Prime Minister's Office
PM releases 109 high yielding, climate resilient and biofortified varieties of crops
PM highlighted the significance of value addition in agriculture
Farmers said the new varieties will be highly beneficial as they will help reduce expenditure and also have a positive impact on environment
PM lauded scientists for the development of these new crop varieties
Scientists informed that they have been working in line with the suggestion given by PM to bring unutilised crops into mainstream
PM discussed the benefits of natural farming and the increasing demand for organic food
11 AUG 2024 1:15PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi released 109 high yielding, climate resilient and biofortified varieties of crops at India Agricultural Research Institute, New Delhi earlier today.
Prime Minister also interacted with the farmers and scientists on the occasion. Discussing the importance of these new crop varieties, Prime Minister stressed on the significance of value addition in agriculture. The farmers said that these new varieties will be highly beneficial as they will help reduce their expenditure and also have a positive impact on the environment.
Prime Minister discussed the importance of millets and underlined how people are moving towards nutritious food. He also talked about the benefits of natural farming and the increasing faith of common people towards organic farming, adding that people have started consuming and demanding organic foods. The farmers appreciated the efforts undertaken by the government for promoting natural farming.
The farmers also lauded the role played by Krishi Vigyan Kendras (KVK) in creating awareness. Prime Minister suggested that KVKs should proactively inform farmers about the benefits of the new varieties being developed every month to enhance awareness about their benefits.
Prime Minister also lauded the scientists for the development of these new crop varieties. The scientists informed that they have been working in line with the suggestion given by Prime Minister to bring unutilised crops into the mainstream.
The 109 varieties of 61 crops released by the Prime Minister included 34 field crops and 27 horticultural crops. Among the field crops, seeds of various cereals including millets, forage crops, oilseeds, pulses, sugarcane, cotton, fibre and other potential crops were released. Among the horticultural crops, different varieties of fruits, vegetable crops, plantation crops, tuber crops, spices, flowers and medicinal crops were released.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা চাথোক ফবা, ক্লাইমেত রেজিলিএন্ত ওইবা অমসুং বাইওফোর্তিফাইদ মখলগী মহৈ মরোং ১০৯ হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা লৌউশিংউদা ভেল্যু হেন্না হাপচিনবগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি
লৌমীশিংনা হায়রি অনৌবা মখলশিং অসিনা চাদিং হন্থহনবদা মতেং পাংবা অমসুং অকোইবদা হেন্না অফবা শাফু পীগদবনা য়াম্না কান্নবা ফংগনি
প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্তিস্তশিংবু অনৌবা মহৈ মরোংগী মখলশিং পুথোকপগীদমক শিংথাখি
সাইন্তিস্তশিংনা পাউদমখি মদুদি শীজিন্নবা ৱাৎপা মহৈ মরোংশিংবু মেনস্ত্রীমদা পুশিল্লক্নবা হোৎনরিবা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা পাউতাকশিংগী মতুং ইন্না মখোয়না হোৎনখি
প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী লৌউশিংউগী পথাপকী কান্নবা অমসুং ওর্গানিক ফুদ পাম্নবা হেনগৎলকপগী মতাংদা খন্নখি
11 AUG 2024 1:15PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অঙনবদা নৈ দিল্লীগী ইন্দিয়া এগ্রিকলচরেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত্তা চাথোক ফবা, ক্লাইমেত রেজিলিএন্ত ওইবা অমসুং বাইওফোর্তিফাইদ মখলগী মহৈ মরোং ১০৯ হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা লৌমীশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংগা ৱারী শানখি। অনৌবা মহৈ মরোং মখলশিং অসিগী মরুওইবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৌউশিংউদা ভেল্যু হেন্না হাপচিনবগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি। লৌমীশিংনা হায়খি মদুদি অনৌবা মখলশিং অসিনা চাদিং হন্থহনবদা মতেং পাংবা অমসুং অকোইবদা হেন্না অফবা শাফু পীগদবনা য়াম্না কান্নবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মিল্লেতকী মরুওইবগী মতাংদা খন্নখি অমসুং মীয়াম্না মতৌ করম্না মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মায়কৈদা চঙশিনগদগে হায়বগী মতাংদা ফোংদোকখি। মহাক্না মহৌশাগী ওইবা পথাপকী লৌউশিংউগী কান্নবশিংগী মতাংদা অমসুং মীচম মীয়াম্না ওর্গানিক ফার্মিংদা মায় ওনশিনবা হেনগৎলক্লিবসিগী মতাংদা ঙাংখি, মীয়াম্না ওর্গানিক ওইবা চীঞ্জাকশিং শীজিন্নবা অমসুং দিমান্দ তৌবা হৌরক্লে হায়না মখা তাখি। লৈঙাক্না মহৌশাগী ওইবা মওংদা চত্থবা লৌউশিংউদা মতেং পাংবীবগীদমক লৌমীশিংনা থাগৎখি।
লৌমীশিংনা কৃশি বিগ্যান কেন্দ্র (কে.ভি.কে.)শিংনা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা হোৎনবদা লৌরিবা থৌদাংশিংবু শিংথাখি। কে.ভি.কে.শিংনা লৌমীশিংদা থা খুদিংগী মখোয়গী কান্নবা হেনগৎনবগীদমক শেমগৎলিবা অনৌবা মখলশিং অসিগী মতাংদা খঙহনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্তিস্তশিংবু অনৌবা মহৈ মরোংগী মখলশিং অসিবু চাউখৎহনবগীদমক শিংথাখি। সাইন্তিস্তশিংনা পাউদমখি মদুদি মখোয়না শীজিন্নবা ৱাৎপা মহৈ মরোংশিংবু মেনস্ত্রীমদা পুশিল্লক্নবা হোৎনরিবা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা পাউতাকশিংগী মতুং ইন্না হোৎনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মায়খুম হাংদোক্লিবা মহৈ মরোং ৬১গী মখল ১০৯ অসিদা ফীল্দ ক্রোপ ৩৪ অমসুং হোর্তিকলচর ক্রোপ ২৭ য়াওরি। ফীল্দ ক্রোপশিং অসিগী মরক্তা, মিল্লেত, ফোরাজ ক্রোপ, থাউ থোকপা মরু, হৱাই চেঙৱাই, চু, লশিং, ফাইবর, অমসুং অতৈ মরুওইবা মহৈ মরোংশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা সেরিএল ক্রোপশিং মায়খুম হাংখি। হোর্তিকলচর ক্রোপশিংগী মরক্তা, তোঙান-তোঙানবা উহৈশিং, মনা মশিং, প্লান্তেসন ক্রোপ, ত্যুবর ক্রোপ, স্পাইসেস, লৈ অমসুং হিদাক লাংথক ওইবা য়াবা মহৈ মরোংশিংসু য়াওরি।