Ministry of Labour & Employment
Dr. Mansukh Mandaviya Chairs 194th Meeting of Employees’ State Insurance Corporation (ESIC)
Union Minister Announces Establishment of 10 New ESIC Medical Colleges, Supporting PM’s Independence Day (2024) Pledge of 75,000 New Medical Seats in Next 5 Years
Gives Extension to Atal Beemit Vyakti Kalyan Yojana for a period from 01.07.2024 to 30.06.2026
Announces Provision of Medical Care to ESIC Beneficiaries under convergence program of ESIC with Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY) on PAN India basis
Approves Starting of Para-medical & B.Sc (Nursing) Courses at ESIC Medical Colleges
Approves Recruitment of Nursing Officers through NORCET
08 OCT 2024 6:15PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Labour & Employment and Youth Affairs & Sports chaired the 194th meeting of the ESI Corporation at ESIC Headquarters in New Delhi today. Sushri Shobha Karandlaje, Union Minister of State for Labour & Employment and Micro, Small & Medium Enterprises was also present on the occasion. At the meeting, the Union Minister announced several key decisions of ESI Corporation for further strengthening the infrastructure and medical facilities of ESIC.
Establishment of 10 New ESIC Medical Colleges
ESI Corporation has approved in-principle for the establishment of 10 New ESIC Medical Colleges at Andheri (Maharashtra), Basaidarapur (Delhi), Guwahati-Beltola (Assam), Indore (Madhya Pradesh), Jaipur (Rajasthan), Ludhiana (Punjab), Naroda-Bapunagar (Gujarat), Noida & Varanasi (Uttar Pradesh), Ranchi (Jharkhand).
This decision will support the announcement made by Prime Minister during the independence day (2024) speech of creating new 75000 medial seats in next 5 years.
Extension of Atal Beemit Vyakti Kalyan Yojna for a period from 01.07.2024 to 30.06.2026
In order to provide relief to insured persons, who have been rendered unemployed, a scheme namely "Atal Beemit Vyakti Kalyan Yojna" was introduced in ESIC on a pilot basis for a period of two years w.e.f. 01.07.2018. The scheme was intended to provide support in the form of an Unemployment Allowance during the period when an insured person searches for a new engagement for earnings.
After completion of two years since its inception, the scheme was extended for another one year from 01.07.2020 to 30.06.2021. It was further extended upto 30.06.2022 and then upto 30.06.2024.
Further, this scheme has been extended for a further two years with effect from 01.07.2024 to 30.06.2026.
Provision of Medical Care to ESIC Beneficiaries under convergence program of ESIC with Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (AB-PMJAY) on PAN India basis
This decision will help the ESIC beneficiaries to get treatment at empanelled hospitals of Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) in unserviced/deficient areas of country. There shall not be any expenditure limit for Insured Persons of ESIC in emapanelled hospitals under PMJAY.
Starting of Para-medical & B.Sc (Nursing) Courses at ESIC Medical Colleges
ESI Corporation has approved Para-medical & B.Sc (Nursing) Courses in ESIC Medical College Alwar (Rajashtan), Bihta (Bihar), Faridabad (Haryana), Joka (West Bengal), K.K. Nagar (Tamil Nadu), Sanathnagar (Telangana) & Rajajinagar (Karnataka).
Nursing Officer Recruitment through NORCET in line with the AIIMS recruitment policy
ESI Corporation has approved for the adoption of recruitment for the post of Nursing Officer, in line with the AIIMS recruitment policy, for conducting the recruitment of Nursing Officers through NORCET organized by AIIMS. This will ensure that there is no shortage and vacancy of nurses in ESIC Hospitals/Colleges and Dispensaries.
ESI Corporation approved for the Acquisition of land parcels for construction of Hospitals/Dispensaries/DCBOs at different locations
After analyzing the norms and strengthening ESIC’s infrastructure to deliver and meet the medical needs of insured workers, the corporation approved the proposals for Acquisition of land for construction of following projects: -
(i) 100 bedded ESI Hospital at Guntur, Andhra Pradesh
(ii) 01 Doctor Dispensary at Fatehpur, Uttar Pradesh
(iii) DCBO at Pratapgarh, Uttar Pradesh
(iv) 350 bedded ESI Hospital, Pune, Maharashtra
(v) ESI Dispensary and Branch Office, Dhubri, Assam
(vi) 100 bedded ESI Hospital at Muzaffarpur, Biha
(vii) DCBO at Auraiya, Uttar Pradesh
Further, Construction of 717 new staff quarters at ESIC residential colony, Sector-56, Noida, Uttar Pradesh has also been approved.
Various agenda items pertaining to improvement in Medical Care Services, Administration, Financial Matters were deliberated upon and decided during the meeting along with the review of ongoing construction projects.
The 194th meeting of the ESI Corporation was attended by Ms. Dola Sen, Member of Parliament (Rajya Sabha), Shri Praveen Khandelwal, Member of Parliament (Lok Sabha), Shri N.K. Premachandran, Member of Parliament (Lok Sabha), Ms. Sumita Dawra, Secretary (L&E) and Shri Ashok Kumar Singh, Director General, ESIC. Principal Secretaries/Secretaries of the state governments, representatives of employers, employees and experts in the medical field were also present during the meeting.

শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
ডঃ মানসুখ মাণ্ডবিয়াৰ অধ্যক্ষতাত কৰ্মচাৰী ৰাজ্যিক বীমা নিগমৰ(ইএছআইচি) ১৯৪ সংখ্যক বৈঠক
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰিলে ১০ খন নতুন ইএছআইচি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ স্বাধীনতা দিৱস (২০২৪) ৰ ভাষণ সমৰ্থন কৰি অনাগত ৫ বছৰত ৭৫,০০০ নতুন চিকিৎসা আসনৰো প্ৰতিশ্ৰুতি
০১.০৭.২০২৪ ৰ পৰা ৩০.০৬.২০২৬ লৈ অটল বীমিত ব্যাক্তি কল্যান যোজনাৰ সময়সীমা বৃদ্ধি কৰা হয়
আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনৰ(এবি-পিএমজেৱাই) ৰ সৈতে ইএছআইচি ৰ চামিলকৰণৰ জৰিয়তে হিতাধিকাৰীক পেন ইণ্ডিয়াৰ অধীনত চিকিৎসা প্ৰদানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি
ইএছআইচি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ত পেৰা- মেডিকেল আৰু বি.এছ.চি (নাৰ্চিং) পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰাত অনুমোদন জনায়
08 OCT 2024 6:15PM by PIB Guwahati
আজি নতুন দিল্লীৰ ই এছ আই চিৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত ই এছ আই নিগমৰ ১৯৪ সংখ্যক বৈঠক কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম আৰু নিয়োগ আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী ড০ মানসুখ মাণ্ডৱিয়াৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত হয়। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম আৰু নিয়োগ আৰু লঘু, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শোভা কৰণ্ডলাজেও উপস্থিত থাকে। বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ই এছ আই চিৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু চিকিৎসা সুবিধাসমূহ অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ই এছ আই নিগমৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তৰ কথা ঘোষণা কৰে।
স্থাপন হ' ১০ খন নতুন ইএছআইচি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়
আন্ধেৰী(মহাৰাষ্ট্ৰ), বাচাইদাৰাপুৰ(দিল্লী), গুৱাহাটী-বেলতলা (অসম), ইন্দোৰ (মধ্য প্ৰদেশ), জয়পুৰ (ৰাজস্থান), লুধিয়ানা (পাঞ্জাৱ), নৰোদা-বাপুনগৰ (গুজৰাট), নয়দা আৰু বাৰাণসী(উত্তৰ প্ৰদেশ), ৰাঞ্চি (ঝাৰখণ্ড) ত ১০ খন নতুন ইএছআইচি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা বাবে ইএছআইচি নিগমে অনুমোদন প্ৰদান কৰে।
এই সিদ্ধান্তই স্বাধীনতা দিৱসৰ (২০২৪) ভাষণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহা ৫ বছৰত নতুন কৈ ৭৫০০০ চিকিৎসা আসন সৃষ্টিৰ কৰা ঘোষণাক সমৰ্থন কৰিব।
অটল বীমিত ব্যাক্তি কল্যান যোজনা সময়সীমা ০১.০৭.২০২৪ পৰা ৩০.০৬.২০২৬ লৈ বৃদ্ধি
বীমাকৃত ব্যক্তি সকলক সকাহ দিয়াৰ লগতে, যিসকল নিবনুৱা সৃষ্টি হৈছে তেওঁলোকৰ বাবে ইএছআইচি য়ে ০১.০৭.২০১৮ ত অটল বীমিত ব্যাক্তি কল্যান যোজনা নামেৰে এটা পাইলত প্ৰজেক্টৰ আৰম্ভ কৰিছিল। বীমাকৃত ব্যক্তিয়ে নতুন সংস্থাপনৰ সন্ধান কৰা সময়ত নতুন সংস্থাপন নোহোৱালৈকে এই আঁচনিৰ জৰিয়তে নিবনুৱা ভাট্টা দিয়াৰ উদ্দেশ্য আছিল।
ইয়াৰ আৰম্ভ হোৱা দুবছৰ পাছত পৰবৰ্তী এবছৰ অৰ্থাৎ ০১.০৭.২০২০ পৰা ৩০.০৬.২০২১ লৈ ম্যাদ বৃদ্ধি কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত পুনৰ ৩০.০৬.২০২১ পৰা ৩০.০৬.২০২৪ লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছিল।
পুনৰ এই আঁচনি দুবছৰ বাবে ০১.০৭.২০২৪ পৰা ৩০.০৬.২০২৬ লৈ বৃদ্ধি কৰা হয়।
পেন ইণ্ডিয়াৰ ভিত্তিত আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (এবিপিএমজেএৱাই) সৈতে ইএছআইচি সংযোগ কৰি ইএছআইচিৰ হিতাধিকাৰীসকলক চিকিৎসা সেৱা প্ৰদান কৰা সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ
এই সিদ্ধান্তই ইএছআইচিৰ হিতাধিকাৰীসকলক দেশৰ পিছপৰা অঞ্চলত আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (এবিপিএমজেএৱাই) ৰ অধীনত চুক্তিবদ্ধ চিকিৎসায়ত চিকিৎসা সেৱা লাভ কৰাত সহায় কৰিব। পিএমজেএৱাই ৰ এমপেনেল চিকিৎসালয় সমূহত ইএছআইচি ৰ বীমাকৃত ব্যক্তিসকলৰ বাবে কোনো ব্যয় সীমা নাথাকিব।
ইএছআইচি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ত পেৰা মেডিকেল আৰু নাৰ্চিং পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ
আলৱাৰ(ৰাজস্থান), বিহতা (বিহাৰ), ফাৰিদাবাদ (হাৰিয়ানা), জোকা (পশ্চিম বংগ), কে কে নগৰ (তামিলনাডু), সনাথনগাৰ (তেলেংগানা), ৰাজাজিনগৰ (কৰ্ণাটক) ৰ ইএছআইচি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ত পেৰা মেডিকেল আৰু নাৰ্চিং পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰাত অনুমোদন জনালে ইএছআই নিগমে।
এইমছ নিযুক্তি নীতি অনুসৰি এনঅ'আৰচিইটি জৰিয়তে নাৰ্চিং বিষয়া নিযুক্তি
এইমছৰ নিযুক্তি নীতি অনুসৰি নাৰ্চিং বিষয়া নিযুক্তিত অনুমোদন জনায় ইএছআই নিগমে। এনঅ'আৰচিইটি দ্বাৰা অনুষ্ঠিত হব লগা নাৰ্চিং বিষয়া নিযুক্তি এইমছৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত কৰাত অনুমোদন। ইয়াৰ দ্বাৰা নিশ্চিত কৰা হব যে ইএছআইচি চিকিৎসালয়, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু উপস্বাস্থ্যকেন্দ্ৰত নাৰ্ছৰ অভাৱ অথবা খালী পদ নাই।
ইএছআই নিগমে চিকিৎসালয়, ঔষধালয়, ডিচিবিঅ' নিৰ্মাণৰ বাবে কেইবাটাও স্থানত ভূমি অধিগ্ৰহণত অনুমোদন জনায়
বিশ্লেষণৰ পাছত বীমাকৃত ব্যক্তিসকলৰ চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ইএছআই চিকিৎসালয়ৰ আন্তঃগাঁঠনি উন্নয়নৰ বাবে তলত উল্লেখ কৰা স্থানসমূহ নিগমে অধীগ্ৰহণ কৰে।
১. ১০০ বিচনাযুক্ত ইএছআই চিকিৎসালয় গুণটোৰ, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ।
২. ০১ চিকিৎসক ঔষধালয় ফাটেহপুৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ
৩. ডি চি বি অ' প্ৰতাপগড়, উত্তৰ প্ৰদেশ
৪. ৩৫০ খন বিছনাযুক্ত ইএছআই চিকিৎসালয় পুনে, মহাৰাষ্ট্ৰ
৫. ইএছআই ঔষাধালয় আৰু শাখা কাৰ্যালয়, ধুবুৰী, অসম
৬. ১০০ খন বিছনাযুক্ত ইএছআই চিকিৎসালয় মোজাফৰপুৰ, বিহাৰ
৭. ডি চি বি অ' ওৰায়ান, উত্তৰ প্ৰদেশ
উত্তৰ প্ৰদেশৰ নয়দাৰ চেকটৰ- ৫৬ ৰ ইএছআই আবাসীক এলেকাত ৭১৭ টা নতুন আবাস নিৰ্মাণতো অনুমোদন জনায়।
চলি থকা নিৰ্মাণ প্রকল্প সমূহৰ পৰ্যালোচনাৰ লগতে বৈঠকৰ সময়ত চিকিৎসা সেৱা, প্ৰশাসন, বিত্তীয় বিষয়ৰ উন্নতিৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন বিষয়সমূহৰ ওপৰতো আলোচনা কৰা হয়।
ইএছআই নিগমৰ ১৯৪ সংখ্যক বৈঠকত শ্ৰীমতী দোলা সেন, সাংসদ (ৰাজ্যসভা), শ্ৰী পাৰবিন খান্দেৱাল সাংসদ (লোকসভা), শ্ৰী এন কে প্ৰেমাছন্দন সাংসদ (লোকসভা), শ্ৰীমতী সুমিতা দাউৰা, সচিব (এলএণ্ডই), শ্ৰী অশোক কুমাৰ সিং ( ইএছআই ৰ সঞ্চালক প্ৰধান), ৰাজ্য চৰকাৰৰ সচিব, নিয়োগকৰ্তা, কৰ্মচাৰী, স্বাস্থ্যখণ্ডৰ বিশেষজ্ঞ সকলো এই বৈঠকত উপস্থিত থাকে।