Ministry of Youth Affairs and Sports
Sheetal Devi & Rakesh Kumar: Shooting to Success
Historic Win in Para Archery
04 SEP 2024 9:09AM by PIB Delhi
India's para-athletes continue to make the nation proud on the global stage. Among the standout performances in Paris were those of Sheetal Devi and Rakesh Kumar, who clinched a bronze medal in the Mixed Team Compound Open Archery event. Their victory adds another chapter to India's growing legacy in para-sports!
[1]
Sheetal Devi's Journey
Sheetal Devi, born on January 10, 2007, in Kishtwar, Jammu & Kashmir, has captivated the world with her incredible journey. Despite being born without arms, she has shown that physical limitations are no barrier to achieving greatness. Her early life was filled with challenges, but a pivotal moment came in 2019 when the Indian Army discovered her at a military camp. Recognising her potential, they provided her with educational support and medical care.
Under the mentorship of renowned coach Kuldeep Vedwan, Sheetal embarked on a rigorous training regimen that transformed her into one of the world’s leading para-archers. Her achievements speak for themselves: gold medals in both Individual and Mixed Team events at the 2023 Asian Para Games, a silver medal at the 2023 World Archery Para Championship, and multiple accolades at the Asian Para Championship. Sheetal’s story is one of courage, perseverance, and an unwavering belief in her abilities.
[2]
Rakesh Kumar: From Adversity to Excellence
Rakesh Kumar, born on January 13, 1985, in Katra, Jammu & Kashmir, is another testament to the power of resilience. A tragic accident in 2010 left Rakesh paralysed from the waist down, confining him to a wheelchair. The years that followed were filled with despair. However, his life took a new direction 2017 when he was introduced to archery at the Shri Mata Vaishno Devi Shrine Board Sports Complex.
With the guidance of coach Kuldeep Kumar, Rakesh discovered a newfound passion for archery. Despite financial hardships, he dedicated himself to the sport, quickly rising through the ranks to become one of India’s top para-archers. His accomplishments include a gold medal in the Mixed Team event at the 2023 World Archery Para Championship and a stellar performance at the 2023 Asian Para Games. Rakesh’s story is one of overcoming insurmountable odds to achieve greatness.
[3]
Paris 2024 Paralympics
The Paris 2024 Paralympics marked a significant milestone in the careers of both Sheetal Devi and Rakesh Kumar. Competing in the Mixed Team Compound Open Archery event, the duo faced fierce competition from some of the world’s best para-archers. Their journey to the podium was marked by grit, determination, and a relentless pursuit of excellence.
Sheetal and Rakesh secured the bronze medal in a nail-biting match against Italy's Eleonora Sarti and Matteo Bonacina. The Indian archers displayed remarkable composure under pressure, hitting four perfect 10s in the final set to come from behind and clinch the medal. Their performance not only secured a place on the podium but also equalled the Paralympic record of 156 points, a testament to their skill and focus.
Government Support: A Crucial Pillar of Success
The success of Sheetal Devi and Rakesh Kumar at the Paris 2024 Paralympics would not have been possible without the extensive support provided by the Indian government. Both athletes benefited from financial assistance under the Target Olympic Podium Scheme (TOPS), which covered training expenses, equipment procurement, and travel for international competitions. Sheetal received six foreign exposures for training in Thailand, UAE, Czech Republic, China, and France, while Rakesh was supported with specialised equipment and wheelchair facilities. The National Coaching Camp at SAI Sonipat, where both athletes trained, played a critical role in honing their skills.
A Legacy of Inspiration
The bronze medal win by Sheetal Devi and Rakesh Kumar at the Paris 2024 Paralympics is not just a victory for India but a powerful message of hope and perseverance. At just 17 years old, Sheetal became India’s youngest Paralympic medallist, while 39-year-old Rakesh added a Paralympic medal to his impressive list of achievements. Their stories transcend the world of sports, serving as beacons of inspiration for anyone facing adversity. Their legacy will continue to inspire generations of athletes to dream big and push the boundaries of what is possible.
References
INDIAN ATHLETES: PARIS PARALYMPICS 2024 pdf
https://olympics.com/en/news/paris-2024-paralympics-india-archery-sheetal-devi-rakesh-kumar-medal
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2051102
Click here to see PDF.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
শীতল দেভী অমসুং রাকেশ কুমার: মায়পাক্নবা শুতিং তৌবা
পেরা আরচরীদা পুৱারী ওইরবা মায়পাকপা
04 SEP 2024 9:09AM by PIB Imphal
ভারতকী পেরা-এথলেৎশিংনা মালেমগী থাক্তা লৈবাক অসিবু চাউথোকচবা পোকহল্লি। পেরিসতা পাংথোকখিবা মশক থোকপা পরশিংগী মরক্তা মিক্স তীম কম্পাউন্দ ওপন আরচরী ইভেন্ততা ব্রোঞ্জ মেদল ফংখিবা শীতল দেবী অমসুং রাকেশ কুমারসু য়াওখি। মখোয়গী মায় পাকপা অসিনা পেরা-স্পোর্তস্তা ভারতকী চাউখৎলক্লিবা লিগেসীদা চেপ্তর অমগা হাপচিল্লি!
[1]
শীতল দেবীগী খোঙচৎ
জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী কিস্তৱারদা জনুৱারী 10, 2007দা পোকখিবা শীতল দেবীনা মহাক্কী থোইদোক হেন্দোকপা খোঙচৎনা মালেম পুম্ববু পুক্নিং চীংশিনখ্রে। মহাক্না খুৎ য়াওদনা পোক্লবসু, ফিজিকেল লিমিতেসনশিংনা শক্নাইরবা অমা ওইবদা অপনবা পীদে হায়বসি মহাক্না উৎখ্রে। মহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী পুন্সি অসি শীংনবশিংনা থনখি, অদুবু 2019দা ভারতকী লান্মীনা মহাকপু লান্মীগী কেম্প অমদা থেংনখিবা মতম অদুদা মহাক্কী পুন্সিদা অহোংবা লাকখি। মহাক্কী তৌবা ঙম্বশিং খঙলদুনা, মখোয়না মহাকপু মহৈ তম্বদা মতেং পাংখি অমসুং মেদিকেল কিয়র পীখি।
শক্নাইরবা কোচ কুলদীপ ভেদৱানগী মেন্তরশিপকী মখাদা, শীতলনা অকনবা ত্রেনিং রেজিমেন অমা হৌখি অমসুং মসিনা মহাকপু মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা পেরা-আর্চর অমা ওইহনখি। মহাক্কী মায়পাকপশিংনা মশামকপু মশক তাক্লি: 2023 এসিয়ন পেরা গেম্সতা ইন্দিভিজুএল অমসুং মিক্স তীম ইভেন্ত অনিমক্তা গোল্দ মেদল, 2023 ৱর্ল্দ আরচরী পেরা চেম্পিয়নশিপতা সিলভর মেদল অমসুং এসিয়ন পেরা চেম্পিয়নশিপতা মশিং য়াম্লবা মায়পাকপা ফংখি। শীতলগী ৱারী অসি থৌনা, অখাং কনবা অমসুং মহাক্কী তৌবা ঙম্বশিংদা থাজবা থম্বগী ৱারীনি।
[2]
রাকেশ কুমার: অৱাবদগী মায়পাকপা ফংলকপগী খোঙচৎ
জনুৱারী 13, 1985দা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী কত্রাদা পোকখিবা রাকেশ কুমার অসি রেসিলিয়েন্সকী শক্তিগী অতোপ্পা খুদম অমনি। 2010দা থোকখিবা নুংঙাইতবা থৌদোক অমনা রাকেশপু খ্বাংগী মখা থংবা শরুকশিং পেরালাইস ওইদুনাৱিলচরদা লৈবা তাহনখি। মদুগী মতুং তারকপা চহিশিং অদু নীংঙমদবনা মপুং ওইখি। অদুম ওইনমক, মহাক্না শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবী শ্রাইন বোর্দ স্পোর্তস কমপ্লেক্সতা আরচরী শান্নবা হৌরকপদগী মহাক্কী পুন্সিদা অনৌবা মায়কৈ অমা লাকখি।
কোচ কুলদীপ কুমারগী লমজিং-লমতাকপগা লোয়ননা, রাকেশনা আরচরীদা অনৌবা ইনোৎ অমা ফংখি। শেল-থুমগী অৱাবা লৈরবসু, মহাক্না মশামকপু শান্ন-খোৎনবদা পুক্নিং চংখি, ভারতকী শক্নাইরবা পেরা-আর্চরশিংগী মরক্তা অমা ওইনবগীদমক্তা য়াম্না থুনা থাক ৱাংখৎখি। মহাক্কী মায় পাকপশিংগী মনুংদা 2023 ৱর্ল্দ আরচরী পেরা চেম্পিয়নশিপতা মিক্স তীম ইভেন্ততা সনাগী তকমান অমা ফংখিবা অমসুং 2023 এসিয়ন পেরা গেম্সতা শীংথানিংঙাই ওইবা পর্ফোমেন্স অমা উৎখিবা য়াওরি। রাকেশকী ৱারী অসি অচৌবা থবক অমা পাংথোক্নবগীদমক্তা অৱাবা কয়া মায়োক্নবগী ৱারীনি।
[3]
পেরিস 2024 পেরালিম্পিক্স
পেরিস 2024 পেরালিম্পিক্সনা শীতল দেবী অমসুং রাকেশ কুমার অনিমক্কী কেরিয়রদা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা ওইখি। মিক্স তীম কম্পাউন্দ ওপন আরচরী ইভেন্ততা শরুক য়াদুনা, দ্যুও্ অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা পেরা-আর্চরশিংগী মরক্তগী অকনবা কম্পিতিসন থেংনখি। মখোয়না পোদিয়মদা চংলকপগী খোঙচৎ অসি অচেৎপা ৱাখল্লোন, অখাং কনবা, অমসুং অফবা ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনবা অসিনা মশক তাকই।
শীতল অমসুং রাকেশনা ইতালিগী ইলেওনোরা সরতি অমসুং মেত্তেও বোনাসিনাগা শান্নখিবা মেৎচতা ব্রোঞ্জ মেদল ফংখি। ভারতকী আর্চরশিংনা অকনবা প্রেসরগী মখাদা মশক থোকপা কম্পোজর উৎখি। অরোইবা সেত্তা মখোয়না পর্ফেক্ত 10 মরি লৌদুনা মেদল লৌখি। মখোয়গী পর্ফোমেন্সনা পোদিয়মদা মফম অমা ফংহনবতা নত্তনা পেরালিম্পিক্সকী রেকোর্দ পোইন্ত 156গা মান্নখি, মসিনা মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং মীৎয়েং চঙবগী খুদম অমনি।
সরকারগী তেংবাং: মায়পাকপগী মরু ওইবা য়ুম্বী অমা
পেরিস 2024 পেরালিম্পিক্সতা শীতল দেবী অমসুং রাকেশ কুমারগী মায়পাকপা অসি ভারত সরকারনা পীরকপা পাক চাউরবা মতেং য়াওদনা ওইথোকপা ঙম্লোই। শান্নরোই অনিমক্না ত্রেনিং, ইক্বিপমেন্ত প্রোক্যুরমেন্ত, অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কম্পিতিসনশিংদা চৎপদা চংগদবা শেলগী তেংবাং ওইরিবা তার্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কিম (TOPS) গী মখাদা শেলগী তেংবাং ফংখি। শীতলনা থাইলেন্দ, UAE জেচ রিপব্লিক, চাইনা, অমসুং ফ্রান্সতা ত্রেনিংগীদমক্তা মপান লৈবাক্কী এক্সপোজর তরুক ফংখি, অদুগা রকেশনা অখন্নবা ইক্বিপমেন্ত অমসুং ৱিল চিয়ার ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা সপোর্ত তৌখি। শান্নরোই অনিমক্না ত্রেনিং তৌখিবা SAI সোনিপতকী নেস্নেল কোচিং কেম্পনা মখোয়গী হৈশিংবা হেনগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি।
ইথিল পীরিবা লেগেসী অমা
পেরিস 2024 পেরালিম্পিক্সতা শীতল দেবী অমসুং রাকেশ কুমারনা ব্রোঞ্জ মেদল লৌরকপা অসি ভারতকী মায় পাকপা খক্তা নত্তে, আশা অমসুং অখাং কনবগী শক্তি লৈরবা পাউজেল অমনি। চহি 17 শুরবী শীতলনা ভারতকী খ্বাইদগী নহা ওইরবা পেরালিম্পিক মেদল লৌবা মীওই ওইখি, অদুগা চহি 39 শুরবা রাকেশনা মহাক্কী মায় পাকপগী অচৌবা পরিংদা পেরালিম্পিক মেদল অমা হাপখি। মখোয়গী ৱারীশিং অসি শান্ন-খোৎনবগী মালেমগী ৱাংমদা লৈরি, খুদোংচাদবা মায়োক্নরিবা মীওই খুদিংমক্কী ইথিল পীবা লমজিং মৈরা ওইনা মথৌ তৌরি। মখোয়গী লিগেসী অসিনা শান্নরোয়শিংগী চারোন-শুরোন কয়াদা অচৌবা মঙলান উবা অমসুং ওইথোকপা য়াবশিংবু হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবদা ইথিল পীগনি।
রিফরেন্সশিং
ইন্দিয়ন এথলেৎস: পেরিস পেরালিম্পিক্স 2024 pdf
https://olympics.com/en/news/paris-2024-paralympics-india-archery-sheetal-devi-rakesh-kumar-medal
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2051102
PDF য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু