কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেবিনেটে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত অনুমোদন জনাইছে
প্ৰতি কুইন্টলত ২৮৫ টকা বৃদ্ধি
যোৱা ১০ বছৰত কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য ১২২ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে
07 MAR 2024 7:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ কেবিনেট কমিটিয়ে ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত (এমএছপি) অনুমোদন জনাইছে।
২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (পূৰ্বৰ টিডি-৫ গ্ৰেডৰ সমান টিডিএন-৩) প্ৰতি কুইন্টলত ৫,৩৩৫ টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ই সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়তকৈ ৬৪.৮ শতাংশ লাভ নিশ্চিত কৰিব। ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ঘোষিত ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য ২০১৮-১৯ বৰ্ষৰ বাজেটত চৰকাৰে ঘোষণা কৰা অনুসৰি সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ১.৫ গুণ স্তৰত ন্যূনতমসমৰ্থন মূল্য নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ নীতিৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।
কৃষি ব্যয় আৰু মূল্য আয়োগৰ (চিএচিপি) পৰামৰ্শৰ ভিত্তিত এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ এমএছপি আগৰ বৰ্ষৰ তুলনাত প্ৰতি কুইন্টলত ২৮৫ টকা অধিক। যোৱা ১০ বছৰত, চৰকাৰে কেঁচা মৰাপাটৰ বাবে এমএছপি ২০১৪-১৫ বৰ্ষত প্ৰতি কুইন্টলত ২,৪০০ টকাৰ পৰা ২০২৪-২৫ বৰ্ষত প্ৰতি কুইন্টলত ৫,৩৩৫ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে, যি হৈছে ১২২ শতাংশ বৃদ্ধি।
চলিত ২০২৩-২৪ বৰ্ষত, চৰকাৰে ৫২৪.৩২ কোটি টকা ব্যয়েৰে ৬.২৪ লাখ অধিক কেঁচা মৰাপাটৰ বেল ক্ৰয় কৰিছে, যাৰ ফলত প্ৰায় ১.৬৫ লাখ কৃষক উপকৃত হৈছে।
ভাৰতীয় মৰাপাট নিগমে (জেচিআই) মূল্য সমৰ্থন অভিযান হাতত লোৱাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নোডেল এজেন্সি হিচাপে অব্যাহত থাকিব আৰু এনে কাৰ্যকলাপত যদি কোনো লোকচান হয়, তেতিয়াহলে সেয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিশোধ কৰিব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Price for Raw Jute for 2024-25 Season
An increase of Rs.285 per quintal
MSP for Raw Jute registered 122 per cent growth in Last 10 years
07 MAR 2024 7:48PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Minimum Support Prices (MSP) for Raw Jute for 2024-25 season.
The MSP of Raw Jute (TDN-3 equivalent to earlier TD-5 grade) has been fixed at Rs.5,335/- per quintal for 2024-25 season. This would ensure a return of 64.8 percent over the all India weighted average cost of production. The announced MSP of raw jute for 2024-25 season is in line with the principle of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times all India weighted average cost of production as announced by the Government in the Budget 2018-19.
The decision is based on recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP).
The MSP for 2024-25 season is an increase of Rs.285/-per quintal for Raw Jute over the previous season. In the last 10 years, the Government has increased MSP for Raw jute from Rs.2,400 per quintal in 2014-15 to Rs.5,335/- per quintal in 2024-25, registering a growth of 122 percent.
In the current season 2023-24, the Government has procured a record amount of more than 6.24 lakh bales of Raw Jute, at the Cost of Rs.524.32 crore, benefitting around 1.65 lakh farmers.
The Jute Corporation of India (JCI) will continue as Central Government Nodal Agency to undertake Price Support Operations and the losses incurred, if any, in such operations, will be fully reimbursed by the Central Government.