইশিনখ্রে। মরুওইবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা অরুনাচল প্রদেসতা সেলা তন্নেল, ইন্দো-ম্যান্মার-থাইলেন্দ ত্রাইলেতরেল হায়ৱে অমসুং নাগালেন্দ, মনিপুর অমসুং মিজোরমগী ঙমখৈগী লম্বীশিংনা লমদম অসিদা শিংথাবা য়ানা চৎথোক-চৎশিনগী থবক ফগৎহল্লে। হৌখিবা চহিদা, জি-২০ মীফম মনুংদা, ভারতনা মসিগী আই-মেককী পান্দম পুথোকখ্রে, আই-মেক- ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত য়ুরোপ কোরিদোর অসিনা মালেমগা অৱাং-নোংপোক্কা শম্নহনগনি।
মরুপশিং,
অৱাং-নোংপোক্ত রেল কন্নেক্তিবিতি শেমগৎপা য়াংখৎলে। রেলনা রাজ্যগী কোনুংশিং শম্নবগী থবক লোইশিল্লক্লে। অৱাং-নোংপোক্ত অহানবা ওইনা বন্দে ভারত ত্রেন চেনবা হৌখ্রে, মসি পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অমনি। হৌখিবা চহি ১০ দা, অৱাং-নোংপোক লমদমদা এয়রপোর্তশিং অমসুং ফ্লাইতশিংগী মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। ঐখোয়না ঈশিং লম্বীশু ফগৎহল্লে অমসুং ব্রাহ্মপুত্রা অমসুং বারাক তুরেলশিংদা প্রোজেকশিং পায়খৎলি। মসিগী মথক্ত, সব্রুম লেন্দপোর্ত ফাওরগা পাংথোকপা ঈশিংগী লম্বী ফিবম ফগৎলে।
মরুপশিং,
অৱাং-নোংপোক্ত মোবাইল অমসুং গ্যাস কন্নেক্তিবিতিগী থবক য়াংনা পায়খৎলি। লমদম অসিগী রাজ্য খুদিংমক নোর্থ ইস্ত গ্যাস গ্রিদকী খুৎথাংদা শম্নরে। কিমি ১,৬০০ রোমগী গ্যাস পাইপলাইন ফুম্লে। ইন্তরনেতকী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙলে। অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা মোবাইল তৱার ২,৬০০ হেন্না খিল্লে অমসুং কিমি ১৩,০০০ হেনবগী ও.এফ.সি ফুমখ্রে। হৌজিক অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা ৫-জি ফংবদা ঐ হরাওই।
মরুপশিং,
অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকর শিংথাবা য়ানা চাউখৎলে। লমদম অসিদা মেদিকেল কলেজশিং শিংথাবা য়ানা ফগৎলে অমসুং কেন্সরগুম্বা লায়নাশিং লায়েংনবা মতমগা চুনবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা, অৱাং-নোংপোক্কী অনাবা লাখ কয়া লেম্না লায়েংলে। মীখল মনুংদা, চহি ৭০ হেল্লবা অহলশিং লেম্না লায়েংগনি হায়না ঐনা থাজবা পীখি। অয়ুস্মান বায়া বন্দানা কার্দ হৌদোক্তুনা মসিগী ৱাশক অসি ঐখোয়না ঙাক্লে।
মরুপশিং,
লম্বী-থোং ফগৎহনবগী মথক্ত, অৱাং-নোংপোক লমদমগী চৎনবীশিং, তেক্সতাইলশিং অমসুং তুরিজম চাউখৎনবা ঐখোয়না অকনবা থবক পায়খৎলে। মসিনা লৈবাক শীনবা থুংবগী মীওইশিংনা লমদম অসি মশক খঙদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, অৱাং-নোংপোক লমদম কোয়বা লাকপা মীওই মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। শেন থাদবা অমসুং তুরিজম হেনগৎলকপা অসিনা অনৌবা থবক অমসুং ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা কয়া পীরে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা অৱাং-নোংপোক-ঐখোয়গী অষ্টলক্ষ্মী-মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলে।
মরুপশিং,
অষ্টলক্ষ্মীগী নহারোলশিং ভারত সরকারনা মরুওইনা লৌরি। মখোয়গী লমদম চাউখৎপা উনবা অষ্টলক্ষ্মীগী নহারোলশিং মতম পুম্নমক্ত পুক্নিং থৌগৎলি। হৌখিবা চহি ১০ দা, মখোয়না মতেং পাংবদগী অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক শান্তি লৈরে। কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিং অনিমক্কী অপুনবা থবকশিংনা, নহারোল লিশিং কয়া হিংশাগী থবক থাদোক্লে অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা লম্বীদা লাক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা অৱাং-নোংপোক্তা পুৱারি ওইরবা শান্তিগী য়ানচে কয়া খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্ত লৈনবা ঙমখৈগী মুক্নবশিং মরুপ-মপাং ওইনা য়ানবা পুরকখ্রে। লমদম অসিদা হিংশাগী থবকশিং হন্থরে অমসুং জিলা কয়াদগী অফস্পা লৌথোক্লে। অপুনবা ওইনা, ঐখোয়না অৱাং-নোংপোক্কী অফবা তুংলমচৎ অমা শেম্লি অমসুং মসি ফংনবা সরকারনা দরকার ওইবা থবক খুদিংমক পাংথোক্লে।
মরুপশিং,
অৱাং-নোংপোক লমদমগী অঙকপা পোৎথোকশি মালেমগী কৈথেলশিং য়ৌহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। মসি ফংনবা, জিলা খুদিংমক্কী মশক থোকপা পোৎথোকশিং য়োকখৎনবা ‘ৱান দিস্ত্রিক ৱান প্রদক’ থৌরাং থবক ওইনা পায়খৎলে। হায়রিবা পোৎলমশিং অসি একজিবিসনশিং অমসুং গ্রামিন হত বাজারশিংদা উবা ফংগনি। অৱাং-নোংপোক্কী পোৎথোকশিংগী ওইনা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী লাইৱা অসি ঐখোয়না লাউরি। ঐনা য়াম্না তোইনা হায়রিবা পোৎথোকশিং অসি ঐগী ফোরেনগী গেস্তশিংদা পীখি অমসুং লমদম অসিগী অঙকপা কলা অমসুং ক্রাফমেনশিপ মালেমদা মশক তাক্লে। ঐগী লৈবাক অসিগী মীয়াম, মরুওইনা দিল্লিগী মীয়াম, মখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী পোৎথোক অমা শীজিন্ননবা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরদা, অৱাং-নোংপোক লমদমগী মীওইশিং গুজরাত্ত পাংথোকপা নাতকী থৌরম অমা শরুক য়াখ্রে। গুজরাতকী পোর্বন্দর ময়াদা মধাবপুর কৌবা অচৌবা মেলা অমা পাংথোকই অমসুং মসিদা শরুক য়ানবা ঐনা অদোমগী মফমদা মাঙজৌননা চেবাউ পীজরি। মাধাবপুর মেলা অসি ভগবান কৃষ্ণ অমসুং লাইরেম্বী রুকমিনি লুহোংবগী কুহ্মৈ অমনি, রুকমিনি অসি অৱাং-নোংপোক লমদমগী নিঙোল অমা ওইনা লৌনরি।
রাম নবমীগা মপা চান্না চহি খুদিংগী মার্চ-এপ্রিল থাদা পাংথোকপা মেলা অসিদা অৱাং-নোংপোক্কী মীওইশিং শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি। হায়রিবা মতম অসিদা গুজরাত্ত মসিগা মান্নবা মেলা অমা পাংথোক্নবা ঐনা থৌরাং তৌরি অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামগী পোৎথোকশিং উৎনবা অফবা মফম অমা পীগনি। ভগবান কৃষ্ণ অমসুং অষ্টলক্ষীগী থৌজালদগী ২১শুবা চহিচা অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমা য়ৌগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ। মসিগী থাজবাফ অসিগা লোয়ননা, ঐগী ৱারোল লোইশিঞ্জরে, থৌরম অসি অমসুং লমদম অসি মাইপাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Ashtalakshmi Mahotsav in New Delhi
06 DEC 2024 8:37PM by PIB Delhi
Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma Ji; Chief Minister of Meghalaya, Conrad Sangma Ji; Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha Ji; Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang Ji; my cabinet colleagues Shri Jyotiraditya Scindia Ji and Shri Sukanta Majumdar Ji; Deputy Chief Minister of Arunachal Pradesh; Ministers from the Governments of Mizoram and Nagaland; other public representatives; brothers and sisters from the North East; ladies and gentlemen!
Friends,
Today marks the Mahaparinirvan Diwas of the architect of our Constitution, Baba Saheb Ambedkar. The Constitution drafted by Baba Saheb, enriched with the experiences of the last 75 years, serves as a profound source of inspiration for every citizen of the country. On behalf of the entire nation, I pay tribute to Baba Saheb and bow in respect to his memory.
Friends,
Over the past two years, Bharat Mandapam has hosted numerous significant national and international events. We have witnessed the grandeur and success of the G-20 Summit here. However, today’s event is even more extraordinary. Today, Delhi has become Northeast-oriented. The diverse and vibrant colours of the North East have created a magnificent rainbow in the capital. We have gathered here to celebrate the inaugural Ashtalakshmi Mahotsav. Over the next three days, this festival will present the immense potential of the North East to the entire country and the world. There will be agreements fostering trade, showcasing North Eastern products, its rich culture, and its delectable cuisine, which will undoubtedly captivate everyone’s attention. The inspiring stories of North Eastern achievers, including many Padma awardees who are present here, will resonate far and wide. This event is unprecedented, as it opens the doors to large-scale investment opportunities in the North East. It is a remarkable moment not only for the farmers, artisans, and craftsmen of the region but also for global investors. The potential of the North East is extraordinary, and those who visit the exhibitions and markets here will experience its immense diversity and richness. I extend my heartfelt congratulations to the organisers of the Ashtalakshmi Mahotsav, the residents of all North Eastern states, the investors, and all the esteemed guests present here.
Friends,
Reflecting on the last 100-200 years, we have observed the rise of the Western world. The West has exerted significant influence globally—economically, socially, and politically. Interestingly, within Bharat too, the western region has played a pivotal role in shaping our growth story. Now, as we step into the 21st century, it is often said that this century belongs to the East—Asia, and particularly Bharat. In this context, I strongly believe that the future of Bharat also belongs to Eastern Bharat, especially the North East. In past decades, cities like Mumbai, Ahmedabad, Delhi, Chennai, Bengaluru, and Hyderabad have emerged as major urban centres. However, in the decades to come, cities like Guwahati, Agartala, Imphal, Itanagar, Gangtok, Kohima, Shillong, and Aizawl will showcase their immense potential. Events like the Ashtalakshmi Mahotsav will play a significant role in this journey.
Friends,
In our tradition, Maa Lakshmi is revered as the goddess of happiness, health, and prosperity. Whenever we worship Lakshmi Ji, we honour her in eight forms: Adi Lakshmi, Dhana Lakshmi, Dhanya Lakshmi, Gaja Lakshmi, Santan Lakshmi, Veera Lakshmi, Vijaya Lakshmi, and Vidya Lakshmi. Similarly, the Ashtalakshmi of Bharat's North East comprises the eight states: Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura, and Sikkim. These eight states beautifully embody the essence of Ashtalakshmi. The first form is Adi Lakshmi, symbolising the cultural richness deeply rooted in every state of the North East. Each state takes immense pride in its unique traditions and vibrant culture. The Cherry Blossom Festival of Meghalaya, the Hornbill Festival of Nagaland, the Orange Festival of Arunachal Pradesh, the Chapchar Kut Festival of Mizoram, Assam’s Bihu, and the world-famous Manipuri Dance are but a glimpse of the North East's cultural splendour.
Friends,
The second Lakshmi is Dhana Lakshmi, representing wealth and natural resources. The North East is blessed with a wealth of minerals, oil reserves, tea gardens, and incredible biodiversity. Additionally, it holds vast potential for renewable energy. This blessing of Dhana Lakshmi is a boon for the entire North East.
Friends,
The third form, Dhanya Lakshmi, signifies agricultural abundance, and she too is exceptionally kind to the North East. The region is renowned for natural farming, organic agriculture, and the cultivation of millets. We take great pride in Sikkim being Bharat's first fully organic state. Crops such as rice, bamboo, spices, and medicinal plants showcase the agricultural strength of the North East. The North East plays a vital role in providing the solutions Bharat aims to offer the world in promoting a healthy lifestyle and better nutrition.
Friends,
The fourth form of Ashtalakshmi is Gaja Lakshmi, who is depicted seated on a lotus surrounded by elephants. The North East, with its vast forests, national parks such as Kaziranga, Manas, and Mehao, as well as its wildlife sanctuaries, mesmerising caves, and captivating lakes, is abundantly blessed by Gaja Lakshmi. These gifts have the potential to establish the North East as one of the most breathtaking tourist destinations in the world.
Friends,
The fifth Lakshmi is Santan Lakshmi, the symbol of productivity and creativity. The North East is synonymous with creativity and exceptional craftsmanship. Visitors to exhibitions and markets here will witness the region’s artistic brilliance. The handlooms and handicrafts of the North East, including Assam’s Muga Silk, Manipur’s Moirang Phi and Wankhei Phi, and Nagaland’s Chakheshang Shawl, capture hearts everywhere. Many of these products have earned GI (Geographical Indication) tags, highlighting the unparalleled creativity and craftsmanship of the North East.
Friends,
The sixth form of Ashtalakshmi is Veera Lakshmi, embodying courage and strength. The North East stands as a beacon of women power. The Nupi Lan Movement of Manipur is a testament to the indomitable spirit of women, as they bravely fought against oppression. The contributions of icons like Rani Gaidinliu, Kanaklata Barua, Rani Indira Devi, and Lalnu Ropuiliani to our freedom struggle are etched in golden letters in Bharat's history. These stories of bravery continue to inspire the entire nation. Even today, the daughters of the North East uphold this proud legacy. During my visit to the stalls here, I noticed that most were managed by women. This remarkable entrepreneurial spirit of North Eastern women adds unparalleled strength to the region.
Friends,
The seventh form of Ashtalakshmi is Jai Lakshmi, symbolising fame and glory. Today, the North East stands as a vital region where the world’s growing expectations of Bharat converge. As Bharat prioritises global connectivity in culture and trade, the North East serves as a bridge, connecting Bharat with the immense opportunities of South Asia and East Asia.
Friends,
The eighth Lakshmi of Ashtalakshmi is Vidya Lakshmi, representing knowledge and education. Many of the leading educational institutions shaping modern India are situated in the North East. IIT Guwahati, NIT Silchar, NIT Meghalaya, NIT Agartala, and IIM Shillong are just a few examples of prominent centres of learning in the region. The North East now has its first AIIMS, and Bharat's first National Sports University is under construction in Manipur. The region has also given Bharat exceptional sports icons such as Mary Kom, Baichung Bhutia, Mirabai Chanu, Lovlina Borgohain, and Sarita Devi. Additionally, the North East is emerging as a hub for technology-driven start-ups, service centres, and industries like semiconductors, creating employment for thousands of youngsters. As Vidya Lakshmi, this region is becoming a significant centre for education and skills development for our youth.
Friends,
The Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the North East’s promising future. It is a celebration of a new dawn of development that will accelerate our mission of building a Viksit Bharat. Today, there is unparalleled enthusiasm for investment in the North East.
Over the past decade, we have witnessed an extraordinary journey of growth in the region. However, reaching this point has not been without challenges. We have made every possible effort to integrate the North East states into Bharat's growth story. For a long time, development efforts were measured by the number of votes a region could offer. The North East, with fewer votes and parliamentary seats, was often neglected by previous governments. It was during Atal Ji’s tenure that, for the first time, a separate ministry for the development of the North East was established.
Friends,
Over the past decade, we have made dedicated efforts to bridge the emotional and developmental gap between Delhi and the North East. Central government ministers have visited the North Eastern states more than 700 times, spending significant time with the people. This has fostered a deep emotional connection between the government and the region, accelerating its development at an extraordinary pace. Let me share a statistic with you. In the 1990s, a policy was introduced to expedite the North East's progress. It mandated over 50 central government ministries to allocate 10% of their budgets to the region. Remarkably, the funds allocated to the North East during the last decade exceed the total budget received under this policy from its inception until 2014. In just 10 years, more than ₹5 lakh crore has been invested in the North East under this single policy. This is a clear demonstration of the current government’s commitment to the development of the region.
Friends,
Beyond this scheme, we have launched several other significant initiatives tailored to the North East. Programmes like PM-DevINE, the Special Infrastructure Development Scheme, and the North East Venture Fund have generated numerous employment opportunities. To harness the region’s industrial potential, we have introduced the UNNATI Scheme, aimed at creating a conducive environment for industries to flourish, thereby paving the way for more job creation. The semiconductor industry, a burgeoning sector for Bharat, has been strategically introduced in the North East, specifically in Assam, to provide a strong impetus to this emerging field. The establishment of such industries in the North East is expected to draw investors from across the country and the world, unlocking new opportunities and potential for the region.
Friends,
We are connecting the North East through the triveni of emotions, economy, and ecology. In this region, we are not merely constructing infrastructure; we are laying the foundation for a brighter and more sustainable future. Over the decades, connectivity has been the North East's greatest challenge. Travel to distant cities often took days, even weeks, and several states lacked basic train services. Recognising this, since 2014, our government has prioritised the development of physical and social infrastructure, leading to remarkable improvements in both the quality of infrastructure and the quality of life in the North East.
Additionally, we have expedited the completion of long-pending projects. Take the Bogi-Beel Bridge as an example. Before its completion—after years of delay—it used to take an entire day to travel from Dhemaji to Dibrugarh. Today, this journey takes just one to two hours. Many such transformative examples can be cited.
Friends,
In the past decade, approximately 5,000 kilometres of national highway projects have been completed in the North East. Landmark projects like the Sela Tunnel in Arunachal Pradesh, the India-Myanmar-Thailand Trilateral Highway, and the border roads in Nagaland, Manipur, and Mizoram have significantly strengthened road connectivity in the region. Last year, during the G-20 summit, Bharat presented its vision of I-MAC—the India-Middle East-Europe Corridor—which will connect the nation's North East with the world.
Friends,
Rail connectivity in the North East has expanded exponentially. The work to connect all state capitals in the region by rail is nearing completion. The first Vande Bharat train has already begun operating in the North East, marking a historic milestone. Over the last ten years, the number of airports and flights in the North East has nearly doubled, vastly improving air travel. We are also enhancing waterways, with ongoing projects on the Brahmaputra and Barak rivers. Additionally, water connectivity through the Sabroom Landport is being improved.
Friends,
Work is progressing rapidly on mobile and gas pipeline connectivity in the North East. Every state in the region is being connected through the North East Gas Grid, with over 1,600 kilometres of gas pipeline being laid. Simultaneously, we are focusing on enhancing internet connectivity. Over 2,600 mobile towers are being installed across the North Eastern states, and more than 13,000 kilometres of optical fibre have already been laid. I am pleased to share that 5G connectivity has now reached all the states in the North East.
Friends,
Remarkable progress has also been made in social infrastructure across the North East. The number of medical colleges in the region has increased significantly, and modern facilities are being established for the treatment of diseases such as cancer. Under the Ayushman Bharat scheme, lakhs of patients in the North East have received free treatment. During the elections, I assured you that senior citizens over the age of 70 would receive free medical care. The government has fulfilled this promise through the introduction of the Ayushman Vaya Vandana Card.
Friends,
In addition to improving connectivity, we have placed great emphasis on preserving and promoting the North East’s traditions, textiles, and tourism. This has encouraged people from across the country to explore the region in large numbers. Over the past decade, the number of tourists visiting the North East has almost doubled. The rise in both investment and tourism has created new businesses and opportunities in the region. From infrastructure to integration, connectivity to closeness, and economic to emotional bonds, this journey has elevated the development of the North East—our Ashtalakshmi—to unprecedented heights.
Friends,
The youth of the Ashtalakshmi states are a major priority for the Government of India. The youth of the North East have always aspired to see their region develop. Over the last decade, public support for lasting peace has been remarkable in every state of the North East. Through the combined efforts of the central and state governments, thousands of young people have chosen to abandon the path of violence and embrace a new path of development.
Several historic peace agreements have been signed in the North East over the past ten years, and border disputes between states have been addressed amicably. As a result, cases of violence in the region have significantly declined, and AFSPA has been lifted from many districts. Together, we are shaping a bright future for the North East, and the government is committed to taking every necessary step to achieve this.
Friends,
We all aspire for the unique products of the North East to reach markets across the globe. To achieve this, the 'One District One Product' initiative is being implemented to promote the distinctive products of each district. These items can be seen and purchased at exhibitions and grameen haat bazaars. I advocate the mantra of 'Vocal for Local', particularly for the incredible products of the North East. I often gift these products to my foreign guests, bringing global recognition to the region’s exquisite art and craftsmanship.I also urge my f ellow countrymen, especially the people of Delhi, to make North Eastern products a part of their everyday lives.
Friends,
Today, I would like to share something special with you. In recent years, our brothers and sisters from the North East have been visiting a significant cultural event in Gujarat. Near Porbandar, Gujarat, there is a grand fair called the Madhavpur Fair, which I warmly invite you to attend in advance. The Madhavpur Fair is a celebration of the marriage of Lord Krishna and Goddess Rukmini, and as you may know, Goddess Rukmini is regarded as a daughter of the North East.
I earnestly request all my family members from the North East to participate in this fair, held every year during March-April, coinciding with Ram Navami. I also propose that a similar fair should be organised in Gujarat during this time, creating a vibrant marketplace where our talented brothers and sisters from the North East can showcase and sell their products, generating income and promoting their exceptional craftsmanship. With the blessings of Lord Krishna and the Ashtalakshmi, I am confident that the North East will establish a new benchmark for development in the 21st century. On this hopeful note, I conclude my speech, wishing the event and the region great success.
Thank you very much!