Prime Minister's Office
PM Addresses Khelo India University Games being held in Northeast states
“Games Mascot ‘Ashtalakshmi’ symbolizes how the aspirations of the North East are getting new wings”
“Khelo India sports events are being organized across every corner of India, from the North to the South and from the West to the East”
"Just as academic achievements are celebrated, we must develop a tradition of honouring those who excel in sports. We must learn from Northeast to do so"
"Whether it's Khelo India, Tops, or other initiatives, a new ecosystem of possibilities is being created for our young generation"
“Our athletes can achieve anything if they are helped with a scientific approach”
19 FEB 2024 7:42PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today addressed Khelo India University Games being held across the seven states in the Northeast via a video message. PM Modi highlighted the mascot of the Khelo India University Games, i.e. ‘Ashtalakshmi’ in the shape of a butterfly. PM who often calls the Northeast states ‘Ashtalakshmi’ said “making a butterfly the mascot in these games also symbolizes how the aspirations of the North East are getting new wings.”
Conveying his best wishes to athletes, the Prime Minister complimented them for creating a grand image of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ in Guwahati. "Play wholeheartedly, play fearlessly, win for yourself and your team, and even if you lose, do not fret. Every setback is an opportunity to learn", the Prime Minister said
Reflecting on the nationwide sports initiatives, Prime Minister Modi mentioned the ongoing Khelo India University Games in the Northeast, Khelo India Winter Games in Ladakh, Khelo India Youth Games in Tamil Nadu, Beach Games in Diu, and remarked, "I am pleased to witness sports events being organized across every corner of India, from the North to the South and from the West to the East." He applauded the efforts of various state governments, including the Assam government, for their contribution in promoting sports and providing opportunities for youth to showcase their talents.
Addressing the changing societal perceptions towards sports, Prime Minister Modi emphasized the shift in parental attitudes, noting, previously, parents hesitated to involve their children in sports, fearing it would distract them from academics. He highlighted the evolving mindset where parents now take pride in their children's achievements in the field, be it at the state, national, or international level.
Prime Minister Modi stressed the importance of celebrating and honouring athletes' achievements, stating, "Just as academic achievements are celebrated, we must develop a tradition of honouring those who excel in sports." He emphasized the need to learn from the NorthEast region's rich sports culture, where sports are celebrated fervently, inspiring athletes across disciplines i.e. from football to athletics, badminton to boxing, weightlifting to chess. Prime Minister Modi expressed confidence that athletes participating in the Khelo India University Games would not only gain valuable experiences but also contribute to the advancement of sports culture throughout the nation.
The Prime Minister highlighted the evolving ecosystem of opportunities for the youth, stating, "Whether it's Khelo India, TOPS, or other initiatives, a new ecosystem of possibilities is being created for our young generation." He emphasized the government's efforts to create a conducive environment for athletes, from training facilities to scholarships, and a record budget allocation of over 3500 crore rupees for sports this year.
Prime Minister Modi proudly shared India's success in global sporting events. He celebrated India's ability to compete on the international stage, citing remarkable achievements in various tournaments, including the World University Games where Indian athletes secured unprecedented success, winning a total of 26 medals in 2023 from just 4 in 2019. He also mentioned record medal haul in the Asian Games. “This is not just numbers of medals, these are proofs of what our athletes can achieve if they are helped with a scientific approach”, he added.
Reflecting on the values instilled through sports, Prime Minister Modi emphasized, "Success in sports requires more than just talent; it demands temperament, leadership, teamwork, and resilience." He encouraged the youth to embrace sports not only for physical fitness but also for developing essential life skills, stating, "Those who play, also flourish."
Prime Minister Modi urged the athletes to explore the beauty of the North East region beyond the sports arena. He encouraged them to embark on post-event adventures, capture memories, and share their experiences on social media using the hashtag #NorthEastMemories. Additionally, he suggested learning a few local phrases to engage with the communities they visit, enhancing their cultural experience. PM Modi asked them to experiment with Bhashini App too.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଗେମ୍ ମାସ୍କଟ 'ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ' ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ କିପରି ନୂଆ ଦିଗ ମିଳୁଛି ତାହାର ପ୍ରତୀକ
"ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ, ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମରୁ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି
ଯେମିତି ଶିକ୍ଷାଗତ ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରାଯାଏ, ସେହିଭଳି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ପରମ୍ପରା ବିକଶିତ ହେବା ଦରକାର। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଉତ୍ତରପୂର୍ବରୁ ଶିଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉ, ଟପ୍ସ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ, ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ନୂଆ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି
"ଆମ ଆଥଲେଟମାନଙ୍କୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କଲେ କିଛି ବି ହାସଲ କରିପାରିବେ"
19 FEB 2024 7:42PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସାତଟି ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଗେମ୍ସର ମାସ୍କଟ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରଜାପତି ଆକାରରେ 'ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ' ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାୟତଃ 'ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ' କହୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଏହି ଖେଳଗୁଡ଼ିକରେ ମାସ୍କଟ୍ ତିଆରି କରିବା ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ କିପରି ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁଛି ତାହାର ପ୍ରତୀକ।
ଗୌହାଟୀରେ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭବ୍ୟ ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ ମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ହୃଦୟରୁ ଖେଳନ୍ତୁ, ନିର୍ଭୟରେ ଖେଳନ୍ତୁ, ନିଜ ପାଇଁ ଓ ନିଜ ଦଳ ପାଇଁ ବିଜୟୀ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ହାରିଲେ ବି ଚିନ୍ତିତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଶିଖିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ କ୍ରୀଡ଼ା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଚାଲିଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା, ଲଦାଖରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଶୀତକାଳୀନ କ୍ରୀଡ଼ା, ତାମିଲନାଡୁରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୁବ କ୍ରୀଡ଼ା, ଡିଉରେ ବିଚ୍ ଗେମ୍ସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, "ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମରୁ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ହେଉଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ। କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ ର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସାମାଜିକ ଧାରଣାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ମନୋଭାବରେ ପରିବର୍ତନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ଅଭିଭାବକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ କୁଣ୍ଠାବୋଧ କରୁଥିଲେ, କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ପାଠପଢ଼ାରୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବ। ରାଜ୍ୟ, ଜାତୀୟ କିମ୍ବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପିଲାଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଭିଭାବକମାନେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ବିକଶିତ ମାନସିକତା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ପାଳନ ଓ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେପରି ଶିକ୍ଷାଗତ ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରାଯାଏ, ସେହିଭଳି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ପରମ୍ପରା ବିକଶିତ କରିବା ଦରକାର। ସେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳର ସମୃଦ୍ଧ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତିରୁ ଶିଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଫୁଟବଲଠାରୁ ଆଥଲେଟିକ୍ସ, ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନରୁ ବକ୍ସିଂ, ଭାରୋତ୍ତୋଳନ ଠାରୁ ଚେସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ଆଥଲେଟ୍ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଆଥଲେଟ୍ ମାନେ କେବଳ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତିର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ବିକଶିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉ, ଟପ୍ସ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉ, ଆମର ଯୁବ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ନୂତନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । କ୍ରୀଡ଼ାବିତ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍କଲାରସିପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ୩୫୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ରେକର୍ଡ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ା ଇଭେଣ୍ଟରେ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗର୍ବର ସହ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡ଼ା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରି ଭାରତୀୟ ଆଥଲେଟ୍ ମାନେ ୨୦୧୯ରେ ମାତ୍ର ୪ଟି ପଦକ ଜିତିଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩ ରେ ମୋଟ ୨୬ ଟି ପଦକ ହାସଲ କରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ରେକର୍ଡ ପଦକ ହାସଲ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହା କେବଳ ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରେ ସାହାଯ୍ୟ କଲେ ଆମ ଆଥଲେଟ୍ ମାନେ କ'ଣ ହାସଲ କରିପାରିବେ ତାହାର ଏହା ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କ୍ରୀଡ଼ା ମାଧ୍ୟମରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କ୍ରୀଡ଼ାରେ ସଫଳତା ପାଇଁ କେବଳ ପ୍ରତିଭା ନୁହେଁ, ଏହା ଠାରୁ ଅଧିକ ଦରକାର; ଏହା ସ୍ୱଭାବ, ନେତୃତ୍ୱ, ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଆବଶ୍ୟକ କରେ। କେବଳ ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଜୀବନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଆପଣାଇବାକୁ ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି କହିଥିଲେ, "ଯେଉଁମାନେ ଖେଳନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୁଅନ୍ତି।
କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ବାହାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଥଲେଟ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ #ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ମେମୋରିଜ୍ ହ୍ୟାସଟ୍ୟାଗ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଇଭେଣ୍ଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦୁଃସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା, ସ୍ମୃତିକୁ କ୍ୟାପ୍ଚର କରିବା ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ସେମାନଙ୍କ ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସେମାନେ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହେବା ପାଇଁ କିଛି ସ୍ଥାନୀୟ ଶବ୍ଦ ଶିଖିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାସିନୀ ଆପ୍ ସହିତ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ।