Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Indian Community in Russia
09 JUL 2024 2:25PM by PIB Delhi
Namaskar, Priya Privyet Maskva! Kaak Dela?
I deeply appreciate your love, affection, and the time you have taken to be here. I have not come here alone; I have brought much with me. I have brought the essence of India's soil, the love of 140 crore countrymen, and their heartfelt good wishes for you. It gives me immense pleasure that my first interaction with the Indian Diaspora, after being elected for the third time, is happening here in Moscow.
Friends,
Today is July 9th, marking exactly one month since I took the oath. One month ago, on June 9th, I was sworn in as the Prime Minister of India for the third consecutive term, and on that day, I made a commitment. I vowed that in my third term, I would work with triple the strength and triple the speed. It is also noteworthy that the number three features prominently in many of our government's goals. Our goals include making India the world's third-largest economy in this term, constructing three crore houses for the poor, and creating three crore 'Lakhpati Didis'. Perhaps this term is new to you.
Women Self Help Groups are active in villages across India. We aim to empower them significantly, focusing on skill development and diversification. In my third term, our goal is for three crore sisters from impoverished rural areas to achieve prosperity—meaning their annual income should exceed one lakh rupees, sustained indefinitely. This is a formidable target, yet with the support and blessings of friends like you, even the loftiest goals become attainable. You are all aware that modern India consistently meets its objectives. India has achieved remarkable feats, such as sending Chandrayaan to the moon, leading in secure digital transactions globally, and implementing pioneering social sector policies. Moreover, India boasts the world's third-largest startup ecosystem today.
When you entrusted me with the opportunity to serve our nation in 2014, there were only a few hundred startups; today, there are lakhs. India is now breaking records in patent filings and research publications, showcasing the immense talent and strength of our youth—an achievement that has captivated the world.
Friends,
The world is amazed at the pace of development India has achieved in the past decade. Visitors to India often remark on the country's transformation—recognizing new constructions and significant changes taking place. When India successfully hosts events like the G-20 summit, the world acknowledges India's evolving stature. The rapid doubling of India's airports in just ten years and the electrification of over 40,000 kilometers of railway lines further underscore India's capabilities, leaving a lasting impression globally of India's transformation.
Today, as India sets new benchmarks in digital payments, accomplishes the orbit of the sun from the L-1 point, builds the world's tallest railway bridge, and erects the world's tallest statue, it is evident to all observers that India is truly changing. This change is driven by India's belief in the strength of its 140 crore citizens, both at home and abroad. India is proud of its people and their collective aspiration to transform into a developed nation. This commitment is visible in the diligent efforts of every farmer, every youth, and every underprivileged individual across the nation.
Today, my fellow Indians reside in various corners of the globe. Each of you carries immense pride in your homeland's accomplishments, holding your heads high. When discussing India with your foreign friends, you enthusiastically enumerate the country's achievements, and they listen attentively. Let me ask you plainly: is what I'm saying true? Don't you? Do you feel proud? Has the world's perception of you changed? This affirmation comes directly from 140 crore fellow citizens. Today, all 140 crore Indians are committed to resolving long standing issues.
My friends, our nation does not evade its challenges. Today, all 140 crore Indians are tirelessly preparing to excel in every domain. You have witnessed how we not only revived our economy from the Covid crisis but also positioned it among the strongest globally. We are not merely addressing infrastructure deficiencies; we are setting global benchmarks. It's not just about enhancing healthcare services; we're ensuring free treatment for every underprivileged person through the world's largest health assurance scheme, Ayushman Bharat. This scheme is the largest of its kind worldwide. How is all of this possible, friends? Who is driving this change? Once again I reiterate, it is the tireless efforts, dedication, and devotion of our 140 crore citizens and their dreams, resolutions, and diligent endeavours for success.
Friends,
The transformation in India extends beyond its systems and infrastructure; it is also evident in the self-assurance of every citizen, particularly the youth. As you know, self-confidence is the crucial first step toward success. Before 2014, we were engulfed in despair; frustration had taken hold. Today, however, the nation is brimming with self-confidence. Consider two patients with the same illness in a hospital, attended by equally competent doctors. One patient exudes confidence while the other is consumed by despair. It's often observed that the confident patient recovers swiftly and leaves the hospital within weeks, whereas the patient in despair requires assistance. Present-day India exemplifies this self-assurance, which stands as our greatest asset.
You recently celebrated our victory in the T-20 World Cup, and I'm certain you celebrated it here too. Did you? Were you proud? The tale of triumph in the World Cup reflects a journey of resilience. Today's youth in India refuses to accept defeat until the final ball, embodying the spirit where victory crowns those unwilling to yield. This attitude resonates not only in cricket but across all sports. In recent years, our athletes have achieved historic feats in international competitions. A formidable team is now gearing up from India for the upcoming Paris Olympics, poised to showcase their prowess. This confidence in India's youth is our true capital, harbouring the potential to propel India to new heights in the 21st century.
Friends,
You must have observed the election atmosphere and likely tuned into the news to stay updated on the latest developments—seeing who is saying what and who is doing what.
Friends,
During the elections, I often remarked that the development achieved by India in the past decade is merely a trailer. The next decade promises even faster growth. From semiconductors to electronics manufacturing, green hydrogen to electric vehicles, and world-class infrastructure, India's accelerated pace will script a new chapter in global development. I say this with utmost responsibility. Currently, India contributes 15% to global economic growth, a figure set to increase significantly in the years ahead. India will lead the charge on global poverty and climate change challenges, as confronting challenges is ingrained in my DNA.
Friends,
I am delighted. This camaraderie is the essence, where there's no gap between the leader and the people, where the leader's thoughts resonate with those of the people. This alignment generates tremendous energy, which is what I am witnessing now, friends.
Friends,
I am delighted that India and Russia are collaborating closely to invigorate global prosperity. Each of you present here is elevating the relationship between our nations to new heights, contributing to Russian society through your hard work and integrity.
Friends,
I have long been an admirer of the special bond between India and Russia. When we hear the word Russia, every Indian immediately thinks of our partner in joy and sorrow, our trusted friend. Our Russian friends call it "Druzhba," and in Hindi, we call it 'Dosti' (friendship). Despite the severe winters in Russia, the warmth of India-Russia friendship has always remained strong and positive. This relationship rests on a solid foundation of mutual trust and respect, as echoed in the famous song that used to resonate in every household here: "Sir pe lal topi russi, phir bhi? phir bhi? phir bhi? Dil hai hindustani..." Though this song may be old, its sentiments are timeless. In the past, legends like Mr. Raj Kapoor and Mr. Mithun Da enriched the cultural ties between India and Russia through their artistry. Our cinema has played a crucial role in deepening this bond, and today, each of you is further advancing the India-Russia relationship to new horizons. Our friendship has withstood numerous tests, emerging stronger each time.
Friends,
I must especially commend the leadership of my dear friend President Putin for nurturing this enduring friendship between India and Russia over more than two decades. I have visited Russia six times in the last decade, meeting President Putin on 17 occasions during these years. Each meeting has strengthened our mutual trust and respect. When our students faced difficulties during conflicts, President Putin extended his assistance in safely returning them to India. I extend my heartfelt gratitude once again to the people of Russia and my friend President Putin for this support.
Friends,
Today, a significant number of our youth come to Russia for their studies. I hae been informed that there are associations representing various Indian states here, which preserve the diversity of festivals, cuisine, languages, songs, and music from each region. You celebrate every festival here, from Holi to Diwali, with great enthusiasm. India's Independence Day is also marked with fervour and I anticipate this year's celebration on August 15th to be even more spectacular. Last month, thousands also participated in International Yoga Day here. What's heartening for me to see is our Russian friends joining you with equal enthusiasm in these celebrations. This people-to-people connection transcends government initiatives and is indeed a tremendous strength.
And friends,
Amidst this positive environment, I am pleased to share another piece of good news with you. You may be wondering what it is. It has been decided to establish two new consulates in Kazan and Yekaterinburg. This step will facilitate easier travel and promote business opportunities between our nations.
Friends,
A symbol of our bilateral relations is the India House in Astrakhan, where traders from Gujarat settled in the 17th century. I visited there during my early tenure as Chief Minister of Gujarat. Two years ago, Astrakhan received its first commercial consignment from the North-South Transport Corridor, linking the port cities of Mumbai and Astrakhan. Presently, efforts are underway for the Chennai-Vladivostok Eastern Maritime Corridor. Both our nations are rediscovering each other through the Ganga-Volga Dialogue of Civilization.
Friends,
When I visited here in 2015, I stated that the 21st century would belong to India. I asserted it then, and today the world echoes this sentiment. There is now unanimous agreement among global experts on this matter. Everyone affirms that the 21st century belongs to India. Today, as a global sibling, India is instilling fresh confidence in the world. India's burgeoning capabilities offer the world hope for stability and prosperity. India is recognized as a robust pillar in the emerging multipolar world order. When India advocates peace, dialogue, and diplomacy, the world pays heed. In times of crisis, India is often the first to extend assistance, and it remains committed to meeting global expectations. For a long time, the world has witnessed an influence-driven global order. Today's world seeks confluence, not influence. Who can comprehend this better than India, a nation that reveres gatherings and confluences?
Friends,
All of you serve as India's brand ambassadors in Russia. Those who are on mission are 'Rajdoots' (ambassadors) and those who are outside the mission are 'Rashtradoots' (also ambassadors). Your efforts are instrumental in strengthening the relationship between Russia and India.
Friends,
It is noteworthy that a government in India has been elected for a third consecutive term after 60 years. However, during these elections, all attention, all cameras were focused on Modi, diverting attention from many other significant events. For instance, elections were also held in four states during this period—Arunachal Pradesh, Sikkim, Andhra Pradesh, and Odisha—all of which were won by the NDA with clean sweep majorities. Currently, the auspicious pilgrimage of Mahaprabhu Jagannath ji is ongoing—Jai Jagannath. Odisha has witnessed a remarkable transformation, which is why today I am also wearing an Oriya scarf among you.
Friends,
May the blessings of Mahaprabhu Jagannath Ji be upon all of you, and may you enjoy good health and prosperity... With this heartfelt wish, I extend my sincere thanks to each one of you! This is the tale of eternal love, my friends. It will continue to flourish day by day, turning aspirations into commitments, and with our diligent efforts, every goal will be accomplished. With this conviction, I once again convey my deepest appreciation to you all. Repeat after me -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Matram !
Vande Matram !
Vande Matram !
Vande Matram !
Vande Matram !
Vande Matram !
Vande Matram !
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଋଷ୍‍ରେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
09 JUL 2024 2:25PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର, ପ୍ରିୟ ପ୍ରିଭେଟ ମସ୍କଭା ! କାକ୍ ଡେଲା?
ମୁଁ ତୁମର ସ୍ନେହ, ଭଲପାଇବା ଏବଂ ତୁମେ ଏଠାରେ ରହିବାକୁ ନେଇଥିବା ସମୟକୁ ଗଭୀର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ମୁଁ ଏକୁଟିଆ ଏଠାକୁ ଆସିନାହିଁ; ମୁଁ ମୋ ସହିତ ବହୁତ କିଛି ଆଣିଛି । ମୁଁ ଭାରତର ମାଟିର ବାସ୍ନା, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭଲପାଇବା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆଣିଛି । ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ନିର୍ବାଚିତ ହେବା ପରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସହ ମୋର ପ୍ରଥମ କଥାବାର୍ତ୍ତା ମସ୍କୋରେ ହେଉଥିବାରୁ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଜୁଲାଇ ୯, ମୁଁ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଠିକ୍ ଏକ ମାସ ପୂରିଛି। ଗୋଟିଏ ମାସ ପୂର୍ବେ, ଜୁନ୍ ୯ ତାରିଖରେ, ମୁଁ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଶପଥ ନେଇଥିଲି ଏବଂ ସେହି ଦିନ ମୁଁ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି । ମୁଁ ଶପଥ ନେଇଥିଲି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ମୁଁ ତିନି ଗୁଣ ଶକ୍ତି ଏବଂ ତିନି ଗୁଣ ବେଗରେ କାମ କରିବି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଏହି ସମୟରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ କରିବା, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ୩ କୋଟି 'ଲଖପତି ଦିଦି' ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ବୋଧହୁଏ ଏହି ଶବ୍ଦଟି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଅଟେ ।
ସାରା ଭାରତରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗାଁ ଗାଁରେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି । ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ବିବିଧତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଗରିବ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ତିନି କୋଟି ଭଉଣୀସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା - ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଆୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବା ଉଚିତ, ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଜାୟ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ତଥାପି ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇଯାଏ | ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ଭାରତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିଥାଏ । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନକୁ ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଇବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବା ଏବଂ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଗ୍ରଣୀ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଭଳି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଭାରତ ହାସଲ କରିଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ଆମ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମାତ୍ର କିଛି ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା; ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବେ ପେଟେଣ୍ଟ ଫାଇଲିଂ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରକାଶନରେ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି, ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଅସୀମ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି - ଏକ ଉପଲବ୍ଧି ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଗତିରେ ବିକାଶ ହାସଲ କରିଛି ତାହାଦେଖି ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଦେଶର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦିଅନ୍ତି - ନୂତନ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଘଟୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭଳି ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରେ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ବିକଶିତ ମାନ୍ୟତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ । ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତତର ଭାବେ ଦୁଇଗୁଣ କରିବା ଏବଂ ୪୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସୂଚାଇ ଦେଇଛି, ଯାହା ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଛାପ ପକାଇଛି ।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟରେ ନୂଆ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରୁଛି, ଏଲ-୧ ପଏଣ୍ଟରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟର କକ୍ଷପଥ ହାସଲ କରୁଛି, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରେଳ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ଏହା ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରକୃତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉଭୟ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଏହାର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି । ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏହାର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ ଗର୍ବିତ । ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବହେଳିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ କଠିନ ପ୍ରୟାସରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ।
ଆଜି ମୋର ସାଥୀ ଭାରତୀୟମାନେ ପୃଥିବୀର ବିଭିନ୍ନ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଜ ମାତୃଭୂମିର ସଫଳତା ରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ହୁଅନ୍ତି, ମୁଣ୍ଡ ଉଚ୍ଚା ରଖନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ବିଦେଶୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ, ଆପଣ ଉତ୍ସାହର ସହ ଦେଶର ଉପଲବ୍ଧି ଗଣନା କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଶୁଣନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି: ମୁଁ ଯାହା କହୁଛି ତାହା ସତ କି? ତୁମେ ନୁହେଁ କି? ଆପଣ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କି? ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୁନିଆର ଧାରଣା ବଦଳିଯାଇଛି କି? ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସିଧାସଳଖ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କଠାରୁ ଆସିଛି। ଆଜି ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଦୀର୍ଘଦିନର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ମୋର ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମ ଦେଶ ଏହାର ଆହ୍ୱାନକୁ ଏଡ଼ାଇ ପାରୁନାହିଁ । ଆଜି ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ହେବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ କିପରି ଆମେ କେବଳ କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟରୁ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିନାହୁଁ ବରଂ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ଥିତିରେ ରଖିଛୁ । ଆମେ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭାବକୁ ଦୂର କରୁନାହୁଁ; ଆମେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବେଞ୍ଚମାର୍କ ସ୍ଥିର କରୁଛୁ । ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ନୁହେଁ; ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ । ଏହି ଯୋଜନା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବବୃହତ । ଏସବୁ କେମିତି ସମ୍ଭବ, ବନ୍ଧୁଗଣ? କିଏ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟାଉଛି? ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଛି, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ସଫଳତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ କଠିନ ପ୍ରୟାସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବାହାରେ ବିସ୍ତାରିତ; ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ବିଶେଷ କରି ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଆତ୍ମନିଶ୍ଚିତତାରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ସଫଳତା ର ପ୍ରଥମ ପାଦ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ନିରାଶାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିଲୁ; ନିରାଶା ଥମି ଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଗୋଟିଏ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ସମାନ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ଦୁଇ ଜଣ ରୋଗୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁଥିରେ ସମାନ ଦକ୍ଷ ଡାକ୍ତର ମାନେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି । ଜଣେ ରୋଗୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ନିରାଶ ହୋଇ ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ଯେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ରୋଗୀ ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୋଇ ସପ୍ତାହେ ମଧ୍ୟରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଛାଡ଼ି ଚାଲିଯାଆନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ କି ନିରାଶ ରୋଗୀ ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନର ଭାରତ ଏହି ଆତ୍ମନିଶ୍ଚିତତାର ଉଦାହରଣ, ଯାହା ଆମର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
ଆପଣ ନିକଟରେ ଟି-୨୦ ବିଶ୍ୱକପରେ ଆମର ବିଜୟ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି । କଣ ଆପଣ କରିଲେ? ଆପଣ ଗର୍ବିତ ଥିଲେ କି? ବିଶ୍ବକପ୍ ରେ ବିଜୟର କାହାଣୀ ସ୍ଥିରତାର ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଭାରତରେ ଆଜିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଶେଷ ବଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରାଜୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମନା କରିଦିଅନ୍ତି, ଯେଉଁ ଭାବନାରେ ବିଜୟ ହାର ମାନିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ନୁହଁନ୍ତି। କେବଳ କ୍ରିକେଟ୍ ନୁହେଁ, ସବୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଏଭଳି ମନୋଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଆଥଲେଟମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ଭାରତରୁ ଏବେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଦଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ଯିଏ କି ନିଜର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ଆମର ପ୍ରକୃତ ରାଜଧାନୀ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଏ କ'ଣ କହୁଛି ଓ କିଏ କ'ଣ କରୁଛି ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ନିର୍ବାଚନ ବାତାବରଣ ଦେଖିଥିବେ ଏବଂ ସମ୍ଭବତଃ ସମ୍ବାଦକୁ ଅନୁସରଣ କରିଥିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲି ଯେ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ବିକାଶ ହାସଲ କରିଛି ତାହା କେବଳ ଏକ ଟ୍ରେଲର । ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଗତି ବିଶ୍ୱ ବିକାଶରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱର ସହ ଏହା କହୁଛି । ବର୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ୧୫% ରହିଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ବିଶ୍ୱ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବ, କାରଣ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ମୋ ଡିଏନଏରେ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଯେଉଁଠି ନେତା ଓ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ବ୍ୟବଧାନ ନଥାଏ, ଯେଉଁଠି ନେତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ମେଳ ଖାଉଛି, ସେଠାରେ ଏହି ବନ୍ଧୁତା ହିଁ ସାର। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ସମନ୍ୱୟ ଜବରଦସ୍ତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପନ୍ନ କରେ, ଯାହା ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ରୁଷ୍ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ କରୁଥିବାରୁ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି, ରୁଷୀୟ ସମାଜରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଓ ରୁଷ୍ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କର ମୁଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପ୍ରଶଂସକ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ରୁଷିଆ ଶବ୍ଦ ଶୁଣିଥାଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ତୁରନ୍ତ ସୁଖ ଦୁଃଖରେ ଆମ ସାଥୀ, ଆମର ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି । ଆମର ରୁଷୀୟ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏହାକୁ "ଦ୍ରୁଜବା" ବୋଲି କୁହନ୍ତି ଏବଂ ହିନ୍ଦୀରେ ଆମେ ଏହାକୁ 'ଦୋସ୍ତି' (ବନ୍ଧୁତା) କହିଥାଉ । ରୁଷିଆରେ ପ୍ରବଳ ଶୀତ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ-ରୁଷ୍ ବନ୍ଧୁତାର ଉଷ୍ମତା ସର୍ବଦା ଦୃଢ଼ ଓ ସକାରାତ୍ମକ ରହିଆସିଛି। ଏହି ସମ୍ପର୍କ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ଯେପରି କି ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗୀତରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଥିଲା: "ସର୍ ପେ ଲାଲ ଟୋପି ରୁସି, ଫିର୍ ଭି? ଫିର ଭି? ଫିର ଭି? ଦିଲ୍ ହୈ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନୀ...'' ଯଦିଓ ଏହି ଗୀତ ପୁରୁଣା ହୋଇପାରେ, ତଥାପି ଏହାର ଭାବନା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଟେ । ଅତୀତରେ ଶ୍ରୀ ରାଜ କପୁର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମିଥୁନ ଦାଙ୍କ ଭଳି କିମ୍ବଦନ୍ତୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ କଳାକୃତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ୍ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ । ଏହି ବନ୍ଧନକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାରେ ଆମ ସିନେମା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଆଜି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂଆ ଦିଗନ୍ତକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ଆମ ବନ୍ଧୁତା ଅନେକ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇଛି, ପ୍ରତିଥର ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ୍ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଧୁତାକୁ ପୋଷଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ୬ ଥର ରୁଷିଆ ଗସ୍ତ କରିଛି, ଏହି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୭ ଥର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କୁ ଭେଟିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୈଠକ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମ୍ମାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି । ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଛାତ୍ରମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସହାୟତାର ହାତ ବଢାଇଥିଲେ । ଏହି ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଋଷର ଜନତା ଏବଂ ମୋର ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି କାଲି ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ପାଠ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ରୁଷିଆ କୁ ଆସନ୍ତି । ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଏଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ସଂଘ ଅଛି, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ବପର୍ବାଣି, ଖାଦ୍ୟ, ଭାଷା, ଗୀତ ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତର ବିବିଧତାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରନ୍ତି । ହୋଲିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୀପାବଳି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ବକୁ ଆପଣ ଏଠାରେ ବେଶ୍‍ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରନ୍ତି। ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରାଯାଏ ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ରେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଉତ୍ସବ ଆହୁରି ଚମତ୍କାର ହେବ । ଗତ ମାସରେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଯାହା ମୋ ପାଇଁ ଖୁସିର ବିଷୟ ହେଉଛି ଆମର ଋଷୀୟ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏହି ଉତ୍ସବରେ ସମାନ ଉତ୍ସାହର ସହ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ବାସ୍ତବରେ ଏକ ବିରାଟ ଶକ୍ତି ଅଟେ ।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆଉ ଏକ ଖୁସି ଖବର ସେୟାର କରି ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଏହା କ'ଣ । କାଜାନ ଓ ୟେକାଟେରିନବର୍ଗରେ ଦୁଇଟି ନୂଆ ଦୂତାବାସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ପ୍ରତୀକ ହେଉଛି ଆଷ୍ଟ୍ରାଖାନର ଇଣ୍ଡିଆ ହାଉସ୍, ଯେଉଁଠାରେ ଗୁଜରାଟର ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ସପ୍ତଦଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବସବାସ କରିଥିଲେ । ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ମୋର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ମୁଁ ସେଠାକୁ ଗସ୍ତ କରିଥିଲି । ଦୁଇ ବର୍ଷ ତଳେ ମୁମ୍ବାଇ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରାଖାନ୍ ବନ୍ଦର ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ପରିବହନ କରିଡରରୁ ଆଷ୍ଟ୍ରାଖାନ୍ ଏହାର ପ୍ରଥମ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଚେନ୍ନାଇ-ଭ୍ଲାଦିଭୋସ୍ତୋକ ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ମେରିଟାଇମ୍ କରିଡର ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି। ସଭ୍ୟତାର ଗଙ୍ଗା-ଭୋଲକା ସଂଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଦେଶ ପରସ୍ପରକୁ ପୁନଃ ଆବିଷ୍କାର କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୫ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ହେବ। ମୁଁ ସେତେବେଳେ ଏହା କହିଥିଲି, ଏବଂ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ସେହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଏବେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବସମ୍ମତି କ୍ରମେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ବୋଲି ସମସ୍ତେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଭାବେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଭାରତର ବଢୁଥିବା ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଶା ଦେଇଛି । ଉଦୀୟମାନ ବହୁଧ୍ରୁବୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି । ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ଶାନ୍ତି, ଆଲୋଚନା ଓ କୂଟନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆଶା ପୂରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ରହିଥାଏ । ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ବିଶ୍ୱ ଏକ ପ୍ରଭାବପ୍ରବଣ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି । ଆଜିର ଦୁନିଆ ପ୍ରଭାବ ନୁହେଁ, ସଙ୍ଗମ ଚାହୁଁଛି। ସମାଗମ ଓ ସଙ୍ଗମକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା ଦେଶ ଭାରତଠାରୁ ଭଲ ଭାବେ କିଏ ଏହା ବୁଝିପାରିବ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ରୁଷିଆରେ ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ମିଶନରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି 'ରାଜଦୂତ' (ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ) ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ମିଶନ ବାହାରେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି 'ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ' (ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ)। ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ରୁଷିଆ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ଭାରତରେ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛି। ତେବେ ଏହି ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଧ୍ୟାନ, ସମସ୍ତ କ୍ୟାମେରା ମୋଦିଙ୍କ ଉପରେ ଫୋକସ୍ କରି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାରୁ ଧ୍ୟାନ ହଟାଇଥିଲା । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକିମ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏନଡିଏ କ୍ଲିନ୍ ସୁଇପ୍ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲା। ବର୍ତମାନ ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଚାଲିଛି- ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ । ଓଡିଶାରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଆ ସ୍କାର୍ଫ ପିନ୍ଧିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଜୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ହେଉ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଲାଭ କରନ୍ତୁ। ଏହି ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି! ଏହା ହେଉଛି ଅନନ୍ତ ପ୍ରେମର କାହାଣୀ, ମୋର ବନ୍ଧୁଗଣ। ଏହା ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିବ, ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରେ ପରିଣତ କରିବ ଏବଂ ଆମର କଠିନ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ହେବ । ଏହି ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗଭୀର ପ୍ରଶଂସା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ !
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!