Prime Minister's Office
PM Addresses Khelo India University Games being held in Northeast states
“Games Mascot ‘Ashtalakshmi’ symbolizes how the aspirations of the North East are getting new wings”
“Khelo India sports events are being organized across every corner of India, from the North to the South and from the West to the East”
"Just as academic achievements are celebrated, we must develop a tradition of honouring those who excel in sports. We must learn from Northeast to do so"
"Whether it's Khelo India, Tops, or other initiatives, a new ecosystem of possibilities is being created for our young generation"
“Our athletes can achieve anything if they are helped with a scientific approach”
19 FEB 2024 7:42PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today addressed Khelo India University Games being held across the seven states in the Northeast via a video message. PM Modi highlighted the mascot of the Khelo India University Games, i.e. ‘Ashtalakshmi’ in the shape of a butterfly. PM who often calls the Northeast states ‘Ashtalakshmi’ said “making a butterfly the mascot in these games also symbolizes how the aspirations of the North East are getting new wings.”
Conveying his best wishes to athletes, the Prime Minister complimented them for creating a grand image of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ in Guwahati. "Play wholeheartedly, play fearlessly, win for yourself and your team, and even if you lose, do not fret. Every setback is an opportunity to learn", the Prime Minister said
Reflecting on the nationwide sports initiatives, Prime Minister Modi mentioned the ongoing Khelo India University Games in the Northeast, Khelo India Winter Games in Ladakh, Khelo India Youth Games in Tamil Nadu, Beach Games in Diu, and remarked, "I am pleased to witness sports events being organized across every corner of India, from the North to the South and from the West to the East." He applauded the efforts of various state governments, including the Assam government, for their contribution in promoting sports and providing opportunities for youth to showcase their talents.
Addressing the changing societal perceptions towards sports, Prime Minister Modi emphasized the shift in parental attitudes, noting, previously, parents hesitated to involve their children in sports, fearing it would distract them from academics. He highlighted the evolving mindset where parents now take pride in their children's achievements in the field, be it at the state, national, or international level.
Prime Minister Modi stressed the importance of celebrating and honouring athletes' achievements, stating, "Just as academic achievements are celebrated, we must develop a tradition of honouring those who excel in sports." He emphasized the need to learn from the NorthEast region's rich sports culture, where sports are celebrated fervently, inspiring athletes across disciplines i.e. from football to athletics, badminton to boxing, weightlifting to chess. Prime Minister Modi expressed confidence that athletes participating in the Khelo India University Games would not only gain valuable experiences but also contribute to the advancement of sports culture throughout the nation.
The Prime Minister highlighted the evolving ecosystem of opportunities for the youth, stating, "Whether it's Khelo India, TOPS, or other initiatives, a new ecosystem of possibilities is being created for our young generation." He emphasized the government's efforts to create a conducive environment for athletes, from training facilities to scholarships, and a record budget allocation of over 3500 crore rupees for sports this year.
Prime Minister Modi proudly shared India's success in global sporting events. He celebrated India's ability to compete on the international stage, citing remarkable achievements in various tournaments, including the World University Games where Indian athletes secured unprecedented success, winning a total of 26 medals in 2023 from just 4 in 2019. He also mentioned record medal haul in the Asian Games. “This is not just numbers of medals, these are proofs of what our athletes can achieve if they are helped with a scientific approach”, he added.
Reflecting on the values instilled through sports, Prime Minister Modi emphasized, "Success in sports requires more than just talent; it demands temperament, leadership, teamwork, and resilience." He encouraged the youth to embrace sports not only for physical fitness but also for developing essential life skills, stating, "Those who play, also flourish."
Prime Minister Modi urged the athletes to explore the beauty of the North East region beyond the sports arena. He encouraged them to embark on post-event adventures, capture memories, and share their experiences on social media using the hashtag #NorthEastMemories. Additionally, he suggested learning a few local phrases to engage with the communities they visit, enhancing their cultural experience. PM Modi asked them to experiment with Bhashini App too.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা পাঙথোক্লিবা খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্সতা পি.এম. মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে
“গেম্স মাস্কোত ‘অস্তলক্সমী’না অৱাং নোংপোক্কী মঙলানশিং অনৌবা মশা পাল্লকপবু তাকই”
“খেলো ইন্দিয়া শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং ভারতকী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা, অৱাংদগী খা ফাওবদা অমদি নোংচুপ্তগী নোংপোক ফাওবদা পাঙথোক্লি”
“একাদমিক্কী মায় পাকপশিং হরাও তয়াম্না পাঙথোকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবদা হৈথোই শিংথোইবশিংবু ইকায় খুম্নননবগী চৎনবী অমা শেমগৎকদবনি। মসি তৌনবগীদমক ঐখোয়না অৱাং নোংপোক্তগী তমগদবনি”
“খেলো ইন্দিয়া, তোপ্স, নৎত্রগা অতৈ থৌরাংশিংবু ওইরবসু, ওইথোকপা য়াবশিংগী অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা ঐখোয়গী নহা মীরোলশিংগীদমক শেমগৎলি”
“ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা, করিগুম্বা মখোয়দা সাইন্তিফিক ওইবা পরম অমদা মতেং পাংবিরবদি, হীরম খুদিংদা মায় পাকপা ঙমগনি”
19 FEB 2024 7:42PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অৱাং নোংপোক্কী স্তেত তরেত্তা পাঙথোক্লিবা খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্স থৌরমদা ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাংখ্রে‍। পি.এম. মোদীনা খেলো ইন্দিয়া য়ুইভর্সিতী গেম্সকী মাস্কোত, কুরাক মওং মানবা ‘অস্তলক্সমী’গী মরমদা ৱা ঙাংখ‍ি‍। অৱাং নোংপোক স্তেতশিংবু ‘অস্তলক্সমী’ হায়না হেক হেক কৌবা পি.এম.না গেম্স অসিগী মাস্কোতপু কুরাক অমা ওইহনবনা অৱাং নোংপোক্কী মঙলানশিংদা পাল্লক্লিবা অনৌবা মশাশিংবুসু মশক তাক্লি হায়খি‍।
শান্নরোয়শিংগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়বু গুৱাহাতীদা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী অচৌবা শক্তম অমা শেম্বগীদমক থাগৎখি‍। “পুক্নিং চঙনা শান্নৌ, অকিবা লৈতনা শান্নৌ, নখোয় নশাগী অমদি তীমগীদমক থোইয়ু, অমদি করিগুম্বা অদোম্না মায়থিরবসু, পেন্দবা তৌগনু‍। খোঙফম হনবা খুদিংমক তমশিন্নবগী তাঞ্জা অমনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
লৈবাক পুম্বদা পায়খৎলিবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌজিক অৱাং নোংপোক্তা পাঙথোক্লিবা খলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্স, লদাখতা পাঙথোক্লিবা খেলো ইন্দিয়া ৱিন্তর গেম্স, তামিল নাদুদা পাঙথোক্লিবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্স, দিউদা পাঙথোক্লিবা বীচ গেম্স পনখি অমদি, “ভারতকী কাচিন কোয়া খুদিংদা, অৱাংদগী খা ফাওবদা অমদি নোংচূপ্তগী নোংপোক ফাওবদা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং পাঙথোক্লিবসি উবদা ঐঙোন্দা অপেনবা পোকই” হায়খি‍। মহাক্না অসাম লৈঙাক য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেত লৈঙাকশিংনা শান্ন-খোৎনববু য়োকখৎপগী লৌরিবা থৌদাং অমদি নহাশিংদা মখোয়গী হৈ শিংবা উৎননবগী খুদোংচাবা ফংহন্নবগী হোৎনরিবশিংবু থাগৎখি‍।
শান্ন-খোৎনবগী লমদা খুন্নাইগী মীৎয়েংদা হোংলক্লিবশিংগী মতাংদ পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা, মমাংদা মমা মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংবু লাইরিক লাইশু তম্বদগী পুক্নিং থৈদোকখিগদ্রা কিদুনা শান্ন-খোৎনবদা চঙহন্নিংদবা মতৌ লৈরম্ববু পল্লদুনা, মমা মপা ওইবশিংগী মওং মতৌদা হোংলক্লিবা ৱাফমশিং থমখি‍। স্তেতকী, লৈবাক্কী, নৎত্রগা মালেমগী থাক্তা ওইরবসু মখোয়গী অঙাংশিনা হীরম অসিদা মায় পাক্লকপদা মমা মপা ওইবশিংনা চাউথোকচবা পোক্নরক্লিবা হোংলক্লিবা ৱাখল্লোনবু মহাক্না পুথোক্তুনা থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা শান্নরোয়শিংগী মায় পাকপশিংবু হরাও তয়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোকপা অমদি ইকায়খুম্নবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা হায়খি, “লাইরিক লাইশুগী লমদা মায় পাকপদা হরাও তয়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোক্নবগুম, ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবগী লমদা হৈথোই শিংথোইবশিংবু ইকায় খুম্নবগী চৎনবী অমা শেমগৎকদবনি‍।” মহাক্না শান্ন-খোৎনববু হরাও তয়াম্না পাঙথোক্লিবা অমদি ফুতবোলদগী লমজেল ফাওবদা, বেদমিন্তনদগী বোক্সিং ফাওবদা, ৱৈইলিফ্তিংদগী চেস ফাওবদা মশান্ন শিনবা থুংনা শান্নরোয়শিংবু পুক্নিং থৌগৎলিবা অৱাং নোপোক লমদমগী ইনাক খুল্লবা শান্ন-খোৎনবগী চৎনবীদগী মতৌ তমশিনবগী মথৌ তাবা ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্সতা শরুক য়ারিবা শান্নরোয়শিংনা মমল য়াম্লবা এক্সপিরিএন্সশিং ফংবতা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংনা শান্ন-খোৎনবগী চৎনবীবু খুমাং চাওশিলহনবদা থৌদাংসু য়াগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী খুদোংচাবগী হোংলক্লিবা ইকোসিস্তেমগী মরমদা পল্লদুনা, “খেলো ইন্দিয়া, তোপ্স, নৎত্রগা অতৈ থৌরাংশিংবু ওইরবসু, ওইথোকপা য়াবশিংগী অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা ঐখোয়গী নহা মীরোলশিংগীদমক শেমগৎলি,” হায়খি‍। ত্রেনিং ফেসিলিতীদগী হৌরগা স্কোলারসিপ, অমদি চহি অসিদা শান্ন-খোৎনবগী ওইনা লুপা করোর ৩৫০০গী রেকোর্দ ওইবা বজেৎ চাকথুং ফাওবদা, শান্নরোয়শিংগী শাফগদবা মফম অমা শেমগৎনবা লৈঙাক্না হোৎনরিবশিংবু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মালেমগী শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিংদা ভারতকী মায় পাকখিবশিবু চাওথোকচনা পাউদমখি‍। মহাক্না ভারতকী শান্নরোয়শিংনা ২০১৯দ মেদল ৪ খক্তমক ফংলমবদগী ২০২৩দা পুন্না মেদল ২৬ ফংলক্তুনা হান্না পানরুদবা মওংদা মায় পাক্লকখিবা ৱর্ল্দ য়ুনিভর্সিতী গেম্স য়াওনা তোঙান তোঙানবা তুর্নামেন্তশিংদা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা মায় পাক্লকখিববু পল্লদুনা মালেমগী থাক্তা ভারতনা হিদান্নবা ঙম্লকপবু মহাক্না হরাও তয়াম্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। এসিয়ন গেম্সতা রেকোর্দ ওইবা মওংদা মেদল ফংলকখববুসু মহাক্না পনখি‍। “মসি শুপ্নতগী মেদল মশিংখক নত্তে, মখোয় অসি করিগুম্বা ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংদা সাইন্তিফিক ওইব পরম অমদা মতেং পাংবিরবদি মখোয়না ফংবা ঙমগদবশিংদুগী খুদম চাংদমশিংনি”, হায়না মহাক্না হায়খ‍ি‍।
শান্ন-খোৎনবনা পুরক্লিবা নুংগী ওইবা ৱাখল্লোনশিংগী মরমদা ফোঙদোক্লদুনা, “শান্ন-খোৎনবদা মায় পাকপা হায়বসি হৈ-শিংবা খক্তদগী হেন্না মথৌ তাই; মসিদা লৌশিনবা ঙম্বা, লুচিংবগী মতিক ময়াই, অপুনবগী থৌদাং, অমদি খাঙবা কনবা চঙই”, হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍।‍ মহাক্না নহাশিংগী মফমদা শান্ন-খোৎনববু হকচাং ফনা লৈনবখক্কী নত্তনা মরুওইবা পুন্সিগী মশিনশিং শেমগৎনবগীদমক কোনশিন্নবা ৱাফম থম্বগা লোয়ননা, “শান্নরিবশিংদুনা মশা মরেং ফন্দোরকই” হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা শান্নরোয়শিংগী মফমদা শান্নবুংগী ৱাংমদা চত্তুনা অৱাং নোংপোক লমদমগী ফজববু কোয়না চত্তুনা য়েংননবা ৱাফম থমখ‍ি‍। মহাক্না মখোয়গী মফমদা থৌরম মতুংগী এদভেঞ্চরদা চৎনবা, নীংশিংনিংঙাই ওইরবা মমিশিং লোকশিন্নবা অমদি মখোয়না থেংনরকপশিংবু সোসিএল মীদিয়াদা হেসতেগ #NorthEastMemories শীজিন্নদুনা থাগৎলক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি‍। মসিগী মথক্তা, মখোয়না চৎলুরিবা মফমদুগী মীওইশিংদা ৱারী ৱাতায় শানদুনা মখোয়গী কল্চরেল এক্সপিরিএন্স হেনগৎহন্নবা লমদমদুগী ৱাহৈ ৱাতা খরা তমশিন্নববা ৱাফমসু থমখি‍। পি.এম. মোদীনা মখোয়গী মফমদা ভাসিনী এপ চাংয়েং তৌননবা ৱাফমসু থমখি‍।