Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address during Lakhpati Didi Sammelan in Jalgaon, Maharashtra
25 AUG 2024 5:07PM by PIB Delhi
To my brothers and sisters of Maharashtra!
Jai Shri Krishna...
Tomorrow is Shri Krishna Janmashtami, and I extend my wishes to you today.
The Governor of Maharashtra, Shri C.P. Radhakrishnan ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, my colleague in the Union Cabinet, Minister of Agriculture and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan ji, my fellow minister from this land, Prataprao Jadhav, Minister in the Union Government Shri Chandrashekhar ji, and the daughter of this land, Raksha Khadse ji, Deputy Chief Ministers Shri Ajit Pawar ji and Devendra Fadnavis ji, ministers of the Maharashtra government, MPs and MLAs, and the vast number of mothers and sisters who have come here to bless us. As far as my eyes can see, it feels like an ocean of mothers has gathered here. This sight itself is very comforting.
Before I begin, I want to express my anguish regarding the bus accident in Nepal. We lost many of our friends from Maharashtra, particularly from Jalgaon, in this accident. I express my condolences to all the affected families. As soon as the accident occurred, the Government of Bharat immediately contacted the Government of Nepal. We asked our minister Raksha Tai Khadse to go to Nepal immediately. We have brought back the bodies of those who lost their lives in a special aircraft of the Air Force. Those who were injured are being treated well. I wish them a speedy recovery. I assure all the victims that they will receive full support from both the central and state governments.
Friends,
Today, this grand convention of 'Lakhpati Didis' is taking place. A large number of my ‘beloved sisters’ are present here. More than 6,000 crore rupees have been released for lakhs of ‘Sakhi Mandals’ (women self-help groups) across the country from here. Our sisters from Maharashtra who are associated with countless savings groups have also received crores of rupees in aid. This money will help make lakhs of sisters 'Lakhpati Didis.' I extend my best wishes to all mothers and sisters!
Friends,
I see the proud culture and values of Maharashtra in all of you. These values of Maharashtra have spread not only across Bharat but also around the world. I returned from a foreign trip just yesterday. I went to Poland in Europe. There, too, I saw the influence of Maharashtra. I witnessed the culture and values of Maharashtra. The people of Poland greatly respect the people of Maharashtra. You cannot imagine this by sitting here. There is a Kolhapur Memorial in the capital there. The people of Poland built this memorial to honour the service and hospitality of the people of Kolhapur.
Some of you might know that the royal family of Kolhapur gave refuge to thousands of mothers and children from Poland during World War II. In line with the values of Chhatrapati Shivaji Maharaj, the royal family and ordinary people served the refugees. When I heard praise for the service and love for humanity for the people of Maharashtra, my head swelled with pride. We must continue to develop Maharashtra and elevate its name globally.
Friends,
The values of Maharashtra have been created by the brave and determined mothers here. The maternal power of this land has inspired the entire nation. Our Jalgaon is the pilgrimage site of the Warkari tradition. This is the land of the great Saint Muktai. Her meditation and penance continue to inspire today's generation. The poems of Bahinabai still force society to think beyond rigid norms. The contribution of maternal power has been unparalleled whether it is any corner of Maharashtra or any period in history. Who gave direction to the life of Chhatrapati Shivaji Maharaj? It was Mata Jijau who did this.
When society did not give importance to the education and work of daughters, Savitribai Phule stepped forward. That is, Bharat's maternal power has always made a significant contribution to shaping the future of society and the nation. And today, as our country strives to become developed, our maternal power is once again coming forward. I see the influence of Rajmata Jijau and Savitribai Phule in all the sisters of Maharashtra.
Friends,
When I came to you during the Lok Sabha election campaign, I said that we need to make 3 crore sisters 'Lakhpati Didis.' That is, 3 crore sisters who work in self-help groups and who will earn more than one lakh rupees a year. Over the past 10 years, one crore 'Lakhpati Didis' have been created, and in the last two months only, 11 lakh more ‘Lakhpati Didis’ have joined them. Among them, one lakh new 'Lakhpati Didis' have emerged from Maharashtra. The Mahayuti government here has worked very hard for this achievement. The entire team of Eknath ji, Devendra ji, and Ajit Dada is dedicated to empowering mothers and sisters. There are numerous schemes and new initiatives being implemented in Maharashtra for mothers, sisters, youth, and farmers.
Friends,
The campaign to make 'Lakhpati Didis' is not just about increasing the income of sisters and daughters. It is a great campaign to empower entire families and future generations. It is transforming the entire economy of villages. Every sister and daughter present here knows well that when she starts earning, her rights increase, and her respect within the family grows. When a sister's income increases, the family has more money to spend. In other words, when even one sister becomes a 'Lakhpati Didi,' it changes the fate of the entire family.
I was listening to the experiences of sisters from different parts of the country before coming here. The confidence in all the Lakhpati Didis was remarkable. I refer to them as Lakhpati Didis, but some were earning two lakh rupees, some three lakh rupees, and some even eight lakh rupees. They have achieved this success in just the past few months.
Friends,
Today, you hear everywhere that Bharat is on its way to becoming the third-largest economic power in the world. Our sisters and daughters have a significant role in this achievement. However, this wasn't the situation a few years ago. Sisters are the guarantee of happiness in every home and every family. But no one was there to guarantee that they would receive any help. Millions of sisters across the country had no property in their names. If they needed a loan from a bank, they couldn't get one. In such a situation, even if they wanted to start a small business, they couldn't do so. That's why your brother, your son, made a resolution. I decided that no matter what, I would alleviate the difficulties of the mothers, sisters, and daughters of my country. That's why the Modi government made one decision after another in favour of women. I challenge you to compare the seven decades of previous governments on one side with the ten years of the Modi government on the other. The amount of work the Modi government has done for the country's sisters and daughters is unmatched by any other government since independence.
Friends,
It is our government that decided that the houses built by the government for the poor should be registered in the names of women. Of the 4 crore houses built so far, the majority are in the names of women. We are about to build 3 crore more houses, and most of these will also be in the names of our mothers and sisters. The second major change we've made is in the banking system. First, we opened Jan Dhan accounts, and the majority of these accounts were opened in the names of sisters. Then we launched the Mudra Yojana, instructing banks to provide loans without collateral. And if collateral was needed, Modi was there. Around 70% of the beneficiaries of this scheme are mothers and sisters. Some people in the country said that loans should not be given to women because they would default and there was a risk involved. But I thought differently. I had complete trust in you, in our maternal power, in your honesty, and in your abilities. Our mothers and sisters worked hard and repaid the loans with honesty.
Now, we have raised the limit for Mudra loans to 20 lakh rupees. We also launched the PM SVANidhi scheme for street vendors, offering loans without collateral. This scheme has also greatly benefited our sisters and daughters. Many of our sisters are part of the Vishwakarma community, which is involved in handicrafts, and our government has provided them with guarantees.
Friends,
When I used to talk about self-help groups, or Sakhi Mandals, there were very few people who could see their importance. But today, these groups are becoming a significant force in Bharat's economy. The changes brought about by Sakhi Mandals in villages and remote tribal areas are evident. Over the past ten years, 10 crore sisters have joined this movement, and this figure is huge. And we have connected them with banks. We have made it easier for them to get loans from banks at low-interest rates.
Let me give you a statistic that might surprise you and perhaps even make you angry about how our country functioned before. Until 2014, less than 25,000 crore rupees in bank loans were given to Sakhi Mandals. Keep in mind, I'm talking about women's self-help groups—only 25,000 crores. In the last ten years, around 9 lakh crore rupees have been provided. Compare that—25,000 crores versus 9 lakh crores. Moreover, the direct financial assistance provided by the government has increased by nearly 30 times. As a result, our sisters in villages are increasing their income and strengthening the country. And I say again, this is just the trailer. We are further expanding the role of our sisters and daughters. Today, more than 1.25 lakh banking correspondents, or Bank Sakhis, are providing banking services in villages. Some sisters were telling me they handle transactions worth up to one crore rupees.
We are now training women to become drone pilots. We are giving drones worth lakhs of rupees to women's groups so they can assist farmers in modern farming practices. We are also training 2 lakh Pashu Sakhis (women involved in animal husbandry) to help livestock owners. We are empowering women to lead modern and natural farming. For this, we have launched the Krishi Sakhi (Agriculture Friend) program. We aim to create lakhs of Krishi Sakhis in villages across the country in the coming years. These initiatives will provide employment to daughters, boost their confidence, and foster a new mindset in society regarding the potential of daughters.
Friends,
The country presented the Budget just last month. The Budget has allocated 3 lakh crore rupees for schemes related to mothers, sisters, and daughters. To ensure more daughters can work, special facilities have been announced for offices and factories. The government is working to provide working women with hostels and creches for their children. Our government is opening up every sector for daughters, even those where they once faced restrictions. Today, women officers are being appointed in all three armed forces, and women are being deployed as fighter pilots. Daughters are gaining admission to Sainik Schools and military academies. The number of daughters in our police forces and paramilitary units has significantly increased. From agriculture and dairy sectors in villages to the start-up revolution, a large number of daughters are managing businesses today. We have enacted the Nari Shakti Vandan Act to increase the participation of daughters in politics.
Friends,
Along with empowering mothers, sisters, and daughters, their safety is also a national priority. I have repeatedly raised this issue from the Red Fort. I understand the pain and anger of our sisters and daughters, no matter which state they are in. Once again, I urge every political party and state government that crimes against women are unforgivable sins. The guilty, no matter who they are, should not escape justice. Those who assist them in any form should also not escape justice. Whether it is a hospital, school, office, or police station—there must be accountability at every level. The message from top to bottom should be crystal clear that this sin is unforgivable. Governments will come and go, but protecting lives and safeguarding women's dignity is a significant responsibility for us as a society and as a government.
Friends,
Our government is continually strengthening laws to ensure the harshest punishments for those who commit atrocities against women. With such a large number of sisters and daughters present here today, I especially want to inform you of this. Previously, there were complaints that FIRs were not filed on time, hearings were delayed, and cases dragged on for too long. We have addressed many such obstacles in the Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS). An entire chapter has been dedicated to the crimes against women and children in it. If a victimized woman is unable to go to the police station, she can file an e-FIR from home. We have ensured that there will be no delays or tampering at the police station level with an e-FIR. This will help in the speedy investigation and severe punishment of the guilty.
Friends,
The new laws have provisions for the death penalty and life imprisonment for sexual crimes against minors. There have been many cases where daughters have been deceived in the name of marriage. Previously, there was no clear law regarding this. Now, false promises and deceit in the name of marriage have been clearly defined in the Bharatiya Nyaya Sanhita. I assure you that the central government stands with state governments in every way to prevent atrocities against women. We must not rest until we have eradicated this sinful mindset from Indian society.
Therefore, friends,
Today, Bharat is moving forward on the path to becoming a developed nation, and Maharashtra plays a significant role in this. Maharashtra is a shining star of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Maharashtra is becoming a centre of attraction for investors worldwide. The future of Maharashtra lies in more and more investment and new job opportunities.
And the Mahayuti government guarantees investment and jobs. Maharashtra needs a stable Mahayuti government for many, many years to come. Maharashtra needs a government that can promote industries here. Maharashtra needs a government that can focus on the education, skills, and employment of the youth. I am confident that the mothers and sisters here will come forward and support me for the stability and prosperity of Maharashtra.
I have complete trust in you, sisters. Once again, while assuring full support from the Bharat government for the work of the Mahayuti government in Maharashtra, I extend my best wishes to all of you.
Say with me -
Bharat Mata Ki -- Jai
Raise both hands, clench your fists, and shout with all your might -
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜଲଗାଓଁରେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 AUG 2024 5:07PM by PIB Bhubaneswar
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଇବନ୍ଧୁ- ଭଉଣୀମାନେ!
ଜୟ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ...
ଆସନ୍ତାକାଲି ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀର , ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସିପି ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଦେଶର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନଜୀ, ଏହି ମାଟିର ସନ୍ତାନ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀ ପ୍ରତାପ ରାଓ ଯାଦବ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ ଥିବା ଆମ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଜୀ, ଏହି ମାଟିର ସନ୍ତାନ, ଭଉଣୀ ରକ୍ଷା ଖଡ଼ସେଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାରଜୀ, ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଥିବା ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ । ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରୁ ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଛୁଛି, ଏଠାରେ କେବଳ ମା’ ମାନଙ୍କର ବିଶାଳ ମହାସାଗର ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ମନକୁ ଶାନ୍ତି ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ନେପାଳ ସହାୟତାରେ ମୋର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହେଁ| ଏହି ଋତୁରେ ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜଲଗାଓଁରୁ ଅନେକ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୃତକଙ୍କ ପରିବାର କୁ ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି । ଏହି ଘଟଣା ଘଟିବା ମାତ୍ରେ ଭାରତ ସରକାର ତୁରନ୍ତ ନେପାଳ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥିଲେ। ଆମେ ଆମ ମନ୍ତ୍ରୀ ରକ୍ଷାତାଇ ଖଡ଼ସେଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ନେପାଳ ଯିବାକୁ କହିଥିଲୁ। ଆମେ ବାୟୁସେନାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିମାନରେ ଆମ ଯେଉଁ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଚାଲିଗଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମରଶରୀରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଛୁ । ଯେଉଁମାନେ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ଶୀଘ୍ର ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରୁଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ପୀଡିତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଏହି ଲକ୍ଷ ପତି ଦିଦିଙ୍କର ମହାସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ମୋର ସମସ୍ତ 'ଝିଅ ଭଉଣୀ' ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଆଜି ଏଠାରୁ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଖୀ ମଣ୍ଡଳକୁ ୬ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଯେଉଁମାନେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା ମିଳିଛି । ଏହି ଟଙ୍କା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀଙ୍କୁ କୋଲଖାପତି ଦିଦି ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ମୋର ସମସ୍ତ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ!
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୌରବମୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧ କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି । ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି । ମୁଁ ମୋର ବିଦେଶ ଗସ୍ତରୁ ଫେରିଲି, ମୁଁ ୟୁରୋପର ଏକ ଦେଶ ପୋଲାଣ୍ଡ ଯାଇଥିଲି । ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଖିଥିଲି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂସ୍କୃତି, ଏହି ସ୍ଥାନର ରୀତିନୀତି ସେଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ପୋଲାଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ବହୁତ ସମ୍ମାନ ରଖନ୍ତି । ଏଠାରେ ବସି ଆପଣମାନେ ତାହାର କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ରାଜଧାନୀରେ ଏକ କୋହ୍ଲାପୁର ସ୍ମାରକୀ ରହିଛି। ପୋଲାଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ ଏହି ସ୍ମାରକୀ କୋହ୍ଲାପୁରବାସୀଙ୍କ ସେବା ଭାବନା ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ପୋଲାଣ୍ଡର ହଜାର ହଜାର ମା' ଓ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କୋହ୍ଲାପୁରର ରାଜ ପରିବାର ଆଶ୍ରୟ ଦେଇଥିଲେ । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ରୀତିନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ରାଜପରିବାର ଓ ସାଧାରଣ ଲୋକ ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କ ସେବା କରିଥିଲେ। ସେଠାରେ ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରବାସୀଙ୍କ ସେବା ଭାବନା, ମାନବିକତା ପ୍ରତି ଭଲପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା ଶୁଣୁଥିବା ବେଳେ ମୁଁ ଗର୍ବରେ ଉଠୁଥିଲି। ଆମକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମାନ ଢଙ୍ଗରେ ବିକଶିତ କରି ବିଶ୍ୱରେ ଉନ୍ନତ କରିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସଂସ୍କାରକୁ ଏଠିକାର ଏଠାରେ ସାହସୀ ଏବଂ ଧୈର୍ଯ୍ୟବାନ ମା' ମାନେ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଏଠାକାର ମାତୃଶକ୍ତି ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ଆମ ଗାଁ ପରମ୍ପରାର ଏକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ। ଏହା ହେଉଛି ମହାନ ସନ୍ଥଙ୍କ ଦେଶ । ତାଙ୍କର ସାଧନା, ତାଙ୍କର ତପ ଦୃଢ଼ତା ମଧ୍ୟ ଆଜିର ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା। ବହିନା ବାଈଙ୍କ କବିତାଗୁଡିକ ଏବେ ବି ଆମକୁ ସାମାଜିକ ଧାରଣା ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଯେ କୌଣସି କୋଣ ହେଉ, ଇତିହାସର ଯେ କୌଣସି ସମୟ ହେଉ, ମାତୃଶକ୍ତିର ଅବଦାନ ଅତୁଳନୀୟ। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୀବନକୁ କିଏ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲା ? ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ମାତା ଡିଜାଉ କରିଛନ୍ତି ।
ଯେତେବେଳେ ସମାଜରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ଝିଅଙ୍କ କାମକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉନଥିଲା । ସେତେବେଳେ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍ ସମାଜ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢ଼ିବାରେ ଭାରତର ମାତୃଶକ୍ତି ସର୍ବଦା ଏକ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଦେଇ ଆସିଛି। ଆଉ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ବିକାଶ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମ ମାତୃଶକ୍ତି ଆଗକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ମୋ ଆଗରେ ଦେଖିପାରୁଛି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆପଣ ସମସ୍ତ ଭଉଣୀ ମାନେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମି ରାଜମାତା ଜିଜାଉ ଏବଂ ସାବିତ୍ରୀ ବାଇ ଫୁଲେ ଛାପ ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଆମକୁ ୩ କୋଟି ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏଭଳି ତିନି କୋଟି ଏମିତି ଭଉଣୀ ଯେଉଁ ସ୍ଵୟ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଆୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୨ ମାସମଧ୍ୟରେ ମାତ୍ର ୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ୧୧ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷପତି ଯୋଡ଼ି ନୂଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ନୂଆ ହେଲେ ଏଥିସହ ୧୦ ନୂଆ ଲକ୍ଷପତି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆମେ ଏହା ହିଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ। ଏଠାକାର ମହାୟୁତି ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ଏକନାଥଜୀ, ଦେବେନ୍ଦ୍ରଜୀ ଓ ଅଜିତଦାଦାଙ୍କ ପୂରା ଟିମ୍ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମା', ଭଉଣୀ, ଯୁବକ ଓ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକାଧିକ ଯୋଜନା ଓ ନୂଆ ଯୋଜନା ଚାଲିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବାର ଏହି ଅଭିଯାନ କେବଳ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ନୁହେଁ । ସମଗ୍ର ପରିବାର ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମହାନ ଅଭିଯାନ । ସେମାନେ ଗାଁର ସମଗ୍ର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବଦଳାଉଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ରୋଜଗାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ବଢିଯାଏ । ପରିବାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବଢିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଭଉଣୀର ରୋଜଗାର ବଢ଼ିଲେ ସେତେବେଳେ ପରିବାର ପାଖରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ଭଉଣୀର ଲକ୍ଷପତି ହେବା ପୂରା ପରିବାରର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଉଛି।
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣଅନୁକୋଣରୁ ଆସିଥିବା ଏଭଳି ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ଶୁଣୁଥିଲି। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଥିବା ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦିଙ୍କୁ ମୁଁ କହିବି ଯେ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଥିଲି ସେମାନେ କୋଟିପତି ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ରୋଜଗାର କରୁଥିଲେ, କିଛି ତିନି ଲକ୍ଷ, କିଛି ଆଠ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ । ଏବଂ ସେମାନେ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଚମତ୍କାର କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆପଣ ସବୁ ଦିଗରୁ ଶୁଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଆମ ର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ବହୁତ ବଡ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ନଥିଲା । ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ସୁଖର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଅନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ବୋଲି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବାକୁ କେହି ନଥିଲେ। ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ କୌଣସି ସମ୍ପତ୍ତି ନଥିଲା। ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କଋଣ ନେବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ସେମାନେ ତାହା ପାଇପାରୁ ନ ଥିଲେ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେ କୌଣସି ଛୋଟ ଛୋଟ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, ତାହା ମଧ୍ୟ କରି ପାରୁ ନ ଥିଲେ । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଭାଇ, ଆପଣଙ୍କର ପୁଅ, ଏକ ସଂକଳ୍ପ କଲା । ମୁଁ ସ୍ଥିର କଲି ଯେ ଯାହା ବି ହେବ, ମୁଁ ମୋ ଦେଶର ମାଆ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ର ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବି । ତେଣୁ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମୋଦି ସରକାର ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆଜି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରୁଛି, ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକର ସାତ ଦଶନ୍ଧିକୁ ବାଦ୍ ଦିଅନ୍ତୁ। ଗୋଟିଏ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଦଶ ବର୍ଷ; ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମୋଦି ସରକାର ଯେତିକି କରିଛନ୍ତି ଦେଶର ଭଉଣୀ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ସେତିକି କୌଣସି ସରକାର କରିନାହାନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ ଘର ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଆମ ସରକାର । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ନିର୍ମିତ ୪ କୋଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି। ଏବେ ଆମେ ଆଉ ୩ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ, ହିଁ ହେବ, ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ହିଁ ରହିବ। ଦ୍ବିତୀୟ ଜିନିଷ ଯାହା ଆମେ କରିଥିଲୁ ତାହା ହେଲା ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ । ପ୍ରଥମେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା, ତା'ପରେ ଅଧିକାଂଶ ଭଉଣୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ଏହାପରେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ କହିଥିଲୁ ଯେ ଆପଣ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ମୋଦି ସେଠାରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମା' ଭଉଣୀ। ଦେଶରେ ଏମିତି କିଛି ଲୋକ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଏଭଳି ଋଣ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ, ସେମାନେ ବୁଡ଼ିଯିବେ, ଏଥିରେ ବିପଦ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ଭିନ୍ନ ଥିଲା, ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ, ମୋର ମାତୃ' ଶକ୍ତି ଉପରେ, ମୋର ସଚ୍ଚୋଟତା ଉପରେ, ତାଙ୍କ କୃତିତ୍ଵ ଉପରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ମା' ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଏବେ ଆମେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ସୀମାକୁ ୨୦ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆମେ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଵନିଧି-ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଆମ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କାମ କରୁଥିବା ଆମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପରିବାରରେ ଥିବା ଆମର ବହୁ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଗରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବନ୍ଧୁ, ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଥିଲି, ସେତେବେଳେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ କ'ଣ ତାହା ଦେଖିପାରୁଥିଲେ । ଆଜି ଏହା ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି। ଗାଁ, ଦୁର୍ଗମ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ, ସଖିମଣ୍ଡଳ ଦେଇ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ଘଟୁଛି ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି । ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ, ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଯୋଡିଛୁ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହଜ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଋଣ ଦେଇଛୁ ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ଦେବି । ଆଉ ଏହା ଶୁଣି ଲେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ । ଏବଂ ଆପଣ ବୋଧହୁଏ ଆପଣଙ୍କ ମନ ଭିତରେ କ୍ରୋଧି ଆସିବ ଯେ ମୋ ଦେଶ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ଚାଲୁଥିଲା | ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ସଖୀ ମଣ୍ଡଳକୁ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହାକୁ ମାତ୍ର ୨୫ ହଜାର କୋଟି ସେଠି ଏହି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି । ଯେଉଁଠି ୨୫ ହଜାର କୋଟି ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ସିଧାସଳଖ ସହାୟତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଫଳରେ ଗାଁରେ ଥିବା ଆମ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ରୋଜଗାର ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଛନ୍ତି। ଆଉ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କହୁଛି, ଏବେ ଟ୍ରେଲର ଆସିଛି । ଏବେ ଆମେ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ। ଏବେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ଗାଁ ଗାଁରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଉ ଏବେ କିଛି ଭଉଣୀ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ, ସେମାନେ ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାରବାର କରୁଛନ୍ତି ।
ଏବେ ଆମେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ତିଆରି କରୁଛୁ। ଆଧୁନିକ ଚାଷରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦେଉଛୁ । ଆମେ ୨ ଲକ୍ଷ ଗୋରୁ ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଉଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଗୋରୁ ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ଆଧୁନିକ ଚାଷ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ କୃଷି ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଏଭଳି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷି ବନ୍ଧୁ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ । ଏହି ସବୁ ଅଭିଯାନ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇବ, ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ନେଇ ସମାଜରେ ଏକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ମାସରେ ଦେଶର ବଜେଟ୍ ଆସିଛି। ଏଥିରେ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଯୋଜନା ପାଇଁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। କନ୍ୟାମାନେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ କାରଖାନାରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ସୁବିଧା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳା ହଷ୍ଟେଲର ରହିବା ପାଇଁ ସୁବିଧା, ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରେଚର ସୁବିଧା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେକ୍ଟର ଖୋଲୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା । ଆଜି ତିନି ସେନାରେ ମହିଳା ଅଧିକାରୀ ଓ ଲଢ଼ୁଆ ପାଇଲଟଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ମିଲିଟାରି ସ୍କୁଲ, ସାମରିକ ଏକାଡେମୀରେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ନାମ ଲେଖାଯାଉଛି। ଆମ ର ଅର୍ଦ୍ଧସାମରିକ ବାହିନୀ ଆମ ପୋଲିସ ବାହିନୀରେ ଝିଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କୃଷି ଓ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଝିଅ ବ୍ୟବସାୟ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ରାଜନୀତିରେ ଝିଅମାନଙ୍କ\ର ଭାଗିଦାରୀ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା। ଏପରିକି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଛି। ଆଜି ଦେଶର ଯେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ମୁଁ ମୋ ର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ର ଯନ୍ତ୍ରଣା, ସେମାନଙ୍କ କ୍ରୋଧ କୁ ବୁଝିପାରୁଛି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ଏକ ଅକ୍ଷମୀୟ ପାପ । ଯିଏ ଦୋଷୀ, ତାକୁ ଛଡ଼ାଯିବା ଉଚି୍ ନୁହେଁ। ତାଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଛାଡିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଡାକ୍ତରଖାନା ହେଉ, ସ୍କୁଲ, ଅଫିସ ହେଉ କି ପୋଲିସ, ଯେକୌଣସି ସ୍ତରରେ ଅବହେଳା ହେଉ, ସବୁର ହିସାବ ରହିବା ଦରକାର। ଉପରରୁ ତଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାର୍ତ୍ତା ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ପାପ କ୍ଷମାଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ । ସରକାର ଆସିବେ ଓ ଯିବେ, କିନ୍ତୁ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରକ୍ଷା କରିବା ଏକ ସମାଜ ଏବଂ ସରକାର ଭାବରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ।
ସାଥୀମାନେ
ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଆଇନକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କଡ଼ାକଡ଼ି କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶର ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପୂର୍ବରୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏଫଆଇଆର ହୋଇନଥିବା ଅଭିଯୋଗ ହୋଇଥିଲା। କୌଣସି ଶୁଣାଣି ହେଉନାହିଁ। ମକଦ୍ଦମା ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ । ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ବିଧିରେ ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଆମେ ଦୂର କରିଛୁ। ଏଥିରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁଙ୍କ ପ୍ରତି ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର କୁ ନେଇ ଏକ ଅଧ୍ୟାୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଯଦି ପୀଡ଼ିତ ମହିଳାମାନେ ଥାନାକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଘରେ ବସି ଇ-ଏଫଆଇଆର ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ଇ-ଏଫଆଇଆର ସ୍ତରରେ କେହି ଯେପରି ଟାଳଟୁଳ ନୀତି କିମ୍ବା ବିଭ୍ରାଟ କରିବେ ନାହିଁ । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଦ୍ରୁତ ତଦନ୍ତ ଓ ଦୋଷୀଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡଦେବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ସାଥୀମାନେ
ନୂଆ ଆଇନରେ ନାବାଳିକାଙ୍କ ପ୍ରତି ଯୌନ ଅପରାଧ ପାଇଁ ମୃତ୍ୟୁ ଓ ଆଜୀବନ କାରାଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଝିଅମାନଙ୍କ ସହ ବିବାହ ନାଁରେ ଠକେଇ ର ଅନେକ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି । ପୂର୍ବରୁ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ପଷ୍ଟ ନିୟମ ନଥିଲା। ଏବେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟଶାସ୍ତ୍ର ସଂହିତା ମଧ୍ୟ ବିବାହର ମିଥ୍ୟା ଓ ପ୍ରତାରଣାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଅଛନ୍ତି । ଆମକୁ ଭାରତର ସମାଜରୁ ଏହି ପାପ ମାନସିକତାକୁ ଦୂର କରିବା ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ତେଣୁ ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ନକ୍ଷତ୍ର । ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର । ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ଅଧିକ ରହିଛି।
ଏବଂ ମହାୟୁତି ସରକାର ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆଗାମୀ ଅନେକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକ ମହାୟୁତି ସରକାର ଦରକାର ଯିଏ ଏଠାରେ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏଭଳି ଏକ ସରକାରର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯିଏ କି ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଚାକିରି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏହାର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୋତେ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିବେ ।
ମୋର ମୋ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ପୁଣି ଥରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପକ୍ଷରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଆଶ୍ଵାସନା ଦେବା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି-ଜୟ
ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ମୁଠି କରି ପୂରା ଜୋରରେ କୁହନ୍ତୁ।
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ
ଭାରତ ମାତାକି – ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।