Cabinet
Cabinet approves implementation of the Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) during FY 2024-25 to 2028-29
09 AUG 2024 10:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the proposal of the Department of Rural Development for “Implementation of the Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) during FY 2024-25 to 2028-29” wherein financial assistance is to be provided for the construction of two crore more houses at existing unit assistance of Rs.1.20 lakh in plain areas and Rs.1.30 lakh in North Eastern Region States and Hill States of Himachal Pradesh, Uttarakhand, Union Territories of Jammu & Kashmir and Ladakh.
Details:
The details of the approval given by the Cabinet are as follows:
1. Continuation of the Pradhan Mantri Awaas Yojana–Gramin (PMAY-G) for saturating the Awaas+ (2018) list (after updation) and balance eligible households in Socio Economic Caste Census (SECC) 2011 Permanent Wait List (PWL) by providing assistance within overall ceiling of 2 crore pucca houses with basic amenities from April, 2024 to March, 2029.
2. Total outlay of Rs.3,06,137 crore for FY 2024-25 to 2028-29 including Central Share of Rs.2,05,856 crore and State Matching Share of Rs.1,00,281 crore.
3. Continuation of the scheme beyond March, 2026 after evaluation of the PMAY-G by the NITI Aayog and re-appraisal of the scheme by EFC.
4. Updating Awaas+ list for identifying eligible rural households using modified exclusion criteria.
5. Unit cost of assistance to beneficiaries to continue at existing rates of Rs.1.20 lakh in plain areas and Rs.1.30 lakh in North Eastern Region/ Hill States.
6. Administrative funds at 2% of the programme funds with bifurcation of the administrative funds as 1.70% to be released to the States/UTs and 0.30% to be retained at Central Level.
7. Completion of the incomplete houses of previous phase of the PMAY-G as on 31.03.2024 during the FY 2024-25 as per the existing rates.
Benefits:
• The remaining 35 lakh houses not completed till 31.03.2024 would be completed to achieve the cumulative target of 2.95 crore houses of previous phase.
• Now, two crore more houses will be constructed under the PMAY-G during next five years from FY 2024-2029 to address housing need arisen over the years. Construction of houses for two crore more households is expected to benefit nearly 10 crore individuals.
• The approval would facilitate all the houseless and people living in dilapidated and kutcha houses to build safe and secure house of good quality with all the basic amenities. This will ensure safety, hygiene and social inclusiveness of the beneficiaries.
Background:
To achieve the objective of “Housing for All” in rural areas, the Government of India had launched the Pradhan Mantri Awas Yojana -Gramin (PMAY-G) with effect from April 2016 with a target of construction of 2.95 crore houses with basic amenities to be achieved in phases till March 2024.

কেবিনেট
২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৮-২৯ লৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা – গ্ৰাম্য (পিএমএৱাই-জি) ৰূপায়ণত মন্ত্ৰীসভাৰ অনুমোদন
09 AUG 2024 10:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ২০২৪-২৫ৰ পৰা ২০২৮-২৯ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা – গ্ৰামীণ (PMAY-G) ৰূপায়ণৰ বাবে গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ প্ৰস্তাৱত যাৱতীয় অনুমোদন জনায়। এই পৰিকল্পনাত অতিৰিক্ত দুই কোটি গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰাটো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, য’ত সমতল অঞ্চলৰ বাবে প্ৰতিটো ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবদ ১.২০ লাখকৈ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যবোৰৰ উপৰি হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ডৰ পাহাৰীয়া ৰাজ্যসমূহ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাবে ১.৩০ লাখ টকাকৈ সাহায্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
সবিশেষ -
কেবিনেটে দিয়া অনুমোদনৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰ -
i. প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা–গ্ৰামীণ (PMAY-G) ৰ ধাৰাবাহিকতাত আৱাস+ (২০১৮) তালিকা সম্পূৰ্ণ কৰা (উন্নীতকৰণৰ পিছত) আৰু আৰ্থ-সামাজিক জাতি লোকপিয়ল (SECC) ২০১১ স্থায়ী অপেক্ষা তালিকা (PWL) ৰ বাকী থকা যোগ্য পৰিয়ালসমূহক ঘৰ প্ৰদান কৰাত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা ২০২৯ চনৰ মাৰ্চলৈকে সকলো মৌলিক সুবিধা থকা ২ কোটি পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
1. ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৮-২৯ চনলৈকে মুঠ ব্যয় ৩,০৬,১৩৭ কোটি টকা। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ২,০৫,৮৫৬ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় শ্বেয়াৰ আৰু ১,০০,২৮১ কোটি টকাৰ ষ্টেট মেচিং শ্বেয়াৰ।
iii. ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পিছতো এই আঁচনিখন অব্যাহত ৰখাৰ বাবে নিটি আয়োগৰ মূল্যায়ন আৰু ব্যয় বিত্ত সমিতি (ই এফ চি)ৰ পুনৰ মূল্যায়নৰ আওতাত থাকিব।
iv. আৱাস+ তালিকা উন্নীতকৰণৰ বাবে পৰিৱৰ্তিত বৰ্জনৰ মাপকাঠী প্ৰয়োগ কৰি যোগ্য গ্ৰাম্য পৰিয়াল চিনাক্ত কৰা হ’ব।
v. হিতাধিকাৰীসকলক সাহায্যৰ একক ব্যয় বৰ্তমানৰ হাৰত থাকিব ভৈয়াম অঞ্চলৰ বাবে ১.২০ লাখ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু পাহাৰীয়া ৰাজ্যৰ বাবে ১.৩০ লাখ টকা।
vi. প্ৰশাসনিক পুঁজি কাৰ্যসূচীৰ পুঁজিৰ ২% আবণ্টন কৰা হ’ব। ইয়াৰে ১.৭০% ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ মুকলি কৰি দিয়া হ’ব, আনহাতে ০.৩০% কেন্দ্ৰীয় পৰ্যায়ত ৰখা হ’ব।
vii. ৩১.০৩.২০২৪ তাৰিখলৈকে পিএমএৱাই-জিৰ পূৰ্বৰ পৰ্যায়ৰ পৰা অসম্পূৰ্ণ ঘৰসমূহ ২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত বৰ্তমানৰ হাৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব।
লাভালাভবোৰ:
৩১.০৩.২০২৪ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ নোহোৱা বাকী ৩৫ লাখ ঘৰৰ কাম সমাপ্ত কৰি পূৰ্বৰ পৰ্যায়ৰ বাবে নিৰ্ধাৰণ কৰা ২.৯৫ কোটি ঘৰৰ ক্ৰমবৰ্ধমান লক্ষ্য পূৰণ কৰিব।
২০২৪-২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৮-২৯ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে অহা পাঁচ বছৰত পিএমএৱাই-জিৰ অধীনত অতিৰিক্ত দুকোটি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, যাতে বিকশিত হৈ অহা গৃহ নিৰ্মাণৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পৰা যায়। এই পদক্ষেপে প্ৰায় ১০ কোটি ব্যক্তিক উপকৃত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এই অনুমোদনৰ জৰিয়তে ঘৰ নথকা বা জৰাজীৰ্ণ আৰু অস্থায়ী গঠনত বাস কৰাসকলে অত্যাৱশ্যকীয় সুবিধাসমূহৰ সৈতে নিৰাপদ, সুৰক্ষিত, আৰু উচ্চমানৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। এই পদক্ষেপে হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে সুৰক্ষা, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, আৰু সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰসাৰ ঘটাব।
পটভূমি:
গ্ৰামাঞ্চলত “সকলোৰে বাবে গৃহ নিৰ্মাণ”ৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ভাৰত চৰকাৰে ২০১৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা -গ্ৰামীণ (PMAY-G) আৰম্ভ কৰিছিল যাৰ লক্ষ্য আছিল মৌলিক সুবিধা থকা ২.৯৫ কোটি গৃহ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্য ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহলৈকে পৰ্যায়ক্ৰমে লাভ কৰিব পাৰিব।