Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Price for Raw Jute for 2024-25 Season
An increase of Rs.285 per quintal
MSP for Raw Jute registered 122 per cent growth in Last 10 years
07 MAR 2024 7:48PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Minimum Support Prices (MSP) for Raw Jute for 2024-25 season.
The MSP of Raw Jute (TDN-3 equivalent to earlier TD-5 grade) has been fixed at Rs.5,335/- per quintal for 2024-25 season. This would ensure a return of 64.8 percent over the all India weighted average cost of production. The announced MSP of raw jute for 2024-25 season is in line with the principle of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times all India weighted average cost of production as announced by the Government in the Budget 2018-19.
The decision is based on recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP).
The MSP for 2024-25 season is an increase of Rs.285/-per quintal for Raw Jute over the previous season. In the last 10 years, the Government has increased MSP for Raw jute from Rs.2,400 per quintal in 2014-15 to Rs.5,335/- per quintal in 2024-25, registering a growth of 122 percent.
In the current season 2023-24, the Government has procured a record amount of more than 6.24 lakh bales of Raw Jute, at the Cost of Rs.524.32 crore, benefitting around 1.65 lakh farmers.
The Jute Corporation of India (JCI) will continue as Central Government Nodal Agency to undertake Price Support Operations and the losses incurred, if any, in such operations, will be fully reimbursed by the Central Government.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
୨୦୨୪-୨୫ ଋତୁ ପାଇଁ କଞ୍ଚା ଝୋଟର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ଏମଏସପି ୨୮୫ ଟଙ୍କା ବଢ଼ିଲା
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ କଞ୍ଚା ଝୋଟ ପାଇଁ ଏମଏସପି ୧୨୨ ପ୍ରତିଶତ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
07 MAR 2024 7:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି ୨୦୨୪-୨୫ ଋତୁ ପାଇଁ କଞ୍ଚା ଝୋଟର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ।
୨୦୨୪-୨୫ ଋତୁ ପାଇଁ କଞ୍ଚା ଝୋଟ (ପୂର୍ବ ଟିଡି-୫ ଗ୍ରେଡ୍ ସହ ସମାନ ଟିଡିଏନ୍-୩)ର ଏମଏସପି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୫,୩୩୫/- ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ଲାଗୁ ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ତୁଳନାରେ ୬୪.୮ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସର୍ବଭାରତୀୟ ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚର ଅତି କମରେ ୧.୫ ଗୁଣ ସ୍ତରରେ ଏମଏସପି ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ୨୦୧୮-୧୯ ବଜେଟରେ ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୪-୨୫ ଋତୁ ପାଇଁ କଞ୍ଚା ଝୋଟର ଏମଏସପି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ।
କୃଷି ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ ମୂଲ୍ୟ ଆୟୋଗ (ସିଏସିପି)ର ସୁପାରିସ ଆଧାରରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ପୂର୍ବ ଋତୁ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୪-୨୫ ଋତୁ ପାଇଁ କଞ୍ଚା ଝୋଟର ଏମଏସପି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୨୮୫ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୪-୧୫ରେ କଞ୍ଚା ଝୋଟର କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ଏମଏସପି ୨,୪୦୦ ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ଗତ ଦଶବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଥିରେ ୧୨୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଏହା କ୍ବିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୫,୩୩୫ ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଚଳିତ ୨୦୨୩-୨୪ ଋତୁରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୫୨୪.୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ୬.୨୪ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠିରୁ ଅଧିକ କଞ୍ଚା ଝୋଟ କିଣିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୧.୬୫ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ଝୋଟ ନିଗମ (ଜେସିଆଇ) ମୂଲ୍ୟ ସହାୟକ ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଯଦି ଏହିପରି ପରିଚାଳନା କାର୍ଯ୍ୟରେ କ୍ଷତି ହୁଏ, ତେବେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କ୍ଷତି ଭରଣା କରିବେ ।