Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister of Information and Broadcasting Sh. Ashwini Vaishnaw calls for accountability in Digital Media to combat fake news and safeguard democracy
Digital Media platforms must come up with solutions that account for the impact their systems have on our society: Sh. Ashwini Vaishnaw
Sh. Vaishnaw stresses the need for revisiting Safe Harbor provision amidst the changing media landscape and India’s diverse cultural and social context
Need of fair compensation for traditional content creators for addressing the asymmetry in bargaining power between digital platforms and conventional media: Sh. Vaishnaw
Social consequences of algorithmic bias a cause of concern; Digital Media Platforms must mitigate risks in a country as diverse as India
Union Minister Highlights ethical and economic challenges of AI, calls for safeguarding creators' Intellectual Property Rights
16 NOV 2024 7:19PM by PIB Delhi
The Press Council of India held the National Press Day celebrations at National Media Centre, New Delhi, to mark the National Press Day 2024. The event was graced by the presence of Union Minister of Information & Broadcasting, Railways, and Electronics & Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, Sh. Sanjay Jaju, Chairperson, Press Council of India, Smt. Justice Ranjana Prakash Desai and veteran journalist, Shri Kundan Ramanlal Vyas.
Union Minister for Information and Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw while addressing the gathering as chief guest and keynote speaker at the National Press Day celebrations virtually, highlighted India’s vibrant and diverse media ecosystem, which includes 35,000 registered newspapers, numerous news channels, and a robust digital infrastructure. The Minister noted that investments in 4G and 5G networks have propelled India to the forefront of digital connectivity with the lowest data prices globally.
However, he pointed to four key challenges our society is facing due to changing landscape of media and press:
1. Fake News and Disinformation
The spread of fake news undermines trust in the media and poses a threat to democracy. During his address, Sh. Ashwini Vaishnaw raised a critical question on the rapid growth of digital media and the responsibility for the content published on these platforms. The concept of Safe Harbor, developed in the 1990s when the availability of digital media was limited to select users in universities and research institutes, provided immunity to platforms from being held accountable for user-generated content.
He mentioned that globally, debates are intensifying over whether the Safe Harbor provisions are still appropriate, given their role in enabling the spread of misinformation, riots, and even acts of terrorism. “Shouldn’t platforms operating in a context as complex as India adopt a different set of responsibilities? These pressing questions underline the need for a new framework that ensures accountability and safeguards the social fabric of the nation.”, he added.
2. Fair Compensation for Content Creators
The shift from traditional to digital media has financially impacted conventional media, which invests heavily in journalistic integrity and editorial processes. Shri Vaishnaw highlighted the need for fair compensation for traditional content creators, addressing the asymmetry in bargaining power between digital platforms and conventional media. “The efforts made by the conventional media in creating content needs to be fairly and suitably compensated”, he said.
3. Algorithmic Bias
Algorithms driving digital platforms prioritize content that maximizes engagement, incites strong reactions and thereby defines the revenue for the platform. These often amplify sensational or divisive narratives. Shri Vaishnaw highlighted the social consequences of such biases, particularly in a diverse nation like India, and called on platforms to come up with solutions that account for the impact their systems have on our society.
4. Impact of Artificial Intelligence on Intellectual Property Rights
The rise of AI presents ethical and economic challenges for creators whose work is used to train AI models. Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw highlighted the significant upheaval the creative world is facing due to advancements in artificial intelligence. Addressing the challenges posed by AI systems, he emphasized the need to safeguard the intellectual property (IP) rights of original creators. “AI models today can generate creative content based on vast datasets they are trained on. But what happens to the rights and recognition of the original creators who contributed to that data? Are they being compensated or acknowledged for their work?” the Minister questioned. “This is not just an economic issue, it is an ethical issue too”, he added.
Shri Vaishnaw urged stakeholders to engage in open debates and collaborative efforts to address these challenges, transcending political differences. He emphasized the importance of preserving the media's role as a strong pillar of democracy and building a harmonious and prosperous Viksit Bharat by 2047.
Navigating the Digital Era: Combating fake news and upholding ethical journalism
Highlighting the evolution of journalism from traditional print to satellite channels and now to the digital era, Dr. Murugan noted the speed at which news reaches the public today. However, he emphasized the growing challenge of fake news, which he described as spreading “faster than a virus.” Fake news, he cautioned, threatens national integrity, undermines the military, and challenges Indian sovereignty.
Acknowledging the role of smartphones in transforming every individual into a potential content creator, Dr. Murugan stressed the need for greater responsibility and regulation in combating misinformation. He reaffirmed that while freedom of speech and expression is guaranteed by the Constitution, it must be exercised with accuracy and ethical responsibility.
Dr. Murugan applauded the government’s efforts under Prime Minister Shri Narendra Modi, including the establishment of a Fact Check Unit within the Press Information Bureau (PIB) to authenticate news and counter false narratives.
Sh. Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information and Broadcasting highlighted the government’s initiatives aimed at supporting journalists, including accreditation, health and welfare schemes, and capacity-building programs through institutions like the Indian Institute of Mass Communication (IIMC). He also noted reforms such as the Press and Registration of Periodicals Act, 2023, which modernizes media regulations. Efforts to improve information access through regular press briefings, web screenings, conferences etc were also emphasized. He also called for collective efforts to build a fair, transparent, and sustainable press ecosystem that upholds journalism as a beacon of truth, a platform for diverse voices, and a catalyst for positive change in society.
Role of PCI in maintaining journalistic integrity
During her address, Justice Ranjana Prrakash Desai highlighted that wider availability of digital platforms and the consistent use of spiritual media, blogs, and podcasts have greatly expanded access to news and information. This has not just made life easier but also brought challenges with it and it is in this regard that accurate news must reach us in a timely manner.
She mentioned that the Press Council of India has taken steps aimed at maintaining journalistic integrity, protecting public interest, and ensuring that the media serves as a reliable and ethical platform for information. She further emphasized on the awards and internship programs run by the PCI. “This year, 15 journalists received National Awards of Excellence across various categories and the initiatives of PCI aim to promote talent, ethical growth in journalism, but also promote a sense of responsibility and awareness among aspiring journalists," she added.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମିଥ୍ୟା ଖବରର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକ ଆମ ସମାଜ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତର ବିବିଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେଫ୍ ହାର୍ବର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପୁନଃସମୀକ୍ଷା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ
ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟରେ ଅସମାନତା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚିତ୍‍ କ୍ଷତିପୂରଣ ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଏଆଇର ନୈତିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ନିର୍ମାତାଙ୍କ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ
16 NOV 2024 7:19PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପକ୍ଷରୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ୨୦୨୪ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ରେଳବାଇ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗନ୍, ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଶ୍ରୀମତୀ ଜଷ୍ଟିସ ରଞ୍ଜନା ପ୍ରକାଶ ଦେଶାଇ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ସାମ୍ବାଦିକ ଶ୍ରୀ କୁନ୍ଦନ ରମଣଲାଲ ବ୍ୟାସ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ସମାରୋହରେ ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତା ଭାବେ ଯୋଗଦେଇ ଭାରତର ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ବିବିଧ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ୩୫,୦୦୦ ପଞ୍ଜିକୃତ ଖବରକାଗଜ, ଅନେକ ନ୍ୟୁଜ୍ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ୪ଜି ଏବଂ ୫ଜି ନେଟୱାର୍କରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଡାଟା ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ତେବେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ପ୍ରେସର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଶ୍ୟପଟ ଯୋଗୁଁ ଆମ ସମାଜ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ୪ଟି ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ:
୧. ମିଥ୍ୟା ଖବର ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନା
ମିଥ୍ୟା ଖବର ପ୍ରସାର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରିବା ସହ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରକାଶିତ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ । ୧୯୯୦ ଦଶକରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ସେଫ୍ ହାର୍ବରର ଧାରଣା, ଯେତେବେଳେ ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆର ଉପଲବ୍ଧତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ମନୋନୀତ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା, ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଭୋକ୍ତା-ଉତ୍ପାଦିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ହେବାରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା, ଦଙ୍ଗା ଏବଂ ଏପରିକି ଆତଙ୍କବାଦ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାରେ ସେଫ୍ ହାର୍ବର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବି ଉପଯୁକ୍ତ କି ନାହିଁ ତାହାକୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିତର୍କ ତୀବ୍ର ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଭାରତ ଭଳି ଜଟିଳ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କି? ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକ ଏକ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ଯାହା ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଏବଂ ଦେଶର ସାମାଜିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରେ ।
୨. ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚିତ କ୍ଷତିପୂରଣ
ପାରମ୍ପରିକରୁ ଡିଜିଟାଲ ମିଡିଆକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାରମ୍ପରିକ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି, ଯାହା ସାମ୍ବାଦିକତା ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସମ୍ପାଦକୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବ୍ୟାପକ ବିନିଯୋଗ କରେ । ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟରେ ମୂଲଚାଲ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ଅସମାନତାକୁ ଦୂର କରି ପାରମ୍ପରିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚିତ କ୍ଷତିପୂରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ବିଷୟବସ୍ତୁ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ", ସେ କହିଛନ୍ତି।
୩. ଆଲଗୋରିଦିମିକ ପକ୍ଷପାତିତା
ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଚଳାଇଥିବା ଆଲଗୋରିଦମ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଏ ଯାହା ସଂପୃକ୍ତିକୁ ସର୍ବାଧିକ କରେ, ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ ରାଜସ୍ୱକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରେ । ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟତଃ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବା ବିଭାଜନକାରୀ କାହାଣୀକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ବିଶେଷକରି ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବିବିଧ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏଭଳି ପକ୍ଷପାତର ସାମାଜିକ ପରିଣାମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମ ସମାଜ ଉପରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ତାହାର ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାକୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
୪.ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଅଧିକାର ଉପରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ପ୍ରଭାବ
ଏଆଇର ଉତ୍ଥାନ କ୍ରିଏଟର୍ସଙ୍କ ପାଇଁ ନୈତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆହ୍ୱାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏଆଇ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ ସୃଜନଶୀଳ ଦୁନିଆ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏଆଇ ପ୍ରଣାଳୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ସେ ମୂଳ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି (ଆଇପି) ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଏଆଇ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ସେମାନେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ବିଶାଳ ଡାଟାସେଟ୍ ଆଧାରରେ ସୃଜନଶୀଳ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ। କିନ୍ତୁ ସେହି ଡାଟାରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିବା ମୂଳ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଅଧିକାର ଏବଂ ସ୍ୱୀକୃତିର କ'ଣ ହେବ? ସେମାନଙ୍କ କାମ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦିଆଯାଉଛି ନା ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା କେବଳ ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ରାଜନୈତିକ ମତଭେଦକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଖୋଲା ବିତର୍କ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଭୂମିକାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗରେ ନାଭିଗେଟିଂ: ମିଥ୍ୟା ଖବରର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ନୈତିକ ସାମ୍ବାଦିକତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା
ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରିଣ୍ଟରୁ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାମ୍ବାଦିକତାର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଡ. ମୁରୁଗାନ୍ ଆଜି ଖବର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଖରେ କେତେ ବେଗରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ତାହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ତେବେ ଫେକ୍ ନ୍ୟୁଜର ବଢୁଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସେ "ଭୂତାଣୁ ଅପେକ୍ଷା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବ୍ୟାପିବା" ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଫେକ୍ ନ୍ୟୁଜ୍ ଜାତୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ସେନାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଡକ୍ଟର ମୁରୁଗାନ୍ ଭୁଲ ସୂଚନାର ମୁକାବିଲା ରେଅଧିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସମ୍ବିଧାନ ରେ ବାକ୍ ଓ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସ୍ୱାଧୀନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହାକୁ ସଠିକତା ଏବଂ ନୈତିକ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ମୁରୁଗାନ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଖବରକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ଏବଂ ମିଥ୍ୟା ଖବରର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରେସ୍ ସୂଚନା ବ୍ୟୁରୋ (ପିଆଇବି) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଫ୍ୟାକ୍ଟ ଚେକ୍ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମେତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଭାରତୀୟ ଗଣଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଏମସି) ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନ୍ୟତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରେସ୍ ଆଣ୍ଡ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍ ଅଫ୍ ପ୍ୟାରେଡିଅର୍ସ ଆକ୍ଟ, ୨୦୨୩ ଭଳି ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିୟମାବଳୀକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିଥାଏ। ନିୟମିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ, ୱେବ ସ୍କ୍ରିନିଂ, ସମ୍ମିଳନୀ ଇତ୍ୟାଦି ମାଧ୍ୟମରେ ସୂଚନା ଉପଲବ୍ଧତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା । ସାମ୍ବାଦିକତାକୁ ସତ୍ୟର ପ୍ରତୀକ,ବିବିଧ ସ୍ୱରର ମଞ୍ଚ ଏବଂ ସମାଜରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଉତପ୍ରରକ ଭାବରେ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରେସ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗଠନ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ସାମ୍ବାଦିକତାର ଅଖଣ୍ଡତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ପିସିଆଇର ଭୂମିକା
ଜଷ୍ଟିସ ରଞ୍ଜନା ପ୍ରକାଶ ଦେଶାଇ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବ୍ୟାପକ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ବ୍ଲଗ୍ ଏବଂ ପଡକାଷ୍ଟର ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାର ଖବର ଏବଂ ସୂଚନାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିଛି । ଏହା କେବଳ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିନାହିଁ ବରଂ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ଆଣିଛି ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସଠିକ୍ ଖବର ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆମ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ସାମ୍ବାଦିକତାର ଅଖଣ୍ଡତା ବଜାୟ ରଖିବା, ଜନସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସୂଚନା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ନୈତିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ପିସିଆଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୫ ଜଣ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ପ୍ରତିଭା, ନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଆଶାୟୀ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଓ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପିସିଆଇର ପଦକ୍ଷେପ।