Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing the 18th Lok Sabha after election of the Speaker of the house
26 JUN 2024 1:15PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
It is the privilege of this House that you are presiding over this chair for the second time. I extend my heartfelt congratulations to you and the entire House.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
I offer my best wishes to you as well as on behalf of the entire House. In this significant phase of the Amrit Kaal, being appointed to this position for the second time is a great responsibility. Your five years of experience, combined with our collective five years of experience, gives us confidence that you will guide us all in the coming five years and play a crucial role in fulfilling the hopes and expectations of the nation in this House.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Our scriptures state that a humble and tactful person naturally succeeds. Along with these qualities, you possess a sweet smile that keeps the entire House happy. You have always set new standards and created new records at every step. Taking on the role of Speaker for the second time in the 18th Lok Sabha is, in itself, a new record. Shri Balram Jakhar ji was the first Speaker to complete a five-year term and then get the opportunity to become Speaker again. After him, you are the one who has been given the opportunity to become Speaker again after completing five years. For the past 20 years, most Speakers either did not contest elections (after their first term) afterward or did not win (in the second term). This shows how challenging the Speaker's role is, making it difficult to win again. However, you have created a new history by winning again.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Most of our Hon’ble MPs in this House are familiar with you and your life. Last time, I spoke extensively about you in this House, and I do not wish to repeat those things today. However, as a fellow MP, I want to highlight that your work as an MP is worthy of recognition and learning. I am confident that your working style as an MP will inspire our first-timer and young MPs. The campaign you have run in your parliamentary constituency for the health of mothers and children, giving priority to the campaign for a ‘Suposhit Maa’ (healthy mother) is truly inspiring. You have chosen to serve humanity by providing health services to the people in rural areas of Kota with ‘Hospital on Wheels,’ a commendable initiative beyond political work. It is also helping in providing health services to the people in every village. Regularly, you distribute clothes, blankets, umbrellas as per the season, and shoes to the underprivileged. You have prioritized encouraging sports for the youth in your constituency.
Under your leadership, the 17th Lok Sabha experienced a golden period in parliamentary history. Historic decisions and significant reforms made in the House under your chairmanship are the legacy of the House as well as yours. When there will be an analysis about the 17th Lok Sabha in the future, then the 17th Lok Sabha under your chairmanship will have a very big role in giving a new direction to the future of Bharat.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
Under your leadership, the House passed important and historic laws such as the Nari Shakti Vandan Adhiniyam 2023, Jammu and Kashmir Reorganization Bill, Indian Penal Code, Indian Evidence Act, Indian Citizen Protection Code, Social Security Code, Digital Personal Data Protection Bill, Muslim Women Marriage Rights Protection Bill, Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, Consumer Protection Bill, Direct Tax, and the Vivad se Vishwas Bill, among others. These achievements have created a strong foundation for the country. Under your chairmanship, this House accomplished the work which was not done in 70 years of independence.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
In the long journey of democracy, there are many milestones. Some occasions give us the opportunity to set new records. The achievements of the 17th Lok Sabha will be a source of pride for the country both today and in the future. As the country strives to fulfil its aspirations and modernize Bharat, the new Parliament building will play a role in shaping the future of Amrit Kaal under your leadership. Our entry into the new Parliament building was under your leadership, and you have made significant decisions to make parliamentary procedures effective and responsible, strengthening democracy. Today, we work in a paperless digital system in the Lok Sabha. For the first time, you established a system to provide briefings for all Hon’ble MPs, ensuring they had the necessary reference material, which made the discussions in the House more substantial. This was a very good initiative which instilled confidence in MPs, making them feel they could contribute and present their arguments. You have developed a good system.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
The success of G20 is a significant chapter for Bharat. However, what has not been discussed much is the P20, where you led the summit of presiding officers and speakers of G20 countries. This summit, with the highest number of participating countries, took place under your leadership, resulting in excellent decisions and played a vital role in enhancing Bharat’s democratic prestige globally.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
This building is not just four walls. Our Parliament is the centre of hope for 140 crore citizens. The proceedings, accountability, and conduct in Parliament strengthen the faith of our citizens in democracy. Under your guidance, the productivity of the 17th Lok Sabha reached 97%, the highest in 25 years, and for this, all Hon’ble members deserve congratulations, but you especially deserve recognition. During the challenging period of Corona, you personally called each MP to check on their well-being. Whenever there was news of an MP's illness, you personally showed concern as the head of the House. This personal care made me proud, hearing from MPs from all parties about how you acted as the head of the family during that period of Corona. Despite the difficult times, you ensured that the work of the House did not stop during the period of Corona. MPs respected every suggestion of yours, whether it was about seating arrangements or other measures, and continued working for the country. The decisions you made allowed us to continue functioning even during the challenging times of Corona, achieving 170% productivity, which is significant news worldwide.
Hon’ble Mr. Speaker Sir,
We all wish to maintain the conduct and rules of the House, and you have made precise, balanced, and sometimes stern decisions. I know such decisions can be painful to you, but you have always prioritized the dignity of the House over personal pain, striving to uphold parliamentary traditions. For this courageous work, Hon’ble Mr. Speaker Sir, you deserve special recognition. Hon’ble Mr. Speaker Sir, I have full faith that you will be successful, but the 18th Lok Sabha under your leadership will successfully fulfil the dreams of the country's citizens.
Once again, I extend my heartfelt congratulations to you on this significant responsibility and wish you all the best in leading this House to new heights of development for the country.
Many congratulations to you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ନିର୍ବାଚନ ପରେ 18 ତମ ଲୋକସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 JUN 2024 1:15PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଗୃହର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆପଣ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଏହି ଆସନରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁଛନ୍ତି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗୃହକୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି.।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗୃହ ତରଫରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଅମୃତ କାଳର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଏହି ପଦବୀରେ ନିଯୁକ୍ତ ହେବା ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ। ଆପଣଙ୍କର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା, ଆମର ସାମୂହିକ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ମିଶି ଆମକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦିଏ ଯେ ଆପଣ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ଏହି ଗୃହରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଜଣେ ନମ୍ର ଏବଂ ଚତୁର ବ୍ୟକ୍ତି ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସଫଳ ହୁଅନ୍ତି। ଏହି ଗୁଣଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଆପଣଙ୍କର ଏକ ମଧୁର ହସ ଅଛି ଯାହା ସମଗ୍ର ଗୃହକୁ ଖୁସି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ | ଆପଣମାନେ ସବୁବେଳେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ବାଚସ୍ପତି ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ରେକର୍ଡ। ଶ୍ରୀ ବଳରାମ ଜାଖଡ ଜୀ ପ୍ରଥମ ବାଚସ୍ପତି ଥିଲେ ଯିଏ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପୂରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ପୁଣିଥରେ ବାଚସ୍ପତି ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ। ତାଙ୍କ ପରେ ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି, ଯାହାଙ୍କୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ପରେ ପୁଣିଥରେ ବାଚସ୍ପତି ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ଗତ 20 ବର୍ଷ ଧରି, ଅଧିକାଂଶ ବାଚସ୍ପତି ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିନଥିଲେ କିମ୍ବା ଜିତିବା ପରେ ଆସି ନ ଥିଲେ। ଆପଣ ବୁଝିପାରୁଥିବେ ଯେ ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ଭୂମିକା କେତେ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହା ପୁନର୍ବାର ଜିତିବା କଷ୍ଟକର କରିଥାଏ। ତଥାପି, ଆପଣମାନେ ପୁନର୍ବାର ଜିତି ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ସଦନରେ ଆମର ଅଧିକାଂଶ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦ ଆପଣ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ପରିଚିତ। ଗତ ଥର ମୁଁ ଏହି ଗୃହରେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲି, ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ସେହି କଥାକୁ ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ। ତଥାପି, ଜଣେ ସହଯୋଗୀ ସାଂସଦ ଭାବେ, ମୁଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଲାଭ ଯୋଗ୍ୟ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମ ଯୁବ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ମାଆ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣ ନିଜ ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି, ତାହା ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ। ଆପଣମାନେ କୋଟାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ 'ହସ୍ପିଟାଲ୍ ଅନ୍ ହ୍ୱିଲସ୍ "ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରି ମାନବତାର ସେବା କରିବାକୁ ବାଛିଛନ୍ତି, ଯାହା ରାଜନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ବାହାରେ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେଉଛି। ନିୟମିତ ଭାବରେ, ଆପଣ ଋତୁ ଅନୁଯାୟୀ ପୋଷାକ, କମ୍ବଳ, ଛତା ଏବଂ ସୁବିଧାବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଜୋତା ବଣ୍ଟନ କରନ୍ତି | ଆପଣ ନିଜ ନିର୍ବାଚନମଣ୍ଡଳୀର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସପ୍ତଦଶ ଲୋକସଭା ସଂସଦୀୟ ଇତିହାସରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଅନୁଭବ କରିଥିଲା। ଆପଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗୃହରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ଗୃହର ତଥା ଆପଣଙ୍କର ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେତେବେଳେ 17ତମ ଲୋକସଭାକୁ ନେଇ ବିଶ୍ଳେଷଣ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବାରେ ଆପଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ 17ତମ ଲୋକସଭାର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିବ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସଦନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ଆଇନ ଯଥା ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ 2023, ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପୁନର୍ଗଠନ ବିଲ୍, ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡ ସଂହିତା, ଭାରତୀୟ ପ୍ରମାଣ ଆଇନ, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା, ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ମୁସଲମାନ ମହିଳା ବିବାହ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ବ୍ୟକ୍ତି (ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା) ବିଲ୍, ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ବିବାଦ ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍ ଆଦି ପାରିତ କରିଛି ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଆପଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ, ଏହି ଗୃହ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ କରିଥିଲା ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତାର 70 ବର୍ଷରେ କରାଯାଇ ନଥିଲା।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରାରେ ଅନେକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ରହିଛି। ବେଳେବେଳେ ଆମକୁ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ। 17 ତମ ଲୋକସଭା ର ସଫଳତା ଆଜି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ଉତ୍ସ ହେବ। ଯେହେତୁ ଦେଶ ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି, ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ଅମୃତ କାଳର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନରେ ଆମର ପ୍ରବେଶ ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆପଣ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବାନ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଆମେ ଲୋକସଭା ରେ କାଗଜବିହୀନ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କାମ କରୁଛୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କ ପାଇଁ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କଲେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆବଶ୍ୟକ ରେଫରେନ୍ସ ସାମଗ୍ରୀ ଥିଲା, ଯାହା ଗୃହ ଆଲୋଚନାକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲା। ଏହା ଏକ ବହୁତ ଭଲ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା ଯାହା ସାଂସଦମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ। ଆପଣ ଏକ ଭଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଜି-20ର ସଫଳତା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ। ତେବେ ଯେଉଁ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ହୋଇନାହିଁ ତାହା ହେଉଛି ପି-20, ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ଜି-20 ଦେଶର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବକ୍ତାମାନଙ୍କ ଶିଖର ବୈଠକର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶ ଥିବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ସର୍ବୋତ୍ତମନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ, ଏହି କୋଠା କେବଳ ଚାରି ପ୍ରାଚୀର ନୁହେଁ। ଆମ ସଂସଦ 140 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଆଶାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ। ସଂସଦରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଆଚରଣ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆମ ନାଗରିକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୃଢ କରିଥାଏ। ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ 17 ତମ ଲୋକସଭା ଉତ୍ପାଦକତା 97 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା 25 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବିଶେଷ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ। କରୋନାର ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଂସଦଙ୍କୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଫୋନ୍ କରି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ସାଂସଦଙ୍କ ଅସୁସ୍ଥତାର ଖବର ଆସିଥିଲା, ଆପଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଗୃହର ମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରୁଥିଲେ। ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯତ୍ନ ମତେ ଗର୍ବିତ କରିଥିଲା, ସମସ୍ତ ଦଳର ସାଂସଦଙ୍କଠାରୁ ଶୁଣି ଆପଣ କରୋନା ସମୟରେ ପରିବାରର ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। କଠିନ ସମୟ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆପଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲେ ଯେ କରୋନା ସମୟରେ ଗୃହର କାମ ବନ୍ଦ ନ ହୁଏ। ସାଂସଦମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରାମର୍ଶକୁ ସମ୍ମାନ କରୁଥିଲେ, ତାହା ବସିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଦେଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ। ଆପଣ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ତାହା ଆମକୁ କରୋନାର ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି, 170% ଉତ୍ପାଦକତା ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖବର।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗୃହର ଆଚରଣ ଏବଂ ନିୟମ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଏବଂ ଆପଣ ସଠିକ୍, ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ବେଳେବେଳେ କଠୋର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ସବୁବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅପେକ୍ଷା ଗୃହର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି, ସାଂସଦୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ, ଆପଣ ବିଶେଷ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ। ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହାଶୟ, ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣ ସଫଳ ହେବେ, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ 18 ତମ ଲୋକସଭା ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପନକୁ ସଫଳତାର ସହ ପୂରଣ କରିବ।
ମୁଁ ପୁନର୍ବାର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏହି ଗୃହକୁ ଦେଶର ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ!